Medion a jego pamięć RAM/ROM

• 2 Odpowiedzi
  • 890 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ogX

• 4
    • inside.glt.pl
« dnia: Wrzesień 17, 2004, 01:45:12 »
 Nareszcze nabyłem upragniony sprzęt. Chcialem jakiegoś ipaq'a, ale ze względu na całokształt (czyt. akcesoria / mała kasa) kupiłem klona Mitac'a a mianowicie Medion 2910 + GPS + 256MB + zestaw softu 3 GB (mapy,gry progr. itd) To wszystko za jedyne 780 zł. Wprawdzie musialem jechać po to z katowic do krakowa co zwiększyło sumę o paliwo i płatną autostradę  = całość 840zł. ale
Jestem bardzo zadowolony z tego sprzętu gps sprawujeś się świetnie tak jak i to małe cacko, które jest prawie jak nowe. Ekram świeci bardzo przyzwoichie, wydaje mi się ze lepiej niż w ipaqu. (Jaśniej wyraźniej )
Wymieniony został system operacyjny na 2003. Wszystko śmiga wyśmienicie NA procku PXA255. (nie musiałem go podkęcać by divixy, mapy, gry, mp3 chodziły płynnie)
I tu mam pytania może się ktoś orientuje w temacie medionów.
Po instalece nowego softu jest wykrywany przez system jako ViewSonic PPC V3 to mi akutat nie przeszkadza ale zastanawia mnie sprawa z pamięcią. Bo niby ten MEDION mam mieć 32 romu i 64 ramu. W rzeczywistości ma 35 Mb zintegrownej w sobie. W konfigracji MEMORY pisze coś o rozdysponowaniu pamięcią przez system automatycznie tzn. między STORAGE a Program . Jest też możliwość ustawienia manualnie i tak też zrobiłem. Mam ponad 21 mB pamieci na system i 14 MB na programy. (na szczęście jest ta karta 256 Mb  Gdy wyciągam tą dodatkową karte to system ma takjakby tylko 5 mb ram plust to co sobie podziele z 35 mb romu. DLACZEGO TAK JEST???
Gdzie w takim razie te 64 MB RAMu???
Znalazłem na jednej ze stron niemieckojęzycznych w opisie że:
Intel Xscale 200MHz Prozessor
32MB Speicher (28MB bereits vom Betriebssystem genutzt)
Betriebssystem Windows CE 2002
i już zgupiałem totalnie. ??

« Odpowiedź #1 dnia: Październik 12, 2005, 09:50:03 »
:) witam kolege. masz moze roma do upgradu do 2003ENG? I powiedz mi jak on wyglada.. jest czarno szry... mdppc100 2910 MSN 40002681
pytam bo chce zrobic upgrade z niemieckego 2002 do 2003 a nie chce pozniej wyklinac  :) pozdrawiam

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 12, 2005, 10:20:14 »
Przeczytaj dzial dla poczatkujacych, przynajmniej dwa pierwsze artykuly. Znajdziesz tam informacje na temat sposobu zarzadzania pamiecia przez system Pocket PC.
http://www.pdaclub.pl/info.php?id=7289