wariacje na temat Live(?)Drive

• 122 Odpowiedzi
  • 27202 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline msz1959

• 569
  • Sprzęt: HTC Touch HD/AM6.15 EU, iP4/iAM5.0, NavigonEU+TL
wariacje na temat Live(?)Drive
« dnia: Sierpień 03, 2010, 16:34:24 »
Wakacje, więc okazja do częstszego używania AM. Chciałbym się podzielić wrażeniami z używania Traffic on-line (a.k.a. LiveDrive) - kilka rzeczy tam naprawdę mnie denerwuje:

1. Przeliczanie ("na głos" i z wyświetlaniem) trasy co 10-15 minut (jak rozumiem tyle, ile ustawię jako czas odświeżania informacji LiveDrive). Rozumiałbym, gdyby trasa się zmieniała ale w 99% przypadków "nowa" jest identyczna jak stara i jedyny skutek to zamieszanie - Hołek krzyczy ile do końca, mapa nagle się przekręca (bo w skali koniecznej do wyświetlenia całości jedyną opcją jest "północ u góry", więc jeśli jedziemy z opcją "kierunek jazdy do góry" to się robi karuzela, najpierw w jedną, zaraz potem w drugą stronę. Już kilka razy mi się zdarzyło, że cała ta niepotrzebna akcja wypadała dokładnie w momencie ważnego manewru, więc strzałka pokazująca np. w lewo na chwilę zamieniała się na "w prawo", zresztą w skali "pokaż całą trasę" w ogóle niewiele było na mapie widać. Uważam, że wyświetlanie całości nowej trasy, procentów postępu liczenia nawigacji itp. już w trakcie jazdy nie powinno mieć miejsca albo w ogóle albo tylko w przypadku zmiany trasy (a i to bym opatrzył jakąś ustawialną opcją).

2. ETA. Na stronie AM czytamy:
Dzięki AutoMapa Traffic kierowca otrzymuje dokładną informację, o której godzinie dotrze na miejsce ...
Spodziewałbym się, że przy domyślnych ustawieniach w dużym mieście, gdzie profil prędkości nie ma w zasadzie żadnego znaczenia, ETA będzie odzwierciedlała średnią prędkość strumienia pojazdów. Nie odzwierciedla. Dziś już przekroczyło to wszelkie granice, gdy po przeliczeniu trasy w trakcie jazdy do pracy (Warszawa) Hołek oświadczył "3 km, 10 min do celu". Dojechałem (nie robiąc slalomu ani nie jadąc po trawnikach) w ... 4 minuty.

3. Zamknięte odcinki dróg. Skarżyłem się już na to w oddzielnym wątku http://pdaclub.pl/forum/automapa/blokady-w-am-traffic-(livedrive)/. System, który nie jest w stanie zauważyć i obsłużyć faktu, że w pewnym momencie na jakimś odcinku drogi ruch całkowicie znika, nie jest wg mnie, wbrew zapewnieniom producenta, nadmiernie inteligentny. Wiem, że istnieje MiploTraffic ale moim zdaniem ta funkcjonalność powinna być zintegrowana w LiveDrive, jeśli to ma być rzeczywiście system informacji o 'aktualnych' warunkach na drogach.

A przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych (poinformowanych?) kolegów. Czy ktoś wie albo się domyśla, czy "zaszyte", statystyczne informacje o ruchu (SmartRoutes a.k.a. Traffic off-line) uwzględniają zmiany sezonowe? AM chwali się, że odróżnia pory dnia i dni tygodnia ale czy zauważa również, że np. w czasie wakacji zupełnie inaczej jeździ się po dużych miastach?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Odp: wariacje na temat Live(?)Drive
« Odpowiedź #1 dnia: Sierpień 03, 2010, 17:22:23 »
A przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych (poinformowanych?) kolegów. Czy ktoś wie albo się domyśla, czy "zaszyte", statystyczne informacje o ruchu (SmartRoutes a.k.a. Traffic off-line) uwzględniają zmiany sezonowe? AM chwali się, że odróżnia pory dnia i dni tygodnia ale czy zauważa również, że np. w czasie wakacji zupełnie inaczej jeździ się po dużych miastach?

