wariacje na temat Live(?)Drive

• 122 Odpowiedzi
  • 27286 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
Odp: wariacje na temat Live(?)Drive
« Odpowiedź #60 dnia: Sierpień 16, 2010, 00:20:56 »
 :E dzisiaj przeżyłem Wasze problemy po raz pierwszy. Na początku myślałem, ze komunikaty "teraz" i "uwaga" są ważne, tylko dlaczego pojawiają się w miejscach ....żadnych.
Potem pomyślałem, ze się pobierają (te komunikaty) co 2min (tak jak dane AM traffic), niestety nie znalazłem prawidłowości w tym działaniu.
Wszystko działo się na pustej trasie Jabłonna-Secymin. Żona się ze mnie śmieje, ze wreszcie ktoś więcej "gada" niż ona podczas jazdy i to bez potrzeby. I jeszcze znalazła wytłumaczenie, że to specjalnie, aby wzmocnić moją czujność podczas jazdy ... heh... i tu się zaśmiała :-|
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #61 dnia: Sierpień 16, 2010, 00:25:13 »
Zaczynam odnosić wrażenie, że Ci co czytają ten wątek i dalej jeżdżą z LD muszą czerpać z tego jakąś dziwną i niewytłumaczalną przyjemność. :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #62 dnia: Sierpień 16, 2010, 08:33:51 »
Zaczynam odnosić wrażenie, że Ci co czytają ten wątek i dalej jeżdżą z LD muszą czerpać z tego jakąś dziwną i niewytłumaczalną przyjemność. :mrgreen:

Chyba tak. Ja LD wyłączyłem, poczekam na finalną wersję 6.6 i znowu włączę. Ale jak dalej będą takie hocki-klocki to ja to całe LD pierniczę.
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #63 dnia: Sierpień 16, 2010, 10:26:50 »
:E dzisiaj przeżyłem Wasze problemy po raz pierwszy. Na początku myślałem, ze komunikaty "teraz" i "uwaga" są ważne, tylko dlaczego pojawiają się w miejscach ....żadnych.
Potem pomyślałem, ze się pobierają (te komunikaty) co 2min (tak jak dane AM traffic), niestety nie znalazłem prawidłowości w tym działaniu.
Wszystko działo się na pustej trasie Jabłonna-Secymin.
Mam dokładnie te same odczucia co do tych komunikatów, że pojawiają się w miejscach żadnych....
ISTQB Certified Tester

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #64 dnia: Sierpień 16, 2010, 12:01:23 »
Jeszcze jeden kwiatek:
Jadąc z południa na północ Wisłostradą, trasa szybka + LD na słynnym rondzie "pod Poniatoszczakiem" ( http://mapa.targeo.pl/Mapa_Polski,19,21.03793,52.23494?l=f1ae983b2c5f8ceb ) słyszy się "trzymaj się lewego pasa, na rondzie prosto, pierwszy wyjazd". Ofkorz pas środkowy i prawy prowadzą bezkolizyjnie z pominięciem ronda danej na północ.

Znany manewr w AM - w 6.5 też tak było :) Ale czy puści Cię przez rondo czy nie zależy od czasu w jakim się pojawiasz w okolicach ronda i czarnej magii :) Bo mi losowo pokazuje raz tu raz tu... a teraz APR tylko uwidocznił bardziej ten bug.

*

Offline rrudas

• **
  • 210
  • Sprzęt: Xiaomi Mi6, Modecom SX 7.1
« Odpowiedź #65 dnia: Sierpień 17, 2010, 08:39:30 »
Będę przewrotny. AM prowadzi cię poprawnie. W godzinach szczytu jest to najszybszy sposób pokonania tego skrzyżowania. Sam tak najczęściej jeżdżę.
"Nie wystarczy mieć sprawny umysł, trzeba go jeszcze dobrze używać." - Kartezjusz (1596-1650)

Uczcie się języków - curva dei pedali

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
« Odpowiedź #66 dnia: Sierpień 17, 2010, 08:49:33 »
SR jest jak najbardziej ok.
Tylko aktualizować, aktualizować...
Postanowiłem skorzystać z tej rady. Najpierw strona AM - nie udało mi się znaleźć jakiejkolwiek wzmianki o AMCenter, no ale może źle szukałem :)
Jest na Miplo, ściągnąłem, działa, zaktualizowałem. Zastanawiam się tylko, dlaczego opisują to jako narzędzie dla urządzeń bez dostępu do internetu. Czy AM na moim zinternetowanym Palmfonie potrafi sobie odświeżyć dane SR? Może mi coś umknęło, ale nie wydaje mi się.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #67 dnia: Sierpień 17, 2010, 09:36:31 »
... Ale czy puści Cię przez rondo czy nie zależy od czasu w jakim się pojawiasz w okolicach ronda i czarnej magii :) Bo mi losowo pokazuje raz tu raz tu... a teraz APR tylko uwidocznił bardziej ten bug. ...
Na pewno nie losowo. Zależy to od dnia tygodnia i pory dnia.
Pozdrawiam
Karol

