Automapa 4.1 i punkty POI przez MiploSync

• 53 Odpowiedzi
  • 16533 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Automapa 4.1 i punkty POI przez MiploSync
« dnia: Wrzesień 12, 2007, 15:32:54 »
Witam

Po zainstalowaniu programu MiploSync i synchronizacji punktów (25 kategorii) program automapa 4.1 przy nawigowaniu nie chodzi płynnie (przeskakuje wskaźnik pozycji na trasie, jest spore opóźnienie, co do aktualnej pozycji). Program MiploSync ustawiłem w ten sposób, aby moje kategorie zapisywał w moim pliku, który znajduje się na karcie SD (szybka karta). Posiadam urządzenie Dell Axim x50. Mam zaznaczone około 25 kategorii do wyświetlania. Nawet po odznaczeniu większości z nich i pozostawieniu 2 lub 3 jest to samo. Dopiero kiedy w moich punktach całkowicie wyłączę plik wskazany na karcie wszystko wraca do normy. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.

Pozdrawiam
Emil
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2007, 15:34:57 wysłana przez emilex »

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
Odp: Automapa 4.1 i punkty POI przez MiploSync
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 12, 2007, 15:43:51 »
Zawsze karta jest wolniejsza od wewnętrznego flasha. Przenieś plik z poi na wewnętrzny flash.
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

« Odpowiedź #2 dnia: Wrzesień 12, 2007, 15:48:32 »
Ok. W takim razie spróbuje tak zrobić. Dzięki za wskazówkę. Mam nadzieję, że to pomoże.

Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
  • Człowieku, nie irytuj siebie i mnie. Zgoda?
  • Sprzęt: ZTE Blade
« Odpowiedź #3 dnia: Wrzesień 12, 2007, 16:01:36 »
Ok. W takim razie spróbuje tak zrobić. Dzięki za wskazówkę. Mam nadzieję, że to pomoże.

Pozdrawiam

Raczej zwiększ bufor pamięci przeznaczony na POI.
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
  • Sprzęt: Samsung Galaxy S7 EDGE SM-G935F
« Odpowiedź #4 dnia: Wrzesień 12, 2007, 23:31:21 »
Zawsze karta jest wolniejsza od wewnętrznego flasha. Przenieś plik z poi na wewnętrzny flash.
Tak to prawda... sam na to dzisiaj wpadłem bo jak plik POI był na SD tak jak AM to chodziło mniej- więcej podobnie jak 3.9.... tzn ze skokami - mam nadzieję, że o to chodziło...
Co do bufora to też zwiększyłem do 1MB (plik POI ma ok. 850k)... ale jutro sprawdzę to "w boju"....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 12, 2007, 23:36:05 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

« Odpowiedź #5 dnia: Wrzesień 13, 2007, 11:11:58 »
Witam

Ustawiłem tak, aby plik z punktami znajdował się w wewnętrznej pamięci pocketa i zwiększyłem bufor do 2 MB. Dzisiaj miałem okazję przetestować w trasie i wszystko jest wporządku  :ok:. Mapa chodzi płynnie. Dzięki za udzielenie wskazówek  :).

Pozdrawiam

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #6 dnia: Wrzesień 13, 2007, 12:04:17 »
Witam
Ustawiłem tak, aby plik z punktami znajdował się w wewnętrznej pamięci pocketa i zwiększyłem bufor do 2 MB. Dzisiaj miałem okazję przetestować w trasie i wszystko jest wporządku  :ok:. Mapa chodzi płynnie. Dzięki za udzielenie wskazówek  :).
Pozdrawiam

Sądzę, że już samo zwiększenie bufora powinno pomóc. Zyskujesz przede wszystkim miejsce w pamięci wewnętrznej, którego nigdy nie jest za dużo. Przetestuj, przekonaj się i daj znać. U mnie to rybka, nawet z małym buforem działa wystarczająco szybko ;)... Ale może inni chętnie skorzystaliby z Twoich doświadczeń ;).
Jeśli chcesz się o coś zapytać, zadaj jasne i konkretnie pytanie. Ale pamiętaj żeby sprawdzić, czy wcześniej już nikt o to się nie zapytał i nie udzielił odpowiedzi... Przed zadaniem pytania, najpierw przeczytaj to: http://rtfm.killfile.pl/

