n560 a WM 6, bedzie? Problemy z GPS? Bateria?

• 15 Odpowiedzi
  • 3141 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

n560 a WM 6, bedzie? Problemy z GPS? Bateria?
« dnia: Czerwiec 07, 2007, 21:26:42 »
Witam

Rozwazam zakup tego modelu ale... kilka pytan ;)

Czy FS wypuszcza czesto poprawki do znalezionych bugow? Obecnie jest poand rok od premiery, moze juz wszystko polatali, czy tez moze przeciwnie, na pocztku cos polatali a pozniej kompletna olewaka klientow i "sp...c" bo my pracujemy nad nowymi modelami... :( Ktos pisal ze slabo u nich z upgrade a moze soft idealny?

Problemy z GPS, antenka -> serwisuja to ponoc. Czym to sie objawia, jakie REV sa na to podatne, moge sprawdzic przed zakupem model i ew go nie kupic.

Przeczytalem jak ustawic AM do pracy z tym modelem, ale nie mam jasnosci co do jednej rzeczy - czy da sie ustawic tak by wlaczajac AM sama AM aktywowala GPS (wlaczala) a po zamknieciu AM rowniez GPS sie wylaczal? W opisie ustawienia tego modelu napisal ktos ze trzeba ta funkcje (autoamtycznego wlaczania) wylaczyc bo inaczej AM nie zobaczy GPS...

Czy to prawda ze GPS w nim jest "słaby" i nie lapie dobrze sygnalu, na jakies ruskiej stronie pisali ze fix nawet 10minut i gosc byl lekko zaskoczony... a moze mial model nadajacy sie do serwisu?

Czy FS zapewni darmowy upgrade do WM 6? Jak inni producenci :)

Ile wytrzymuje wam bateria - wlaczony non stop, slabe podswietlenie i sluchacie np MP3, a ile przy GPS z takim samym, nie najmocniejszym podswietlaniem?

Eten X500 ma niby do 9h trzymac (recenzje na tej stronie) z GPS czyli nadaje sie na wycieczke rowerowa, a ten FS to 3h, raczej zbyt krotko :/

VGA czy nie VGA, oto jest pytanie (ogladalem w markecie i pieknie widac na VGA ale bateria szybciej pada jak widze :/ ) :)

Dziekuje za odpowiedzi
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 07, 2007, 22:26:16 wysłana przez krionix »

Odp: n560 a WM 6, bedzie? Problemy z GPS? Bateria?
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 08, 2007, 11:58:36 »
w skrócie ;)

Czy FS wypuszcza czesto poprawki do znalezionych bugow?

raz na ruski rok - ostatnie wyszły rok temu i w zasadzie niczego nie wniosły a ostatnia...sama była bugiem

Problemy z GPS, antenka ->

Ja takowych nie stwierdziłem - miałem chyba szczeście ;)
Miałem N560 z pierwszego rzutu, teraz takze z listopada i z marca - zero problemów

AM - GPS aktywuje i wyłącza się przez AM...no problemo

Czy FS zapewni darmowy upgrade do WM 6

zapomnij ;) 

Ile wytrzymuje wam bateria - wlaczony non stop, slabe podswietlenie i sluchacie np MP3, a ile przy GPS z takim samym, nie najmocniejszym podswietlaniem?

W takich warunkach ujechałem swego czasu 5 godzin. (trasa Poznan-Wrocek i z powrotem w okolicy Leszna loox padł) Procek na auto
Jesli ktos pisze o 3 godz to albo ma uwalonego pocketa (albo accu) albo korzysta z wyswietlacza jako latarki

Co do wyswetlacza. Ja tam do QVGA juz bym nie chciał wracac. Jesli chodzi o pobór prądu przez taki wyswietlacz- to kolejna bzdura.
Wyswietlacz LCD jako taki pobiera bardzo mało prądu. Kluczowe jest za to podswietlenie i procek. I tutaj rzeczywiscie VGA wymaga silniejszego procka co POŚREDNIO może zawazyc na długosci zycia accu ale jesli nie pogonisz procka na maxa tylko bedziesz korzystal z programów "lekkostrawnych" - wiekszych roznic w zyciu akumulatora nie zauwazysz