Tak, stąd dane SmartRoutes zmieniają się i są dostępne nowe, co ok. 20dni, poprzez AMCenter.

*

Offline ochkarol

• 4813
  • Sprzęt: Samsung Galaxy A8
« Odpowiedź #2 dnia: Sierpień 03, 2010, 18:19:26 »
A gdzie tu związek z sezonowością?
Pozdrawiam
Karol
. : Kobietę łatwiej rozebrać wbrew jej woli, niż ubrać po jej myśli. : .

*

Offline MarioM74

• 381
  • Sprzęt: HTC Desire S, Blow GPS35V
« Odpowiedź #3 dnia: Sierpień 03, 2010, 19:17:37 »
Że na początku sierpnia będziesz miał lipcowe statsy :)
A we wrześniu jak wszyscy wrócą z wakacji będą sierpniowe - ale będzie jazda :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #4 dnia: Sierpień 03, 2010, 19:25:23 »
Dalej nie widzę związku cykliczności aktualizacji z sezonowością.  :-|
... A we wrześniu jak wszyscy wrócą z wakacji będą sierpniowe - ale będzie jazda :)
Jakby było tak jak piszesz, to byłaby jedna z większych głupot, jaką można zrobić z SR.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2010, 19:28:50 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #5 dnia: Sierpień 03, 2010, 19:33:14 »
Sezon
1. «pora roku»
2. «okres dogodny do jakichś działań»
3. «okres dojrzewania i zbiorów roślin lub owoców»

Zgodnie z definicją nr 2. aktualizacja danych SmartRoutes jest jak najbardziej sezonowa, odbywa się mniej więcej co 3 tygodnie i jest dogodna dla Aquratu   B)

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #6 dnia: Sierpień 03, 2010, 19:34:29 »
Dalej nie widzę związku cykliczności aktualizacji z sezonowością.  :-|
... A we wrześniu jak wszyscy wrócą z wakacji będą sierpniowe - ale będzie jazda :)
Jakby było tak jak piszesz, to byłaby jedna z większych głupot, jaką można zrobić z SR.

Chcę wierzyć,  że tak nie będzie :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #7 dnia: Sierpień 03, 2010, 19:56:07 »
To, że odbywają się cykliczne aktualizacje danych SR nie świadczy jeszcze o tym, że zawierają dane np. o porach roku !!!  :-|

Aktualizacja odbywa się, bo do starych danych SR są dokładane nowe, w związku z tym mogą zmienić się średnie prędkości na odcinkach dróg. Mogą być usuwane jakieś błędy.
Po tych operacjach przygotowane są nowe pliki i zamieniane za pomocą AM'Center w folderach AutoMapy.

ZTC na razie wiadomo dane SR zawierają tylko informacje o porze dnia i dniu tygodnia. Koniec kropka.
Macie jakieś inne, pewne źródło informacji?  :O

Połączone: [time]Sierpień 03, 2010, 19:58:09[/time]
... Zgodnie z definicją nr 2. aktualizacja danych SmartRoutes jest jak najbardziej sezonowa, odbywa się mniej więcej co 3 tygodnie i jest dogodna dla Aquratu   B)

Sezonowa w sensie cykliczna, co jakiś czas.
Ale dane trafficowe, nie zawierają informacji o miesiącu, czy porze roku. :O
A o to msz1959'owi chodziło.
« Ostatnia zmiana: Sierpień 03, 2010, 19:58:53 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline jagga68

• **
  • 187
  • Sprzęt: NR460 + AM EU, Nokia E52 + Ovi Maps, HTC Desire S
« Odpowiedź #8 dnia: Sierpień 03, 2010, 20:02:44 »
... Zgodnie z definicją nr 2. aktualizacja danych SmartRoutes jest jak najbardziej sezonowa, odbywa się mniej więcej co 3 tygodnie i jest dogodna dla Aquratu   B)
Sezonowa w sensie cykliczna, co jakiś czas.
Ale dane trafficowe, nie zawierają informacji o miesiącu, czy porze roku. :O
A o to msz1959'owi chodziło.
okej, okej, wiem, wiem, kumam, i znów zapomniałem dodać [IRONY MODE=ON] :)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #9 dnia: Sierpień 03, 2010, 20:06:29 »
Łobuzie  :wink: :ok:
Do stopki sobie wrzuć  :mrgreen:
Pozdrawiam
Karol

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #10 dnia: Sierpień 03, 2010, 20:49:02 »
Wczoraj miałem trasę ponad 600km.
Oto moje uwagi:

1) Ciągłe, uporczywe przeliczenia trasy.

