N560 - time to first fix - pomiary

• 20 Odpowiedzi
  • 1669 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

kichu1979

« dnia: Listopad 14, 2006, 15:01:01 »
Przy okazji dyskusji w Zakupach zrobilem kilka pomiarow. Wrzucam tutaj moze sie komus przyda.

Dobra, ja dzisiaj zainspirowany postami tutaj zrobilem kilkanascie pomiarow. Przedmiotami testu byl Loox N560 (rocznik 2006), Renault Megane Hatchback 3d (rocznik 2006) oraz uchwyt na przednia szybe samochodu. Pomiary wykonywane z cold start, czas liczony stoperem. Jako ze nie mialem nic do pisania, zapamietalem jedynie najlepszy i najgorszy pomiar, pozostale miescily sie pomiedzy tymi wartosciami.

Pomiary robione programem GPSinfo. Z racji wygody, tego ze mozna zainicjalizowac cold start no i, ze pokazuje wszystkie niezbedne dane.

Pierwsza seria pomiarow to pomiary stacjonarne. Dwa wykonalem w mojej rodzinnej miejscowosci w centrum miasta... typowa zabudowa droga nie za szeroka + kamienice dookola. Dwa w otwartym terenie. Dwa w centrum Poznania. Okolice starego runku, a wiec podobnie... kamienice i waskie drogi.

W czasie wszystkich pomiarow stacjonarnych (poza jednym o ktorym napisze za chwile) czas do zlapania fixa wynosil od 45 (najlepszy) do 64 sekund (najgorszy czas).

Kazdy z tych testow wygladal tak. W momencie wlacznia odbiornika gps (cold start) w okolicach 15 do 20 sekundy parametr time odbiornika gps pokazywal juz aktualna godzine (wczesniej 1 w nocy), nastepnie w czasie od 45 do 64 sekundy mielismy fixa (3 satelity, FIX 2D, PDOP i HDOP w okolicach 2 do 3 z ogonkiem). W ciagu nastepnych 20-30 sekund od pierwszego fixa mielismy sunchronizacje z posotalymi satelitami i ustalonego fixa 3D (PDOP i HDOP ponizej 2). W otwarym terenie uzyskalem HDOP 0,9 i PDOP 1,1. Synchronizacja z osmioma satelitami.

Jeden pomiar ktory odstawal od reszty wygladal tak, ze fix zostal zlapany z ciagu 85 sekund. Z tym, ze tutaj od razu mielismy fixa 3d (a wiec synchro z wiecej niz 3 satelitami).

Nastepnie pomiaru w ruchu. Z racji tego , ze bylem sam w samochodzie dokonywalem ich wylacznie na trasie (dwupasmowka, otwarty teren).
Pomiarow dokonalem kilka, najpierw jada w miare ze stala predokscia
pozniej bawiac sie w zwalnianie i rozpedzanie samochodu w czasie
lapania fixa od 50-60 kmh do ok 120-130.

Co ciekawe, w takich warunkach czasy lapania fixa w ruchu byly
prawie identyczne jak czasy lapania fixa stancjonarnego. Najkrotszy
miescil sie w czasach fixa stancjonarnego, najdluzszy byl o ok 10 sekund
dluszy. Roznica byla wylacznie w precyzji pierwszego fixa. Czyli fix
po minucie (2d) byl dosc nieprezycyjny PDOP/HDOP w granicah 8 do 9.
Uscislenie pozycji nastepowalo po synchronizacji z dalszymi satelitami
(fix 3d), kiedy PDOP/HDOP przyjmowal wartosci podobne jak w pomiarze
stacjonarnym (wartosci 2 do 3).

Moral z tego taki, ze jesli mamy ciaglosc sygnalu z gory nasz ruch nie wplywa na czas ustalenia pozycji a jedynie na jej wstepna dokladnosc.

To tyle, interpretacje wynikow pozostawiam szanownym czytelnikom.
Jesli ktos ma jakies sugestie propozycje co do testow, prosze smialo pisac, chetnie sie jeszcze w takie cos pobawie w miare mozliwosci.

*

tramp

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 14, 2006, 15:16:29 »
się kolega bardzo ładnie spisał  :)

niestety wydaje się, że N-ki są mało powtarzalne pod tym względem  :(

natomiast jak to było się zgubiłem cold start to całkowite uruchomienie pocketa czy tylko wybudzenie z drzemki :)

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 14, 2006, 15:33:23 »
Też zmierzyłem.
Holux GPslim236 (SiRF III na BT) vs n560
Właczyłem obydwa w garażu.

