AM 6.7 na Trzech Króli ;)

• 392 Odpowiedzi
  • 115463 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Miedzio

• 492
Odp: AM 6.7 na Trzech Króli ;)
« Odpowiedź #120 dnia: Styczeń 08, 2011, 20:20:58 »
Z Reszta co ja ci bede pisal, jak ty to wiesz lepiej ode mnie.
Bez jaj i nadmiernej skromności  B). Świat w tej materii dzieli się na tych, którzy wiedzą, nie wiedzą i tych, którzy nie chcą wiedzieć :worried:
Najbardziej na moich obrazkach skorzystają Ci, którzy nie wiedzieli, bo teraz się dowiedzieli :wink: Natomiast tym, którzy nie chcą do siebie dopuścić myśli, że w AM coś może być zbabolone (i to od kilku wersji), żadne "obrazki i opisy nie pomogą. :ohreally:

Zapomniales dodac, ze dziela sie jeszcze na tych, ktorzy wszystko najlepiej wiedza.

Wlasnie takim szufladkowaniem ludzi nie przysparzasz sobie (u niektorych uzytkownikow) przychylnych opinii. A przeciez mielismy tylko "wymieniac poglady"...

Miłej nocki życzę

Dobrych snow.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 20:28:32 wysłana przez Miedzio »

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #121 dnia: Styczeń 08, 2011, 22:00:32 »
A mi już ręce opadają jeśli chodzi o AM :-(

Zainstalowałem wersję 6.7.0 na sformatowanej karcie. Zrobiłem HR telefonu (Diamond 2) żeby nie było jakiś śmieci w systemie.

Zgodnie z sugestią supportu AM nie patrzyłem już na to, że na demie co chwila przelicza trasę bo stwierdzili, że tak może się dziać.
Wyznaczyłem sobie trasę spod domu (W-wa Tarchomin) do Billund w Danii. Ruszyłem zgodnie z sugestią i po niecałych 2km pierwsze przeliczenie trasy (w tym radykalna zmiana ledwo wyznaczonej trasy).
Zacisnąłem zęby i jadę zgodnie z sugestią AM. Wjechałem na Modlińską i .... znowu jakieś 2km na całkowicie prostej drodze przeliczenie trasy (już bez zmiany). Kolejne 2-3km i kolejne przeliczenie z tym, że tym razem przeliczanie się zawiesiło (nawigacja poprawnie pokazywała pozycję ale pasek stanu zatrzymał się na 100% i nie pokazywał trasy). Dopiero po zatrzymaniu się na światłach pokazało trasę, która i tak po kolejnych 2km znowu została przeliczona.

Normalnie mam już dosyć tego dziadostwa a za parę dni czeka mnie wyprawa do Włoch i zastanawiam się czy nie szukać jakieś alternatywy :-(

*

Offline matthiasgor

• 368
  • Sprzęt: NavRoad Vivo S, Nokia E7
« Odpowiedź #122 dnia: Styczeń 08, 2011, 22:16:08 »
Nie znam rejonów ale może byc tak, że korki robią się w danej godzinie tylko w jedną stronę.
Zgaduję - żeby nie było ;)

Połączone: Styczeń 08, 2011, 00:21:26
Dziś za to miałem ciekawy przypadek. Nie zdarzyło mi się nigdy a z LD jeżdżę od miesiąca.
Trasa Lublin - Kielce ul.Karbońska (tak, tak - "Moja ulubiona trasa ;) )
Wjeżdżam do Kielc i widzę, że na pilocie pierwszy manewr mam w lewo (Sandomierska x Szczecińska).
Myślę sobie LD zadziałał, bo do tej pory bez LD kierowało prosto. A na Al.IX Wieków Kielc roboty drogowe od lipca.
Jednakże jakieś 500 metrów przed skrzyżowaniem na pilocie nie mam już manewru "W lewo" tylko "Prosto"!  :shocked:
Zgłupiałem, bo zmiana trasy bez żadnego komunikatu to przegięcie.

Suma sumarum, spoko można było przez IX Wieków Kielc jechać, bo masa bitumiczna już dawno rozścielona i korków nie ma o tej porze (no chyba, że nie pracują bo zima).

