GPS w n560 + opady śniegu

• 74 Odpowiedzi
  • 9371 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« dnia: Listopad 05, 2006, 11:23:50 »
Jakie są Wasze doświadczenia? Przyznam, że wczoraj wieczorem na trasie Warszawa-Ryki nie udało mi się złapać fix-a. Padał gęsty śnieg. Może to dlatego???

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 05, 2006, 11:29:07 »
wpmike
moze to, a moze kolejny problem z odbiornikiem gps wbudowanym w n560 - troche watkow na ten temat przewinelo sie przez forum
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 05, 2006, 13:25:32 »
żeby śnieg zaczął robić taką różnicę, żeby nie dało się odbierać sygnału, to na co dzień musi Ci ledwo działać...

a może masz francuski samochód?

*

Offline Ar2ro

• **
  • 121
  • Sprzęt: Mio 168, MioMap3.2, MapaMap3.x
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 05, 2006, 16:51:37 »
wpmike
Sprawdź na zewnątrz samochodu, aby wykluczyć skuteczne ekranowanie sygnału przez karoserię. Może tak być, że samochód na tyle skutecznie tłumi sygnał w kabinie, że Twój sprzęt pracuje na granicy czułości. Możesz to sprawdzić choćby włączając program VisualGPSCE - ile widzi satelitów i z jakim poziomem.
Opady śniegu zwiększają tłumienie atmosfety dla sygnału GPS ale nie w takim stopniu, aby uniemozliwić odbiór sygnału i nawigację.
Czasami także konstelacja satelitów jest tak niekorzystnie ustawiona, że są kłopoty wewnątrz samochodu.

Jeśli na zewnątrz widzisz przeciętnie 6 - 8 satelitów lub więcej, to można się spodziewać, że Twój odbiornik jest w porządku.

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 05, 2006, 18:51:24 »
Widzę, że niektórzy potraktowali moje zapytanie w taki sposób, jakbym był laikiem i kompletnie się nie znał na tym o co pytam. To było tylko i wyłącznie pytanie dla statystyki. Otóż informuję, że z moim GPSem jest wszystko w porządku. Dzisiaj już śnieg nie padał (tylko deszcz). Fix był po 2 minutach.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 05, 2006, 19:31:38 »
Cytat: "wpmike"
Widzę, że niektórzy potraktowali moje zapytanie w taki sposób, jakbym był laikiem i kompletnie się nie znał na tym o co pytam. To było tylko i wyłącznie pytanie dla statystyki. Otóż informuję, że z moim GPSem jest wszystko w porządku. Dzisiaj już śnieg nie padał (tylko deszcz). Fix był po 2 minutach.

Czyli nie do końca wszystko w porządku. Dane SiRF III to średnio:
# Gorący start: 2s
# Ciepły start: 38s
# Zimny start: 42s

W praktyce SiRF III powinien wyrobić się w niewiele powyżej 1min

« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 05, 2006, 20:05:19 »
Cytat: "vikelf"
Cytat: "wpmike"

Czyli nie do końca wszystko w porządku. Dane SiRF III to średnio:
# Gorący start: 2s
# Ciepły start: 38s
# Zimny start: 42s

W praktyce SiRF III powinien wyrobić się w niewiele powyżej 1min

a ty skad masz takie informacje ze POWINIEN ? Masz dostep do danych procesora SIRF ?  Czytajac takie bzdury nóż sie w kieszeni otwiera !!
Przeciez nawet uczen z podstawowki wpadnie na to ze wszystko zalezy od WARUNKÓW LOKALNYCH
Kuźwa ludzie - macie sprzet ktorego antena (satelitarna !!) jest wielkosci pudełka zapałek, na dodatek tłumiona przez elektronikę PDA, karoserię auta i do tego padający śnieg...I mimo to - MUSI non stop sledzic 7-8 satelitów.... Moze troche wyobrazni ?
To po co wobec tego talerz przy antenie do TV satelitarnej ? Dlaczego nie wystarczy sam konwerter skierowany w strone satelity ?...

