Uwagi z beta testów AM 6.0

• 320 Odpowiedzi
  • 94322 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
Odp: Uwagi z beta testów AM 6.0
« Odpowiedź #150 dnia: Listopad 07, 2009, 18:24:00 »
No nie  :-? Planowane postoje na trasie Konstancin-Warszawa  cała jazda ok 1h  :ohreally:
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

« Odpowiedź #151 dnia: Listopad 07, 2009, 20:33:02 »
Chyba trochę przesadziłeś. Dobrze skonstruowany algorytm nie musi przeliczać wszystkich tras (ich ilości są kosmiczne) i mimo to znajdować rozwiązanie optymalne.
Przecież tak nM napisał.
Nie całkiem tak:
[...]Algorytm zawsze 'idzie na skróty' odrzucając warianty, które z grubsza wydają się gorsze.
[...]Od jakości algorytmu zależy skuteczność tego rozwiązania, jeden będzie miał 70% inny 97%
ale zawsze trafią sie trasy wyliczone nie całkiem optymalnie.
I tak będzie w każdej nawigacji, z tym że w tej z gorszym algorytmem będą to 3 trasy na 10, a z lepszym 3 na 100.
A jaką skuteczność ma algorytm AM? To już pytanie nie do mnie, ale chyba żaden producent nie ujawnia takich danych.
Nie zgadzam się, że "zawsze". Dobre algorytmy działające na serwerach, jak np. w NE, wyznaczają jednak rozwiązanie optymalne. Ale być może AM tak ma biorąc pod uwagę nędzne procesorki, na których prowadzi obliczenia i rozsądny czas na wyznaczenie trasy. Jeśli by tak istotnie było, to z AM jest raczej kiepsko.

*

Offline chola

• 253
« Odpowiedź #152 dnia: Listopad 07, 2009, 20:42:04 »
Chyba Wiesz, że istnieje możliwość wyszukiwania i wyświetlania, tylko własnych POI :?:

AM używam od v.3.
Jak ustawić wyświetlanie tylko własnych to wiem, ale jak wyszukiwać tylko wśród własnych, bo chyba mnie coś ominęło?

PS. Zauważyłem jeszcze jedną rzecz. Nie pamiętam, żeby była wcześniej... jeśli w danej kategorii nie ma POI, to przy wejściu w Prowadź do.../POI ta kategoria nie jest wyświetlana.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #153 dnia: Listopad 07, 2009, 20:51:43 »
Dobre algorytmy działające na serwerach, jak np. w NE, wyznaczają jednak rozwiązanie optymalne.
Kasia, nie żartuj :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #154 dnia: Listopad 07, 2009, 21:02:52 »
Dobre algorytmy działające na serwerach, jak np. w NE, wyznaczają jednak rozwiązanie optymalne.
Kasia, nie żartuj :)

To co pokazałeś to i tak jest lepsze niż to (zgłoszone do supportu):
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #155 dnia: Listopad 07, 2009, 21:40:59 »
Niech zgadnę, tam jest zakaz w lewo a Ty masz wyłaczone (0km) unikanie zawracania?
To mnie nie dziwi, na ulicach jednojezdniowych AM domyślnie pozwala zawracać, a włączenie unikania w 99%
rozwiązuje ten problem. Bardziej martwi mnie, że przy włączonym unikaniu brutalnie* wymusza trasę
przez odcinek z zakazem ruchu, zamiast zwyczajnie zawrócić na rondzie.
*bo nie daje żadnego innego wyboru, informuje że tak trzeba i jedyne co możesz to wcisnąć OK
albo obejrzeć miejsce z zablokowanym odcinkiem.
Z tym wymuszeniem trasy przez krótki odcinek z zakazem spotkałem się i w innej sytuacji,
gdy AM wymyśliła sobie trasę przez zakaz, żeby zaoszczędzić ~1km objadzu.

« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2009, 21:58:31 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #156 dnia: Listopad 07, 2009, 21:49:36 »
Niech zgadnę, tam jest zakaz w lewo a Ty masz wyłaczone (0km) unikanie zawracania?

Zakaz jest. Jest też podwójna ciągła. Unikanie zawracania na 1 km. Przy 5 km jest OK - prowadzi do ronda i na rondzie robi zawrotkę.
Ten błąd to takie "pojawiam się i znikam"  :P - w wersji 5.5.1 był, potem w 5.5.3 poprawili, teraz jest znowu.
W wersji 5.5.1 to prowadził prosto z parkingu Shella/Lidla w lewo. A tam jest tak wyprofilowany wyjazd (wysepka), że ciężko taki manewr wykonać.
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2009, 21:51:07 wysłana przez jerzu »

*

Offline Klusek

• 1410
    • http://www.pdaclub.pl/info.php?id=6656
  • Sprzęt: Xperia Arc S
« Odpowiedź #157 dnia: Listopad 08, 2009, 09:50:24 »
Wczoraj miałem bardzo nieprzyjemną dla mnie sytuację spowodowaną prawdopodobnie przez AM 6.0. Piszę prawdopodobnie, bo nie jestem w stanie potwierdzić tego na 100%, ale wszystko wskazuje, że winowajcą jest właśnie AM.
Zacznę od tego, że kilka dni temu miałem już pierwsze objawy, ale nie powiązałem ich wtedy z AM. Stało się tak, że z nieznanych mi przyczyn (teraz podejrzewam o to AM) na karcie pamięci utworzyły mi się trzy foldery, które w nazwie miały same symbole i w żaden sposób nie dawało się ich usunąć czy to w telefonie czy to w czytniku kart pamięci. Skanowanie i próba naprawy błędów przy pomocy komputera także nie dawała spodziewanych rezultatów. Pomogło dopiero przeskanowanie karty w telefonie za pomocą SKTools (swoją drogą świetny program wart swojej ceny). O problemie zapomniałem, bo większych szkód mi nie wyrządził.
Poważniej przez ten problem zostałem zaatakowany wczoraj. Miałem jechać w trasę więc wcześniej ustawiłem sobie dokładnie trasę, wszystko zaplanowałem i nie pozostało mi nic innego jak tylko przygotować się do wyjazdu. Wszystko było pięknie do momentu kiedy miałem wyruszać i włączyłem AM z już zaplanowaną trasą. Przy pierwszym uruchomieniu wyskoczył mi błąd AM (w okienku AM), ale bez żadnej treści. Ponowne uruchomienie AM i kolejny błąd, tym razem nie udało się odnaleźć pliku z kategoriami (cokolwiek to znaczy). Troszkę zaczęło mnie to irytować, ale pomyślałem sobie, że reset urządzenia (Omnia Pro B7610) powinien załatwić sprawę. Szok przeżyłem kiedy sprzęt się uruchomił i okazało się, że zawartość karty została skasowana (jak się później okazało nie do końca) a na karcie są tylko dwa foldery tak jak poprzednio z różnymi symbolami w nazwie.
Miałem przy sobie laptopa więc próbowałem jakoś to naprawić. W telefonie nie było widać nic poza tymi folderami, ale jak się okazało komputer widzi normalnie zawartość karty przy czym jedyną konsekwencją jest całkowicie pusty folder z AM (stąd moje podejrzenie, że wszystkiemu winna jest AM). Wyglądało to tak, że komputer widział kartę i jej zawartość natomiast telefon widział na karcie tylko te nieszczęsne dwa foldery z dziwnymi i bezsensownymi nazwami. Próby skanowania karty w komputerze nie przynosiły poprawy i jedynym rozwiązaniem było skopiowanie zawartości karty na dysk, format karty pamięci w telefonie i potem ponownie wgranie wszystkiego na kartę.
Na nieszczęście nie miałem na komputerze żadnej instalki AM więc musiałem jechać w trasę bez pomocy, na moje szczęście trochę ją już znałem więc obyło się bez większego błądzenia.
AM wgrałem ponownie, trochę testowałem i jak na razie problem się nie powtórzył i mam nadzieje, że już więcej się nie powtórzy. Dla bezpieczeństwa zrobiłem sobie kopię karty pamięci (czego wcześniej nigdy nie robiłem) i w razie "W" będę przygotowany i będę wiedział co zrobić.
W innym temacie widziałem, że nocnyMarek miał również problem z wykasowaniem zawartości karty pamięci, ale nie wiem czy mój problem jest taki sam. Są pewne podobieństwa, ale i są różnice.
Sony Xperia Arc S powered by:
FXP208 - CM10

