Wyznaczanie tras w AM4 i w innych programach /test porównawczy/

• 11 Odpowiedzi
  • 3288 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
W związku z powszechnym narzekaniem na wyznaczanie tras w AM4, postanowiłem sprawdzić,
nie tyle, czy rzeczywiście, ale jak bardzo algorytm wyznaczania tras w AM odstaje od konkurencji.
Aby wyniki były w miarę miarodajne trasa powinna być bardzo długa, do testów wykorzystałem
znaną już trasę testową Moi http://www.kubicki.pl/TestKalkulacji.tam

Wszystkie programy testowałem na takim samym sprzęcie, ze zbliżoną ilością wolnej pamięci.
Wyniki pokazują długość tras i czas potrzebny do jej obliczenia. Niestety trasa z trzema punktami pośrednimi okazała się
zbyt skomplikowana dla D6 i TT6, wyniki musiałem uzyskiwać na raty, a uzyskane czasy należy traktować z rezerwą
TT6 dał się w końcu zmusić do wyliczenia tej trasy, ale w tym celu trzeba wykorzystać pewien błąd,
czy jak kto woli ficzer  ;) programu podany w poście niżej przez Kwieto.
Z oczywistych względów nie oceniałem jakości wyznaczonych tras,  nie przejechałem ich, ani nie przejrzałem
nie wiem więc, czy krótka nie prowadzi przez pola i lasy albo pod prąd, ani czy szybka jest naprawdę szybka.
Zdążyłem jedynie zauważyć, że mimo zbliżonej ogólnej długości trasy, przebiegiem nieraz znacznie się różnią.
Ponieważ część programów zawiera również mapy Niemiec i trasę szybką ze Szczecina do Wrocławia
wyznaczają przez Berliner Ring, w takich przypadkach trasę szybką podałem w 2 wersjach: PL i EU.

Przy okazji wyszedł mi test „drugorzędnych cech płciowych” ;) czyli przydatności programów do planowania
tras ‘na sucho’ (od-przez-do bez GPS) i po części ich ergonomii.
Jako że nie znam dobrze obsługi wszystkich programów (z niektórymi miałem tylko przelotny kontakt)
nie wykluczam, że mogło się zdarzyć, że jakiejś funkcji programu po prostu nie znalazłem,
albo że dochodziłem do celu okrężną drogą.

AutoMapa 3.9.7 (mapy v3w) 
- krótka   1842 km / 44 s  (bez dróg lokalnych 1868 / 42 s)
- szybka  1883 km / 54 s  (bez dróg lokalnych 1883 / 43 s)
Zapis tras (+)   [(+) jest, (-) nie ma]
przełączenie szybka/krótka - 2 ruchy

AutoMapa 4.0   (mapa Polska 2007.1)
- krótka       1915 km / 19 s
- szybka PL 1984 km / 20 s
- szybka EU     ? / ? /nie testowana/
Zapis tras (+)
przełączenie szybka/krótka - 2 ruchy

AutoPilot (najnowsze mapy)
- krótka        1890 km / 17 s
- szybka PL  1900 km / 17 s
- szybka EU  2030 km / 18 s
Zapis tras (-)
przełączenie szybka/krótka - 11 ruchów

Navigo 2 (najnowsze mapy)
- krótka      1905 km /  61 s
- szybka     1979 km / 126 s
Zapis tras (+)
przełączenie szybka/krótka - 10 ruchów
uwagi: Bardzo pamięciożerna (podobnie jak AM3.9)

Destinator 6 (EE 2006.Q1)
- krótka        - / -  ( 1887 km / ~ 40 s )
- szybka      - / -  ( 1978 km / ~ 40 s )
Zapis tras (-) (planer tras to kpina, nadaje się wyłącznie do zgromadzenia w jednym miejscu punktów trasy)
przełączenie szybka/krótka - brak (5 ruchów-zestawienie (z historii celów) odcinka trasy od nowa)

uwagi: Nie da się zaplanować trasy z punktami przez, kalkulację musiałem przeprowadzić dla każdego odcinka osobno
(4 trasy) wynik w nawiasie to podsumowanie tych tras.

iGO 2006+   (mapyPL -eMapa)
               suwak na środku    |     dokładnie      |      szybko
- krótka        1895 km / 36 s  |  1895 km / 38 s  |  1924 km / 27 s
- szybka PL  1914 km / 33 s  |  1949 km / 50 s  |  1919 km / 29s
- szybka EU  2057 km / 32 s  |  2081 km / 45 s  |  1919 km / 29 s
Zapis tras (-)
przełączenie szybka/krótka - 6 ruchów

uwagi: Nie da się wyłączyć GPS, a z włączonym nie da się spokojnie planować trasy- jak GPS złapie
choćby szczątkowy sygnał, zmienia początek trasy na pozycję GPS, (do testu musiałem zmienić mu port COM
na inny), nie da się wprowadzić punktu przez bez podania końca trasy.

