Ciekawy problem z nowym N560

• 22 Odpowiedzi
  • 4142 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline tomgru

• 307
  • Sprzęt: iPhone 4 32GB, iPad 2 32GB WiFi 3G
« dnia: Listopad 15, 2006, 00:50:50 »
Otóż dziś dostalem nowego looxa n560, postanowilem zainstolwac standardowe rzeczy jak w moim acerze n311, a tu nagle zoonk, palm sie zawiesza przy ustawianiu iLaunchera, robie SR i palm zladuje winde i i dalej ani rusz...krzyczy ze ma baterie rozladowana choć bylo jej jakies 79% i nic sie nie da nacisnać. nie wgrywam zadnej lokalizacji, tylko gsplayera, TCPMP, mobilegadu, opere, resco explorera i spb backup dzieki ktorem udalo mi sie zapasowy backup, nigdy w zyciu nie zrobilem tyle SR jak przy looxie nie mowiac juz o HR.......!!! :kill:

tak wygląda jak sie zawiesi:
http://img294.imageshack.us/my.php?image=img0119jl1.jpg

a tak zaraz po przywroceniu kopii:

http://img154.imageshack.us/my.php?image=obraz006im1.jpg

co to moze być...??

*

kichu1979

« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 15, 2006, 01:35:15 »
mialem to samo (chyba)

instalujesz na wm5 wersje ilaunchera dla wm2003, w zwiazku z czym ilauncher swiruje jesli chodzi o czytniki poziomu baterii i sie na tym
wiesza. ilauncher nie startuje ci rowniez safe mode, prawda ? a przecez powinien jesli ostatni resetbyl w czasie dwoch minut od poprzedniego

u mnie pomoglo upgrade do 3.0.1 - najnowszej ze strony - sbsh

jeszcze apropos tego co masz w tej chwili, palma da sie wystartowac jesli na czas startu podlacozny bedzie do ladowania  sieciowego/usb :) wieszac sie natomiast gdy startowal na baterii. taki work-around :) :) :)

*

Offline tomgru

• 307
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 15, 2006, 01:47:40 »
wlasnie taka mam werje ilaunchera, przeciez ta sama dziala mi na acer n311 i nigdy nie mialem zadnych klopotów........generalnie safe mode mi startuje z tym nie tez okurat mam problemow. tak jest ze jak mam podlaczonego do kompa wszystko jest oki, ale jak zrobie SR na baterii to np zmienione image ikon loox ich nie odczytuje z czym np acer nie ma zadnego problemu...tyle kasy wydalem, a on ma byc dla dziewczyny i jak ja jej go dam jak sie wyklada na takmi gów... :(  :(  :(

*

Offline tomgru

• 307
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 15, 2006, 10:40:26 »
teraz jescze sprawdzam z zainstalowanym spb pocket plus i dalej dzieje sie to samo.....!!! zawiesza sie i nic sie nie da zrobic. tylko hr...proszę pomóżcie...tak nie moze byc zeby nie dalo sie zadnej aplikacji zainstalowac...!!!

*

kichu1979

« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 15, 2006, 11:27:57 »
No to ja nic nie wymysle, napisze jak to bylo u mnie.

Dzialo sie tak jak pisalem, ze wieszal sie na baterii na wersji 3.0. Zeby to ominac, wystarczylo wywalic z pulpitu ikone procentowa pojemnosci baterii oraz ten miernik na gorze ekranu jesli uzywales - wtedy sie nie wieszal.

Maja tak dzialajacego ilaunchera, sciagnalem najnowsza wersje ze strony producenta, zrobilem reinstall. Po czym dodalem ikone baterii do pulpitu i miernik i od tamtego czasu wszystko dziala.

Wina polegala na tym, ze instalator wczesniej zaladowal mi nie wiedziec czemuw ersje wm2003 a nie wersje dla wm5.

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
Podobny problem
« Odpowiedź #5 dnia: Grudzień 19, 2006, 22:21:35 »
Witam,
Ja mialem podobny problem z N560. Po wylaczeniu w ustawieniach "today" opcji msn... poket po SR (nie kazdym) sie zawieszal dokladnie w ten sposob jak opisujesz.

