aktualizacja

• 177 Odpowiedzi
  • 23189 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 07, 2006, 18:17:30 »
interfejs ciągle odstrasza powolnością działania, a przecież jest bardzo prosty... szybszego palmtopa już nie kupię, bo nie istnieją takie, które mają procek szybszy niż pxa270 624MHz...

reszta mniej mnie interesuje, bo raczej wszystko działa w miarę dobrze, bez żadnych istotnych problemów;

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
aktualizacja
« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 07, 2006, 18:30:42 »
Cytat: "AKM"
W porównaniu z poprzednią BETĄ, ta zapamiętuje włączanie GPSa

A co przez to rozumiesz?
Bo u mnie właśnie nie zapamiętuje, że GPS ma być włączony, trzeba po każdym wejściu do programu ręcznie go włączać.
To jakaś nowość, poprzednio działało idealnie.
Co z tym idzie zrobić?

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 07, 2006, 18:46:55 »
Normalnie powinien zapisać wszelkie ustawienia po ich zmianie, zatwierdzeniu i wyjściu z programu. Przy ponownym uruchomieniu aplikacji rusza z wprowadzonymi ustawieniami.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline ZGR

• 17
aktualizacja
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 07, 2006, 18:50:04 »
A u mnie nadal nie zapamiętuje, że GPS ma być włączony. Nawet rejestr czyściłem z wszystkich wpisów związanych z Navigo i nic nie pomogło.

pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 07, 2006, 18:56:14 »
ZGR

Jaki posiadasz PDA?

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 07, 2006, 19:00:26 »
u mnie nowa wersja działa pod tym względem idealnie - nie musiałem nawet nic ustawiać, poza zaakceptowaniem podpowiedzianego (zresztą dobrze) com'a zaraz po instalacji; gps oczywiście sam się włącza

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 07, 2006, 19:03:49 »
Cytat: "bikekowal"
Normalnie powinien zapisać wszelkie ustawienia po ich zmianie, zatwierdzeniu i wyjściu z programu. Przy ponownym uruchomieniu aplikacji rusza z wprowadzonymi ustawieniami.

Moja rusza, ale z WYŁĄCZONYM gps-em, wykrywanie go też nie działa.
Natomiast po ręcznym ustawieniu i ręcznym włączeniu gps działa.

*

Offline ZGR

• 17
aktualizacja
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 07, 2006, 19:09:21 »
A jakiego masz GPS (wbudowanego czy zewnetrznego)?
Ja mam wbudowanego (Asus636N) a program po instalacji pyta o port dla GPS z bluetoothem i wbudowanego GPS nie znajduje. Zresztą co bym i tak tam nie ustawił i tak nic w efekcie nie daje.

pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 07, 2006, 19:24:07 »
W asusie 636N musisz ustawić port COM6 i prędkość 4800, jeśli dobrze pamiętam.

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 07, 2006, 19:24:15 »
Cytat: "ZGR"
A jakiego masz GPS (wbudowanego czy zewnetrznego)?
Ja mam wbudowanego (Asus636N) a program po instalacji pyta o port dla GPS z bluetoothem i wbudowanego GPS nie znajduje. Zresztą co bym i tak tam nie ustawił i tak nic w efekcie nie daje.

pozdrawiam

Mam dokładnie tak samo i również wbudowanego gps-a (co widać po lewej stronie - HP 6515).

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
aktualizacja
« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 07, 2006, 19:51:28 »
Cytat: "Cavallino"

A co przez to rozumiesz?
Bo u mnie właśnie nie zapamiętuje, że GPS ma być włączony, trzeba po każdym wejściu do programu ręcznie go włączać.
To jakaś nowość, poprzednio działało idealnie.
Co z tym idzie zrobić?

Ano właśnie to, że w poprzedniej BECIE po każdym uruchomieniu musiałem wchodzić w opcje GPS, żeby zaptaszyć "Włącz GPS", a teraz nie muszę, po zwyczajowym ustawieniu GPS przy pierwszym uruchomieniu, przy każdym następnym GPS jest włączony.
Tylko nieco dłużej czekam na fixa.
A może znaczenie ma fakt, że nową BETĘ instalowałem na czystym systemie po HR?
Pozdrawiam
AKM

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 07, 2006, 19:56:54 »
Instalacja po HR może mieć duże znaczenie, czysty system, brak żadnych starych wpisów w rejestrach itp.  Ja instalowałem bez żadnego kombinowania, po odinstalowaniu, ale używam odbiornika na BT.

Poza tym, cytat ze strony Navigo:

"Jeśli korzystałej z wersji NAVIGO 2 LOGO, wykonaj hard reset urządzenia, aby uniknąć konfliktu wersji "

*

Offline ZGR

• 17
aktualizacja
« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 07, 2006, 21:22:37 »
To może mieć faktycznie znaczenie, jak pisałem wczesnie testowałem na dwóch takich samych Asusach, na pierwszym nie zapamiętuje włączenia GPS i na nim była wczesniej zainstalowana wersja LOGO, na drugim zapamiętuje i tam nie było wczesniej LOGO. Może to być to.

pozdrawiam

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 07, 2006, 21:36:23 »
u mnie też zawsze pyta o bluetooth, ale to nie ma znaczenia; gps w asusie i fs zawsze ustawiałem na com8 i działał; z tym że w asusie 4800, a w fs - 9600

ps. właśnie wróciłem z wieczornej przejażdżki po warszawie i naprawdę nie bardzo jest się do czego przyczepić jeśli chodzi o samą nawigację :)
tylko że straciłem z 5 minut na ustawienie :P

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #164 dnia: Listopad 07, 2006, 21:55:38 »
Ja nie robiłem HR, bo nie mam wersji z LOGO, tylko pełną komercyjną i co najważniejsze u mnie wszystko startuje jak należy.

