Nowość - trasa ŁATWA w AM 6.8 beta.

• 64 Odpowiedzi
  • 23450 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
Odp: Nowość - trasa ŁATWA w AM 6.8 beta.
« Odpowiedź #30 dnia: Marzec 05, 2011, 00:39:16 »
Tam gdzie to możliwe AM na trasie łatwej stara się omijać skręty w lewo, zawracać, nie prowadzić przez ronda. Dodatkowo będzie prowadziła drogami możliwie najwyższej kategorii.
O ile dobrze pamiętam dyskusję o potrzebie utworzenia "trasy łatwej", to głównie chodziło o to, by taka trasa prowadziła drogami możliwie najwyższej kategorii. Omijanie skrętów w lewo i unikanie rond - to łagodnie mówiąc - jakieś nieporozumienie.
Osoby nie umiejące skręcać w lewo i przejeżdżać przez ronda nie powinny otrzymywać prawa jazdy.
Mam nadzieję, że odwrócenie priorytetów w cytowanym wyżej wyjaśnieniu jest przypadkowe.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #31 dnia: Marzec 05, 2011, 06:45:59 »
dla mnie tez to jest chore, zeby trasa unikala zakretow w lewo i rond. Jak mozna bylo wpasc na taki pomysl. Nie umiesz jezdzic, to nie wsiadaj do samochodu. Panowie z Aqu przemyslcie to sobie. Ja rozumiem, ze ostatnie slowo nalezy do was, ale trasa latwa, to nie znaczy trasa dla osob bez umiejetnosci prowadzenia auta. Tylko kategoryzacja powinna byc tu wyznacznikiem i nic poza tym. Panowie mam pomysl dajcie w opcjach, zeby te unikanie skretow w lewo i rond mozna bylo sobie wlaczac lub wylaczac, tak jak teraz unikamy zawracania i wiekszosc bedzie zadowolona, bo wszyscy na pewno nie :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2011, 06:51:47 wysłana przez Konrad4x »

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #32 dnia: Marzec 05, 2011, 08:44:55 »
To nie jest chore, we wszystkich nawigacjach gdzie jest "trasa łatwa" jest dokładnie tak samo. Aqurat nie jest tu wyjątkiem. Pisałem już o tym wcześniej. Chcieliście łatwej to macie.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #33 dnia: Marzec 05, 2011, 09:23:52 »
To nie jest chore, we wszystkich nawigacjach gdzie jest "trasa łatwa" jest dokładnie tak samo. Aqurat nie jest tu wyjątkiem. Pisałem już o tym wcześniej. Chcieliście łatwej to macie.
To żeby ominąć jeden skręt w lewo na światłach AM na trasie Warszawa Bydgoszcz (opisanej przeze mnie) prowadzi 3km w kierunku przeciwnym by znów pokonać te 3km prowadząc przy tym przez 10 dodatkowych skrzyżowań i ze 15 pasów na których nieumiejący prowadzić może potrącić człowieka - to jednak jest chore...
Trasa łatwa to miał być łatwy routing a nie omijanie skrętów w lewo....
ISTQB Certified Tester

*

Konrad4x

« Odpowiedź #34 dnia: Marzec 05, 2011, 09:29:48 »
Chcieliście łatwej to macie.

Chcieliśmy to prawda  :ok: Ale jak już przywołujesz nasze oczekiwania, to zacytuj co definiowaliśmy jako trasa łatwa. Jak znajdziesz chociaż jeden post, gdzie forumowicz napisał, że oczekuje od trasy łatwej unikania lewoskrętów i wjazdów na ronda, to publicznie cię tutaj przeproszę  :)

*

Offline jachraniak

• 2152
  • Sprzęt: iPhone 13
« Odpowiedź #35 dnia: Marzec 05, 2011, 09:37:51 »
Chcieliśmy łatwej - łatwą mamy, miała prowadzić po drogach o najwyższych kategoriach i to robi. Znaczy się 100% wykonania planu. Unika skrętów w lewo - 200%. Unika rond - 300%.
I to się nazywa wyjść na przeciw oczekiwaniom klienta.

