Pamięć wewnętrzna

• 13 Odpowiedzi
  • 3618 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Pamięć wewnętrzna
« dnia: Wrzesień 18, 2007, 05:56:52 »
Mam pytanie odnośnie pamięci wewnętrznej.Jak ja wyczyściś? Na czym to polega? I jak sie nazywa nie bardzo rozumie.Czytalem na temat synchronizacji Miplo i mówili aby punkty POI umieścic na tej pamieci ale nie bardzo wiem gdzie

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
Odp: Pamięć wewnętrzna
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 18, 2007, 07:04:11 »
\My Documents

lub

\Moje Dokumenty

Tylko musisz mieć przynajmniej 2 razy tyle miejsca co POI, bo inaczej nie zsynchronizujesz...
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 18, 2007, 07:49:23 »
\My Documents
lub
\Moje Dokumenty
Nie do końca - prawdą jest, że te foldery są w pamięci wewnętrznej (aczkolwiek można zmienić ich położenie na kartę pamięci), jednak jako pamięć wewnętrzną możesz traktować wszystkie foldery położne poza folderami "\Storage Card", "\SD Card", "\CF Card" (ich występowanie uzależnione jest od systemu operacyjnego i/lub fizycznej obecności danego typu pamięci).

Tylko musisz mieć przynajmniej 2 razy tyle miejsca co POI, bo inaczej nie zsynchronizujesz...
Dokładnie, po synchronizacji będziesz miał kopię starych punktów (i starego indeksu) oraz pliki zawierające już nowe punkty. Gdy synchronizujesz całą bazę, będziesz potrzebować kilkanaście megabajtów w pamięci wewnętrznej.

Jeśli nie masz tyle pamięci do dyspozycji, ewentualnie nie chcesz jej w ten sposób używać, rzuć okiem na wątek: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79354.0 gdzie znajdziesz wyjaśnienie, jak zapewnić sobie szybkie wyświetlanie/wyszukiwanie POI zgromadzonych na karcie pamięci (choć nie tylko....)
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline sponsor

• **
  • 198
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:18:30 »
Napisałem o Moich Dokumentach żeby nie mieszać, a miplosync nie daje możliwości wskazania pliku w innej lokalizacji jak moje dokumenty lub storage card...
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:31:44 »
Nieprawda, mozna wybrać dowolny folder (w głównym katalogu) karty pamięci czy też pamięci wewnętrznej,
nie da się tylko wybrać głębiej zagnieżdżonych folderów (podfolderów).
Sam trzymam punkty w StorageCard\POI\
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 18, 2007, 10:32:07 »
Nieprawda, mozna wybrać dowolny folder (w głównym katalogu) karty pamięci czy też pamięci wewnętrznej,
nie da się tylko wybrać głębiej zagnieżdżonych folderów (podfolderów).
Sam trzymam punkty w StorageCard\POI\

Przy standardowym oknie dialogowym we/wy jest to prawda.
Jeśli jednak użyje się zmodyfikowanych okien dialogowych operacji we/wy to można znacznie więcej ;). Ja trzymam moje POI w "\Storage Card\Automapa EU\POI\".

A więc się da - aczkolwiek nie bez sztuczek, standardowe okno wyboru WM to przykład... złej roboty programistycznej. Polecam programik "File Dialog Changer" (mam wersję 1.66), dzięki któremu uzyskujemy możliwości okien dialogowych operacji zapisu/odczytu danych niemalże takich, jak w dużych okienkach. Dla przykładu zrzuty ekranowe. Jak widać, różnica jest znaczna, jeśli jakiś program nie pracuje z nowymi oknami dialogowymi operacji zapisu/odczytu to zawsze można zdefiniować, żeby dla tych programów użyte zostało standardowe okienko we/wy. Są oczywiście jeszcze wyjątki, gdzie autorzy zastosowali swoje własne rozwiązania dialogów we/wy...
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 18, 2007, 10:38:41 wysłana przez prozor »
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 19, 2007, 06:40:45 »
Co daje umieszcze nie POI z Miplo w pamięci wewnętrznej ? Ja mam je na karcie SD ale przy duzej ilości POI mapa mi sie muli.Mam sprzet DELL AXIM v.50 .Czy zmiana połozenia tych POI z karty na pamięć wewnętrzna pomoze? cZY PAMIĘĆ WEWNĘTRZNA TO Bulit Storage?