*

tramp

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 08, 2007, 12:29:14 »
Michaś przeważnie wszystko wie ale nie do końca :))

potwierdzam, że w przypadku wymagających nawigacji a do takiej zaliczam iGO czas pracy przy podświetleniu prawie minimum oraz procesor na auto = czas pracy wynosi niewiele więcej niż 3h.
pamiętajmy tylko, że pewno 100% czasu procesorek zapier**** na full
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 08, 2007, 12:43:31 wysłana przez pimpus sadelko »

« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 08, 2007, 12:41:18 »
Nie przypominam sobie byśmy byli per TY

*

Offline pimpus sadelko

• 5146
  • Sprzęt: LooX n560, pda-n, iP4s, ipad 2
« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 08, 2007, 12:43:46 »
tramp uwazaj na slownictwo !

« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 08, 2007, 14:32:00 »
http://pdaclub.pl/view.php?news_id=12345

Test X500 e-ten, 9h podali... przy programie wlaczonym Visual GPS

"- aktywowany moduł telefoniczny oraz Bluetooth i GPS (WiFi wyłączone)
            - podświetlanie ustawione na 2 stopień od dołu (najniższy dobrze widoczny w pomieszczeniu), bez automatycznego wyłączania
            - bateria w pełni naładowana, bez automatycznego wyłączania palmtopa
            - procesor pracujący na standardowej częstotliwości
            - odpalony tylko VisualGPSce "

Hmm

Do tego porownywalem te maksimum 4h jakie Wy podawaliscie, ale czy AM sprawioa ze obciazenie procka to 100%, tzn mniej niz V GPS. Moze N560 na VGPS by dzialal dluzej rowniez?

Załamuje sie powoli, ogladalem ekranik tego PDA i wyswietlal piekne kolory i rozdzielczosc (nie patrzylem w sloncu - JAK DZIALA W SLONCU? Da sie cos odczytac z podswietleniem nie na maksimum?? Czy ten PDA ma wyswietlacz tego typu co "pochlania" swiatlo zewnetrzne?)  ale im dluzej czytam to forum tym mniej sie na niego napalam (problemy z GPS, brak supportu, bateria, nie dopracowany soft to laczenia z wifi itp).

Sa jacys konkurenci dobrzy i w cenie ok 2 000pln :( Ten jest lekki ...

« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 08, 2007, 19:11:45 »
wyswietlacz jest znakomity w N560 ale...tylko w pomieszczeniu
W samochodzie, silnie oswietlony- niestety traci swoją czytelność do 15% (mniej wiecej). Im mniej swiatła bijącego z zewnątrz- tym loox  coraz bardziej zaczyna "świecić". Kolory są wówczas swietnie renderowane, są bardzo "żywe" i nasycone.
Niestety - obawiam sie ze konkurencji N560 zbyt duzej nie ma (jesli szukać modeli z VGA, CPU 624 MHz i GPS - on board).
Testowany przeze mnie rok temu Dell Axim miał lepszą czytleność wyswietlacza w swietle slonecznym niz N560 ale za to nie był w stanie pochwalić się taką kolorystyką i jakością podświetlenia jak N560... coś za coś

Jeszcze się taki nie urodził co by każdemu dogodził ;)

Jesli chodzi o WiFi - nie stwierdziłem zadnych problemów przy dopinaniu mojej 560tki do domowej sieci WiFi. Wszystko sprowadizło się do wpisania kluczyka WEP - oczywiscie, podarowałem sobie eksperymenty z E2C

Po roku uzytkowania N560 muszę stwierdzic ze model ten jest (nadal) najlepszym wyborem wsród PDA bez wbudowanego GPS...choć rzeczywiscie- nie najtanszym

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 09, 2007, 17:30:09 »
Po roku uzytkowania N560 muszę stwierdzic ze model ten jest (nadal) najlepszym wyborem wsród PDA bez wbudowanego GPS...choć rzeczywiscie- nie najtanszym

chciales powiedziec Z wbudowanym ;)? Albo bez GSM.