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #7 dnia: Wrzesień 13, 2007, 12:20:47 »
U mnie to rybka, nawet z małym buforem działa wystarczająco szybko ;)... Ale może inni chętnie skorzystaliby z Twoich doświadczeń ;).
A gdzie masz zgoromadzony plik POI?
ISTQB Certified Tester

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #8 dnia: Wrzesień 13, 2007, 14:07:14 »

Na karcie SD, w pamięci wewn. pozostało mi ok. 10 MB wolnego miejsca, czyli teoretycznie mógłbym tam też to umieścić.
Przy WM 5 i wyżej problem z pamięcią nie jest aż taki krytyczny, gorzej w WM 2002(se), gdzie pamięć jest dzielona - jeśli tam umieścisz duży plik poi, to po prostu może zabraknąć miejsca na uruchomienie, ewentualnie wyznaczenie trasy.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #9 dnia: Wrzesień 13, 2007, 14:24:30 »

Na karcie SD, w pamięci wewn. pozostało mi ok. 10 MB wolnego miejsca, czyli teoretycznie mógłbym tam też to umieścić.
Przy WM 5 i wyżej problem z pamięcią nie jest aż taki krytyczny, gorzej w WM 2002(se), gdzie pamięć jest dzielona - jeśli tam umieścisz duży plik poi, to po prostu może zabraknąć miejsca na uruchomienie, ewentualnie wyznaczenie trasy.
Chyba 2003SE....
Ale nie przesadzajmy... statystycznie, jesli moje 6300pkt zajmuje w pliku 920KB to 65.ooo zajmie 10MB... tylko, że to prawie cała baza Miplo.pl  :)
No ale jak komuś mało to chyba pomoże złożenie pliku na SD i podniesienie tylko bufora... Chociaż z innej strony jak będziesz miał plik POI 20MB to na ile trzeba ustawić bufor... (jak brakuje pamięci)...?
Tak czy siak nie można przeginać...  :)
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 14:29:26 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline jackpat

• 14
  • Sprzęt: ASUS 636N
« Odpowiedź #10 dnia: Wrzesień 13, 2007, 15:10:01 »
Witam
Co zrobić żeby punkty POI z MiploSync i wbudowane w AM4.1 nie nakładały się na siebie . Oczywiście wiem że można jedno z nich wyłączyć ale może jest jakaś opcja synchronizacji której nie mogę nigdzie znaleść.  :(
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 13, 2007, 15:19:36 wysłana przez jackpat »

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #11 dnia: Wrzesień 13, 2007, 15:28:48 »
jeszcze nie ma ale support miplo pracuje nad możliwością ustawienia własnych nazw dla kategorii i wtedy problem się rozwiąże
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #12 dnia: Wrzesień 13, 2007, 21:01:23 »
Qbik
Jeżeli chcesz mieć własną kategorię wystarczy do katalogu Icons wkopiować dowolną ikonę z Twoją nazwą, od tego momentu masz nową własną kategorie która nie będzie synchronizowana z miplo.
Pzd 
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline Qbik

• 1495
    • www.wikaro.pl
« Odpowiedź #13 dnia: Wrzesień 13, 2007, 21:53:47 »
chodziło mi o coś innego, o dublowanie kategorii i niedługo miplo.pl wprowadzi możliwość ustalania własnych nazw kategorii pobieranych z ich serwisu dzięki czemu pozbędziemy się punktów w stylu Apteka i Apteki
axim x51v LennySh_Football WM6.1 L10 & iPhone 3G 16GB z 2.2.1 na pokładzie + BT-359 + 4gb SDHC & CF + AM 5.xx EU
http://www.pdaclub.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=6656

