POI - Standaryzacja kategorii, nazw i opisów

• 182 Odpowiedzi
  • 33145 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
POI - Standaryzacja kategorii, nazw i opisów
« dnia: Marzec 30, 2005, 13:04:32 »
Proponuję wrócić do czegoś co zostało pominięte jako konieczny poprzednik uruchomienia czegoś tak potężnego i tak bardzo potrzebnego jak baza POI na poi.mobilne.net - standaryzacji nazw kategorii, samych punktów oraz ich opisów.
Nic (przynamniej mnie) tak nie wkurza jak nazywane punkty "od sasa do lasa", dowolne opisy w dowolnym "standardzie" (lub ich brak), dublowanie półkompletnych kategorii (tak tak, i moja w tym wina), niespójność nazw, etc., etc...
Proponuję USTALIĆ ZASADY umieszczania punktów w bazie, a tym samym zobowiązać właścicieli już umieszczonych punktów do korekty swoich wpisów. Ja jako pierwszy usunę swoje dwie "zdublowane kategorie" - umieściłem je w bazie tylko dlatego, że wtedy istniejące nie były kompletne a i w danych był niezły bałagan, poza tym - jak już pisałem - był to mój pierwszy krok w tym serwisie.

Jako pierwszy przedkładam swoją PROPOZYCJĘ zasad, liczę na konstruktywną dyskusję Szanownego Grona:

1. Ogólne
Stosujmy polskie znaki narodowe

2. Nazewnictwo kategorii.
2.1. Opis kategorii w serwisie:
W wypadku "najpopularniejszych" kategorii, takich jak stacje benzynowe, radary, sieci sklepów, serwisy, itp. stosujmy konsekwentnie nazewnictwo, typu:
- Stacje benzynowe [nazwa] (gdzie [nazwa]=np.: BP, Orlen, Neste A24...)
- Radary [kategoria] (gdzie [kategoria]=np.: stacjonarne, przenośne...)
- Sieć sklepów [nazwa] (gdzie [nazwa]=np.: Geant, Media Markt...)
- Serwis [nazwa]  (gdzie [nazwa]=np.: BMW, Mercedes, Fiat...)
2.2. Nazwa kategorii w Automapie i plików z ikonami/nagraniami.
Starajmy się wziąć pod uwagę, że na mapie mogą być wyświetlane jednocześnie nazwa kategorii i nazwa punktu. Żeby to wyglądało sensownie, proponuję nazywać kategorie wiodącym "słowem", czyli odpowiednio:
- BP, Orlen, Neste A24...
- Radar (konsekwentnie!)
- Geant, Media Markt...
- BMW, Mercedes, Fiat...

3. Nazewnictwo punktów
3.1. Niedopuszczalne jest pozostawianie nazwy typu "Punkt 195".
3.2. Punkty winny być nazywane spójnie w ramach kategorii, by razem nazwą kategorii na mapie tworzyły sensowny komuniat typu "Stacja benzynowa BP", i tak:
- Stacja benzynowa
- Stacjonarny, Przenośny często, Przenośny czasami, Niezidentyfikowany...
- Hipermarket, Market...
- Serwis autoryzowany, Serwis...

4. Opis punktu (Uwagi)
Jeżeli jest to jakiś punkt usługowy/sklep/serwis i są dostępne dane - proponuję wpisać wg szablonu:

[Kod pocztowy] [Miejscowość], [Ulica] [nr domu],
[telefon], [dni i godziny urzędowania],
[strona www]
[inne ważne informacje]

Np.:
00-556 Warszawa, ul. Nieznana 13,
tel. (22) 655 56 65, pon-pt 13:13-14:59
sob-niedz 10:00-10:01,
http://www.firmakrzak.com.pl

Jako przykład - moje "zdublowane" kategorie "Media Markt" i "Neste A24" (które zapewne niedługo usunę) oraz nowa kategoria "real,-".