To jest to co ja opisywałem z betą na DK2 :)
--
Pozdrawiam
Maciej

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #123 dnia: Styczeń 08, 2011, 22:32:58 »
Dlaczego w jedną stronę prowadzi tak, a w drugą siak?
[obrazek trasa Poznań-Władysławowo]
http://pdaclub.pl/forum/automapa/am-6-7-na-trzech-kroli-)/?action=dlattach;attach=34669;image
W tym przypadku (jeśli dobrze pamiętam), może to być wynik remontu obwodnicy Gdańska. Zwykle lubi się korkować raz w jedną stronę, raz w drugą. Nie raz stałem nawet po godzinę wyjeżdżając z Gdańska, podczas gdy w drugą stronę ruch był płynny. Stąd pewnie trasę powrotną puszcza nie przez autostradę.
Wydaje mi się, że w pozostałych przypadkach może być podobnie, ale tu już musiałyby się wypowiedzieć osoby znające te trasy.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #124 dnia: Styczeń 08, 2011, 22:46:10 »
Trasy byly bez Traffica, wiec teoretycznie korki nie maja tu nic do znaczenia. Tu predzej chodzi o to, ze jednak trasy w jedna i druga strone zawsze sie troche roznia (drogi jednokierunkowe, zjazdy w innych miejscach itp.), zwlaszcza jesli odleglosc miedzy punktami wynosi po kilkaset kilometrow - wszystko bardziej sie naklada. W tych wersjach AM jest jakby na to bardziej czula, wiec algorytm proponuje inna trase w jedna strone i inna w druga. Tylko czy to jest blad? Nie wiem... Niektorzy sugeruja, ze trasy w jedna strone i w druga, powinny byc bezwzglednie po tych samych drogach.

*

Bilunia

« Odpowiedź #125 dnia: Styczeń 09, 2011, 00:17:11 »
Może ktoś wie, w którym pliku są zawarte algorytmy związane z wyznaczaniem tras, zaszyte chyba w mapie (może programie)?
Może by się dało podmienić do nowej wersji, dane z wersji np. 6.6.1

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #126 dnia: Styczeń 09, 2011, 00:24:52 »
Myślę, że warto to też zgłosić do supportu.

Połączone: Styczeń 09, 2011, 00:27:38
Może ktoś wie, w którym pliku są zawarte algorytmy związane z wyznaczaniem tras, zaszyte chyba w mapie (może programie)?
Może by się dało podmienić do nowej wersji, dane z wersji np. 6.6.1
Algorytm to w exe-cu ale prędkości to może w plikach w folderze \AutoMapa EU\Maps\Polska.
Może speeds.a ?
« Ostatnia zmiana: Styczeń 09, 2011, 00:27:38 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Bilunia

« Odpowiedź #127 dnia: Styczeń 09, 2011, 00:52:35 »
Przed chwilą kombinowałem podmieniając kolejno pliki mapy. Nie udało się. W niektórych przypadkach nie było zmian w wyznaczonej trasie, a czasami program "odmawiał współpracy" z podmienionym plikiem.
Może trzeba jednocześnie podmienić kilka plików, by to zagrało - nie wiem. A fajnie by było, przenieść algorytm ze starej wersji, najlepiej z ustawionym w niej profilem i po zabawie.
Sam niestety tego nie rozgryzę - cienki bolek w tej materii. Ale może jakaś dobra dusza się znajdzie.

*

Offline pogar

• 266
  • Sprzęt: HTC HD7, HTC Touch HD2
« Odpowiedź #128 dnia: Styczeń 09, 2011, 08:36:33 »
[...]
Zgłupiałem, bo zmiana trasy bez żadnego komunikatu to przegięcie.

Podpisuję sie pod tym wszystkimi kończynami... AM powinna informowac dlaczego proponuje inną trasę  -bez tego mam czasem problemy by jej zaufać jeśłi jestem na znanym sobie terenie.

Dodatkowo myślę że AM , w zimie, powinna brać pod uwagę w LD śnieg i czas w którym dana droga zostanie odsniezona...żeby w przypadku śniegu nie prowadzila drogami lokalnymi jesli drogi szybkie powodują niewielkie nadłożenie trasy (np trasa warszawa => gliwice: w zimie jazda przez Kozieglowy, po sniegu, to samobojstwo. Lepiej jechac do katowic do A4 i tam zjechac na gliwice. 50 KM dluzej ale bezpieczniej)
Aczkolwiek nie mam pomyslu skąd takie dane do LD miały by trafiac

