AM 6.7 na Trzech Króli ;)

• 392 Odpowiedzi
  • 115413 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bydziamen

• 28
Odp: AM 6.7 na Trzech Króli ;)
« Odpowiedź #90 dnia: Styczeń 07, 2011, 21:02:28 »
Z tymi "skrzynkami-atrapami" to nie jest taka jednoznaczna sprawa - ze maja byc zdemontowane od 1szy stycznia.
Np. Policja twierdzi, ze w atrapy zawsze mozna wlozyc urzadzenie rejestrujace wiec to nie jest "atrapa". Wiec mysle, ze wiele atrap nie zniknie - kolejny przepis, ktory mozna interpretowac na 2 sposoby, moze i trzeci sie znajdzie ;-)

mało jest typowych atrap,
większość masztów jest przystosowana do obsługi fotoradarów i te pozostaną....

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #91 dnia: Styczeń 07, 2011, 21:25:01 »
Ja zwalniam jak przed skrzynką zaczyna piszczeć Antyradar na odpowiednim paśmie.  :)
Żeby nie skłamać to powiem że niewiele skrzynek w mojej okolicy ma zamontowany nadajnik z rejestratorem.
Najwięcej "uzbrojonych" fotoradarów stacjonarnych jest w "Pyrlandii"  :police:
A manadtu za przekoczenie prędkości nigdy nie płaciłem.

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #92 dnia: Styczeń 07, 2011, 21:40:51 »
Według policji atrapą jest skrzynka w której nie można zamontować fotoradaru, czyli z czasem kategoria atrapy powinna zniknąć.
Natomiast jeżeli w danym mieście jest np. 10 skrzynek na ulicach w których są przekładane np. dwa wkłady to wszystkie 10 jest urządzeniami typu fotoradar.

Ja tylko dodam jeszcze, ze wypowiedz jednego policjanta, to nie stanowisko "Policji". Policja, tak i obywatele musi opierac sie na prawie, a nie na swoim widzi mi sie. Podstawy prawne juz Wam podalem. Nie powstalo zadne prawo, ze "atrapy" nalezy bezwzglednie demontowac. Scisle okreslono co, kiedy i na czyje polecenie nalezy demontowac. Chodzi mi tylko o to, ze nie zdziwcie sie, ze pewne "atrapy" i tak beda wisiec przy drogach i wcale nie bedzie to niezgodne z prawem ;)

*

pliers

« Odpowiedź #93 dnia: Styczeń 07, 2011, 21:53:39 »
to musi być naprawdę dobra wersja AM skoro taka cisza :-)

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #94 dnia: Styczeń 07, 2011, 22:04:04 »
to musi być naprawdę dobra wersja AM skoro taka cisza :-)

Pewnie wielu z nas nie miało jeszcze okazji jej dobrze potestować. Ja dzisiaj zrobiłem na nowej AM tylko 30 km - Warszawa - Piaseczno - Warszawa.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #95 dnia: Styczeń 07, 2011, 22:17:26 »
Mam małego kwiatuszka.
[...]
Pozdrawiam i życzę udanej wymiany poglądów. :O~

W zasadzie nie ma tu o czym dyskutowac. Bez SR jest jakis blad przy punkcie przelotowym w okolicach Pily. Dokladajac drugi punkt przelotowy na drodze krajowej, gdzie mamy ten dziwny objazd, trasa jest o okolo 20 minut szybsza. Czyli AM cos zle oblicza w swoim algorytmie (testowalem na "szybkiej", gdzie trasa wyglada tak samo).

*

Bilunia

« Odpowiedź #96 dnia: Styczeń 07, 2011, 23:12:20 »
Drugi, drobniejszy kwiatuszek
Wykonano na świeżutkiej zainstalowanej na czysto AM. Wszystkie ustawienia tak, jak zostawił instalator (TR wyłączony, Profil wyłączony).
Trasa optymalna.
Dlaczego w jedną stronę prowadzi tak, a w drugą siak?

