Akcesoria do N560 - bardzo proszę o poradę

• 42 Odpowiedzi
  • 5031 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

« dnia: Czerwiec 06, 2006, 09:09:35 »
Cześć,
chciałbym prosić doświadczonych użytkowników palmtopów, szczególnie tych co znają FSL N560 o pomoc w doborze akcesoriów do tego palmtopa. Potrzebuję zakupić 4 takie urządzenia dla firmy, w której pracuję i bardzo mi zależy żeby nie 'wtopić' kasy w nieodpowiednie akcesoria.
Z lektury tego forum zrozumiałem, że oprócz AutoMapy (lub innego tego typu programu) powinienem obowiązkowo dokupić:
1) KARTĘ PAMIĘCI (ale jaką? czy 1 GB będzie w porządku?, czy możecie polecić jakąś konkretną markę, typ?, wiem że różnią się prędkościami zapisu/odczytu - jaką wybrać, bo na forum są sprzeczne opinie);
2) UCHWYT SAMOCHODOWY (w tej dziedzinie mam największy problem i kompletnie nie wiem co wybrać, widziałem takie mocowane do szyby - na długim pałąku, ale okropnie mi się to nie podoba, chyba wolałbym coś zgrabniejszego - mocowanego w kokpicie, czytałem też że niektóre z nich są z wbudowaną ładowarką (zasilaczem samochodowym) - bardzo by mnie to interesowało, czy możecie coś konkretnego polecić? szczególnie w tej sprawie zależy mi na Waszej poradzie);
3) ŁADOWARKA SAMOCHODOWA (kupić oryginał? czy może jest jakaś inna opcja?);
4) ETUI - POKROWIEC (rozumiem, że można się bez niego obejść, ale ja raczej zakupię, aby sprzęt tak szybko się nie niszczył, co wybrać?)
5) PAKIET LOKALIZACYJNY (też się domyślam, że można bez niego żyć, ale zamierzam go dokupić, gdyż sądzę, że to ułatwi obsługę - dobrze myślę?)
6) FOLIE OCHRONNE (rozumiem, że nie ma co dyskutować nt. sensowności zakupu folii - po prostu trzeba je kupić, bo co prawda żyć się bez nich też da, ale obchodzenie się z palmtopem jak z jajkiem może odebrać przyjemność z korzystania z niego a w praktyce i tak się nie da uniknąć uszkodzeń ekranu).

Dziękuję wszystkim, którzy zechcieli doczytać ten post do końca, a jeszcze bardziej tym, którzy zechcą cierpliwie i konkretnie odpowiedzieć na moje pytania. Potrzebuję Waszej pomocy i bardzo na Was liczę. Jeżeli o czymś zapomniałem to również proszę o info.
Pozdrawiam
Mariusz

*

Offline obik

• 46
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #1 dnia: Czerwiec 06, 2006, 15:07:38 »
1. Chyba nie ma wiekszej roznicy. 1GB SD powinna Ci spokojnie starczyc. Ja kupilem 2GB SD Kingston i dziala szybko i bez zarzutow
2. Uchwytu jeszcze nie zakupilem wiec nie pomoge....
3. Wiadomo ze lepiej i pewniej kupic oryginal. Szczegolnie ze wydaje mi sie ze nie sa takie drogie... Jak bedziesz kupowal nieoryginalna to popatrz zeby mogla dac napiecie 2A.
4. Etui sobie odpuscilem. Ogolnie przyjemniej pracuje mi sie z pda bez etui. A do noszenia zeby sie nie niszczyl uzywam dolaczonego etui w zestawie. A gdy chce skorzystac to po prostu wyjmuje.
5. Hmmmm mnie kompletnie nie przeszkadza angielski wiec sie nie wypowiadam
6. Folia obowiazkowa, odrazu najlepiej Brando. Nie ma co oszczedzac, nie bedziesz zalowac (jak ja :) )

« Odpowiedź #2 dnia: Czerwiec 06, 2006, 15:51:42 »
Dzięki za odpowiedź. Nie wiedziałem, że w zestawie jest etui. W takim razie nie ma rzeczywiście sensu chyba go kupować.