*

MarkNavi

« Odpowiedź #68 dnia: Sierpień 19, 2010, 17:20:12 »
Dziś w Wawie rozkopali trochę Aleje Niepodległości, bo jest remont torowiska. Pomyślałem sobie wracajac dziś z pracy, ze właczę live drive i zobacze na co to cudo stać. No i stac było na to, że trasa poprowadziła mnie na zamkniętą kobyłkami ulicę. Tak więc podjechałem pod płotek rozstawiony w poprzek ulicy, zawróciłem i pojechałem sobie dalej już wg mojego intuicyjnego live drive. Oczywiscie nie muszę dodawać, że LD przeszło właśnie u mnie do historii . Na razie i dziękuje za uwagę. :P

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #69 dnia: Sierpień 19, 2010, 17:24:50 »
Dziś w Wawie rozkopali trochę Aleje Niepodległości, bo jest remont torowiska. Pomyślałem sobie wracajac dziś z pracy, ze właczę live drive i zobacze na co to cudo stać. No i stac było na to, że trasa poprowadziła mnie na zamkniętą kobyłkami ulicę. Tak więc podjechałem pod płotek rozstawiony w poprzek ulicy, zawróciłem i pojechałem sobie dalej już wg mojego intuicyjnego live drive. Oczywiscie nie muszę dodawać, że LD przeszło właśnie u mnie do historii . Na razie i dziękuje za uwagę. :P
Mógłbyś to opisać i wysłać do supportu AM?
ISTQB Certified Tester

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #70 dnia: Sierpień 20, 2010, 19:43:11 »
Nie wiem jak jest w 6.6 ale jeśli na te kobyłki wyprowadziła Cię 6.5 to nie ma co zgłaszać, to już było na tym forum podnoszone wiele razy - LD nie obsługuje zablokowanych ulic (a wielka szkoda) - bez Miplo Traffic ani rusz. Czytałem tu, że 6.6 pokazuje "utrudnienia w ruchu" i "zdarzenia drogowe" ale czy to oznacza, że uwzględnia całkowicie zablokowaną ulicę w nawigacji (bez użycia MT) - nie wiem.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #71 dnia: Sierpień 21, 2010, 13:27:07 »
sorki za debilne pytanie ale nie doczytałem się tej informacji. Czy jak robię rano "prowadź do" np praca (z ulubionych) i AM złapie fixa i wyznaczy trasę, to czy wyznaczona trasa uwzględnia już najświeższe informacje Live Drive, czy dopiero trasa ponownie sie przeliczy za tyle minut ile w ustawieniach AMtraffic ustawilem na pobieranie danych LD, czyli np za 5 minut i dopiero ta nowa trasa uwzględni aktualną sytuację na drogach.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 21, 2010, 13:33:55 wysłana przez MarkNavi »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #72 dnia: Sierpień 21, 2010, 14:02:34 »
W finalnej 6.6 nie ma już tego przeliczania co chwila i bzdurnych komunikatów typu teraz czy utrudnienia co 5 minut na prostej drodze...

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #73 dnia: Sierpień 28, 2010, 15:02:20 »
Pisałem ostatnio w innym wątku ale chciałem powiedzieć, ze zauważyłem, ze te blokady z LD to tylko ikonki: ściągnąłem zdarzenia drogowe i w prowadzi/wyznacza trasy przez blokady - to jak to działa i czy w ogóle działa?

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #74 dnia: Sierpień 30, 2010, 00:28:01 »
Czasem działa. Pisałem o tym w wątku AM6.6 - np. w Wwie LD kazał mi ominąć zablokowany (remont) odcinek Al. Niepodległości od Batorego do Rakowieckiej. Być może to zależy jakoś od kategorii przypisanej takiemu "zdarzeniu".