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #158 dnia: Listopad 08, 2009, 10:02:36 »
Dlatego właśnie testując BETĘ trzeba się zgodzić z warunkami producenta AM:

4. Zdaje sobie sprawe, ze wersje beta moga zawierac powazne usterki,
   w tym rowniez takie, ktore moga prowadzic do utraty danych
   zarowno w AutoMapie jak i w innych aplikacjach
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #159 dnia: Listopad 08, 2009, 10:09:36 »
Ale ja nie zamierzam przestać testować nowej wersji. Mam nadzieje, że dzięki temu każda kolejna AM będzie lepsza i z mniejszą ilością błędów. Na przyszłość po prostu muszę lepiej zabezpieczyć wszystkie swoje dane tak żebym przy następnej takiej sytuacji nie musiał się zbytnio martwić ;)
FXP208 - CM10

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #160 dnia: Listopad 08, 2009, 10:13:43 »
Bez przesady,chyba się nie powinno udostępniać wersji tak destrukcyjnej dla systemu jak i innych aplikacji.Miałem też taki przypadek (pisałem o tym we wcześniejszych postach) jak kolega  wyżej.Różne bety człowiek wgrywa i liczy się z tym ,że mogą być jeszcze niedoskonałe,niestabilne ale w obrębie swojego obszaru a nie całego systemu i urządzeń peryferyjnych.
Ciekawe jakich to komend program używa ,że kasuje inne pliki w obcych katalogach i miesza w systemie i swoim zachowaniem przypomina niezłego wirusa   do kasowania plików a nie użytkową  aplikację.
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 10:26:50 wysłana przez Rajmek »

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #161 dnia: Listopad 08, 2009, 10:23:28 »
Tego typu problemy jak u Kluska miałem chyba dwukrotnie (nie z AM6), ale nie wiążę tego z AM. Też pojawiały mi się dziwne foldery z symbolami w nazwach. Próba skasowania na PC nie dawała rezultatu, zmiana nazwy też, sygnalizowany był błąd strony kodowej. Po formacie karty przez chwilę było O.K. i potem ponownie podobne objawy. W chwilę po tym karta zaliczyła padaczkę. Wymiana karty na nową i po problemie.

*

Offline Klusek

• 1410
« Odpowiedź #162 dnia: Listopad 08, 2009, 10:32:45 »
Tego typu problemy jak u Kluska miałem chyba dwukrotnie (nie z AM6), ale nie wiążę tego z AM. Też pojawiały mi się dziwne foldery z symbolami w nazwach. Próba skasowania na PC nie dawała rezultatu, zmiana nazwy też, sygnalizowany był błąd strony kodowej. Po formacie karty przez chwilę było O.K. i potem ponownie podobne objawy. W chwilę po tym karta zaliczyła padaczkę. Wymiana karty na nową i po problemie.

