Pozwoliłem sobie założyć ten wątek, bo po testach WM 6.5 jestem zaskoczony.
Instalowałem już 4 wersje 6.5-ki i ... niby ładny, niby fajny, ale ...
Tak na prawdę nic nic nowego można by powiedzieć, ale ...
No właśnie to "ale"
Postanowiłem zrobić dłuższy test (bo włączenie na chwilę i zmiana na stary nie dają możliwości wystawienia opinii)
Ponieważ aby coś poznać trzeba z tym chwilę przebywać. Tak więc moje spostrzeżenia są pisane po czterech dniach zabawy i pracy z jedną wersją WM 6.5, i jest to wersja SONE 6.5 Beta7 wwe pobrana stąd:
http://forum.xda-developers.com/showthread.php?t=433808(w tzw. międzyczasie powstała wersja Beta9)
Nie jestem zwolennikiem TF więc ucieszył mnie fakt że po instalacji jest Windows bez tego dodatku (dla niektórych to "-").
Wizualnie coś wreszcie drgnęło w Microsoft (Chyba zorientowali się że mamy 21 wiek) dla mnie może być. Ale to oczywiście sprawa gustu.
Stabilność tej wersji jest w/g mnie na poziomie normalnego WM (miałem tylko jedną zwiechę gdy podczas wybierania numeru rozmyśliłem się i od razu włączyłem Nawi. restart rozwiązał problem.
Zauważyłem że zastosowano kilka trick-ów znanych z produkowanych przez użytkowników dodatków. N.p. oryginalnie jest opcja w menu aby kółko po przyjściu sms lub po nieodebranym połączeniu migało ile chcemy (kilka opcji do wyboru, a na końcu opcja no limit)
A teraz najważniejsze TEN SYSTEM TYLKO WĄCHA BATERIĘ!!!
Mam standardową 900-kę i wiem że każdy inaczej użytkuje telefon, ale zrobiłem tak:
Naładowałem telefon na full i odłączyłem go o 22:00 od ładowarki i do rana został tylko na czuwaniu w dobrym zasięgu (jak zwykle bo w domu)W nocy przyszło 6 sms-ów (powiadomienie mail ze skrzynki) kółko migało do rana, wyłączone włączanie wyświetlacza przy sms-e. Normalnie rano (9:00) miałbym ok. 88-90% baterii (max.do 92% gdyby nie było sms-ów)
Włączam telefon........100%!!!! pomyślałem - popsuty wskaźnik.
do południa przyszły kolejne 4 sms-y 2 razy odczytałem pocztę (po to powidomienie) wykonałem 1-no minutową rozmowę. Południe 100%!!! .... na pewno zepsuty, ale....
O godz. 13:30 po przyjściu kolejnego sms-a patrzę a tu na wskaźniku 99%. A więc jednak DZIAŁA.
Większość dnia spędziłem w domu (święta) lecz wieczorem zrobiłem autem 60 km (bez nawigacji ale się przemieszczałem a to powoduje większe zużycie energii).
Teraz jest godzina 22:40 (więc prawie 25 godzin od odłączenia od ładowarki) i poziom baterii ma w tej chwili 92% !!!!!!!!!!!!!!
Jeśli to co widzę jest prawdą to REWELACJA!!
jeśli chodzi o programy to wszystkie jakie instalowałem z 6.1 działają bez problemu. nie próbowałem TF ale SPB MobileSchell działa normalnie, jak również inne programy SPB.
Moje podsumowanie:
Zostaję przy 6.5 i polecam przetestować ale co najmniej przez jeden dzień bo wtedy można coś konkretnie o nim powiedzieć.