*

Offline sponsor

• **
  • 198
    • Download from RapidShare Without Waiting
  • Sprzęt: LOOX n560 WM6.1 SDHC6 8GB, AM6, Nokia N95, HTC Touch Pro, HTC Touch Pro2
« Odpowiedź #14 dnia: Wrzesień 14, 2007, 06:47:33 »
Najlepszym dla nas jako użytkowników byłoby wprowadzenie przez AM hierarchicznej struktury POI, tak jak jest w MIPLO, z możliwością wyszukiwania w dowolnym miejscu struktury. Ułatwiło by to i rozeznanie się w kategoriach i znalezienie czegoś!
Osoby popierające pomysł proszę o napisanie maila do supportu AM w tej sprawie. Im więcej głosów usłyszą w tej sprawie tym większa szansa że obejrzymy to w AM !!
http://fixrapid.com/?premium=sponsor79 - Download from RapidShare Without Waiting

*

Offline brand

• **
  • 129
    • http://berzerk.pl
  • Sprzęt: asus p750 | eten x500 - juz nigdy wiecej etena | mda compact 2 - bez gsm | AM 5.0.7
« Odpowiedź #15 dnia: Wrzesień 14, 2007, 11:58:07 »
chodziło mi o coś innego, o dublowanie kategorii i niedługo miplo.pl wprowadzi możliwość ustalania własnych nazw kategorii pobieranych z ich serwisu dzięki czemu pozbędziemy się punktów w stylu Apteka i Apteki

Tak jak jest wbudowana kategoria 'Straż pożarna' i kategoria w miplo ktora moderuje 'Straż Pożarna'. Roznica w wielkosci literki P, a juz robia sie dwie kategorie. Mozna jakos wykasowac wbudowana kategorie?

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #16 dnia: Wrzesień 16, 2007, 00:14:32 »
Witam
Po zainstalowaniu programu MiploSync i synchronizacji punktów (25 kategorii) program automapa 4.1 przy nawigowaniu nie chodzi płynnie (przeskakuje wskaźnik pozycji na trasie, jest spore opóźnienie, co do aktualnej pozycji). Program MiploSync ustawiłem w ten sposób, aby moje kategorie zapisywał w moim pliku, który znajduje się na karcie SD (szybka karta). Posiadam urządzenie Dell Axim x50. Mam zaznaczone około 25 kategorii do wyświetlania. Nawet po odznaczeniu większości z nich i pozostawieniu 2 lub 3 jest to samo. Dopiero kiedy w moich punktach całkowicie wyłączę plik wskazany na karcie wszystko wraca do normy. Proszę o pomoc w rozwiązaniu tego problemu.
Pozdrawiam
Emil

Wracam do wątku - dlaczego? Już piszę...
Właśnie miałem dokładnie te same symptomy. Nie pomagało nic (no, prawie) - żadne przenoszenie do pamięci, ustawianie bufrów, itp. Sprawdziłem mają kopię RC1. Tam wszystko śmiga jak powinno.  :?: Co jest :?: Chwila domyślunku... No tak, przy wczytywaniu POI wyskoczył mi komunikat, że nie może zreorganizować z uwagi na brak pamięci. Albo coś w tym stylu, dokłanie nie pamiętam. Ale efekt był jak u emilex'a. Oczyściłem pamięć, wczytałem ponownie. Reorganizacja się udała, można wyświetlać nawet wszystkie kategorie od razu bez (widocznego) spowolnienia. Oczywiście, jeśli ktoś lubi zaklejenie mapy ikonkami ;).

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #17 dnia: Wrzesień 16, 2007, 00:57:34 »
Oczywiście, jeśli ktoś lubi zaklejenie mapy ikonkami ;).
Spóbuj nie mieć ikony na ikonie w Warszawie... :-)
ISTQB Certified Tester

*

Offline donau

• *
  • 53
  • Sprzęt: MDA IV
« Odpowiedź #18 dnia: Wrzesień 16, 2007, 16:48:19 »
A czy mógłbym prosić o umieszczenie tu pliku BP.uam ze starej poczciwej AM 3.9, bo już mi trochę MIPLO krwi napsuło...

