GPS w n560 + opady śniegu

• 74 Odpowiedzi
  • 9409 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kichu1979

« Odpowiedź #60 dnia: Listopad 16, 2006, 20:18:12 »
Chyba sie do konca nie zrozumielismy. Zacytowana tutaj instrukcja do winfasta owszem robi factory reset, ale rowniez przestawia predkosc portu GPS. I to faktycznie go przestawia, co ma wplyw na ustawione aplikacje i ich wspolprace z GPS. I jesli GPS sie zawiesil reset i owszem
pomoze, ale zmiana predkosci portu GPS powoduje, ze wszystkie ustawione do tej pory programy, jesli mialy ustawione predkosc 9600
przestaja widziec dane z portu.

To tak jak w prastarej komunikacji szeregowej po kablu, jesli po jednej stronie ustawisz inna predkosc a po drugiej inna, to nic dziwnego ze sie
nie da dogadac.

Tu masz link
http://www.webalice.it/rob.mar/GPS-Info-program-for-WM5.zip

Sciagnij sobie ten program, zainstaluj, sam zobaczysz. Uruchamiasz, wybierasz port i predkosc, dajesz start GPS i od razu bedziesz widzial czy pojawiaja Ci sie w oknie  ponizej komunikaty NMEA czy tez nie.

Jesli masz standardowego Looxa bez zadnych kombinacji to komunikaty
NMEA zobaczysz po ustawieniu w GPSinfo COM8 / 9600. Jak w GPSinfo wybierzesz inna predkosc portu i dasz start gps, to zobaczysz ze program owszem odpala GPSa, ale niczego z portu COM8 nie przeczyta.

Zwroc uwage takze, ze ustawienia predkosci w w windowsowym "start -> settings -> system -> gps -> hardware" to jest placebo. Jesli do tej pory
GPS chodzil na 9600 to cokolwiek ustawisz w settings windows, nadal bedzie dzialal przy 9600. Przy ustawieniu innej predkosci nie zobaczy nic.

Natomiast jesli odpalisz Winfast Navigatora i postapisz zgodnie z instrukcjami na tej wloskie stronie, to owszem zrobisz factory reset
ale przestawic tez predkosc portu COM8 z 9600 na 57600.

Jesli teraz odpalisz GPSinfo, to z COM8 przy predkosci 9600 nie przeczytasz juz nic, natomiast przy predkosci 57600 juz tak.

Prosze Cie odpal, sprawdz a dopiero potem pisz. Nie trzeba nawet lapac fixa, od razu widac czy software czyta dane z portu GPS czy nie... w oknie
leca komunikaty NMEA.

I problem z - za przeproszeniem fixem - na wloskiej stronie polega na tym, ze zrobimy reset, przestawimy predkosc hardware gps na 57600,
po czy ustawimy tak wszystkie nasze aplikacje, np. TomTom. I wszystko chodzi cacy do pierwszego resetu. Wtedy faktyczna predkosc portu wraca do 9600, a aplikacje wszystkie ustawione na 57600 widza ciemnosc.

Skutek jest taki, ze jesli mamy w dowolnej aplikacji do nawigacji np. Tom czy tez Automapa ustawony wlasciwy port ale niewlasciwa jego predkosc, to po jej uruchomieniu wydaje nam sie ze GPS chodzi (bo pomaranczowa dioda miga), ale faktycznie aplikacja nie czyta zadnych danych z portu GPS.

Juz kilka osob, ktorym pomagalem w konfiguracji dokladnie sie na tym przejechalo.

« Odpowiedź #61 dnia: Listopad 16, 2006, 21:46:06 »
Tak zauważyłem ten problem z resetem , też to miałem należy wówczas ponownie ustawić wszytsko w Winfascie, u mnie dość żadko się to zdaża natomiast zysk szybkości łapania fixa jest znaczny...

ps jeśli gps działa na szybszych prędkościach odbioru to znaczy że może w tym samym czasie odebrać 4 razy więcej danych a to oznacza że odczytać sygnał 4 razy szybciej...
Pozdro

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #62 dnia: Listopad 16, 2006, 21:57:04 »
Cytat: "fazutan"
jeśli gps działa na szybszych prędkościach odbioru to znaczy że może w tym samym czasie odebrać 4 razy więcej danych a to oznacza że odczytać sygnał 4 razy szybciej...

Bardzo trafna uwaga. Szkoda tylko, że prędkość się zmienia po SR, bo niestety zdarza mi się to średnio raz dziennie...