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #129 dnia: Styczeń 09, 2011, 08:44:59 »
Dodatkowo myślę że AM , w zimie, powinna brać pod uwagę w LD śnieg i czas w którym dana droga zostanie odsniezona...żeby w przypadku śniegu nie prowadzila drogami lokalnymi jesli drogi szybkie powodują niewielkie nadłożenie trasy (np trasa warszawa => gliwice: w zimie jazda przez Kozieglowy, po sniegu, to samobojstwo. Lepiej jechac do katowic do A4 i tam zjechac na gliwice. 50 KM dluzej ale bezpieczniej)
Obawiam się, że po implementacji Twoich propozycji Am byłaby nie do okiełznania.
Pzd
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #130 dnia: Styczeń 09, 2011, 08:49:49 »
Obawiam się, że po implementacji Twoich propozycji Am byłaby nie do okiełznania.
Pzd

A teraz jest do okiełznania? :-)
Dla mnie routing w AM ma byc najlepszy..

W zimie, zwlaszcza jesli padal niedwano (nawet 2 dni temu) snieg, wole unikac drog lokalnych... I na pewno niby dojazd nie bedzie szybszy jesli jest alternatywa po drogach ekspresowych z trasa dluzsza o 20%.. Bezpieczniej i dluzej, a czasowo wyjdzie pewnie na to samo. 

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #131 dnia: Styczeń 09, 2011, 10:06:39 »
Dodatkowo myślę że AM , w zimie, powinna brać pod uwagę w LD śnieg i czas w którym dana droga zostanie odsniezona...

i co może jeszcze zaimplementować nowy rozkład jazdy PKP do auto mapy. Kolego zejdź na ziemie i nie opowiadaj herezji, po to chyba masz głowę na karku i zdolność myślenia i analizowania a AM to tylko taki dodatek.   
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline pogar

• 266
« Odpowiedź #132 dnia: Styczeń 09, 2011, 10:17:31 »
Dlaczego?
Uzywajac AM na nieznanym terenie chcialbys dotrzec do celu bezpiecznie i w krotkim czasie.
W zimie "letni" routing AM moze byc po prostu niebezpieczny..

*

Konrad4x

« Odpowiedź #133 dnia: Styczeń 09, 2011, 10:35:34 »
Trudno sie nie zgodzic z kolega morette. AM to tylko pomocnik kierowcy, a nie pilot pokladowy z wbudowana sztuczna inteligencja. Tak w kazdym razie ja postrzegam nawigacje.

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #134 dnia: Styczeń 09, 2011, 10:38:29 »

dlatego sam to analizujesz i wybierasz trasę najbezpieczniejszą dla siebie (analizując wszystkie czynniki i twoją najlepszą wiedzę jaką posiadasz w tej kwestii) tak na logikę to sobie sam odpowiedziałeś na te pytania bo skąd program ma brać/mieć te dane, bo nie da się wgrać go do każdej głowy i w ustawieniach wybrać "mój tok myślenia"
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #135 dnia: Styczeń 09, 2011, 10:49:44 »
Wyznaczyłem sobie trasę spod domu (W-wa Tarchomin) do Billund w Danii.
...
...
Wjechałem na Modlińską i .... znowu jakieś 2km na całkowicie prostej drodze przeliczenie trasy (już bez zmiany).

Dwa dni krótkich wyjazdów właśnie z okolic Modlińskiej i nic się nie dzieje. Tylko że ja mam wersję PL, może z dłuższymi trasami po EU jest problem ??

*

Offline ogien82

• 11
« Odpowiedź #136 dnia: Styczeń 09, 2011, 11:46:10 »
Witam
Ja wczoraj zabrałem AM6,7 EU z Poznania do Szczecina i nazat ;p
Wszystko OK, przelicza szybko i bez problemu. Co prawda nie widzi jeszcze nowej S3, ale to kwestia mapy.
Generalnie wszystko jest ok, ale zauważyłem, że jest troszke nie dokładne położenie np wskażnika nawigacji na mapie z rzeczywistością. Tj np obok siebie po prawej stronie  (patrząć w prawą szybę widziemy drogę), a na AM jest ona pokazany dobry cm przed kursoerm, też tak jest np przy POI stacja benzynowa.
Nigdy tego wcześniej nie widziałem, PNA to nokia500, wszystkie LD, SR wyłączone, ustawienia GPS standardowe.

*

Offline edwardk

• **
  • 107
  • Sprzęt: LG3s, ML650,  (Mio P550m, Modecom  mx2),
« Odpowiedź #137 dnia: Styczeń 09, 2011, 12:07:30 »

Najlepiej i najbezpieczniej z głowy użytkownika  nawigacji.  :worried:
wAM4/5/6/7.PL., aAM 4. PL., aWP1,2,0,11.PL. mapy 1704., aMM.PL-2017Q1.