*

Konrad4x

« Odpowiedź #36 dnia: Marzec 05, 2011, 09:44:54 »
Chcieliśmy łatwej - łatwą mamy, miała prowadzić po drogach o najwyższych kategoriach i to robi. Znaczy się 100% wykonania planu. Unika skrętów w lewo - 200%. Unika rond - 300%.
I to się nazywa wyjść na przeciw oczekiwaniom klienta.

No i brakuje zakończenia, że unika wsiadania do samochodu, czyli 400, a nawet 500% normy  :grin: :grin: :grin:

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #37 dnia: Marzec 05, 2011, 10:33:04 »
Chcieliśmy to prawda  :ok: Ale jak już przywołujesz nasze oczekiwania, to zacytuj co definiowaliśmy.......

Ja napisałem na czym polega 'trasa łatwa' we wszystkich nawigacjach w których ona występuje.

Nawiasem, lewoskręt jest chyba najbardziej niebezpiecznym manewrem w mieście (zapraszam na "Wypadek-przypadek" TVN Turbo), a ronda zobaczcie co się dzieje np. na rondach 'turbinowych'. 

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #38 dnia: Marzec 05, 2011, 10:35:13 »
Chcieliśmy to prawda  :ok: Ale jak już przywołujesz nasze oczekiwania, to zacytuj co definiowaliśmy.......

Ja napisałem na czym polega 'trasa łatwa' we wszystkich nawigacjach w których ona występuje.

Nawiasem, lewoskręt jest chyba najbardziej niebezpiecznym manewrem w mieście (zapraszam na "Wypadek-przypadek" TVN Turbo), a ronda zobaczcie co się dzieje np. na rondach 'turbinowych'.
To jeszcze bezpieczniej jest w symulatorze samochodu......

EDIT: czyli rozumiem, że wyeliminowano opcję zawróć bo niektórzy mają problem z jazdą do tyłu na wstecznym....?
ISTQB Certified Tester

*

Offline JD-MM

• 1145
« Odpowiedź #39 dnia: Marzec 05, 2011, 10:39:48 »
Z założenia. Jeżdżę przez takie parę razy w tygodniu i widzę co tam wyprawiają kierowcy, łącznie z kierowcami autobusów którzy przejeżdżają parę razy dziennie.

Połączone: Marzec 05, 2011, 10:48:37
........czyli rozumiem, że wyeliminowano opcję zawróć bo niektórzy mają problem z jazdą do tyłu na wstecznym....?

Żeby było jasne, ja nie bronię Aquratu (mnie wystarczy 'szybka i optymalna'), ale jeżeli ma się nazywać 'łatwa' to niech będzie tak jak w innych nawigacjach (ktoś się przesiądzie z innej na AM i może oczekiwać tego samego).
Żeby prowadziła po najwyższych kategoriach wystarczył by ptaszek w opcjach, a nie cały 'typ trasy'.
« Ostatnia zmiana: Marzec 05, 2011, 10:48:37 wysłana przez JD-MM »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #40 dnia: Marzec 05, 2011, 11:41:42 »
Po 25 latach "za kółkiem" nie mam problemów ze skrętem w lewo co nie oznacza że nie wolał bym nie skręcać w lewo na ruchliwej trasie na łuku drogi gdzie aby zobaczyć nadjeżdżający samochód trzeba wyjechać na pół drogi. Mam takie miejsce (Chyliczki obok Piaseczna Dworska/Wschodnia)  które  skutecznie da się ominąć  przy praktycznie zerowej różnicy odległości a skręca się tylko w prawo   B) 
Jeśli takie coś zaproponuje trasa "Łatwa " to   :ok:   natomiast  gdyby  proponowała nadłożyć parę km. aby ominąć takie miejsce to :evil: 
Tak więc nie wieszał bym psów na samej idei . Wszystko zależy jak ustawione są/będą  preferencje przy wyznaczaniu trasy łatwej   B)  B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Konrad4x

