Pamięć w ASUSie P750, mity i fakty.

• 21 Odpowiedzi
  • 4719 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline martinii

• *
  • 56
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S3
Pamięć w ASUSie P750, mity i fakty.
« dnia: Maj 30, 2008, 09:33:20 »
Proszę ażeby ktoś ostatecznie mi wytłumaczył czy jest możliwość rozszerzenia pamięci w tym asusie przez wgranie nowego romu ???
Są 2 wersje:
1. Jest taka możliwość
2. Tylko nie które modele mają kości pamięci z 128 MB

http://translate.google.com/translate?hl=en&langpair=ru|en&u=http://asusmobile.ru/board/viewtopic.php%3Ft%3D10868%26postdays%3D0%26postorder%3Dasc%26%26start%3D0%26sid%3D7db8876a46b75c1e3e0f03592b6b4556
pdaclub.pl

*

Offline marcinl

• DWBKH
  • 24436
  • pw to nie helpdesk
    • mój syn Mateuszek
  • Sprzęt: SGS2 z powrotem :)
Odp: Pamięć w ASUSie P750, mity i fakty.
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2008, 09:37:31 »
3 najpierw trzeba zlecić wlutowanie dodatkowej kości pamięci

*

Offline Kapitan Pazur

• 11296
  • Sprzęt: iPhone 5, Xperia Z3 Compact
« Odpowiedź #2 dnia: Maj 30, 2008, 10:00:05 »
... a dopiero po wlutowaniu kości trzeba wgrać nowy rom, bo bez tego Asus tej większej pamięci nie zobaczy

samo wgranie romu w żaden sposób pamięci nie zwiększy

*

Offline frigo69

• 11
  • Sprzęt: P 750
« Odpowiedź #3 dnia: Maj 30, 2008, 10:02:43 »
Chodziła plotka, że niektóre/wszystkie egzemplarze mają fabrycznie wbudowane 128 tylko jest to ograniczone ROMem, ale zdaje się że to jakaś bzdura i można co najwyżej sobie wlutować dodatkową kość...

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #4 dnia: Maj 30, 2008, 10:25:00 »
OK to juz wiemy ze jest gostek ktory to robi np. w Kijowie.A czy macie moze namiary na takiego speca w Polsce ? Bo nasz polski  Asus serwis tego nie zrobi  :| Moze wiecie jaki jest symbol tej kosci ? To goscia moze sie znajdzie  :ok:
Pozdro

*

Offline martinii

• *
  • 56
« Odpowiedź #5 dnia: Maj 30, 2008, 11:02:19 »
Czyli asus i wieksza pamiec SDRAM to bujda, a sprzydało by się więcej... chociażby na nowe IGO 8 i do Automapy 5.
pdaclub.pl

« Odpowiedź #6 dnia: Maj 31, 2008, 23:13:11 »
Czyli asus i wieksza pamiec SDRAM to bujda, a sprzydało by się więcej... chociażby na nowe IGO 8 i do Automapy 5.

Nie wiem jak się zachowuje IGO8, ale z Automapą 5 nie miałem żadnych problemów - wydaje mi się, że skoro miałeś/masz problemy to coś skopałeś w systemie.

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 01, 2008, 09:30:11 »
Igo 8 zainstalowane na "próbę" ruszyło, ale problemy zaczęły się przy próbie wytyczenia trasy.Komunikat o  braku pamięci i wywalenie z aplikacji. Na urządzeniu zainstalowany dodatkowo tylko Skype i SK software tools. Poza tymi aplikacjami system czysty.Nie instalowalem żadnych dodatkow. Automapa 5 zainstalowana "na próbę"chodzi płynnie jednak wielkość ekranu nie bardzo pomaga w nawigacji. :|
Irytujące jest natomist "zjadanie pamięci" przez urządzenie...Nic nie robiąc, po każdorazowym wybudzeniu z uspienia jest jej coraz mniej..Wiem że to normalne ale nie rozumiem dlaczego!!!!Nie ma jakiegos sposobu na tę irytującą przypadłość WM 6? W PDA bez telefonu nie ma może to takiego znaczenia ale przy PDA z telefonem...Przecież po kilknascie razy dziennie telefon jest wybudzany i za każdym razem "znika"po kilka -kilkanaście kiolajtow wolnej pamięci..
Acer n311 /WM6/
HTC Touch-Elf/WM6/ (juz wymieniony na... to co poniżej)
Asus P750 /WM6/

