mobilne.net kiedy zmiany?

• 295 Odpowiedzi
  • 43912 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #120 dnia: Październik 18, 2005, 14:09:25 »
Do jachu

No to by było po problemie. Prosta baza, którą można by konwertować do różnych programów. Dla mnie siła Automapy jest właśnie baza POI. Jednak za rok dwa wejdą inne programy TT , Desti, itd. Nie widzę powodu dla którego miałbym płacić Automapie bądź poi.mobil.net gdy będę korzystał z POI utworzonych też przez zemnie używając np.. TT
OK. jak będę dalej używał Automapy to mogę zapłacić ale tylko za program do synchronizacji  ogólnodostępnej baz POI z AutoMapy. Za samą bazę  POI nie mam zamiaru płacić.
Tak samo dlaczego za naszą bazę  ma płacić GPS maniak. Przecież to jest chore

« Odpowiedź #121 dnia: Październik 18, 2005, 14:13:59 »
Cytat: Claude
Ja nie ukrywam, ze jestem za takim pomyslem, byc moze w przyszlosci poi , baza punktow bedzie mogla sluzyc nie tylko AM ale rowniez pozostalym program TTN, Destinator, Navigon itp. Nie podoba mi sie obecna formula, ograniuczajaca poi tylko do AM

Również jestem "za"
Żeby rozwiać ewentualne wątpliwości jestem legalnym użytkownikiem AM ale nie mam ochoty napychać kieszeni innych. Zawsze jak jadę w trasę to parę punktów dodam i robię to nie tylko dla siebie.
Pozdrawiam

*

Offline papaj

• 44
« Odpowiedź #122 dnia: Październik 18, 2005, 14:30:15 »
tak czytam czytam... i mam pytanko?
Czy to jest jakiś tandard POI? Czy ktos ma tylko prawa do przechowywania tych POI?
Czy w takim razie nie mozna zrobic jakieś serwisu free do wymiany tych danych? Czy konwersja POI miedzy AM i innymi systemami tez ma jakies standardy?

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
« Odpowiedź #123 dnia: Październik 18, 2005, 14:34:38 »
Wszyscy tu rozważają sprawę płatności, a nie zwróciliście uwagi na bardzo istotny element. Nowa wersja serwisu będzie dostępna tylko dla posiadaczy licencji AM4 ! Wszyscy użytkownicy AM1, AM2, AM3, którzy nie przedłużyli licencji automatycznie zostaną odcięci od usługi, nawet jeśli w tej chwili dodawali do bazy sporo punktów.

Co się zaś tyczy przeniesienia bazy na PDAclub to również nie widzę żadnego problemu. Gdy takową otrzymamy dodamy mechanizmy dodawania/usuwania/modyfikowania punktów oraz importu/eksportu z/do pliku CSV, który następnie będzie można przekonwertować dla dowolnego innego programu (w przypadku Automapy należy skorzystać z konwertera na www, choć bardzo możliwe, że wtedy ten konwerter zniknie). Nie będzie to tak wygodne jak AMPoiSync, ale myślę że sporo osób i tak z tego skorzysta.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #124 dnia: Październik 18, 2005, 14:49:39 »
Cytat: Cezex
Wszyscy tu rozważają sprawę płatności, a nie zwróciliście uwagi na bardzo istotny element. Nowa wersja serwisu będzie dostępna tylko dla posiadaczy licencji AM4 ! Wszyscy użytkownicy AM1, AM2, AM3, którzy nie przedłużyli licencji automatycznie zostaną odcięci od usługi, nawet jeśli w tej chwili dodawali do bazy sporo punktów.
Cytat: Maap
Płatny serwis będzie dostępny tylko dla legalnych użytkowników AM4.
Nasze usługi raczej nie będą działały ze starszymi wersjami AM a tylko AM4.
Napisałem, że płatny serwis będzie tylko dla użytkowników AM4 z prostego powodu, AM4 będzie rewolujcą w porównaniu z AM3 i np. pogodę, lokalizację będziemy mogli zaproponować jedynie właścicielom AM4.

Nasze usugi raczej nie będą działały na wersjach starszych. Nie ma pewności czy AM nie zmieni np. formatu plików UAM.

[Dodano: 2005-10-18 14:55:17]
Gdy takową otrzymamy dodamy mechanizmy dodawania/usuwania/modyfikowania punktów oraz importu/eksportu z/do pliku CSV, który następnie będzie można przekonwertować dla dowolnego innego programu ...
Planowaliśmy przekazanie Wam punktów tuż przed zmianą naszego serwisu.
Ale jeżeli jesteście gotowi na przyjęcie jej już dzisiaj to ja nie widzę żadnego problemu. Możecie punkty pobrać juz teraz. Możecie też zaczekać do "tego" momentu i wówczas na przygotowne wcześniej mechanizmy przenieść punkty.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #125 dnia: Październik 18, 2005, 15:17:27 »
Kurcze, nie no muszę znowu włączyć się do - przepraszam - tej głupawej dyskusji... Ludzie! O co tyle hałasu?

