aktualizacja

• 177 Odpowiedzi
  • 23329 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

aktualizacja
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 09, 2006, 13:26:33 »
Cytat: "Cavallino"
Cytat: "sponczbob"
To wyjaw Ty nam czemu tyle czasu marnujesz piszac w watku dotyczacycym programu który nie dziala zawsze sie myli i którego producent zamierza zniewolic Twoj umysl i konto bankowe.

Chyba to jest jasne - piszę po to, żeby producent zweryfikował swoje działania w kwestii logo i konkretnie poprawił program i mapy.
Wtedy z czystym sumieniem wydam 99 zł na program DZIAŁAJĄCY (po uprzednim sprawdzeniu że działa oczywiście).

A jeśli uważasz, że jeden przykład nie wystarczy do pokazania złego działania algorytmu to się po prostu mylisz, no chyba że producent wypowie się co to złe zadziałanie spowodowało i oczywiście to poprawi.

Zostaliśmy wywołani do Tablicy więc powiemy wprost:
własnie skończyliśmy test porównawczy na trasie podanej przez Cavallino. (skrzyżowanie Poznań Jarosław/Pokrzywno - Rondo Starołęcka)
Wszystkie ustawienia domyślne.Mapy ostatnia wersja.
Trasa najkrótsza 6,9 km dokładnie tyle samo  co w produkcie porównywanym.
Trasa najszybsza 8,4 o 2,4 km krótsza niż w produkcie porównywanym.
Podsumowując nie znajdujemy błędu w algorytmice, jest jeden błąd w danych ale nie wpływa on na długość trasy.
Prosimy o kontakt z BOK w celu wyjaśnienia przyczyn zaistnienia problemów o których Cavallino pisze.

Pozdrawiam

Zespół Navigo

aktualizacja
« Odpowiedź #91 dnia: Październik 09, 2006, 14:50:45 »
Cytat: "REDCor"
własnie skończyliśmy test porównawczy na trasie podanej przez Cavallino. (skrzyżowanie Poznań Jarosław/Pokrzywno - Rondo Starołęcka)

Zwracam honor - faktycznie algorytm jest dobry
I już wiem z czego błąd wynikał.

W rzeczywistości trasę wytyczałem nie do Ronda Starołęka a paręset metrów dalej, do konkretnego adresu (Zamenhofa 133).
A ten Navigo zlokalizowało w złym miejscu, nie tam gdzie jest w rzeczywistości, co gorsza próbowało do niego wjechać w dziwny sposób - nie znało układu parkingu (to to kiepskie pokrycie map).

Ale już trasę najszybszą wyznaczyło mi na 12,4 km, a nie jak piszesz na 8,4 (to oczywiście kwestia ustawiń prędkości) do tego przeciągając mnie drogą gruntową, nieistniejącym wjazdem na dwupasmówkę i nigdy nie istniejącą nawrotką na niej.

P.S.
W sprawie jakich problemów mam się kontaktować z BOK?
Kiepskiej obsługi gps?
Już to dawno zrobiłem, ale zostałem zbyty.
Więc czekam na poprawkę o której przy okazji zbywania mówiono, niestety okazuje się że nie będzie dane mi jej sprawdzić przed podjęciem decyzji o zakupie pełnej wersji.

aktualizacja
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 09, 2006, 15:16:17 »
Cytat: "Cavalino"

Zwracam honor - faktycznie algorytm jest dobry
I już wiem z czego błąd wynikał.

W rzeczywistości trasę wytyczałem nie do Ronda Starołęka a paręset metrów dalej, do konkretnego adresu (Zamenhofa 133).
A ten Navigo zlokalizowało w złym miejscu, nie tam gdzie jest w rzeczywistości, co gorsza próbowało do niego wjechać w dziwny sposób - nie znało układu parkingu (to to kiepskie pokrycie map).

Ale już trasę najszybszą wyznaczyło mi na 12,4 km, a nie jak piszesz na 8,4 (to oczywiście kwestia ustawiń prędkości) do tego przeciągając mnie drogą gruntową, nieistniejącym wjazdem na dwupasmówkę i nigdy nie istniejącą nawrotką na niej.