Ja do końca pewien czy to była wina AM też być nie mogę. Jedyna poszlaką jest to, że po doprowadzeniu karty do porządku jedyną stratą było całkowite wykasowanie zawartości folderu AM. Dlatego też tego błędu do supportu na razie nie zgłaszam. Błąd strony kodowej też miałem przy próbie kasowania.
Wychodzi więc na to, że powinienem się zacząć rozglądać za nową kartą pamięci. A podobno SanDiscki takie niezawodne są ;)
FXP208 - CM10

*

Offline Rajmek

• 1224
  • Sprzęt: Galaxy S6 Edge+ (wersja 6.0.1)
« Odpowiedź #163 dnia: Listopad 08, 2009, 10:54:30 »
Też nie zamierzam przestać testować,ale nauczony ostatnimi doświadczeniami zabieram ze sobą  zzipowaną AM 5.5.3 oraz jeszcze dodatkowo jeden pliczek mianowicie BLACIMG.nbh dla odtworzenia systemu  :grin:  i przy okazji, czytałem uwagi o kółeczku z prędkością,na moim  Blackstonie jest to idealne koło wg mnie bardzo przydatne,warto czasami rzucić okiem czy nie szalejemy zanadto na drodze ,mógłby nawet być jakiś dźwięk przypisany do czerwonego kółka ( nie komunikat bo taki jest możliwy ale jakiś brzęczyk).
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 10:57:35 wysłana przez Rajmek »

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #164 dnia: Listopad 08, 2009, 11:28:12 »
... ,mógłby nawet być jakiś dźwięk przypisany do czerwonego kółka ( nie komunikat bo taki jest możliwy ale jakiś brzęczyk).

no to teraz pojechałeś z fantazją  :E :ok:

*

Offline jachu77

• *
  • 95
  • Sprzęt: Asus A696
« Odpowiedź #165 dnia: Listopad 08, 2009, 12:01:11 »
...... wg mnie bardzo przydatne,warto czasami rzucić okiem czy nie szalejemy zanadto na drodze ,mógłby nawet być jakiś dźwięk przypisany do czerwonego kółka ( nie komunikat bo taki jest możliwy ale jakiś brzęczyk).

Dobry pomysł, mógłby być brzęczyk ale jako opcja do włączenia  :ok:

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #166 dnia: Listopad 08, 2009, 12:22:20 »
...... wg mnie bardzo przydatne,warto czasami rzucić okiem czy nie szalejemy zanadto na drodze ,mógłby nawet być jakiś dźwięk przypisany do czerwonego kółka ( nie komunikat bo taki jest możliwy ale jakiś brzęczyk).
Dobry pomysł, mógłby być brzęczyk ale jako opcja do włączenia  :ok:

Chyba do wyłączenia  :E :E

*

Offline jachu77

• *
  • 95
« Odpowiedź #167 dnia: Listopad 08, 2009, 13:02:30 »

Chyba do wyłączenia  :E :E

Właśnie dlatego jako opcja, żeby nikogo nie uszczęśliwiać na siłę. :ohreally:

*

Offline tasba

• 46
« Odpowiedź #168 dnia: Listopad 08, 2009, 14:30:17 »
Właśnie sobie zainstalowałem 6.0.0 i zaaplikowałem POI...

Czy ten "ynformatyk", który wpadł na pomysł, aby 6.0.0 posiadała wbudowane wszystkie możliwe kategorie POI wybierane metodą drzewka to miał zły dzień czy może chciał zrobić na złość firmie Aqurat sp. z o.o. & Geosystems Polska sp. z o.o.???

Ja rozumiem, że gdy pobiorą mi się kategorie przez miplosync, to domyślnie staną się one aktywne w AM, ale to jest jakaś paranoja!!!
Po cholerę mi cała lista bankomatów czy miejsc sygnalizacji świetlnej jeśli ja tego nie potrzebuje w trasie? Nie wspomnę o innych kategoriach typu preferowane stacje benzynowe czy parkingi niepłatne. To jest kilka tysięcy POI, które włącza się tylko gdy są potrzebne. Normalnie zaśmiecają one tylko ekran.

