Jest nowa aktualizacja map

• 127 Odpowiedzi
  • 23969 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
Odp: Jest nowa aktualizacja map
« Odpowiedź #90 dnia: Czerwiec 05, 2007, 09:45:42 »
Cytat: REDCor
Zgłoszenie zostało wysłane do nas 2 kwietnia po zamknięciu prac nad wersją 5.0 danych...
Wersja danych 5.0 z dnia 26 kwietnia obejmowała ... uwagi zgłoszone pomiędzy 16 lutego 2007 - 6 kwietnia 2007.
Obecnie wyprodukowana wersja 5.1 uwzględnia zgłoszenia od 7 kwietnia do 18 maja.

Taaa, to tłumaczenie jest tak proste jak obsługa Navigo  ;D
Cavallino, Twoje poprawki znów się nie załapały, wysłałeś je ... za wcześnie  ::)

Patrz, a nawet tego nie zauważyłem. ;-)

« Odpowiedź #91 dnia: Czerwiec 05, 2007, 10:23:01 »
Cytat: REDCor
Zgłoszenie zostało wysłane do nas 2 kwietnia po zamknięciu prac nad wersją 5.0 danych...
Wersja danych 5.0 z dnia 26 kwietnia obejmowała ... uwagi zgłoszone pomiędzy 16 lutego 2007 - 6 kwietnia 2007.
Obecnie wyprodukowana wersja 5.1 uwzględnia zgłoszenia od 7 kwietnia do 18 maja.

Taaa, to tłumaczenie jest tak proste jak obsługa Navigo  ;D
Cavallino, Twoje poprawki znów się nie załapały, wysłałeś je ... za wcześnie  ::)

Patrz, a nawet tego nie zauważyłem. ;-)

Przepraszamy  za pomyłkę w poprzednim opisie. Uwagi Cavallino przysłał 12 kwietnia. Zjadło nam cyfrę 1 przy odpisywaniu na list. Wytłumaczenie nie jest więc pokrętne tylko w tekście wystąpiła pomyłka.

*

Offline sdsi

• 807
  • Sprzęt: Dell x30 High 2GB, GPS Wintec WBT-201, iOMNIA 8GB Black
« Odpowiedź #92 dnia: Czerwiec 05, 2007, 11:18:33 »
Czy Krakow w najblizszej aktualizacji bedzie poprawiony?
Kiedy bedzie kolejna aktualizacja map i programu?
Jakei ogolnie beda zmiany w programie?

« Odpowiedź #93 dnia: Czerwiec 05, 2007, 13:08:28 »

Nowa wersja danych dostępna będzie jutro.
W Krakowie zostało wniesionych sporo poprawek, ale bardziej kompleksowa aktualizacja będzie dostępna w sierpniu (w tej chwili prowadzimy prace w terenie).
Jeżeli chodzi o nową wersję aplikacji to wkrótce pojawią się szczegółowe informacje na naszej stronie internetowej www.navigo.pl.

Zespół Navigo

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
  • Sprzęt: MDAIII WM6
« Odpowiedź #94 dnia: Czerwiec 05, 2007, 13:32:52 »
Co oznacza "prace w terenie" w Krakowie?
Czy dalej wysyłać poprawki, czy np. cały Kraków zostanie jeszcze raz zrobiony przez Waszych pracowników?
Może pytanie trochę dziwne, ale nie chciałbym się najeździć po mieście i potem dowiedzieć się, że i tak cała mapa została zrobiona od nowa   ;)

« Odpowiedź #95 dnia: Czerwiec 05, 2007, 14:00:50 »
Co oznacza "prace w terenie" w Krakowie?
Czy dalej wysyłać poprawki, czy np. cały Kraków zostanie jeszcze raz zrobiony przez Waszych pracowników?
Może pytanie trochę dziwne, ale nie chciałbym się najeździć po mieście i potem dowiedzieć się, że i tak cała mapa została zrobiona od nowa   ;)

Prosimy wysyłać nadal uwagi do mapy Krakowa. Baza danych dla Krakowa nie jest budowana od początku. Nasi pracownicy w terenie sprawdzają miejsca o których mamy informacje z różnych źródeł, iż uległy zmianie oraz weryfikują naszą dotychczasową klasyfikację ulic. Wasze głosy są jednym z ważnych źródeł danych i każda informacja może się przydać. Zgłaszając uwagi macie Państwo gwarancję, że to miejsce i okolice na pewno będzie zaktualizowane.

