aktualizacja

• 177 Odpowiedzi
  • 23249 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aktualizacja
« Odpowiedź #120 dnia: Październik 17, 2006, 09:14:54 »
Właśnie o to chodziło z tym niewłączaniem.

A tak jeżdżąc po pomorskim to stwierdzam, że TT ma nowsze i dokładniejsze mapy niz Navigo.

Na trasie Gdynia Tczew (z przejazdem przez miasto) dwa poważne BABOLE

To jest Panowie i Panie ŚMIECH NA SALI

Baza fotoradarów i ew. suszarek można powiedzieć, że żadna, a na temat konwertera POI nabrali wody w usta. Dalej w czasie jazdy znacznik wylatuje z trasy podając irytujące komunikaty. Jadąc główną arterią Trójmiasta częste irytujące komunikaty - łagodny skręt w lewo/w prawo. Co to jest - czyżby producent sugerował na łukach zachowania typu kamikaze?!

Jedyny na razie dla mnie dobrze działający plus to obsługa palcem i funkcja dom.

Czym dłużej go używam tym mam mniejszą chęć na wydanie nawet tych 99 zł

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #121 dnia: Październik 17, 2006, 09:49:23 »
Ciekawe, ale wiem tyle, że ustawienia dla tego pda to COM5 i prędkość 4800. Ustawienia powinny się zapisać domyślnie jako włączony po wejściu do opcji, ustawieniu wszystkiego co potrzebne wyjściu z programu i ponownym uruchomieniu.
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

Aktualizacja programu
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 23, 2006, 16:54:41 »
Wiadomo coś co z aktualizacją programu?? Miała się pojawić 23.10. ale na razie strona Navigo milczy na ten temat :(( Zbliża się koniec miesiąca, ale nie wiem czy przy takiej ilości błędów szczególnie na mniej znaczących drogach jest sens wydawać nawet te 99 złociszy :(

aktualizacja
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 23, 2006, 21:43:00 »
Będzie 25.10. Info po zalogowaniu na stronie Navigo.

*

Offline sebikolo

• **
  • 123
  • Sprzęt: FS N560
aktualizacja
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 24, 2006, 21:41:18 »
"W związku z rozwojem funkcjonalności informowania o obiektach, otrzymanymi sugestiami i uwagami oraz kolejną, czwartą już aktualizacją map NAVIGO, nowe NAVIGO 2 udostępnimy 6 listopada - nie jak zapowiadaliśmy wcześniej, 25 października."

i znów przekładaja termin :-(

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 24, 2006, 22:04:45 »
Mnie 10 dni nie zbawi, a moze soft dostane dopracowany.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 29, 2006, 17:54:20 »
ja też trzymam kciuki za navigo, jestem skłonny poczekać (ba, nawet jestem skłonny dać im kredyt zaufania i kupić do końca roku za 99zł), byleby tylko w końcu zrobili to, co już na pewno ktoś wcześniej napisał:

- klawiatura qwerty (układ abc jest uzasadniony tylko w przypadku, jeśli urządzenie ma obsługiwać ktoś, kto nie miał nigdy styczności z komputerem, a w przypadku oprogramowania na pocketpc jest to mało możliwe   :P  )

- sterowanie podświetleniem ekranu (tak żeby nie trzeba było w ustawieniach zmieniać, żeby pda nie wyłączał ekranu po określonym czasie braku aktywności ze strony użytkownika)

- ustawienie portrait/landscape "wewnątrz" programu (żeby nie było konieczne przestawianie na landscape przed włączeniem navigo, a potem wracanie do portrait po wyłączeniu; jestem zwolennikiem landscape w nawigacji :P )

- no i "last but not least" - żeby zrobili coś z szybkością działania, bo looxik n560 robi się od razu gorący pod spodem jak tylko włączy mu się navigo, a i tak wszystko dzieje się w żółwim tempie...

aha - jeszcze przyszła mi do głowy 1 rzecz - automatyczne przełączanie trybów dzień/noc po zachodzie słońca, ale to już tylko taki bajer  :)

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 29, 2006, 18:30:23 »
Cytat: "Tuvok"

- sterowanie podświetleniem ekranu (tak żeby nie trzeba było w ustawieniach zmieniać, żeby pda nie wyłączał ekranu po określonym czasie braku aktywności ze strony użytkownika)

- no i "last but not least" - żeby zrobili coś z szybkością działania, bo looxik n560 robi się od razu gorący pod spodem jak tylko włączy mu się navigo, a i tak wszystko dzieje się w żółwim tempie...

aha - jeszcze przyszła mi do głowy 1 rzecz - automatyczne przełączanie trybów dzień/noc po zachodzie słońca, ale to już tylko taki bajer  :)