Mam nawigację o rozmiarze ekranu 7 cali i mam problem aby zaptaszkować w tym chaosie te dane, które mi są potrzebne. Nie wyobrażam sobie szału tych, którzy będą sobie klikać na ekranach PDA z przekątną 2,4 cala!.
Panowie architekci od Automapy! Siła Automapy koncentruje się w POI! Bez niej bylibyście niszowym produktem na rynku, bo skomplikowany i nieprzejrzysty interfejs kompletnie nie sprzyjający dogodnym ustawieniem algorytmów wyznaczania nawigacji (mam na myśli intuicyjność i niejasność opcji) jest zaprzeczeniem jakiejkolwiek ergonomii obsługi i powodu zakupu tego oprogramowania. Macie pałę za ergonomię. Wersja 6 nie dość że nic nie wniosła, to jeszcze dramatycznie cofnęła Was o krok wstecz. Powiem więcej - na domyślnych ustawieniach nawigacja prowadzi przez maliny i wiejskie podwórka, ale tak akurat było od początku. Trzeba kilku tygodni w trasie aby optymalnie to oprogramowanie ustawić.

Rozumiem, że tworzycie produkt ambitny i nietuzinkowy na tle innych producentów, ale sorry - przekombinowaliście z tą ambicją. Przeciętnego drivera nieinżyniera informatyka i nientuzjasty AM  kompletnie, ale to kompletnie nie interesują wasze ambicje tylko łatwość obsługi. Ci którzy AM używają od kilku lat, poradzą sobie. Reszta odejdzie z kwitkiem bo zbyt skomplikowane narzędzie (podkreślam narzędzie a nie dzieło Aqurat) odstraszy każdego potencjalnego klienta.

Podsumowując moje największe zastrzeżenie.
Czy ktoś zastanowił się nad tym, że pobrane POI nie są tożsame z wyświetlanymi POI???
Czy ktoś pomyślał, że to co sprawdza się na ekranie komputera czyli drzewko wyboru, kompletnie nie sprawdzi się na ekraniku o powierzchni paczki papierosów na którym operuje się paluchem najczęściej podczas jazdy?

To tyle tytułem testów AM 6.
A teraz pobożne uzasadnione życzenia skoro jest okazja do zmiany numeru wersji 5 na 6:

- dodajcie opcje cofnięcia się w menu o poziom wstecz gdy jest się w głębokich ustawieniach AM (najczęściej zdarza się to na poziomie 3, ale i tutaj jest chaotycznie). Teraz jest tak, że jak się coś ustawi, to po kliknięciu ikonki X (w normalnym świecie znaczy to Cancel ale już się przyzwyczaiłem do logiki ujemnej w AM), program cofa się do widoku mapy, a to nie zawsze jest uzasadnione, bo trzeba znów wchodzić do menu ustawień i poszukiwać opcji bliźniaczej, którą się też chce ustawić. Z przykrością stwierdzam, że po kilku latach użytkowania nadal ma problemy aby dotrzeć do ustawienia, które mnie akurat interesuje - chaos! Tak być nie może. Prosta sprawa  - dwie ikonki: OK wraz z cofnięciem wstecz i X (czyli cancel) ale również z opcją poziom wstecz (jak czasem bywa to na poziomie 2). Skoro raz wspieracie taką logikę, a w innym przypadku nie to może warto się zdecydować na konsekwencje?

- wywalcie fabryczne POI wbudowane do AM typu cyrk, pogotowie, radar i inny taki shit - kompletnie to nikomu w dobie miplo nie jest potrzebne - czas zerwać z z sentymentami rodem z AM 3.0.
Mały update - można to wyłączyć w panelu miplosync w ustawieniach profilu Synchronizacja -> Parametry -> Synchronizuj punkty pochodzące z AutoMapy. A więc temat rozwiązany pozytywnie!

- wywalcie z AM 6 wszystkie kategorie POI, a pozostawcie tylko te, który zostały pobrane z miplo i popracujcie nad tymi drzewkami - obecnie TO SIĘ NIE NADAJE DO UŻYCIA, pomimo pozornej logiczności rodem z menu niemieckiego telefonu komórkowego z przed 10 lat.