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #75 dnia: Sierpień 30, 2010, 07:35:58 »
Czasem działa. Pisałem o tym w wątku AM6.6 - np. w Wwie LD kazał mi ominąć zablokowany (remont) odcinek Al. Niepodległości od Batorego do Rakowieckiej. Być może to zależy jakoś od kategorii przypisanej takiemu "zdarzeniu".
Mylisz się... w tym miejscu była postawiona blokada tradycyjna czy miplo-trafficowa - sam dałem się w tym miejscu na to złapać...
ISTQB Certified Tester

*

Offline lucpo1

• *
  • 76
  • Sprzęt: Samsung i780
« Odpowiedź #76 dnia: Sierpień 30, 2010, 08:12:48 »
Ostatnio we wtorek LD nie sprawdził mi się w okolicach Szczekocin. Była remontowana nawierzchnia na wiadukcie 50.62879, 19.84722. AM mnie tam kierowała w obie strony i straciłem 25 i 50 minut. Na podglądzie AM traffic droga była przejezdna, żadnych korków  :S

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #77 dnia: Sierpień 30, 2010, 08:18:48 »
Ostatnio we wtorek LD nie sprawdził mi się w okolicach Szczekocin. Była remontowana nawierzchnia na wiadukcie 50.62879, 19.84722. AM mnie tam kierowała w obie strony i straciłem 25 i 50 minut. Na podglądzie AM traffic droga była przejezdna, żadnych korków  :S
Wyślij to do supportu- jeśli to tak reklamują to powinni potraktować temat poważnie....
Zresztą jaką masz pewność, ze LD nawet jak wstawi Ci blokadę to AM ominie ten odcinek - z moich obserwacji w ostatnich dniach LD tylko wstawia ikonki a trasę i tak wyznacza po tych blokadach....
ISTQB Certified Tester

*

Offline Bankier

• 763
  • Sprzęt: TomTom 1015
« Odpowiedź #78 dnia: Sierpień 30, 2010, 08:48:51 »
3) Połączenia DUN
Brakuje mi automatycznego nawiazywania połączenia DUN lub choćby przycisku w menu "nawiąż połączenie" w urządzeniu na Windows CE (na ekranie głównym jest wielokolorowy przycisk statystyk i może w ten oknie powinien być przycisk nawiąż poł). Od tygodnia posiadam BLOW 50YBt i jak w innych urządzeniach z WCE trzeba nawiązywać poączenie DUN oddzielnie. Problem polega na tym, że czasami połączenie GPRS są przerywane i wtedy albo jedzie się nieświadomie bez traffica albo trzeba wejść w menu, zminimalizować AM nawiązać połączenie i wrócić do AM - a to odwraca uwagę i jest niebezpieczne!

Na navroad jest tak samo. Ale to jest cecha windowsa CE, a nie AM. Nie mówiąc już o upierdliwości przełączania trybu HF na DUN.

Lepiej to powinno działać na telefonach z Win mobile.

Np. tomtom oferuje urządzenia PNA z kartą sim+modemem gprs i tam to działa o wiele wygodniej (bo jedno urządzenie). Płacisz za usługę LIVE, a roaming jest w cenie (LIVE działa w kilku krajach).

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #79 dnia: Sierpień 30, 2010, 08:50:14 »
Przyznam, że byłem dość entuzjastycznie nastawiony do LD  :O~ i bardzo chciałem, żeby ta funkcjonalność działała. Ale po przejechaniu ponad 3,5 tys. km w ciągu ostatnich dwóch miesięcy, (w tym 6.6 beta 1 i 2, 6.6 final), IMHO stwierdzam, że pragnienia pijarowców AM nijak się mają do rzeczywistości  :S.
LD pcha w największe korki  :-| lub prowadzi na drogi, które najlepiej pokonywać Land Roverem...  :-? Oznaczałoby to brak danych dla konkretnych odcinków dróg, ale jeśli ich brakuje dla ważnych przelotówek w miastach lub DK poza, to jak to się ma do informacji na stronie AM o zbieraniu danych z kilkunastu niezależnych źródeł ? :worried:

Przez dwa tygodnie regularnie pokonywałem prawie całą Łódź na linii wschód - zachód. W godzinach szczytu LD z maniackim uporem zawsze pchał mnie w korki niezależnie od trasy szybkiej, optymalnej czy krótkiej. To moje miasto, więc wiem jak uniknąć pewnych sytuacji. Dla dobra ogółu  :proud:  stałem w korkach i omijałem korki własną trasą, mimo to ani razu nie dostałem od AM propozycji innej drogi. Czyli co? Byłem jedynym źródłem informacji?

A tego to już nawet nie chce mi się komentować:
Korzystając z AutoMapa Traffic kierowca już na starcie wie, że system wybrał najszybszą z możliwych w danej chwili trasę. Wie też jaki jest spodziewany czas dotarcia do celu. Nawet gdy widzi korek wie, że nie ma szybszej drogi niż wybrana przez AutoMapę.