Pierwszy raz jechałem z traffic -iem. Bardzo denerwującą sprawą jest ciągłe przeliczanie całej trasy (zmora). Co kilka minut (już sam nie wiem dokładnie co ile) następuje całowite przeliczanie trasy (z paskem postępu przeliczania). Co więcej, jeśli ma się np ustawione pytaj (promy, drogi płatne) co te kilka minut pokazuje się biały ekran, w którym trzeba zatwierdzać promy/drogi płatne co odwraca uwagę podczas jazdy. Na końcu przeliczania pojawia się widok całej trasy. Efektem tego jest to że co kilka minut mamy wylączone normalne funkcjonowanie trasy - co może być jeszcze gorsze w przypadku dłuższych tras.

Nie widzę uzasadnienia do tego by każde pobranie danych traffic skutkowało całkowitym przeliczaniem trasy!!!

2) Komunikaty "teraz + długość trasy" i inne...

Zupełnie niezrozumiałym jest ten komunikat bo po co podaje co chwila długość trasy zwłaszcza, gdy ma się wyłączone podawanie komunikatów co 30 minut. Beznadziejne są też są komunikaty utrudnienia ruchu zwałszcza bez żadnej informacji gdzie gdy jedzie się po doskonałej drodze!

3) Połączenia DUN

Brakuje mi automatycznego nawiazywania połączenia DUN lub choćby przycisku w menu "nawiąż połączenie" w urządzeniu na Windows CE (na ekranie głównym jest wielokolorowy przycisk statystyk i może w ten oknie powinien być przycisk nawiąż poł). Od tygodnia posiadam BLOW 50YBt i jak w innych urządzeniach z WCE trzeba nawiązywać poączenie DUN oddzielnie. Problem polega na tym, że czasami połączenie GPRS są przerywane i wtedy albo jedzie się nieświadomie bez traffica albo trzeba wejść w menu, zminimalizować AM nawiązać połączenie i wrócić do AM - a to odwraca uwagę i jest niebezpieczne!

Rozumiem, że może każde urządzenie ma inna nakładkę więc może wybierając autostart przy instalacji AM będzie instalowana łatka/dokładka na konkretne urządzenie umożliwiająca wykonywanie autopołączenia przy włączonym LiveDrive lub przycisku "wykonaj połączenie" - a może powinno być to wykonane na poziomie Windows CE (ale tak aby okienko wykonywania poł było ukryte).

ISTQB Certified Tester

*

Offline mnadziejka

• 41
  • Sprzęt: NavRoad 560 BF+AM EU, Xperia X8, Nokia 7230
« Odpowiedź #11 dnia: Sierpień 03, 2010, 21:55:17 »
Popieram puńka. Mam te same spospostrzeżenia. Podpisuję się pod tym

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #12 dnia: Sierpień 03, 2010, 22:21:31 »
Popieram puńka. Mam te same spospostrzeżenia. Podpisuję się pod tym
Piszcie to na beta@automapa.com.pl

Pozdr
ISTQB Certified Tester

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #13 dnia: Sierpień 03, 2010, 22:43:22 »
Punkt 1) Puńka jest identyczny z moim. A mnie nikt nie popiera   :P

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #14 dnia: Sierpień 03, 2010, 22:44:36 »

To nie jest tak, że 30 września wszyscy wracają z wakacji, opanujcie się w tym swoim dążeniu do perfekcji w teorii  :P