P.S.
W sprawie jakich problemów mam się kontaktować z BOK?
Kiepskiej obsługi gps?
Już to dawno zrobiłem, ale zostałem zbyty.
Więc czekam na poprawkę o której przy okazji zbywania mówiono, niestety okazuje się że nie będzie dane mi jej sprawdzić przed podjęciem decyzji o zakupie pełnej wersji.

Szanowny Panie,
Posiadamy takie samo urządzenie jak to które Pan opisuje i nasze rozwiazanie działa na nim nie gorzej jak z innym aplikacjami nawigacyjnymi.
Niestety nie jest to urządzenie godne polecenia. Moge powiedzieć, że nie potrafimy Panu pomóc nie mając dokładnej informacji o sprzęcie jego konfiguracji itd, poprostu nie jesteśmy wróżkami.
Więc jeśli jest Pan zainteresowany konstruktywnym rozwiązaniem problemu prosimy o mail na adres navigo@navigo.pl za pośrednictwem którego spróbujemy wymienić informacje.
Proszę nam wybaczyć ale Pańskich komentarzy nie dotyczących problemów z oprogramowaniem nie będziemy komentować.

Z poważniem
Zespół NAVIGO

Ps. proszę w temacie wpisać Cavalino.

*

Offline Cavallino

• 664
  • Sprzęt: Eten G500+
aktualizacja
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 09, 2006, 16:17:15 »

Proszę nam wybaczyć ale Pańskich komentarzy nie dotyczących problemów z oprogramowaniem nie będziemy komentować.

Rozumiem, że chodzi o brak możliwości przetestowania nowych wersji oprogramowania przez posiadaczy Navigo z Logo.
Szkoda, że nie chcecie się do tego odnieść, sądzę że warto byłoby chociaż naświetlić przyczyny, dlaczego nie pozwalacie nam dalej testować programu, czy docenić tempo wprowadzania w nim wnioskowanych zmian.
Nie rozumiem tego i sądzę że jest sprzeczne z Państwa interesem, jako że w ten sposób tracicie:
a) darmowych testerów
b) możliwość przekonania potencjalnych klientów do swojego produktu

P.S.
Mail w sprawie 6515 wysłałem, ciekawe jaka będzie odpowiedź.

aktualizacja
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 09, 2006, 18:12:45 »
Szanowni Klubowicze,

Dziękujemy za wszystkie uwagi i opinie.
Musimy się przyznać, że dzieki waszej inwencji i pomysłowości znaleźliśmy poważny błąd w naszym module rejestracyjnym, dlatego też musieliśmy go czasowo odłączyć.
Rejestracja od jutra bedzie możliwa za pośrednictwem Infolinii.

Jutro też udostępnimy 30 dniową wersje testową aplikacji zawierającą ostatnią wersje softu, informujemy jednocześnie, że za dwa tygodnie bedzie udostępniona wersja ostateczna ale tym razem dla posiadaczy wykupionych tzw. "pełnych licencji"

Kolejny update danych i aplikacji planowany jest na pierwszy tydzień listopada i będzie udostępniony na zasadach tożsamych.

Ucinając wszelkie dyskusje na temat niecnych i wrogich zamiarów sił ciemności informujemy, że nie planujemy do końca roku 2007 zmian w polityce licencjonowania.

Trwają prace nad silnikiem mapowym i są nikłe szanse na ich zakończenie w tym roku czyli 2006 sądzimy, że w połowie stycznia pokażemy jego betawersje (zamierzony efekt przyśpieszenie 2-3 krotne)

Poprawki i udoskonalenia które realizujemy w tej chwili to zwiększenie funkcjonalności i optymalizacja GUI. Silnik mapowy przyśpieszymy może o 50% ale to nie będzie żadna rewolucja.

Co do danych to w opracowaniu znajduje się w tej chwili ok 30 kolejnych miast, trwają aktualizacje największych aglomeracji.

Pozostajemy z poważaniem

Zespół Navigo

PS. Wszystkich zainteresowanych stałą współracą zapraszamy do zgłoszenia swojej osoby do roli testera.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
aktualizacja
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 09, 2006, 18:29:18 »
Chyba wyjaśnienie REDCor'a zamknie część dyskusji bo za chwilę jeden mail od sponczoba cytującego Cavallino cytującego sponczoba cytującego Cavallino cytującego .....   zająłby ze 3 strony.