Skonczcie juz z tym pretensjonalnym stosunkiem do tego nieszczesnego looxa. Jak chcecie miec fixa w 10sec - sprzedajcie N560- kupcie C550+ GPS który z racji konstukcji ma lepszy zysk (antena) niz N560 i po zawodach

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 05, 2006, 20:41:44 »
ja mam nędzny samochód, bo jakoś słabo tłumi sygnał gps :P
mam taki zwyczaj, że jak gdzieś wyjeżdżam, to przed wyjściem z domu, pracy itp. włączam pda, ustawiam adres i dopiero wychodzę; jak wsiądę do samochodu, to zanim założę panel na radio, wsunę pda do uchwytu, itp., odpalę, to fix już jest :) zazwyczaj nie trwa to dłużej niż minutę :)

*

tramp

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 05, 2006, 21:43:02 »
my nie mamy czasu na takie zabawy Tuvoku ale jak Ci tak dobrze to OK

Michobo wyluzuj zdecydowanie
FS popełnił niedoróbkę a Ty w kółko swoje
aż szkoda do Ciebie pisać bo nie trafia

*

kichu1979

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 06, 2006, 00:11:53 »
Moze kolega faktycznie ma kiepski samochod ;) bo u mnie N560 wyrabia sie tez w okolo minuty z cold start w wiekszosci przypadkow.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 06, 2006, 00:49:21 »
Cytat: "michobo"
...
a ty skad masz takie informacje ze POWINIEN ? Masz dostep do danych procesora SIRF ?  Czytajac takie bzdury nóż sie w kieszeni otwiera !!
Przeciez nawet uczen z podstawowki wpadnie na to ze wszystko zalezy od WARUNKÓW LOKALNYCH
Kuźwa ludzie - macie sprzet ktorego antena (satelitarna !!) jest wielkosci pudełka zapałek, na dodatek tłumiona przez elektronikę PDA, karoserię auta i do tego padający śnieg...I mimo to - MUSI non stop sledzic 7-8 satelitów.... Moze troche wyobrazni ?
To po co wobec tego talerz przy antenie do TV satelitarnej ? Dlaczego nie wystarczy sam konwerter skierowany w strone satelity ?...

Skonczcie juz z tym pretensjonalnym stosunkiem do tego nieszczesnego looxa. Jak chcecie miec fixa w 10sec - sprzedajcie N560- kupcie C550+ GPS który z racji konstukcji ma lepszy zysk (antena) niz N560 i po zawodach

Co do tłumienia przez elektronike PDA to juz pisałem kiedyś:
Umieściłem odbiornik BT na SiRFIII pod (!) looxem, zeby go zakłucał i wcale mu to nie przeszkadzało. Wiec nie piszcie o zakłuceniach których nie ma. Jeśli są zakłócenia to ewentualnie na zasilaniu, ale wtedy to wina projektantów.
Ja pisze jak to wygląda w praktyce. Wcześniej uzywałem PDA z GPslim 236 (SiRF III na BT). Przesiadłem się na n560 który tez ma SiRF III, a działa jak stare GPSy - pozostałem przy odbiorniku na BT chociaż jest mniej wygodny. Nie zdażyło mi się, żeby GPslim236 łapał dłużej fixa niż 1min w warunkach "samochodowych". Nie musze stać w miejscu, ani włączać wcześniej nawigacji.  Dłużej niż 1min to łapie fixa w budynku przy oknie, albo w górach* w gęstym lesie
*kotlina,stok - zupełny brak widoczności sporej cześci nieba
Zwróćcie uwage, że oba GPSy to SiRFIII i producenci podają zbliżone czasy!.

Proszę bardzo tutaj są dane odbiornika z anteną mniejszą od znaczka pocztowego:
http://www.holux-uk.com/Products/gpslim236/techspec.shtml
Dane procesora SiRF np:
http://www.sirf.com/products/gps_chip4e.html

Tależ w TV SAT i GPS to nie to samo: sygnał jest na częstotliwości 10 razy większej, satelita Tv pokrywa tylko określony obszar, inna moc nadawania
itd itp.

