Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich

• 491 Odpowiedzi
  • 226973 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Odp: Wykaz ROM-ów oraz opinie o nich
« Odpowiedź #240 dnia: Kwiecień 22, 2009, 19:14:22 »
Witam
dzisiaj kupiłem diaminda i poszukuje romu który będzie spolszczony, w miarę szybki,i dobrze na nim mają działać aplikacje i przeglądarka internetowa.
Z góry dziękuje.

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #241 dnia: Kwiecień 22, 2009, 19:55:25 »
Ja polecam ktorys z ROMow billyego Temat: Innovation ROM Najbardziej polecam ktorys z ROMow z koncowka 540.4 ... na chwile obecna z ta koncowka sa to najbardziej stabilne ROMy.

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
  • Sprzęt: HTC Touch Diamond w PLAY
« Odpowiedź #242 dnia: Kwiecień 22, 2009, 19:56:36 »
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 22, 2009, 19:58:53 wysłana przez gadowsk »
HTC Touch Diamond
ROM: Windows Phone Mystique Titanium 2.3
Radio: 1.17.25.09 + Rilphone 1.15.25.14

« Odpowiedź #243 dnia: Kwiecień 22, 2009, 20:38:13 »
szukam od 30 minut i nigdzie nie mogę znaleźć linka na rs albo inne serwisy roma billego 2.03.540.4 (słyszałem że najlepszy). jedyny jaki znalazłem to 5.03.540.4 jak możecie bardzo był bym wdzięczny za podesłanie linka

*

Offline Krzysiecw

• Ekspert HTC Magic
  • 2415
  • HTC
  • Sprzęt: HTC Magic, HTC Diamond
« Odpowiedź #244 dnia: Kwiecień 22, 2009, 20:49:57 »
szukam od 30 minut i nigdzie nie mogę znaleźć linka na rs albo inne serwisy roma billego 2.03.540.4 (słyszałem że najlepszy). jedyny jaki znalazłem to 5.03.540.4 jak możecie bardzo był bym wdzięczny za podesłanie linka

ten 5.03 to ten sam co 2.03 ;) tylko billy sie kopnal w nazwie ;)

« Odpowiedź #245 dnia: Kwiecień 22, 2009, 22:40:44 »
hmm poszukuje rumu który bardziej jest podobny do Windowsa i nie jest tak zmodyfikowany jak 540.4

*

Offline woma1

• 444

*

Offline yo

• 971
  • Sprzęt: fajny Leo, galaxy tab p1000
« Odpowiedź #247 dnia: Kwiecień 22, 2009, 23:13:17 »
dopiero co sobie kupił diamonda i pyta o dobry rom, a Ty polecasz bety win 6.5? :O
trochę na głęboką wodę rzucasz chłopaka...
end of fear
yo is here

*

Offline woma1

• 444
« Odpowiedź #248 dnia: Kwiecień 22, 2009, 23:18:33 »
Może to i Bety, ale BsB, SUNE i uDK które testowałem są Ok. Osobiście używam teraz BsB i jestem bardzo zadowolony. 6.5 to przyszłość, więc nie baw się e 6.1. No ale to moja opinia. Wgrywanie jest identyczne dla 6.5 i 6.1. 6.5 jest stabilny, szybki i oszczędza bateryjkę. Polecam!  :proud:

DUDUS

*

Offline mike1986

• 1732
    • Windows Revolution
  • Sprzęt: HTC Magic
« Odpowiedź #249 dnia: Kwiecień 22, 2009, 23:21:01 »
Ale dotychczasowe wersje wm6.5 nie posiadają polskiego języka, warto chyba o tym wspomnieć. Podejrzewam, że alalbert poszukuje ROMu w ojczystym języku.

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #250 dnia: Kwiecień 22, 2009, 23:54:10 »
Pisał na początku ze chce polski ROM więc takie tylko były mu polecane natomiast nie ma 6.5 z językiem polskim więc lepiej niech od nich nie zaczyna.

hmm poszukuje rumu który bardziej jest podobny do Windowsa i nie jest tak zmodyfikowany jak 540.4
Jeśli chodzi o modyfikacje billego to w zasadzie nie można ich tak nazwać bo jego założeniem było zrobić ROM jak najbardziej podobny do oryginału, natomiast mocno zmodowane są ROMy xcooma bo zawierają masę programów których jedni bardziej potrzebują a inni mniej.
W ROMach billego masz do wyboru wersję Innovation z TF3D2 (Manilą2) z Diamonda2 oraz wersję bez Innovation w nazwie czyli z Manilą1 jaką znasz ze swojego Diamonda.

