AM 5.2. Beta testy rozpoczęte

• 492 Odpowiedzi
  • 108653 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S21 Ultra
Odp: AM 5.2. Beta testy rozpoczęte
« Odpowiedź #330 dnia: Październik 18, 2008, 12:36:28 »
Np w Berlinie, są w Amsterdamie, są w w Utrechcie, są w Paryżu ale nie ma np w Zagrzebiu czy Moskwie.
Pokazywać nie ma czego, bo wygląda to tak samo jak u nas... a nawet gorzej.. jedna mgła bo budynki  są gęściej...
A w Londynie? Cork albo Dublin (Irlandia) ?
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #331 dnia: Październik 18, 2008, 12:48:43 »
Np w Berlinie, są w Amsterdamie, są w w Utrechcie, są w Paryżu ale nie ma np w Zagrzebiu czy Moskwie.
Pokazywać nie ma czego, bo wygląda to tak samo jak u nas... a nawet gorzej.. jedna mgła bo budynki  są gęściej...
A w Londynie? Cork albo Dublin (Irlandia) ?
Londyn -tak
Dublin -tak
Cork -nie
ISTQB Certified Tester

*

Offline yossarian-67

• **
  • 174
  • Sprzęt: PNA NAVROAD 430BT, HTC HD2, TT GO LIVE 1000
« Odpowiedź #332 dnia: Październik 18, 2008, 12:57:28 »
Liverpool - tak

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #333 dnia: Październik 18, 2008, 13:19:01 »
Ale ja bym się tym nie podniecał bo jak zobaczyłem jak to wygląda w Berlinie gdzie zabudowa jest gęsta to pomyślałem, że dobrze, że nie używam budynków 3D   :P
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #334 dnia: Październik 18, 2008, 13:59:52 »
Przyglądam się tym nowym mapom i mam mieszane uczucia :S
Np. jeśli chodzi o kategoryzację dróg mapy Teleatlasu wyglądają znacznie lepiej od map Navteqa,
Pięknie widać która to droga główna, która główniejsza, a która lokalna, od razu wiadomo gdzie parking
i gdzie parkowa alejka. Zobaczcie sami, w poniżej fragment Swindonu (GB) ze słynnym 'magicznym rondem':

Na mapie TA jest rozrysowane jako 5 połączonych w pierścień rondek, na mapie NTQ to zwykłe duże rondo.
TA korzysta z 6 kategorii dróg, w NTQ mamy tylko 3.

/ciąg dalszy w następnym poście bo się załączniki nie mieszczą .../
Napisane: 18-10-2008, 13:57:23
I fragment Paryża, na mapie TA użytych 10 kategorii dróg, a na mapie NTQ tylko 5
W dodatku, przynajmniej wizualnie, wygląda to na logiczną, spójną i doskonale przemyślaną konstrukcję.
(pomijam szczegółowość map, bo jest podobna, raz jakiejś uliczki brak na jednej, raz na drugiej mapie)
Obawiam się, że ta 'kategoryjna ubogość' map NTQ może mieć zauważalny negatywny wpływ
na jakość tras kalkulowanych na podstawie tych danych  :|

AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline WalZych

• **
  • 179
  • Sprzęt: SG4 z AM SygicEurop; HD2 na WM; AM6 EU; Asus TF201
« Odpowiedź #335 dnia: Październik 18, 2008, 14:26:57 »
Ja tam jestem z nowych map zadowolony. Grecka wyspa Aegina, na którą zwykłem jeździć na wakacje poprzednio ledwie miała obrys wyspy, teraz zarówno ona, jak i sąsiednie wysepki mają pełną siatkę dróg.

Pewnie tak, jak piszecie, w niektórych rejonach TA ma przewagę, w niektórych NQT.