*

Offline inek1

• *
  • 69
  • Sprzęt: Garmin/ MIO A701/HTC Diamond/Lark 7/Blow 7
« Odpowiedź #97 dnia: Styczeń 07, 2011, 23:17:20 »
ajwięcej "uzbrojonych" fotoradarów stacjonarnych jest w "Pyrlandii"  :police:
A manadtu za przekoczenie prędkości nigdy nie płaciłem.
[/quote]
ups............
Miłego dnia :)

*

Bilunia

« Odpowiedź #98 dnia: Styczeń 07, 2011, 23:29:33 »
Trzeci, drobniejszy kwiatuszek
Wykonano na świeżutkiej zainstalowanej na czysto AM. Wszystkie ustawienia tak, jak zostawił instalator (TR wyłączony, Profil wyłączony).
Trasa optymalna, płatne - pomijaj.
Przy włączonych płatnych, sytuacja jest podobna, z tym, że w jednym kierunku zamiast DK92, prowadzi A2.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #99 dnia: Styczeń 08, 2011, 00:12:17 »
Nie znam rejonów ale może byc tak, że korki robią się w danej godzinie tylko w jedną stronę.
Zgaduję - żeby nie było ;)

Połączone: Styczeń 08, 2011, 00:21:26
Dziś za to miałem ciekawy przypadek. Nie zdarzyło mi się nigdy a z LD jeżdżę od miesiąca.
Trasa Lublin - Kielce ul.Karbońska (tak, tak - "Moja ulubiona trasa ;) )
Wjeżdżam do Kielc i widzę, że na pilocie pierwszy manewr mam w lewo (Sandomierska x Szczecińska).
Myślę sobie LD zadziałał, bo do tej pory bez LD kierowało prosto. A na Al.IX Wieków Kielc roboty drogowe od lipca.
Jednakże jakieś 500 metrów przed skrzyżowaniem na pilocie nie mam już manewru "W lewo" tylko "Prosto"!  :shocked:
Zgłupiałem, bo zmiana trasy bez żadnego komunikatu to przegięcie.

Suma sumarum, spoko można było przez IX Wieków Kielc jechać, bo masa bitumiczna już dawno rozścielona i korków nie ma o tej porze (no chyba, że nie pracują bo zima).
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 00:21:26 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Bilunia

« Odpowiedź #100 dnia: Styczeń 08, 2011, 00:26:32 »
Przy wyłączonym Traffiku i dodatkach z nim związanych, korki mają na coś wpływ ?
Być może o czymś nie wiem? :O

Robi się bukiecik.
No dobrze - wystarczy. Nie lubię ciężkich bukietów. :wink:
Edit.
Chciałbym widzieć Twoją minę Karol, gdybyś dzisiaj zaliczył ten odcinek między Wągrowcem, a Sępólnem :proud:
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 00:31:13 wysłana przez Bilunia »

*

Offline Miedzio

• 492
« Odpowiedź #101 dnia: Styczeń 08, 2011, 01:09:20 »
Robi się bukiecik.

W pierwszym przypadku moge sie zgodzic, ze to blad, ale w kolejnych... Hmm... juz wielokrotnie bylo na forum, ze trasy w jedna i druga strone moga sie mocno roznic, zwlaszcza w momencie, gdy trzeba omijac drogi platne. Nie znam tych tras, wiec nie wiem czy nie podoba Ci sie, ze trasy roznia sie w obu kierunkach (co moze nie jest wygodne, ale bledem chyba nazwac sie tego nie da) czy tez, ze czesc z tych proponowanych tras nie jest optymalna?