*

Offline statler

• **
  • 209
  • Sprzęt: Moto G6 Plus
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpień 03, 2010, 22:52:35 »
O pkt. 1 pisałem już miesiąc temu:
 http://pdaclub.pl/forum/automapa/reklalkulacja-trasy-z-amtraffic/msg1323483/#msg1323483
 i zgłosiłem do supportu, przyjęli zgłoszenie...  :-|

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpień 03, 2010, 22:53:38 »
No nie wiem po jakim mieście najczęściej jeździsz ale Warszawa w lipcu i sierpniu (i, w mniejszym stopniu, jeszcze we wrześniu) to w aspekcie natężenia ruchu inne miasto niż w pozostałe miesiące. Jeśli tego nie uwzględnimy w SR to przez wakacje będzie nas prowadziło po jakichś bezsensownych objazdach miejsc, które w tym czasie wcale nie są zatkane.

*

Offline MarioM74

• 381
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpień 03, 2010, 22:57:22 »

To nie jest tak, że 30 września wszyscy wracają z wakacji, opanujcie się w tym swoim dążeniu do perfekcji w teorii  :P

30 września to tylko studenci  :mrgreen:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpień 03, 2010, 23:15:23 »
No nie wiem po jakim mieście najczęściej jeździsz ale Warszawa w lipcu i sierpniu (i, w mniejszym stopniu, jeszcze we wrześniu) to w aspekcie natężenia ruchu inne miasto niż w pozostałe miesiące. Jeśli tego nie uwzględnimy w SR to przez wakacje będzie nas prowadziło po jakichś bezsensownych objazdach miejsc, które w tym czasie wcale nie są zatkane.

Odpowiem Ci na to: παντα ρει

30 września to tylko studenci  :mrgreen:

Co za czujność  :ohreally:

*

Offline msz1959

• 569
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpień 03, 2010, 23:30:18 »
Płyńmy więc i my  :ok:

*

Offline annkor

• **
  • 234
  • Sprzęt: MDACIV; AM z licencją;
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpień 03, 2010, 23:59:10 »
Oby AM nie popłynęła....  B) i nie zamieniła się w Yellow Submarine... :ohreally:, a może wtedy dopiero będzie wesoło (bo na razie to jakoś tak nijak jest) :O~
"Nie mów co wiesz, lecz wiedz co mówisz"

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpień 04, 2010, 16:55:04 »
...
Ucinając wszelkie spekulacje. Odpowiedź z supportu Automapy:
Witamy,
w danych SmartRoutes takie informacje nie sa uwzgledniane. Natomiast sezonowa zmiana ruchu jest jak najbardziej uwzgledniona w danych LiveDrive.

Pozdrowienia / Regards / Mit freundlichen Gruessen AutoMapa (pd)

> Czy dane trafficowe, którymi posiłkuje się SmartRoutes są sezonowe?
> T.j. czy inne będą dla okresu wakacyjnego lub dla każdego z miesięcy
> roku z osobna?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline sprey

• *
  • 50
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpień 07, 2010, 23:36:15 »
A ja mam trochę inne pytanie: czy AM Traffic - Live Drive nie dziala za granicą, czy to tylko u mnie?
Jak w 6.6 beta2 zaznaczam Podgląd AMTraffic to się coś tam pokazuje, nawet dość sporo w miejscach gdzie jeżdze, więc pytanie skąd są te dane?