1. Aktualna baza POI na mobilne.net jest entuzjastycznym dziełem nas wszystkich, jest free i taka pozostanie, bez względu na to w jakim kierunku ten serwis będzie ewaluował! Dlaczego? A no dlatego, że nikt nie będzie żądał skasowania kopii tej bazy u żadnego z jej dotychczasowych użytkowników!

2. Serwis mobilne.net prowadzony i utrzymywany(!) przez grupę entuzjastów - jako projekt "non profit" w każdej chwili może być zamknięty i nikt nie musi nikomu się z tego tłumaczyć, w szczególności żadnemu z dotychczasowych użytkowników!

3. W momencie ewentualnego zamknięcia aktualnie żyjącego serwisu - niech każdy pobierze choćby i wszystkie zgromadzone w bazie POI i niech cieszy się z nich do woli, bez względu na posiadaną platformę GPS, bez żadnych ograniczeń czasowych i całkowicie za darmo!

4. Jeżeli na bazie aktualnego serwisu "non profit" mobilne.net miałby powstać projekt komercyjny - przecież NIKT NIKOGO nie będzie zmuszał do korzystania z niego i ponoszenia jakichkolwiek opłat! Po zapoznaniu się z postawionymi przez właścicieli nowego SERWISU warunków KAŻDY będzie miał PRAWO DOBROWOLNEJ DECYZJI: Czy będzie z niego korzystał czy też nie - cały czas zachowując obecny WSPÓLNY dorobek w postaci aktualnej bazy POI...

5. Uważam, że aktualni administratorzy mobilne.net mają absolutne prawo pierszeństwa do dalszego rozwoju i utrzymania tego typu serwisu - nawet jeśli wiązałoby się to z jego komercjalizacją - choćby z powodu dotychczas poświęconego swojego czasu, wiedzy i umiejętności. A czy jest to "przejęcie wspólnego dobra"? A skąd! Przecież wszyscy dotychczasowi użytkownicy ZACHOWAJĄ prawo do korzystania ze wspólnego dobra...

6. Ewentualna komercjalizacja serwisu ma polegać na profesjonalnym (czytaj: na odpowiednim poziomie a tym samym odpłatnym) udostępnieniu narzędzi, które są własnością administratorów do zarządzania danymi z bazy. Nikt nie będzie żądał żadnych opłat od nikogo od już zgromadzonych przedtem POI. Co innego z dalszym rozwojem bazy. I tu wszyscy będziemy mieli WYBÓR: Wchodzimy w to na nowych warunkach, czy nie! Prawda? Każdy zada sobie pytanie o SWÓJ bilans ewentualnych kosztów do zysków i podejmie DECYZJĘ czy mu to pasuje, czy też nie.

Po co zatem cała ta dyskusja? Bo Polak lubi robić dym nie analizując choćby w zarysie realiów zaistniałej sytuacji...

Ci co najwięcej krzyczą: niech ściągną sobie wszystkie kategorie z aktualnego mobilne.net i - do widzenia!
Ci co rozumieją, że czasem potrzeba skali zjawiska wymusza komercjalizację rozpoczętego entuzjastycznie projektu "non profit" - niech sami zadecydują czy wchodzą w ten biznes po zmianach.

I bardzo mnie niepokoją zwroty typu "cwaniaki", "złodzieje" bo ten kto to mówi sam jest KŁAMCĄ wmawiającym, że ktoś chce przywłaszczyć sobie aktualnie zgromadzone w bazie POI i to dla osiągnięcia własnych korzyści materialnych... Normalnie już mam dosyć żarcia się nawzajem tylko dlatego, że ktoś zrobił coś za free, teraz już nie daje rady tego ciągnąć w takiej formie a nikt inny nie kiwną palcem by wogóle coś takiego powstało swego czasu, jak mobilne.net... Żygać mi się chce...

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
    • http://www.pdaclub.pl
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #126 dnia: Październik 18, 2005, 15:28:02 »
Cytat: Cat^
5. Uważam, że aktualni administratorzy mobilne.net mają absolutne prawo pierszeństwa do dalszego rozwoju i utrzymania tego typu serwisu - nawet jeśli wiązałoby się to z jego komercjalizacją - choćby z powodu dotychczas poświęconego swojego czasu, wiedzy i umiejętności. A czy jest to "przejęcie wspólnego dobra"? A skąd! Przecież wszyscy dotychczasowi użytkownicy ZACHOWAJĄ prawo do korzystania ze wspólnego dobra...
...