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #80 dnia: Sierpień 30, 2010, 09:34:15 »
Mylisz się... w tym miejscu była postawiona blokada tradycyjna czy miplo-trafficowa - sam dałem się w tym miejscu na to złapać...
Errare humanum est. Tyle, że w mapie oryginalnej blokady z pewnością nie ma (bez LD prowadzi tym odcinkiem bez problemu) a Miplo Traffic mam jeszcze po reinstalacji AM nieuruchomione. Potrafisz to wyjaśnić?

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #81 dnia: Sierpień 30, 2010, 11:39:15 »
a Miplo Traffic mam jeszcze po reinstalacji AM nieuruchomione. Potrafisz to wyjaśnić?
Co z tego skoro było wcześniej zaimportowane....
ISTQB Certified Tester

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #82 dnia: Sierpień 30, 2010, 14:12:21 »
Po weekendzie:
wariactwo na zakopiance, jadę spokojnie dwoma pasami, nagle AM każe zjechać na pas obok prowadzący obok cmentarza, aby za chwilę znowu wpuścić na zakopiankę...
nieładnie...:/

druga sprawa. jak usunąć na stałe blokadę? Cały czas jest blokada na trasie Oleśnica - Oława przez Jelcz Laskowice.
Automapa głupieje, zawiesza się. Włączam raz jeszcze, usuwam blokadę. Przy okazji synchronizacji miplosynca blokada wraca :/
Na stronie też zgłosiłem do usunięcia i nic....
Ktoś podpowie ?
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #83 dnia: Sierpień 30, 2010, 15:33:27 »
a Miplo Traffic mam jeszcze po reinstalacji AM nieuruchomione. Potrafisz to wyjaśnić?
Co z tego skoro było wcześniej zaimportowane....
Po formacie SD niewiele plików wcześniej zaimportowanych miało szanse przetrwać :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #84 dnia: Sierpień 30, 2010, 15:35:24 »
druga sprawa. jak usunąć na stałe blokadę? Cały czas jest blokada na trasie Oleśnica - Oława przez Jelcz Laskowice.
Automapa głupieje, zawiesza się. Włączam raz jeszcze, usuwam blokadę. Przy okazji synchronizacji miplosynca blokada wraca :/
Na stronie też zgłosiłem do usunięcia i nic....
Ktoś podpowie ?
Na pewno wczytany masz ten sam plik z blokadami, który się synchronizuje?
Spróbuj "wczytać standardowy plik" w menu/trasa/blokady.
Pozdrawiam
Karol

*

Offline altroch

• 667
  • Sprzęt: Modecom WinCE 6.0/AM 6.xx, SGS3, SG Note3
« Odpowiedź #85 dnia: Sierpień 30, 2010, 17:53:24 »
Świeża synchronizacja jest zablokowany odcinek - zerwana droga DW455 Stary Otok

*

Offline edmun

• 933
    • Zdjęcia ślubne, Fotografia ślubna
  • Sprzęt: SGH-I780
« Odpowiedź #86 dnia: Sierpień 30, 2010, 20:05:26 »
Oczywiście przejeżdżałem wczoraj. Droga jest zerwana, ale jest wahadełko i w dodatku krótkie (max 3-4 auta w kolejce wieczorem)
SGH-I780 + Heineken78 Marvel Dream WM 6.5.3 96dpi
HTC ONE S
TTI TCB-880 + Sirio ML145
Alhambra TDI

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #87 dnia: Sierpień 31, 2010, 09:02:20 »
Po formacie SD niewiele plików wcześniej zaimportowanych miało szanse przetrwać :)
Jesli instalowałeś od zera nie przenosząc katalogu Profiles, nie synchronizowałes Miplosunc to widocznie AM wydała 6.6.0 z ta blokada na mapie. Traffic nie wstawia tradycyjnych blokad odcinków zaznaczanych tą niebieską linią ale wstawia płotki, które powinny (powtarzam powinny) działać identycznie - ale niestety znalazłem co najmniej kilkanaście przypadków ( na więcej szkoda było mi) gdzie blokady trafficowe to tylko ikonki bo AM prowadzi "po trupach".. tzn po blokadach... czasu)

Pozdrawiam
ISTQB Certified Tester

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #88 dnia: Sierpień 31, 2010, 10:52:28 »
Upartyś :)

Blokady w mapie nie ma, co chyba pisałem - trasa wyznaczona "na sucho" prowadzi tym odcinkiem bez żadnych zahamowań.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #89 dnia: Sierpień 31, 2010, 11:31:30 »
Upartyś :)

Blokady w mapie nie ma, co chyba pisałem - trasa wyznaczona "na sucho" prowadzi tym odcinkiem bez żadnych zahamowań.
Chyba się pogubiliśmy... przecież to ja pisałem, ze prowadzi po blokadach (tych trafficowych)!
ISTQB Certified Tester