Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń

• 236 Odpowiedzi
  • 52630 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
Odp: Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń
« Odpowiedź #150 dnia: Styczeń 05, 2009, 14:37:51 »
A ja mysle ze aby odpowiedziec na pytanie "czego brakuje w AutoMapie?" powinnismy wpierw zastanowic sie nad pytaniem "do czego potrzebna jest nam navigacja ?" w tym przypadku wlasnie AutoMapa. Śledząc juz od dluzszego czasu wypowiedzi uzytkownikow mam niestety wrazenie, ze okolo 98% to osoby nie zwiazane z zawodem kierowcy. Osoby te testuja nawigacje na odcinku dom - praca biorac pod uwage czy automapa znajduje owe 2 punkty dom i miejsce pracy oraz czy wyznacza trase mniej wiecej taka jaka oni jezdza do tej pracy od lat. Ten test jest dla nich wykladnikiem jakosci czy program jest dobry czy nie. Drugim testem jest wyjazd na wakacje - ten test automapa przechodzi raczej dobrze - no bo interesuje nas dojazd do celu - za wszelka cene ale do celu. Nie liczymy czy zrobimy 10 czy 20 km wiecej - czy jedziemy pol a moze godzine dluzej - w koncu jedziemy na urlop bedziemy miec jeszcze duzo czasu wolnego... I tu dochodzimy do pewnej smutnej rzeczywistosci i tu powstaje pytanie - dla kogo jest ten program ? Dla taksowkarza, dla kierowcy tira, ciezarowki, autobusu, czy moze kierowcy karetki, strazy pozarnej, policji, a moze kuriera lub przewoznika pizzy ? Otoz odpowiedz brzmi nie NIE i powodem sa glownie zle mapy które tak chwalicie i pisze tu tylko o polsce.

Wezmy na ten przyklad kierowce taksowki - na dzien dobry otrzymuje mapy z poblokowanymi odcinkami - jedne slusznie inne nie - jak je rozpoznac ? No chyba trzeba znac miasto jak wlasna kieszen, ale po co komu nawigacja skoro tak wysmienicie musi wszystko znac ? Oczywiscie moge odblokowac te odcinki ale nie zmienie ich kierunkowosci ani mozliwosci skretu z danej ulicy w inna co w sumie daje bezuzyteczny program. Przyklad: krakow klient wsiada do taksowki na ul. królewskiej 4 i jedzie na ul. siemiradzkiego 24. Zobaczmy - teoretycznie dobrze, ale wlasnie nie dla taksowki, bo wlasnie taksowka moze przejechac na wprost z królewskiej w karmelicką nie robiac petli na al. Mickiewicza (trasa piesza jest zgodna z taksowka). Katastrofa robi sie dopiero kiedy odwrocimy trase. Przypatrzcie sie jak program wyznacza trase, a ja dodam od siebie ze taksowka moze wrocic dokladnie ta sama droga jaka przyjechala. A wiec skad sie to bierze ? Wlasnie ze zlej mapy, ktora nie dosc ze narzuca kazdemu to samo - niezaleznie od przyslugujacych mu praw (nakaz jazdy z krolewskiej w prawo) a dwa i trzy to ul. Siemiradzkiego jest blednie oznaczona jednokierunkiem a ul. Karmelicka rowniez na tym odcinku jest dwukierunkowa dla pewnych wybrancow np. taksi. To jeden z prostszych bledow jakimi mapa automapy w krakowie nas raczy. Gdyby przygladnac sie miastu blizej gwarantuje ze byloby jeszcze gorzej.

Czy zatem lepiej ma kierowca karetki czy innego pojazdu uprzywilejowanego ? Nie bardzo. Owszem on sie nie bedzie zastanawial czy jest zakaz czy jest nakaz - malo tego blad automapy najwyzej naprawi jazda pod prad na sygnale ale ale ... czy karetka ma czas krazyc w kolo czy powinna prosto pojechac do celu. A przeciez automapa nie wyznaczy trasy na wprost. Nie wyznaczy trasy przez przez rynek krakowski pomimo tego ze droga tam prowadzi i karetka na sygnale ma prawo tamtedy przejechac. Wiec co znowu i ten kierowca musi znac miasto na pamiec ? Czy moze kierowca bedzie sie ratowal trasa przelajowa a moze piesza liczac na to ze faktycznie nie poprowadzi go kiedys przez schody na deptaku :)

Niech bedzie dalej kierowca tira czy innej ciezarowki - w czym mu mapa pomoze nie znajac tonazy, czy wysokosci przejazdow. Wiezcie mi lub nie program jest w stanie wprowadzic nas w niezle tarapaty finansowe a w najlepszym przypadku w nadrobienie ilus lub ilusnastu km. Do tego wszystkiego brakuje poprawnej kategoryzacji drog. O ile jeszcze autostrade, droge szybkiego ruchu czy dwupasmowke mozna jakos rozroznic. To droge dwujezdniowa nie mozna rozroznic z jednojezdniowa czy z wertepami a czasem nawet z deptakiem dla pieszych (przyklad kraków młynówka królewska na odcinku od przybyszewskiego do armii krajowej ale nie tylko). Podam wam przyklad z zycia. Jechalem tirem droga z poznania na wroclaw nagle przedemna korek. Dowiaduje sie przez cb radio ze wypadek i ze tylko osobowki sie zmieszcza pomiedzy uszkodzonymi autami. Rozgladnalem sie i patrze ze jest odbicie w lewo w droge - pokukalem w automape i widze ze jest droga przez mala wioske ale wyjade za wioska z powrotem na moja droge. Droga na wyswietlaczu wygladala tak samo jak ta po ktorej jechalem dotychczas. Pojechalem w tamta strone a za mna inna ciezarowka. Po chwili z drogi w miare zrobila sie droga ze starej kostki a opuszczajac wioske droga zaczela robic sie bardzo ciasna kreta i oglnie jak na moj gabaryt podejrzana. Stanalem a ten gosc za mna powiedzial mi abym go przepuscil bo ma krotkie auto i na dodatek jest to cysterna. Aby go przepuscic obydwoje musielismy sie cofnac kawalek do tej wioski bo tylko tam bylo na tyle szerzej aby mnie minal. Faktycznie pojechal i powiedzial mi przez radio zebym nie jechal bo albo ugrzezne na tej polnej drodze albo potne sobie plandeke o drzewa. Wiecie jakie to sa koszty obojetne czy latanie plandeki czy wezwanie pomocy drogowej do tira. Skonczylo sie szczesliwie bo tylko cofalem chyba z godzine. Nie musze chyba dodawac ze gdybym nie mial nawigacji to nigdzie na boki bym sie nie pchal chocby z tego powodu ze mapa na papierze pokazala by mi iz ta droga to cieniutka niteczka no ale ja zawierzylem nawigacji.