- tryb widoku poglądowego - obecnie można maksymalnie ustawić 24 km. Jest to znacząco za mało! Ktoś powie - ale możesz sobie ręcznie oddalić widok. Odpowiadam, owszem ale przecież tu chodzi o szybki wybór widoku a nie celowanie paluchem w ekran gdy samochód podskakuje na "polskich szosach". Poglądowy widok oznacza widok fragmentu o rozpiętości minimum 50 km i więcej. Chodzi o widok, który pozwoli zorientować się względem dużych miast a nie tylko najbliższych wiosek i miasteczek jak to zwykle bywa przy przejeździe z A do B na długości 300 i więcej kilometrów.

Trochę ostro pojechałem, ale jestem zdania że krytyka jest raczej rzeczowa i konstruktywna.
To są rzeczy które najbardziej mnie drażnią w AM.

« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 16:14:42 wysłana przez tasba »

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #169 dnia: Listopad 08, 2009, 16:33:27 »
A ja się trochę czepne  B)

Skąd masz  AM 6.0.0  :-? Bo ja mam AM 6beta   i z racji że to beta nie nadaje się do tak ostrego krytykowania

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #170 dnia: Listopad 08, 2009, 16:33:33 »
no kolego tasba zaraz zostaniesz spacyfikowany. Tent post  na Twoim miejscu posłałbym do supportu AM. Tutaj raczej spotka cię krytyka, gdyż my tu jesteśmy fanatykami tego programu. I nawet jeżeli chłopcy z Aqurat coś sp..........ą , to my wołamy koledzy nic się nie stało, wiesz taka analogia do naszej reprezentacji piłkarskiej. My jesteśmy z Automapą na dobre i na złe  :E :ok:

*

Offline RUKAT

• 2388
« Odpowiedź #171 dnia: Listopad 08, 2009, 16:35:05 »
Treker ale mnie wyczułeś  :E :E

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #172 dnia: Listopad 08, 2009, 17:33:27 »
Treker, chyba za bardzo wczuwasz się w rolę  :mrgreen:
A co do POI, to w znacznej części z tsabą się zgadzam, drzewo kategorii w obecnej formie to nieporozumienie.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #173 dnia: Listopad 08, 2009, 17:52:36 »
A co do POI, to w znacznej części z tsabą się zgadzam, drzewo kategorii w obecnej formie to nieporozumienie.

A ja się pozwolę z Wami nie zgodzić. Może sama obsługa POI nie należy do ergonomicznych, ale takie ułożenie (hierarchiczne) bardzo mi odpowiada i czekałem na takie rozwiązanie. Łatwiej jest w tej chwili zanleźć konkretny punkt POI - wystarczy wpisać np. "real" i na ekranie zostają nam hipermarkety real. Nie trzeba się przekopywać przez kategorie, nie trzeba się zastanawiać czy "real" będzie w kategorii "sklep", czy w kategorii "centrum handlowe" a może jednak "hipermarket". Dlatego obecne rozwiązanie mi pasi, trzeba tylko popracować nad ergonomią obsługi i wyświetlania drzewa kategorii.
Skoro pojawiają się głosy że wbudowane POI są zbędne, to może należałoby dodać do instalatora AM opcję "Instaluj punkty POI" - kto chce sobie zainstaluje, kto nie chce to je oleje. Ja też korzystam z miplo.pl - z kategorii które mnie interesują. Ale czasami jest potrzeba znalezienia punktu w kategorii, której w miplo nie synchronizuję. Wtedy z pomocą przychodzą wbudowane POI. Tak, niby można sobie kategorię dociągnąć via GSM. Ale pop pierwsze: nie wszyscy mogą (PNA), nie zawsze się da (brak zasięgu, tak, są w tym kraju miejsca, gdzie z zasięgiem jest krucho), szybsze jest jednak skorzystanie z POI wbudowanych w AM.