Osobiście polecam: Innovation_ROM_5.03.540.4_Standard_BS_PP8 - ROM z Manilą2, lub ROM 5.03.540.3 Standard BS PP8 - ROM z Manilą1. Oba są najbardziej stabilne z dostępnych i jak na razie najbardziej według mnie udane.
Z ROMów xcooma polecam najbardziej aktualny jak do tej pory xcoom_FireROM8.4.1_PLK_Full.

Wybór należy do ciebie.
HTC Touch Diamond

« Odpowiedź #251 dnia: Kwiecień 23, 2009, 17:31:23 »
dzięki wielkie za wszystkie rady na razie dam sobie spokój z M6.5 głównie chodziło mi o to ze jak dostałem telefon to był tam wgrany ROM w którym mogłem wejść w start ustawienia i miałem naprawdę od groma tych różnych programów które znałem z Windowsa komputerowego a nie tak w romie bilego chyba 6 ikon do ustawień a poza tym w tamtym romie wykorzystywało ok 45-50% a nie 70 taj w obecnym.A poza tym tutaj nawet nie wiem gdzie sprawdzić nazwę radia czy romu.Byłbym bardzo wdzięczny jakbyście mogli napisać co znaczy manila albo podac link z wyjaśnieniem bo szukałem na google i nie znalazłem.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 23, 2009, 17:34:50 wysłana przez alalbert »

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #252 dnia: Kwiecień 23, 2009, 17:38:12 »
manila to stolica filipin :D

a tak na serio Touchflo <-> Manilla. Juz wiesz??

« Odpowiedź #253 dnia: Kwiecień 23, 2009, 17:57:03 »
Tak dziękuje ale przydała by się porada co to wcześniejszej wypowiedzi :)

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #254 dnia: Kwiecień 23, 2009, 18:06:27 »
Manila, Manilla co za różnica :?: Chodzi o to że jest to zamienna nazwa na Touch Flo 3D :D
HTC Touch Diamond

*

Offline AD2009

• 42
  • Sprzęt: MDA IV Windows 6.5 Revolution 7.1A
« Odpowiedź #255 dnia: Kwiecień 24, 2009, 22:53:09 »
Powitanie
Pytanie do szpeców od przeróbek ROMów. Kilka razy na forum poruszany był temat nienagrywania rozmówcy w programach do automatycznego nagrywania rozmów. Jest to problem ogólnie HTC tyle że pojawił sie patch modyfikujacy rejestr który leczy to, niestety działa na Tyntach, Keiserach a nie na Diamondach. Trudno powiedziec czy jest to problem (róznica ) sprzętu czy  samego ROMu. Dlatego to pytanie tutaj, tylko głęboko dłubiący ludzie mogą powiedzieć czy to może zadziałac na naszych maszynkach. Ogólnie zwisa mi jak soft wygląda i działa, ja potrzebuje nagrywanie. Sam prowadze firemke i nie jestem w stanie zapamietac wszystkich zgłoszeń i zamówień od klientów. Nokia mi to ładnie nagrywała i mogłem wieczorkiem w ustronnym miejscu odsłuchać.

« Odpowiedź #256 dnia: Kwiecień 25, 2009, 18:59:38 »
Czesc.
Panowie potrzebuje Polski ROM na Diamonda ale bez TF3D. Zainstalowałem SpbMSv.v3.0.0_Build_6362 i uważam że TF3D tylko zabierał by niepotrzebnie RAM.
Pozdrowienia dla qsqa bo dzięki jego instrukcji nauczyłem się wgrywać romy
Wystawcie linki do ściągnięcia tego romu.
Pozdrawiam

*

Offline gadowsk

• 716
    • gadowsk
« Odpowiedź #257 dnia: Kwiecień 25, 2009, 21:21:25 »
Poszukaj na chomiku xcooma ROMu w wersji clean i będziesz miał bez TF3D:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122918.0
http://mydiamond.prv.pl/
Bodajże chodzi o wersję 8.2 która była też w wersji clean.
HTC Touch Diamond

« Odpowiedź #258 dnia: Kwiecień 29, 2009, 11:45:53 »
Fajny graficznie romik TIR V12.1D ze starą manilą szybki  http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=462732  :ok: jest i wersja bez manili  :wink: W wersji TIR V11 D STANDARD WWE z radiem 1.00.25.07 diamond działał ok 4 dni ( anglojęzyczny. Manilę po polsku TF3D Config ) warto przetestować.
« Ostatnia zmiana: Kwiecień 29, 2009, 11:56:29 wysłana przez artursko »

« Odpowiedź #259 dnia: Maj 01, 2009, 20:17:51 »
WWE_B21043_NATALY_2.5_Beta2

Jak dla mnie "miszcz" tyle wolnego ramu to moj XDA chyba nigdy nie widzialo.
Z wlaczonym TF3D nie widzialem nigdy wiecej niz 57%, natomiast przy wylaczonym TF3D mamy do dyspozycji ponad 60 ramu <szok> to daje nam zuzycie na poziomie 41%.