Tak wiec co jedynymi odbiorcami powiedzmy "zawodowymi" mialby zostac kierowca kurier badz cos w rodzaju rozwoziciela pizzy ? no nie wiem chyba ze lubicie zimna pizze. Mysle ze im tez zalezy na czasie. Tu chcialbym zwrocic uwage na karygodne bledy map automapy ktora za namowa pewnych osob wprowadza zmiany danych ulic w czasie ich remontu, kiedy tak naprawde nie wiadomo jak do konca bedzie wygladal caloksztalt i jaka bedzie kierunkowosc. Tak bylo z rondem grzegórzeckim w krakowie w wersji bodajze 5.2 (no jak mozna zlikwidowac przejazd przez jedna z glownych drog kiedy po pierwsze wiadomo ze tam ten przejazd na pewno kiedys bedzie natomiast nie wiadomo kiedy bedzie najblizsza aktualizacja map i czy wtedy o tej poprawce juz nie zapomna - tu uwaga do osob ktore zglaszaja zmiany - no nie dajcie sie zwariowac co wy zglaszacie do glownych wydan map remonty drogowe ? Drugim aktualnym przykladem jest ul. przybyszewskiego rowniez w krakowie. Jest tam w tej chwili remont - na drodze zostal zmieniony kierunek nie wiadomo na jak dlugo - ale to nie jest powod poki co - poki trwa remont - aby zmieniac cos na stale na mapie i to na dodatek BŁĘDNIE poprzez zle zaznaczony kierunek od ul. zarzecza do ul. lea gdzie jest w rzeczywistosci na odwrot nasz przykladowy kierowca np. kurier bedzie jechal z biurowca Galileo (ktory z koleji stoi juz z piec lat z adresem armii krajowej 18 bodajze i ma wjazd od przybyszewskiego) i nawet nie jest na mapie zaznaczony ale powiedzmy nasz dzielny kurier wie gdzie on jest i potrzebuje sie dostac blisko bo na ul. bronowicka 42 no i co nam wyznacza program. Czyli zaznaczmy jako punkt startu skrzyzowanie w krakowie ul. Przybyszewskiego i ul. Bronowickiej 42 i co widzimy. Trasa Optymalna, Krótka, Terenowa wyznacza nam bledna trase ktora na pewno nie przejedziemy bo w obecnym czasie remontu jest zakaz skretu w prawo z przybyszewskiego w lea jadac od armii krajowej a wiec cala trasa wyznaczona do dupy, jedynie trasa szybka jakos daje rade. Jakos bo szkoda ze szybko to tylko wpadniemy w korki a na sam koniec zobaczymy budynek i pod niego nie podjedziemy bo od strony bronowickiej nie zatrzymamy auta a jesli juz nawet zatrzymamy to nawet nie przejdziemy gdyz bedzie nas oddzielal pas torow tramwajowych z barierkami. A prawidlowa trasa brzmi na dzien dzisiejszy: od Armii Krajowej w góre ulica Przybyszewskiego az do Zarzecza gdzie skrecamy w lewo gdyz nie mozemy juz pojechac prosto dalej nastepnie skrecamy w prawo z zarzecza w ul. Wesele dojezdzamy do Zapolskiej Gabrieli i skrecamy w prawo i jedziemy do ul. Bandtkiego gdzie skrecamy w lewo na koncu jedziemy na tylach poczty ul. Bronowicka 44 i dojezdzamy na parking biurowca ul. Bronowickiej 42. Taki powinien byc dojazd i zapewniam was ze oszczedzi to sporo minut stania na ul. Bronowickiej w korkach zwlaszcza w pewnych godzinach.  To nie sa latwe adresy ale naprawde sami widzicie ze maly blad kogos duzo kosztuje. Tak wiec i kuriera i pizzera moze to zniechecic do korzystania z programu.

Tak wiec co nawigacja jest dobra dla kogo ? dla ludzi ktorzy tak naprawde niewiele z nia jezdza ? dla osob ktore wykorzystuja ja na trasie ktora znaja na pamiec lacznie ze znakami drogowymi umiejscowionymi na tej trasie ?, a moze to pewnego rodzaju zabawka jak gra komputerowa w zasadzie nie do konca wiadomo dla kogo i na co jest ??

No moje slowa na forum czesto sa gorzkie w stosunku do automapy dlaczego ? bo ja od niej cos wymagam ... dlatego tez chcialbym aby albo sami wykonawcy programu, albo spolecznosc byla w stanie zmieniac w jakims stopniu mapy. Abym na zasadzie blokowania/odblokowania odcinka mogl wykonac nieco wiecej zmian jak wlasnie nadawanie kierunkowosci czy mozliwosci skretu z danej ulicy w inna. Nie ukrywam tez ze jakby jeszcze byla mozliwosc nanoszenia wlasnej numeracji tak aby byla ona potem brana pod uwage w wyszukiwaniach to juz byla by rewelacja. Na koniec wlasnie apropo podjazdow pod rozne skomplikowane adresy przeciez na pewno mozna by zrobic aby w momencie kiedy szukamy adresu, wybieramy miejscowosc, wybieramy ulice, wybieramy numer lokalu i jesli nie ma notaki dodatkowej to nic poprostu program pokazuje wskazane miejsce, a jakby byla notatka to wyswietla ostrzezenie np. uwaga podjazd od takiej ulicy - przeciez takich kroczkow adresowych jest bardzo wiele a podejrzewam ze wykonanie takiego algorytmu aby bral pod uwage podjazd bylby za czasochlonny jak na ta chwile. Na koniec uwazam ze powinny w programie byc profile cos na wzor warstw photoshopa czy innych programow graficznych wtedy latwo bylo by oddzielic (i to rowniez moglby robic/poprawiac sam uzytkownik) nakazy/zakazy i pewne uprzywilejowania - taksi, karetka, tir itd. Mysle ze gdyby tylko zostala udostepniona taka platforma zwyklemu uzytkownikowi to na pewno wszyscy ochoczo wzieli by sie do pracy i na zasadzie miplo stworzylo by sie odpowiednie profile dla odpowiednich grup a mapy zyskalyby na uzytecznosci.

Ludzie obudzcie sie, ja nieraz mam wrazenie ze jestescie oplacani przez firmy produkujace nawigacje mowiac ze jest dobrze. Zadacie od nich cudow czy fajerwerkow tak jakby podstawy byly juz gotowe - niech zrobia najpierw to do czego te programy powinny byc a potem dokladajmy kolejne rzeczy. Ja sam przyczynilbym sie chetnie do rozwoju, do poprawiania mapy przynajmniej w swoim regionie ale to tego potrzebna jest odpowiednia chec ze strony producentow - a ja akurat naleze do tych uzytkownikow ktorych poprawki nie sa uwzgledniane przynajmniej przez automape.

Pozdrawiam zyczac sobie i Wam abyscie szczesliwie trafiali ze swoimi nawigacjami w tym nowym roku 2009
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #151 dnia: Styczeń 05, 2009, 15:10:50 »
Niby wszystko racja, ale to jest program za 300 zł... Nie ma jakichś poważnych nawigacji dla zawodowych kierowców które miałyby takie bajery?
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #152 dnia: Styczeń 05, 2009, 15:59:37 »
czester

Napisałeś się bardzo dużo, o wiele za dużo, by można to strawić. Ale jaki jest wniosek z tego pisania? Że AM jest zła?
No to wskaż mi soft lepszy - dla mnie lepszego nie ma, wybrałem AM spośród TT, iGO, GarminXT, MapaMap, o reszcie nie wspomnę, bo niczym się nie wyróżniają. I co mi pozostało? AM, bo mimo wszystkich błędów najlepiej mi pasuje, bo poprawki, które wnoszą użytkownicy są uwzględniane w kolejnych wydaniach, bo obserwują to forum i czerpią pomysły od ludzi, którzy tu piszą, bo mają najlepszą bazę POI itp itd.
Napisz co proponujesz wzamian, to ustosunkujemy się do tego. Bo napisanie, że coś jest be, to jeszcze dużo za mało!

Twoje propozycje są zapewne słuszne i kiedyś pewnie znajdą się w AM. Ale program rozwija się stopniowo i to, że jeszcze czegoś w nim nie ma w żadnym stopniu go nie dyskwalifikuje. Każda kolejna edycja daje nowe funkcjonalności, może nie zawsze najbardziej trafione, jak budynki 3D, ale pokaż mi kogoś, kto by się tym nie zachwycał, póki sam nie zaczął używać  :)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 16:05:34 wysłana przez akubit »

*

Dżeju

« Odpowiedź #153 dnia: Styczeń 05, 2009, 16:04:48 »
A ja mysle ze aby odpowiedziec na pytanie "czego brakuje w AutoMapie?" ...