GPS nie musi śledzić 7-8 satelit wystarczą 3

Tak wygląda chip SiRF III zintegrowany z anteną
http://www.usglobalsat.com/images/EM406_1top_869x420.JPG
Nie wiem co jest w n560 nie rozbierałem i nie widziałem zdjęć w necie.
Dziwne by było jeśli jest inny np bez wbudowanej anteny, a może to jest problemem.

Mam pytanie do wszystkich posiadaczy n560, któży nie mają problemów z GPS/ nie narzekają. Czy używaliście wcześniej jakiegoś innego GPS SiRF III ?

« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 06, 2006, 07:41:46 »
Umieściłem odbiornik BT na SiRFIII pod (!) looxem, zeby go zakłucał i wcale mu to nie przeszkadzało. Wiec nie piszcie o zakłuceniach których nie ma.

Rozumiem ze wbudowana antena wewnetrzna była DOKŁADNIE taka sama jak w LOOX - czy tak ? Tzn z tego samego stopu, ten sam profil itp ...

Proszę bardzo tutaj są dane odbiornika z anteną mniejszą od znaczka pocztowego:
http://www.holux-uk.com/Products/gpslim236/techspec.shtml
Dane procesora SiRF np:
http://www.sirf.com/products/gps_chip4e.html

Zgoda ale to są wszystko dane teoretyczne dla okreslonych warunków propagacji fal i w okreslonym stanie klimatycznym. W telefonie GSM tez nie zawsze masz FULL zasieg (takze w miescie) - wszystko zalezy od miejsca w ktorym sie przebywa

Tależ w TV SAT i GPS to nie to samo: sygnał jest na częstotliwości 10 razy większej, satelita Tv pokrywa tylko określony obszar, inna moc nadawania
itd itp.

Podałem przykład.  Moc nadawania jest zblizona (10 czy 20 Watt)  - zasieg "obstrzału" przez transpondery sateli GPS i tv sat nie jest az tak bardzo różny - zapewniam. Oczywiscie charakterystyki pokrycia są inne ale to juz inna sprawa.

GPS nie musi śledzić 7-8 satelit wystarczą 3

3 ? przy 3 co najwyzej dostaniesz lokalizację w płaszczyznie 2 wymiarowej i to baaaardzo niedokładną. Poczytaj trochę o systemie GPS.

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 06, 2006, 08:40:24 »
dlatego smieszy mnie jak ktos pisze, ze zaleta n560 jest wbudowany odbiornik GPS. gdybym w swoim BT-359 mial czekac na fixa tyle czasu co opisuje wpmike to by mnie szlag jasny trafil.
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 06, 2006, 10:38:50 »
Zimny start N560
- w deszczową pogodę, zachmurzenie pełne, pułap chmur ok 200m (chyba, bo dane cos sie pokaszanily)
- GPS wylączony ok 72 godz. wczesniej, w odpległości ok 10km od miejsca ponownego włączenia.
- okolica - wysokie budynki , pomiedzy nimi wysokie drzewa

OD chwili wlaczenia GPS do pelnego fixa -  1 min 14 sekund. Ilość satelitow w chwili osiaganiecia fixa -7-8 . W porywach widział 11.

No i czego wy sobie zyczycie od N560 i jego GPS-a ??
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

*

kichu1979

« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 06, 2006, 11:41:11 »
Ja mam tylko podobne doswiadczenia jak kolega powyzej. Do minuty mam fixa w 95% przypadkow.

Ujme generalnie to tak, gdybym czytal to forum przed zakupem Palmtopa, nie kupilbym N560.  Tak sie akurat zlozylo, ze nie czytalem, kupilem i wszystko smiga jak powinno.

Kolegom z problemowym N560 sugerowalbym wizyte w serwisie po prostu.

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 06, 2006, 11:55:27 »
niektorzxy sie naczytali i są przewrażliwieni ze fixa łąpią 10-15 sekund pozniej niz inni - gdyby nie czytali forum - pewnie nic by nie marudzili.
Ja sam mam N560 - raz łąpię fixa od razu- innym razem po chwili. Nie jestem jednak przewrazliwiony i generalnie wisi mi to czy jest fix po 20sec czy po 2-3 minutach - wiem jaka jest zasada pracy GPSa  i jakie warunki MUSZĄ zostac spelnione by wystąpił fix ...ale niektorzy widocznie nie

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 06, 2006, 12:28:43 »
Mam pytanie do wszystkich posiadaczy n560, któży nie mają problemów z GPS/ nie narzekają. Czy używaliście wcześniej jakiegoś innego GPSa. Jakiego?