Zespół Navigo
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 05, 2007, 14:23:10 wysłana przez REDCor »

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #96 dnia: Czerwiec 06, 2007, 09:56:11 »

W Krakowie zostało wniesionych sporo poprawek, ale bardziej kompleksowa aktualizacja będzie dostępna w sierpniu (w tej chwili prowadzimy prace w terenie).
Jeżeli chodzi o nową wersję aplikacji to wkrótce pojawią się szczegółowe informacje na naszej stronie internetowej www.navigo.pl.

Zespół Navigo

ok - wiec czekamy (juz dzisiaj) na nowa wersje danych. jestem ciekawy tych zmian w Krakowie

update: aktualizacja juz jest

update: moje krakowskie uwagi nie zalapaly sie - ale wyslane byly po 18 maja. pojawila sie tylko wazna droga od Jugowickiej na tyly Carrefoura przy Zakopianskiej. czekam na usuniecie nawigacji przy trasie krotkiej przez pola, doliny, mostki i schody... :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2007, 18:00:08 wysłana przez sdsi »

*

Offline detkaina

• 40
  • Sprzęt: Asus A636,Samsung I900
« Odpowiedź #97 dnia: Czerwiec 06, 2007, 20:13:12 »

Zespół Navigo

ok - wiec czekamy (juz dzisiaj) na nowa wersje danych. jestem ciekawy tych zmian w Krakowie

update: aktualizacja juz jest

update: moje krakowskie uwagi nie zalapaly sie - ale wyslane byly po 18 maja. pojawila sie tylko wazna droga od Jugowickiej na tyly Carrefoura przy Zakopianskiej. czekam na usuniecie nawigacji przy trasie krotkiej przez pola, doliny, mostki i schody... :)

a moje: złe wyznaczanie trasy z Kielc na lotnisko w Balicach ( przez Chrzanów) zostały uwzględnione - bravo
Jeszcze tylko jakiś znośny system zgłaszania poprawek ( nie elaboraty e-mailem) i będzie o wiele mniej żłoci na forum ;)

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
« Odpowiedź #98 dnia: Czerwiec 06, 2007, 20:57:44 »
A u mnie znowu dziwna sprawa: poprawki z maja są, a z kwietnia brak - pewnie zaginęły, ale wyślę ponownie bo uparty jestem.  :)
Plusik za tunel pod dworcem głównym - wysłałem ślad, tylko ciekawe co z nie go dało się zrobić. Teraz to jedyna mapa która ten tunel posiada.
Minusik za brak estakady na ul. Lublańskiej - otwarta dzisiaj, więc teoretycznie można było ją dodać do mapy (taki żarcik). :)

Czekam na aktualizację programu - niestety ta wersja ma dużo braków co czyni pracę "poprawiacza map" ciężką (mam nadzieję, że Navigo będzie dopasowane do naszych oczekiwań i czekam na jakąś dyskusję). Niestety, na dzień dzisiejszy AM wygrywa - jest zdecydowanie bardziej "user friendly". :(

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #99 dnia: Czerwiec 06, 2007, 21:10:03 »
predkosc obslugi programu jest nie do przyjecia. AM 4 to demon szybkosci no i zdecydowanie przyjemnieszja w obsludze. z pewnoscia zespol navigo zdaje sobie z tego sprawe i i mysle, ze pracuje nad tym - ale jesli kolejna wersja nie bedzie pod tym wzgledem zdecydowanie poprawiona to sadze, ze czas zmienic programistow :)
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 06, 2007, 21:17:23 wysłana przez sdsi »