Zapraszam do dyskusji i WSPÓLNYCH ustaleń.
Pamiętajmy, że im baza danych porządniej przygotowana i spójniejsza - tym łatwiej z niej czerpać informacje i tym więcej tych informacji można przekazać.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
Odp: POI - Standaryzacja kategorii, nazw i opisów
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 30, 2005, 14:16:29 »
Świetny postulat Cat^!

Cytat: Cat^
3. Nazewnictwo punktów
3.2. Punkty winny być nazywane spójnie w ramach kategorii, by razem nazwą kategorii na mapie tworzyły sensowny komuniat typu "Stacja benzynowa BP...

Ja bym jeszcze chętnie widział w nazwie punktu - Miejscowość. Np. w przypadku stacji benzynowych jest to bardzo cenna informacja, która pojawi się na mapie po kliknieciu punktu jak i na liście punktów użytkownika.

Ostatnio nawet poczyściłem trochę (stojąc w korkach :) ) kategorię Statoil, dzięki czemu jest bardziej przyjazna.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 30, 2005, 14:38:34 »
...1. Ogólne
Stosujmy polskie znaki narodowe...
Hmmm, ale jak to zrobić na palmtopie w opisie punktu nie mając polskich znaków?

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 30, 2005, 14:47:31 »
Ponieważ jestem mało aktywny na mobile.net nie wypadało zabierać głosu.
Ale jak juz pojawiła się dyskusja to chętnie swoje trzy grosze:
1. Ogólne
Stosujmy polskie znaki narodowe
Nie byłbym tak stanowczy. Sam na moim pockecie nie mam żadnej nakładki i nie używam polskich znaków. Ale jeśli większość tak zadecyduje to OK.

3. Nazewnictwo punktów
3.2. Punkty winny być nazywane spójnie w ramach kategorii, by razem nazwą kategorii na mapie tworzyły sensowny komuniat typu "Stacja benzynowa BP", i tak:
- Stacja benzynowa
- Stacjonarny, Przenośny często, Przenośny czasami, Niezidentyfikowany...
- Hipermarket, Market...
- Serwis autoryzowany, Serwis...
Akurat interesuje mnie kategoria FORD, I co tam mamy w nazwach:
Poznan Bemomotors, Partner PGD, Eurocar PGD blacharnia, ResMotors, Automotive, Partner PGD, Eurocar PGD, Punkt 96 !!!, GERMAZ Wrocław, Pol-Mototrs Wrocław, Moto-Market Bydgoszcz, NOVA Lublin, ATZ,
Rad - Motors Radom, Salon i serwis !!!
Pomieszane z poplatanym. Przede wszystkim jak będę szukał serwisu to interesuje mnie miejscowość, dlatego dla tego typu kategorii widziałbym to jako:
- Miejscowośc Nazwa jak np. Poznan Bemomotors
Reszta postulatów CAT^a OK.

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 30, 2005, 14:50:00 »
No to moze teraz ja...

Bardzo chetnie bym widzial program na PC do edycji obrobki poi
Skoro rozszyfrowany zostal juz format zapisu plikow *.UAM
Wowczas kazdy moglby po ludzku przeedytowac swoje pliki.
Wiem ze jest forma onlineowa no ale wolalbym miec cos na zasadzie arkusza nakladki na xcela albo no nie wiem bo ja sie w sumie na niczym nie znam ;) czegokolwiek czym moglbym HURTOWO przelatywac po rekordach AM

Moze AMT jak juz powiedzialo A (z integracja AMpoiSync) to powie i B z jakas unifikacja kategorii bo obecnie Radar Radary Suszarki i naprzemienne (jak mi sie klepnelo) uzywanie tych kategorii do dodawania punktow bardzo psuje szczytna idee stworzenia rzetelnej bazy

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 30, 2005, 15:53:39 »
rawco:
Dokładnie tak! Ja dodałem w swojej kategorii stacji Neste A24 nazwy miejscowości, np. "Stacja benzynowa - Warszawa".