Chyba OTTO kiedyś śpiewał(o) piosenkę o Stirlitzu i Klossie w której było: ja wiem, że on wie, że ja wiem, że on wie .... przypomina mi się ona i ma dokładnie ten sam wymiar  :D
Polecam Regulamin forum !!

aktualizacja
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 09, 2006, 19:59:16 »
Cytat: "MaDuch"
Chyba wyjaśnienie REDCor'a zamknie część dyskusji bo za chwilę jeden mail od sponczoba cytującego Cavallino cytującego sponczoba cytującego Cavallino cytującego .....   zająłby ze 3 strony.

Chyba OTTO kiedyś śpiewał(o) piosenkę o Stirlitzu i Klossie w której było: ja wiem, że on wie, że ja wiem, że on wie .... przypomina mi się ona i ma dokładnie ten sam wymiar  :D

Ja tam się zamykam przenosze sie teraz do MM wydali 3.0 Bete

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 09, 2006, 21:01:27 »
Ucinając wszelkie dyskusje na temat niecnych i wrogich zamiarów sił ciemności informujemy, że nie planujemy do końca roku 2007 zmian w polityce licencjonowania.

A może przypomnienie jaka ona jest?
Bo szukałem usilnie na stronie i nie znalazłem.

Głównie chodzi o koszt przedłużenia prawa do otrzymywania nowych wersji softu i map na lata następne.

aktualizacja
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 09, 2006, 21:21:35 »
[quote="Cavallino
A może przypomnienie jakie one są?
Bo szukałem usilnie na stronie i nie znalazłem.

Głównie chodzi o koszt przedłużenia prawa do otrzymywania nowych wersji softu i map na lata następne.[/quote]

Człowieku kup sobie AP, AM, MM i GO!!! :)

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
aktualizacja
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 09, 2006, 21:25:25 »

Ufff, na szczęście ten soft mnie wogóle nie interesuje  :))
Polecam Regulamin forum !!

aktualizacja
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 09, 2006, 21:36:10 »
Cytat: "MaDuch"

Ufff, na szczęście ten soft mnie wogóle nie interesuje  :))

Dzięki MaDuch  ]:>

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 10, 2006, 13:29:15 »

P.S.
Mail w sprawie 6515 wysłałem, ciekawe jaka będzie odpowiedź.

No i odpowiedź była, aczkolwiek nic nie zmieniła, parę ogólnych uwag oddających dokładnie mój stan na pda.

W każdym razie Navigo jak nie chciało nawigować, tak dalej nie chce.
Byłem już tak zdesperowany, że zadzwoniłem do HP z pytaniem o serwis gps w moim pda, ale dzisiaj po miesiącu przerwy odpaliłem I-go, żeby ostatni raz potwierdzić problemy z gps i.....

I problemów nie było, przez całą trasę I-go ani razu nie zgubiło sygnału.
Navigo tej samej trasy NIGDY nie przejechał bez sygnalizowania braku gps przez większość trasy.

Pojeżdżę dzisiaj trochę po mieście z obydwoma programami, bo to może być przypadek, że akurat gps sam z siebie się naprawił, a wcześniej jak jeździłem z Navigo2 to był zepsuty, ale że nie jestem małą dziewczynką to nie bardzo w to wierzę. ;-)

*

Offline Cavallino

• 664
aktualizacja
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 10, 2006, 17:28:43 »

Pojeżdżę dzisiaj trochę po mieście z obydwoma programami, bo to może być przypadek, że akurat gps sam z siebie się naprawił, a wcześniej jak jeździłem z Navigo2 to był zepsuty, ale że nie jestem małą dziewczynką to nie bardzo w to wierzę. ;-)

No i słusznie że nie wierzyłem, I-go całą trasę przejechał nawet bez zająknięcia (a wiedziałbym, bo gada kiedy traci sygnał i nie umiem tego wyłączyć), Navigo2 na tej samej trasie, tyle że  powrotnej, praktycznie w 1/3 oczekiwał na sygnał gps. A jak nie oczekiwał to jego zdaniem znajdował się po 50 metrów od trasy - efekt to wyznaczanie koszmarnie idiotycznych tras co parę minut.