Muszę dorzucić, że i w Hiszpanii maleńkie wiejskie dróżki, po których czasem jeżdżę, też pojawiły się na mapie NQT. W TA takie szczegóły nie istniały. A więc na razie, z poziomu oglądania przy biurku, oceniam tę zmianę na duży plus. Zobaczymy w trasie...
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 14:37:36 wysłana przez WalZych »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #336 dnia: Październik 18, 2008, 14:34:04 »
I co z tego, że dali nam Rosje po Ural skoro zabrali Ukrainę.. nam o wiele bliższą i potrzebną.... :(
Nasuwa mi się pytanie... A co gdyby zainstalować te kraje, które są lepsze w Navteq a potem doinstalować te, które są lepsze w TA.... choć podejrzewam, że ten numer nie uda się...
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 14:43:04 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #337 dnia: Październik 18, 2008, 14:50:00 »
O czym Ty opowiadasz??? :ohreally:
Jedyna różnica między 'UA by TA' a 'UA by NTQ' jest taka, że na tych kilku drogach tranzytowych które zawierają,
TA ma dokładnie rozrysowane węzły i skrzyżowania.

EDIT, jest jeszcze druga różnica,
TA ma sporo więcej miejscowości (gdzieś koło setki) narysowanych jako kropka + nazwa na mapie.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 14:53:50 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #338 dnia: Październik 18, 2008, 14:51:34 »
A mógłbym prosić osoby posiadające EU, aby zrobiły screena miejscowości Bantry w Irlandii (zbliżenie centrum oraz zbliżenie na ulicę Ard Na Greine)?

Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #339 dnia: Październik 18, 2008, 14:57:44 »
EDIT, jest jeszcze druga różnica,
TA ma sporo więcej miejscowości (gdzieś koło setki) narysowanych jako kropka + nazwa na mapie.
No właśnie, Marku... chodzi o dokładność... zobacz jak wyglądają ulice Lwowa czy Kijowa w TA a jak w Navteq... :(
ISTQB Certified Tester

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #340 dnia: Październik 18, 2008, 15:22:47 »
Jakie ulice Lwowa?  :O
Lwów to jest kawałek obwodnicy i kilka dróg dojazdowych, w NTQ są nawet 2 wiecej ...
W Kijowie jest to samo.

matmic, wyglądają bardzo podobnie, w obu nie ma takiej ulicy,
owszem w TA jest taka koło Midleton, w NTQ też jest ale nazywa się inaczej - Bailick Road
Bailick Road też jest w TA, ale ta sama w NTQ nazywa się Castleredmond,
coś tam jest zdrowo namieszane z tymi nazwami  :shock:
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 15:24:59 wysłana przez nocnyMarek »

*

Offline matmic

• 583
    • Mateusz Miciński
« Odpowiedź #341 dnia: Październik 18, 2008, 15:25:38 »
A mógłbym prosić jednak o jakieś dwa screeny?
Spróbuje nań zlokalizować dokładnie Ard Na Greine
Samsung Galaxy S21 Ultra
Microsoft Surface Pro 6

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #342 dnia: Październik 18, 2008, 15:30:41 »
Jakie ulice Lwowa?  :O
Lwów to jest kawałek obwodnicy i kilka dróg dojazdowych, w NTQ są nawet 2 wiecej ...
W Kijowie jest to samo.
to ja już nie wiem... wyraźnie pamiętam, że ulice we Lwowie były... a tera sam już nie wiem a poza tym teraz mam to juz odinstalowane... ale Marku, kłócić się nie będę.... może nie mam racji...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #343 dnia: Październik 18, 2008, 15:32:56 »
Witam. Zainstalowalem 5.2b 644 i zauwazyem pewien problem na htc tytn II. Po osiagnieciu celu, mapa informuje ze cel osiagniety, natomiast po przejechaniu punktu mapa nie przelicza trasy by wrocic do punktu koncowego. Mapa caly czas wskazuje moja pozycje, natomiast jak pomniejsze mape to widze cala zaplanowana trase z punktu startowego do punktu koncowego. Usuniecie trasy po osiagnieciu celu jest odznaczone.

AM 5.1.1 zamrazal wskaznik na mapie po osiagneciu celu
AM 5.0.7 wyliczeni punktu po jego osiagnieciu i przejechaniu odbywalo sie bez problemu

Czy ktos moze sprawdzic na htc tytn II czy ma identycznie?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #344 dnia: Październik 18, 2008, 15:38:02 »
Nie wiem jaka wersję programu użyć bo to skompilowali z 644 ale 3 dni temu powstała 646. Z drugiej strony widzę, że w tej 644 zmieniony jest ekran informacyjny o programie.
Może w tej 644 dokonali poprawek w stosunku do poprzedniej 644?