Zapomniales o jednym, ze to tu na forum PDACLUBU powstal pomysl poi i tu na forum powstaly pierwsze wpisy , wiec slowa o pierwszenstwie raczej lepiej nie mieszac do tego.
To taka mala uwaga.

pozdrawiam

pozdrawiam
Jachu

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
« Odpowiedź #127 dnia: Październik 18, 2005, 15:29:46 »
6. Ewentualna komercjalizacja serwisu ma polegać na profesjonalnym (czytaj: na odpowiednim poziomie a tym samym odpłatnym) udostępnieniu narzędzi, które są własnością administratorów do zarządzania danymi z bazy. Nikt nie będzie żądał żadnych opłat od nikogo od już zgromadzonych przedtem POI.

Nie do końca, aby móc pobrać już istniejące punkty trzeba będzie wykupić licencję na AM4, a więc nie będą dostępne za darmo tak jak teraz (np. dla starszych użytkowników).

PS: czy wiadomo już, czy jeśli przedłużyłem licencję w wakacje na kolejny rok to będę mógł korzystać z AM4, map i mobilne.net nieodpłatnie czy też będę musiał wykupić całkiem nową licencję ? Jeśli to pierwsze to nie widzę wiekszego problemu i być może nawet komercjalizacja mobilne.net wyjdzie wszystkim na dobre (choć na pewno baza straci sporo użytkowników Garminów, TomTomów, etc), ale jeśli padnie na drugi wariant to... wypowiem się co o tym myślę jak to się stanie ;)

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #128 dnia: Październik 18, 2005, 15:32:10 »
Cat nie tak nerwowo. Do ostatniego postu Maap wyglądało, że Panowie z poi.mobil.net chcą sobie odjechac z całą bazą za którą musiałbym płacić przy uzytkowaniu innych programów poza AutoMapą. Sam sądzę, będę płacił za AM4+synchronizacja z POI bo dlaczego nie - to ich praca. Ale nie bedę płacił za POI używanych bez konwertera.
 Jeśli chodzi o mnie, to w AM4 nie będę już bezpośrednio dodawał POI po przez synchronizację bo chcę aby uzytkownicy innych programów mogli korzystać z mojej pracy.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #129 dnia: Październik 18, 2005, 15:35:19 »
Zgadzam się z Tobą Cat i smutne to ale czuję się trochę (bo i tak by zaraz wylazło samo) odpowiedzialny za tę dyskusję....

wytłumacz mi tylko bo ja nie rozumiem dalej ....
We 4 robiliśmy serwis, Rawco i Maap gadali ze "sposnorem" ja siedzialm cicho bo tak się w zyciu ułożyło że zmienialem stan cywilny/adres..... i nie mogłem (i nie nie chciałem) deliberować porzez poł nocy o drogach rozwoju mobilne.net....
deliberować nie chciałem - ryswać zawsze !!!!
Wiedziałm że bedzie nowy dizajn, sam zreszta go zaproponowałem dopiero potem ewoluowało to w kierunku nowy design= nowe mechanizmy itp...
wytłumacz mi bo ja nie rozumiem czy fair było wywalanie mnie z teamu a potem prosba o narysowanie czegos za kase ?

tylko o to zapytałem w 1 poście i poprosiłem o pomoc w wycenieniu.... nic wiecej.....

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #130 dnia: Październik 18, 2005, 15:50:53 »
jachu:
A aktualni administratorzy mobilne.net to skąd są? No przecież z PDAClubu! :)

Cezex:
No znowu pleciesz głupoty... Przez cały mój poprzedni post przewija się kilkakrotnie, że nikt tej bazy POI Ci nie zabierze! Nie raz już padało w tym wątku, że aktualna baza będzie dostępna choćby i na PDAClub, a jeśli nie, to ją osobiście umieszczę na swoim serwerze... Nie będziesz ewentualnie miał do niej dostępu w nowym serwisie, ale co to ma wspólnego z dostępem do danych, które istnieją NIEZALEŻNIE od nowego serwisu...?

korrek:
Jak wyżej. Nikt nie chce i nie będzie chciał od Ciebie kasy za już zebrane POI!

marcel:
Nie znam sprawy więc nie będę się wypowiadał.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
« Odpowiedź #131 dnia: Październik 18, 2005, 16:04:33 »
jachu:
A aktualni administratorzy mobilne.net to skąd są? No przecież z PDAClubu! :)