FIX cold start:
Po przejechaniu ok 200m - GPslim
Po ok 1km stojąc na skrzyżowaniu - n560

FIX hot start
Obydwa praktycznie tak samo.

Wniosek: Wartości w obydwu przypadkach do przyjęcia. Można przymknąć oko na te kilkaset metrów wiecej n560 w końcu mamy wszystko ładnie wbudowane w jedno użądzenie.

Niestety to nie zmienia mojego zdania i faktów. Kilka razy zdażyło mi się, że n560 nie chciał złapać FIXa (dłużej niż 10min nie czekałem)
Co dziwne kilka "wpadek" miał w dobrych warunkach - pod domkiem jednorodzinnym w otwartej przestrzeni czyli minimum 180stopni b.dobrej widoczności satelitów.
Po kilku takich "wpadkach" n560tki wróciłem do starego GPslima, któremu nie zdarzają sie takie zawiochy.    

Jak widać problem problem jest dziwny, nie do sprawdzenia przed zakupem danego egzemplarza.
Ciekawe jak to udowodnić serwisowi :(

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 14, 2006, 15:49:39 »
faktycznie problem jest mega ciekawy, ja robilem porownanie n560 vs i-mate pda-n i roznice byly minimalne na korzysc i-mate'a ale no wlasnie ale po HR obu sprzetow n560 zlapal fixa duzo szybciej niz i-mate
generalnie nie mam problemu z gps u siebie

*

kichu1979

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 14, 2006, 17:29:16 »
Jeszcze porownujac sygnal z wbudowanego GPS vs sygnal z GPS Noki LD-3W. GPSinfo pokazuje, ze sygnal z Nokii ma nieco lepsza recepcje niz wbudowany GPS. Np tam gdzie Nokia lapala sile sygnalu danego satelity na 38-40, tam Loox tego samego satelite lapal w granicach 32-34.

Czyli teoretycznie istnieje mozliwosc, ze tam gdzie prog recepcji danego satelity na Looxie bedzie za niski do nawiazania skutecznej lacznosci tam osobny GPS na BT sobie poradzi. Badz co badz tlumienie na anetnie wbudowanej a zewnetrznej jest na pewno inne. Niemniej jednak na dzien dzisiejszy w praktyce z taka sytuacja sie jeszcze nie spotkalem. Na szczescie. Jak tylko bedzie jakis knot... a jezdze z nim prawie codziennie, natychmiast oczywiscie napisze.

Jesli sa jakies inne propozycje pomiarow i testow, prosze smialo pisac, chetnie sie pobawie. Moze jakies propozycje odnosnie zasymulowanie trudnych warunkow i tak dalej...

Jeszcze pytanie do kolegow jak maja skonfigurowanego gps u siebie. Ja mam port software - none, hardware com8/9600, zakladka o wspoldzieleniu na tak (ptaszek zaznaczony). Wszystkim programom do nawigacji, ktore uzywam kaze czytac bezposrednio z com8/9600 bez zadnych autodetekcji itp rzeczy.

Z tego co zdazylem zauwazyc autodetekcja w roznych programach dziwnie dziala. Czasem zdarza sie jej zapomniec co ustawila i skanuje wszystkie porty po kolei od nowa na przyklad.

Zadnych tweakow i modyfikacji, swiezy loox po hard resecie.

*

Offline wpmike

• 1169
  • Sprzęt: Sony Xperia Z
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 14, 2006, 18:00:23 »
Cytat: "vikelf"
Co dziwne kilka "wpadek" miał w dobrych warunkach - pod domkiem jednorodzinnym w otwartej przestrzeni czyli minimum 180stopni b.dobrej widoczności satelitów.

Hmmm... Jeśli już, to 180st. max.

Co do fixa w n560 - niestety jest to prawdą. Coraz bardziej mnie to denerwuje i coraz bardziej się przekonuję do zareklamowania tego. Czasem jest tak, że w AM czy AP jadę wzdłuż drogi (mimo włączonego przyciągania do siatki). Też tak ktoś ma/miewa?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 14, 2006, 18:10:33 »
Cytat: "wpmike"
Czasem jest tak, że w AM czy AP jadę wzdłuż drogi (mimo włączonego przyciągania do siatki). Też tak ktoś ma/miewa?