*

Offline krutoj

• 263
  • Sprzęt: N520, E60
« Odpowiedź #3 dnia: Czerwiec 06, 2006, 15:53:26 »
xxx
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 23, 2007, 00:02:54 wysłana przez krutoj »

« Odpowiedź #4 dnia: Czerwiec 06, 2006, 19:12:15 »
Od siebie dodam ze uzywam N560 w etui Krussel otwieranym do góry. Po 2 miesiacach uzytkowania stwierdzam ze etui spisuje sie fenomenalnie. Pocekta mozna uzywac w uchwycie samochodowym bez wyciagania z pokrowca a na dodatek - mozna go zmiescic w keiszeni marynarki.

Co do łądowarki- kupiłem oryginał i tylko taką polecam. Wynalazki "no name" za 60zl to podła oszczednosc która moze sie zemscic szybciej niz myslisz jako... np spalony palmtop.
Urzadzenia no name maja zawsze gorszej jakosci elektronikę (na czyms trzeba oszczedzic) a co za tym idzie- na pewno nie mają takiej sprawnosci i stopnia bezpieczenstwa jak oryginał.
Jeżeli żal Ci dołozyc "stówę" na łądowarke, lubisz dreszczyk emocji (spali się albo sie nie spali - niekoniecznie od razu) - bierz podróbę
Ja wysdzedlem z zalozenia ze nie bede ryzykowal dla 100zl urzadzenia wartego niemal 20x tyle

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #5 dnia: Czerwiec 06, 2006, 19:41:27 »
aaa tam firmowe etui jest super - spoko wystarczą - chyba, że ktoś lubi mieć otwierane jak notes
dla mnie to firmowe etui jest 10x lepsze niż jakieś Kru... coś tam
(to tak jak z Nikonem - jeden ma oryginalną torbę Nikona a drugi jakieś komunijne badziewie :lol)

ładowarka no-name spokojnie może być jeśli pochodzi od w miarę sprawdzonego dostawcy - to tylko ładowarka-przetwornica tak czy tak produkowana w Republic of China - nad tą Siemensową linią produkcyjną stoi tylko Szkop z batem :lol:

*

Offline mrnikt

• 428
  • KFF / Knive SHADOW
  • Sprzęt: Galaxy S + Avila GPS
« Odpowiedź #6 dnia: Czerwiec 06, 2006, 19:48:06 »
Etui ZDECYDOWANIE polecam Krussela. JEst b. wygodne .. choc nieco wiecej malych syfkow pod nie wpada ... ale jesli masz folie to spoko nie przeszkadza.
Moj telefon jest  Galaxy-S-tyczny :)

« Odpowiedź #7 dnia: Czerwiec 06, 2006, 19:51:37 »
bez komentarza

opinię b98 traktuj z przymruzeniem oka - chyba ze lubisz rozwiązania niskobudzetowe.

Chetnie porownam mojego N560 z twoim po roku uzywania- ciekawe ktory bedzie w lepszym stanie. Moj na pewno nie bedzie mial powycieranych boczków od nieustannego wkłądania i wyciągania z etui o funkcjonalnosci skarpety. O ładowarce sie juz wypowiadałem.
Podziwiam ludzi jezdzących mesiami na oleju opałowym - ale to ich wybór ;)

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #8 dnia: Czerwiec 06, 2006, 20:04:23 »
hehe to było kiepskie porównanie ... hehe nie znoszę klekotów :lol:

ja zaś podziwiam ludzi jeżdżących mesiami z okrągłymi roletkami z misiem na tylnych, bocznych oknach względnie tapetę przeciwsłoneczną za przednią szyba z taką np. Barbie

« Odpowiedź #9 dnia: Czerwiec 06, 2006, 20:30:20 »
No to niezle
Widze ze zjeb...byś dzieciaka jak psa za to ze chce sobie polozyc misia na tylnej półce bo przeciez ucierpi na tym twoja meska duma i cheć chwalenia sie autem....