*

kichu1979

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 06, 2006, 12:43:45 »
Tak. Nokia L3DW na BT z telefonem. Podlaczalem rowniez owego BT do 560, recepcja sygnalu odrobine lepsza (w sensie wysokosci slupkow) o jakies 5..
tam gdzie 560 pokazuje np. 32, tam nokia lapie tego satelite na ok 38-40. (za GPSinfo)

Niemniej jednak nie majaca wplywu na codzienne uzytkowanie. Tzn. i tu i tu w praktyce chodzi tak samo dobrze, czasy fixow podobne. Jedyny efekt to ewentualne lepsze samopoczycie wlasciciela. W codziennym uzytkowaniu w samochodzie czy samolocie, bez roznicy.

Porowna typu odbiornik w schowku czy pod siedzeniem nie robie, bo w przypadku gpsa w palmie to bez sensu... palma pod siedzenie chowal nie bede, zeby nawigowac.

Wiem do czego zmierzasz... N560 to nie jest moj pierwszy system nawigacyjny, chociaz pierwszy palmtop i nawet gdybym bardzo chcial przyczepic sie nie moge. A z TomTom i owa Nokia zjezdzilem sporo Polski  i troche Europy - glownie nasi poludniowi sasiedzi.

W zasadzie jedynym motywem przemawiajacy za zakupem palma dla mnie byla mozliwosci wykorzystania go do nawigacji w samolocie. Na droge z powodzeniem wystarczala mi komorka.

Jestem typowym praktykiem i gdybym mial z nim problemy to bym po prostu sprzedal i kupil cos innego, bo gdzie jak gdzie ale w samolocie nie ma miejsca na zabawe typu - jest fix czy nie.

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 06, 2006, 12:51:15 »
Ja nie używałem wcześniej GPS-a... No dobra... Raz wbudowany w Toyocie Land Cruiser (oczywiście nie w Polsce, tylko w Niemczech). Nie było najmniejszych problemów.

A co do ekranowania przez samochód: przednią szybę mam nie ogrzewaną. Generalnie fix-a mam po 2-3 minutach z zimnego startu i z tym problemów nie ma. Zdarzają się jednak przypadki (jak opisany wcześniej), gdzie fix-a nie udało mi się złapać. Cóż... Podczas następnych opadów śniegu będę pewny, czy to rzeczywiście przez śnieg, czy to przez pocketa.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 06, 2006, 14:01:47 »
Mam pytanie do wszystkich posiadaczy n560, któży nie mają problemów z GPS/ nie narzekają. Czy używaliście wcześniej jakiegoś innego GPSa. Jakiego?

ja nie narzekam, używam w drugim samochodzie A636, oba łapią fixa szybciutko; na pewno ustalenie początkowej pozycji nie trwa w moim n560 2 minuty

*

Offline loos

• **
  • 175
  • Sprzęt: glofiish M800
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 06, 2006, 14:10:31 »
oprócz n560 mam jeszcze w domu garmina gpsmap60c
http://www.garmin.com/products/gpsmap60c/

mój loox sprawuje się ok. Fixa łapie niewiele dłużej od garmina i w samochodzie go nie gubi.

pzdr

« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 15, 2006, 10:45:16 »
Cytat: "fokstrot"
dlatego smieszy mnie jak ktos pisze, ze zaleta n560 jest wbudowany odbiornik GPS. gdybym w swoim BT-359 mial czekac na fixa tyle czasu co opisuje wpmike to by mnie szlag jasny trafil.

A mnie śmieszy jak ktoś wypowiada się na temat sprzętu ktorego na oczy nie widzial samemu posiadajac zaś urzadzenie z wyblakłym wyświetlaczem

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 15, 2006, 10:52:26 »

A mnie śmieszy jak ktoś wypowiada się na temat sprzętu ktorego na oczy nie widzial samemu posiadajac zaś urzadzenie z wyblakłym wyświetlaczem

Zgodze się z wami obydwoma :)
Szkoda tylko, że wasze posty (łącznie z moim) nic nie wnoszą do tematu.