*

Offline sponsor

• **
  • 198
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 19, 2007, 06:55:47 »
Jeśli się nie mylę to tak będzie. Z tego wynika że masz WM2003/SE/ ?? W takim przypadku odpada fordel \My Documents\, po nieważ jest on współdzielony z pamięcią RAM o ile pamiętam jeszcze WM2003... Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 19, 2007, 09:07:21 »
Jeśli się nie mylę to tak będzie. Z tego wynika że masz WM2003/SE/ ?? W takim przypadku odpada fordel \My Documents\, po nieważ jest on współdzielony z pamięcią RAM o ile pamiętam jeszcze WM2003... Jak się mylę to niech mnie ktoś poprawi.
Mylisz się... o ile jest wolne miejsce w RAM to można to wrzucić do moich kokumentów.
Napisane: Wrzesień 19, 2007, 09:02:23
przy duzej ilości POI mapa mi sie muli.Mam sprzet DELL AXIM v.50
W ustawieniach masz regulację bufora na POI. Powiększ jego wielkośc tak aby była większa o jakieś 0,2M od wielkości pliku POI.
Pamiętaj, że na plik z Twoimi POI w rzeczywistości składa się z 2 plików: index i dane. Index jest mały i to jego wskazujesz przy wgrywaniu do AM ale dane masz w tym większym pliku. Powiększ rozmiar bufora by był więszy od pliku Dane o jakieś 0,2M...
Scieżka do regulacji: Menu/Ustawienia/Inne

Pozdrawiam
PS: Oczywiście onie nie nazywają się index i dane ale nzawałem je tak by było łatwiej to wytłumaczyć.
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 19, 2007, 12:34:49 »
Co daje umieszcze nie POI z Miplo w pamięci wewnętrznej ? Ja mam je na karcie SD ale przy duzej ilości POI mapa mi sie muli.Mam sprzet DELL AXIM v.50 .Czy zmiana połozenia tych POI z karty na pamięć wewnętrzna pomoze? cZY PAMIĘĆ WEWNĘTRZNA TO Bulit Storage?

Opisałem przyczynę i sposób rozwiązania "zamulania" mapy przez poi w tym wątku: http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=79354.0 (szukaj prozor)
pod koniec pierwszej i na drugiej stronie wątku. Nie będę się tu powtarzał.

*

Offline sponsor

• **
  • 198
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 19, 2007, 13:17:50 »
Mylisz się... o ile jest wolne miejsce w RAM to można to wrzucić do moich kokumentów.
W ustawieniach masz regulację bufora na POI. Powiększ jego wielkośc tak aby była większa o jakieś 0,2M od wielkości pliku POI.
Pamiętaj, że na plik z Twoimi POI w rzeczywistości składa się z 2 plików: index i dane. Index jest mały i to jego wskazujesz przy wgrywaniu do AM ale dane masz w tym większym pliku. Powiększ rozmiar bufora by był więszy od pliku Dane o jakieś 0,2M...

Pozdrawiam
PS: Oczywiście onie nie nazywają się index i dane ale nzawałem je tak by było łatwiej to wytłumaczyć.

Tylko jak pisze że ma dużo punktów  to plik będzie duży i nie ma sensu go trzymać w pamięci. Bo jak wrzuci do pamięci to potrzebuje ze 2,5 raza tyle co plik i do tego bufor w AM to daje przy pliku 2MB (ja mam takie wielkości) 2,5*2(pliki stałe i tymczasowe podczas synchronizacji) + pamięć na bufor w AM a to wszystko ta sama pamięć! Im więcej wrzuci do moich dokumentów tym mniej może mieć RAM... Dlatego optuję za Flashem... Po pierwsze nieulotny w odróżnieniu od Moich Dokumentów (bo to WM2003), po drugie zabiera pamięć RAM.

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 19, 2007, 14:30:27 »

Pozdrawiam

Tylko jak pisze że ma dużo punktów  to plik będzie duży i nie ma sensu go trzymać w pamięci. Bo jak wrzuci do pamięci to potrzebuje ze 2,5 raza tyle co plik i do tego bufor w AM to daje przy pliku 2MB (ja mam takie wielkości) 2,5*2(pliki stałe i tymczasowe podczas synchronizacji) + pamięć na bufor w AM a to wszystko ta sama pamięć! Im więcej wrzuci do moich dokumentów tym mniej może mieć RAM... Dlatego optuję za Flashem... Po pierwsze nieulotny w odróżnieniu od Moich Dokumentów (bo to WM2003), po drugie zabiera pamięć RAM.
Tak to prawda... Twój wywód przekonywuje mnie  :wink: Można w dokumentach ale jak plik jest tak duży to rzeczywiście Ty masz rację :-)

Pozdrawiam

PS: choć to nie przekreśla tego co napisałem, że jak plik jest duży to trzeba ten bufor powiększyć...
szkoda, że rozmiar tego bufora nie dopasowuje sie dynamicznie (automatycznie) do wielkości pliku POI
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 19, 2007, 14:34:06 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline sponsor

• **
  • 198
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 19, 2007, 20:46:20 »
Mam wrażenie że po zmianie wielkości bufora trzeba zrestartować AM żeby zmiana weszła w życie. Czy ktoś potwierdza moje spostrzeżenie?

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 19, 2007, 22:30:50 »
Mam wrażenie że po zmianie wielkości bufora trzeba zrestartować AM żeby zmiana weszła w życie. Czy ktoś potwierdza moje spostrzeżenie?

Nie. Dziala zaraz po zatwierdzniu. Sprawdz na b. malym ;)