Kazdy normalny facet jest dumny z rodziny - a nie z samochodu i to ona jest na pierwszym miejscu... A przynajmniej- powinna być Takie jest moje zdanie.
No cóż..

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #10 dnia: Czerwiec 06, 2006, 20:49:46 »
tylko my tu nie rozmawiamy o starym oplu z misiami z tyłu

rozmawiamy o nowym mesiu, który ma rolety "do okien"
zaś specjalna przednia szyba nie wymaga zakładania żadnych "gówien"
nie rozmawiamy też o kładzeniu misia - bo spokojnie z tylu można go sobie walnąć

co do etui się nie wypowiadam - jak na moje potrzeby w zupełności wystarczy firmowe

ale namawianie do kupna firmowego zasilacza z tłumaczeniem o bezpieczeństwie i wywodach co ile kosztuje trąci nieuctwem - bardzo zły przykład doboru tego co naprawdę należy porządnie dobrać a rzeczy, której spokojnie można kupić nieoryginalne
ładowarka z pewnością należy do tych drugich - ja np. dostanę ładowarkę samochodową od Brodita i wali mnie oryginalna
zaś ta z Rawo może być wcale nie gorsza od oryginalnej - wystarczy ją rozebrać i kuknąć co w środku
FS sobie robi przebitkę z tego co piszesz 100zł na jednej ładowarce

*

Offline krutoj

• 263
« Odpowiedź #11 dnia: Czerwiec 06, 2006, 22:29:40 »
xxx
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:59:08 wysłana przez krutoj »

« Odpowiedź #12 dnia: Czerwiec 06, 2006, 22:43:41 »
Bardzo Wam dziękuję za wiele cennych informacji. Proszę Was jednak o jakąś poradę w sprawie uchwytu. Bardzo mi na tym zależy bo kompletnie nie wiem co wybrać. Jakbyście jeszcze jakieś linki podali do stron www, to już w ogóle byłoby super.

« Odpowiedź #13 dnia: Czerwiec 06, 2006, 22:49:40 »
Pamietam swego czasu mialem pdoobny dylemat z telefonem - co kupic ? Oryginalną ladowarkę Nokii w cenie (wowczas) 99zl - czy podrobe za 30zl...

Wybór padł na podróbę - przyniosłem ją do domciu i postamowilem sprawdzić. Jakiez bylo moje zdziwienie gdy zamiast deklarowanego na wyjsciu napiecia +5Volt ujrzałem..... +15 !!!!!
Ładowarka po prostu zwyczajnie w swiecie przepuszczała prąd bez ZADNEJ stabilizacji ! Chyba nie musze mowic co to oznacza dla akumulatora - praktycznie się gotuje...
Ładowarkę z miejsca oddałem - dołozyłem kolejne 3 dychy i na Allegro kupilem oryginalną Nokii która dziala do dziś... Dzis Nokia sprzedaje swoje ladowarki w normalnej cenie tzn 30zl...

Co sie tyczy ładowarki do PDA Siemensa - moj egzemplarz jest przystosowany do napiec zasilajacych od 8 do 32 Volt dzieki czemu sprawdzi sie w niemal kazdej instalacji podróżnej (samochód- cieżarówka-samolot) Ma podwojne zabezpieczenie przeciw-przepięciowe.

No ale pozostaje pogratulować b98 dobrego samopoczucia jakie towarzyszy mu przy korzystaniu z "podróbek" i innych rozwiązan "kow-cost". Juz nie raz przekonalem sie ze co tanie to drogie ale o tym ZAWSZE mozna sie przekonac dopiero po czasie. Jako ze nie jestem az tak bogaty by co pol roku kupowac nowego pocketa (a przynajmniej nowy akumulator) - wolałem kupic oryginalną ładowarkę dzieki ktorej moge spokojnie spac (a raczej uzywac pocketa) BEZ ZADNYCH OBAW