No tak ale nie mozesz mowic ze pierszenstwo nalezu do mobilne.net. Pierszenstwo maja uzytkownicy forum pdaclubu bo to oni stworzyli a admini mobilne net przeniesli to na mobilne net i tu "nie wywolujac" wojny niekogo nie zapytali o zdanie :)  Ale nie nie wazne nie o to chodzi zrobili kawal dobrej roboty i chwala im za to, lecz nie mozna sobie przywlaszczac jak napisalem praw pierwszenstwa do czegos czego nie sa wlascicielami , tylko o to chodzi :)
I odnosi sie to Cat^ do Twojej wypowiedzi i niczyjej innej :)
Zeby nikt nie posadzi mnie ,ze to powiedzial ktos z adminow mobilne.net.

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #132 dnia: Październik 18, 2005, 16:10:25 »
CAT:
Ale mi chodzi nie o przeszłość czy terażniejszość, tylko o przyszłość. By użytkownicy nie tylko AM mogli korzystać z POI przez nas wklepywanych W PRZYSZŁOŚCI

*

Offline Cezex

• 493
    • RedFish
« Odpowiedź #133 dnia: Październik 18, 2005, 16:11:47 »
Cat^ nie mógłbyś być trochę milszy ? Czemu mnie od razu atakujesz, przecież nie napisałem, że mi ktoś tą bazę zabierze. Poza tym ja się tym na razie nie przejmuję ponieważ mam wykupioną licencję, a jeśli dzięki temu uzyskam dostęp do jeszcze lepszej wersji AMPoiSync (który aktualnie przestał działać) to tym bardziej się będę cieszył i tym chętniej przedłużę licencję o kolejny rok. Uważam, że robota którą wykonują chłopaki z AM jest na tyle dobra, że warto im za to płacić. Zawsze przykro jest patrzeć jak coś darmowego staje się płatne, ale taka jest czasami kolej rzeczy i nikt na to nic nie poradzi. W końcu gdzieś Ci ludzie muszą mieszkać i coś jeść.

PS: wiem już, że przedłużenie licencji uprawnia do aktualizacji AM do wersji 4 i tym samym pewnie do korzystania z nowej wersji mobilne.net

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #134 dnia: Październik 18, 2005, 16:15:30 »
Cytat: Korrek
CAT:
Ale mi chodzi nie o przeszłość czy terażniejszość, tylko o przyszłość. By użytkownicy nie tylko AM mogli korzystać z POI przez nas wklepywanych W PRZYSZŁOŚCI
No to stwórz swój własny serwis i utrzymuj go za free - przecież nikt Ci tego nie zabrania!

BTW: Celowo ironizuję by pokazać gdzie tkwi nonsens tej całej dyskusji...

Cat^ nie mógłbyś być trochę milszy ? Czemu mnie od razu atakujesz, przecież nie napisałem, że mi ktoś tą bazę zabierze. (...)
Przepraszam, ale irytuje mnie ta niepotrzebna dyskusja.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #135 dnia: Październik 18, 2005, 16:17:01 »
Cytat: ajed
Cytat: xpablo

Punkt 2.9.   Komercyjne wykorzystania danych z Bazy Serwisu jest dopuszczalne tylko po wyrażeniu zgody Właściciela, który jest zobowiązany poinformować o tym fakcie wszystkich Autorów PU oraz Moderatorów.

No to jeszcze musielibyśmy okreśłić, kto to jest "właściciel"????? A tu będą schody. W prawie autorskim nie ma takiego pojęcia, a zatem należałoby zbadać zgodny zamiar stron - tych co prowadzili serwis i tych co dołączali punkty. Jeśłi przez "właściel" rozumieją to samo to OK, ale jak nie, to trzeba byłoby ustalić czyje rozumienie tego słowa jest właściwsze.

Patrz Regulamin:
"2.6.   Właścicielem Serwisu jest firma Rafikel Technologie z siedzibą w Białym Kościele 39, 57-100 Strzelin.".
PATRZ MOJE WCZEŚNIEJSZE POSTY
Niestyty nie precyzuje - tak to jest jak laik zabiera się za pisanie tekstów prawnych, nawet tak prostych jak regulamin.