Napisane: Październik 18, 2008, 15:34:52
Witam. Zainstalowalem 5.2b 644 i zauwazyem pewien problem na htc tytn II. Po osiagnieciu celu, mapa informuje ze cel osiagniety, natomiast po przejechaniu punktu mapa nie przelicza trasy by wrocic do punktu koncowego.
A po co ma Ci to przeliczać...?
Moim zdaniem wszystko jest jak należy ...po dojechaniu trasa powinna się skasować a nie liczyć ponownie do tego punktu finalnego...
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #345 dnia: Październik 18, 2008, 15:41:36 »

A po co ma Ci to przeliczać...?
Moim zdaniem wszystko jest jak należy ...po dojechaniu trasa powinna się skasować a nie liczyć ponownie do tego punktu finalnego...
Jestes w miescie, dojezdzasz do punktu, nie masz gdzie zaparkowac, wjezdzasz w pierwsza jednokierunkowa i nagle okazuje sie ze oddaliles sie od punktu na jakies 2-3km i nie jestes w stanie do niego wrocic bo nie znasz miasta. Musisz ponownie wlaczyc by prowadzil cie do punktu i tak w kolko az zaparkujesz. Na 5.0.7 funkcja dzialala idelanie i nie widze snesu dlaczego miala by dalej nie dzialac

edit
Dodatkowo hmmm po co byla by opcja usuwania trasy po osiagnieciu?
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 15:45:15 wysłana przez kwashop »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #346 dnia: Październik 18, 2008, 15:46:44 »
Usuwanie trasy po osiągnięciu celu zawsze była włączone defaultowo i nigdy tego nie zmieniałem...
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #347 dnia: Październik 18, 2008, 15:50:29 »
Komunikat powitalny tez jest wlaczony defaultowo co nie znaczy ze tego nie zmieniam. Skoro opcja jest i do tej pory dzialala to fajnie by to chodzilo. Takze czekam na jakiegos testera z htc tytn II :) szczegolnie ze ta funkcja w momencie am 5.1.1 zaczela sie sypac a na innych urzadzeniach dzialala prawidlowo.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 15:53:19 wysłana przez kwashop »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #348 dnia: Październik 18, 2008, 15:53:30 »
Komunikat powitalny tez jest wlaczony defaultowo co nie znaczy ze tego nie zmieniam. Skoro opcja jest i do tej pory dzialala to fajnie by to chodzilo. Takze czekam na jakiegos testera z htc tytn II :) szczegolnie ze ta funkcja w momencie gdy sypala sie na moim sprzecie, to na innych urzadzeniach z mapka 5.1.1 dzialala prawidlowo.
A może w ogóle prawie nikt nie używa tego tak ustawionego jak Ty używasz...?
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #349 dnia: Październik 18, 2008, 15:57:43 »
Moze po prostu Ty znasz cala topografie Polski na pamiec i nawigacja nie jest ci w ogole potrzebna. Ja korzystam z tej funkcji bardzo czesto, i licze na to ze w koncu bedzie poprawnie dzialac na htc, nie wspomne tu o => http://automapa.pl/?PEI=32493&article_id=82945. Dodatkowo hmm ja tu sie nie pytam czy to jest przydatne czy nie, ale czy dziala na HTC TYTN II. Z tego co widze posiadasz inne urządzenie więc nie bardzo możesz mi udzielić odpowiedzi na moje pytanie.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #350 dnia: Październik 18, 2008, 16:02:12 »
Patrząc z ciekawości na właściwości pliku wm5Am.exe z wersji 644 widać, że została zmodyfikowana 8.X i jest to ta sama data co w beta 1 PL z czego wynikałoby, że nic w tym nie poprawiono. Natomiast w wersji 646 15.X - więc chyba tej będę używał.