« Odpowiedź #14 dnia: Czerwiec 06, 2006, 22:56:17 »
Ja kupilem uchwyt na przyssawce do szyby. Dzieki niemu mozna uzywac PDA w pokrowcu (wywijasz tylko przednią czesc do tyłu) Uchwyt jest na elastycznym "drucie" Koszt - ok 60-80zl
Nie polecam montazu PDA do nawigacji ponizej linii wzroku poniewaz wtedy musisz odrywac wzrok od drogi co jest niebezpieczne. Moj pocket znajduje sie na wysokosci styku kokpitu z przednią szybą - po prawej stronie srodkowej kolumny sterowania kokpitu (czyli czesci kokpitu odpowiedzialnej najczesciej za nawiewy, klimę radio itp). Takie rozwiązanie jest komfortowe i bezpieczne- poza tym, nie demolujesz auta zadnymi wkrętami. Mocowanie do kratyki nawiewu jest niepraktyczne gdyz ogranicza funkcjonalnosc nawiewu - w koncu nawiew nie jest ot tak sobie lecz spełnia okreslone funkcje

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #15 dnia: Czerwiec 06, 2006, 23:40:09 »
Cytat: "michobo"
Co sie tyczy ładowarki do PDA Siemensa - moj egzemplarz jest przystosowany do napiec zasilajacych od 8 do 32 Volt dzieki czemu sprawdzi sie w niemal kazdej instalacji podróżnej (samochód- cieżarówka-samolot) Ma podwojne zabezpieczenie przeciw-przepięciowe.

No ale pozostaje pogratulować b98 dobrego samopoczucia jakie towarzyszy mu przy korzystaniu z "podróbek" i innych rozwiązan "kow-cost". Juz nie raz przekonalem sie ze co tanie to drogie ale o tym ZAWSZE mozna sie przekonac dopiero po czasie. Jako ze nie jestem az tak bogaty by co pol roku kupowac nowego pocketa (a przynajmniej nowy akumulator) - wolałem kupic oryginalną ładowarkę dzieki ktorej moge spokojnie spac (a raczej uzywac pocketa) BEZ ZADNYCH OBAW

nie interesuje mnie ładowarka do ciężarówek ani samolotów; nie interesuje mnie też czy ona ma "podwójne zabezpieczenie przeciwprzepięciowe" - szczególnie, że nie wiesz o czym piszesz
(co do elektroniki to już swą wiedzę udowodniłeś)

jeśli kupiłeś badziewie bo nie potrafiłeś wybrać co dobre a co złe (bo nie masz stosownej do tego wiedzy) to trudno - nie tłumacz tylko teraz całemu światu, że trzeba kupować oryginalną ładowarkę - wracając do naszych nowych ulubionu paralel z autami - słyszałeś o uwolnieniu rynku cześci zamiennych ? wątpię

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #16 dnia: Czerwiec 06, 2006, 23:45:32 »
Ja kupilem uchwyt na przyssawce do szyby. Dzieki niemu mozna uzywac PDA w pokrowcu (wywijasz tylko przednią czesc do tyłu) Uchwyt jest na elastycznym "drucie" Koszt - ok 60-80zl

Nie polecam montazu PDA do nawigacji ponizej linii wzroku poniewaz wtedy musisz odrywac wzrok od drogi co jest niebezpieczne.

Cały wywód jak zwykle o kant dupy tak jak według Ciebie do dupy są wszystkie fabryczne nawigacje z display'ami grubo poniżej linii wzroku.
Czy komuś będzie pasowało robić dziury w desce rozdzielczej czy też mocować do nawiewów to tylko i wyłącznie sprawa tych osób.
Oba rozwiązania OK jak kto lubi (pomijając, że w drugim z nich możemy PDA trochę grzać lub chłodzić)

Kupiłeś sobie druciarski trzesący się uchwyt, za to kupiłeś sobie oryginalną ładowarkę i jesteś szczęśliwy.

Za to ja zamówiłem porządny aktywny, uchwyt Brodit bo bezpieczeństwo przede wszystkim i do tego porządna ładowarka firmy trzeciej.

Jak kto lubi. Ale ja już wiem, że Ty lubisz zawsze niefajnie.

