Autor Wątek: Problem z ladowaniem asus 696  (Przeczytany 15295 razy)

0 Użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline qset

  • Newbie
  • Wiadomości: 45
Problem z ladowaniem asus 696
« : Maj 11, 2009, 08:17:43 »
Witam
Mam taki problem z moim asusem otoz po wlaczeniu mego pda gornym przyciskiem jak juz sie wszystko uruchomi caly czas pali sie ikonka ze moj asus sie laduje nawet pasek postepu dziala  co niestety jest nie prawda poniewaz nie jest podlaczony do zadnej ladowarki no i co po tym nastepuje niestety rozladowanie problem polega na tym ze nie moge go naladowac : (  Jedyne co moge zrobic to do skutku resetowac az moze zalapie i da sie naladowac hard reset robilem nie pomaga, jak by ktos mogl cos doradzic co z tym fantem zrobic

« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 11:31:45 wysłana przez qset »

PDAclub.pl

Problem z ladowaniem asus 696
« : Maj 11, 2009, 08:17:43 »
R E K L A M A:


Offline tranzystor

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #1 : Maj 11, 2009, 10:41:23 »
witam 

Proponuje zaczac od  HARD RESETU  by zweryfikowac czy to uszkodzenie programowe czy tez sprzetowe  ......


pozdrawiam 


Offline stanley_p

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #2 : Maj 11, 2009, 18:14:36 »
Witam

tranzystor: przecież napisał, że HR nie pomaga.


qset: gdybam - niestety wyglada mi to raczej na problem ze sprzętem.
Z ciekawości: a jak się zachowuja diody? Nomalnie w trakcie ładowania powinna świecić bursztynowa, a po naładowaniu zapalić zielona. Zarówno gdy Asusek jest właczony, a także jak jest wyłączony.

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Sorry, że tak sie zapytam - ale czy na pewno robiłeś hard reset? Po restarcie były pytania o kalibrowanie ekranu, ustawianie czasu, itd.? Zniknęły programy/dane zainstalowane w pamięci wewnętrznej?

Jeszcze trzy rzeczy, które mi przychodzą na myśl przed ewentualnym poszukiwaniem serwisu:
1. Zostawić na jakis czas (np. na noc) sprzet z wyjętą baterią (pomóc może nie pomoże, ale raczej nie zaszkodzi...)

2. Sprawdzić czy Asusku siedzi najnowszy ROM, aktualne numery są tutaj:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=133320.0
Jesli nie - wgrać.

3. Ry(d)zykowne: Spóbować całkowicie przeflashować Asuska  według tej porady:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=119955.0
przy czym:
a) - nigdy tego nie robiłem, nawet nie wiem czy i jak przy generalnie sprawnym firmware można wprowadzić A696 w tryb
"probing usb interface >>> ...waiting for download...", o którym mowa we wspomnianym wyżej wątku,
b) - według autora wątku w efekcie zostaje wczytany WM 6.0 angielski. Mimo mojego pytania nie odpisał czy udało mu się docelowo uzyskac polski.

« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 18:25:29 wysłana przez stanley_p »

Offline tranzystor

  • Clubowicz
  • ****
  • Wiadomości: 500
  • Sprzęt: Blackberry 9000, PlayBook 16GB OS2
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #3 : Maj 11, 2009, 20:57:35 »
witam   


Sorki  ale odnioslem wrazenie ze  go raczej nie bylo  po tych objawach  co pisze  ... ale    jesli to sprzet  to prawdopodobnie uklad ladowania  ( napiecie jest podawane  lecz nie dziala probnik ladowania ) badz tez uszkodzenie ukladu ladowania  w  baterii 

pozdrawiam


Offline qset

  • Newbie
  • Wiadomości: 45
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #4 : Maj 11, 2009, 20:58:12 »
hard reset robilem napewno
dioda swieci na czerwono jesli mam podpietą ladowarke a po naladowaniu na zielono ale sie nie laduje po odpieciu ladowarki pasek postepu chodzi jak by sie bateria ladowala a nic nie jest podlaczone to jest wlasnie dziwne tak jak by bylp jakies zwarcie


Offline stanley_p

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #5 : Maj 11, 2009, 21:10:15 »
<...> a po naladowaniu na zielono ale sie nie laduje <...>


Trochę nie rozumiem - w końcu accu ładuje się czy nie ładuje? Odpinasz od zasilacza i co - PDA pada po 5 min. (na przykład)?
Dobrze by było sprawdzić Asuska na innej baterii. Wiecej pomysła póki co nie mam ;)

Pozdrawiam -

Stanley

« Ostatnia zmiana: Maj 11, 2009, 21:11:55 wysłana przez stanley_p »

Offline qset

  • Newbie
  • Wiadomości: 45
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #6 : Maj 12, 2009, 10:56:23 »
<...> a po naladowaniu na zielono ale sie nie laduje <...>


Trochę nie rozumiem - w końcu accu ładuje się czy nie ładuje? Odpinasz od zasilacza i co - PDA pada po 5 min. (na przykład)?
Dobrze by było sprawdzić Asuska na innej baterii. Wiecej pomysła póki co nie mam ;)

Pozdrawiam -

Stanley


jesli juz zalapie wszystko odbywa sie prawidlowo tzn.jak sie laduje dida swieci sie na czerwono a po naladowaniu na zielono
sek w tym ze po wlaczeniu asusa baterfia sie laduje jak by miala podpieta ladowarke i wtedy jak podepne ladowarke to pda sie laduje (niby)ale tak naprawde sie nie laduje i to mnie martwi dodatkowo wyswietla mi sie komunikat "wystapil problem z  asus status.exe "


Offline stanley_p

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #7 : Maj 12, 2009, 20:03:41 »
Witam

Skoro mowa o asus_status.exe - przejrzyj może ten wątek, jakkolwiek (o ile zrozumiałem) rozwiązanie w nim i jest, i nie ma:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=126019.0

Swoją drogą wciąż mam przeczucie, że rozwiązaniem problemu (a może także innych podobnych, o ile przyczyna nie leży po stronie sprzętu) może być ponowne kompletne "przeflashowanie" PDA.
Rozejrzałem się nieco po sieci i ze znalezionych wypowiedzi wynika, że jest to możliwe. Zainteresowanym polecam :
Po angielsku - tworzenie obrazów ROM, wczytywanie obrazu, linki do gotowych zrzutów ROM A696 (WM5, eng), w szczególnosci zwracam uwagę na post #9:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=309388
Po polsku - tworzenie obrazów ROM, link do narzędzia pdocread.exe:
http://www.archivum.info/pl.comp.sys.palmtop/2007-12/msg00158.html

Przed chwila według tych porad zrzuciłem ROM ze swojego Asuska (WM6.0 PL). Zadziałało bez pudła, wyszedł mi plik o rozmiarze 56 623 104 bajtów. Wczytywania na razie nie mam odwagi testować, nie mam również w tej chwili (odpukać) takiej potrzeby.
Niemniej wydaje się, że tą metodą można wgrać do Asuska  firmware  w dowolnej wersji (np. bez kombinacji zmienić wer. jezykową) ale oczywiście trzeba dysponować odpowiednim "dumpem" ROM.

Pozdrawiam -

Stanley

P.S. Mam nadzieje, że jeśli znajdziesz rozwiązanie, pochwalisz się na forum. Ze szczególami, a nie w stylu "dzięki poradziłem sobie do widzenia" ;)


Offline qset

  • Newbie
  • Wiadomości: 45
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #8 : Maj 12, 2009, 20:16:15 »
z racji z tego zer zadko jestem w domu sprobowac mozna nie omieszkam sie pochwalic co i jak ale narazie zonka chyba odkryla ze mam jeszcze gwarancje jakies 2 miesiace jeszcze jutro ma dzwonic i sie dowiedziec co i jak


Offline stanley_p

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #9 : Maj 12, 2009, 20:48:54 »
<....> odkryla ze mam jeszcze gwarancje jakies 2 miesiace jeszcze jutro ma dzwonic i sie dowiedziec co i jak


Heh, to tez jest sposób na naprawę :) Powodzenia.