*

Offline Sempron

• **
  • 137
  • Windows Mobile 6.5
  • Sprzęt: Asus P320, Samsung Omnia, HTC HD2
« Odpowiedź #138 dnia: Styczeń 09, 2011, 12:35:05 »
Witam. Czy nowa wersja programu przy współpracy z HTC HD2 wykazuje ADHD na skrzyżowaniach?

« Odpowiedź #139 dnia: Styczeń 09, 2011, 12:49:30 »
Witam. Czy nowa wersja programu przy współpracy z HTC HD2 wykazuje ADHD na skrzyżowaniach?

Co rozumiesz przez "ADHD na skrzyżowaniach" ??
U nie na HD2 ladnie wszystko smiga...
Samsung Galaxy S III w wersji niebieskiej :)

« Odpowiedź #140 dnia: Styczeń 09, 2011, 12:57:47 »
W zimie, zwlaszcza jesli padal niedwano (nawet 2 dni temu) snieg, wole unikac drog lokalnych... I na pewno niby dojazd nie bedzie szybszy jesli jest alternatywa po drogach ekspresowych z trasa dluzsza o 20%.. Bezpieczniej i dluzej, a czasowo wyjdzie pewnie na to samo.

A MOIM ZDANIEM latem, gdy jest duże nasłonecznienie AM powinna tak dobierać trasę, żeby jak najmniej jechać pod Słońce, bo kierowca jest oślepiany i wpływa to negatywnie na bezpieczeństwo!  :E

Takie rzeczy wymyślacie, że nie wiem, czy się śmiać czy płakać. A najgorsze jest to, że twórcy AM później tego słuchają i zamieszczają te banialuki w programie.

Jak dla mnie to program taki jak 5.5.3 + nowa mapa + ograniczenia prędkości byłby czymś idealnym i niczego innego nie potrzebuję. Te wszystkie wodotryski i wydumania prowadzą tylko do tego, że program prowadzi jak szalony, muli i przelicza trasy bez powodu.

*

Offline Sempron

• **
  • 137
  • Windows Mobile 6.5
  • Sprzęt: Asus P320, Samsung Omnia, HTC HD2
« Odpowiedź #141 dnia: Styczeń 09, 2011, 13:23:12 »
ADHD czyli nieokreślone skoki mapy po zatrzymaniu się w czasie trasy np. na skrzyżowaniu (oczywiście nie instalując odpowiedniej poprawki dostępnej na forum). Czy dalej konieczna jest instalacja patcha?

*

Zachu

« Odpowiedź #142 dnia: Styczeń 09, 2011, 13:39:30 »
Dodatkowo myślę że AM , w zimie, powinna brać pod uwagę w LD śnieg i czas w którym dana droga zostanie odsniezona...

i co może jeszcze zaimplementować nowy rozkład jazdy PKP do auto mapy. Kolego zejdź na ziemie i nie opowiadaj herezji, po to chyba masz głowę na karku i zdolność myślenia i analizowania a AM to tylko taki dodatek.
Nie tylko rozkład PKP.

TCM może przenosić informację pogodową, między innymi do obniżenia prędkości w czasie utrudnień.

Centrum TCM

*

Bilunia

« Odpowiedź #143 dnia: Styczeń 09, 2011, 14:05:44 »
Jak dla mnie to program taki jak 5.5.3 + nowa mapa + ograniczenia prędkości byłby czymś idealnym i niczego innego nie potrzebuję.
Gdybyś zakładał Fan Club tego pomysłu, to się zapisuję. Wersja programu 6.2, jest również do zaakceptowania. Do tego nowe mapy i pełnia szczęścia. :ok:
Pozdrawiam

*

Offline rafgam

• 43
  • Sprzęt: Xperia Z;   aAM EU
« Odpowiedź #144 dnia: Styczeń 09, 2011, 15:36:11 »
ADHD czyli nieokreślone skoki mapy po zatrzymaniu się w czasie trasy np. na skrzyżowaniu (oczywiście nie instalując odpowiedniej poprawki dostępnej na forum). Czy dalej konieczna jest instalacja patcha?
Mój leon działa bez problemów, ale ja nigdy nie potrzebowałem patcha