"Podstawowe pojęcia" - nie zawierają pojęcia "właściciel", a szkoda, bo stworzno by w ten sposób definicję legalną. Próbują to nieudolnie (sorki Panowie) naprawić w przytoczonym przez Ciebie punkcie 2.6 - i to jest OK. Ale tylko pozornie. Wprowadzili tam pojęcie "właściciel serwisu". A w punkcie 2.9 wyskakują z pojęciem "właściciel" pomijąjąc określenie "serwisu". Stara rzymska zasada "lege non disquindente" nakazuje nie rozróżniać, gdy ustawa (również umowa) nie rozróżnia i na odwrót. Znaczy to, że nie mogą istnieć dwa pojęcia w jednym tekście na określenie tego samego pojęcia. A we wszystkich innych punktach regulaminu piszą "właściciel serwisu". Tylko w tym jednym jest "właściciel", a zatem musi oznaczać coś innego niż "właściciel serwisu" - pytanie tylko co???

Jasne sprawę załatwiłoby prawidłowe określenie treści punktu 2.6, jako "Właścicielem Serwisu jest firma Rafikel Technologie z siedzibą w Białym Kościele 39, 57-100 Strzelin - zwana dalej "właścicielem" i sprawa byłaby jasna, a tak pozostawiono furtkę dla maniaków sądowych (takich jak ja).

(...) A skoro "punkty" stanowią własność ich twórców, to posiadają oni nie tylko prawa osobiste do dzieła (co sami przyznajecie), które są nota bene niezbywalne, ale również autorskie prawa majątkowe (te akurat są zbywalne, ale nikt nie przeniósł na Was tych praw)(...)
Mylisz się. Patrz wyżej. I jeszcze jedno: Czy wogóle można mieć prawa osobiste/majątkowe/jakiekolwiek do położenia geograficznego? Gdzie tu jest jakakolwiek dodana wartość twórcza? Chyba jedynie do opisów (bo nazw też nie), ale i to są powszechnie znane dane...
To Ty się mylisz, bo:

Kolejna sprawa to punkt 2.7. "Autorzy Kategorii oraz Autorzy PU, jak również Moderatorzy oświadczają, że przenoszą wszelkie prawa autorskie do: pozycji geograficznych, nazw i opisów PU, nazw Kategorii, itp. umieszczonych w Bazie na Właściciela Serwisu, który działa na zasadach „non-profit”."

Znowu coś chcieli i znowu nie wyszło.

Tak jak pisałem wcześniej Osobiste prawa autorskie są niezbywalne a zatem określenie "przenoszą wszelkie prawa autorskie" jest sprzeczne z przepisami powszechnie obowiązującymi, a zatem jest to zapis nieważny

Cat^ błagam przytaczaj wszystkie moje wypowiedzi, a nie takie powyrywane z kontekstu, bo wyjdę na idiotę, a ludziom robisz wodę z mózgu - w imię czego ???

Ja naprawdę nie jestem przeciwnikiem komercjalizacji, bo mi to rybka. Zainteresował mnie tylko prawny aspekt zagadnienie - i tyle.

Acha Cat^ zapomniałem o Twojej wątpliwości dot. istnienia praw autorskich punktów geograficzncyh.

54N 23E (wiem, że za moło dokładnie) - mam prawa autorskie??? nie
Stacje benzynowe (kategoria) - mam prawa autorskie??? nie
Stacja firmy "benzynka" mam prawa autorskie??? nie
Opis "najtańsza benzyna w okolicy" mam prawa autorskie??? nie

Ale jeśli napiszę W punkcie 54N 23S znajduje się stacja benzynowa firmy "benzynka" sprzedająca najtańsze paliwo w okolicy - to przysługują mi prawa autorski. Dziełem jest tutaj odpowiednie połączenie różnych, dostępnych informacji. To mój wkład. I to obejmują prawa autorskie - zarówno majątkowe, jak i osobiste. Tak przynajmniej uważam, a skoro zastrzegłem, że z prawa autorskiego nie jestem specjalistą, to mogę się mylić.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #136 dnia: Październik 18, 2005, 16:17:42 »
Ja nikogo nie nazywam zlodziejem czy cwaniakiem, uwazam oczywiscie ze Panowie z mobile net zachowali sie malo elegancko bo do dnia dzisiejszego na stronie serwisu nie ma nawet wzmianki o ich rewolucyjnych planach i gdyby nie to pranie brudow miedzy tworcami to do teraz bym niczego nie wiedzial. Bardziej jednak interesuje mnie przyszlosc, jesli mozna by reanimowac baze poi w jej pierwotnym ksztalcie, gdzie gromadzone punkty daloby sie wykorzystywac w innych programach to super. AM powoli traci juz swoja pozycje monopolisty ( co bardzo mnie cieszy) i jesli chce miec swoj odrebny serwis z poi to krzyzyk jej na droge ;)
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #137 dnia: Październik 18, 2005, 16:25:42 »
Cytat: Claude
Ja nikogo nie nazywam zlodziejem czy cwaniakiem, uwazam oczywiscie ze Panowie z mobile net zachowali sie malo elegancko bo do dnia dzisiejszego na stronie serwisu nie ma nawet wzmianki o ich rewolucyjnych planach i gdyby nie to pranie brudow miedzy tworcami to do teraz bym niczego nie wiedzial. Bardziej jednak interesuje mnie przyszlosc, jesli mozna by reanimowac baze poi w jej pierwotnym ksztalcie, gdzie gromadzone punkty daloby sie wykorzystywac w innych programach to super. AM powoli traci juz swoja pozycje monopolisty ( co bardzo mnie cieszy) i jesli chce miec swoj odrebny serwis z poi to krzyzyk jej na droge ;)
Jezu, nie wytrzymam... Ja swoje, a On swoje...
No jak można twierdzić, że ktoś "zachowuje się mało elegancko" w sytuacji, kiedy chce zaprzestać działalności charytatywnej...? Jak daje darmo - cacy, ale jak przestaje - to jest "mało elegancki"! Bosz... No i na koniec po raz n-ty: KTO MÓWIŁ O ZABICIU AKTUALNEJ BAZY??? Baza jest i będzie! Mowa jest o kontynuacji procesu zbierania/edycji i wygodnej dystrybucji KOLEJNYCH DODAWANYCH W PRZYSZŁOŚCI POI!!!!!!!!!!

