no to, skoro chcesz się bawić w archeologa, dla równowagi powinieneś wziąść TT4 
Cóż, Automapa 4.0 jest dostępna od kilku dni, i nawet sam producent jeszcze parę dni temu na swojej stronie nie miał o niej ani słowa (a teraz też nie ma info że mamy nową wersję, po prostu można kupić "Automapę XL" - nie wiedząc nawet czy się dostanie "trójkę" czy "czwórkę"
(Przy okazji to dla mnie kolejny powód by omijać tego producenta szerokim łukiem)
1. Łatwość obsługi (czytelność opisów, rozplanowanie menu - choć tu pewnie bym trochę pozmieniał)- AM4 ma kompletnie konfigurowalne menu TTnie podskoczy
W TT też to można konfigurować - jest do tego nawet specjalny soft. Działa na PPC, na Palm OS nie, na Symbianie - nie wiem.
I nie trzeba grzebać w plikach konfiguracyjnych programu
3. Możliwość wyznaczenia alternatywnej trasy, ale wg tego samego kryterium (czyli dla wyznaczonej trasy np. szybkiej każemy wytyczyć inną - ale również wg kryteriów "szybka")
+ zgoda, choć zanim w TT obejrzysz alternatywną, w AM zdążysz przejrzeć 2 wersje, szybką optymalną i krótką.
Moment. Do czego jest soft nawigacyjny? Do tego by szybciej wytyczyć trasę (mówimy tu o różnicach rzędu sekund), czy żeby wytyczał ją lepiej?
Trasa alternatywna daje to, że jeśli dana trasa "szybka" mi się np. nie podoba, mogę wyznaczyć sobie inną - w tym również utrzymując kryterium "szybka" (lub dowolnie je zmieniając. W moim przypadku to się przydaje, np. Trasa na Jasło jest wytyczana przez Radom-Kielce, a ja chcę tę trasę ominąć. Jeden klik i... bingo!, mam inną trasę (również szybką), ale wiodącą mnie innymi drogami.
Swoją drogą ciekawe, że poza argumentem szybszego wytyczania trasy pierwotnej (choć on został zdementowany przez innych użytkowników, którzy wskazali że różnice w prędkości wyznaczania tras są nieistotne), nie pojawiło się porównanie
rekalkulacji trasy - która również była zmorą poprzedniej wersji.
A przecież to rekalkulacja musi być szybka (bo odbywa się w trakcie jazdy), natomiast to czy pierwotne wyznaczanie będzie trwało sekund 20 czy 40 nie ma znaczenia - bo powinno ono się odbywać zanim jeszcze ruszymy w drogę.
Dodam tu rewelacyjny mechanizm szukania miejscowości, w ponad 90% wystarczy wpisać 3 litery...
Mnie tam mechanizm szukania w TT bardzo odpowiada, musiałbym porównać.
5. Usługi PLUS - korki (to Europa Zachodnia), pogoda, i tak dalej...
+ może raczej plusik bo to usługi osobno płatne
Owszem, ale są.
Nie wiem czy pamiętasz, jakie były plany AM w stosunku do POI, informacji o korkach i tak dalej?
Pamiętasz jak całe forum się burzyło, gdy AM chciała przejąć serwis
www.mobilne.net i dostosować go do potrzeb AM 4 i zamknąć dla użytkowników innych programów niż Automapa?
A teraz z tych zapowiedzi g. wyszło... (Niesłowność to kolejny punkt czysto "psychologiczny", który zniechęca mnie do tego producenta)
6. Duża ilość programów narzędziowych - łatwa modyfikacja wyglądu interface'u do własnych potrzeb, możliwość edycji menu (tylko na PPC), programy do edycji i zarządzania POI... nawet do tworzenia własnych komend głosowych. Z większości z nich nie korzystałem, jednak wiem, że takie opcje istnieją
W AM, jak sądzę, to kwestia niedługiego czasu, jest jeszcze 'zbyt świeża'
AM 3 była nieświeża, a takiej palety softu dodatkowego jaki jest dostępny dla TT i tak w jej przypadku nie było.
8. Z TT nigdy nie miałem problemu z komunikacją z GPS, z AM - notorycznie
- historyczny, jednostkowy przypadek sprzętowy
Nie taki znowu jednostkowy.
Czy historyczny - czas pokaże, na razie AM 4.0 nie jest rozpowszechniona, więc nie wiadomo.
10. Dostępność na inne platformy niż PPC (TT to również Palm OS i Symbian)
+zgoda, ale to plus tylko dla tych, których interesuje soft na inną platformę.
Nie tylko. Liczy się też niezależność. Jak będę chciał zmienić swojego Palma, będę mógł kupić sobie Palma, Pocketa, Nokię, SonyEricssona... i na wszystkich tych urządzeniach będzie działał program który kupiłem. Nie jestem związany z jedną platformą.
Tyle wystarczy?
Tobie pewnie wystarczy, by przy TT pozostać, mnie zdecydowanie za mało, by zmienić.[/color]
Zgadza się, dlatego pisałem już - co kto lubi. Jednemu bardziej odpowiada to, innemu tamto.
Napisane: Maj 20, 2007, 19:26:01
I dalatego praktycznie przestałem czytać PDAclub. Kupa dzieciaków. Super interfejs super konfiguracja nic nie podskoczy. Tylko do czego PIIII jest soft NAWIGACYJNY?
Program "najlepszy" który ŹLE !!!! wyznacza trasy to .... Czy wychwalający pod niebiosa AM4 zakładają że użytkownik zjeżdżając z trasy w objazd będzie PRZEGLĄDAŁ I KORYGOWAŁ TRASĘ. Będzie się zatrzymywał??
Heh, dokładnie o tym samym myślę. Mnie nie interesuje soft od producenta który mnie olewa, nie dotrzymuje obietnic i jeszcze każe sobie za to bardzo słono płacić.
Inna rzecz, że AM jest świetna dla "majsterkowiczów" :"P