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
« Odpowiedź #100 dnia: Czerwiec 06, 2007, 22:19:38 »
Cóż, szybkość działania to poważna wada, ale mnie gryzie jeszcze kilka problemów:

1. Wyszukiwanie adresów i oglądanie wyniku na mapie (lub po prostu tryb przeglądania mapy) - przy ostatniej wersji coś się polepszyło i można oglądać wyniki wyszukiwania, ale opcja jest trochę "niedorobiona" - nie pokazuje gdy wynik wyszukiwania jest jeden. Na dzień dzisiejszy aby zobaczyć gdzie się znajduje dany adres muszę sztucznie wytyczać trasę - trochę to pokręcone.

2. Brak możliwości zmiany skali i przesuwania mapy w trybie nawigacji - to jest podstawa. Przy tej jakości map i algorytmów wytyczania (to dotyczy wszystkich znanych mi programów) ja porostu musze zobaczyć co mi program zafundował przy rekalkulacji po zjechaniu z trasy. Funkcja ta jest także nieoceniona przy omijaniu korków, i oczywiście przy poszukiwaniu błędów map.

3. Zmiana skali za pomocą zaznaczenia obszaru - funkcja bardzo przydatna przy przeglądaniu mapy.

4. Klawisze sprzętowe z możliwością przypisania funkcji - dałbym wszystko za przypisanie sobie do klawisza zapisu śladu lub screenshota.

5. Przyciąganie do siatki dróg - w trybie nawigacji opcja jest włączona co powoduje, że często nie widzę złych przebiegów dróg. W trybie lokalizacji opcja ta jest na stałe wyłączona. Przydałaby się możliwość ręcznego wyłączenia.

6. Menu kontekstowe - to chyba nie wymaga komentarza.

7. Pokazywanie zapisanego śladu (nie odtworzenie) - nieocenione przy weryfikacji błędów.

Te braki niestety bardzo utrudniają poprawianie błędów map i są dla mnie krytyczne (przynajmniej 1-4).
Cóż, mam świadomość że powtarzam braki już wielokrotnie zgłaszane, ale może zostanie wysłuchany głos człowieka poświęcającego swój czas na poprawki map i dostanę wreszcie narzędzie które mi w tym pomoże.

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #101 dnia: Czerwiec 06, 2007, 22:37:17 »
Mi sie wydaje, że ważne jest jak szybko program przelicza trasę już w trakcie nawigacji a nie jak szybko ja wyznacza.
Navigo 2 na MIO A701 w czasie nawigacji przelicza trasę praktycznie w locie, tak więc jak zjedziesz z trasy to nie masz żadnych stresów, bo błyskawicznie masz nowa trasę, zresztą wyznaczanie trasy również jest dość szybkie.
Co do tych 5 sek przy kilkusetkilometrowych trasach,  to Navigo 2  500 km trasę wyznaczył mi przed chwilą w 11 s tylko o czym to świadczy i jakie ma znaczenie czy trwa to 5, 10 czy 30 sekund ?

Możesz się nie zgadzać, Twoje prawo :P tyle, że nie za bardzo masz podstawy...

-
Kilka godzin temu testowałem AM4 przy ograniczeniu wolnego RAMu do 15MB,
kilkusetkilometrowe trasy liczy w czasie do 5 sekund, N2 w tych warunkach
nie jest w stanie wyliczyć żadnej trasy, nawet 50m z jednym zakrętem.