*

Offline prozor

• 1089
« Odpowiedź #19 dnia: Wrzesień 17, 2007, 09:57:48 »
Spóbuj nie mieć ikony na ikonie w Warszawie... :-)

Szczególnie przy komplecie punktów  :evil:

A wracając do tematu:
Pamiętajcie, żeby po utworzeniu nowego pliku poi w MIPLOSYNC wczytać go w automapie, tworząc nowy indeks

Dlaczego o tym wspominam? Bo jeśli ktoś robi to tak jak ja, czyli najpierw zmienia nazwę/przenosi stare POI, a następnie w miplosync tworzy plik o tej samej nazwie co poprzedni, to AM wczyta go przy starcie, ale praca będzie przeraźliwie wolna. Pozostaje wczytać standardowy POI (pusty), a następnie wczytać POI które zaimportowaliśmy z MIPLO. AM utworzy nowy indeks i od tego czasu będzie śmigać jak powinna....

Eksperymentując z wielkością bufora dla poi doszliśmy z Piotrem do wniosku jak niżej:

Wielkość bufora musi być ustawiona na minimum wielkość pliku indeksu *.poi - w zaokrągleniem w górę. Zapewni to szybkie wyświetlanie ikon na mapie oraz szybkie wyszukiwanie Jeśli ustawimy bufor na minimum wielkość zbioru z poi (wielkokrotnie większy niż sam indeks) plus wielkość indeksu, to dodatkowo otrzymujemy możliwość szybkiego przeglądania i edycji punktów użytkownika w menu ustawienia.

Jeśli chcecie pobawcie się sami: sprawdźcie jaki jest rozmiar pliku z indeksami. U mnie 413 kb. Ustawiam bufor na 400 kb i... zonk! Ikony wyświetlają się w trybie żółwia. Każde  przesunięcie mapy i znowu zwłoka kilku sekund... W podobnym tempie działa wyszukiwanie... Ustawiam bufor na 450 kb i... powrót do normalności.
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 19:34:43 wysłana przez prozor »

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #20 dnia: Wrzesień 17, 2007, 21:48:26 »
Tak, potwierdzam.... podzielilismy sie testami i taki jest z tego sumaryczny wniosek.
Nawiasem mówiąc nie jest bez znaczenia w tym przpadku wielkośc bufora na AM . Ściągnąłem całe miplo.pl (ponad 49.ooo POI) i plik index wynosił ok. 480kb a plik danych ponad 6Mb no okazało się  że wczytanie POI ni ebyło możliwe bo wyskakiwał komunikat, że plik jest zbyt duży i niemożliwa jest jego reorganizacja. - mimo ustawienia bufora POI na max (4M) .. pomogło powiększenie bufora na AM do przynajmniej 8MB....
« Ostatnia zmiana: Wrzesień 17, 2007, 22:26:01 wysłana przez piotr.lutynski »
ISTQB Certified Tester

*

Offline debart

• **
  • 181
  • Sprzęt: VIVO PLUS + 16GB SDHC + VW Phaeton
« Odpowiedź #21 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:12:10 »
Witam,

Próbowałem na innym wątku ale nikt nie odpowiedział nic sensownego i nadal nie moge sobie poradzić. Zacytuję więc tutaj mój post z innego wątku, może jednak ktoś miał podobny problem jak ja z miplosyncem:

"(...) a ja się od dwóch dni męczę z miplosync i zawsze mam komunikat "błąd dekompresji" przy końcówce synchronizacji. Próbowałem juz chyba wszystkiego (różne lokalizacje pliku, nazwy, wywalanie categories, karta, pamięć) i nic. Support Miplo milczy. Miał ktoś z was taki komunikat? a jeszcze lepiej - czy ktoś sobie z tym poradził?"

pozdr
PS: Support nadal milczy, pomimo powtórnego wysłania pytania co zrobić...

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #22 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:27:11 »
Witam,

Próbowałem na innym wątku ale nikt nie odpowiedział nic sensownego i nadal nie moge sobie poradzić. Zacytuję więc tutaj mój post z innego wątku, może jednak ktoś miał podobny problem jak ja z miplosyncem:

"(...) a ja się od dwóch dni męczę z miplosync i zawsze mam komunikat "błąd dekompresji" przy końcówce synchronizacji. Próbowałem juz chyba wszystkiego (różne lokalizacje pliku, nazwy, wywalanie categories, karta, pamięć) i nic. Support Miplo milczy. Miał ktoś z was taki komunikat? a jeszcze lepiej - czy ktoś sobie z tym poradził?"

pozdr
Ile masz wolnego miejsca w pamięci PDA?
ISTQB Certified Tester

*

Offline grzegorz69

• 12
  • Sprzęt: MioP350,AM 4.1.2
« Odpowiedź #23 dnia: Wrzesień 18, 2007, 09:56:23 »
Witam,

pozdr

Witam!
Miałem ten sam komunikat  w wersji 1.0.0.2 w wersji 1.0.04 "brak dostępu do pliku"
Skasowałem wszystkie pliki miplo w katalogu Automapa EU
zainstalowałem program na karcie i utworzyłem nowy plik miplo do synchronizacji w katalogu Automapa Eu
i jakoś ruszyło na razie jest ok.

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #24 dnia: Wrzesień 18, 2007, 11:49:41 »
U mnie skasowanie plików miplo nie pomogło. Nie pomogło odintalowywanie i ręczne wyrzucanie śmieci.Problem pojawia się w wersji 1.0.0.4. Synchronizowane są POI i kilka ikonek, reszta ikon nie przechodzi i w AM4 są same niebieskie kółeczka w miejscach POI. Dziwne jest to że za każdym razem "wywala" się na innem etapie odczytywania ikon. Raz skończy na stacjach paliw a raz na bankomatach...
Mam 33MB wolnej pamięci operacyjnej i 54MB wolnej pamięci storage. Na karcie mam ponad 3GB wolnego miejsca. Nie da się u mnie zsynchrnizować pliku ani w pamęci flash ani na SD. Zaznaczonych do synchronizacji mam ok. 100 kategorii, jakieś 24000 POI.
Nie wiem już co mam robić, support nadal milczy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #25 dnia: Wrzesień 18, 2007, 11:59:57 »
A próbowałeś czegoś mniejszego np. tylko 10 kategorii?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline grzegorz69

• 12
  • Sprzęt: MioP350,AM 4.1.2
« Odpowiedź #26 dnia: Wrzesień 18, 2007, 12:48:26 »
zapomniałem jeszcze dodać,że pierwszą synchronizacje przeprowadziłem na oryginalnej AM bez żadnych modyfikacji interfejsu itp.zmodyfikowałem dopiero po udanej synchronizacji.

Te komunikaty miałem na zmodyfikowanym interfejsie przed przeprowadzeniem pierwszej udanej synchronizacji.

*

Offline puniek

• 4617
« Odpowiedź #27 dnia: Wrzesień 18, 2007, 13:14:09 »
U mnie skasowanie plików miplo nie pomogło. Nie pomogło odintalowywanie i ręczne wyrzucanie śmieci.Problem pojawia się w wersji 1.0.0.4. Synchronizowane są POI i kilka ikonek, reszta ikon nie przechodzi i w AM4 są same niebieskie kółeczka w miejscach POI. Dziwne jest to że za każdym razem "wywala" się na innem etapie odczytywania ikon. Raz skończy na stacjach paliw a raz na bankomatach...
Mam 33MB wolnej pamięci operacyjnej i 54MB wolnej pamięci storage. Na karcie mam ponad 3GB wolnego miejsca. Nie da się u mnie zsynchrnizować pliku ani w pamęci flash ani na SD. Zaznaczonych do synchronizacji mam ok. 100 kategorii, jakieś 24000 POI.
Nie wiem już co mam robić, support nadal milczy.
Robiłem wczoraj próbę ściągnięcia całego miplo.pl (jakieś 49tysięcy z okładem) i widziałem że niektyóre kategorie nie mają przydzielonych ikonek defaultowych i była kropka... ale z Twojego opisu wynikałoby, że masz wiiększy problem a nie tylko kilka kategorii
ISTQB Certified Tester

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #28 dnia: Wrzesień 18, 2007, 13:16:08 »
Modyfikacja interfaceu nie ma tu nic do "gadania", ja mam zmodyfikowane wszystko co potrzebowałem i synchronizacja zawsze przebiega bez problemów.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline debart

• **
  • 181
« Odpowiedź #29 dnia: Wrzesień 18, 2007, 13:27:49 »
A próbowałeś czegoś mniejszego np. tylko 10 kategorii?

Jeszcze nie próbowałem. Sprawdzę po powrocie z pracy do domu.