Maap:
tomaszb:
Polskie znaki to prawie (99%) każdy ma w zestawie fontów, gorsza sprawa z klawiaturą, ale cóż... Jak się chce coś publikować to uważam, że należy się wyposażyć w polską klawiaturę - są i darmowe aplikacje!

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 30, 2005, 17:09:02 »
Nie mam polskiej klawiatury i nie spieszno mi do przechodzenia na ąęćłż ponieważ jest do dla mnie sztuczne utrudnienie sobie pracy na PDA.
Nie spotkalem tez na razie darmowej klawiaturki ktora ma takie same funkcje jak standardowa z large keys & gests.
Całą reszte popieram - nawet sam chciałem coś takiego zaproponować.

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 30, 2005, 17:19:23 »
Problem polskich znaków można rozwiązać w ten sposób, że po wrzuceniu punktów na mobile.net są one w buforze do czasu ich poprawienia / uaktualnienia, i dopiero wtedy po jakiejś akceptacji przez moderatora pojawiają się w katalogu publicznym.

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 30, 2005, 18:47:41 »
No jest to jakiś pomysł... :)

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 30, 2005, 19:15:12 »
Byłbym za takim rozwiązaniem, które nie dyskryminowało by użytkowników nie posiadających polskiej klawiatury i nie zmuszało do jej instalowania.

Edycja punktów na PC poprzez inny program lub na www wydaje się rozwiązaniem rozsądnym. Jednak weźmy pod uwagę, że serwer ma również ograniczone możliowści "przerobowe" i zbyt duża jednoczesna aktywność może mu zaszkodzić.

Potrzebne jest tutaj Salomonowe rozwiązanie.

« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 30, 2005, 21:27:22 »
Właśnie przjezalem sobie pobieznie pu ktore mam w miescie i doszedlem do wniosku ze tak jak potrzebny jest AMT system podawania bledow tak poi.mobilne potrzebuje podobnego systemu zgloszen bzdurnych punktow... Kurcze zaczynam wspolczuc ludziom ktorzy uzywaja AM w miescie w ktorym mieszkam.

Pomijajac powazne bledy AM ktore w centrum miasta maja blednie kierunki jednej z glownych arterii (juz zglosilem i czekam na nasatepna wersje mapki) to teraz sami sobie utrudniamy zycie.
W temacie o poi synchronizacji wyburczalem o zduplikowanych radarach pod roznymi nazwami... luz tam byly przynajmniej rozne nzawy kategorii - teraz znalazlem nadprogramowe stacje paliw. niby od przybytku glowa nie boli ale sa PU sa oddalone od siebie o 300m a dotycza tej samej biednej stacji orlen. Biorac pod uwage to ze edytowac punkt moze osoba ktora ten punkt wprowadzila to niedlugo przez podobne historie baza PU bedzie olbrzymia i .... bezsensownie pokaszaniona przez niedbalych uzytkownikow.

Jak ktos zamierza odwalic punkt "na oko" to lepiej niech nie czyni tego wcale.

Moze potrzebni sa moderatorzy ktorzy na danym terenia naprawde wiedza co gdzie jest.... i to oni beda weryfikowali punkty. inaczej idea dodawania PU zostanie zbrukana przez bezmyslnych uzytkownikow ktorzy moze nie tyle przez zlosliwosc ale przez niewiedze zapackaja mape PU

*

Offline rawco

• **
  • 215
« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 30, 2005, 21:42:52 »
Cytat: Robert de Clair
Biorac pod uwage to ze edytowac punkt moze osoba ktora ten punkt wprowadzila to niedlugo przez podobne historie baza PU bedzie olbrzymia i .... bezsensownie pokaszaniona przez niedbalych uzytkownikow.

Jak ktos zamierza odwalic punkt "na oko" to lepiej niech nie czyni tego wcale.