- Po drugie ja mam porównanie do innych programów na tym samym sprzęcie,
a Twoje odczucie 'szybkości' siłą rzeczy jest bardziej subiektywne.
Czasy kalkulacji długich tras w porównaniu z innymi programami testowałem zaledwie kilka dni temu,
wyniki N2 zwłaszcza dla trasy szybkiej były najgorsze,  trasę wyznaczał  2 - 7x dłużej niż inne.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #102 dnia: Czerwiec 06, 2007, 22:49:50 »
matmat - ok. masz racje. w programie wiec szwankuje dokladniej komunikacja programu z uzytkownikiem. pewnie tez i zarzadzanie pamiecia - ale ja nie jestem fachowcem. wyrazam subiektywne odczucia - program jest wolny w obsludze i tyle. a co bedzie jak pojawi sie w nim 3D? to chyba bedzie juz nowy software - tylko kiedy...?

« Odpowiedź #103 dnia: Czerwiec 07, 2007, 14:50:14 »
Nie wiem czy 3D jest dość wygodne. Zależy jak rozwiążą oczywiście to 3D, ale dla mnie rzut z góry jest najwygodniejszy, zawsze widać alternatywne uliczki, którymi można ominąć korek i jest to dla mnie duży plus. Widziałem na stronie, że navigo jest teraz tańsze na wakacje :)

*

Offline marekmk

• *
  • 65
    • Klub Motorowy Energetyk Ratownictwo, BRD, PTTK
  • Sprzęt: HP ipaq rx3715, SD512MB, GPS BT NemeriX.
« Odpowiedź #104 dnia: Czerwiec 14, 2007, 14:01:53 »
... program jest wolny w obsłudze i tyle. a co bedzie jak pojawi sie w nim 3D? to chyba bedzie juz nowy software - tylko kiedy...?

Na podstawie maila z dnia 12.06 od Navigo:
"Już wkrótce wakacyjna i bezpłatna aktualizacja NAVIGO 2: nowe i wyjątkowe funkcje oraz nawigacja w trybie 3D!"

Więcej szczegółów nie podali. Też chciałbym poznać datę i pełny zakres zmian.

*

Offline sdsi

• 807
« Odpowiedź #105 dnia: Czerwiec 14, 2007, 14:35:48 »
licze na wyjątkową predkość dzialania  ;D

*

Offline piotrus99

• *
  • 72
« Odpowiedź #106 dnia: Czerwiec 14, 2007, 15:05:33 »
A ja nie oczekuję funkcji wyjątkowych, tylko normalnych dla innych aplikacji....
Ale jetem pełen nadziei i czekam.

*

Offline Puntosz

• 14
« Odpowiedź #107 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:28:43 »
Navigo może nie jest ideałem, ale mi się fajnie z tym jeżdzi, czasami czytam te posty i się zastanawiam, skąd ta nagonka na navigo? Po co te wszystkie 'przeciw'?

Tak a propos - jakie masz porównanie, jakie inne programy używałeś?

Jeździłem z TomTomem, ale w mojej okolicy bardzo  słabe są mapy - mało dokładne - jak Ty byś powiedział, pewnie mają z 10% pokrycia kraju :). Więc próbowałem trochę z Automapą ale wieszała mi się notorycznie na tamtym PDA którego używałem. Z Navigo nie miałem ani problemów z wieszaniem, ani z danymi. W okolicy Warszawy dane są spoko, wpisuję adres w byle wsi i dojeżdzam. W słynnym tom tomie często słyszałem że jestem ucelu, jak go o 300m minąłem, albo pół kilometra przed - i wtedy jak bez nawigacji, śledzę numery adresowe na budynkach, a z tyłu trąbią  :). W Navigo to się nie zdarza. No a teraz jeżdzę z NAVIGO2GO i jest naprawdę spoko. Owszem jest kilka rzeczy do poprawy - dla mnie na pewno wygodniejsza zmiana punktów trasy, kolejności, dodawanie, żeby nie trzeba było wychodzić z nawigacji.

PS. Jechałem jeszcze z Navi expertem, znajomy miał. Nawigacja jak nawigacja, ale obsługa - porażka.