Napisałeś wszystko pięknie i ładnie oraz rzeczowo, ale jak zaznaczył Kocureq, jest to program za 300 zł (oficjalnie), dla zawodowców są inne, np: http://www.emapa.pl/emapa_produkty.asp i one już nie kosztują tak mało. AM jak i pozostałe programy, które wymienił Akubit, są dla tzw. Kowalskiego i tak należy ją traktować, przynajmniej ja ją tak traktuję.

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #154 dnia: Styczeń 05, 2009, 18:56:41 »
A tonaże i wiadukty są już w miplotraffic, jakieś rozwiązanie już jest...  B)
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline quark71

• **
  • 106
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210
« Odpowiedź #155 dnia: Styczeń 05, 2009, 19:01:33 »
czester

Napisz co proponujesz wzamian, to ustosunkujemy się do tego. Bo napisanie, że coś jest be, to jeszcze dużo za mało!
Każda kolejna edycja daje nowe funkcjonalności, może nie zawsze najbardziej trafione, jak budynki 3D, ale pokaż mi kogoś, kto by się tym nie zachwycał, póki sam nie zaczął używać  :)

Dlaczego w zamian? Jak coś jest be to jest be. Proste. Jak mówię że auto na F jest be to nie znaczy że mam kupować na A aby się o tym przekonać. To po pierwsze. Po drugie szanowny Akubit wspomniał coś o funkcjonalności. Podstawą nawigacji jest i będzie MAPA i ALGORYTMY WYZNACZANIA TRASY, które niestety są kolejno kiepsko aktualizowane i poprawiane. A jeżeli o przydatności i jakości softu mają świadczyć przytoczone budynki 3D to ja przepraszam kolegę ale to chyba nie tędy droga to są zwykłe wodotryski.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #156 dnia: Styczeń 05, 2009, 19:28:42 »
..................... jakości softu mają świadczyć przytoczone budynki 3D to ja przepraszam kolegę ale to chyba nie tędy droga to są zwykłe wodotryski.
Przeczytaj jeszcze raz to zdanie akubit'a o tych budynkach 3D  i jeszcze popatrz na końcową buźkę bo chyba nie rozumiesz co tam jest napisane  B)

................. ale pokaż mi kogoś, kto by się tym nie zachwycał, póki sam nie zaczął używać  :)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #157 dnia: Styczeń 05, 2009, 19:31:58 »
A ja mysle ze aby odpowiedziec na pytanie "czego brakuje w AutoMapie?" ...

Napisałeś wszystko pięknie i ładnie oraz rzeczowo, ale jak zaznaczył Kocureq, jest to program za 300 zł (oficjalnie), dla zawodowców są inne, np: http://www.emapa.pl/emapa_produkty.asp i one już nie kosztują tak mało. AM jak i pozostałe programy, które wymienił Akubit, są dla tzw. Kowalskiego i tak należy ją traktować, przynajmniej ja ją tak traktuję.

Hmm czy to jest kółko wzajemnej adoracji czy grupa dyskusyjna ? :E
Przypomnę tytuł wątku "Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń"  - postarajcie się proszę przeczytać ten post "czestera" do końca  - wynika z niego bardzo jasno że według niego Automapa nie jest dobrym narzędziem dla taksówkarzy ,kierowców duużych pojazdów itp.. to nie jest czcza paplanina tylko konkretne fakty poparte  konkretnymi przykładami i z tego wszystkiego wynika że chciałby właśnie żeby to się zmieniło ...

Poza tym jest w tym dużo racji - algorytm obliczania automapy Automapy jest delikatnie mówiąc zastanawiający ... np: zamiast na obwodnicę trójmiasta  - program kieruje przez centrum Gdańska ...  - to akurat zauważyłem bo znam trochę te tereny ... Wygląda mi na to że program nie uwzględnia informacji na temat rzeczywistych ograniczeń prędkości i rzeczywistych czasów przejazdu - a bierze pod uwagę tylko teoretyczne założenia że po drodze o kategorii X poruszamy się ze średnią prędkością Y...

Automapy używam od niedawna, ale często korzystałem z programów konkurencji - to co napiszę to są oczywiście moje subiektywne wrażenia ale uważam że atutem tego programu jest:
- Bardzo duża baza POI, oparta o serwis społecznościowy;
- Bardzo dobry support ( sam nie miałem okazji korzystać, ale przeczytałem dużo dobrych opinii -  z drugiej strony tamte programy po prostu działają i  żaden support nie jest potrzebny).
- Wygląd programu też jest całkiem przyzwoity w porównaniu do ascetycznych TomTomów i Garminów,
Niestety to co było największym Atutem Automapy - czyli jakość map powoli przechodzi do lamusa to co widzę obecnie w Automapie jest teraz w prawie każdym innym programie.

No i na koniec to że program kosztuje 300 zł nie jest żadnym argumentem ( takie tanie to musi być przecież kiepskie ) - przecież każdy chciałby zapłacić jak najmniej a dostać jak najwięcej :-).
Wszak jest to nasza "lista życzeń" - nie widzę potrzeby żeby się ograniczać  :D
Może przeczyta ten wątek jakiś deweloper Automapy i spełni te wszytkie nasze marzenia ...

*

Dżeju

« Odpowiedź #158 dnia: Styczeń 05, 2009, 19:52:27 »
... No i na koniec to że program kosztuje 300 zł nie jest żadnym argumentem ( takie tanie to musi być przecież kiepskie ) - przecież każdy chciałby zapłacić jak najmniej a dostać jak najwięcej :-).

Pudło !  W tej cenie i przy takim poziomie witaminek produkt ten będzie produktem dla Kowalskiego, a nie produktem dla profesjonalistów w branży transportowej.
Zresztą sama AM nie ma takich aspiracji, cyt. z ich strony:
"AutoMapa to zdecydowanie więcej, niż zwykła nawigacja samochodowa. To osobisty asystent każdego kierowcy, bez którego ciężko dziś wyobrazić sobie wygodną jazdę. Jedyna na rynku w pełni punktowa baza numerów adresowych dokładnie odzwierciedlająca adres poszukiwanego obiektu, którą można połączyć z kontaktami w urządzeniu PDA. Ułatwia dojechanie do znajomych bez konieczności każdorazowego wpisywania adresu. Codziennie aktualizowana przez portal społecznościowy miplo.pl ponad 220 tysięczna baza punktów użytkownika (POI) zawiera nie tylko bazę fotoradarów, niebezpiecznych miejsc, czy stacji benzynowych, ale również bazy hotelowe, gastronomiczne i inne, zgromadzone w ponad 850 kategoriach tematycznych.
AutoMapa nie jest tylko nawigacją samochodową To uniwersalne narzędzie, przydatne podczas jazdy na motorze i rowerze, podróży żaglówką, jak i na pieszej wędrówce"

Ja z kolei sobie życzę, aby pikietaż był w osobnym okienku w pilocie ! A co !!!
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 19:54:50 wysłana przez Dżeju »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #159 dnia: Styczeń 05, 2009, 20:04:38 »
A jeżeli o przydatności i jakości softu mają świadczyć przytoczone budynki 3D to ja przepraszam kolegę ale to chyba nie tędy droga to są zwykłe wodotryski.