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #102 dnia: Styczeń 08, 2011, 01:35:17 »
Przecież to są pseudoautostrady. Prawa jezdnia do ruchu wprzód, lewo z powrotem. Po za tym jeżdżenie jedną trasą jest zwyczajnie nudne. Trzeba zwiedzać ojczysty kraj.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #103 dnia: Styczeń 08, 2011, 11:10:34 »

Robi się bukiecik.
No dobrze - wystarczy. Nie lubię ciężkich bukietów. :wink:
Edit.
Chciałbym widzieć Twoją minę Karol, gdybyś dzisiaj zaliczył ten odcinek między Wągrowcem, a Sępólnem :proud:
Pozdrawiam

Niestety Am od bardzo dawna ma problemy z algorytmem wyznaczania trasy i zamiast nad tym popracować pracują na wodotryskami. Dodam, że nawet jak jest wyznaczona trasa to w trakcie jazdy potrafi ja zmienić i kazać jechać gdzieś w pole (bez trafika)

*

Bilunia

« Odpowiedź #104 dnia: Styczeń 08, 2011, 11:48:27 »
Bukiet pęcznieje
Trasa optymalna, płatne - pomijaj, przerwy = 0 co 180 min.
Trasa dla bolidu ?
A może ktoś chce nas zabić, czy tylko nakłaniająca do łamania przepisów, by zmieścić się w czasie.
Pokonać trasę 361 km, w czasie 3 h 30 min -> średnią prędkość 103,14/h
to nie lada wyzwanie. :worried:
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 11:50:56 wysłana przez Bilunia »

*

Dżeju

« Odpowiedź #105 dnia: Styczeń 08, 2011, 11:52:16 »
W końcu jakiś Hołowczyc jest w standardzie  AM :mrgreen: Niestety to obraz obecnej AM. Na sam Wrocław i do Trzebnicy, trzeba ze dwie godzinki  :S

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #106 dnia: Styczeń 08, 2011, 11:56:54 »
@Bilunia
Część Twoich teorii spiskowych można łatwo wytłumaczyć. Drogi jednokierunkowe robią różnice, czasem nawet bardzo dużą! Dla przykładu podam, że w Krakowie jeden ze "ślimaków" umożliwia wjazd na obwodnicę tylko w jednym kierunku. Aby na nią wjechać, podążając w drugą stronę, trzeba zrobić ok. 10km przez miasto. To już nie zawsze się opłaca. Nie podajesz danych odnośnie punktów start i koniec, nawet czasu przejazdu, więc ciężko się to analizuje.

Nie uważam, że AM jest bezbłędna i sam się wkurzam najbardziej, jak widzę, że trasa optymalna jest szybsza od szybkiej... ale nie popadajmy w paranoje i nie szukajmy błędów gdzie ich nie ma.

Pozdrawiam.

*

Bilunia

« Odpowiedź #107 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:02:26 »
W końcu jakiś Hołowczyc jest w standardzie  AM :mrgreen: Niestety to obraz obecnej AM. Na sam Wrocław i do Trzebnicy, trzeba ze dwie godzinki  :S
Do pierwszego ronda we Wrocławiu to ok. 160 km. Biorąc pod uwagę fakt, że trzeba pokonać pół Poznania, by z niego wyjechać i specyfikę trasy pomiędzy Kórnikiem, a Rawiczem, to nawet przy "ciężkim bucie 2 godz. to za mało :worried:.
Przecież nawet Hołek apeluje o rozwagę.
Pozdrawiam

@Bilunia
.... Nie podajesz danych odnośnie punktów start i koniec, nawet czasu przejazdu, więc ciężko się to analizuje.
@ Visitor
Nie trzeba być zbyt błyskotliwym, by bardzo precyzyjnie określić Start i Koniec przedstawionych tras. Wystarczy zerknąć na nazwy obrazków. Dla ułatwienia dodam, że nazwa miejscowości, to jej kropka na mapie. Później wystarczy tylko traskę wyznaczyć na mapie i zacząć szukać sposobu na obalenie "teorii spiskowych". Powodzenia.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 12:18:54 wysłana przez Bilunia »

*

Dżeju

« Odpowiedź #108 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:16:46 »
Ja podałem czas w drugą stonę  :wink:  Czyli po nowemu: od Trzebnicy przez Wrocław do wylotu na A4, 2 godzinki może być za mało.