« Odpowiedź #108 dnia: Czerwiec 17, 2007, 21:50:59 »
Niestety numeracja w naszym kraju nie zawsze jest konsekwentna. Z jednej strony masz numery : 7,9 a z drugiej już 60. Wystarczy, że się chwilę zagapisz, czy źle spojrzysz i jesteś nie wiadomo gdzie, później zakazy, jednokierunkowe itd. A dokładne punkty adresowe są dobrym rozwiązaniem, czekam by było ich jeszcze więcej, choć jak na razie wszystkie które znam są.. No może z wyjątkiem wsi, ale myślę, że ważniejsze są małe miasta no i te duże.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
« Odpowiedź #109 dnia: Czerwiec 18, 2007, 09:30:30 »

Jeździłem z TomTomem, ale w mojej okolicy bardzo  słabe są mapy - mało dokładne - jak Ty byś powiedział, pewnie mają z 10% pokrycia kraju :).

25% - i to równomiernie rozłożone, co w wielu rejonach kraju oznacza że byy dużo lepsze od Navigo.

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #110 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:08:56 »
wiele regionów? wiele to znaczy ile? Poznań i okolice czy jeszcze jakieś wiele regionów? konkretnie...
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
« Odpowiedź #111 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:15:04 »
Wszystkie wzdłuż trasy Szczecin - Wrocław
Pozdrawiam
AKM

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #112 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:23:49 »
yyyyy jasne...a ja jeszcze dodam do tego Europę Zachodnią i Skandynawię... :P

« Odpowiedź #113 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:28:06 »
No właśnie, jest nowa aktualizacja! Tylko że wymaga ona systemu WM 2003. A co z tymi, którzy mają urządzenia z WM 2002...?

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #114 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:33:56 »
o jakiej aktualizacji mówisz? mapy przecież wrzuca się niezależnie, one nie wymagają instalowania...

*

Offline sebikolo

• **
  • 123
  • Sprzęt: FS N560
« Odpowiedź #115 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:35:56 »
O jakiej nowej aktualizacji piszesz?

*

Offline AKM

• **
  • 199
« Odpowiedź #116 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:44:37 »
@bikekowal
Ostatnio nie dojechałem z Navigo ze Szczecina do Gorzowa, bo z błędnie wyrysowanych dróg co chwilę "zjeżdżałem". Średnio co trzy zjazdy z trasy i "wytyczeniu nowej", Navigo padało i potrzebny był SR. Po trzech się poddałem. Nie jechałem leśnymi szlakami, tylko drogą krajową nr 3
Wpisz miasto Pyrzyce i zobacz siatkę dróg, porównaj z np. iGo, które ma 10% pokrycia i zobacz, czy będziesz w stanie ominąć korek, podobnie w Skwierzynie. Polska zachodnia jest naprawdę mocno na razie zaniedbana.
No i to zapotrzebowanie na zasoby... Żeby program się wywalił po trzykrotnym przeliczeniu 360-kilometrowej trasy? Przed startem miałem wolne 29 MB
Ale kwestia map (i apetytu) jest jedyną, w której się w miarę zgadzam z Cavallino, na pewno nie może liczyć na moje poparcie w sprawie obsługi programu ;) Obsługa palcem, nawet w czasie jazdy, nie sprawia problemu, a że jest inaczej? Każda nawigacja pracuje inaczej, i każdej się trzeba nauczyć, do każdej przyzwyczaić.
Pozdrawiam
AKM

*

Offline bikekowal

• 13104
« Odpowiedź #117 dnia: Czerwiec 18, 2007, 16:57:23 »
zTwojej wcześniejszej wypowiedzi wynikało, że Navigo ma pokrycie beznadziejne "od morza aż do Tatr", z czym się zgodzić nie mogę, ale również nie będę się kłócił w sprawie pokrycia zachodniej Polski, bo tam nie jeżdzę (mam nadzieję nadrobić zaległości) więc w tym temacie stroną nie jestem...a z pamięcią na moim ipaq'u wierz mi nie mam problemu (pracuje na QVGA, więc jeśli używasz looxa z VGA to w tym może być problem...)