(...) Ja naprawdę nie jestem przeciwnikiem komercjalizacji, bo mi to rybka. Zainteresował mnie tylko prawny aspekt zagadnienie - i tyle.
Prawny aspekt zagadnienia jest taki, że nie ma... żadnego zagadnienia. Jeśli jesteś prawnikiem to pomyśl raz jeszcze na spokojnie co może być przedmiotem prawa autorskiego a co nie. Co ma myśl twórczą, a co nie... I faktycznie przestańmy mącić ludziom w głowach bo nic dobrego z tego nie wyniknie... :)

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #138 dnia: Październik 18, 2005, 16:31:22 »
Cat^ , moze Ty sie najpierw wyspij a pozniej jeszcze raz przeczytaj spokojnie jak to bedzie z "nowym mobile.net". ?
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #139 dnia: Październik 18, 2005, 16:42:16 »
PAS. Dla mnie EOT.

« Odpowiedź #140 dnia: Październik 18, 2005, 16:54:41 »
I bardzo mnie niepokoją zwroty typu "cwaniaki", "złodzieje" bo ten kto to mówi sam jest KŁAMCĄ wmawiającym, że ktoś chce przywłaszczyć sobie aktualnie zgromadzone w bazie POI i to dla osiągnięcia własnych korzyści materialnych...
Rozumiem że to do mnie ?
Cat ! Masz trzy możliwości do wyboru:

- ale przyznasz że walnąłeś w klawiaturę bez okularów
- ale przyznasz że walnąłeś w klawiaturę po narkotykach
- albo odszczekasz to co napisałeś

Gdzie niby pisałem, że trójca to cwaniaki i złodzieje bo chcą ukraść bazę POI ? Ja tylko napisałem że ukradli know- how.

Nie widzisz różnicy ? Szkoda :(

*

Offline renmar

• **
  • 108
« Odpowiedź #141 dnia: Październik 18, 2005, 17:22:54 »
a co z tymi, ktorzy nabyli AutoMape w zeszlym roku i nie przedluzyli supportu na kolejny rok? (to moj przypadek!)

Bede mogl korzystac z serwisu POI czy nie?

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #142 dnia: Październik 18, 2005, 17:47:43 »
Cytat: gps maniak
Gdzie niby pisałem, że trójca to cwaniaki i złodzieje bo chcą ukraść bazę POI ? Ja tylko napisałem że ukradli know- how.
Proszę wskazać czyje know-how ukradłem. Domagam się tego kategorycznie.

Oto definicja know-how:
"Do know-how zalicza się nabytą, nadającą się do gospodarczego wykorzystania wartość stanowiącą równowartość uzyskanych informacji związanych z wiedzą w dziedzinie przemysłowej, naukowej lub organizacyjnej, o przewidywanym okresie używania dłuższym niż rok."
http://www.urowska.com.pl/kompendium/10052001.htm

Jeżeli Ty uważasz za kradzież realizacje pomysłów użytkowników serwisu mobilne.net to równie dobrze powinieneś oskarżyć producenta Garminów, AutoMapy, TomToma, Destinatora i innych o to, że realizują (przepraszam kradną) pomysły swoich klientów.

Skoro jest z nami Ajed (prawnik) to może pokusi się o rozwianie wątpliwości i doczekam się od Ciebie Lechu słowa przepraszam albo to ja będę przepraszał.