Czytanie to bardzo trudna sztuka  :P

Hmm czy to jest kółko wzajemnej adoracji czy grupa dyskusyjna ? :E

Widzisz, problem jest w tym, że tu na forum jest kilka osób, które od lat użytkują AutoMapę, a także wielu z nich ma inne programy nawigacyjne. Po prostu interesują się tym nie od przypadku do przypadku, ale mają w sprawach nawigacji głęboką wiedzę i doświadczenie. Do tego teksty przez nich pisane są zrozumiałe, w przeciwieństwie do wielu wypowiedzi na forum.
To, iż Tobie wydaje się to kółkiem wzajemnej adoracji wynika z tego, że ludzie Ci wiedzą o co w tym wszystkim chodzi i co ma realne szanse na wprowadzenie do programu. Gdybyś prześledził historię tego forum, zauważyłbyś, że większość funkcjonalności AM (i nie tylko AM), dzięki którym m. in. AM cieszy się taką popularnością, była zaproponowana tu na forum, przez tych właśnie ludzi. Trochę pokory...

Przypomnę tytuł wątku "Czego brakuje w AutoMapie - lista życzeń"  - postarajcie się proszę przeczytać ten post "czestera" do końca  - wynika z niego bardzo jasno że według niego Automapa nie jest dobrym narzędziem dla taksówkarzy ,kierowców duużych pojazdów itp.. to nie jest czcza paplanina tylko konkretne fakty poparte  konkretnymi przykładami i z tego wszystkiego wynika że chciałby właśnie żeby to się zmieniło ...

Nikt tego nie neguje, pomysły wszelkie są tu na tym forum mile widziane, ale stwierdzanie, że AM jest zła, czy beznadziejna jest po prostu bezsensowne, wobec braku wyraźnie lepszej alternatywy.

Poza tym jest w tym dużo racji - algorytm obliczania automapy Automapy jest delikatnie mówiąc zastanawiający ... np: zamiast na obwodnicę trójmiasta  - program kieruje przez centrum Gdańska ...  - to akurat zauważyłem bo znam trochę te tereny ... Wygląda mi na to że program nie uwzględnia informacji na temat rzeczywistych ograniczeń prędkości i rzeczywistych czasów przejazdu - a bierze pod uwagę tylko teoretyczne założenia że po drodze o kategorii X poruszamy się ze średnią prędkością Y...

Najpierw trzeba się nauczyć obsługi tego programu i mieć pojęcie o czym się pisze. Twoje domysły to jest to, o czym wszyscy z kółka "wzajemnej adoracji" wiedzą, bo mają wiedzę na temat programów nawigacyjnych. I wiedzą również, że jest bardzo mało programów nawigacyjnych, w których się ta funkcjonalność ostatnio pojawiła, mało tego od dawna walczą o jej wprowadzenie w AM. BTW mnie AM prowadzi obwodnicą, pewnie mam inną wersję, "dla wybranych"  :P

Automapy używam od niedawna, ale często korzystałem z programów konkurencji -

Dziwię się w takim razie, że nie korzystasz z konkurencji, skoro są lepsi  :P
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 20:16:49 wysłana przez akubit »

*

Offline quark71

• **
  • 106
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210
« Odpowiedź #160 dnia: Styczeń 05, 2009, 20:17:53 »
A jeżeli o przydatności i jakości softu mają świadczyć przytoczone budynki 3D to ja przepraszam kolegę ale to chyba nie tędy droga to są zwykłe wodotryski.

Czytanie to bardzo trudna sztuka  :P
Fakt, trudna  zwłaszcza jak się pisze w takim stylu... :P

A tak wracając do głównego wątku czasami mam wrażenie, że użytkownicy mają swoje pomysły na rozwój programu a (s)twórcy AM swoje
i jakoś tak w szwach się to rozłazi... :|

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #161 dnia: Styczeń 05, 2009, 20:34:11 »
A ja wam powiem czego mi brakuje w Automapie. By można było trasę "przeciągać" jak w Google Maps
i ich programie do wyznaczania tras dostępnym przez WWW. Tak, by nie wstawiały się żadne punkty
pośrednie, zarówno "przez punkt" ani "przez okolicę". Chodzi mi jedynie o to, by program poprowadził
na życzenie użytkownika trasę tak jak on wskaże, zmodyfikuje, ale nie wyróżniał tego w ŻADEN sposób.
Wręcz - na kolejne życzenie (opcja w menu) AM mogłaby sie takich tras uczyć. W efekcie jeśli jedziemy
do znajomych i znamy świetny skrót lub kawałek trasy jest bardzo widokowy gdy zboczymy np. w lewo
i nadrobimy 20 km - to AM następnym razem poprowadziłaby właśnie tamtędy, domyślnie  :) :)
Możnaby to potem rozwinąć - przyciąganie do ulubionej trasy tylko w przypadku zapamiętanych punktów
A i B (+- n km), lub zawsze gdy tamtędy przejeżdżamy. Przykład:

jadę do Bułgarii przez Słowację, Węgry, Rumunię. Ale w Rumunii uwielbiam Fogarasze, więc zawsze
przez te góry jeżdżę drogą DN7C, w stosunku do zwykłej DN7. Przeciągnąłbym trasę na DN7C i już
zawsze ta trasa wiodłaby tamtędy, do odwołania. A ja nie musiałbym przed trasą żmudnie siedzieć
z PDA i szukać gdzie w tym roku postawię rysik i do jakiego punktu pośredniego AM mi będzie odliczać.

Prawda, że byłaby to przydatna funkcja?  :ok: :ok:
--
twinsen

« Odpowiedź #162 dnia: Styczeń 05, 2009, 21:13:59 »
dodam jeszcze do opcji - jedz PRZEZ:
chcialbym, aby mozliwe bylo dodawanie pozycji/punktow PRZEZ takze z klawiatury, means, nie tylko z klikania z rysika:) np. wiem ze chce jechac np. z poznania do szczecina PRZEZ Buk, Steszew i Duszniki - to chcialbym WPISAC te miejscowosci w polu edycji trasy, a nie KLIKAC na nie :) w koncu - nie do konca musze wiedziec gdzie jest Buk i Steszew (a np. ktos mi powiedzial ze tamtedy jedzie sie szybciej:)

i help - jak usunac punkt z listy ULUBIONE??

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #163 dnia: Styczeń 05, 2009, 21:26:23 »
A dlaczegóż to nie możesz dać Prowadź do>Adres>np Buk>Przez>Przez okolicę?

Ad2 Menu>POI>Ulubione> wybrać punkt>Skasuj
« Ostatnia zmiana: Styczeń 05, 2009, 21:28:28 wysłana przez akubit »

*

Offline voyager

• **
  • 120
  • Hey! It compiles! Ship it!
  • Sprzęt: MIO P560 +AM 6.11e  PL ; TF101; i8260 + AM 1.4.2
« Odpowiedź #164 dnia: Styczeń 05, 2009, 21:51:47 »
Tak sobie czytam te Wasze życzenia... ale żaden z Was nie życzy sobie dobrych map. AM (jak wynika to pośrednio z pliku konfiguracji tematu koloru) pracuje na ok 16. typach dróg. I fajnie, tyle że wynikają z tego poważne konsekwencje.

Wielu by chciało i ja też się do tego przyłączam, aby program klasy AM posiadał funkcjonalność umożliwiającą określenie typu pojazdu, bo od tego wiele zależy. Dla przykładu weźmy znaną miejscowość pod Krakowem - Zielonki. Dalej, wykonajmy trasę z Węgrzc (szkoła) do Krakowa (ale przez wspomniane Zielonki). I cóż się okaże? Otóż w samych Zielonkach AM puści nas drogą która ma ok 2m szerokości (słownie jeden, niepełny pas). Robi to zawsze (obserwuje to od pierwszej wersji jaką posiadam, tj 4.5.3). Pół biedy gdy to jest jakiś mały samochód, gorzej jak mamy jakiegoś kombi a już tragedia jak coś holujemy.
Takich fajnych miejsc jest o wiele więcej.