« Odpowiedź #17 dnia: Czerwiec 07, 2006, 00:14:16 »
Kurde, chłopaki, pogieło Was czy co? Może dać Wam noże albo inne siekiery żebyście się pozabijali.
Ładowarkę kupię oryginalną. Nie będę robił oszczędności na kilkadziesiąt złotych, tym bardziej, że to firmowe pieniądze. W tej konkretnej sprawie jestem do Ciebie podobny michobo - też wolę zapłacić więcej i mieć pewność, że przez to nie poniosę większych strat. Oczywiście staram się placić za jakość, a nie za samą markę (napis na obudowie). Nie mam wątpliwości, że ktoś kto się na tym dobrze zna, jest w stanie znaleźć substytucyjny sprzęt, wcale nie gorszy, ale za to tańszy.
W sprawie uchwytu to bardziej skłaniałbym się do czegoś innego niż "przyssany do szyby pręt", bo uważam że to mało estetyczne a poza tym wydaje mi się, że będzie trochę telepało palmtopem. B98, czy możesz mi podać jakieś linki do tego uchwytu Brodit? Chciałbym zobaczyć czy uda się to zamontować w naszych samochodach.
Jeszcze raz dziękuję za pomoc.

*

Offline oops2k

• **
  • 124
« Odpowiedź #18 dnia: Czerwiec 07, 2006, 08:41:13 »
Cytat: "mjkmjk"
W sprawie uchwytu to bardziej skłaniałbym się do czegoś innego niż "przyssany do szyby pręt", bo uważam że to mało estetyczne a poza tym wydaje mi się, że będzie trochę telepało palmtopem.

Ja kupilem taki "na preta do szyby" i nie powiem, ze jestem zachwycony ale tez nie jest tak zle jak to moznaby sadzic. Faktycznie na naszych drogach telepie troche pocketem ale ... po podlaczeniu kabla zasilajacego cala konstrukcja stroche sie usztywnia (kabel amortyzuje drgania) i generalnie nie ma wiekszych problemow z nawigowaniem.
Ale tak nawiasem mowiac to ... 90% nawigowania odbywa sie na sluch. Jadac w miescie nie ma czlowiek czasu na zagladanie w mape bo mozna od razu w cos wjechac, a poza tym ekran 3,6" jest troche za maly aby dobrze bylo widac wszystkie drogi.
Jesli ktos z Krakowa i chcialby sprawdzic jak to sie sprawuje to zapraszam na testy  :D

« Odpowiedź #19 dnia: Czerwiec 07, 2006, 08:47:41 »
b98 komentowac nie bede. Nie mam czasu na komentowanie bzdur i głupot ....

Do zainteresowanego:

Uchwyt który ja mam nie trzesie sie poniewaz jest tak zamontowany ze od dołu PDA opiera się o kokpit. Sama przyssawka jest natomiast tak przyssana do szyby ze od strony keirowcy widać samego PDA. Poza tym- wazne było dla mnie to by moc uzywac PDA w etui bez mozolnego przekłądania PDA z etui do uchwytu i z powrotem
Uchwyt typu Brodit czy inne mu pododbne (aktywne) najczesciej bedą wymagały tego by za kazdym razem wyjmowac PDA z etui aby go w czyms takim zainstalowac i na powrot - schowac do etui - po uzytkowaniu. Jesli robisz krotkie trasy po miescie - mysle ze nie bedzie to zbyt komfortowe

*

Offline krutoj

• 263
« Odpowiedź #20 dnia: Czerwiec 07, 2006, 09:18:26 »
xxx
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:50:05 wysłana przez krutoj »

« Odpowiedź #21 dnia: Czerwiec 07, 2006, 22:33:49 »
bez komentarza

opinię b98 traktuj z przymruzeniem oka - chyba ze lubisz rozwiązania niskobudzetowe...

michobo - Co ty wlasciwie piszesz?
Na dodatek:
Co do łądowarki- kupiłem oryginał i tylko taką polecam. Wynalazki "no name" za 60zl to

Czyli masz doswiadczenie tylko z firmowymi - Prawdopodobnie wypowiadasz sie na temat tego czego nie znasz i nie testowales. Ponadto ladowarki No name nie kosztuja tylko 60 zl sa tez za 30zl! No i przykro mi ciebie bo takie tez sa ok tylko trzeba dobrac parametry i nie musi sie wydawac seteczki!