Tym to bym się raczej nie przejmował. To "norma" w AM.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 14, 2006, 18:30:04 »
nie wiem czy były jakieś nowsze rewizje N560, czy co (mój ma chyba 2 czy 3 miesiące), ale u siebie nie widzę, żeby łapał wolniej fixa, albo słabiej odbierał sygnał niż A636 :) jeżdżąc po warszawie mam praktycznie zawsze 7-9 satelitów (przynajmniej tak pokazuje navigo)

widziałem jeszcze w akcji etena G500+ i ten potrzebuje chyba trochę więcej czasu na złapanie fixa

Re: N560 - time to first fix - pomiary
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 14, 2006, 18:33:35 »
Cytat: "kichu1979"

Wątek i pomiary są dla mnie interesujące, chociaż wydaje mi się (bez pomiarów), że mój egzemplarz spisuje sie znacznie gorzej.
Wartałoby znależć trochę czasu i sprawdzić, czy "wydaje mi się" pokrywa się z rzeczywistością ;)

Przyczepię się do tytułu i obecnej, bardzo częstej zresztą, maniery.
Czy nie można było napisać "N560 - czas do ustalenia pozycji - pomiary" lub podobnie, ale po polsku?
Czy naszemu językowi czegoś brak?

*

Offline vir

• 21
n560
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 14, 2006, 19:11:56 »
Może ja też swój grosik dam. Kupiłem 2 tygodnie temu n560 jestem nim zuroczony, łapie sygnał za każdym razem po paru sekundach, to chyba jest niespotykane, tylko na zimno zajmuje to ok 30 sek,

*

Offline wpmike

• 1169
Re: n560
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 14, 2006, 20:01:39 »
Cytat: "vir"
Może ja też swój grosik dam. Kupiłem 2 tygodnie temu n560 jestem nim zuroczony, łapie sygnał za każdym razem po paru sekundach, to chyba jest niespotykane, tylko na zimno zajmuje to ok 30 sek,

Ojej... To szybko Ci się GPS zużyje  >:)

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 14, 2006, 20:08:56 »

...

Hmm 180 stopni minimum według mnie
180 stopni jak staniemy pod ścianą, w miarę oddalania kąt bedzie się zwiększał.

PS:
"pod domkiem" miałem na myśli potoczne sformułowanie używane do określenia bliskiej okolicy budynku :D nie chodzi o poziom poniżej piwnicy.

*

tramp

« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 14, 2006, 20:39:29 »
no nie wszyscy się uczyli matematyki, nie wszyscy :))

niektórzy przysypiali  ;) tylko jakim cudem uzyskali promocję  :banan:

*

tramp

Re: n560
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 14, 2006, 20:40:43 »
Cytat: "vir"

TO JEST GODNE uwagi albo kolega jest z FSC

może weszła jakaś nowa rewizja a FSC siedzi cicho, żeby nie drażnić starszych nabywców
niech kolega trochę więcej poćwiczy i da znać

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 14, 2006, 21:26:12 »

...

PS:
"pod domkiem" miałem na myśli potoczne sformułowanie używane do określenia bliskiej okolicy budynku :D nie chodzi o poziom poniżej piwnicy.

Ja mówię o kącie przestrzennym (bo tak się to powinno rozważać). Otóż kąt przestrzenny w przypadku GPS zawsze jest mniejszy od 180st. Rozważania w poziomie nie mają sensu, bo sama idea GPS jest 3D.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 14, 2006, 21:38:37 »

...

PS:

Ja mówię o kącie przestrzennym (bo tak się to powinno rozważać). Otóż kąt przestrzenny w przypadku GPS zawsze jest mniejszy od 180st. Rozważania w poziomie nie mają sensu, bo sama idea GPS jest 3D.

Właśnie ten kąt w płaszczyźnie pionowej (czyli jak go nazwałeś przestrzenny) ma mniejsze znaczenie. Najdokładniejsza pozycja  jest z sygnału satelitów nad horyzontem (kąt płaszczyzny  poziomy).
Nie mieszaj do tego 3D GPSu bo to nie ma znaczenia gdzie jest satelita. Ważne, żeby były 3.
Nie napisałem o który kąt mi chodzi, pewnie dlatego, że w programach do wizualizacji GPS satelity są przedstawiane na 2D okręgu (poziomy) z stronami świata, z jednostkami w kątach.

*

Offline wpmike

• 1169
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 15, 2006, 10:12:14 »

...