*

Offline Visitor

• **
  • 172
  • Sprzęt: MDA I, MDA Compact IV, HTC HD2, Galaxy S4
« Odpowiedź #109 dnia: Styczeń 08, 2011, 12:58:28 »
@ Visitor
Nie trzeba być zbyt błyskotliwym, by bardzo precyzyjnie określić Start i Koniec przedstawionych tras.

Jak widać powyżej, nie trzeba być... Było wiele wątków o tym, że zmiana punktu START/KONIEC o kilkaset metrów powoduje dużą zmianę trasy.

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #110 dnia: Styczeń 08, 2011, 13:03:14 »
No niestety od jakiegoś czasu AM wyznacza trasy w sposób nieprzewidywalny, potrafi zmienić trasę w czasie jazdy gdy z jakiegoś powodu dojdzie do przeliczenia. Z przykładów Biluni jeżeli przesunie się punkt startu/końca trasy o kilkadziesiąt metrów trasa może wyglądać zupełnie inaczej, trasa odwrotna też może wyglądać diametralnie inaczej (pomijam kierunkowość dróg). Dla mnie to poważna wada. Nie można rozpocząć nawigacji "prowadź do" bez przeglądnięcia trasy (która i tak może się w trakcie zmienić) czy nie ma jakiś kwiatków.
Czy próbował ktoś wyłączyć automatyczne przeliczanie trasy? Może wtedy raz wyznaczona trasa nie ulegnie zmianie w czasie jazdy.

*

Bilunia

« Odpowiedź #111 dnia: Styczeń 08, 2011, 13:51:15 »
Czy próbował ktoś wyłączyć automatyczne przeliczanie trasy? Może wtedy raz wyznaczona trasa nie ulegnie zmianie w czasie jazdy.
Przecież wystarczy wyłączyć Traffika, by trasa raz wyznaczona, była stała. No chyba, że zjedziesz z trasy, wtedy jeżeli masz zaznaczoną opcję "Automatyczna korekta trasy", to Ci wniesie poprawki. Ale nie będą to już niespodzianki związane z godziną startu, korkami itp. Gdybyś i to wyłączył, wtedy już nic nie jest w stanie Ci zmienić trasy, ale jak z jakiegoś powodu będziesz zmuszony z niej zjechać, będziesz musiał sam kombinować, jak na nią wrócić.
Zauważ też, że wszystkie powyższe przykłady zrobiłem z wyłączonym Traffikiem, co zaznaczyłem w opisach.
Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 13:57:03 wysłana przez Bilunia »

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #112 dnia: Styczeń 08, 2011, 14:03:13 »
Ja też mam wyłączony Traffic, a mimo to AM potrafi zmienić trasę w czasie jazdy (wystarczy, że zjadę do sklepu przy trasie, ponowna kalkulacja i zonk! inna trasa). Przebieg trasy jest zależny od start/koniec wystarczy przesunąć o kilkadziesiąt metrów i już inaczej. Sprawdziłem Twoje przykłady na AM5.5.3 i takich kwiatków nie ma. Nie jest potrzebny punkt przez, żeby pojechać obwodnicą Piły :ok:

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #113 dnia: Styczeń 08, 2011, 14:19:03 »
Kilka razy zdarzyło mi się że AM zmieniała trasę podczas jazy (bez skręcania do sklepu) - tak po prostu. Musiałem przełączać na inna nawigację. Trafika nie używam.

