FSC Loox 830T - parę pytań

• 10 Odpowiedzi
  • 836 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline magii

• **
  • 213
« dnia: Listopad 10, 2006, 19:34:19 »
Użytkuję w/w od 2 tygodni i mam parę pytań. Może ktoś mi pomoże. Do tej pory używałem pda innej marki.
1. Czy FSC udostępnia aktualizacje rom ? Jeśli tak to gdzie można je znaleźć i średnio co jaki czas się ukazują ?
2. Przyciskając klawisz OFF pojawia się aplikacja FSC Profile. Zmieniając ustawienia głośność system nie zapisuje ich. Wraca do ustawień domyślnych co mija się z celem tego softu. Czy da się tą aplikację przypisać do innego klawisza albo uruchomić z poziomu 830T ?
3. Jakie jest najwłaściwsze użytkowanie urządzenia aby bateria miała właściwą żywotność ? Z tego co odczytałem jest to Lit - Polymer. Czy ładowanie całonocne wchodzi w rachubę czy raczej wyłączać gdy się naładuje. Coś czytałem w tej kwestii o polimerowych.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 11, 2006, 18:57:31 »
3. Li-Poly nie wymagają żadnego specjalnego traktowania - przystosowane są do tego, żeby je doładowywać 20x dziennie itp.; po naładowaniu i tak bateria dalej się nie ładuje, tylko jest podtrzymywana; ogólnie nie musisz zwracać uwagi na to jak ładujesz tego rodzaju baterie

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 11, 2006, 23:32:10 »
A po roku i tak każda bateria nadaje się do wymiany. Jak w laptopach

V.

« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 12, 2006, 13:08:56 »
Cytat: "Volodia"
A po roku i tak każda bateria nadaje się do wymiany. Jak w laptopach

No to ja jestem wyjątkowym szczęściarzem, bo zarówno akumulator w moim Looksie, jak i w ThinkPadzie sprawują się absolutnie bez zarzutu. Jedyne, o co zadbałem na początku, to 4–5 cykli pełnego ładowania i rozładowania akumulatora. Potem — pełna dowolność.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 12, 2006, 16:56:35 »
KAŻDY akumulator z czasem zmniejsza swoją pojemność jest to cecha immanentnie związana z jego budową.

V.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 12, 2006, 19:52:40 »
zgadza się, ale coś, co było określane mianem "efektu pamięciowego" odeszło w niepamięć razem z technologią ni-cd :) generalnie, co byś nie robił z nowoczesną baterią, to pozostaje to w niewielkim (pomijalnym) związku z jej żywotnością... (no chyba, że się używa niewłaściwej ładowarki, albo coś w tym stylu)

ewentualnie do poczytania tutaj: http://en.wikipedia.org/wiki/Memory_effect
http://en.wikipedia.org/wiki/Rechargeable_batteries :)

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 12, 2006, 20:39:39 »
immanentnie

Qrwa jakie trudne słowa ;) Sorki, ale nie mogłem się powstrzymać po 0,7 Finlandii ;)

« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 12, 2006, 23:24:33 »
Hehe, ja byłem po Smirnoffie + limonetki...  :D

V.

« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 13, 2006, 05:51:29 »
KAŻDY akumulator z czasem zmniejsza swoją pojemność jest to cecha immanentnie związana z jego budową.

To prawda. I jednocześnie na pewno nie jest po roku do wymiany. Chyba że ktoś nim tłucze abo cóś.

Co do efektu pamięci, to zgadza się, ale formowanie aku przydaje się zawsze. Sprawdzone empirycznie na wielu nowych telefonach przez znajomych.

« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 13, 2006, 18:11:30 »
Przez określenie "do wymiany" miałem na myśli zmniejszenie pojemności i żywotności o około 30-50%.

V.

« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 16, 2006, 15:02:59 »
Przez określenie "do wymiany" miałem na myśli zmniejszenie pojemności i żywotności o około 30-50%.

Ja natomiast próbuję powiedzieć, że przy bardzo intensywnym użytkowaniu zarówno PDA, jak i lapsa, w obu akumulatory po odpowiednio roku i dwóch latach nie zdradzają objawów większego zużycia.