Zanim do tego doszlismy z servisem w VOBISIE gwarant wyniemil 2 razy plyte glowna... Poketa mialem od 19 sierpnia z czego wiekszosc czasu w servisie...

dzis FS zdecydowal o korekcie na ten sprzet...

Nie widzialem nigdzie sprzetu z takimi dobrymi parametrami (BT, WIFI, GPS, VGA itd.), a szkoda bo gdyby nie to, to bylby idealny

Gooffy
---
Gooffy

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 01, 2007, 22:09:58 »
Szczerze mowiac to bardzo dziwna teoria. Ja mam identyczny problem z N560. W 100% nie doszedlem dlaczego sie  tak dzieje, ale mam niemal 100% teorie na ten temat. u mnie wlaczenie lub wylaczenie MSN na Today'u nie przynosi zadnych zmian.

Problem generalnie dotyczy tego, ze PDA startuje i kiedy programy typu launcher probuja wyswietlic skroty do programow na Todayu, ktore znajduja sie na  karcie SD, karta jeszcze nie zostala zainicjowana, wtedy N560 sie wiesza. Dzieje sie tak np tez, kiedy programy na Todayu wyswietlaja wolne miejsce na karcie itp., generalnie, kiedy odwoluja sie do karty pamieci.

Czasami trudno jest zmusic PDA do startu z zainstalowanym programem tego typu. Wtedy najlepiej wyjac wogole karte z PDA, uruchomic go i odinstalowac program ktory sprawia problemu, ewentualnie wylaczyc jakies pluginy pokazujace pojemnosc karty. Najczesciej pomoga.

Dobrym wyjsciem bylby program, ktory wstrzymywal by uruchamianie PDA na jakies 2, 3 s. wtedy karta zdarzyla by sie zalaczyc o ile tylko ten program startowal by przed pluginem. Zna ktos co takiego?
Jedynym mi znanym spowalniaczem tego typu jest "Marchevka", ktora na tyle dlugo sie uruchamia, ze karta SD zdarzy sie zainicjowac.

To tyle na ten temat.
Pozdrawiam

*

Offline gooffy

• 36
  • Mio P560
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 02, 2007, 07:53:36 »
Witam,
U mnie nie bylo zainstalowanego rzadnego oprogramowania! Na czystym systemie tak sie zachowywal. Owszem po zainstalowaniu resco exploratora zdarzalo sie to troche czesciej, a wyjecie karty nie zawsze pomaga (testowalem).
Co do spowalniaczy to nie widzialem nic kompletnie. Za to widzialem tryb awaryjny... ale to nie pomoze w tej kwestii.
Pozdrawiam
Gooffy

---
Dys... leksja i ortografia... sorry   :huh:
---
Gooffy

*

Offline juha

• **
  • 107
    • http://juha.ovh.org
  • Sprzęt: N560
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 02, 2007, 13:20:23 »
Resco Explorer instaluje plugin do Todaya ktory pokazuje wolna pamiec, miejsce na krcie, itp

w sprawie
« Odpowiedź #9 dnia: Luty 08, 2007, 23:54:28 »
problem jak mi się wydaje jest w resco, jeśli zainstalujesz plugin today na sd zamist na device powinno wszystko działać jak ta lala
natomiast jeśli się uprzesz na device, to musisz po SR jak tylko pojawi się ekran today włączyć jakąś aplikację typu kalendarz lu taski, wtedy będzie działać, ponoć ma to jakiś związek z alokacją pamięci

*

Offline wszim

• 277
  • Sprzęt: Fujitsu Siemens n560, MIO P550M
« Odpowiedź #10 dnia: Luty 11, 2007, 08:45:08 »
Także miałem problemy ze zwisami. U mnie wtyczka do todaya BatMemTime która pokazuje stan baterii i pamięć po SR zawieszała albo karta SD pzestawała być widoczna. Inny efekt to znikały wszystkie wskaźniki po każdorazowym wejściu w ustawienia regulacji podświetlenia. Musiałem wywalić ten plugin choć taki fajny jest i z innymi packetami działa bezzarzutu.
pozdrówka

*

Offline baols

• *
  • 52
    • http://signsfromdreams.blogspot.com/
« Odpowiedź #11 dnia: Luty 11, 2007, 14:19:03 »
Mam to samo. Jeżeli po soft resecie (czy po włączeniu) pocket wiesza się w ten sposób to wyciągam kartę SD i soft reset. Kartę wkładam dopiero po za ładowaniu się wszystkiego. Wydaje mi się, że dzieję się tak przez plugin pokazujący ilość miejsca na karcie (ja mam SBP Pocket Plus).