Pozdr.
Daniel

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
  • Sprzęt: Navroad Auro 2S, Automapa 6.15 Europa
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpień 09, 2010, 22:07:39 »
Zrobiłem w ciągu ostatniego tygodnia dwie trasy, razem ok. 1000km z włączonym SR i LD.  Jedna z Mysłowic do Lichenia, druga z Mysłowic do Porąbki Uszewskiej. Pierwsza w poprzednią niedzielę. Najpierw AM prowadziła dziwnymi trzyliterowymi drogami, nie powiem, bardzo ciekawymi, potem w Kaliszu wprowadziła mnie w niedzielny korek (przed południem) przy jakiejś chyba giełdzie samochodowej, hurtowej, coś w tym stylu. Potem w Koninie i za Koninem zgubiła się (jakiś remont mostu cy cuś) w taki sposób, że musiałem skorzystać z !ATLASU SAMOCHODOWEGO! bo ja, razem z Hołowczycem, po prostu już zgłupiałem.
Druga trasa dziś. Targeo.pl wyznacza ją normalnie, tak jak ja bym jechał bo trochę znam te tereny tzn. autostrada A4, obwodnica Krakowa, nowy odcinek A4 do Szarowa, dalej DK4 i w Dębnie w prawo. Niestety Automapa była "mądrzejsza" bo była on line - prowadziła jakimiś bocznymi drogami, na których niejednokrotnie, żeby się minąć z drugą osobówką trzeba było zwalniać do 5km/h i zjeżdżać prawie do rowu. Aż w końcu kazała wjechać w dróżkę, w którą po prostu wjechać się nie dało. Dalej musiałem jechać na wyczucie aż AM wymyśli coś nowego do przyjęcia.
Doszedłem do wniosku, że winne są temu SR, LD, a przede wszystkim zła kategoryzacja dróg. Może też coś w becie2 jest porąbane, ale to jest chyba do szybkiego naprawienia.
Ogólnie jestem fanem Automapy i jest mi bardzo smutno jak w przypadkach opisanych pasażerowie się śmieją z dżipiesa ("dobrze, że nas nie wywiodła do lasu!"). Tłumaczę, że to wersja beta, próbna, niesprawdzona, ale kto to weźmie pod uwagę  :S
Uf! Jak na razie kicha, niestety.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpień 09, 2010, 22:09:53 »
Myślę, że coś mogłeś przekombinować w konfiguracji.
A na remonty - MiploTraffic  :ok:

P.S. Czemu krzyczysz? (netykieta się kłania)
Pozdrawiam
Karol

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpień 09, 2010, 23:00:01 »
Myślę, że coś mogłeś przekombinować w konfiguracji.
A na remonty - MiploTraffic  :ok:
Jeżeli miałoby coś być przekombinowane to chyba w ustawieniach trasy. Mam ustawione "Pomijaj drogi o klasie...."Gruntowa utrzymana". No nie mogłem ustawić chyba "Miejska lokalna"? Bo jak wtedy jeździłbym po mieście? O remontach nic nie pisałem, a jeżeli gdzieś były i AM chciała je ominąć to nie tymi drogami, które wybrała.

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpień 09, 2010, 23:05:31 »
Jeżeli miałoby coś być przekombinowane to chyba w ustawieniach trasy. Mam ustawione "Pomijaj drogi o klasie...."Gruntowa utrzymana". ...
A profile prędkości? Suwak trasy optymalnej?
Może wybrałeś niechcący typ trasy "krótka"?
O remontach nic nie pisałem, ...
Źle czytam?
... Potem w Koninie i za Koninem zgubiła się (jakiś remont mostu cy cuś)...

Trasy szybkie, wytyczone ze startem o 11:00 (niedziela i poniedziałek).
Profile prędkości wyłączone, SR włączone, najnowsza aktualizacja AM'Center
« Ostatnia zmiana: Sierpień 09, 2010, 23:27:02 wysłana przez ochkarol »
Pozdrawiam
Karol

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpień 09, 2010, 23:31:14 »

A profile prędkości? Suwak trasy optymalnej?
Może wybrałeś niechcący typ trasy "krótka"?
Suwak bliżej szybkiej, ale i tak miałem ustawioną szybką.

... Potem w Koninie i za Koninem zgubiła się (jakiś remont mostu cy cuś)...

No sorry, sorry, ale właśnie dlatego, że tam była blokada myśmy się zgubili (my z Hołowczycem)

*

Offline ochkarol

• 4813
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpień 09, 2010, 23:34:43 »
Profile prędkości?
Dane SmartRoutes aktualne (via AM'Center)?
Pozdrawiam
Karol

*

Offline janlol

• *
  • 65
  • ?
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpień 09, 2010, 23:39:51 »
Profile prędkości?
Dane SmartRoutes aktualne (via AM'Center)?
Nie, nie używam AM Center, chyba jak jest LD to nie trzeba AMC?
Chodzi o profile prędkości w ustawieniach trasy? No, mam ustawione...