Hub usb + host - problem z ominięciem zabezpieczenia

• 4 Odpowiedzi
  • 1317 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Hub usb + host - problem z ominięciem zabezpieczenia
« dnia: Listopad 29, 2011, 16:34:43 »
Witam, zwracam się do Was drodzy użytkownicy z problemem.

Czytałem na forum, że jednym (jedynym?) sposobem na ominięcie zabezpieczenia 100mA na hoście w naszej Tośce jest zakup najbadziewniejszego hubu usb. Zakupiłem takowy za całe 5zł, konkretnie ten

http://allegro.pl/hub-usb-4-porty-aktywny-2-0-i1941932069.html

Niestety po podłączeniu pod oryginalny host, zabezpieczenie prądowe wciąż nie chce odpuścić i wyłącza mi całe podejście. Myślałem, że wina leży w kwestii właśnie owego hostu. Dlatego zakupiłem wtyk MiniUSB, zlutowałem z hubem, według opisu z forum, ale wciąż nie działa.

Czy jest jakaś szansa na ominięcie owego zabezpieczenia? Softem? Hardware'em? Próbowałem podpiąć pendrvie Patriot 8GB i czytnik kart, ale nic nie rusza...

*

Offline Fliganos

• 467
  • Sprzęt: Toshiba g900 na C&C 1.35 Globalbusa
Odp: Hub usb + host - problem z ominięciem zabezpieczenia
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 30, 2011, 14:18:35 »
Softem nie ominiesz, nie ma takiej możliwości, ponieważ najprawdopodobniej informacje o poborze prądu sprawdza kontroler gniazda, a nie system.

Osobiście uważam, że hardware też nic nie da. Urządzenie (pendrive, dysk, etc.) wysyła przy podłączeniu informację o tym czym jest, jakich sterowników potrzebuje i właśnie ile prądu zjada (taka "metryczka" urządzenia). Zadaniem huba z pomysłu podrzuconego na forum jest "zgubienie", albo podmienienie informacji o poborze prądu.

Moim zdaniem "zgubienie" tej informacji łączy się ze zgubieniem całej "metryczki". Moja opinia jest podparta wyłącznie intuicją, a nię konkretną wiedzą, dlatego dobrze by było to zweryfikować.

Inną propozycją jaka padała na forum to użycie huba aktywnego, który podawałby prąd na gniazda. Od razu Ci napiszę, że ten sposób nie działa (przynajmniej u mnie).

Pozdrawiam

« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 30, 2011, 15:11:18 »
Dziś dorwałem inny HUB i również klapa ;/ Chciałbym się podłączyć z myszą i klawą dla samej ciekawości jak to wszystko trybi, a przy okazji mieć możliwość wachlowania plikami między telefonem a np jakąś mp3 czy też pendrive'em ;/

*

Offline lola

• 1240
  • Sprzęt: S7, Axim x51v
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 30, 2011, 15:40:45 »
Czytałem na forum, że jednym (jedynym?) sposobem na ominięcie zabezpieczenia 100mA na hoście w naszej Tośce jest zakup najbadziewniejszego hubu usb. Zakupiłem takowy za całe 5zł, konkretnie ten

http://allegro.pl/hub-usb-4-porty-aktywny-2-0-i1941932069.html

A hub aktywny to nie jest taki posiadający własne zasilanie, np. taki http://allegro.pl/hub-asmax-aktywny-usb-7-portow-zasilacz-i1954071302.html?

Pozdrawiam,
Ł.O.

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 30, 2011, 16:13:47 »
Błąd w aukcji... Nie ma możliwości zastosowania w nim żadnego zasilania. Zresztą, np w terenie nie znajdę sobie gniazdka żeby np coś na szybko przekopiować...