*

Offline plusfoto

• 329
    • http://www.plusfoto.pl
  • Sprzęt: MIO MOOV 500
« Odpowiedź #145 dnia: Styczeń 09, 2011, 21:00:25 »

dlatego sam to analizujesz i wybierasz trasę najbezpieczniejszą dla siebie (analizując wszystkie czynniki i twoją najlepszą wiedzę jaką posiadasz w tej kwestii) tak na logikę to sobie sam odpowiedziałeś na te pytania bo skąd program ma brać/mieć te dane, bo nie da się wgrać go do każdej głowy i w ustawieniach wybrać "mój tok myślenia"

Co mi z tego że trasę przed wyjazdem przeanalizuję naniosę jakieś tam poprawki i zatwierdzę jak program w trakcie nawigacji i tak zrobi co chce. Pod tym względem widzę że AM się cofa. Ale jak już wielu zauważyło wodotrysków przybywa.

*

Offline rpp

• *
  • 88
« Odpowiedź #146 dnia: Styczeń 09, 2011, 21:17:22 »
Wyznaczyłem sobie trasę spod domu (W-wa Tarchomin) do Billund w Danii.
...
...
Wjechałem na Modlińską i .... znowu jakieś 2km na całkowicie prostej drodze przeliczenie trasy (już bez zmiany).

Dwa dni krótkich wyjazdów właśnie z okolic Modlińskiej i nic się nie dzieje. Tylko że ja mam wersję PL, może z dłuższymi trasami po EU jest problem ??

Dolek problemem są właśnie długie trasy (1000-1500km). Wyznaczyłem sobie na próbę trasę do Włoch i na demie znowu co chwilę przeliczenia. Jak znajdę chwilę to spróbuję się przejechać przynajmniej parę początkowych km i zobaczę jak to będzie wyglądało w rzeczywistości. Ostatnio support mi napisał, że problemem były trasy do Danii i niby to usunięto (czego nie mogę potwierdzić) i żeby demem się nie sugerować.
Z ciekawości wyznaczyłem trasę "tylko" do Zgorzelca i na demie "przejechałem" kilkanaście kilometrów bez żadnego przeliczania trasy.
Tak samo wczoraj pojeździłem trochę po mieście i na krótkich dystansach nie ma przeliczania trasy.

Dla mnie AM całkowicie nie radzi sobie z bardzo długimi trasami.

Zobaczymy co tym razem mi odpiszą z supportu (bo zgłosiłem ten błąd).

« Odpowiedź #147 dnia: Styczeń 09, 2011, 22:17:37 »
Tylko że AM nie korzysta ze sprawdzonego na całym świecie systemu TCM, tylko wymagającego połączenia z netem Live Drive psującego program...

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #148 dnia: Styczeń 09, 2011, 22:43:19 »
problemem są właśnie długie trasy (1000-1500km). Wyznaczyłem sobie na próbę trasę do Włoch i na demie znowu co chwilę przeliczenia.
Problem z przeliczeniami ciągłymi długich tras występowało u mnie (WCE5.0) od wczesnej wiosny przez kilka wersji i prowadziłem z nimi długie testy ale w 6.6.3 potwierdzili usunięcie błędu i rzeczywiście jego już nie było. Teraz sprawdziłem demo z Warszawy do Paryża i nie występuje przeliczanie  co chwila...
Jutro mogę sprawdzić w realu.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #149 dnia: Styczeń 10, 2011, 09:22:24 »
problemem są właśnie długie trasy (1000-1500km). Wyznaczyłem sobie na próbę trasę do Włoch i na demie znowu co chwilę przeliczenia.
Problem z przeliczeniami ciągłymi długich tras występowało u mnie (WCE5.0) od wczesnej wiosny przez kilka wersji i prowadziłem z nimi długie testy ale w 6.6.3 potwierdzili usunięcie błędu i rzeczywiście jego już nie było. Teraz sprawdziłem demo z Warszawy do Paryża i nie występuje przeliczanie  co chwila...
Jutro mogę sprawdzić w realu.

Pozdrawiam
Dzisiaj przejechałem się w realu z włączonym LD po wyznaczonej trasie (ponad 1600km) gdzie:
[Start] Bemowo, Osmańczyka
[1] Żoliborz Metro Bielany
[2] Bemowo, Osmańczyka
[F] Paryż Plac Opery 1
Co więcej... ruszyłem gdy trasa nie była jeszcze całkowicie wyznaczona.

Oczywiście zaliczyłem punkty F,1 i 2 zmieniając w kilku miejscach trasę i problem ciągłego przeliczania trasy ani razu się nie pojawił.

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester