serwer www na pockecie, problem z dostępem z zewnątrz

• 4 Odpowiedzi
  • 392 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

serwer www na pockecie, problem z dostępem z zewnątrz
« dnia: Sierpień 22, 2007, 11:34:57 »
ooops .... chyba wpisałem nie tam gdzie trzeba: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=77847.0

witam,
piszę sobie "serwer" www na pockecie w oparciu o info z http://www.binaryrefinery.com/main/ i mam powazny problem z dostaniem się do niego z zewnątrz ... lokalnie (pocket internet explorer, vxTools) mogę sobie obejrzeć stronkę albo ping`nąć IP które ma łącze GPRS ale pingi z zewnątrz nie działąją, podobnie próba połączenia się z pocketem z zewnątrz przez internet explorer`a.

czy to jakieś defaultowe ustawienia sieci które muszę zmienić? Jakiś cichy firewall który muszę na pockecie wyłączyć?

Pocket: Wizard
Sieć: Orange (Orange Internet).
IP (ostatnio): 91.94.175.205 czyli publiczne, ten sam problem z serwerem www w pythonie (PythonCE)

dzięki za pomoc!
Piotrek

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
Odp: serwer www na pockecie, problem z dostępem z zewnątrz
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2007, 11:52:54 »
Nie ma zadnego "cichego" firewalla w pockecie, chyba, ze cos dodatkowo zainstalowales.
Jak chcesz wystawic serwer przez GPRS na dynamicznym IP?

« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2007, 11:58:29 »
co do dynamicznego IP to jeszcze się nad tym nie zastanawiałem, w trakcie połączenia (a jestem AlwaysON) IP się nie zmienia a zawsze mogę użyć jakiegoś dynDNS żeby przekierowywał na mnie po zmianie (np. przy starcie serwera ustalać jak teraz ma wyglądać przekierowanie dynDNS`a).

Zadnego firewall`a nie instalowałem. goły wizard kilka dni po hard resecie, konfiguracja sieci jak od Orange`a

*

Offline horde

• 2638
  • Sprzęt: Lg 2x, SGS3
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 22, 2007, 12:23:49 »
A jestes pewien, ze ten adres jest typowo publiczny? ( to ze jest odpowiedniej klasy to wiem)
Moze Orange ma jakies forwarding portow, NAT.

*

Offline Mr Q

• 499
  • Sprzęt: Samsung Spica I5700
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 22, 2007, 14:00:23 »
w GPRS nie ma publicznego IP, zapomnij o serwerach.
I co się gapisz?! Człowieka nie widziałeś??