Moze potrzebni sa moderatorzy ktorzy na danym terenia naprawde wiedza co gdzie jest.... i to oni beda weryfikowali punkty. inaczej idea dodawania PU zostanie zbrukana przez bezmyslnych uzytkownikow ktorzy moze nie tyle przez zlosliwosc ale przez niewiedze zapackaja mape PU

Do czasu, rozwiazaniem jest:
- autoryzacja punktów przez moderatorów kategorii
- prawa do dodawania punktow, edycji i usuwania dla scisłej grupy osób (wyznaczanej przez Twórce kategorii).
- możliwość pobierania i synchronizowania tylko autoryzowanych punktów.

I jak...?

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 30, 2005, 22:07:30 »
Jak sie ma pozycja X/Y do parametru N/E w automapie bo nijak nie moge namierzyc tego blednego punktu.

Bo teraz w jaki sposob moge znalezc na poi.mobilne punkt ktory AM wyswietla mi nieprawidlowo czyli np nadprogramowa stacje paliw orlenu? Coby wskazac ja adminowi kategorii jako do usuniecia.

Moeze dorzucic w serwisie jakas wyszukiwarke punktow w/g pozycji N/E

np opcja szukaj z zaznaczeniem kategorii i z wpisaniem do niej polozenia punktu...

bylo by to przydatne dla adminow kategorii oraz osob ktore chcialy by wskazac wadliwe punkty. podajac np:

nazwa Orlen (najlepiej z rozwijanego menu) i wpisujac w polu N: 52441907 a w polu E: 15114039

a ponizej pole na opis bledu w tym przypadku:

W tym punkcie nie ma stacji paliw, jest natomiast jakies 300 metrow dalej i zostala juz przez kogos dodana do bazy PU oraz istnieje w POI AM

dalej automatycznie wysylana by zostawala taka wiadomosc podpisana nickiem zalogowanego uzytkownika, do administratora kategorii ktory to mialby sprawe do rozpatrzenia ew poprawy.

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 31, 2005, 09:08:16 »
Cytat: rawco
Do czasu, rozwiazaniem jest:
- autoryzacja punktów przez moderatorów kategorii
- prawa do dodawania punktow, edycji i usuwania dla scisłej grupy osób (wyznaczanej przez Twórce kategorii).
- możliwość pobierania i synchronizowania tylko autoryzowanych punktów.

I jak...?
3xtak :)

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 31, 2005, 09:21:49 »
Nie chce dublować, ale zwrócę Waszą uwagę na:

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11013&od=340#74870

oraz

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11013&od=400#76831

Myślę, że współgra to z pomysłem Cat^'a?

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 31, 2005, 10:07:52 »
Pamiętam zaciekłą dyskusje na temat potrzeby opisywania punktów ale minęło trochę czasu.
Tym razem zmienię stosunek do sprawy :) Jestem za
Całkiem miło przedstawia się punkt jeżeli w nazwie zawarte są:
miejscowość, ul. …. + nr
Jako konieczne uznałbym wpisanie miejscowości – przy wyszukiwaniu ułatwia to zorientowanie się gdzie dany punkt się znajduje.

Jeżeli chodzi o edycję punktów to na dzień dzisiejszy
1.z poziomu pda
2.przy pomocy np. Pocket Controller Professional – możliwość korzystania z klawiatury i myszy PC /brak polskich znaków może, ktoś zna lepszy program??/
3.konwersja pliku uam -> txt/edycja/ -> uam – konwertery na stronie AM

Przy próbie wprowadzenia w życie konieczna będzie weryfikacja dodawanego punktu:
1.pod względem poprawności /nazwa, opis, itp./ - proste
2.pod względem zasadności /czy dany punkt powinien znaleźć się w bazie/ - tylko jak ?? może dodatkowe miejsce na uwagi przy konkretnym punkcie a komentarze dodawane z poziomu www

np. kategoria Punkty Poboru Opłat punkt Myto A1 – dlaczego w nazwie jest A1 jeżeli punkt jest na A2 ?? Możliwe że mój punkt PPOGołuski nie był idealnie trafiony ponieważ naniesiony był na podstawie www. Przydatna byłaby możliwość komunikowania się pomiędzy autorem kategorii a dostawcą punktu :) przed dodaniem do bazy

