Problem z WiFi a Asus p750

• 6 Odpowiedzi
  • 3538 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Problem z WiFi a Asus p750
« dnia: Maj 30, 2008, 13:54:03 »
Proszę o pomoc w następującej sprawie: od kilku dni jestem posiadaczem w/w urządzenia i probuje połączyć sie z domowa siecią (na routerze asus dopuszczony jak laptop po numerze Mac'a) Niestety kiszka  - asus nie widzi wogóle sieci, ryłem w ustawieniach i nic. Może ktoś potrafi rozgryźć co jest przyczyna. z góry dziękuje.

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
Odp: Problem z WiFi a Asus p750
« Odpowiedź #1 dnia: Maj 30, 2008, 20:56:48 »
A czy widzi wogole jakies sieci ? czy nie ? No i chyba nie masz jakos dziwnie ukrytej tej sieci ?
Zrob SR a jesli nie pomoze to HR.
Pozdro

« Odpowiedź #2 dnia: Maj 31, 2008, 00:43:17 »
Asus P750 ma niezbyt wspaniały moduł WiFi, u mnie w domu 2 laptopy widzą sieć bez problemu w odległych pomieszczeniach, a Asusa muszę doprowadzić omalże na 2 metry, najlepiej bez żadnej ściany, w pobliże routera. Jest to kicha, bo z tego miłego mobilnego urządzonka znika jedna z jego teoretycznie większych zalet - mobilność...

Więc w domu, jak mi się nie chce odpalać laptopa żeby podłączyć Asusa drutem, ani wysiadywać w pokoju dziecka, u którego jest domowy hot spot, po prostu korzystam z z sieci 3G, bo jest to stabilniejsze połączenie, a i szybkość znacznie wyższa niż przy byle jakim połączeniu WiFi.

Zwróciłem się do serwisu, kazali przysłać - na razie się waham, bo opinie o serwisie różne...

Pzdr
Maciej L

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 01, 2008, 09:35:22 »
Nie wiem już sam co mam myśleć, wczoraj sprawdzałem Asusa na darmowych Hot spotach i było OK, a w domu zero łączności (sprawdzałem już nawet tak,że  otworzyłem połączenie na routerze i dalej nic) No cóż pożyjemy zobaczymy, może w końcu zaskoczę gdzie jest błąd.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 09:40:30 wysłana przez orzelusa »

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 01, 2008, 15:51:51 »
Wydaje mi się, że routery zainstalowane w w hotspotach są znacznie lepsze od tych, które mamy w domach (przynajmniej ja), za mój zapłaciłem pewnie ze 150 złotych, a te w hotspotach to urządzenia profesjonalne, i zapewniają rzeczywiście szybki dostęp do internetu. Więc ja się chyba poddam i nie będę walczył o natychmiastowe ulepszenie mojego P750 przez serwis, bo przyczyna chyba jest gdzie indziej: słaby domowy router, a moduł WiFi w PDA jest na pewno gorszy od karty WiFi w laptopach . Zresztą i w laptopach bywa różnie, mój osobisty ma lepszą (= zapewniającą szybszą transmisję) kartę WiFi niż inny domowy laptop - który kosztował mniej niż połowę tego, co mój. Krótko mówiąc - nic nie ma za darmo...

Pzdr
Maciej L

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 01, 2008, 17:24:21 »
Znalazłem rozwiązanie problemu- włączyłem na routerze rozgłaszanie sieci i Asus już mógł sie połączyć z moją domową siecią. Niestety potwierdza się słaba jakość WiFi w urządzeniu, po odejściu od nadajnika kilkanaście metrów już są problemy z połączeniem.

(teraz zaczyna mnie zastanawiać kolejna rzecz- po naładowaniu baterii do 100% jej rozładowanie następuje praktycznie w 24H, nawet nie używany, bateria została sformatowane zgodnie z instrukcją- czy to normalne)

*

Offline alexjaslo

• 355
  • Sprzęt: Galaxy S i poczciwa Łomnia
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 01, 2008, 19:50:41 »
Witam !
Ale tu bym dyskutowal ze Asus P750 ma slabe wi-fi,wczesniej mialem Mio 550m i tam faktycznie bylo roznie z polaczeniami,ale teraz w Asusie nie ma zadnych problemow na tych samych routerach i hotspotach wszystko smiga cacy i to na kilkadziesiat metrow.A czy dales w ustawieniach moc zasilania na 100% ?Wiadomo ze zew karty wi-fi i nawet te wbudowane w laptopach sa mocniejsze,ale moim zdaniem Asus ma jak na PDA dobry zasieg.A reszta zalezy wlasnie od nadajnika i ustawien sieci.
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 01, 2008, 19:52:23 wysłana przez alexjaslo »
Pozdro