Pozdrawiam
Napisane: Październik 18, 2008, 16:01:27
Moze po prostu Ty znasz cala topografie Polski na pamiec i nawigacja nie jest ci w ogole potrzebna.
Ale dlaczego tak ostro...?
Chciałem jakoś pomóc na ile pomogę... skoro coś działa źle to proszę zgłosić problem do supportu. Jeśli od razu nie zareagują to drugi czy trzeci raz.
A certyfikaty to można włożyć między bajki.. u mnie 5.0.7 się zamykała przy wyznaczaniu trasy. Na początku próbowali mnie zbywać, że mam nieoryginalny ROM ale jak naciskałem wzięli sprzęt do swoich laboratorium i przyznali się, ze znaleźli dzięki temu głęboko ukryty błąd.
A więc przyłożyli się bo wykazałem determinację i cierpliwość.
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 16:07:13 wysłana przez Puniek »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #351 dnia: Październik 18, 2008, 16:05:27 »
Ja tu sie nie zloszcze cz cos. Po prostu chce by jakis koles na HTC sprawdzil ta funkcje. Z suportem wymienialem sie @ na ten temat ale po odpowiedzi na ich pytania zostalem po prostu olany

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #352 dnia: Październik 18, 2008, 16:53:30 »
No już dobrze, dobrze.. ludzie piszą mi sms-y, że też tak używają jak Ty... :)
ISTQB Certified Tester

*

Offline malypb

• *
  • 84
  • Sprzęt: Samsung i780, Mio 550, NavRoad 430BT, Nokia 330, Nokia 500
« Odpowiedź #353 dnia: Październik 18, 2008, 17:14:31 »
Witam. Zainstalowalem 5.2b 644 i zauwazyem pewien problem na htc tytn II. Po osiagnieciu celu, mapa informuje ze cel osiagniety, natomiast po przejechaniu punktu mapa nie przelicza trasy by wrocic do punktu koncowego. Mapa caly czas wskazuje moja pozycje, natomiast jak pomniejsze mape to widze cala zaplanowana trase z punktu startowego do punktu koncowego. Usuniecie trasy po osiagnieciu celu jest odznaczone.

AM 5.1.1 zamrazal wskaznik na mapie po osiagneciu celu
AM 5.0.7 wyliczeni punktu po jego osiagnieciu i przejechaniu odbywalo sie bez problemu

Czy ktos moze sprawdzic na htc tytn II czy ma identycznie?

Wg. mojej wiedzy w zadnej wersji nie ma dalszej nawigacji, jezeli uzyskales komunikat: jestes u celu.
Trasa nie jest kasowana, ale tez nie jest dalej robiona nawigacja - bo przeciez osiagneles cel.
I jestem pewien, ze tak bylo zawsze. I tak tez jest teraz. Dziala OK.

« Odpowiedź #354 dnia: Październik 18, 2008, 17:19:47 »
Gdyby tak bylo to bym nie zawracal sobie glowy. Na 5.0.7 tak wlasnie dziala. Ze jak przejade punk to trasa jest caly czas przeliczana by wrocic mnie do punktu. Kolega na dniach sprawdzal ta sama funkcje na 5.1.1 na jakims lark 350 czy cos w tym stylu i wszystko smiga. Oczywiscie nie chce sie tu klocic ale w koncu jest opcja usun trase po osiagnieciu celu :)
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 17:23:10 wysłana przez kwashop »

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #355 dnia: Październik 18, 2008, 17:29:51 »
W navi przeznaczonych na wodę bywa funkcja MOB (men over the board) - wciskasz przycisk i gps zaczyna nawigować do właśnie mijanego punktu nawet gdy się go kilka razy minie . Może by AM uzupełniono o podobną funkcję  specjalnie dla kolegi  kwashop  :E :E :E .   Ja jestem za  (poweżnie) w końcu AM odgraża się że jest nie tylko do samochodu
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #356 dnia: Październik 18, 2008, 22:55:16 »
Właśnie spostrzegłem,że na mapie 0809 brakuje niektórych POI wbudowanych w stosunku do 0806.
Czy mógłby ktoś sprawdzić i porównać z 0806 (jeśli ktoś ma) - na Powstańców Śląskich 122 w Warszawie powinna być Stacja Benzynowa BP.

Pozdrawiam
« Ostatnia zmiana: Październik 18, 2008, 23:06:12 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #357 dnia: Październik 18, 2008, 23:46:42 »
Jest na obydwu, ale to jest chyba z "Miplo".

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #358 dnia: Październik 18, 2008, 23:58:54 »
Jest na obydwu, ale to jest chyba z "Miplo".
Miplo to co innego,... mi chodzi o wbudowane.
« Ostatnia zmiana: Październik 19, 2008, 00:02:29 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #359 dnia: Październik 19, 2008, 00:07:42 »
W 0806 jest stacja wbudowana bez opisu jaka. Tylko nr tel.