Taką bezpośrednią przyczyną może niedopracowany rom naszego Looxa (a może nawet hardware). Przedtem myślałem, że mam figlarną kartę pamięci ale po tym temacie widzę, że problem ten dotyczy N560.

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #12 dnia: Luty 11, 2007, 20:53:44 »
Cytat: "baols"
Mam to samo. Jeżeli po soft resecie (czy po włączeniu) pocket wiesza się w ten sposób to wyciągam kartę SD i soft reset. Kartę wkładam dopiero po za ładowaniu się wszystkiego. Wydaje mi się, że dzieję się tak przez plugin pokazujący ilość miejsca na karcie (ja mam SBP Pocket Plus).

Taką bezpośrednią przyczyną może niedopracowany rom naszego Looxa (a może nawet hardware). Przedtem myślałem, że mam figlarną kartę pamięci ale po tym temacie widzę, że problem ten dotyczy N560.

Z tych naszych doświadczeń wyłania się bug w N560,  - problemem dotyczy chyba ssytuacji gdy programy próbują odczytać stan karty pamięci  zaraz po soft resecie. Może jest juz gdzieś na to jakiś serwis pack albo jakaś plombka? :(
pozdrówka

*

Offline baols

• *
  • 52
    • http://signsfromdreams.blogspot.com/
« Odpowiedź #13 dnia: Luty 12, 2007, 16:00:24 »
Przykre. To już czwarty poważniejszy bug jakiego doświadczyłem na moim Looxie  :(

« Odpowiedź #14 dnia: Luty 12, 2007, 20:37:50 »
Jesli chodzi o iLaunchera i problem z ikonkami programow z karty
(mi sie np. nie wyswietlaly i potrafily sprzeta zawieszac) to po "gruntownym"
przegladzie forum iLauncher'a jest tam taka oto "solucja" :
W ustawieniach iLauncher'a jest zakaldka "Tweaks" - opcja "refresh
automat. after loading" - ustawilem na 3 sek i pomoglo.
Zadnych zwiech, wszystko "wchodzi", tylko przez jakas sekunde mam
zamiast wlasciwych ikonek jakies takie "wndows'owo-default'owe"
Moze takie rozwiazanie komus pomoze ...

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #15 dnia: Luty 19, 2007, 08:47:31 »
Cytat: "juha"
Szczerze mowiac to bardzo dziwna teoria. Ja mam identyczny problem z N560. W 100% nie doszedlem dlaczego sie  tak dzieje, ale mam niemal 100% teorie na ten temat. u mnie wlaczenie lub wylaczenie MSN na Today'u nie przynosi zadnych zmian.

Problem generalnie dotyczy tego, ze PDA startuje i kiedy programy typu launcher probuja wyswietlic skroty do programow na Todayu, ktore znajduja sie na  karcie SD, karta jeszcze nie zostala zainicjowana, wtedy N560 sie wiesza. Dzieje sie tak np tez, kiedy programy na Todayu wyswietlaja wolne miejsce na karcie itp., generalnie, kiedy odwoluja sie do karty pamieci.

Czasami trudno jest zmusic PDA do startu z zainstalowanym programem tego typu. Wtedy najlepiej wyjac wogole karte z PDA, uruchomic go i odinstalowac program ktory sprawia problemu, ewentualnie wylaczyc jakies pluginy pokazujace pojemnosc karty. Najczesciej pomoga.

Dobrym wyjsciem bylby program, ktory wstrzymywal by uruchamianie PDA na jakies 2, 3 s. wtedy karta zdarzyla by sie zalaczyc o ile tylko ten program startowal by przed pluginem. Zna ktos co takiego?
Jedynym mi znanym spowalniaczem tego typu jest "Marchevka", ktora na tyle dlugo sie uruchamia, ze karta SD zdarzy sie zainicjowac.