« Odpowiedź #41 dnia: Marzec 05, 2011, 11:46:53 »
...Tak więc nie wieszał bym psów na samej idei . Wszystko zależy jak ustawione są/będą  preferencje przy wyznaczaniu trasy łatwej   B)  B)

Dlatego może, żeby pogodzić te preferencje to defaultowo niech trasa łatwa nie pcha w lewoskręty i ronda, natomiast w opcjach trasy jak ktoś będzie chciał to sobie to odptaszkuje i trasa łatwa poprowadzi go wówczas po najwyższych kategoriach dróg nie pomijając na niej ronda lub skrętu w lewo.

« Odpowiedź #42 dnia: Marzec 05, 2011, 13:57:58 »
Ja znam drogi także z trochę innej perspektywy (projektowanie) i powiem wam, że miejsc, gdzie takie omijanie lewoskrętów ma na prawdę sens jest mało. Przepisy projektowania dróg są takie, że musi być zapewnione bezpieczne włączenie się do ruchu i to w rozsądnym czasie czekania na taką możliwość. Jeśli są jeszcze jakieś miejsca, gdzie trzeba wyjechać do połowy pasa, by zobaczyć nadjeżdżający samochód (pewnie droga nie przebudowywana od lat 70), to zgłaszajcie to do zarządcy drogi- niech to przebuduje, albo chociaż zmieni ustawienie znaków. Może to komuś uratuje życie...

Ronda turbinowe to także niezły pomysł, ale jak ktoś ma prawko od 30 lat i w między czasie nie zajrzał ani razu do przepisów, albo ma prawko od pół roku i jeszcze nigdy nie opuścił skrajnie prawego pasa, to nie ma co się dziwić, że jest kaszana. Po zwykłym rondzie także 80 % kierowców jeździ po maksymalnie zewnętrznym pasie, co mi osobiście pasuje, bo dzięki temu mam lewy pas wolny  :mrgreen:

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #43 dnia: Marzec 05, 2011, 14:58:35 »
może nie wszyscy czytają FB AM więc zacytuję
(...) pomysł trasy łatwej nie jest tylko... nasz. Temat opracowany był z instytucjami, które doskonale wiedzą, jak wygląda sytuacja na drogach, a nie podchodzą do tego przez pryzmat jednostki. I wnioski były bardzo klarowne jak taka trasa ma wyglądać.
kto wie, może kiedyś potestuję :)

*

Offline potas7

• **
  • 206
  • Sprzęt: OMNIA 2
« Odpowiedź #44 dnia: Marzec 05, 2011, 15:35:02 »
Tam gdzie to możliwe AM na trasie łatwej stara się omijać skręty w lewo, zawracać, nie prowadzić przez ronda. Dodatkowo będzie prowadziła drogami możliwie najwyższej kategorii.
O ile dobrze pamiętam dyskusję o potrzebie utworzenia "trasy łatwej", to głównie chodziło o to, by taka trasa prowadziła drogami możliwie najwyższej kategorii. Omijanie skrętów w lewo i unikanie rond - to łagodnie mówiąc - jakieś nieporozumienie.
Osoby nie umiejące skręcać w lewo i przejeżdżać przez ronda nie powinny otrzymywać prawa jazdy.
Mam nadzieję, że odwrócenie priorytetów w cytowanym wyżej wyjaśnieniu jest przypadkowe.

Też mam taką nadzieję!

