serwer www na pockecie, problem z dostępem z zewnątrz

• 2 Odpowiedzi
  • 385 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

serwer www na pockecie, problem z dostępem z zewnątrz
« dnia: Sierpień 22, 2007, 10:41:41 »
witam,
piszę sobie "serwer" www na pockecie w oparciu o info z http://www.binaryrefinery.com/main/ i mam powazny problem z dostaniem się do niego z zewnątrz ... lokalnie (pocket internet explorer, vxTools) mogę sobie obejrzeć stronkę albo ping`nąć IP które ma łącze GPRS ale pingi z zewnątrz nie działąją, podobnie próba połączenia się z pocketem z zewnątrz przez internet explorer`a.

czy to jakieś defaultowe ustawienia sieci które muszę zmienić? Jakiś cichy firewall który muszę na pockecie wyłączyć?

Pocket: Wizard
Sieć: Orange (Orange Internet).

dzięki za pomoc!
Piotrek

*

Offline swistak87

• 345
  • Sprzęt: Motorola Milestone
Odp: serwer www na pockecie, problem z dostępem z zewnątrz
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 22, 2007, 10:53:17 »
Może po prostu Orange nie przyznaje publicznego IP?
Pozdrawiam,
Świstak

Odp: serwer www na pockecie, problem z dostępem z zewnątrz
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 22, 2007, 11:01:50 »
helo,

chyba to nie problem z niepublicznym adresem IP.

1. ostatnio miałem IP 91.94.175.205, sprawdziłem na ripe.net i jest to publiczny adres zarejestrowany dla "PTK CENTERTEL mobile data services".

2. Jeśli dobrze pamiętam to niepubliczne są takie adresy jak 10.x.x.x. albo 192.168.... albo 172.16......

telefon mam skonfigurowany jak defaultowo przez Orange`a, niewiele zmieniałem [Jedna edycja rejestru żeby ustawić połącznie na "AlwaysOn"].

Dokładnie to samo (brak odpowiedzi z zewnątrz) jest jak próbuję z serwerem www w pythonie (pythonCE). Zero kontaktu z moim telefonem przez sieć.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 22, 2007, 11:13:31 wysłana przez belunch »