Rawco
Jestem za

Czy jako autor kategorii mogę zmienić opis w punktach należących do niej ale dodanych przez innych użytkowników??
Chętnie posprzątam swoje kategorie :)

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 31, 2005, 10:18:55 »
Cytat: troll
Jeżeli chodzi o edycję punktów to na dzień dzisiejszy
1.z poziomu pda
2.przy pomocy np. Pocket Controller Professional – możliwość korzystania z klawiatury i myszy PC /brak polskich znaków może, ktoś zna lepszy program??/

http://www.pdaclub.pl/view.php?news_id=9546

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 31, 2005, 13:03:10 »
Cytat: jacek_wo
Nie chce dublować, ale zwrócę Waszą uwagę na:

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11013&od=340#74870

oraz

http://www.pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11013&od=400#76831

Myślę, że współgra to z pomysłem Cat^'a?
Współgra, jak najbardziej!
Panowie, może spotkamy się w najbliższym czasie w jakiejś knajpce przy piwku i ustalimy spójną strukturę PU do AM, która będzie podstawą do uporządkowania obecnej bazy?

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 31, 2005, 13:25:16 »
Czy jako "teoretyk" a nie praktyk też mogłbym wziąć udział w takim spotkaniu??

Praktykiem zostanę niedługo (mam nadzieję), a w organizowaniu "różnych rzeczy" mam trochę i wiedzy i doświadczenia.
Polecam Regulamin forum !!

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 31, 2005, 15:45:29 »
Hmmm opcja nr 3 czyli strona AM z tlumaczeniem UAM - CSV mi nie dziala... wywala jakies kosmiczne babole. Mozliwe ze z powodu wielkosci pliku wsadowego
Prosze o jakis konwerter na duzego piecka ale w wersji offlineowej.

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 31, 2005, 17:36:59 »
Przygotowałem albo na proponowane przez Cat^a spotkanie, albo teraz już do dyskusji systematykę punktów POI z propozycją standaryzacji nazewnictwa. Oczywiście materiał do dalszej dyskusji, rozwijania i uzgodnień.

Niestety (?!?) jest to w Excelu (1 MB).

Mogę albo to zabrać na spotkanie, albo wysłać teraz mailem (komu, na jaki adres) do popatrzenia i może ewentualnie w formie ogólnodostępnej do wklejenia gdzieś.

Oczekuję propozycji ;)

W razie czego mój mail to maduchno małpa poczta kropka onet kropka pl

*

Offline rawco

• **
  • 215
« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 31, 2005, 17:41:35 »
Czy jako autor kategorii mogę zmienić opis w punktach należących do niej ale dodanych przez innych użytkowników??
Chętnie posprzątam swoje kategorie :)

Zdecydowanie MOŻESZ!

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 31, 2005, 23:29:02 »
Wysłałem przed chwilą Trollowi przygotowaną przeze mnie propozycję systematyki  punktów i standaryzacji nazw.

Dalszych zainteresowanych proszę o kontakt jak powyżej.

Mam nadzieję, że Troll podzieli się swoją opinią na temat tej bazy.

[Dodano: 2005-04-01 01:57:54]
Propozycję systematyki punktów i standaryzacji nazw wysłałem mailami również do:

- Moi,

a także do:

- Rawco,
- Maap'a
- Sako

jako twórców strony i systemu.

« Odpowiedź #23 dnia: Kwiecień 01, 2005, 07:33:56 »
A czy nie byłoby dobrze, aby każdy PU miał w opisie swojego autora? Niektórzy wstydziliby się swoich "knotów"!