Niestety AM nie ma informacji co do szerokości danego odcinka, nie wspomnę o liczbie pasów. Takoż dotyczy się to tonażu samej drogi, jak i występującej na nich mostów. Wykonanie tego przy pomocy PIO, jak to niektórzy sugerują jest co najmniej niedorzeczne. AM ma wystarczająco skopany schemat obsługi POI.

Teraz przypatrzmy się blokowaniem odcinka drogi. Jak zaznaczamy blokadę, to blokuje się pewien odcinek, zależny od topologii mapy,
zwykle pomiędzy najbliższymi skrzyżowaniami. A co w przypadku, gdy droga jest w całości drożna, ale w środku takiego segmentu są słupki (nie można przejechać na wprost, ale wszelkie budynki z jednej i z drugiej strony są osiągalne)...

Kolejny kwiatek, który można by wreszcie naprawić to spójność komunikatów na tym co jest. Mianowicie dokładnie ta sama sytuacja, tyle że na różnych drogach daje komunikat: zjedź w prawo albo trzymaj się prawego pasa.

Oczywiście przychylam się do asystenta pasa... ale do tego trzeba wiedzieć ile pasów ma dana droga. Wracamy do jakości map.

Wytyczanie trasy to kolejna bolączka, szczególnie jeżeli chodzi o punkty przez. Jakie fajne pętelki AM potrafi wykonywać. A wystarczy by AM automatycznie sortowała wprowadzane punkty (opcja domyślna). Jak już jestem w tym temacie, to miło by było móc przesunąć taki punkt w inne miejsce (np. rysikiem).

*

Offline czester

• **
  • 152
    • Bielizna Damska i Męska
  • Sprzęt: FS Loox n560
    HTC G1
    RA1.7
    Chromatic3.9
« Odpowiedź #165 dnia: Styczeń 05, 2009, 21:58:21 »
Cytat: kocureq
Niby wszystko racja, ale to jest program za 300 zł... Nie ma jakichś poważnych nawigacji dla zawodowych kierowców które miałyby takie bajery?
To ile cos kosztuje to bardzo wzgledna ocena - dla przykladu ze 2 lata temu karta SD 2GB kosztowala jakies 100 zl dzis na allegro widzialem za 6.68 zl za kingstona lub 6.35 za GOODRAM

Cytat: akubit
Napisałeś się bardzo dużo, o wiele za dużo, by można to strawić. Ale jaki jest wniosek z tego pisania? Że AM jest zła?
No to wskaż mi soft lepszy - dla mnie lepszego nie ma, wybrałem AM spośród TT, iGO, GarminXT, MapaMap, o reszcie nie wspomnę, bo niczym się nie wyróżniają. I co mi pozostało? AM, bo mimo wszystkich błędów najlepiej mi pasuje, bo poprawki, które wnoszą użytkownicy są uwzględniane w kolejnych wydaniach, bo obserwują to forum i czerpią pomysły od ludzi, którzy tu piszą, bo mają najlepszą bazę POI itp itd.

Fakt troche sie rozpisalem i wniosek jest taki jak napisales - AM jest zla - co nie znaczy ze reszta jest lepsza. Tylko co jak zawsze jako polacy powiemy ze wybieramy mniejsze zlo. Widzisz sam napisales ze poprawki ktore wnosza uzytkownicy sa uwzgledniane - dlatego wlasnie chcialbym aby przeszlo to przez forum aby pokazac zarazem Wam, ze przescigacie sie w wymyslaniu kolejnych rzeczy ktore mozna by dodac do AM zamiast skoncentrowac sie na jej glownym celu "dobrym prowadzeniu" czyli dobrej mapie. Sam tez piszesz ze maja najlepsza baze POI ! A przez kogo ona zostala zrobiona ? przez nich czy przez nas ? Mysle ze tak samo mogla by powstac dobra mapa.

Napisalem to w swoim poscie w przedostatnim akapicie - po skrocie mozliwosc zmiany przez uzytkownika kierunkowosci ulicy i mozliwosci skretu z niej w danych kierunkach, moze o mozliwosci numeracji budynkow - juz wiele by zalatwialo juz mozna by myslec o w miare mapie - o stworzeniu czegos na wzor miplo tylko ze do odcinkow drog. Przeczytaj ten akapit bo warto moim zdaniem.

Twoje propozycje są zapewne słuszne i kiedyś pewnie znajdą się w AM. Ale program rozwija się stopniowo i to, że jeszcze czegoś w nim nie ma w żadnym stopniu go nie dyskwalifikuje. Każda kolejna edycja daje nowe funkcjonalności, może nie zawsze najbardziej trafione, jak budynki 3D, ale pokaż mi kogoś, kto by się tym nie zachwycał, póki sam nie zaczął używać

Widzisz to ze program rozwija sie stopniowo to nie ma problemu tylko nie do konca wiem czy kolejnosc rzeczy jest sluszna. No tak jak napisales czy faktycznie 3D bylo potrzebne szczegolnie ze teraz w wielu miejscach co chwile sie cos buduje lub nawet burzy wiec wiele jest nieaktualnych rzeczy. Widzisz to troche tak jakbys poszedl do pracy, zrobil sobie kawe, wypalil papierosa, zjadl kanapke i przegladnal swoja poczte a nastepnie kiedy juz minela godzina zabral sie do pracy - ja chcialbym aby w pierwszej kolejnosci AM prowadzila mnie do celu a kiedy juz to bedzie robic wtedy mozna myslec o kolejnych rzeczach.

Cytat: Darkph
Hmm czy to jest kółko wzajemnej adoracji czy grupa dyskusyjna ?

Jedyna osoba pewnie ktora przeczytala post do konca - dzieki Ci za te slowa i za poparcie ... tak wlasnie chcialbym cos zmienic w automapie aby bylo lepiej aby nie trzeba sie bylo zakrywac ze nie ma lepszego zastepcy ale jak juz kiedys pisalem nie naleze do odpowiednich ludzi z tego forum ktorzy pisza poprawki / zmiany do AM i te wychodza w nastepnej wersji poprawione.

voyager widze ze nie przeczytales mojego dlugiego postu - ale zgadzam sie z toba w 100% ja wlasnie zycze sobie dobrych map.
Pozdrawiam
Piotr

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #166 dnia: Styczeń 05, 2009, 22:08:50 »
ale stwierdzanie, że AM jest zła, czy beznadziejna jest po prostu bezsensowne, wobec braku alternatywy.
Nie, no bez przesady. Alternatywa jest - np. wspomniana przez Dżeju Emapa Transport+ Europa (porównywalna do AM). Tylko, że to soft za 1500zł.  Czy za te pieniądze otrzymuje się potężne narzędzie z możliwościami wymaganymi przez czestera tego nie wiem, jednak problem leży w tym, że od programu za nieduże pieniądze wymaga się opcji dla Kowalskiego niepotrzebne. Kierowca taksówki ma obowiązek swoje miasto znać. Kierowca karetki tym bardziej, więc nie sądzę, że przejazd przez miasto stanowił dla nich jakiś problem. Bez względu na lokalizację.