To tyle na ten temat.
Pozdrawiam

Masz rację, pomaga uruchamianie jakiegos programu. Wrzuciłem do autostartu operę która uruchamia sie ok 3s i problem ze zwisami zniknął. Co prawda teraz po każdym soft-resecie mam uruchomioną niepotrzebnie operę ale lepsze to niż zwis. Próbowałem z innymi programami ale te które uruchamiały sie szybciej nie pomagały. Kurczę temat naprawiłby prosty programik który nic nie robi tylko chwikę czeka a potem zamyka się usuwając z RAMu.  Uruchamiany z autostartu załatwiłby problem Żeby program nie robł tak zupełnie nic mógłby wyświetlić jakiś obrazek powitalny ale to juz mniej ważne. Może ktoś jest w stanie napisać takie cuś?
pozdrówka

*

Offline robcio.k

• 24
  • Sprzęt: FS N560, iP3GS
« Odpowiedź #16 dnia: Luty 19, 2007, 20:10:32 »
Miałem identyczną sytuację, wieszał mi się gdy resco today odwoływał śię do stanu bateri lub pamięci. Mi pomogło zainstalowanie spolszczenia Interwrite Pro. Działa wyśmienicie, żadnego zwisu. Wygląda na to że spolszczenie musi podmienać jakiś plik systemowy. Pozdrawiam.

*

Offline nuszek

• *
  • 78
  • Sprzęt: F/S N560
« Odpowiedź #17 dnia: Luty 21, 2007, 08:34:54 »
Coś w tym jest, mi czasami zawiesi sie właśnie jak odczytuje stan naładowania, fakt może mieć to coś współnego z odcztaniem pamięci zewnętrznej, gdyż mi nie odczytuje ikonki automapy, mam typową ikonkę windowsa a nie drogi. /ale wszystko działa/.
I nie pomagło zainstalowanie spolszczenia Interwrite Pro, problem występuje sporadycznie.
Może ktoś ma sposób na ową ikonkę automapy.

*

Offline loox n560

• 17
  • Sprzęt: Loox N560
« Odpowiedź #18 dnia: Luty 21, 2007, 16:56:22 »
Szkoda że masz takie problemy. Ja też mam kilka ze swoim ale są na pewno mniej poważne. Co to za program, że wyświetla różne info itp. pod "tap here..."??? CHodzi mi o to co się znajduje na zdjęciu po przywróceniu kopii.
Preze$

*

Offline as127

• **
  • 207
Odp: Ciekawy problem z nowym N560
« Odpowiedź #19 dnia: Maj 18, 2007, 20:15:37 »
W mom 560 jest inny objaw, prawdopodobnie spowodowany przez iLaunchera
Ladowanie (przy 560 w uśpieniu) trwa bardzo długo, po np. 5 godzinach ładowania pokazuje 50% baterii.
Robię softt reset i od razu pokazuje 100%.
iLauncher podoba mi się, mam najnowszą wersję demo 3.0.05, ale nie kupie go jesli nie znajdę lekarstwa na ten problem.
Może ktoś coś podpowiedzieć?

*

Offline geez

• 37
  • Sprzęt: Loox n560 + touch hd + e71
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 09, 2007, 12:43:48 »
wszim rzeczywiscie pomysł z operą jest jedynym wyjściem
V_1.53-PL PLK
R:1.13.25.24
P:52.62.25.34U

*

Offline wszim

• 277
« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 16, 2007, 17:16:04 »

Znalazłem lepszy. Uruchamiam z autostartu program CicleBt. Ponieważ BT nie jest jeszcze wtedy gotowy pojawia sie tylko na chwilę komunikat BT error i znika . Operacja na tyle spowalnia start że problem zwisu juz nie wystepuje.
pozdrówka

*

Offline geez

• 37
  • Sprzęt: Loox n560 + touch hd + e71
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 16, 2007, 18:41:19 »

Znalazłem lepszy. Uruchamiam z autostartu program CicleBt. Ponieważ BT nie jest jeszcze wtedy gotowy pojawia sie tylko na chwilę komunikat BT error i znika . Operacja na tyle spowalnia start że problem zwisu juz nie wystepuje.

good job  ;)
V_1.53-PL PLK
R:1.13.25.24
P:52.62.25.34U