Pozdrawiam -

Stanley


Offline bosmanxxl

  • Clubowicz
  • ***
  • Wiadomości: 325
  • Sprzęt: HTC HD2
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #10 : Czerwiec 14, 2009, 20:49:37 »
mam ten sam problem, dosłownie identyczny, zaradziliscie cos na to?


Offline qset

  • Newbie
  • Wiadomości: 45
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #11 : Czerwiec 21, 2009, 09:29:16 »
mam ten sam problem, dosłownie identyczny, zaradziliscie cos na to?


tak kolego trza wgrac rom nowy i po klopocie post wyzej maz opisane co i jak
pozdr...


Offline zbigniew6011

  • Newbie
  • Wiadomości: 1
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #12 : Luty 16, 2013, 15:54:00 »
ASUS 696 ma to do siebie że bateria pada po ok.1  roku gdy się mało używa GPS. Nie pomoże reset ani inne zabiegi. Trzeba po prostu kupić baterie i bez problemu zacznie działać. Dbać by się nie rozładowywała zbyt często. Zamiennik nie jest drogi. Przy padniętej baterii podpięcie ładowarki nic nie daje i w samochodzie nie zadziała.  :ok:


Offline Antej

  • Ekspert HTC Blueangel
  • Clubowicz
  • ******
  • Wiadomości: 2999
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #13 : Luty 16, 2013, 16:07:39 »
1. prawie 4lata temu był ostatni wpis w tym wątku, po kiego grzyba w ogóle odkopałeś ten temat?
2. rejestrowałeś się na forum po to tylko żeby napisać w tym temacie ?  :ohreally:
3. miałem trzy sztuki A696 i nie potwierdzam Twoich spostrzeżeń, aku nawet po długim leżakowaniu wstaje a problem z ładowaniem dotyczy innego podzespołu
4. asusa można dziś kupić za 100zł w komplecie, nowe aku asusa to 60zł, nadal twierdzisz że to jest tanio w stosunku do wartości sprzętu? Poza tym A696 ma tylko 64MB RAM, używać tego to masochizm.

« Ostatnia zmiana: Luty 16, 2013, 16:10:27 wysłana przez Antej »

Offline stanley_p

  • Clubowicz
  • **
  • Wiadomości: 234
  • Sprzęt: Asus A696, 16GB SDHC
Odp: Problem z ladowaniem asus 696
« Odpowiedź #14 : Luty 17, 2013, 22:10:48 »
Witam

Mnie czasem trochę intrygują takie posty jak od @zbigniew6011, od strony... nie wiem jak zgrabnie nazwać...: psycho-socjo-cośtam? Widziałem to na wielu forach: delikwent zakłada konto, loguje się, wysyła swój pierwszy post... - i sruuu, kulą w płot, w wątek sprzed kilku lat.

Co do baterii, czy raczej tytułowych problemów z ładowaniem, gdy Asusek dziwnie się zachowuje, np. pokazuje ładowanie przy odłączonej ładowarce - pomaga ponowne wgranie ROMu, sam akurat niedawno tę przypadłość przerabiałem.

Onośnie zaś 64MB RAMu - fakt, A696 obecnie jest już technologicznym zabytkiem. Niemniej u mnie wciąż funkcjonuje (na oryginalnej baterii!), sprawdza się jako nawigacja (AM, programy GPS offroadowe). Inny soft "z tamtej epoki" też na nim po prostu działa.

Pozdrawiam -

Stanley

« Ostatnia zmiana: Luty 17, 2013, 22:13:47 wysłana przez stanley_p »