O ile dobrze sie orientuje to WEP jest slabym protokolem a co z lepszymi kodowaniami? Czy N560 je strawi (CPU ma dobry do szyforwania)? Bo chce dobrze zabezpieczyc swoja siec domowa.

*

Offline geez

• 37
  • Sprzęt: Loox n560 + touch hd + e71
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 09, 2007, 17:49:38 »
może jakiś programista napisze jakieś sterowniki obsługujące wpa/wpa2  ???
V_1.53-PL PLK
R:1.13.25.24
P:52.62.25.34U

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 10, 2007, 01:30:19 »

A jakie kodowanie obsluguje N560 przy WiFi?

WPA/WPA2 widze ze NIE :( ?

Czy da sie ustawic jakiś router - AP by dzialal z WEP i WPA jednoczesnie?

Tzn z laptopem bedzie gadał przez WPA (lepsze) a z n560 przez WEP (jakby to tylko mial zakladam)..

NIe wiem czy AP WiFi moze byc ustawiony wylaczeni w jedenym trybie szyforwania (czyli wyglada na to ze na takim jakie obsluguje najbiednejsze/najprostrsze z urzadzen do niego podpietych).

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 10, 2007, 12:25:59 »

A niby po co?
Loox n560 szyfruje polaczenie w takich algorytmach:
- open - bez szyfrowania,
- Shared  - inaczej WEP,
- WPA - klucz przydzielany z routera/komutera,
- WPA-PSK - normalny klucz WPA o szyfrowaniu TKIP.

Co ciekawe dziala takze WPA2-PSK tak TKIP, AES a takze TKIP+AES. Ustawia sie wtedy w looxie jako WPA-PSK.

*

Offline geez

• 37
  • Sprzęt: Loox n560 + touch hd + e71
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 10, 2007, 17:23:31 »

A niby po co?
Loox n560 szyfruje polaczenie w takich algorytmach:
- open - bez szyfrowania,
- Shared  - inaczej WEP,
- WPA - klucz przydzielany z routera/komutera,
- WPA-PSK - normalny klucz WPA o szyfrowaniu TKIP.

Co ciekawe dziala takze WPA2-PSK tak TKIP, AES a takze TKIP+AES. Ustawia sie wtedy w looxie jako WPA-PSK.

oops zwracam honor ale jakoś w pośpiechu przeoczyłem dół rozwijalnej listy, ale sie nie zgodzę z Tobą co do obsługi n560 WPA AES i WPA2 bo to nie dziala (u mnie na linksysie WRT54GL na firm tomato)
V_1.53-PL PLK
R:1.13.25.24
P:52.62.25.34U

*

Offline DAAMOOK

• *
  • 98
  • Sprzęt: loox n560
« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 10, 2007, 17:38:19 »
oops zwracam honor ale jakoś w pośpiechu przeoczyłem dół rozwijalnej listy, ale sie nie zgodzę z Tobą co do obsługi n560 WPA AES i WPA2 bo to nie dziala (u mnie na linksysie WRT54GL na firm tomato)

U mnie dziala WPA2-PSK-TKIP razem z linksys WRT54G v.2,2 z firmware DD-WRT (z oryginalem nie sprawdzalem).
Natomiast przy AES polaczenie robi sie strasznie kaprysne, czasem dziala czasem nie.

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 15, 2007, 21:15:59 »

Czy FS wypuszcza czesto poprawki do znalezionych bugow? Obecnie jest poand rok od premiery, moze juz wszystko polatali, czy tez moze przeciwnie, na pocztku cos polatali a pozniej kompletna olewaka klientow i "sp...c" bo my pracujemy nad nowymi modelami... :( Ktos pisal ze slabo u nich z upgrade a moze soft idealny?

Nie ma softow idealnych, ale w stabilnosc dzialania zbytnio nie narzekam.

Problemy z GPS, antenka -> serwisuja to ponoc.