OBSŁUGA GPS W NAVIGO2 DO POPRAWKI !!!!

Albo w instrukcji trzeba zaznaczyć, że program nadaje się tylko do najlepszych gps-ów na rynku.

aktualizacja
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 10, 2006, 20:09:30 »

No i słusznie że nie wierzyłem, I-go całą trasę przejechał nawet bez zająknięcia (a wiedziałbym, bo gada kiedy traci sygnał i nie umiem tego wyłączyć), Navigo2 na tej samej trasie, tyle że  powrotnej, praktycznie w 1/3 oczekiwał na sygnał gps. A jak nie oczekiwał to jego zdaniem znajdował się po 50 metrów od trasy - efekt to wyznaczanie koszmarnie idiotycznych tras co parę minut.

OBSŁUGA GPS W NAVIGO2 DO POPRAWKI !!!!

Albo w instrukcji trzeba zaznaczyć, że program nadaje się tylko do najlepszych gps-ów na rynku.

Moze spróbujesz załozyc oddzielny wątek dotyczacy problemów z GPS bo to by moze było skuteczniejsze w sprawie pozyskania informacji na temat Twoich z GPS problemów.

*

Offline begus

• *
  • 63
aktualizacja
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 10, 2006, 20:26:34 »
Z tego co pisal przedstawiciel Navigo REDCor miała być dziś dostępna wersja [...] Jutro też udostępnimy 30 dniową wersje testową aplikacji zawierającą ostatnią wersje softu, [...].  Czy ktoś wie kiedy się pojawi? Bo niestety zainstalowałem te wersję beta na wersje z Logo. Wersja beta pochodzila z pół godziny a potem zażądała rejestracji i startowanie nowej sesji nie pomaga. Ciągle twierdzi, ze czas minąl i żąda rejestracji. Płytę z Logo gdzieś mi wcięło i nieco uziemiony jestem.

*

Offline begus

• *
  • 63
aktualizacja
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 11, 2006, 14:08:15 »
Już jest info, że nowa 30-dniowa beta niewymagająca rejestracji będzie jutro.

http://www.navigo.pl/UserFiles/30dni.txt

*

Offline renmar

• **
  • 108
aktualizacja
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 12, 2006, 13:43:32 »
juz jest do pobrania

*

Offline begus

• *
  • 63
aktualizacja
« Odpowiedź #107 dnia: Październik 12, 2006, 16:08:54 »
To był najwidoczniej falstart. Beta bądzie do pobrania z kilka godzin.

W ci¹gu najbli¿szych godzin wersja beta bedzie do pobrania.

*

Offline emes71

• 684
  • Sprzęt: Zire71 Treo 650  BB Storm2 BB Bold
aktualizacja
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 12, 2006, 17:26:30 »
Cytat: "begus"
To był najwidoczniej falstart. Beta bądzie do pobrania z kilka godzin.

W ci¹gu najbli¿szych godzin wersja beta bedzie do pobrania.

Coś źle szukałeś , ja pobrałem o 14.15

p.s. Faktycznie , teraz zdechło

*

Offline begus

• *
  • 63
aktualizacja
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 12, 2006, 17:51:43 »
Też pobrałem i zainstalowałem ale po zainstalowaniu Navigo zażądało rejestracji.

*

Offline emes71

• 684
aktualizacja
« Odpowiedź #110 dnia: Październik 12, 2006, 18:00:50 »
Cytat: "begus"
Też pobrałem i zainstalowałem ale po zainstalowaniu Navigo zażądało rejestracji.

U mnie wyszło : wersja demo , zostało 30 dni.Czyli działa , instalowałeś na poprzednią wersję , czy po odinstalowaniu poprzedniej ?
(ja po odinstalowaniu poprzedniej)

*

Offline begus

• *
  • 63
aktualizacja
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 12, 2006, 18:20:15 »
Probowalem tak i tak. U mnie pojawiał się bez przerwy komunikat, że
"Czas działania wersji niezarejestrowanej upłynął. Zarejestruj
aplikację".

