Wakacje, więc okazja do częstszego używania AM. Chciałbym się podzielić wrażeniami z używania Traffic on-line (a.k.a. LiveDrive) - kilka rzeczy tam naprawdę mnie denerwuje:
1. Przeliczanie ("na głos" i z wyświetlaniem) trasy co 10-15 minut (jak rozumiem tyle, ile ustawię jako czas odświeżania informacji LiveDrive). Rozumiałbym, gdyby trasa się zmieniała ale w 99% przypadków "nowa" jest identyczna jak stara i jedyny skutek to zamieszanie - Hołek krzyczy ile do końca, mapa nagle się przekręca (bo w skali koniecznej do wyświetlenia całości jedyną opcją jest "północ u góry", więc jeśli jedziemy z opcją "kierunek jazdy do góry" to się robi karuzela, najpierw w jedną, zaraz potem w drugą stronę. Już kilka razy mi się zdarzyło, że cała ta niepotrzebna akcja wypadała dokładnie w momencie ważnego manewru, więc strzałka pokazująca np. w lewo na chwilę zamieniała się na "w prawo", zresztą w skali "pokaż całą trasę" w ogóle niewiele było na mapie widać. Uważam, że wyświetlanie całości nowej trasy, procentów postępu liczenia nawigacji itp. już w trakcie jazdy nie powinno mieć miejsca albo w ogóle albo tylko w przypadku zmiany trasy (a i to bym opatrzył jakąś ustawialną opcją).
2. ETA. Na stronie AM czytamy:
Dzięki AutoMapa Traffic kierowca otrzymuje dokładną informację, o której godzinie dotrze na miejsce ...
Spodziewałbym się, że przy domyślnych ustawieniach w dużym mieście, gdzie profil prędkości nie ma w zasadzie żadnego znaczenia, ETA będzie odzwierciedlała średnią prędkość strumienia pojazdów. Nie odzwierciedla. Dziś już przekroczyło to wszelkie granice, gdy po przeliczeniu trasy w trakcie jazdy do pracy (Warszawa) Hołek oświadczył "3 km, 10 min do celu". Dojechałem (nie robiąc slalomu ani nie jadąc po trawnikach) w ... 4 minuty.
3. Zamknięte odcinki dróg. Skarżyłem się już na to w oddzielnym wątku
http://pdaclub.pl/forum/automapa/blokady-w-am-traffic-(livedrive)/. System, który nie jest w stanie zauważyć i obsłużyć faktu, że w pewnym momencie na jakimś odcinku drogi ruch całkowicie znika, nie jest wg mnie, wbrew zapewnieniom producenta, nadmiernie inteligentny. Wiem, że istnieje MiploTraffic ale moim zdaniem ta funkcjonalność powinna być zintegrowana w LiveDrive, jeśli to ma być rzeczywiście system informacji o 'aktualnych' warunkach na drogach.
A przy okazji pytanie do bardziej doświadczonych (poinformowanych?) kolegów. Czy ktoś wie albo się domyśla, czy "zaszyte", statystyczne informacje o ruchu (SmartRoutes a.k.a. Traffic off-line) uwzględniają zmiany sezonowe? AM chwali się, że odróżnia pory dnia i dni tygodnia ale czy zauważa również, że np. w czasie wakacji zupełnie inaczej jeździ się po dużych miastach?