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 01, 2008, 10:20:10 »
Żeby Igo8 ruszyło i działało poprawnie musisz mieć przynajmniej 23MB wolnej pamięci i tyle. :) U mnie po SR jest 28MB i śmiga, chociaż nie używam tej aplikacji.

Na zjadanie pamięci - niestety - nie ma rady. Średnio co kilka dni trzeba zrobić SR, żeby ponownie odzyskać wolny RAM.

W tle działają:

Baterry Statu PL, AutoClean i Wiadomości. I to nie przeszkadza w użyciu Igo8.

*

Offline martinii

• *
  • 56
« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 01, 2008, 12:09:29 »
28 MB to dużo wyciągnąłeś, a wywaliłeś też procesy które są w tle za pomocą task managera ???
Ja średnio mam 25 MB wolnego miejsca.
I myślę że autocleana nie musisz używać bo wydaje mi się że w batery statusie jest ta sama opcja co w autocleanie, ale nie jestem pewny......
Mam jeszcze jedno pytanie czy wszystkim w automapie 5 przy nadmiernym przybliżeniu mapy nie da się jej przesuwać ponieważ zacina się......
pdaclub.pl

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 01, 2008, 13:28:09 »
No tak ale @sp4ubw ma 28 MB wolnego ramu bo jedzie na romku od Sorga,ale nam "zwyklym zjadaczom chleba"   :mrgreen: pozostaje powywalac to co nie potrzebne z autostartu i nie instalowac za duzo softu.
Sam musialem zrezygnowac z SPB Mobile Shell-a (oj bolalo...).Teraz po SR mam 23 MB wolnego,wczesniej nawet przy 18MB AM5 chodzila bez problemu,jedynie czasami podczas wytyczania dlugich tras mialem komunikaty o braku pamieci.IGO8 tez teraz chodzi poprawnie.
Moze faktycznie masz skopany system i lepiej zrobic HR,a moze masz problem z karta ? Proponuje sprawdzic karte czy nie ma bad sektorow,mialem je na Kingstonie 4 GB SDHC ale powymianie na SanDiska 8GB SDHC juz sie nie pojawiaja.
Pozdro

*

Offline martinii

• *
  • 56
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 01, 2008, 13:44:00 »
Nie wiem czy do końca mnie zrozumiałeś, wszystko mi chodzi ok tylko czy zacina ci się igo bądź automapa np. jeżeli na widoku jest jakiś budynek w 3D i chcesz przesunąć dalej mapę, zacina oznacza że idzie obraz skokami. jak oddalę mapę to wszystko działa ok, tylko przy przybliżaniu jest problem....
pdaclub.pl

*

Offline СП4УБВ

• 1106
  • Sprzęt: Motorola Atrix
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 01, 2008, 14:12:22 »
martinii, u mnie chodzi płynnie ale to tez zaleta WM 6.1, jest lekko szybszy.

Battery status ma to samo co autoclean - to fakt. Za to sam autoclean i tam zdaje się 70kB zużywa, więc mam go na stałe włączonego. Pomimo tego i tak wiadomości potrafią się nie zamykać i działają w tle. Nie wiem czemu. Jak zamykam krzyżykiem - jest OK, jak czerowną słuchawką albo klawiszem OK - zostaje w pamięci. Oczywiście w opcjach jest wywalony z listy podtrzymania działania.