Takie zachowanie zaczęło mi się juz w po zainstalowaniu poprzedniej Bety, z 6.10.2006 na uprzednio zainstalowaną wersje z Logo. Przez pół godziny działało a potem stwiedziło, ze czas minął i trzeba zarejestrować. Startowanie Navigo do nowa nie pomagało. Opisałem to kilka postów wcześniej.

*

Offline emes71

• 684
aktualizacja
« Odpowiedź #112 dnia: Październik 12, 2006, 18:46:55 »
Odinstaluj i sprawdź czy coś nie zostało w katalogu \windows , powyrzucaj z rejestru wpisy od navigo , zresetuj i zainstaluj jeszcze raz . Może tak uda się odpalić .

*

Offline begus

• *
  • 63
aktualizacja
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 12, 2006, 20:33:18 »
Próbowałem, nic nie pomogło. Chyba poczekam na nową wersję.

Błędy w Navigo
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 16, 2006, 11:18:02 »
Bawiłem się przez ostatnie kilka dni Navigo i niestety nie do końca jest różowo :(( Na głównych trasach rewelacja, żadnych opóźnień, dokładne nadążanie za samochodem, dokładność wręcz rewelacyjna. Niestety tak było na trasie pomiędzy Poznaniem, a Warszawą. Kolejnego dnia próbowałem sprawdzić Navigo na trasie pomiędzy Poznaniem a Rawiczem, i tu już nie było tak wesoło :( Pomiędzy miejscowością Krobia a Poniec mapa odbiega od rzeczywistości o ponad 100m, system cąły czas pokazywał zjechanie z trasy i odzyskał sprawność dopiero po wjechaniu na krajową "5". Zresztą na tej trasie też sporo niedociągnięć - brakuje prawie wszystkich fotoradarów na trasie.
Na autostradzie też kucha - brakuje stacji Orlenu umiejscowionych koło Poznania. Mam nadzieję, że kolejna wersja będzie już wolna od takich braków.

*

Offline ZGR

• 17
aktualizacja
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 16, 2006, 19:05:08 »
Witam
Nie mogę skonfigurować odbiornika GPS pod 30-dniową wersją Navigo. Poprzednia wersja (LOGO) chodziła bez problemów a ta teraz nie chce.
W "Ustawieniach GPS" w zakładce "Ustawienia" ustawiam port COM5 i wyskakuje mi komunikat "Błąd GPS! Czy pracować bez GPS?".
AutoMapa, OziExplorer chodzą OK.

pozdrawiam

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 16, 2006, 19:27:38 »
A jakiego masz pocketa?

Nie zaczynaj pracy z takimi samymi ustawieniami jak w AM, bo czasem się mijają. Na początek użyj opcji Auto, czyli wbudowanego w N2 GPS viewera. Powinien znaleźć odbiornik na odpowiednich ustawieniach.

Jeśli nie poskutkuje, napisz jakiego masz pocketa, może się coś wymyśli.

Pozdrawiam[/img]
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

aktualizacja
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 16, 2006, 20:56:33 »
Nie działa bo ta beta ma domyślnie WYŁĄCZONY GPS!?

Jak właczysz zadziała.

*

Offline bikekowal

• 13104
aktualizacja
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 16, 2006, 21:04:14 »
Nie ma domyślnie wyłączonego GPS tylko trzeba go sobie skonfigurować przy pierwszym uruchomieniu!
Bądźcie realistami, żądajcie niemożliwego...

*

Offline ZGR

• 17
aktualizacja
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 16, 2006, 23:31:56 »
Mam Asusa 636N.
Sprawdziłem kolejny raz ustawienia GPS w Windowsie, kolejny raz zrestartowałem i teraz nagle zadziałało zatwierdzanie w ustawieniach Navigo (a wczoraj na pewno nie działało), teraz przyjmuje port COM5 ale za to nie włącza domyślnie GPS. Po każdym odpaleniu Navigo muszę wchodzić w Opcje i włączać GPS. Chyba tak nie powinno być.
Opcja Auto w Ustawieniach najpierw pyszczy o Bluetootha a potem pisze, że nie znaleziono odbiornika GPS. Po "ręcznym" włączeniu GPS Navigo działa dalej już poprawnie.
Z poprzednią wersją LOGO nie miałem żadnych problemów, zadziałała od pierwszego razu.

pozdrawiam