*

Offline fokstrot

• 949
  • Sprzęt: BB 9780 pin: 26791dc9
« Odpowiedź #63 dnia: Listopad 16, 2006, 22:10:04 »
Cytat: "michobo"

weż mnie człowieku nie rozśmieszaj do ŁEZ !!!
Pokaż mi choć JEDNO żródło (oficjalne) które mówi ze za obliczeniami GPS stoi procesor !!! Człowieku - GPS bedzie chodzić tak samo na procesorze 624 jak i 2 Mhz - chcesz sie zalozyc ?!!!!!!!!

czy to wogole jestes swiadom tego co piszesz?
radze przeczytac watek o zasadzie dzialania systemu GPS
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

kichu1979

« Odpowiedź #64 dnia: Listopad 16, 2006, 22:13:15 »
Cytat: "fazutan"

ps jeśli gps działa na szybszych prędkościach odbioru to znaczy że może w tym samym czasie odebrać 4 razy więcej danych a to oznacza że odczytać sygnał 4 razy szybciej...
Pozdro

To jest niestety nieprawidlowe myslenie. Ten port to jest swego
rodzaju abstrakcyjny interfejs, ktory ma umozliwic komunikacje
miedzy chipsetem a oprogramowaniem i ustawienia predkosci
tycza sie wylacznie tejze relacji.

Innymi slowy wyobraz sobie, ze caly uklad GPS to jest "accesspoint WIFI", ktory z jednej strony sciaga dane bezprzewodowo przez antene (z satelit), a z drugiej strony podlaczony jest kablem szeregowym COM do komputera. I to co Ty modyfikujesz to jest jedynie predkosc transmisji po kablu, natomiast w zaden sposob nie wplywasz na predkosc transamisji satelita - AP.

A tak gwoli informacji, transmisja miedzy satelitami a naszym "access pointem" odbywa sie z predkoscia 50bps (tak tak, piecdziesieciu bitow na sekunde).

Na szybkosc lapania fixa poprzez ustawienia w Winfast Nawigatorze predzej beda mialby wplyw parametry, ktore przy okazji "wloskiej strony" sie zmienia (te cyferki przy roznych symbolach GST, MSS itd.). Niestety nie znam protokolu NMEA na tyle, zeby powiedziec co to w praktyce daje.

Mam dokumentacje w kompie, niestety jeszcze sie przez nia nie przegryzlem.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #65 dnia: Listopad 16, 2006, 22:23:35 »
kichu1979 miałeś racje. Pewnie w miedzy czasie zrobilem SR. Dawno już nie stosowałem tej metody, używam GPSa na BT. Nie mam czasu i nerwów bawić się w ustawianie po każdym SR. Kilka razy mnie tak wk****l, że używam zewnętrznego - jeden stres mniej   :proud:

Zwiększenie prędkości portu nie przyśpieszy czasu łapania FIXa.

Niezly off topic zrobiliśmy. Na takie dyskusje jest już założony temat.

*

kichu1979

« Odpowiedź #66 dnia: Listopad 16, 2006, 23:24:47 »
Cytat: "vikelf"
kichu1979 miałeś racje. Pewnie w miedzy czasie zrobilem SR. Dawno już nie stosowałem tej metody, używam GPSa na BT. Nie mam czasu i nerwów bawić się w ustawianie po każdym SR.

No wlasnie, nota bene ja tez tej metody nie uzywam. Moje wszystkie kombinacje wziely sie z czystej ciekawosci i inspiracji tematami na tych i innych forach.

Ja u siebie nic nie zmienialem, jade od nowosci na standardowych ustawieniach czyli zadnego tweakowania software i tym podobne, kazda aplikacja ustawiona na czytanie ze stadardowego COM8 / 9600 bez zadnych kombinacji alpejskich.

A jak czas pozwoli, postaram sie przerobic specyfikacje NMEA zeby dowiedziec sie co faktycznie osiaga sie za pomoca tego Winfast Nawiagotra.

I chyba faktycznie trzeba EOT zrobic albo mod moglby nasza dyskusje przeniesc do tamtego watku.

Pozdrawiam
K.

*

Offline timokie

• 610
  • Sprzęt: Loox C550
« Odpowiedź #67 dnia: Listopad 17, 2006, 01:13:15 »
Wtrace swoje 3 grosze, odnosnie tych 57600bps. Uzywalem niedawno odbiornikow GPS Navman w formie tzw. pleckow, m.in taki:

Tez mialem klopoty z uzyskaniem fixa. Przeszukalem wiec FAQ na stronie Navman'a. Okazuje sie, ze zalecaja oni (a w niektorych GPS'ach nawet ustawiaja na sztywno) wlasnie predkosc transmisji 57600bps. Uzasadniaja to tym, ze dzialajacy procesor (i pozostala elektronika) palmtopa zaklocaja odbior sygnalu GPS (przez to, ze GPS jest w formie pleckow, rzeczywiscie znajduje sie blisko procesora palmtopa). Szybsza predkosc transmisji ma powodowac szybsze przetwarzanie nadchodzacych danych GPS, przez co procesor palmtopa ma wiecej "czasu wolnego" (przerw), kiedy moze bezczynnie czekac na dane. A w czasie "bezczynnosci" nie powoduje tylu zaklocen. Podobna sytuacja moze miec miejsce w przypadku N560 (tu tez antena GPS i procesor pocketa sa blisko siebie).