*

Offline matmat

• 356
  • Sprzęt: MIO A701
« Odpowiedź #118 dnia: Czerwiec 18, 2007, 17:02:52 »
Wydaje mi się, że to raczej była wina sprzętu a nie navigo, trójką jechałem w tam i z powrotem, aż do Jeleniej Góry i ani razu nie zauważyłem błędnie wytyczonej drogi (mówimy o drodze krajowej nr 3).
Co do przeliczania, tras, to mi osobiście nigdy program się nie "wywalił" a samo przeliczanie następuje w locie, tak, że praktycznie nie ma przerwy w nawigacji.

@bikekowal
Ostatnio nie dojechałem z Navigo ze Szczecina do Gorzowa, bo z błędnie wyrysowanych dróg co chwilę "zjeżdżałem". Średnio co trzy zjazdy z trasy i "wytyczeniu nowej", Navigo padało i potrzebny był SR. Po trzech się poddałem. Nie jechałem leśnymi szlakami, tylko drogą krajową nr 3
Wpisz miasto Pyrzyce i zobacz siatkę dróg, porównaj z np. iGo, które ma 10% pokrycia i zobacz, czy będziesz w stanie ominąć korek, podobnie w Skwierzynie. Polska zachodnia jest naprawdę mocno na razie zaniedbana.
No i to zapotrzebowanie na zasoby... Żeby program się wywalił po trzykrotnym przeliczeniu 360-kilometrowej trasy? Przed startem miałem wolne 29 MB
Ale kwestia map (i apetytu) jest jedyną, w której się w miarę zgadzam z Cavallino, na pewno nie może liczyć na moje poparcie w sprawie obsługi programu ;) Obsługa palcem, nawet w czasie jazdy, nie sprawia problemu, a że jest inaczej? Każda nawigacja pracuje inaczej, i każdej się trzeba nauczyć, do każdej przyzwyczaić.

*

Offline AKM

• **
  • 199
« Odpowiedź #119 dnia: Czerwiec 18, 2007, 17:11:36 »
Ejże, napisałem "Wszystkie wzdłuż trasy Szczecin - Wrocław", co - w moim błędnym przekonaniu - wskazywało dokładnie na zachodnią Polskę, i tylko na ten kawałek, po którym jeżdżę.

Z pamięcią możesz mieć rację, nie znam się. Spokojnie czekam na nową wersję programu, która ma być pod tym względem lepsza. Inna rzecz, że gdybym na prostej drodze nie "zjeżdżał na pole", nie były by potrzebne rekalkulacje...
Napisane: 18-06-2007, 17:05:49
Wydaje mi się, że to raczej była wina sprzętu a nie navigo, trójką jechałem w tam i z powrotem, aż do Jeleniej Góry i ani razu nie zauważyłem błędnie wytyczonej drogi (mówimy o drodze krajowej nr 3).
Co do przeliczania, tras, to mi osobiście nigdy program się nie "wywalił" a samo przeliczanie następuje w locie, tak, że praktycznie nie ma przerwy w nawigacji.
Inne nawigacje przeliczają po kilkanaście razy dużo dłuższe trasy (bo międzynarodowe, a przeliczanie wielokrotne jest niezbędne, bo wszędzie, nie tylko w Polsce, coś się buduje lub remontuje), i nie wywalają się, więc tu mogę kierować jedynie apel w stronę zespołu Navigo.
Na DK3 między Szczecinem a Gorzowem kilka razy N2 widziało mnie na polu i w związku z tym wytyczało mi nową trasę. Za każdym razem po trzech - czterech wyliczeniach się wywalało.
Jak pisałem, 29MB przed uruchomieniem nawigacji, żadnych programów działających w tle, sygnał gps bardzo dobry, no i procesor też niezły...
Pozdrawiam
AKM