TomTom 6 (mapy v.675)
- krótka        - / -  ( 1860 km / 57 s )
- szybka      - / -  ( 1975 km / 67 s )
Zapis tras (-) (po części da się do tego celu wykorzystać plan podróży)
przełączenie szybka/krótka - w zasadzie brak
(6 ruchów dla trasy jednoodcinkowej, 12 dla trasy z 1 punktem ‘przez’)

uwagi: Podobnie jak w iGO nie da się wyłączyć GPS,
Nie da się zwyczajnie* zaplanować trasy z więcej niż jednym punktem przez (i to też tylko jako trasę alternatywną).
*trzeba wykorzystać pewien ficzer programu.

Nieco luźnych spostrzeżeń w ramach podsumowania.
Trasa wyliczana przez AM4 rzeczywiście nieco odstaje od peletonu, ale na długim dystansie
absolutnie nie są to rażące, czy dyskwalifikujące różnice.
W sprawności wyznaczania tras zdecygowanie miło zaskoczył mnie AutoPilot,
za to Navigo musi najbardziej nad nią popracować.
Nieco zawiodłem się na wielokrotnie tu chwalonych iGO i TomTom, ani obsługą 'na sucho', ani sprawnością kalkulacji tras
nie zachwycają, być może w trasie zachowują sie doskonale, ale bawiąc się programem w domu nie sposób tego zauważyć.
Funkcjonalność planu podróży w T6, czy planera tras w D6 jest zdecydowanie za mała,
Destinator nadaje się w zasadzie wyłącznie do prostej nawigacji z bieżącej pozycji do wskazanego celu.
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2007, 10:58:28 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
Odp: Wyznaczanie tras w AM4 i w innych programach /test porównawczy/
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 16, 2007, 17:58:02 »
Mi w teście kalkulacji 3.9.7 wyznaczało trasę (aplikacja na SD) w ok 60 sekund a najlepsza beta AM 4.0 (nie pamiętam która) wyznaczała w 28 sekund więc nie wiem na jakim sprzęcie ty masz zainstalowane bo ja mam iPAQ 2750 z prockiem 624MHz... więc ty chyba używasz Intel Pentium 3Ghz - tylko, który PDA ma taki procesor....?

Pozdrav

PS:Dla porównania na RC2 trwało to ok 35 sekund a w tej na razie finalnej ok 46....
ISTQB Certified Tester

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 16, 2007, 21:39:42 »
W tomtomie jak najbardziej można zrobić trasę z kilkoma via - korzystając z "planu podróży".
Jest również sposób na obejście startu podróży z pozycji GPS (choć zgodzę się że dziwaczne) - trzeba zaplanować trasę od-do (Z punktu A do punktu B) i uruchomić prezentację, od razu ją przerywając. TomTom pamięta ostatnią pozycję która była wyświetlona w trakcie tej prezentacji jako pozycję GPS, i jeśli teraz wyznaczysz trasę korzystając z "planu podróży" to ją jak najbardziej policzy.

Update: zajrzałem do wątku, wyliczyłem trasę (używając Palma TX):

Szybka - 1976 km (czas przejazdu: 29:03h), wyznaczanie 1:05 min, + zapis trasy 35 sek.
Krótka - 1861 km (czas przejazdu: 31:41h), wyznaczanie 58 sek. + zapis trasy 40 sek.

Mała uwaga - ulica Kluka 69 jak najbardziej w Białymstoku jest na mapach v675. Nie ma natomiast Paprocianej w Lublinie (przypuszczam że chodzi o Paprociową)
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2007, 21:53:25 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 17, 2007, 11:39:27 »
OK, już się nauczyłem, ten ficzer (mówiąc wprost - błąd w programie  ;)) jest dość pożyteczny 8)
(teraz nawet przypominam sobie, że kiedyś już o tym pisałeś), poprawiłem więc nieco pierwszy post.
ul. Kluka faktycznie jest, nie znalazłem jej bo w wynikach wyszukiwania miałem tylko "Jana Krzysztofa ..."
Nazwisko się nie zmieściło na ekranie, a w skali w której przeszukiwałem Białystok na mapie te uliczki były niewidoczne.
Co do szybkości, to widzę, że Palmax to taki 'Palm Max'  :D bo czasy kalkulacji w Twoim Palmie TX są o połowę dłuższe,
tak czy siak, tym parametrem TT nie zachwyca.
A Paprociana to Paprociowa - albo kiedyś był błąd w AM, albo Moi przekłamał nazwę.