Poza tym należą się słowa uznania za to, że pomimo, iż LOGO miało być dostępne tylko do końca października, zespół Navigo zdecydował się na udostępnienie czytelnikom czasopisma używanie następnej wersji przez miesiąc całkowicie za darmo. To się chwali!!

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 07, 2006, 22:29:27 »

"Jeśli korzystałej z wersji NAVIGO 2 LOGO, wykonaj hard reset urządzenia, aby uniknąć konfliktu wersji "

To jakaś bzdura.
Jeśli już to powinni podać które klucze z rejestru powywalać/pozmieniać.
Mam dla ich widzimisie instalować od nowa wszystko na pockecie?

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 07, 2006, 22:37:05 »
'wersja logo' to jest wersja testowa, tak samo jak beta... instalujesz 'as is' - potem mogą być różne problemy, jak się nie podoba, to nie instaluj :) gdyby to dotyczyło wersji kupionej, to zgodziłbym się, że to granda :P

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 07, 2006, 22:44:45 »
Cytat: "Tuvok"
'wersja logo' to jest wersja testowa, tak samo jak beta... instalujesz 'as is' - potem mogą być różne problemy, jak się nie podoba, to nie instaluj :) gdyby to dotyczyło wersji kupionej, to zgodziłbym się, że to granda :P

Tyle że wersja Logo chodziła, beta też.
Nie chodzi obecny program.

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 07, 2006, 22:52:10 »
No to używaj LOGO.

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 07, 2006, 22:57:17 »
No to używaj LOGO.

Ona z kolei nie za współpracuje z moim gps - gubi fix.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 07, 2006, 23:00:00 »
skoro z komercyjnej wersji da się zrobić update bez HR, a z logo - nie, tzn., że jest to celowy zabieg + wersja logo z założenia miała od 1.11 nie chodzić :P

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 07, 2006, 23:09:58 »
Nie do końca, to są dwie różne wersje softu, komerycjna to 503, a LOGO 508. Możesz spróbować uruchomić LOGO teraz jeśli posiadasz, ale wątpie, że sie to uda. Głowna różnica polega na tym, że komercyjna nie ma ograniczeń czasowych, czyli jest pełną wersją, ale jakie są różnice w kodzie samego programu tego nie wiemy. Wątpie, żeby celem HR było uniemożliwienie działania aplikacji po 1 listopada, na to są inne skuteczniejsze metody.

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 07, 2006, 23:15:12 »
Nie do końca, to są dwie różne wersje softu, komerycjna to 503, a LOGO 508. Możesz spróbować uruchomić LOGO teraz jeśli posiadasz, ale wątpie, że sie to uda. Głowna różnica polega na tym, że komercyjna nie ma ograniczeń czasowych, czyli jest pełną wersją, ale jakie są różnice w kodzie samego programu tego nie wiemy. Wątpie, żeby celem HR było uniemożliwienie działania aplikacji po 1 listopada, na to są inne skuteczniejsze metody.

Poprzednia Beta chodzi i włącza gps.
Obecna 30 dniowa gps-u przy starcie nie włącza, jak włączysz ręcznie to też chodzi.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 07, 2006, 23:16:09 »
nie o to mi chodziło; wersja 'logo' (moim zdaniem) ma prawo zostawić jakiśtam śmieć w rejestrze, może właśnie po to, żeby po określonej dacie nie dało się jej używać (ktoś próbował "cofać czas"? :P ); teraz pojawia się możliwość update'u z wersji 'logo', przy czym update ten nie był przewidywany - wersja 'logo' miała działać 2 miesiące od 1.09; teraz navigo wydłużył ten okres do 3 miesięcy, za cenę konieczności wykonania HR - (moim zdaniem) jest to w porządku

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 07, 2006, 23:23:53 »
Moim zdaniem też jest to w porządku, przecież za ten soft nikt nie wydał ani złotówki. Ja go kupiłem, mnie nie dotyczy LOGO, ale nie uważam, żebym wyrzucił pieniądze w błoto, jestem zadowolony. Używałem AM, TT oraz innych programów, teraz mam na PDA zainstalowane jedynie Navigo i na naszych drogach radzę sobie bez problemu.

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 07, 2006, 23:41:23 »
Cytat: "Tuvok"
nie o to mi chodziło; wersja 'logo' (moim zdaniem) ma prawo zostawić jakiśtam śmieć w rejestrze, za cenę konieczności wykonania HR - (moim zdaniem) jest to w porządku

A moim nie jest.
Posprzątanie PO SOBIE w rejestrze nie jest żadnym problemem, trzeba tylko chcieć.
Względnie nawet napisać userowi co sprzątnąć.

*

Offline ZGR

• 17
aktualizacja
« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 09, 2006, 12:27:54 »
Zrobiłem HR i w końcu Navigo (aktualna wersja 30-dniowa) działa jak należy tzn. zapamiętuje włączenie GPS.
Dzięki za podpowiedź.

pozdrawiam

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 09, 2006, 12:43:55 »
Niestety, w dalszym ciągu współpraca z gps wbudowanym w mojego Ipaqa nie została poprawiona.
Dalej głównym komunikatem, który Navigo wyświetla w czasie jazdy jest"oczekiwanie na sygnał gps".
Oczywiście inne programy działają z nim poprawnie.