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #45 dnia: Marzec 05, 2011, 17:59:42 »
Prowadzenie bez lewoskrętów ma sens. Znam parę osób, które mocno się boją takich manewrów, zwłaszcza na obcym terenie.  pozdr

Akurat to zachowanie było już w AM ZTCW... Wystarczyło bowiem zaznaczyć opcję "Pojazd ciężarowy" i oni tak właśnie jeżdżą ;-)
--
twinsen

*

mik39

« Odpowiedź #46 dnia: Marzec 06, 2011, 21:05:04 »
Instrukcja: Trasa Latwa
1. Zamknij AM
2. Otworz mape papierowa  :worried:

...nie moglem sie powstrzymac  :E

*

Offline tomek1970

• **
  • 116
  • Sprzęt: MIO P560 + WM6.0
« Odpowiedź #47 dnia: Marzec 08, 2011, 00:23:51 »
Odnośnie skrętu w lewo, gdzieś mi świtało że Aqurat sam tego nie wymyślił no i znalazłem  :ok:.
A swoją drogą widzę że na forum nie udziela się żaden kurier z firmy UPS  :mrgreen:.
zerknijcie na to: http://biz.blox.pl/2010/07/Zakaz-skretu-w-lewo.html i na to ]http://abcnews.go.com/WNT/story?id=3005890&page=2]
Myślę jednak że dla przeciętnego Kowalskiego takie unikanie na siłę lewoskrętów i rond jest lekkim nieporozumieniem, trasa łatwa powinna prowadzić po jak najwyższych kategoriach dróg, jak najszybszą trasą.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #48 dnia: Marzec 08, 2011, 01:00:23 »
takie unikanie na siłę lewoskrętów i rond jest lekkim nieporozumieniem ...

A wypróbowałeś choć kilka tras? Siła tego unikania jest IMO na tyle mizerna,
że nieporozumieniem jest raczej pisanie o unikaniu na siłę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #49 dnia: Marzec 08, 2011, 18:08:58 »
Sprawdziłem kilka znanych mi tras.
Rzeczywiście trasa łatwa prostuje niektóre fatalne odcinki proponowane przez szybką i optymalną.

Znalazłem dwie wtopy:
- płd. Wrocławia-Gorzów - łatwa proponuje przejazd przez cały Wrocław do DK94 i dalej już prosto do Lubina (zamiast A4->DK3 w Legnicy) - wybitnie AM nie lubi tej trasy
- po Wrocławiu na 1 odcinku zamiast drogi głównej z jednym lewoskrętem (bezkolizyjnym na światłach) proponuje krótszą drogę główną + lokalne ze skrz. równorzędnymi (w tym lokalne dojazdowe).

Ogólnie jednak trasę łatwą oceniam jako użyteczną.

Połączone: Marzec 15, 2011, 16:24:46
Dwa zrzuty z trasy łatwej:
1. Lepiej pojechać prosto i nawrócić niż wykonać jeden lewoskręt na drodze z pierwszeństwem.
2. Lepiej pojechać lokalną przez progi zwalniające (jednopasmówka, ale ruch 2-kierunkowy) niż krótszą główną drogą z jednym lewoskrętem.
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 16:24:46 wysłana przez nocnyMarek »
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #50 dnia: Marzec 15, 2011, 20:21:51 »
może nie wszyscy czytają FB AM więc zacytuję
(...) pomysł trasy łatwej nie jest tylko... nasz. Temat opracowany był z instytucjami, które doskonale wiedzą, jak wygląda sytuacja na drogach, a nie podchodzą do tego przez pryzmat jednostki. I wnioski były bardzo klarowne jak taka trasa ma wyglądać.
kto wie, może kiedyś potestuję :)

no to już wiemy kto opracował model nowej trasy
AutoMapa i Fundacja Krzysztofa Hołowczyca „Kierowca Bezpieczny” opracowały nowy typ trasy dla nawigacji samochodowej!

Trasa Łatwa rekomendowana jest kierowcom z mniejszym doświadczeniem drogowym oraz osobom, dla których najważniejszy jest spokój. Trasa Łatwa pozwala mniej doświadczonym użytkownikom dróg zaplanować trasę w taki sposób, by jej przejechanie było możliwe najłatwiejsze.

