A ja się pozwolę z Wami nie zgodzić.
Ależ zgadzasz się, tylko jeszcze o tym nie wiesz

Bardzo długo czekałem/walczyłem/przekonywałem do na uporządkowania kategorii POI w hierarchiczną strukturę,
Z nutką megalomanii rzekłbym nawet, że byłem prekursorem tej idei w czasach gdy nikomu się jeszcze nawet nie śniła

Spójrz choćby na
fragment mojego postu z sierpnia 2007:
"Odnośnie zagadnień obsługi POI, zadziwia mnie pewna nonszalancja, z jaką
support AM podchodzi do tego zagadnienia. Obsługa POI wraz z mobilne.net
i AMPOIsync była rewelacją ... w 2005roku, od tego czasu poza trochę bardziej
rozbudowanym ostrzeganiem nic się właściwie nie zmieniło.
A mogłoby i to sporo: kategorie POI w AM mogłyby mieć strukturę hierarchiczną
(drzewo z gałęziami podkategorii), opis POI mógłby nie być wyłącznie banalnym
polem tekstowym, mógłby zawierać wydzielone podpola typu:
-nr telefonu
-ulica i nr (adres szczegółowy)
-nazwa własna POI
-strona www
-zdjęcie POI
-czynne w (dni/godziny urzędowania, dostępności POI)
-może nawet płatna reklama?
-inne w miarę potrzeb kategorii (np. krótka historia obiektu) ...
Wtedy użytkownik mógłby prosto wybierać nie tylko pojedyncze kategorie,
ale całe gałęzie POI, mógłby sam decydować jaki zakres informacji o POI
go interesuje, czy tylko nazwa i telefon, czy pełen opis, czy też inny zestaw danych
i pobierałby z miplo tylko te informacje którymi jest naprawdę zainteresowany.
Uporządkowanym zbiorem danych znacznie łatwiej byłoby zarządzać,
łatwiej byłoby go aktualizować, sortować, przeszukiwać, konfigurować ..."Niestety post jest niemal tak samo aktualny jak ponad 2 lata temu

Obecna struktura drzewa kategorii jest nieprzemyślana i nielogiczna
przykład:
Wybieram funkcję Prowadź do > POI żeby wyszukać jakiś interesujący mnie punkt
i tu pierwszą pozycją w głównym katalogu są 'Informacje drogowe' -grupa kategorii
która 'z definicji' dla tej funkcji jest nieużywalna . Naprawdę znikoma liczba osób
wybierze jako cel podróży fotoradar, próg zwalniający, poranny korek, czy czarny punkt.
Kategorie główne nie są ułożone ani alfabetycznie, ani logicznie.
(np.handel na liście jest znacznie dalej od kultury, a przecież statystycznie
na 1 wizytę w kinie/teatrze przypada znacznie więcej wyjazdów do sklepów)
Kategorie szczegółowe są przynajmniej ułożone alfabetycznie (też nie wszystkie),
ale podział na kategorie 'główniejsze mniej ważne' znów jest zupełnie przypadkowy,
np. stacje benzynowe, w podkategoriach głównych jest sieć stacji JET, a obecnie w Polsce
nie ma ani jednej stacji tej sieci, za to popularne stacje paliw 1-2-3 albo Petrochemia Płock
wrzucone są jako podkategorie do kategorii 'Inne', gdzie znajdziemy też stacje LPG (sic!)
Konia z rzędem temu, kto domyśli się, że stacji LPD należy szukać w 'innych stacjach benzynowych'
Żeby jeszcze kategoria główna zwała się stacje PALIW a nie benzynowe, wszak LPG jest paliwem, a nie benzyną.
Na dokładkę jeszcze, stacji niemarkowych/prywatnych trzeba szukać nie w kategorii 'Inne', a 'Pozostałe'.
Nazwy POI, tu też zupełna wolnoamerykanka.
Spójrz na screen w załączniku - widać tam wyraźnie, że zmorą nazw POI jest dublowanie nazwy kategorii w nazwie punktu
(Hotel Sobieski zamiast Sobieski) i nazwa miejscowości jako pierwszy człon nazwy zamiast nazwy własnej punktu (jeśli taka istnieje)
Skutkiem tego są dublowane informacje w wynikach wyszukiwania
(a nawet więcej niż dublowane, bo mamy i ikonę hotelu, i podwojoną nazwę hotel)
oraz brak miejsca na wyświetlenie nazwy własnej POI.
W punktach fabrycznych na szczęście usunięto przynajmniej nazwę miejscowości z nazwy POI,
w POI z miplo często jedyną informacją którą widać, jest nazwa miejscowości.
Podsumowując, zdecydowanie brakuje jasnej, klarownej koncepcji zarówno organizacji struktur kategorii
jak samego nazewnictwa POI (o bezmyślnych opisach POI juz nie wspomnę to kolejny duży temat)
wskutek czego korzystanie z bazy POI jest skomplikowane, czasochłonne i nieefektywne.