[Dodano: 2005-10-18 17:53:42]
Cytat: renmar
a co z tymi, ktorzy nabyli AutoMape w zeszlym roku i nie przedluzyli supportu na kolejny rok? (to moj przypadek!)

Bede mogl korzystac z serwisu POI czy nie?
Jeżeli zakupisz wersję AM4 to oczywiście będziesz mógł przez jeden rok korzystać z podstawowych funkcji (synchronizacja poi, pogoda, lokalizacja i inne) nowego serwisu mobilne.net bezpłatnie. Jeżeli zaś pytacz czy nowe funkcje serwisu będą działały z Twoją AutoMapą? To niestety w większości przypadków nie, nie będą działały. Jeżeli nie ulegnie zmianie format plików UAM to będziesz mógł płatnie korzystać z automatu Synchronizacyjnego.

« Odpowiedź #143 dnia: Październik 18, 2005, 17:54:50 »
OK, to moze stworzmy nowy watek skupiajacy osoby chetne do tworzenia nowego serwisu poi w ktorym podstawowa zasada bedzie dostepnosc poi dla wszystkich map a przynajmniej wiekszosci ;)

Jestem zdecydowany stworzyc taki serwis razem z innymi zapalencami ;)
Jezeli bedzie odzew to przeniesiemy sie w ustronne miejsce i zaczniemy prace.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
« Odpowiedź #144 dnia: Październik 18, 2005, 18:04:05 »
Cytat: madrafi
OK, to moze stworzmy nowy watek w ktorym skupia sie osoby chetne przy tworzeniu nowego serwisu poi w ktorym podstawowa zasada bedzie to ze poi beda dostepne dla wszystkich produktkow a przynajmniej wiekszosci ;)

Jestem zdecydowany stworzyc taki serwis razem z innymi zapalencami ;)

Jezeli bedzie odzew to przeniesiemy sie w ustronne miejsce i zaczniemy prace.

No juz napisalismy ze baze POI zostawiamy na pdac i zaczynamy rozwijac wokol tego zapalencow.

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

« Odpowiedź #145 dnia: Październik 18, 2005, 18:08:09 »
No juz napisalismy ze baze POI zostawiamy na pdac i zaczynamy rozwijac wokol tego zapalencow.

Nie mialem namysli zabieranie czy gdziekolwiek przenoszenie serwisu a zebranie tych zapalencow i rozpoczecie prac.

A z tego co widze to nie bylo jeszcze odzewu innych uzytkownikow PDAClubu by rozpoczac prace.

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
« Odpowiedź #146 dnia: Październik 18, 2005, 18:11:54 »
Spoko Cezex napisal  jak udostepnimy baze , a reszta to juz kwestia ustalen.

nowy watek zalozymy nie ma sprawy :)

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

*

Offline Cat^

• 1017
« Odpowiedź #147 dnia: Październik 18, 2005, 18:27:58 »
Cytat: gps maniak
I bardzo mnie niepokoją zwroty typu "cwaniaki", "złodzieje" bo ten kto to mówi sam jest KŁAMCĄ wmawiającym, że ktoś chce przywłaszczyć sobie aktualnie zgromadzone w bazie POI i to dla osiągnięcia własnych korzyści materialnych...
Rozumiem że to do mnie ?
Cat ! Masz trzy możliwości do wyboru:

- ale przyznasz że walnąłeś w klawiaturę bez okularów
- ale przyznasz że walnąłeś w klawiaturę po narkotykach
- albo odszczekasz to co napisałeś

Nie widzisz różnicy ? Szkoda :(
No dobrze. Wezwałeś mnie do tablicy to wstaję, ale po raz ostatni. I powiem tyle, widząc że niewiele osób rozumie o czym mówię:
Przepraszam wszytstkich, których w jakikolwiek sposób uraziłem w niniejszym wątku, w szczególności Ciebie. Może nie tyle odszczekuję, co odmiałkuję wszystko, co sobie życzysz. Jestem człowiekiem mało konfliktowym (już nie te lata...). Moją intencją nie było i nie jest obrażanie nikogo, jedynie chciałem wskazać brak podstaw do tej całej nieprzyjemnej dyskusji. I mówię to jako twórca 17, moderator 39 kategoreii i osoba z 4 miejsca w rankingu zasilających w punkty i z 2 miejsca porządkująca je w serwisie mobilne.net. Ale każdy musi mieć w tej dyskusji ostatnie słowo... OK. Ja nie muszę. Chcecie się kłócić dalej? - beze mnie.
Szkoda, że nie poparł mnie nikt z Administratorów mobilne.net. Może coś w tym jest? Maże faktycznie nie mam racji? Jeśli tak, to jeszcze raz przepraszam. I wcale się na nikogo nie obrażam. Bo i po co?

