słownik angielsko-polski

• 6 Odpowiedzi
  • 1904 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

słownik angielsko-polski
« dnia: Październik 06, 2005, 11:46:37 »
jaki polecacie i gdzie go nabyc?
mam slovoEd, ale niektore tlumaczenia to porazka!

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
słownik angielsko-polski
« Odpowiedź #1 dnia: Październik 06, 2005, 12:48:26 »
SlowoEd to, jak to Peszek w arcydziele polskiej kinematografii mowil, grówno. Ja polecam LingvoSoft Dictionary Gold. Utargujesz za 19.99.

słownik angielsko-polski
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 06, 2005, 15:54:53 »
Witam,

a gdzie można za taką cenę 19,99 w.w słownik kupić ?
Szukam słownika pol-niem i ang-pol. Znalazłem lingvosoft wlaśnie,
ale widzę że pojawiają się wersje 2006 i nie wiem czy czekac czy nie;)

*

Offline janek72

• 256
  • Sprzęt: Nokia E52 (work) HTC HD2 (as PDA)
słownik angielsko-polski
« Odpowiedź #3 dnia: Październik 06, 2005, 19:59:15 »
www.ectaco.com ?
Klikasz jakbys kupowal, jak juz masz w koszyku, to zamykasz okno, pojawia sie okienko zaproponuj swoja cene, wpisujesz np. 15$ i czekasz na Emila od Ectaco. 20$ wg mnie warto dac, bo to naprawde porzadny slownik. Na PalmOs przetestowalem rowniez ger-pol i musze przyznac, ze ten niemiecki jest troche gorszy. Natomiast nie ma porownania do SlowoEd, pisanego przez chyba jakiegos żula.

*

Offline marko

• **
  • 154
  • Sprzęt: Acer N50 Premium, Nokia N 85, G-Space RS238
słownik angielsko-polski
« Odpowiedź #4 dnia: Październik 09, 2005, 22:42:49 »
Tak jak kolega powyżej polecam Ectaco w wersji gold. Naprawdę rewelacja.

*

Offline popej

• *
  • 99
słownik angielsko-polski
« Odpowiedź #5 dnia: Październik 11, 2005, 13:03:20 »
Kiedyś kupiłem w promocji wersje nie-gadającą za $9.99, być może nadal da się tyle utargować. Trudno powiedzieć, że te słowniki są rewelacyjne. Z pewnością lepszych 2-języcznych polskich na PPC nie ma, ale w skali bezwzględnej są bardzo prymitywne.

Przyglądałem się nieco rozmiarom plików dla poszczególnych wersji i właściwie nie widzę różnicy między gadającym, nie-gadającym i Gold. Co ciekawsze, Lingvosoft podaje 360tys. słów dla Gold i 400tys dla pozostałych. Ciekawe na czym polega rzeczywista różnica?

Inna sprawa, że gadanie słowników jest dość ułomne. Żaden słownik nie mówi po polsku. Angielskie mają zanotowaną wymowę fonetyczną i jakoś to gada, chociaż słychać słabo. Niemiecki słownik nie ma zapisu fonetycznego i to co wymawia w przypadku słów z nieregularną wymową (a tylko te warto wysłuchać) jest po prostu nieprawidłowe. Francuskiego jeszcze nie sprawdzałem.
popej

*

Offline januba

• 271
słownik angielsko-polski
« Odpowiedź #6 dnia: Październik 12, 2005, 10:15:47 »
Witam,
Już kiedyś pytałem, ale nie otrzymałem odpowiedzi. Kupiłem LingvoSoft Gold ang.-pl. v. 2.6.07. Na stronie jest upgrade do wersji 2.7.34, jednak po ściągnięciu i rozpakowaniu jest 2.6.07. Czy ktoś wie co tu jest grane?
Pozdrawiam
Janusz