Sterowanie podświetleniem będzie w nowej, zaktualizowanej wersji. A że pockety robią się aż gorące to dlatego, że to jest "gorący" soft ;) Do automatycznego przełączania trybu dzień i noc to chyba konieczny byłby czujnik zmierzchu wbudowany w PDA (choć od biedy można by skorzystać z portu IR). Innym rozwiązaniem jest ustawienie godziny w programie i automatyczne przełączenie trybu po danej godzinie, ale czy to zdałoby egzamin, wątpie. Trzeba by dostosowywać godzine przełączania do warunków pogodowych i pory roku. Trochę zagmatwane, ale z czujnikiem byłoby super  :))

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 29, 2006, 18:39:00 »
Cytat: "bikekowal"
Do automatycznego przełączania trybu dzień i noc to chyba konieczny byłby czujnik zmierzchu wbudowany w PDA

niekoniecznie :) można to rozwiązać inaczej - czasy wschodów/zachodów słońca można ustalić dla danego położenia geograficznego ( http://pda.jasnapaka.com/sunmoon/releases/1.0.php - tu przykładzik) i na tej podstawie przełączać :)

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 29, 2006, 19:03:57 »
Trochę nie rozumiem zasady działania tego programu. Czy on pobiera dane o wschodzie i zachodzie słońca z GPSu (nigdy nie słyszałem aby taka mozliwość istniała) czy ma je po prostu wbite w pamięć? Czy może odbywa się to jeszcze inaczej np. poprzez GPRS?

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 29, 2006, 19:21:14 »
nie nie, nic nie pobiera, wpisujesz tylko długość i szerokość geograficzną, a on sobie w oparciu o te dane wylicza wschód i zachód słońca i księżyca i fazę księżyca dla konkretnego dnia w roku (algorytmu nie znam  ;)  może jest to po prostu jakaś tablica z danymi)

oczywiście program korzystający z gpsa wyliczałby wschód/zachód w oparciu o aktualną pozycję geograficzną odczytaną z gps, bez wpisywania niczego na sztywno :)

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 29, 2006, 20:27:28 »
No dobra, to są dane wschodu i zachodu. Te dane są możliwe do przewidzenia, ale moim zdaniem to nie jest rozwiązanie. Danego dnia moze być zachmurzone niebo i dzień skróci się faktycznie o mniej więcej 2h, w porównaniu z tym co miałby wyliczony taki program. A tutaj przeciez nie chodzi o to by program zmieniał tryb pracy o określonej algorytmem godzinie tylko by tryb ekranu zmieniał się jeśli jest ciemno. Takie jest tego zadanie i dlatego jedyne sensowne wyjście jest wtedy, gdy diagnozujemy przejrzystość (zaciemnienie) i na tej podstawie zmieniamy tryb ekranu z dziennego na nocny i odwrotnie. Aby było to możliwe konieczny jest czujnik zaciemnienia. Urządzenia typu TomTom 910 taki czujnik posiadają. Taki czujnik posiada również np. SPV C500. Nie jest to droga zabawka, złożenie samodzielnie takiego modułu to koszt około 20-30zł. Musiałby to posiadać każdy PPC, a to już zależ od producentów pocketów, nie od wydawców softu.

*

Offline ZGR

• 17
aktualizacja
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 30, 2006, 10:25:57 »
nie nie, nic nie pobiera, wpisujesz tylko długość i szerokość geograficzną, a on sobie w oparciu o te dane wylicza wschód i zachód słońca i księżyca i fazę księżyca dla konkretnego dnia w roku (algorytmu nie znam  ;)  może jest to po prostu jakaś tablica z danymi)
oczywiście program korzystający z gpsa wyliczałby wschód/zachód w oparciu o aktualną pozycję geograficzną odczytaną z gps, bez wpisywania niczego na sztywno :)

Dokładnie takie rozwiązanie jest w Garminach (przynajmniej moim LegendzieC). Ustawia sie tryb wyświetlania dzienny/nocny na automatyczny i wyświetlacz przełącza się sam w zależności od pozycji i daty/godziny.

pozdrawiam

*

Offline ZGR

• 17
aktualizacja
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 30, 2006, 10:37:22 »
A ja walczę dalej z moim Navigo. Przeinstalowałem już kilka razy i dalej nic. Po ponownym włączeniu programu nie włącza się GPS, muszę wejść w opcje, zatwierdzić port i dalej już działa dobrze.
Żeby było ciekawiej kolega ma dokładnie takiego samego Asusa (razem kupowalismy) i po zainstalowaniu tej samej wersji oprogramowania (Beta) u niego zapamiętuje włączenie GPS za to nie działa wogóle nawigacja. Wszystkie ustawienia mamy identyczne.

pozdrawiam

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 03, 2006, 12:45:38 »
u mnie na asusie wszystko działa (raczej), z drugiej strony - to tylko beta, więc różne dziwne rzeczy mają prawo się dziać...

już nie mogę się doczekać tej aktualizacji :)

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
aktualizacja
« Odpowiedź #135 dnia: Listopad 03, 2006, 22:10:58 »
u mnie na asusie wszystko działa (raczej), z drugiej strony - to tylko beta, więc różne dziwne rzeczy mają prawo się dziać...

już nie mogę się doczekać tej aktualizacji :)

Jak masz betę to Ci się ta aktualizacja zapewne na nic nie zda.
Bo to już beta nie będzie.