*

Bilunia

« Odpowiedź #114 dnia: Styczeń 08, 2011, 14:24:37 »
(wystarczy, że zjadę do sklepu przy trasie, ponowna kalkulacja i zonk! inna trasa).
W ustawieniach GPS zmień ignorowanie odchyleń na duże, lub bardzo duże :proud:
Sprawdziłem Twoje przykłady na AM5.5.3 i takich kwiatków nie ma. Nie jest potrzebny punkt przez, żeby pojechać obwodnicą Piły :ok:
Ty to wiesz i ja to wiem :wink:
Nawet w nowszych wersjach nie było problemów po skorzystaniu z "Przez". Natomiast w 2 ostatnich wersjach w niektórych przypadkach skorzystanie z "Przez" potrafi płatać dziwne figle - co pokazałem na jednym ze zrzutów.
Miłego dzionka
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 14:26:24 wysłana przez Bilunia »

« Odpowiedź #115 dnia: Styczeń 08, 2011, 15:25:03 »
U mnie od kilku wersji pojawia się problem z wyliczeniem czasu podróży. Może to tylko moja autosugestia, ale wydaje mi się, że kiedyś wg. obliczeń czasu dojazdu można było zegarki ustawiać, albo były różnice rzędu 5-10% natomiast teraz wyliczane czasy są kompletnie nierealne, chyba, że droga byłaby całkiem pusta, nie byłoby świateł i można by jechać z maksymalną dopuszczalną prędkością cały czas.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #116 dnia: Styczeń 08, 2011, 15:44:32 »
Całkiem realne są przy włączonym SR.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Konrad4x

« Odpowiedź #117 dnia: Styczeń 08, 2011, 18:23:12 »
Cytat: Bilunia link=topic=178044.msg1434367#msg1434367 date=1294483Trasa dla bolidu ?
[b
A może ktoś chce nas zabić, czy tylko nakłaniająca do łamania przepisów, by zmieścić się w czasie.
Pokonać trasę 361 km, w czasie 3 h 30 min -> średnią prędkość 103,14/h[/b] to nie lada wyzwanie. :worried:
Bilunia  zaskoczyles mnie tym wpisem. Przeciez doskonale wiesz, ze przy wylaczonym TR , czyli SR tez na off czas dojazdu do celu jest brany z kosmosu i wyliczany dla helikoptera. Ten problem mamy w calej szostej serii AM. Tylko wlaczenie SR urealnia ETA, tylko ze wtedy w zamian dostajemy niespodzianki routingowe (skrety w buraki, drogi osiedlowe itd). Dlatego jak marzy nam sie realne ETA bez traffica, to pizostaje nam mieszanie w profilu predkosci. Z Reszta co ja ci bede pisal, jak ty to wiesz lepiej ode mnie. Stad moje zdziwienie, ze poruszyles w ogole ten temat  :P

*

Offline maryszek

• 326
  • Sprzęt: S. GALAXY S5 Neo+aAMPL
« Odpowiedź #118 dnia: Styczeń 08, 2011, 19:47:59 »
@Konrad4x, zgadzam się z Tobą.

PS
z nocnymMarkiem też.
« Ostatnia zmiana: Styczeń 08, 2011, 19:50:26 wysłana przez maryszek »
Pozdrawiam
Leszek

*

Bilunia

« Odpowiedź #119 dnia: Styczeń 08, 2011, 20:04:21 »
Dlatego jak marzy nam sie realne ETA bez traffica, to pizostaje nam mieszanie w profilu predkosci.
Podałem wyłącznie surowe przykłady (bez grzebania w czymkolwiek), by stanowiły jednoznaczne odzwierciedlenie tego, co nam tym razem zaserwowano.
Profilem oczywiście się w najbliższym czasie pobawię :wink:

Z Reszta co ja ci bede pisal, jak ty to wiesz lepiej ode mnie.
Bez jaj i nadmiernej skromności  B). Świat w tej materii dzieli się na tych, którzy wiedzą, nie wiedzą i tych, którzy nie chcą wiedzieć :worried:
Najbardziej na moich obrazkach skorzystają Ci, którzy nie wiedzieli, bo teraz się dowiedzieli :wink: Natomiast tym, którzy nie chcą do siebie dopuścić myśli, że w AM coś może być zbabolone (i to od kilku wersji), żadne "obrazki i opisy nie pomogą. :ohreally:
Miłej nocki życzę