Cytat: piotr.lutynski
...nie wiem na jakim sprzęcie ty masz zainstalowane bo ja mam iPAQ 2750 z prockiem 624MHz... więc ty chyba używasz Intel Pentium 3Ghz - tylko, który PDA ma taki procesor....?

Sprzęt widać (nawet dosłownie :) ) w profilu, a te Twoje wyniki są z mapą Polski czy Europy?
Może przy EU chodzi wolniej?
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2007, 11:41:22 wysłana przez nocnyMarek »

*

tramp

« Odpowiedź #4 dnia: Maj 17, 2007, 11:46:29 »
ja tam się nie wypowiadam bo szkoda bicia piany

było to porównanie na zasadzie pisiaki porównują prawo ale "nasze" i tak jest najlepsze  ;D
choć oczywiście chwała autorowi, że wziął w swe ręce kilka innych rozwiązań niż AM ale jakie musiał mieć obrzydzenie :))

z drugiej strony to ten Palmax to jakiś dopalony chyba a zwalniał wyraźnie w czasie testów konkurencji :))
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2007, 11:56:03 wysłana przez tramp »

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 17, 2007, 12:09:41 »
Opinie fanklubu iGO jako stronnicze a`priori i tak nie miałyby znaczenia, więc decyzję powziąłeś słuszną ... tylko z konsekwencją trochę krucho  ;)

ps. jeszcze naście takich postów (jak ten poniżej) i kolejną gwiazdkę dostaniesz,
aaaa, to o to chodzi ... 'awans' :P
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2007, 12:33:25 wysłana przez nocnyMarek »

*

tramp

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 17, 2007, 12:28:19 »
 :P

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #7 dnia: Maj 17, 2007, 12:57:52 »
Sprzęt widać (nawet dosłownie :) ) w profilu, a te Twoje wyniki są z mapą Polski czy Europy?

Nie wiem jak inni, ale ja odczułem zmianę map z PL na EU, trochę wolniej teraz chodzi AM4
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Maj 17, 2007, 17:00:06 »

Co do 3.9.7 to wiadomo.. Polska  :) co do z bet i RC to trwało to od 28-34 sekund natomiast ta pierwsza oficjalna liczy  ok 46 sekund ale odpuściłem sobie jakiekolwiek testy z tą wersją programu i czekam na poprawioną.... lepiej iść na piwo niz tracić czas na testy, które i tak pójdą w powietrze jak pojawi się poprawka bo ta wersja jest do du... szy  :)

Pozdrav
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2007, 00:39:13 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #9 dnia: Maj 17, 2007, 22:20:51 »
Co do szybkości, to widzę, że Palmax to taki 'Palm Max'  :D bo czasy kalkulacji w Twoim Palmie TX są o połowę dłuższe,
tak czy siak, tym parametrem TT nie zachwyca.

Sporo zależy od prędkości karty.
Jeśli idzie o mojego Palma, to pamiętaj że ma on wolniejszy procesor i przy tym ekran o wyższej rozdzielczości, a to wpływa na wydajność sprzętu.

I jeszcze jedna uwaga - bardziej bym się martwił rekalkulacją trasy, tudzież jakością nawigacji, niż czasem wyznaczania trasy - o ile mieści się w rozsądnych granicach. W praktyce trasa rzędu 2000 km i tak wymaga co najmniej jednego noclegu, więc de facto i tak wyznaczasz trasę etapami.
W tym przypadku ewentualne różnice pomiędzy programami spadają do kilku sekund, więc IMO nie ma to specjalnego znaczenia - o ile np. rekalkulacja trasy przy zjechaniu z drogi nie trwa kolejnych kilkudziesięciu sekund :")
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #10 dnia: Maj 17, 2007, 23:39:24 »
Kwieto, zgadzam się że ten czas nie jes najważniejszy :)
Zauważ, że test zrobiłem po to, by sprawdzić na ile algorytm kalkulacji tras w AM4 odstaje od reszty
i czy rzeczywiście aż tak bardzo :o Czytając pewne posty można było się spodziewać,
że trasa wyliczona przez AM będzie miała z 2.5 albo i 3 tys. km ;)
Wszelkie inne porównania wyszły niejako przy okazji.

A co do szybkości karty, to z tym też jest różnie, jeszcze podczas betetestów pisałem, że warto będzie zainwestować w szybką, bo wyliczanie trasy, czy uruchamianie programu na szybkiej karcie trwało
2-3razy krócej, a teraz te różnice są tak małe, że nawet z ich zmierzeniem mam problem :)

« Odpowiedź #11 dnia: Maj 18, 2007, 02:12:34 »
A mi się wreszcie (czwartek 17.05.2007) udało z AM4 wyskoczyć w trasę (znaną) Opole - Bolesławiec - Zgorzelec - Opole i jestem dość... pozytywnie zaskoczony.