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #148 dnia: Październik 18, 2005, 18:36:59 »
Szkoda, że nie poparł mnie nikt z Administratorów mobilne.net. Może coś w tym jest? Maże faktycznie nie mam racji? Jeśli tak, to jeszcze raz przepraszam. I wcale się na nikogo nie obrażam. Bo i po co?
Cat^, jako jeden z nielicznych zachowujesz zdroworozsądkowe podejście i nie wyciągasz pochopnie wniosków. Dziękujemy.

Dziękujemy również Moi i wszystkim tym, którzy nie dają się ponieść niezdrowym emocjom i zachowują do całej sprawy należny dystans. Dziękujemy.

Dziękujemy Wam i dziesiątkom innych osób za obecny wkład w rozwój mobilne.net. Wasza praca zostanie doceniona.

Ocenę pozostawmy historii. Mam nadzieję, że niedalekiej.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #149 dnia: Październik 18, 2005, 19:12:32 »
Prawny aspekt zagadnienia jest taki, że nie ma... żadnego zagadnienia. Jeśli jesteś prawnikiem to pomyśl raz jeszcze na spokojnie co może być przedmiotem prawa autorskiego a co nie. Co ma myśl twórczą, a co nie... I faktycznie przestańmy mącić ludziom w głowach bo nic dobrego z tego nie wyniknie... :)

Cat^ Skoro publicznie podważyłeś moje kompetencje, pozwól, że ja publicznie na to odpowiem:

Prawny aspekt zagadnienia jest taki, że nie ma... żadnego zagadnienia.

Wszystko ma prawny aspekt. Jeśłi się tego nie nauczyłeś, a z wypowiedzi domniemuję, że tak jak ja jesteś prawnikiem, no to mi przykro. Może kiedyś to zrozumiesz. Oby.

pomyśl raz jeszcze na spokojnie co może być przedmiotem prawa autorskiego a co nie. Co ma myśl twórczą, a co nie...

Skoro zwątpiłeś w moje kompetencje to "przedmiotem prawa autorskiego jest każdy przejaw dzialalności twórczej o indywidualnym charakterze, ustalony w jakiejkolwiek postaci, niezależnie od wartości, przeznaczenia i sposobu wyrażenia. W szczególności przedmiotempr. autorskiego są utwory wyrażone słowem, symbolami matematycznymi, znakami graficznymi ( [..] kartograficzne [...]) art. 1 ust 1 i 2 ustawy z dnia 4.02.1994 r. o prawie autorskim i prawach pokrewnych".

Uważasz, że POI nie spełnia tej definicji (tak się domyślam, bo arguemtów u Ciebie brak), ja uwaząm, że spełnia, dlaczego?? Już wyjaśniam - skoro utworem może być dzieło kartograficzne, czyli graficzna ilustracja, za pomocą umownych znaków, położenia geograficznego konkretnych punktów, to moim zdaniem - słowna ilustracja położenia geograficznego, również.

A teraz, ponieważ uważam, że sobie zasłużyłeś, wyciągnę Twoją ignorancję w temacie.
Zacznę od cytatów z Twoich wypowiedzi w tym wątku:

I tu muszę włączyć się w dyskusję, którą śledzę od dłuższego czasu z nieukrywanym smutkiem i przypomnieć fragment Regulaminu Serwisu:
"2.7. Autorzy Kategorii oraz Autorzy PU, jak również Moderatorzy oświadczają, że przenoszą wszelkie prawa autorskie do: pozycji geograficznych, nazw i opisów PU, nazw Kategorii, itp. umieszczonych w Bazie na Właściciela Serwisu, który działa na zasadach „non-profit”."
Czy wiecie, co oznacza "przeniesienie praw"? Jeśli nie - zapytajcie swoich prawników...
podkreślenie moje

I jeszcze jedno: Czy wogóle można mieć prawa osobiste/majątkowe/jakiekolwiek do położenia geograficznego? Gdzie tu jest jakakolwiek dodana wartość twórcza? Chyba jedynie do opisów (bo nazw też nie), ale i to są powszechnie znane dane..

Możesz mi w prostych słowach, bo chyba jestem dużo głupszy od Ciebie, wyjaśnić, jak można Twoim zdaniem zbyć coś co nieistnieje?????
Chyba, że odkryłeś nowy typ umowy :) Możemy je nazwać "pacta Catque^". Gratuluję :D
Szkoda tylko, że Nobla z nauk prawnych nie dają ;)