Ponizej cytat supportu Navman'a.

What baud rate does the GPS 500 work at?

The GPS 500 communicates using standard NMEA sentences but at 57,600 Baud instead of the standard 4800 Baud. The reason for this is that whilst the 4800 Baud standard is adequate for dedicated GPS receivers, our testing has shown an increase in accuracy and performance for PDA GPS receivers that run at 57,600. The reason for this is the quicker the GPS data is processed by the PDA, the sooner the PDA processor goes into standby (an EMI quiet noise state) and stop causing interference with the GPS signal reception.

Palm -> GPS 500 -> What baud rate does the GPS 500 work at?:

http://ems00801.egain.net/system/web/view/selfservice/controller.jsp?CONFIGURATION=1019&PARTITION_ID=1&CMD=STARTPAGE&LANGUAGE=en&COUNTRY=gb

« Odpowiedź #68 dnia: Listopad 17, 2006, 07:56:49 »
Cytat: "fokstrot"
Cytat: "michobo"

Pokaż mi choć JEDNO żródło (oficjalne) które mówi ze za obliczeniami GPS stoi procesor !!! Człowieku - GPS bedzie chodzić tak samo na procesorze 624 jak i 2 Mhz - chcesz sie zalozyc ?!!!!!!!!

czy to wogole jestes swiadom tego co piszesz?
radze przeczytac watek o zasadzie dzialania systemu GPS

nic mnie tak nie wpienia jak uparte opowiadanie bzdur przez kogos kto nie ma zielonego pojecia o technologii a sam zarzuca impertynencję innym.
Na poczatek poczytaj gdzies sobie o protokole NMEA - skąd się bierze w urzadzeniach GPS

Ale zacznij najlepiej od podstaw:

http://electronics.howstuffworks.com/gps.htm

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #69 dnia: Listopad 17, 2006, 08:50:14 »
Chłopaki - nie dyskutujcie z nim. To nie ma sensu. On i tak nie zrozumie - przecież wie najlepiej. Poza tym jest z Poznania (lub okolic), a to wszystko tłumaczy.

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #70 dnia: Listopad 17, 2006, 09:17:14 »
michobo
skoro wg ciebie "za obliczeniami GPS NIE stoi procesor" to gps odbiera wszelkie dane od satelit poprzez antene a nastepnie wysyla je do palmtopa. cuda panie. nosz kur...cuda. gratuluje pomyslunku.

cytat z linku ktorego nie raczyles nawet przejrzec
Należy tu powiedzieć, że firmware różnych producentów chipsetów GPS zawierają różne algorytmy kontroli aktualności danych, różne procedury postępowania przy niezgodnościach, różne sposoby zastępowania starych danych nowymi, itd. Również sama architektura układów elektronicznych odbiornika i ich jakość mają wpływ na szybkość wykonywania tych operacji. Stąd też zauważymy spore różnice w czasie uzyskiwania fixa przez różne modele odbiorników.

nie pozdrawiam
ps. podstawy radze poznawac w ojczystym jezyku. bo albo strony po ktorych chodzisz w poszukiwaniu inf sa o kant dupy rozbic albo nie znasz ang.[/b]
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #71 dnia: Listopad 17, 2006, 09:29:04 »
Musicie dokładnie pisać o jaki procesor wam chodzi.  :D
Procesor PDA napewno nie ma znaczenia.
Procesor w chipsecie np SiRF oczywiście ma znaczenie :)

*

Offline fokstrot

• 949
« Odpowiedź #72 dnia: Listopad 17, 2006, 09:39:47 »
vikelf
excuse me ale caly czas mowimy o ODBIORNIKU gps
Dell X50v/Bt-359 --> BB

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #73 dnia: Listopad 17, 2006, 09:48:36 »
Cytat: "fokstrot"
vikelf
excuse me ale caly czas mowimy o ODBIORNIKU gps

Wydaje mi się, że się kłócicie, a myślicie o różnych procesorach.
Zobaczymy co powie druga strona sporu
Dla niektórych n560 może być odbiornikiem :) .

Edit:

Prosze to cytat drugiej strony:
michobo napisał:
"
"

624MHz sugerują mi procesor PDA.

Swoją drogą GDZIE JEST MODERATOR. Narzekamy, że nowi użytkownicy robią burdel na forum, a my co jesteśmy lepsi?

« Odpowiedź #74 dnia: Listopad 17, 2006, 13:58:36 »
Dżizas, panowie! vikelf ma rację — robicie trzodę ubliżając sobie nawzajem, zamiast najpierw doprecyzować, co jest przedmiotem sporu.