Jak podkreśla Marcin Kędzia, ekspert z Fundacji „Kierowca Bezpieczny”, zasada wyznaczania Trasy Łatwej została oparta na wieloletnim doświadczeniu Fundacji, działającej w obszarze bezpieczeństwa drogowego. “Nasze obserwacje oraz analiza wyników prowadzonych badań pozwoliły określić kryteria wyboru trasy przejazdu. Trasa zwykle ma być łatwa i możliwie krótka. Teraz na nasze życzenie, dokładnie taką trasę wyznaczy nam AutoMapa.”

Przy planowaniu trasy, AutoMapa stara się omijać skręty w lewo, oraz unika zawracania. Jednocześnie, tam, gdzie będzie to możliwe, AutoMapa pracując w trybie trasy Łatwej stara się nie prowadzić przez ronda. Przy wyborze dróg przejazdu, priorytet nad danymi SmartRoutes/ LiveDrive! mają drogi możliwie najwyższej kategorii.

„- Korzystanie z Trasy Łatwej fantastycznie upraszcza podróżowanie, szczególnie kierowcom z mniejszym doświadczeniem lub słabszą orientacją w topografii. Opcja ta umożliwia mało skomplikowane i dzięki temu mniej stresujące poruszanie się na przykład w dużym, zatłoczonym mieście. Dzięki temu zawsze szybko, spokojnie i bezpiecznie dotrzemy do celu.” – powiedział najlepszy polski kierowca rajdowy Krzysztof Hołowczyc.

Trasa Łatwa udostępniona zostanie wkrótce wszystkim użytkownikom AutoMapy posiadającym ważną subskrypcję, w najnowszej wersji oznaczonej numerem 6.8. Program można pobrać ze strony www.AutoMapa.pl

jak znajdujecie? bo jak napisali na FB że model był opracowywany z instytucjami to myślałem o czymś poważnym i w liczbie mnogiej :)
« Ostatnia zmiana: Marzec 15, 2011, 20:27:07 wysłana przez jachraniak »

*

Offline izaw

• 1165
« Odpowiedź #51 dnia: Marzec 15, 2011, 21:12:05 »
Jeżeli mają podobnych konsultantów przy innych aspektach działania programu, to przestaję się dziwić. AM działa wyśmienicie.

A co do łatwej. Nie prościej na stację. Tam załadunek na kolej i w drogę. Jadąc nad morze można się nawet wyspać.

*

Offline JR.Nysa

• 807
  • AM 6.17 PL , TomTom Android 1.4
  • Sprzęt: BLOW50YBT , Samsung Galaxy S 4 - i9505 5.0.1
« Odpowiedź #52 dnia: Marzec 16, 2011, 15:40:54 »
Przed chwilą zakończyłem trasę ŁATWĄ.

W sumie przejechane ok. 700km.

Wyjazd z Nysy godz. 6.30. Niewiele danych LiveDrive! - trasa wyznaczona poprawnie brak "dziwnego " wyznaczania tras.

Powrót godz. 12.30  - danych LiveDrive! więcej niż rano.  I tu zaczynają się schody.

Po przejechaniu ok 25 km. - komunikat utrudnienia w ruchu +16 min/ +3 km i program nakazuje skręt w drogę leśną.  :shocked:

Ignoruję to i jadę dalej , program buntuje się krótką chwilę po czym przeliczając znowu trasę nie widzi już problemu i nakazuje jechać prosto.( bez informacji poprawa)!

Czyli podana definicja trasy Łatwej ma się nijak do tego o czym zapewnia producent.   

Wyłączyłem LiveDrive i trasa do końca faktycznie była Łatwa

Liczyłem na to ,że pojawi się informacja o utrudnieniach bez zmiany trasy i z dodanym czasem przejazdu.

przy wyborze dróg przejazdu, priorytet nad danymi SmartRoutes/ LiveDrive! mają drogi możliwie najwyższej kategorii.