Co do minusow:
- dla niektorych brak spolszczenia
- nie raz problem z wyskakujacym kalendarzem
- nie zawsze przy robieniu zdjec wykrywa dotyk ekranu
- przeczytalem tez, ze beta ma problem z synchronizacja (nie wiem dokladnie o co chodzi ;])

http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=459854

*

Offline wozny87

• 298
  • Istniejemy, póki ktoś o nas pamięta.
  • Sprzęt: HTC HD2 (Leoś)
« Odpowiedź #260 dnia: Maj 16, 2009, 11:24:32 »
Zapraszam do testowania tego ROMu 2.5 Final NATALY

Niesamowicie szybki, pięknie wygląda i po SR 42% zajętości RAMu. Puki co same plusy. Po kilku dniach napiszę więcej.
Jedyne co mi nie pasuje to brak wbudowanego slidera do odbierania/odrzucania oraz pakietu Office  :(
« Ostatnia zmiana: Maj 16, 2009, 11:58:25 wysłana przez wozny87 »
ROM: HyperDroidGBX v9
RADIO: 2.15.50.14
OPERATOR: PLAY

*

Offline 27rav

• 1
« Odpowiedź #261 dnia: Maj 16, 2009, 11:33:48 »
Witam
Niecałe 2 tygodnie temu wszedłem w posiadanie Era MDA Compact IV.
Moje pierwsze wrażenia było niestety niezbyt wesołe - bateria wytrzymała tylko 6h.
Co ciekawe wszyscy piszą żeby wyłączyć 3G, a na 28 str. instrukcji podają, że szacunkowy czas pracy akumulatora w trybie gotowości dla GSM do 285h i do 396h dla 3G, ale czas rozmowy do 330min w GSM i do 270min w 3G - już sam nie wiem co jest lepsze i kto ma rację? W poprzednich telefonach 3G wyłączałem od razu i dawało to zamierzone rezultaty, ale tutaj już sam nie wiem - skoro oficjalna instrukcja o tym pisze - no chyba że to czeski błąd i zamienili cyferki miejscami :)
Ze strony Ery ściągnąłem RUU_Victor_TMO_PL_1.93.118.3_Radio_Signed_Diamond_52.29a.25.13_1.00.25.16_Ship i zainstalowałem.
Praktycznie codziennie siedziałem po nocach na forum - przez co parę razy pokłóciłem się z żoną :)
Po obszernej lekturze zainstalowałem kilka aplikacji (m.in. Advanced Configuration Tool, Diamond Tweak, nueClockControl, nueDynamicClock) które pozwoliły mi na dostosowanie diamonda i wprowadzenie w tryb oszczędności baterii m.in. przez spowolnienie procka i obniżenie napięcia na nim.
Udało mi się uzyskać prawie 3 dni na baterii, ale przy wyłączonym TF3D i tylko GSM (ale to był weekend i mało wtedy rozmawiałem).
Potem doinstalowałem kilka aplikacji, żeby rozszerzyć funkcjonalność  Today'a - cLunch, tdlaunch, PDC (cyfrowy zegarek) i kilka aplikacji podmieniających aplikacje przypisane do klawiszy funkcyjnych KeySwop, PHMKeys, vjphoneshortcuts, no i obracanie ekranu gsen, gyrator i Rotate 270 (używane oczywiście osobno i spersonalizowane do moich potrzeb).
Kiedy wszystko było już taka jak chciałem powrócił problem baterii - rano ok (po wieczornym ładowałniu) a potem w ciągu dnia stopniowo spadało - wytrzymała do 18.
Poza tym bardzo często gdy ktoś do mnie dzwonił to MDA odrzucał sam połączenie i dostawałem zaraz komunikat że mam nieodebrane połączenie! Telefon nosiłem w pionowej kaburze na pasku po troszkę większym telefonie więc mógł się obijać o ścianki - taka była moja pierwsza diagnoza - ale poczytawszy forum znalazłem gdzieś info, że ten soft z Ery tak może robić? Jest podobno Diamiond Slide To Answer, ale nie miałem okazji jeszcze tego przetestować.
Byłem już tak zdesperowany, że chciałem telefon sprzedać lub wymienić go na jakiegoś symbiana (bo do tej pory byłem w stajni symbiana) - cały czas się nad tym zastanawiam! :-) Zrobiłem Hard Reset i spakowałem go nawet z powrotem do pudełka :)
Ale kolejne dwie nocki na forum (żona znowu wściekła  :mrgreen:) i chyba wraca mi nadzieja.
Po tym lekko przydługim wprowadzeniu mam pytanie do użytkowników MDA z Ery, czy warto zmienić oryginalne ROM i Radio no i które byście polecili? Siedzenie po nocach na forum nie sprzyja mi, poza tym nie chcę denerwować już żony, tym bardziej, że jest w ciąży :)
Obecnie mam ROM 1.93.118.3 PLK z 09/30/08 oraz Radio 1.00.25.16
Zależy mi na podstawowej funkcjonalności telefonu (średnio kilkadziesiąt minut rozmów dziennie, kilka smsów). Raz na jakiś czas jadę służbowo z GD do WAW i wtedy korzystam z MP3 i netu (w telefonie oraz jako modemu do laptopa). Zależy mi więc na tym aby bateria wytrzymałe coś takiego i żebym nie stracił łączności ze światem nie zdążywszy wsiąść do pociągu w stronę domu :).
I pytanko na koniec - czy można powyłączać jakieś procesy działające w tle (tak jak np. w laptopie), tak żeby przyspieszyć działanie telefonu i ograniczyć zarazem zużycie baterii?
Z góry wielkie dzięki za odpowiedzi i wskazówki, no i oczywiście gratulacje za wytrwałość tych, którzy doczytali post do końca :mrgreen:
Pozdrawiam
Rafał