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #24 dnia: Kwiecień 01, 2005, 09:34:29 »
Na szybko przejrzałem otrzymaną propozycje i pierwsza myśl jak mi się nasuwa to zbyt duże uszczegółowienie kategorii
np. banki informacja o tym czy jest to oddział czy tylko bankomat powinna znaleźć się w opisie
Rozgraniczenia na dzień dzisiejszy są ograniczone do możliwości wprowadzenia kategorii czyli osobna kategoria np. PKO bankomaty i PKO oddziały, daję głowę że w miejscu gdzie są oddziały pojawia się dwa punkty często jeden na drugim /tak wygląda obecna kategoria radary, fotoradary, suszarki/
Uważam że każdą kategorię należy rozważyć osobno i ustalić jakie informacje dla danej kategorii są istotne a które można ominąć.
przykłady
grupa banki
kategoria – bankomaty PKO – nazwa kategorii [ PKO] nazwa poi powinna zawierać [nazwa miejscowości, ulica, nr] opis [możliwy brak, oddział + nr tel, godziny …]

grupa stacje benzynowe
kategoria – stacje Shell – nazwa kategorii [Shell] nazwa poi powinna zawierać [nazwa miejscowości] opis [możliwy brak]

*

Offline MaDuch

• 1518
« Odpowiedź #25 dnia: Kwiecień 01, 2005, 09:52:45 »
Na szybko przejrzałem otrzymaną propozycje i pierwsza myśl jak mi się nasuwa to zbyt duże uszczegółowienie kategorii
np. banki informacja o tym czy jest to oddział czy tylko bankomat powinna znaleźć się w opisie
Rozgraniczenia na dzień dzisiejszy są ograniczone do możliwości wprowadzenia kategorii czyli osobna kategoria np. PKO bankomaty i PKO oddziały, daję głowę że w miejscu gdzie są oddziały pojawia się dwa punkty często jeden na drugim /tak wygląda obecna kategoria radary, fotoradary, suszarki/
Uważam że każdą kategorię należy rozważyć osobno i ustalić jakie informacje dla danej kategorii są istotne a które można ominąć.
przykłady
grupa banki
kategoria – bankomaty PKO – nazwa kategorii [ PKO] nazwa poi powinna zawierać [nazwa miejscowości, ulica, nr] opis [możliwy brak, oddział + nr tel, godziny …]

grupa stacje benzynowe
kategoria – stacje Shell – nazwa kategorii [Shell] nazwa poi powinna zawierać [nazwa miejscowości] opis [możliwy brak]

Uszczegółowienie wynika tylko i wyłącznie ze stworzenia możliwości do wprowadzania różnych danych również na przyszłość, żeby nie zaśmiecać bazy.

Jeśli jakaś podkategoria istnieje to można z niej nie korzystać, ale jak zajdzie potrzeba to już jest. Jak jej nie ma to w istniejącą wrzuca się wszystko, powstaje bałagan, który potem trudno rozsortować.

Pozatem takie rozpisanie, zwłaszcza, że nie zawsze oddział=bankomat i odwrotnie pozwala na ściąganie sobie naprawdę tylko tych punktów, zestawów punktów, które są potrzebne.

Nie wnoszę nic, również w przedstawionej propozycji do sposobu opisywania POI. Toczy się na ten temat osobna dyskusja i ja w nią się nie mieszam, choć śledzę. Ja skupiłem się na systematyce. Co nie zmienia faktu, że istnieje rónież "u mnie" poza danymi geograficznymi część "uwagi" w którą można wpisać "wszystko" lub rozbudować na poszczególne dane (tylko jakie, żeby nie narazić się znów na zarzut, że za dużo, patrz sugestie forumowiczów co tam powinno być!!).

Natomiast zgadzam się, że każda kategoria powinna być rozważana osobno co do jej wagi i znaczenia. Z tym, że również w tym momencie nie stanowi to żadnego zagrożenia dla tworzonej bazy. Bo czy jest w niej 2 POI czy 102 to kategoria istnieje.