Pomyliłem się licząc na to ,że trasa "będzie prowadziła drogami możliwie najwyższej kategorii"

Do moderatora: proszę nie przenosić tej wypowiedzi do wątku o LiveDrive.

« Ostatnia zmiana: Marzec 16, 2011, 15:51:03 wysłana przez JR.Nysa »

*

Offline stafid

• 445
  • o drogę nie pytam
    • Perfect
  • Sprzęt: Asus 636N, AM EU
« Odpowiedź #53 dnia: Marzec 17, 2011, 13:35:29 »
potwierdzam, po moich probach na "łatwej" stwierdzam iż łatwą trasa jest jedynie wtedy gdy wylaczony LiveDrive w przeciwnym razie zależy od pory dnia łatwa może być bardzo ciężka i wkurw...........a. Ogólnie że jest wybór na ten typ trasy pochwalam.

*

Offline jachraniak

• 2152
« Odpowiedź #54 dnia: Marzec 17, 2011, 14:04:20 »
Nie to żebym tłumaczył producenta :)

Łatwą mamy po raz pierwszy... Ma ona oczywiście jakieś tam swoje plusy... chodzi o to jednak, aby te plusy nie przesłoniły nam minusów :)

Myślę że będzie jak z APR na początku - mało i źle. Teraz jest zdecydowanie lepiej.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #55 dnia: Marzec 17, 2011, 14:20:16 »
Poza tym błagań o ten typ trasy było a było!
A teraz, biadolenie i "najlepiej to na stację..."
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline rgr

• 1045
« Odpowiedź #56 dnia: Marzec 17, 2011, 15:43:28 »
Ale nikt nie prosił o 300% normy.
Ja osobiście jestem zawiedziony po paru numerach z Łatwą. Na bezstresową jazdę nie nadaje się, niezależnie czy z LD czy bez.
To nie tablica ogłoszeń !

*

Offline ycbo

• 810
  • Sprzęt: iPhone 11 Pro
« Odpowiedź #57 dnia: Marzec 17, 2011, 19:39:24 »
Myślę że producent nie zrozumiał co chcą użytkownicy i zamiast łatwej wyszła śmieszna.
Ja czytając prośby o trasę łatwą zrozumiałem że chodzi o trasę prowadzoną po lepszych drogach nawet kosztem odległości.
A producent zrobił łatwą bez skrętów w lewo, to można iść dalej i gdyby nie oceany wytyczyć prostą dookoła globu, bo już watykan zrozumiał że ziemia jest okrągła i jadąc z Warszawy na wschód dojedziemy do Poznania.
Na obrazkach widać że łatwa osiedlowymi uliczkami nie jest wcale łatwa.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #58 dnia: Marzec 17, 2011, 19:50:26 »
Przed wjazdem do firmy muszę taki manewr wykonać (zawróc w lewo).
I powiem Ci, że oprócz głupiego stania między pasami, gdzie nie wiesz ile doopy auta Ci wystaje na pas, z którego zjeżdżasz (i nie wiesz kiedy ktoś Ci w tę doopę wjedzie) to poprzepuszczać trzeba wszytskich nadjeżdżających z naperzciwka.
Czsem trwa to i 5 minut.
Więc może to nie takie głupie do końca.  :mysli:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jetsf

• 365
  • Sprzęt: Omnia 2,WM6.5, AM6.12.EU, BT-Q1000XT, GS2 ws 4.0.4
« Odpowiedź #59 dnia: Marzec 17, 2011, 20:30:18 »
Poza tym błagań o ten typ trasy było a było!
A teraz, biadolenie i "najlepiej to na stację..."
O trasę łatwą tak.
Nie przypominam sobie jednak, aby ktoś błagał o unikanie lewoskrętów.