Mysle ze nie chodzi tu o klutnie/przkamarzanie sie. Bo np zgadzam sie z toba w kwestii uchwytu do szyby i lini wzroku!!
 Sadze ze najlepiej wyjasnic zalety i wady poszczegolnych rozwiazan.  W przeciwnym wypadku pytajacy gubi sie co wlasciwie jest dobre - a ulega sugestywnym odpowiedziom.
No i koledzy troche KULTURY!!

pozdr

*

Offline obik

• 46
  • Sprzęt: HTC Touch Pro
« Odpowiedź #22 dnia: Czerwiec 07, 2006, 23:36:09 »
Niektorzy na tym forum nie potrafia zrozumiec ze ktos inny moze miec inna opinie. Inne zdanie = bzdury

sorki za OT

« Odpowiedź #23 dnia: Czerwiec 10, 2006, 07:03:42 »
Pewien mędrzec kiedys powiedzial

"Kto jest wiekszym głupcem - Głupiec ? czy ten kto za głupcem idzie ? "

Niektorzy na tym forum uwazaja ze pozjadali wszystkie rozumy (nikomu nie przyszlo do glowy ze +5V i 2A jest ale na... naklejce hehe).

http://www.pdaclub.pl/forum/viewtopic.php?p=255657#255657

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #24 dnia: Czerwiec 10, 2006, 16:06:59 »
Michobo skończ już bo męczący jesteś

po kilku dniach spokoju trafił się na forum klient (o którym zresztą nie wiadomo czy Ty nim nie jesteś) i męczysz teraz na zasadzie "A nie mówiłem ?" ... takie dość dziecięce to podejście

a zapewniam Cię, że nie dowierzać temu co na naklejce nauczyliśmy się wszyscy już dawno - do tego stopnia, że nie dowierzamy nawet FS

« Odpowiedź #25 dnia: Czerwiec 10, 2006, 20:05:20 »
hehe - to teraz obronca ubogich rozwiazan zaczyna przywalac jakies teorie spiskowe - niezle

Niech admin rozstrzygnie kto byl autorem tamtego postu a kto udzielil odpowiedzi - nie mam nic do ukrycia.
Nie upadlem ani tak nisko by prowadzic dyskusje na zasadzie monologu ani by korzystac z tanich (a w perspektywie czasu - drogich) rozwiązan low-costowych ...

Ciekawe jakie jeszcze bzdury zaczniesz tu wypisywac ....

Akcesoria do n560
« Odpowiedź #26 dnia: Lipiec 31, 2006, 14:01:44 »
- mam karte Kingston 2GB i całego Destinatora 6 - działa perfekcyjnie
 - uchwyt pasuje idealnie od MIO 168
 - zasilacz samochodowy tylko originalny

« Odpowiedź #27 dnia: Lipiec 31, 2006, 23:50:54 »
Witam,

Czytam tutaj wielokrotnie informacje (zwłaszcz kolegi Michobo) jakoby dla Loox-a np. N560 jedyna słuszna była ładowarka 2A najlepiej firmowa. Nawet wyliczał, że inna (np. 1A) bedzie za słaba.

No więc:

- N560 może być ładowany z portu USB - to fakt. Tylko dlaczego nie piszecie, że max. prąd jaki daje USB to 0.5A !!! I jest to wartość nominalna ładowania. Więc ładowarka 1A wystarcza w zupełności.

- bzdurą jest również informacja, że działający LOOX (z GPS i WiFi) pobiera tyle mocy, że i tak 1A nie starczy do ładowania. Dowód: akumulator w N560 ma dokładnie 1300mAh - wiec wg. tych założeń powinien na pełnej baterii bez ładowanie działać raptem ok. 80min, co jak wiemy prawdą nie jest. Pobór prądu LOOXa maksymalny to ok. 300mA.