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 15, 2006, 11:09:41 »

Trafna uwaga Panie Kolego ;) Ale i tak jest fajnie! Czekamy na opady śniegu. Dzisiaj jest interesująca pogoda w Wawie (chmury na wysokości ~100m + gęsta mżawka). Zaraz wyjdę z biura i potestuję GPSa. Za godzinkę powinienem być spowrotem. Oczywiście podzielę się spostrzeżeniami.

« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 15, 2006, 11:16:14 »

zauwaz ze wczesniej zabrałem juz głos w tym topicu - marytorycznie
Nie moglem jednak nie zając zadnego stanowiska w wypadku tak głupkowatej wypowiedzi - stąd riposta w takim a nie innym tonie ;)

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 15, 2006, 11:46:41 »

zauwaz ze wczesniej zabrałem juz głos w tym topicu - marytorycznie
Nie moglem jednak nie zając zadnego stanowiska w wypadku tak głupkowatej wypowiedzi - stąd riposta w takim a nie tonie ;)

Niestety muszę się zgodzić z fokstrot.
Ja nadal używam GPSa na BT z n560tką. Fajna rzecz, ale napewno nie zaleta n560
Jest jakaś taka przypadłość polskich użytkowników PDA, że nie można krytykować ich sprzętu. N560 ma (może nie wszystkie egzemplarze) kiepski GPS, a x50v ma kiepski LCD. Takie są fakty niestety.
Co nie znaczy, że są to jedne z najlepszych PDA.

*

tramp

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 15, 2006, 11:57:33 »
krytykować można tylko niestety wpada Michobo z nudnym już powoli tekstem o wyższości GPS N-ki nad nadchodzącymi Świętami :)))

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 15, 2006, 12:00:33 »
Wróciłem. I jestem niezwykle mile zaskoczony (szkoda, że nie częściej). VisualGPSce łapie fixa z cold startu po około 30 sekundach (2D) + 15 sekund (3D). AutoMapa i AutoPilot około pół minuty. Niestety w uliczkach w kwadracie ulic Chałubińskiego-Jerozolimskie-Marszałkowska-Nowowiejska (wąskie uliczki + wysoka zabudowa) często traci sygnał. Do tego w AP permanentna jest jazda 'obok' ulicy - niezwykle wkurzające! Też tak ktoś ma?

« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 15, 2006, 12:02:59 »
tak samo jest nudny tekst o tym z....ym fiksie :D
Jak komus cos nie łapie to zamiast robic jakeis głupkowate posty czy docinki- zapakwoac pda i do seriwsu (tym bardziej ze wieksozsc uzytkownikow N560 na fixa nie narzeka)

*

kichu1979

« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 15, 2006, 12:03:01 »

Jest jakaś taka przypadłość polskich użytkowników PDA, że nie można krytykować ich sprzętu. N560 ma (może nie wszystkie egzemplarze) kiepski GPS, a x50v ma kiepski LCD. Takie są fakty niestety.

Zapraszam do pomiarow, ktore robilem w watku obok na tym forum. Nie kupuje tego argumentu, bo - przynajmniej na swoim przykladzie - nawet jesli bym chcial fakty poki co wskazuja inaczej. Sorry.

Nie rozumiem tez takiego argumentu, ze nie wypada krytykowac swojego sprzetu. Sprzet jest sprzetem i ma mi sluzyc, a nie odwrotnie. Jak dziala chwale, jak nie dziala idzie "na drzewo". Wlasnie w tym momencie pozbywam sie tableta, ktorego kupilem 5 dni temu. Pracuje sie na nim wysmienicie, jednak powoduje w moim PC jakis konflikt ktory konczy sie Blue Screen of Death. Nie mam czasu i nie chce mi sie dochodzic dlaczego, wiec po prostu sie go pozbywam.

Zapewniam Cie, ze zrobilbym podobnie, gdyby GPS w moim Looxie sprawial klopoty. I bylbym pierwsza osoba, ktora by na niego rzucala piorunami.

Tyle w tym temacie.