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #174 dnia: Listopad 08, 2009, 18:05:31 »
Treker, chyba za bardzo wczuwasz się w rolę  :mrgreen:

Uderz w stół, a nożyce się odezwą  :E Ja nie wczuwam się w rolę, tylko jako czterogwiazdkowy użytkownik tego forum wyciągnąłem już dawno wnioski, co do podejścia użytkowników forum do tego softu i stąd taka moja odpowiedź do kolegi niezadowolonego z nowej odsłony AM 6.0 beta , co kolega RUKAT poparł swoim wpisem :D  
« Ostatnia zmiana: Listopad 08, 2009, 18:07:06 wysłana przez Treker »

*

Offline jachu77

• *
  • 95
« Odpowiedź #175 dnia: Listopad 08, 2009, 18:29:05 »

A ja się pozwolę z Wami nie zgodzić. Może sama obsługa POI nie należy do ergonomicznych, ale takie ułożenie (hierarchiczne) bardzo mi odpowiada i czekałem na takie rozwiązanie.

Ja również jestem zadowolony z tego rozwiązania, bo nie muszę teraz pobierać z Miplo wielu potrzebnych mi kategorii (około 90 tys. punktów), co wcześniej powodowało zmniejszenie szybkości AM. POI wbudowane praktycznie nie różnią się od tych z Miplo.  :ok:

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #176 dnia: Listopad 08, 2009, 18:35:36 »
Cytat: jerzu
A ja się pozwolę z Wami nie zgodzić.
Ależ zgadzasz się, tylko jeszcze o tym nie wiesz  :wink:

Bardzo długo czekałem/walczyłem/przekonywałem do na uporządkowania kategorii POI w hierarchiczną strukturę,
Z nutką megalomanii rzekłbym nawet, że byłem prekursorem tej  idei w czasach gdy nikomu się jeszcze nawet nie śniła   B)
Spójrz choćby na fragment mojego postu z sierpnia 2007:
"Odnośnie zagadnień obsługi POI, zadziwia mnie pewna nonszalancja, z jaką
support AM podchodzi do tego zagadnienia. Obsługa POI wraz z mobilne.net
i AMPOIsync była rewelacją  ... w 2005roku, od tego czasu poza trochę bardziej
rozbudowanym ostrzeganiem nic się właściwie nie zmieniło.
A mogłoby i to sporo: kategorie POI w AM  mogłyby mieć strukturę hierarchiczną
(drzewo z gałęziami podkategorii), opis POI mógłby nie być wyłącznie banalnym
polem tekstowym, mógłby zawierać wydzielone podpola typu:
-nr telefonu
-ulica i nr (adres szczegółowy)
-nazwa własna POI
-strona www
-zdjęcie POI
-czynne w (dni/godziny urzędowania, dostępności POI)
-może nawet płatna reklama?
-inne w miarę potrzeb kategorii (np. krótka historia obiektu) ...
Wtedy użytkownik mógłby prosto wybierać nie tylko pojedyncze kategorie,
ale całe gałęzie POI, mógłby sam decydować jaki zakres informacji o POI
go interesuje, czy tylko nazwa i telefon, czy pełen opis,  czy też inny zestaw danych
i pobierałby z miplo tylko te informacje którymi jest naprawdę zainteresowany.
Uporządkowanym zbiorem danych znacznie łatwiej byłoby zarządzać,
łatwiej byłoby go aktualizować, sortować, przeszukiwać, konfigurować ..."

Niestety post jest niemal tak samo aktualny jak  ponad 2 lata temu  :S
Obecna struktura drzewa kategorii jest nieprzemyślana i nielogiczna
przykład:
Wybieram funkcję Prowadź do > POI żeby wyszukać jakiś interesujący mnie punkt
i tu pierwszą pozycją w głównym katalogu są 'Informacje drogowe' -grupa kategorii
która 'z definicji' dla tej funkcji jest nieużywalna . Naprawdę znikoma liczba osób
wybierze jako cel podróży fotoradar, próg zwalniający, poranny korek, czy czarny punkt.