Wszyscy wiemy o dziwnych ścieżkach jakimi chadza AM4 wyznaczając trasę. Oczywiście nie obyło się bez dodatkowych punktów. Do końca trasy nie korygowałem - znam ją na pamięć i bardziej zależy mi na POI (aktualizowane zawsze tuż przed wyjazdem) niż na czymkolwiek innym.

Jak chyba każdy kierowca - mam swoje skróty a i po drodze stację podat^H^H^H^H^H benzynową trzeba było zaliczyć - oczywiście już na starcie jadę inaczej niż proponuje AM. I bardzo pozytywne zaskoczenie - zamiast durnego "zgubiłeś trasę!" i uporczywego zawracania błyskawiczne wyznaczenie dalszego ciągu trasy. I tak było za każdym razem, dopóki mój kierunek poruszania się był choć z grubsza zgodny z oczekiwanym. Zawracanie zalecił dopiero w drodze powrotnej, gdy minąłem zjazd do domu i pojechałem jeszcze _dalej_ do sklepu po bułki. Ale teraz oddalałem się od celu zamiast do niego przybliżać i stąd jedyna sensowna podpowiedź.

Rewelacyjne jest uzależnienie głośności komunikatów od prędkości.

Podsumowując: daję AM 4 dwa małe plusiki: szybkie wyznaczanie nowej trasy i zmuszanie do zawracania dopiero wtedy, gdy się oddalam od celu podróży.

Minusy: AM4 nie potrafi liczyć. Pomiędzy Bolesławcem a autostradą A4 korzystam z objazdu przez Kraśnik i A18 - tracę na tym 3 km ale zyskuję kilka - kilkanaście minut (zależnie od natężenia ruchu) bez zbędnego szarpania nerwów. AM4 bardzo ładnie poradziła sobie z tym objazdem - bardzo szybko zrezygnowała z prób zawrócenia mnie na jedynie słuszną drogę i znacznie wcześniej niż zrobiłaby to AM3.9x wyznaczyła moją trasę. Ale niespodzianka po wjeździe na A18 - od wjazdu na A18 do zjazdu z A4 pod Opolem powinno być "171 km prosto" a tu zonk - pojawiło się "161 km prosto" czyli uwzględniony tylko odcinek A4 bez 10 km A18. Liczba kilometrów do celu też się nie zgadzała o te 10 km. AM4 połapała sie dopiero 93 km dalej, przy komunikacie o ilości kilometrów i czasie do celu.
Kolejny minus: wjazd do Zgorzelca, skrzyżowanie z sygnalizacją, na którym trzeba skręcić w prawo a ten uparcie gada "w lewo" malując strzałkę w prawo.

Dzisiaj (piątek) kolejna trasa: Opole - Strzegom - Jelenia Góra - Kamienna Góra - Wałbrzych - Opole. Trasę do Jeleniej Góry wyznaczyła przez... Kamienną Górę lub Marciszów (nie chciało mi sie nawet sprawdzać, co nawywijała). Oczywiście olałem żądania zjazdu na Kamienną Górę w Bolkowie - próbowała mnie na kolejnych skrzyżowaniach namówić ale dość szybko się odczepiła.
Ale wcześniej, jeszcze na A4, w związku ze spodziewanym zablokowaniem (było zapowiadane) próbowałem wyznaczyć objazd. Nie udało się na szybko ale w końcu oznaczyłem odcinek jako nieprzejezdny. Objazd był dziwaczny i pojechałem po swojemu - tym razem AM4 kazała mi dość długo zawracać aż w końcu "załapała" moj objazd i się przełączyła. Nawet w jednej wiosce poprowadziła mnie lepszym skrótem (zaufałem i opłaciło się).

W Wałbrzychu, po wybraniu Prowadź -> Dom AM4 poprowadziła mnie tak, jakbym sam pojechał - czyli przez Świebodzice i Strzegom a nie przez Świdnicę. Natomiast w samym Opolu oczywiście proponowała przejazd wokół miasta obwodnicą.

Ogólnie: mam mnóstwo uciechy, gdy wyznacza trasę. A, że trasy znam dobrze, to bawię się w kotka i myszkę. Ale w nieznaną trasę zdecydowanie wybrałbym 3.9.x
« Ostatnia zmiana: Maj 18, 2007, 20:33:49 wysłana przez -RoMan- »