Skoro łatanie plandek, czy też wezwanie pomocy drogowej dla tirów jest tak drogie, to właścicieli firm przewozowych stać na zakup drogich i superdokładnych programów nawigacyjnych. Przecież to się szybko zwróci. Dlaczego więc tego nie robią, bo albo te drogie nawigacje nie są aż tak dobre, albo kupują program tańszy, godząc się na jego niedoskonałości. Nawigacje są w naszym kraju programami rozwojowymi. Nie ma znaczenia jaką kupisz, nie masz pełnej palety profili. Już to widzę - profile kierowcy auta osobowego, dostawczego do 2,5t, 3,5t... idt. do kilkudziesięciu ton, kuriera, taksówkarza, lekarza pogotowia, kierowcy karetki, kierowcy aut ciężarowych małych, dużych i tirów, do tego jakiś profil własny, albo nawet parę, bo ludzie posiadają po kilka samochodów.

Nie chodzi mi o bezprzedmiotową dyskusję o wyższości jednej nawigacji nad inną. Myślę tylko, że warto jednak spokojnie pochylić się nad możliwościami programu i naszymi oczekiwaniami wobec niego, a nie negowanie jego sensowności. AutoMapa jest programem, który ma prowadzić od punktu A do punktu B i to zadanie wypełnia. Jeśli ktoś liczy, że każda przebudowa będzie na bieżąco zaznaczana, a każda droga oznaczona to ma zbyt duże oczekiwania od tak nowego programu. Wydaje mi się, że blokowane odcinki powinny być zaznaczane na etapie miplotraffic. Wówczas łatwiej będzie je odblokować bez kolejnej aktualizacji mapy. Jedynie duże przebudowy, które z założenia będą trwały dłużej powinny być zaznaczane na mapie. Choć tu nie będę się spierał, bo mogę się mylić - w końcu AM jest aktualizowana stosunkowo często.
Problemem wg mnie jest wracanie do starych błędów, co nie raz było zgłaszane. Trochę nie rozumiem, po co wracać do starych podkładów mapowych skoro w nowych były poprawione. IMHO punktem tworzenia nowej wersji mapy powinnna być zawsze ostatnia działająca wersja. Nawet jeśli poprawki są wysłane przez userów przekazane zostały przed jej wydaniem. Jeśli punktem odniesienia będą zawsze jakieś stare podkłady mapowe, to ciągle będą problemy z ponowionymi błędami.

Cóż, niewiele wniosłem do tej rozmowy, ale wydaje mi się, że wyznacznik cenowy ma jednak ogromne znaczenie i musimy się z tym liczyć. Pewnie, że każdy by chciał mieć mercedesa za cenę malucha, ale to nie takie proste. Każde, najmniejsze nawet usprawnienie, czy nowinka kosztuje wymierne pieniądze. Na badania, próby, testy... To nie takie proste. Towar ekskluzywny zawsze będzie miał swoją cenę, bo producent nie ma ograniczeń cenowych. AM jet programem za rozsądną cenę, ale może zabłysnąć, jeśli mu pozwolimy. Kurczę sam wysłałem sporo uaktualnień i nadal będę. Nie dlatego żebym tego potrzebował, wręcz przeciwnie. Ja znam swój teren. Ja to robię dla innych kierowców, i tych, którzy mogą tego potrzebować.

Czester nie rozumiem. Przecież AM właśnie prowadzi do celu. To, że nie zawsze zgodnie z oczekiwaniami specyficznego użytkownika jest inna sprawą. Jednak w temacie prowadzenia to ona się sprawdza, poza miejscami w trakcie przebudowy oczywiście, ale to jest inna bajka

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #167 dnia: Styczeń 05, 2009, 22:22:31 »
Fakt troche sie rozpisalem i wniosek jest taki jak napisales - AM jest zla - co nie znaczy ze reszta jest lepsza. Tylko co jak zawsze jako polacy powiemy ze wybieramy mniejsze zlo. Widzisz sam napisales ze poprawki ktore wnosza uzytkownicy sa uwzgledniane - dlatego wlasnie chcialbym aby przeszlo to przez forum aby pokazac zarazem Wam, ze przescigacie sie w wymyslaniu kolejnych rzeczy ktore mozna by dodac do AM zamiast skoncentrowac sie na jej glownym celu "dobrym prowadzeniu" czyli dobrej mapie. Sam tez piszesz ze maja najlepsza baze POI ! A przez kogo ona zostala zrobiona ? przez nich czy przez nas ? Mysle ze tak samo mogla by powstac dobra mapa.

Szczerze mówiąc, gdybyś poczytał to forum w stopniu, jakim robią to ci z "kółka wzajemnej adoracji" to sam stwierdziłbyś, że nic odkrywczego tu nie napisałeś  :P

Napisalem to w swoim poscie w przedostatnim akapicie - po skrocie mozliwosc zmiany przez uzytkownika kierunkowosci ulicy i mozliwosci skretu z niej w danych kierunkach, moze o mozliwosci numeracji budynkow - juz wiele by zalatwialo juz mozna by myslec o w miare mapie - o stworzeniu czegos na wzor miplo tylko ze do odcinkow drog. Przeczytaj ten akapit bo warto moim zdaniem.

Przeczytaj sobie ten wątek.

Widzisz to ze program rozwija sie stopniowo to nie ma problemu tylko nie do konca wiem czy kolejnosc rzeczy jest sluszna. No tak jak napisales czy faktycznie 3D bylo potrzebne szczegolnie ze teraz w wielu miejscach co chwile sie cos buduje lub nawet burzy wiec wiele jest nieaktualnych rzeczy. Widzisz to troche tak jakbys poszedl do pracy, zrobil sobie kawe, wypalil papierosa, zjadl kanapke i przegladnal swoja poczte a nastepnie kiedy juz minela godzina zabral sie do pracy - ja chcialbym aby w pierwszej kolejnosci AM prowadzila mnie do celu a kiedy juz to bedzie robic wtedy mozna myslec o kolejnych rzeczach.

Ponownie polecam Ci: czytaj forum np tutaj

Napisane: Styczeń 05, 2009, 22:14:58
Nie, no bez przesady. Alternatywa jest - np. wspomniana przez Dżeju Emapa Transport+ Europa (porównywalna do AM). Tylko, że to soft za 1500zł.  Czy za te pieniądze otrzymuje się potężne narzędzie z możliwościami wymaganymi przez czestera tego nie wiem

Sorry, ale nie bardzo wiem po co mnie tu cytowałeś? Przecież sam napisałeś, że nie znasz tego softu, więc oprócz tego, że jest drogi i, że ma mapy Emapy, które skądinąd znamy (i to nie z najlepszej strony!) nic o nim nie wiemy. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest to drogi knot.

*

Offline emperator

• **
  • 242
  • Sprzęt: Nokia N500
« Odpowiedź #168 dnia: Styczeń 05, 2009, 22:39:33 »
Sorry, ale nie bardzo wiem po co mnie tu cytowałeś? Przecież sam napisałeś, że nie znasz tego softu, więc oprócz tego, że jest drogi i, że ma mapy Emapy, które skądinąd znamy (i to nie z najlepszej strony!) nic o nim nie wiemy. Zaryzykuję stwierdzenie, że jest to drogi knot.
Dlatego, że alternatywa jest,  co pokazał Dżeju, choć po przeróbce tekstu umknęła mi emotka " ;)" Przez, co tekst trochę zbyt poważnie zabrzmiał. To miało brzmieć nieco przewrotnie. Podejrzewam dokładnie to samo, czyli, że ów soft ma porównywalne możliwości do AM, a jest wielokrotnie droższy, ale nie mając pewności nie śmiałem tak napisać. Miałem na myśli to, że każdy powinien kupić to, co mu do pracy potrzebne. Jeśli jest lepszy, choć droższy program, to niechże go kupuje i się z niego cieszy. Zapłaci ale będzie wymagał spersonifikowanej wersji programu do jego potrzeb.
AutoMapa jest z założenia programem dla mas. Opierając się na pomocy użytkowników aktualizuje swoje zasoby pozostając nadal w dobrej cenie i niech tak zostanie. Kogo stać na indywidualizm niech płaci i wymaga.