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 04, 2006, 09:47:27 »
Cytat: "Cavallino"

Jak masz betę to Ci się ta aktualizacja zapewne na nic nie zda.
Bo to już beta nie będzie.

Skąd wiesz? Możliwe, że udostępnią alphe użytkownikom bety, powiedzmy na 1 miesiąc.

*

Offline Tuvok

• **
  • 150
aktualizacja
« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 04, 2006, 12:10:19 »
ja mam wersję 'logo' - na navigo.pl jest napisane, że można jej używać przez 2 miesiące od 1.09, ale po zarejestrowaniu można było ściągać przecież update'y po 31.10 :) zresztą aktualizacja miała być początkowo 25.10, więc rozsądne by było, żeby jednak pozwolili zarejestrowanym 'logowcom' wypróbować to :P

a jak nie, to trzeba będzie się zastanowić i ewentualnie wysupłać te 99zł :)

aktualizacja
« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 06, 2006, 13:58:34 »
Jest 6 listopada godzina 14 a na stronie navigo cisza. Żadnej zapowiadanej aktualizacji :-(

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 06, 2006, 14:26:03 »
Mają czas do północy  :P  :D

*

Offline begus

• *
  • 63
aktualizacja
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 06, 2006, 17:45:01 »
Już jest, można ściągać. Są też nowe dane.

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 06, 2006, 18:02:42 »
Działa, jest również wersja 30-to dniowa dla użytkowników Navigo2 z LOGO.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
aktualizacja
« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 07, 2006, 11:51:12 »
Cytat: "bikekowal"
Działa, jest również wersja 30-to dniowa dla użytkowników Navigo2 z LOGO.

I za to pochwała dla producenta.
Ciekawe czy poprawili współpracę z gps.....

*

Offline marekmk

• *
  • 65
    • Klub Motorowy Energetyk Ratownictwo, BRD, PTTK
  • Sprzęt: HP ipaq rx3715, SD512MB, GPS BT NemeriX.
aktualizacja
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 07, 2006, 13:23:17 »
Mi wysypuje się podczas wyznaczania trasy na odległość ponad 150 km.
Wygląda, jakby zaczynało mu brakować pamięci. Na starcie mam wolne 32 MB.
Wcześniej nie było takich problemów.

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 07, 2006, 13:40:24 »
marekmk

A gdzie masz zainstalowane Navigo? Wyrzuca Ci jakiś komunikat czy po prostu wyrzuca się bez ostrzeżenia do Windowsa?

*

Offline AKM

• **
  • 199
    • http://www.forum-akm.net
  • Sprzęt: HTC Kaiser
aktualizacja
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 07, 2006, 13:49:05 »
W porównaniu z poprzednią BETĄ, ta zapamiętuje włączanie GPSa, ale samo łapanie fixa trwa chyba ciut dłużej. U siebie nie zaobserwowałem problemów z wytyczaniem trasy, a wytyczam zwykle takie 360 - 380 km
Pozdrawiam
AKM

*

Offline marekmk

• *
  • 65
aktualizacja
« Odpowiedź #146 dnia: Listopad 07, 2006, 13:53:28 »
Mam wersję komercyjną. Zainstalowane na karcie. Wyrzuca bez komunikatu do Today i zwalnia całkowicie pamięć. Testuję N2 od początku i do tej pory takiego przypadku nie miałem.
A Ty jaką masz wersję? Ile masz wolnej pamięci?

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #147 dnia: Listopad 07, 2006, 13:57:52 »
Również mam wersję komercyjną, wolnej pamięci około 60MB i używam jej w trybie VGA, więc jakiekolwiek operacje powinny zabierać dużo więcej pamięci, a problemów nie napotkałem.

*

Offline marekmk

• *
  • 65
aktualizacja
« Odpowiedź #148 dnia: Listopad 07, 2006, 14:13:02 »
Masz wolne 60 MB RAM? Jak to zrobiłeś?

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 07, 2006, 14:30:59 »
Mam 60MB wolnej pamięci Storage, RAMu standardowo 64MB, czyli w rzeczywistości mniej, ale RAM jest współdzielony z ROMem.