To tyle w temacie wydajności ładowarek. Teraz trochę o jakości i cenach. Pracuje w firmie dystrybucyjnej (markowe produkty - elektronika) i wiem, że dobrej jakości zasilacz 5V / 2A kosztuje na Taiwanie 2USD u producenta OEM. Po naklejeniu firmowej naklejki cena rośnie do 10USD w hurcie w Polsce. My użytkownicy płacimy 30USD. Takie jest prawo rynku. Więc wcale to, że tanie nie oznacza, że złej jakości. Dobrej niestety też nie musi oznaczać...

« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 01, 2006, 08:24:27 »
gratuluję koledze wiedzy z dziedziny fizyki.  Pobor pradu przez Looxa uzalezniony jest - jak juz pisalem- od wielu czynnikow (oprocz GPSA takze poziom jasnosci, wl lub wyl modulow bezprzewodowych itp) O  poborze pradu 1.1A  pisałem czysto HIPOTETYCZNIE (co było zaznaczone w tekscie przedrostkiem ZAŁÓŻMY) w sytuacji gdy dysponujemy ladowarką 1A. Pobór pradu przez looxa wynosi od 150 do dokladnie 530mA natomiast prąd ładowania ok 400-700 mA w zaleznosci od stanu akumulatora. Oczywiscie- mozna tankowac looxa z innego zrodelka niz oryginalne ale - jak juz to wielokrotnie podkreslalem- nie będą to OPTYMALNE warunki uzytkowania akumulatora a co za tym idzie- jest duza szansa ze bedzie to mialo swoje przełozenie w trwałosc baterii (i byc moze takze elektronice PDA.)  
Jesli chodzi o kwestie "naklejek" (w moim przypadku jest to raczej nadruk) - jesli szanowny Kolega znajdzie mi wsrod no-namów łądowarkę wykonaną identycznie jak ta firmowa chodzi o jakość, design i "wnętrze") w cenie powiedzmy 45-50zl- deklaruje iz natychmiast kupię 50sztuk !!

Co do cen panujacych na Taiwanie - nie wiem jakiego rodzaju "elektroniką" kolego handlujesz ale wnioskujac z tego co piszesz- są to raczej tanie gadżety niż jakiś HiTech. Powiem tyle. WSZYSTKO co kupujemy tu jest DUŻO drozsze niz TAM i o tym wie kazde dziecko z podstawowki poniewaz wlasnie TAM zamawiają sobie...choćby gry do konsol. Loox N560 za ktorego wiekszosc z nas zaplacila rownowartosc 600 dolarów - zapewne jego wyprodukowanie nie kosztuje firme HTC wiecej jak 100$. Drugie tyle zarabia Fujitsu za umieszczenie loga na obudowie,Ok 50 kosztuje shipment no i pozniej zwalaja sie na głowę (cenę) europejskie realia pt cło, akcyza i inne gowna, dochodzi marza 10 posrednikow, VAT i mamy co mamy. I na dodatek - wszyscy o tym wiemy bo kazdy (takze ci posrednicy) zarabiają na chleb

*

Offline b98

• 541
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 01, 2006, 08:54:06 »
gratuluję koledze wiedzy z dziedziny fizyki ...

jak juz to wielokrotnie podkreslalem- nie będą to OPTYMALNE warunki uzytkowania akumulatora a co za tym idzie- jest duza szansa ze bedzie to mialo swoje przełozenie w trwałosc baterii (i byc moze takze elektronice PDA.)  

Michobo znowuż jakieś śmieszne mądrości

Żadne aku jeśli ładować je wolniej (mniejszym prądem) nie protestuje, co więcej większość aku - dam głowę, że także te najnowocześniejsze lubi jeśli ładować je wolno (bez przegrzewania).
Jak już sobie zadajesz trud, żeby coś wyciągnąć z netu to ... sprawdzaj informacje z każdego zdania, które tu piszesz bo inaczej są kwiatki :))))