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #169 dnia: Styczeń 05, 2009, 22:42:04 »

Najpierw trzeba się nauczyć obsługi tego programu i mieć pojęcie o czym się pisze. Twoje domysły to jest to, o czym wszyscy z kółka "wzajemnej adoracji" wiedzą, bo mają wiedzę na temat programów nawigacyjnych. I wiedzą również, że jest bardzo mało programów nawigacyjnych, w których się ta funkcjonalność ostatnio pojawiła, mało tego od dawna walczą o jej wprowadzenie w AM. BTW mnie AM prowadzi obwodnicą, pewnie mam inną wersję, "dla wybranych"  :P

Automapy używam od niedawna, ale często korzystałem z programów konkurencji -

Dziwię się w takim razie, że nie korzystasz z konkurencji, skoro są lepsi  :P
Będzie trochę nie na temat , ale...
Akubit - dlatego że kupiłem ten program i mam nadzieję że ktoś z Twórców Automapy to przeczyta - podrapie się po głowie i troszeczkę ulepszy ten program - chodzi tak na prawdę o to samo co Tobie - gdybym w to nie wierzył to nie marnował bym na to czasu.
Przecież napisałem że to są moje subiektywne opinie - wcale nie musisz się z nimi zgadzać , a decyzję na temat wyboru proszę pozostaw mi.

Jeżeli zaś chodzi o wyliczenie trasy to chodzi mi o następującą :
Gdańska - ulica Grunwaldzka 270 do Malborka ( nie ważne gdzie ).
Przy wyliczaniu trasy proszę użyć następujących parametrów: Trasa - szybka, Drogi Płatne - OK , Autostrady - OK, Promy - Omijaj.
Tutaj pisałem o tym więcej : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=118395.msg844920#msg844920
( Mam nadzieję że źle Ciebie zrozumiałem, ale odnoszę wrażenie że sugerujesz że używam nielegalnego programu ? - jeżeli tak to na jakiej podstawie ? )

Postaram się napisać o co mi chodzi dużymi literami.
Korzystam z możliwości jakie daje to forum żeby wyrazić swoje uwagi z nadzieją że coś to da - bo jeżeli już wydaję pieniążki to wolę płacić moim rodakom.
Nic na to nie poradzę że uważam że jakość danych kartograficznych jak na obecne czasy zaczyna powoli pozostawać w tyle.

Nie neguje też niczyjej wiedzy - cieszę się bardzo że istnieją osoby potrafią rozwiązać moje problemy,  (ale też nie przypominam sobie żeby kolega mnie kiedykolwiek egzaminował )- być może przy okazji doszliśmy do kolejnej ułomności Automapy - jej instrukcji obsługi , która jest na tyle lakoniczna że bez pomocy "doświadczonej" osoby , lub pomocy Użytkowników tego Forum ciężko zrozumieć o co chodzi.
Pozdrawiam....

*

Offline kocureq

• 1216
    • Yet Another Tech Blog
  • Sprzęt: Samsung Galaxy Note, Galaxy S4
« Odpowiedź #170 dnia: Styczeń 05, 2009, 23:08:17 »
Nie chodzi o cenę (te 300 zł) tylko o klasę programu - to jest program dla przeciętnego zjadacza kilometrów.

Ja czasami muszę dojechać w nieznany adres w Warszwie, raz na jakiś czas jadę w trasę, skoczę gdzieś poza miasto... Do tego Automapa się nadaje idealnie - w mieście jak robi coś głupiego np. prowadzi przez wielki remont, to załapię i objadę, jak jest błąd na mapie to nie muszę nadkładać 10 km objazdów tylko 1 km. W trasie z kolei zwykle nie mam kilometrówki i jadę, żeby dojechać, a nie żeby dojechać na 16:46, także nie mam parcia.

Jak chcesz program profesjonalny to sorry, ale płacisz profecjonalistom profesjonalną cenę - tak jest w każdej branży. Ja mogę sobie w domu używać programów napisanych przez Heńka czy Sanczo Panczę z wioski w Indiach, ale w pracy mam soft za kupę kasy, z podpisanymi umowami SLA, supportem z określonym czasem na rozwiązanie awarii etc.

Szczerze nie chciałbym, aby para twórców automapy poszła w program dla tirowców, motolotniarzy i żeglarzy. Niech rozwijają "zwykłą" nawigację.
Palm m505 -> Treo 650 -> Eten M700 -> HTC Touch Pro -> HTC HD2 -> Samsung Galaxy Note -> Samsung Galaxy S4

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #171 dnia: Styczeń 05, 2009, 23:37:02 »
Jeżeli zaś chodzi o wyliczenie trasy to chodzi mi o następującą :
Gdańska - ulica Grunwaldzka 270 do Malborka ( nie ważne gdzie ).
Przy wyliczaniu trasy proszę użyć następujących parametrów: Trasa - szybka, Drogi Płatne - OK , Autostrady - OK, Promy - Omijaj.
Tutaj pisałem o tym więcej : http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=118395.msg844920#msg844920

1. Przecież w tym wątku sam napisałeś, że trasa przez obwodnicę jest i dłuższa (czasowo) i dalsza. To chyba nic dziwnego, że AM tak wyznacza.
2. Przejedź się tymi trasami w nocy - i przeczytaj następny punkt, to zrozumiesz dlaczego tak wyznacza.
3. AM nie ma wbudowanej funkcjonalności wyznaczania trasy w zależności od rzeczywistego czasu przejazdu (jak zresztą większość softu nawigacyjnego oprócz najnowszych TT i Naviexperta, może jeszcze jakieś, ale nie w Polsce) o co od dłuższego czasu postulujemy na tym forum, ale i tak większość woli budynki 3D, (bo można poszpanować w towarzystwie  :evil:)

( Mam nadzieję że źle Ciebie zrozumiałem, ale odnoszę wrażenie że sugerujesz że używam nielegalnego programu ? - jeżeli tak to na jakiej podstawie ? )

Całkowicie źle. Istnieje coś takiego jak ironia  :P

*

Offline Darkph

• 493
« Odpowiedź #172 dnia: Styczeń 06, 2009, 00:29:02 »
2. Przejedź się tymi trasami w nocy - i przeczytaj następny punkt, to zrozumiesz dlaczego tak wyznacza.
Akubit  teraz to się chyba trochę zagalopowałeś - nie wiem jak w innych miastach , ale w centrum Gdańska jest dużo skrzyżowań z sygnalizacją świetlną na których niestety trzeba czasami się zatrzymać - nawet nocą - a różnica w czasie wyliczonym przez Automapę to 2 minuty ( 59 - 57 ).
Ale to są tylko syntetyczne wyliczenia. Istnieje również coś takiego jak komfort jazdy - inaczej jedzie się przez centrum dużego miasta, a inaczej po dwujezdniowej drodze szybkiego ruchu ( szczególnie jak się podróżuje po raz pierwszy )

3. AM nie ma wbudowanej funkcjonalności wyznaczania trasy w zależności od rzeczywistego czasu przejazdu o co od dłuższego czasu postulujemy na tym forum, ale i tak większość woli budynki 3D ....