Kategorie główne nie są ułożone ani alfabetycznie, ani logicznie.
(np.handel na liście jest znacznie dalej od kultury, a przecież statystycznie
 na 1 wizytę w kinie/teatrze przypada znacznie więcej wyjazdów do sklepów)

Kategorie szczegółowe są przynajmniej ułożone alfabetycznie (też nie wszystkie),
ale podział na kategorie 'główniejsze mniej ważne' znów jest zupełnie przypadkowy,
np. stacje benzynowe, w podkategoriach głównych jest sieć stacji JET, a obecnie w Polsce
nie ma ani jednej stacji tej sieci, za to popularne stacje paliw 1-2-3 albo Petrochemia Płock
wrzucone są jako podkategorie do kategorii 'Inne', gdzie znajdziemy też stacje LPG (sic!)
Konia z rzędem temu, kto domyśli się, że stacji LPD należy szukać w 'innych stacjach benzynowych'

Żeby jeszcze kategoria główna zwała się stacje PALIW a nie benzynowe, wszak LPG jest paliwem, a nie benzyną.
Na dokładkę jeszcze, stacji niemarkowych/prywatnych trzeba szukać nie w kategorii 'Inne', a 'Pozostałe'.

Nazwy POI, tu też zupełna wolnoamerykanka.
Spójrz na screen w załączniku - widać tam wyraźnie, że zmorą nazw POI jest dublowanie nazwy kategorii w nazwie punktu
(Hotel Sobieski zamiast Sobieski) i nazwa miejscowości jako pierwszy człon nazwy zamiast nazwy własnej punktu (jeśli taka istnieje)
Skutkiem tego są dublowane informacje w wynikach wyszukiwania
(a nawet więcej niż dublowane, bo mamy i ikonę hotelu, i podwojoną nazwę hotel)
oraz brak miejsca na wyświetlenie nazwy własnej POI.
W punktach fabrycznych na szczęście usunięto przynajmniej nazwę miejscowości z nazwy POI,
w POI z miplo często jedyną informacją którą widać, jest nazwa miejscowości.

Podsumowując, zdecydowanie brakuje jasnej, klarownej koncepcji zarówno organizacji struktur kategorii
jak samego nazewnictwa POI (o bezmyślnych opisach POI juz nie wspomnę to kolejny duży temat)
wskutek czego korzystanie z bazy POI jest skomplikowane, czasochłonne i nieefektywne.

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #177 dnia: Listopad 08, 2009, 19:48:30 »

A ja się pozwolę z Wami nie zgodzić. Może sama obsługa POI nie należy do ergonomicznych, ale takie ułożenie (hierarchiczne) bardzo mi odpowiada i czekałem na takie rozwiązanie. Łatwiej jest w tej chwili zanleźć konkretny punkt POI - wystarczy wpisać np. "real" i na ekranie zostają nam hipermarkety real. Nie trzeba się przekopywać przez kategorie, nie trzeba się zastanawiać czy "real" będzie w kategorii "sklep", czy w kategorii "centrum handlowe" a może jednak "hipermarket". Dlatego obecne rozwiązanie mi pasi, trzeba tylko popracować nad ergonomią obsługi i wyświetlania drzewa kategorii.

Podpowiedz mi proszę jak znaleźć "Orlen".

Po wpisaniu Orlen, pojawiają się nazwy ale nie te których oczekiwałem.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
« Odpowiedź #178 dnia: Listopad 08, 2009, 20:07:52 »
Podpowiedz mi proszę jak znaleźć "Orlen".

Ja nie odpowiadam za dziwne zachowanie AM po przeróbkach  :P

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #179 dnia: Listopad 08, 2009, 20:08:26 »
Musisz zejść z drzewa  :grin:
Wyszukiwanie działa tylko w wybranej gałęzi drzewa.
Po całym drzewie można szukać tylko z 'pnia katalogów'.
(zgłosiłem to jako błąd, MZ wyszukiwanie powinno działać zawsze na całym drzewie)