Ponoc tak. U mnie fixa na zimno lapie w ok. 2 minuty, wiec nie narzekam. Ostatnio podczas poteznej ulewy
n560 lezal na siedzeniu w samochodzie i ciagle mnie prowadzil na AM :)

Przeczytalem jak ustawic AM do pracy z tym modelem, ale nie mam jasnosci co do jednej rzeczy - czy da sie ustawic tak by wlaczajac AM sama AM aktywowala GPS (wlaczala) a po zamknieciu AM rowniez GPS sie wylaczal? W opisie ustawienia tego modelu napisal ktos ze trzeba ta funkcje (autoamtycznego wlaczania) wylaczyc bo inaczej AM nie zobaczy GPS...

U mnie AM sama wlacza GPS i po wystartowaniu program od razu szuka sygnalu. Nie ma zadnego problemu z
zobaczeniem wbudowanego w pocketa modulu GPS.

Czy to prawda ze GPS w nim jest "słaby" i nie lapie dobrze sygnalu, na jakies ruskiej stronie pisali ze fix nawet 10minut i gosc byl lekko zaskoczony... a moze mial model nadajacy sie do serwisu?

Tak jak napisalem wyzej - nie narzekam na GPS, ale byc moze, ze mozna trafic w jakis trefny egzemplarz.

Jazda 90km trasa i pare minut po miescie na prowadzeniu AM - 19% ubytku z baterii.
Ale fakt, bateria nie jest mocnym punktem zestawu.

Eten X500 ma niby do 9h trzymac (recenzje na tej stronie) z GPS czyli nadaje sie na wycieczke rowerowa, a ten FS to 3h, raczej zbyt krotko :/

Kazde PDA bez dodatowego zasilania krotko.

VGA czy nie VGA, oto jest pytanie (ogladalem w markecie i pieknie widac na VGA ale bateria szybciej pada jak widze :/ ) :)

Ja tez sie motalem sporo przed zakupem, ale wybralem n560 wlasnie ze wzgledu na ekran. Uznalem, ze duzo bede sie patrzyl w ekran [internet, ebooki, jakies gry moze, etc.], wiec to jakosc ekranu ma priorytet. A okazalo sie, ze i GPS jest do uzytku :)

Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.

*

Offline gregorb

• 360
« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 15, 2007, 21:37:38 »

....

Jazda 90km trasa i pare minut po miescie na prowadzeniu AM - 19% ubytku z baterii.

...
Tu juz chyba wartosc jest mocno przesadzona. Liczac, ze te 90km jechales na trasie z jakas srednia predkoscia to musiales na to poswiecic jakies minimum 1h10min. Liczac jakies te 10min na miescie to wychodzi, ze Twoja bateria wytrzymuje Ci ponad ponad 6,5h, co juz jest dla niektorych egzemplarzy N560 prawie dwukrotnoscia. Cos nie tak chyba z tymi podanymi czasami. Chyba, ze te 90km jechales autostrada...

*

Offline xaltuton

• 396
    • http://www.xaltuton.com
  • Sprzęt: F-S N560, Asus P535, Samsung  I8000, Sony Xperia Z
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 15, 2007, 21:46:38 »

Tu juz chyba wartosc jest mocno przesadzona. Liczac, ze te 90km jechales na trasie z jakas srednia predkoscia to musiales na to poswiecic jakies minimum 1h10min. Liczac jakies te 10min na miescie to wychodzi, ze Twoja bateria wytrzymuje Ci ponad ponad 6,5h, co juz jest dla niektorych egzemplarzy N560 prawie dwukrotnoscia. Cos nie tak chyba z tymi podanymi czasami. Chyba, ze te 90km jechales autostrada...

Napisalem wskazania z windowsa i bylo to 81%. Jezdze czesto grubo ponad 100km/h, w sumie laczny czas jazdy to cos z 80 minut. Byc moze, ze wskazania baterii nie byly liniowe, ale i tak bez zasilania zewnetrznego moge spokojnie jechac ok 4h.
Gdzie wszyscy myślą tak samo, nikt nie myśli zbyt wiele.