*

Offline bieski

• 656
« Odpowiedź #262 dnia: Maj 16, 2009, 12:00:35 »

Niesamowicie szybki, pięknie wygląda i po SR 42% zajętości RAMu. Puki co same plusy. Po kilku dniach napiszę więcej.
Jedyne co mi nie pasuje to brak wbudowanego slidera do odbierania/odrzucania oraz pakietu Office  :(

Office i slidera to mozna se dodac. Albo do kuchni albo w sdconfig. Ja przynajmniej tak dodaje offica.

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #263 dnia: Maj 16, 2009, 12:02:50 »
Jak to mogę zrobić? Proszę o pomoc ;)
z góry dziękuję

*

Offline pajda

• *
  • 73
« Odpowiedź #264 dnia: Maj 16, 2009, 13:35:27 »
Do 27rav

ja mam dokladnie MDA z ery...wymienilem soft na rom od XCOOMA 8.4.1 _ radio 1.11.X.X

szczerze polecam...bateria przy (mozna powiedziec) prawie zerowym uzytkowaniu-ok 3 dni
przy normalnym uzytkowaniu, wytrzymuje ok 1-1,5 dnia (kilka smsow, cala reszta to rozmowy ok 30-60 min dziennie)
jezeli wchodzi w gre internet to bateria wytrzyma max 1 dzien (mowie o przeczytaniu np onet-u itp +sprawdzanie poczty (do tego polecam klienta google w javie)

tyle na temat,,,

pzdr !

« Odpowiedź #265 dnia: Maj 16, 2009, 21:47:01 »

rowniez polecam, ja zrobilem sobie tak, ze...

wylaczylem dialera i wgralem sobie Answerkeys Disabler. Z TF3D po SR mam wolne 41% ramu i ani razu nie przekroczylo mi 50% (najlepsze, ze po czasie ram sam sie czysci i np. po nocce znowu mam wolne 41% :)  )

*

Offline wojtekml

• 423
  • Sprzęt:HTC Buzz(Wildfire), LG GT540(Swift)
« Odpowiedź #266 dnia: Maj 16, 2009, 23:41:11 »
Po tym lekko przydługim wprowadzeniu mam pytanie do użytkowników MDA z Ery, czy warto zmienić oryginalne ROM i Radio no i które byście polecili? Siedzenie po nocach na forum nie sprzyja mi, poza tym nie chcę denerwować już żony, tym bardziej, że jest w ciąży :)
Obecnie mam ROM 1.93.118.3 PLK z 09/30/08 oraz Radio 1.00.25.16
Zależy mi na podstawowej funkcjonalności telefonu (średnio kilkadziesiąt minut rozmów dziennie, kilka smsów). Raz na jakiś czas jadę służbowo z GD do WAW i wtedy korzystam z MP3 i netu (w telefonie oraz jako modemu do laptopa). Zależy mi więc na tym aby bateria wytrzymałe coś takiego i żebym nie stracił łączności ze światem nie zdążywszy wsiąść do pociągu w stronę domu :).

