Witam
Niecałe 2 tygodnie temu wszedłem w posiadanie Era MDA Compact IV.
Moje pierwsze wrażenia było niestety niezbyt wesołe - bateria wytrzymała tylko 6h.
Co ciekawe wszyscy piszą żeby wyłączyć 3G, a na 28 str. instrukcji podają, że szacunkowy czas pracy akumulatora w trybie gotowości dla GSM do 285h i do 396h dla 3G, ale czas rozmowy do 330min w GSM i do 270min w 3G - już sam nie wiem co jest lepsze i kto ma rację? W poprzednich telefonach 3G wyłączałem od razu i dawało to zamierzone rezultaty, ale tutaj już sam nie wiem - skoro oficjalna instrukcja o tym pisze - no chyba że to czeski błąd i zamienili cyferki miejscami

Ze strony Ery ściągnąłem RUU_Victor_TMO_PL_1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship i zainstalowałem.
Praktycznie codziennie siedziałem po nocach na forum - przez co parę razy pokłóciłem się z żoną

Po obszernej lekturze zainstalowałem kilka aplikacji (m.in. Advanced Configuration Tool, Diamond Tweak, nueClockControl, nueDynamicClock) które pozwoliły mi na dostosowanie diamonda i wprowadzenie w tryb oszczędności baterii m.in. przez spowolnienie procka i obniżenie napięcia na nim.
Udało mi się uzyskać prawie 3 dni na baterii, ale przy wyłączonym TF3D i tylko GSM (ale to był weekend i mało wtedy rozmawiałem).
Potem doinstalowałem kilka aplikacji, żeby rozszerzyć funkcjonalność Today'a - cLunch, tdlaunch, PDC (cyfrowy zegarek) i kilka aplikacji podmieniających aplikacje przypisane do klawiszy funkcyjnych KeySwop, PHMKeys, vjphoneshortcuts, no i obracanie ekranu gsen, gyrator i Rotate 270 (używane oczywiście osobno i spersonalizowane do moich potrzeb).
Kiedy wszystko było już taka jak chciałem powrócił problem baterii - rano ok (po wieczornym ładowałniu) a potem w ciągu dnia stopniowo spadało - wytrzymała do 18.
Poza tym bardzo często gdy ktoś do mnie dzwonił to MDA odrzucał sam połączenie i dostawałem zaraz komunikat że mam nieodebrane połączenie! Telefon nosiłem w pionowej kaburze na pasku po troszkę większym telefonie więc mógł się obijać o ścianki - taka była moja pierwsza diagnoza - ale poczytawszy forum znalazłem gdzieś info, że ten soft z Ery tak może robić? Jest podobno Diamiond Slide To Answer, ale nie miałem okazji jeszcze tego przetestować.
Byłem już tak zdesperowany, że chciałem telefon sprzedać lub wymienić go na jakiegoś symbiana (bo do tej pory byłem w stajni symbiana) - cały czas się nad tym zastanawiam! :-) Zrobiłem Hard Reset i spakowałem go nawet z powrotem do pudełka

Ale kolejne dwie nocki na forum (żona znowu wściekła

) i chyba wraca mi nadzieja.
Po tym lekko przydługim wprowadzeniu mam pytanie do użytkowników MDA z Ery, czy warto zmienić oryginalne ROM i Radio no i które byście polecili? Siedzenie po nocach na forum nie sprzyja mi, poza tym nie chcę denerwować już żony, tym bardziej, że jest w ciąży
Obecnie mam ROM 1.93.118.3 PLK z 09/30/08 oraz Radio 1.00.25.16
Zależy mi na podstawowej funkcjonalności telefonu (średnio kilkadziesiąt minut rozmów dziennie, kilka smsów). Raz na jakiś czas jadę służbowo z GD do WAW i wtedy korzystam z MP3 i netu (w telefonie oraz jako modemu do laptopa). Zależy mi więc na tym aby bateria wytrzymałe coś takiego i żebym nie stracił łączności ze światem nie zdążywszy wsiąść do pociągu w stronę domu

.
I pytanko na koniec - czy można powyłączać jakieś procesy działające w tle (tak jak np. w laptopie), tak żeby przyspieszyć działanie telefonu i ograniczyć zarazem zużycie baterii?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi i wskazówki, no i oczywiście gratulacje za wytrwałość tych, którzy doczytali post do końca

Pozdrawiam
Rafał