Z tego co rozumiem to chodzi nam o poprawę tego samego ( punkt 3 ) więc powinniśmy podać sobie ręce.  :ok:
PS: Ja też nie lubię budynków 3D  :D

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #173 dnia: Styczeń 06, 2009, 00:50:23 »
Akubit  teraz to się chyba trochę zagalopowałeś - nie wiem jak w innych miastach , ale w centrum Gdańska jest dużo skrzyżowań z sygnalizacją świetlną na których niestety trzeba czasami się zatrzymać - nawet nocą - a różnica w czasie wyliczonym przez Automapę to 2 minuty ( 59 - 57 ).
Ale to są tylko syntetyczne wyliczenia. Istnieje również coś takiego jak komfort jazdy - inaczej jedzie się przez centrum dużego miasta, a inaczej po dwujezdniowej drodze szybkiego ruchu ( szczególnie jak się podróżuje po raz pierwszy )

Nie wiem jak to jest w Gdańsku, ale u nas większość sygnalizacji jest w nocy wyłączona.
Ale nie o to chodzi. Nie wiem, czy się orientujesz ale działanie wszystkich programów nawigacyjnych polega na syntetycznych wyliczeniach. I na nic tu lamenty, że program wyznacza trasę inaczej niż Ci się wydaje.
Jeżeli w algorytmie wyznaczania trasy nie bierze się pod uwagę innych danych, niż prędkość na danej kategorii drogi, to nie wyznaczy jej inaczej. Problem jest w tym, że tzw. traffic dopiero raczkuje w programach nawigacyjnych i AM nie jest tu wyjątkiem. Tak, że uwagi o komforcie nie są tu na miejscu. Ludzie zejdźcie na ziemię! To wszystko jest do zrobienia, ale nie na raz. Dlatego trzeba dopingować programistów Aqurat, ale nie wymagajcie od razu cudów, których nie ma w żadnym programie nawigacyjnym! Wspierajcie ich, dawajcie pomysły, ale miejcie świadomość, że wprowadzenie każdej nowej funkcjonalności wymaga ogromnego nakładu pracy!
A dla większości, niestety gadżety są ważniejsze od rzeczywistych udogodnień. Bo i tak nie umieją z nich skorzystać.

« Odpowiedź #174 dnia: Styczeń 06, 2009, 08:25:53 »
A dlaczegóż to nie możesz dać Prowadź do>Adres>np Buk>Przez>Przez okolicę?

yyy nie wiem czy dobrze kojarze? a w buku mam dac prowadz do: steszew, a w steszewie prowadz do: duszniki a w dusznikach prowadz do: szczecin? czyli tam gdzie chce jechac? bo jezeli o to chodzi, o taka metode wprowadzania - to ciut za dluga jak dla mnie:D i wymaga wiekszej ilosci przystankow;)

i ps kolejne - jak skasowac trasy? znaczy sie - wszystkie trasy jakie przejechalem sa zapisane - jak je wykasowac?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 08:33:27 wysłana przez Tschapa »

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #175 dnia: Styczeń 06, 2009, 08:42:55 »
Nie, nie tak. Po wybraniu punktu docelowego Menu>Prowadź do>wybierz punkt docelowy>Prowadź do. Potem możesz wybrać punkty "przez" - Menu>Prowadź do>wybierz punkt "przez">Przez.
Zasada ogólna w AM jest, że aby wybrać/znaleźć/pokazać na mapie itd, należy wybrać Menu>Prowadź do, potem wybrać punkt według dowolnego kryterium (adres, historia, punkt GPS, punkt z mapy itd itp), a z następnego menu wybrać, co to ma być za punkt (startowy, docelowy, przez, pokazany na mapie itd.).

i ps kolejne - jak skasowac trasy? znaczy sie - wszystkie trasy jakie przejechalem sa zapisane - jak je wykasowac?

Co to znaczy, że wszystkie trasy jakie przejechałeś są zapisane? Po co Ci to? Normalnie po wyznaczeniu trasy, tę ostatnio wyznaczoną trasę można skasować Menu>Trasa>Skasuj.
Poprzednie trasy nie są pamiętane, chyba, że zapiszesz je w plikach tras.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 08:47:32 wysłana przez akubit »

*

Offline ciesiel

• *
  • 80
  • Sprzęt: Motorola Moto G 2nd gen.
« Odpowiedź #176 dnia: Styczeń 06, 2009, 09:03:56 »
I tu dochodzimy do pewnej smutnej rzeczywistosci i tu powstaje pytanie - dla kogo jest ten program ? Dla taksowkarza, dla kierowcy tira, ciezarowki, autobusu, czy moze kierowcy karetki, strazy pozarnej, policji, a moze kuriera lub przewoznika pizzy ? Otoz odpowiedz brzmi nie NIE i powodem sa glownie zle mapy które tak chwalicie i pisze tu tylko o polsce.

Akurat dla autobusu AM jest potrzebna bardzo rzadko (stałe trasy) - oczywiście, są autobusy typu wycieczkowe ;) ale traktowałbym je wtedy jak ciężarówki.

Ciężarówki też raczej mogą jeździć tylko po głównych drogach (aczkolwiek tonaż drogi na mapach bardzo by im się przydał).

Kurier i przewoźnik pizzy z AM będą jak najbardziej zadowoleni - bo główny cel podróży mają na tacy... numeracja ulic jest w sumie na dobrym poziomie (oczywiście, nie idealnym).

Jeżeli chodzi o służby ratownicze to nie da się dla nich wyznaczyć trasy, kiedy jadą na sygnale, ponieważ taki pojazd powinien jechać po normalnej drodze i tylko w WYJĄTKOWYCH sytuacjach może np. jechać pod prąd - to jest wyjątek, a nie reguła więc AM nic tu nie może pomóc (przynajmniej ja nie bym się nie podjął napisać algorytmu dla takich pojazdów ;) )

Pozostaje nam taksiarz i TIRowiec :) - Z pierwszym masz racje - wystarczy na mapach uwzględniać wyjątki dla takich pojazdów - i wtedy to już z górki. Z TIRami jest podobnie jak w przypadku ciężarówek - bardzo by się przydała informacja na mapach o "tonażu drogi" i o "niskich punktach", a także nośności mostów. Z tym, że z tego co wiem, żaden program GPS nie ma takich map opracowanych dla PL. Więc jest to oczywiście wyzwanie dla producentów AM, żeby i tutaj wyprzedzić konkurencje :)

Ogólnie Twoje uwagi są słuszne - większa możliwość edycji map by się przydała dla nas szaraczków. Ale ja od samego początku traktuje GPS jako support kierowcy, a nie alfe i omegę, która zawsze ma rację - w każdym bądź razie AM myliła się o wiele rzadziej, niż moja żona z atlasem drogowym na kolanach ;)
« Ostatnia zmiana: Styczeń 06, 2009, 09:07:29 wysłana przez ciesiel »

« Odpowiedź #177 dnia: Styczeń 06, 2009, 09:36:15 »
Co to znaczy, że wszystkie trasy jakie przejechałeś są zapisane? Po co Ci to? Normalnie po wyznaczeniu trasy, tę ostatnio wyznaczoną trasę można skasować Menu>Trasa>Skasuj.
Poprzednie trasy nie są pamiętane, chyba, że zapiszesz je w plikach tras.

chodzi mi o to - ze jak dam PROWADZ DO - to tam mam opcje ADRESY - no i daje te ADRESY a tam - wszystkie adresy do ktorych jezdzilem:) i jak to skasowac? czyli jak ta liste wyczyscic? albo pojedynczo albo.... grupowo - wsio radno
pozdrawiam

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #178 dnia: Styczeń 06, 2009, 09:40:57 »
Menu > Ustawienia > Inne > (2) Usuń ostatnio wybierane: Adresy > Wykonaj

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #179 dnia: Styczeń 06, 2009, 09:45:47 »
ATPO to fakt, że dany adres jest zapamiętany, wcale nie świadczy, że tam jechałeś. Wystarczy bawić się mapą i oglądać wyszukane adresy.