PS:

Właśnie ten kąt w płaszczyźnie pionowej (czyli jak go nazwałeś przestrzenny) ma mniejsze znaczenie. Najdokładniejsza pozycja  jest z sygnału satelitów nad horyzontem (kąt płaszczyzny  poziomy).
Nie mieszaj do tego 3D GPSu bo to nie ma znaczenia gdzie jest satelita. Ważne, żeby były 3.
Nie napisałem o który kąt mi chodzi, pewnie dlatego, że w programach do wizualizacji GPS satelity są przedstawiane na 2D okręgu (poziomy) z stronami świata, z jednostkami w kątach.

Zgadza się. Tylko to jest tak pomyślane, że na okręgu jest kąt 0st. natomiast w środku okręgu jest kąt 90st. (zenit). Czyli licząc od środka (przykładowo na wschód i zachód) mamy 180st. maksymalnie. To prawda, że z satelitów tuż nad horyzontem (powiedzmy do 30st.) jest najdokładniejszy sygnał, ale są one jednocześnie dalej niż te bliżej zenitu. Ahhh ta geometria ;)

*

kichu1979

« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 15, 2006, 15:44:05 »
Dwa nastepne pomiary do puli. Tym razem stacjonarne, na podworku otocznym kamienicami. Podworka o ksztalcie prostokata, dlugosc -
10 miejsc parkingowych prostopadlych (pod katem 45 stopni), szerokosc
ok 1 i 2/3 dlugosc samochodu (wzor megane hatchback 3d :).

Tym razem fixy nieco dluzsze. Pierwszy 122 sekundy, drugi 147 sekund.

W kazdym synchronizacja czasu wstepna (z godziny 1am po cold starcie na akutalny czas zegarowy) po ok 15-20 sekundach jak poprzednio. W pierszym
pomiarze po 122 sek fix 3d, po nastepnych 15 sekundach 3d. Dokladnosc
PDOP/HDOP 2-3, czyli normalna.

W drugim przypadku od razu fix 3D , dokaldnosc jak wyzej.

PO wyjezdzie z podworka zapuscilem cold star w ruchu po miescie. Tym razem standard jak w czasie pierwszych pomiarow.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 15, 2006, 18:43:45 »
Powróciłem do używania wbudowanego GPSa i dziś zdażyła mi się kolejna wpadka. Teren zabudowany zachmurzenie ok 40%.
n560 nie potrafi złapać FIXa przez 2km jak złapie to czesto gubi.
Zatrzymałem się, żeby zbadać temat dokładnie. Miałem na wszelki wypadek SiRF III na BT.

n560:
widzi tylko 3 satelity łapie fixa ale niestabilnie. Program pisze, że widzi 12 ale słupki sygnału są tylko 3-4.

SiRF na BT:
widzi bez problemu 11 satelit wykorzystuje 10.

Te 3-4 satelity które widział n560 mają wyraźnie silniejszy sygnał , pozostałe mają słabszy sygnał, ale n560 wogole ich nie widzi - siła sygnału 0

Szkoda, że nie miałem jak zrobić zrzutu ekranu :(.
Po ok 20min testowania coś sie naprawiło i n560 łapał już FIXa szybko i stabilnie.

Wszystko wskazuje na to, że nie jest to wina anteny bo te problemy są b rzadkie (kilka razy przez 5miesięcy)
Takie wpadki zrażają sie rzadko ale ją bardzo denerwujące.

*

Offline gdeco

• 24
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 17, 2006, 13:57:44 »
Panowie kupiłem i używam N560 od 1,5 miesiąca. Po znalezieniu mnóstwa postów odnośnie problemów z GPS w Looxie postanowiłem przyjrzeć się temu dokładnie. Jeżdżę po kraju i Europie (Niemcy, Belgia, Francja).
Cold start - max. 50 sekund. Zwykle 30-40 sekund.
Start z uśpienia - do 5 sekund.

Raz tylko spotkałem się z sytuacją że w automapie głupiał - znalazł fix i zaraz zgubił i tak w kółko. Pomógł SR.
Żadnych innych anomali nie zauważyłem.

*

Offline vikelf

• 392
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 17, 2006, 14:03:47 »
Cytat: "gdeco"
...
Raz tylko spotkałem się z sytuacją że w automapie głupiał - znalazł fix i zaraz zgubił i tak w kółko. Pomógł SR.
Żadnych innych anomali nie zauważyłem.

Właśnie to jest jeden z obiawów tego problemu. SR PDA albo factory reset odbiornika pomaga i na jakiś czas wszystko wraca do normy.
Wyglada na to, że tylko w niektórych egzemplarzach są takie problemy.