A więc odpowiadam. Mam MDA Compact IV również z ery, początki miałem takie same, też chciałem wywalić telefon. Druga sprawa było wifi popsute, przez co jeszcze bardziej byłem wnerwiony, bo miałem telefon niecały tydzień a już go do naprawy musiałem odsyłać... :shock:
Ale po wszystkim wgrałem na samym końcu swoich przygód z romami romik kolegi xcooma, wersja FIREROM 8.4.1 pl, do tego dograłem potem radio 1.09.25.23 - wynik tego jest taki, że telefon jakby nie był w ogóle używany to pewno wytrzymał by jakieś 3,5 dnia, ale ja go używam dośc intensywnie i po naładowaniu do 100% i dniu dobrej zabawy (najpierw pogoda, 2 razy odbiór maili, 4 razy telefonowanie i rozmowy po ok 1,5 minuty, jakieś 2 połączenia odebrane, w pracy  :grin: gra w wormsy- jakieś 3 - 4 rund, przeglądanie internetu, słuchanie muzy przez około godzinkę przez zestaw słuchawkowy...) pod wieczór mam bagatela 51% baterii. (podaję przykład z dzisiejszego dnia)
Oczywiście 3G wyłączone cały czas, bo stwierdziłem że telefon lepiej pracuje przy połączeniu z internetem.

Dlatego polecam ten romik i do niego takie radio - satysfakcja gwarantowana.  :proud:
« Ostatnia zmiana: Maj 17, 2009, 23:26:16 wysłana przez wojtekml »
HTC Buzz (Wildfire) , Android 2.2.1 (2.22.405.1), radio 3.35.20.10
LG GT540 (Swift) , v20A Eclair 2.1

*

Offline wozny87

• 298
« Odpowiedź #267 dnia: Maj 25, 2009, 22:44:15 »
Wyszła nowa wersja ROMu "NATALY" 2.5.1 :)

warto się zainteresować wypiekami mondilv ponieważ są na bardzo wysokim poziomie.
Sam ROM oczywiście bardzo szybki i stabilny, stonowany design i ok 45% zajętej pamięci na starcie. Puki co nie zauważyłem żadnych błędów.

P.S. Jeśli nie przeszkadza Ci brak polskiego języka, ten ROM jest dla Ciebie  :)

*

Offline Maarcin

• 297
  • Sprzęt: LG G2
« Odpowiedź #268 dnia: Maj 26, 2009, 18:10:35 »
Czołem !
Polecam uwadze Szanownych Forumowiczów , EnergyROM Phoenix (build 52209) , ewentualnie 52109 z kompresją LZX (nieco więcej RAMu zostaje) .  Taki typowy amerykański Los Angelesowy  :wink: ROMek , potężny (134 mega po wypakowaniu) , ciekawy graficznie , bez błędów i innych zwieszek . Stabilny i wyjątkowo szybki .
Ważne , aby poprawnie wykonać HR , a najlepiej dwukrotnie ( przy pojawieniu się kalibracji ).
Trochę wolny start , jednak potem praca ROMka to wynagradza .Wersja z TF3D2 i Titanium i z TYLKO Titanium . Chyba jedyna wada to sporo zajętego RAMu - niestety .

Polecam i pozdrawiam .

PS. ... no właśnie : http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=517300
« Ostatnia zmiana: Maj 26, 2009, 18:14:24 wysłana przez Maarcin »

*

Offline olsztyniak

• *
  • 67
  • Sprzęt: aktualnie -  HTC Desire Z, TG01
« Odpowiedź #269 dnia: Maj 26, 2009, 21:28:00 »
Witam jestem swiezo upieczonym uzytkownikiem diamonda(4 h:D) i od razu w pierwszym moim pytaniu ktos poradzil mi zmiane romu:) mam z orange, ale zdjetego simlocka bo korzystam z plusa, niestety problem z internetem itp. przeszukalem ten temat i pare innych i mam pytanie - ktory rom bedzie zawieral wszystko to co w oryginalnym diamondzie, tyle ze bez tych wszystkich wynalazkow orange typu gry orange itp, chodzi mi o taki ktory mialby touchflo3d i te inne bajery, moze byc nawet po ang, jezyk nie stanowi przeszkody, ale chcialbym zeby byl w pelni funkcjonalny - troche sie przerazilem czytajac o bledach itp a dopiero zaczynam zabawe z wm (aha, wersji wm 6,5 nie potrzebuje:)) ). Czy jest takowy jakis "czysty" originalny rom na ktorym by dzialal internet itp? pozdrawiam