Ech, taki juz ten WM jest :)

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 01, 2008, 14:22:02 »
Zrozumialem cie doskonale, mailem takie objawy w IGO8,AM chodzila duuzo lepiej,teraz jest ok.Ale powodow moze byc kilka
1 malo ramu-jednak jezeli masz 25 MB wolnego to powinno smigac bez problemu(mozesz miec skopany system i niewiadomo dlaczego bedzie ci zzeral ram,inne aplikacje beda dzialaly bo nie maja takich wymogow ale AM5 i w szczegolnosci IGO8 beda hakac)
2 mozesz miec bad sektor na SD na ktorym jest np plik .WAYS z AM5,lub .DEM z IGO8 (tak bylo u mnie) i tez w pewnych sytuacjach moze byc bol
Mi obecnie AM5 chodzi bez problemow,a IGO8 czasami "sie zamysli" na chwile ale to sporadycznie.Wiec bez sprawdzenia i wykluczenia powodu ciezko bedzie wywrozyc co jest grane.
Pozdro

*

Offline martinii

• *
  • 56
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 01, 2008, 14:40:20 »
dziex za info :ok: Trzeba będzie zrobić Hard reseta. no i jeszcze jedno pytanko jak długo wchodzisz do windowsa ??? chodzi mi do tego w eksploatorze plików..... A kartę pamięci mam całkiem nową więc nie chce mi się wierzyć żeby coś tam było skopane... i to żeby w obydwóch programach... Zmienił bym se ROMA na WM 6.1 ale wtedy stracę gwarancję :( Być może wina windowsa albo tego że zainstalowałem nowe RADIO, myślę że w tym tkwi problem... Jeszcze trochę pokombinuję z tym  B)
alexjaslo jakiego masz ROMA i czy instalowałeś nowe RADIO ???
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 14:44:06 wysłana przez martinii »
pdaclub.pl

*

Offline alexjaslo

• 355
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 01, 2008, 14:53:06 »
Nie wgrywalem nowego radia a romka mam oryginala wersja V4.8.1 13.12.2007.
A sprobuj jeszcze wylaczyc modul GPS i wtedy sprawdz jak dzialaja te programy.
Nie istotne ze masz nowa karte, ja tez mialem nowa (2 m-ce) i bady byly ,czasami wystarczy ze wyjmiesz karte w nieodpowiednim momencie i gotowe.
A przed HR zrob sobie kopie systemu np SPB Backupem i w razie czego pozniej ja sobie przywrocisz.
Pozdro

*

Offline martinii

• *
  • 56
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 01, 2008, 18:01:29 »
Dobra igo 8 działa poprawnie tylko mam problem z automapą, sprawdziłem kartę pamięci programem HD tune, nie wykrył ani 1 błędu, więc karta jest czysta, trzeba będzie chyba zrobić HR. Przy maxymalnym przybliżeniu nie da się przesuwać mapy nawet przy wyłączonym GPSie.....
Albo mam coś skopane w automapie, mapę bazową ???
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 18:03:15 wysłana przez martinii »
pdaclub.pl

*

Offline jas_pik:: Janusz Piwiński

• 7793
    • https://www.facebook.com/mediapik/
  • Sprzęt: Athena &amp iPhone
« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 01, 2008, 18:09:39 »
Srormatuj kartę pamięci - co zaleca suport :))
potrzebna zgoda

*

Offline martinii

• *
  • 56
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 01, 2008, 19:43:08 »
Ale po co formatować skoro nawet 1 sektor nie jest zepsuty, dogłębnie ją sprawdziłem
pdaclub.pl

*

• 7793
« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 01, 2008, 22:25:06 »
Po sformatowaniu karty płynniej działa nawigacja z mapy zainstalowanej na karcie. :))
potrzebna zgoda

*

Offline martinii

• *
  • 56
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 02, 2008, 09:16:04 »
A jest taka funkcja na telefonie (chdozi o format) czy też muszę z poziomu windowsa ???
pdaclub.pl

*

• 7793
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 02, 2008, 09:27:22 »
Zrób to w PC przed wgraniem map
potrzebna zgoda