Ale jak pisałem jest to otwarta (tak na krytykę jak na rozbudowę) próba wprowadzenia porządku, który ze względu na żywiołowość tematu i liczne grono wprowadzających POI lekko się zbałaganił (przykład kategoria "lotniska cywilne" i na kolejnej stronie "lotniska cywilne, sportowe i prywatne" dzięi mojej propozycji można tego uniknąć).

« Odpowiedź #26 dnia: Kwiecień 01, 2005, 11:01:06 »
Współgra, jak najbardziej!
Panowie, może spotkamy się w najbliższym czasie w jakiejś knajpce przy piwku i ustalimy spójną strukturę PU do AM, która będzie podstawą do uporządkowania obecnej bazy?
Bardzo chętnie, tylko że do czerwca raczej nie mam możliwości wyjazdu do Warszawy :(

Jednak myśle, że fajnie byłoby kiedy zorganizować jakiś zlot automapowiczów?

*

Offline Troll

• **
  • 214
« Odpowiedź #27 dnia: Kwiecień 01, 2005, 12:08:45 »
Problem polega na tym że wprowadzenie podziału kategorii niesie za sobą pewne konsekwencje przy próbie połaczenia
bankomaty / oddziały / bankomaty + oddziały /
    1+1=2
    1+0=1
    0+1=1
/zakładam że 1 = OK/ połączeni kategorii wprowadza bałagan

Istotny jest cel w jakim została założona kategorii jeżeli przyjmiemy że kategoria Bankomaty PKO została założona w celu wybrania kasy bez płacenia prowizji to co za różnica czy to oddział czy tylko bankomat, jeżeli przyjmiemy że ktoś chce załatwić sprawę w oddziale to w większości przypadków załatwia to u siebie. Znajdując się w obcym miejscu pobieram kategorię bankomaty  /w opisie znajduje się info czy to oddział/ i sprawdzam najbliżej położone
Jedna kategoria jeden punkt mniej zamieszania :)
Podstawowa zasada nie da się dogodzić wszystkim
Nie próbujmy zrobić tak żeby AM robiła wszystko za nas i tak żeby wszyscy byli zadowoleni

Jedna kategoria jeden punkt mniej zamieszania :) /czytaj bankomaty PKO + odpowiedni opis/

Cytat: MaDuch
...
Nie wnoszę nic, również w przedstawionej propozycji do sposobu opisywania POI. Toczy się na ten temat osobna dyskusja ...

patrząc na tytuł to chyba tutaj

*

Offline sonepar

• **
  • 131
  • juz Android na SIII - na razie niesmak
  • Sprzęt: teraz S3,wczesniej hd2, hd, n80, iphone i inne
« Odpowiedź #28 dnia: Kwiecień 01, 2005, 14:38:20 »
czytam tak ten wątek i nasuwa mi się pewien pomysł uwiarygodnienia punktów na mapie. Chodzi mi głównie o Stacje Benzynowe chociaz można to zrobić również z Bankami, bankomatami i inne sieciowe. Propozycja polega na zainteresowaniu działów marketingu czy Public relation poszczególnych firm, aby przygotowały w odpowiednim formacie listę swoich obiektów z ich współrzędnymi i danymi nas interesującymi. Myślę, że można ich zanecić szerokim odbiorem przez gro uzytkowników AM - jest to bądź co bądź forma myślę darmowej reklamy. Marzeniem by było gdyby tak program AM posiadał w bazie takie wiarygodne POI.
Dodatkowo ukróciłoby to spekulacje na tym forum czy stacja jest zdublowana czy moze 300m dalej
Osobiście mógłbym porozmawiać z ludźmi z Kredyt Banku. Jak bede miał jakiej info o ich podejściu do sprawy to dam znać

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #29 dnia: Kwiecień 01, 2005, 14:40:28 »
Myslisz ze podadza Ci dokladne wspolrzedne tych punktow?