mobilne.net kiedy zmiany?

• 295 Odpowiedzi
  • 42897 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kanczug

• 19211
    • http://www.pdaclub.pl
« Odpowiedź #90 dnia: Październik 18, 2005, 01:35:59 »
Faktycznie jest to przykre ze team poi.mobilne.net spotkal sie ze slowami krytyki, ale chyba liczyliscie sie z pojawieniem sie "mniej zadowolonych" uzytkownikow? Nie wierze ze mysleliscie ze wszystkim sie to spodoba.

Jako administrator doskonale rozumiem Wasza decyzje. Ja tez chcialbym by PDAclub przynosil jakies dochody, a nie tylko zarabial na swoje utrzymanie. Bardzo chetnie rzucilbym wtedy prace i siedzial non-stop zajmujac sie portalem jak to mowicie 'profesjonalnie' - to jest moje marzenie. Niestety wiem ze nigdy sie nie zisci. Obecnie wypruwam sobie flaki tak samo jak Wy do tej pory, wylacznie za "dziekuje" a czasem nawet za "do d&#@ z takim portalem". Nie da sie dogodzic wszystkim, a takie slowa krytyki pod naszym adresem + nawal pracy nad serwisem + problemy w domu/pracy wynikajace z faktu ze caly wolny czas jaki czlowiek ma spedza przy kompie wywoluja czesto bardzo negatywny efekt. Czasem mam ochote wszystko to rzucic... zapomniec o PDAclub i w koncu zaczac wykorzystywac wolny czas nie do charytatywnej pracy ale do reklasowania sie po robocie za ktora mi placa.

Mimo to nigdy nie odwazylismy sie (my jako PDAclub) zbierac oplat za korzystanie z serwisu (nawet za jakies dodatkowe... niedostepne obecnie elementy). Dla wielu osob nie byloby to problemem, ale niektorym przeszkadzaja nawet glupie aukcje palmtopow, albo bannery reklamowe. Negatywny wydzwiek takiej akcji bylby zbyt przytlaczajacy - przynajmniej jak dla mnie. Jak juz wspomnial kilka postow wyzej Jachu, mielismy propozycje "sponsoringu" od jednego z polskich portali (takich jak onet, wp, interia - dokladnie jednego z nich :) ). Tyle ze ich warunki byly dla nas nie do przyjecia... wiec nie sprzedalismy sie.

Wcale nie potepiam Waszej decyzji. Rozumiem ja, choc sam nigdy bym sie chyba na cos takiego nie odwazyl. Tyle ze obecnie PDAclub jakos zarabia jeszcze na swoje utrzymanie. Wiem ze u Was nie ma szans na zyski z reklam, wiec gdybysmy i my staneli na skraju takiej przepasci to chyba lapalibysmy sie kazdej mozliwej szansy na przezycie.

Zycze Wam powodzenia - zarowno w tworzeniu nowego portalu jak i dojsciu do porozumienia z niezadowolonymi uzytkownikami poi.mobilne.net. Mam nadzieje ze uda sie ta sprawe jakos zalagodzic.

Przepraszam ze moja wypowiedz moze nie jest zbyt skladna... ale padam na pysk po calym dniu pracy i potem sleczeniu przy kompie. Rano jeszcze pobudka o 6:00 by zrobic newsy i wyjscie do pracy o 8:00... wieczorem powrot i znowu do kompa - mniej wiecej tak wyglada PDAclub od kuchni.

*

MILOOO

« Odpowiedź #91 dnia: Październik 18, 2005, 01:37:11 »
Cytat: Moi
najgorsze w całej tej dyskusji jest to, że nikt nic nie wie - jak potoczy się rozwój wydarzeń, jak będzie wyglądał serwis, co się poprawi, czy coś pogorszy, ale każdy już rozdziera szaty i wali jednego Rejtana za drugim, niczym Dudek Jerzy na treningu.

Daleki jestem od darcia ostatniej koszuli. Próbuję tylko przewidzieć przyszłość.

Obawiam się, a oby słowa moje w g...o się obróciły, że to będzie po prostu kolejny ogródek AutoMapy do zbierania "sałaty" od użytkowników. I kamyczek do tego ogródka, będzie to już kolejny byt (po Automapie) rozwijany społecznie przez użytkowników (swoją drogą nieźle to jest pomyślane). Tylko ciekawi mnie czy AM będzie płacić za wprowadzane punkty. Bo jeśli nie, to zapał użytkowników do ich dodawania może opaść. Chyba oczywiste z jakich powodów.

I za jakiś czas, odgrzebie ktoś te wątki (obyś to nie był Ty Rawco lub Maap lub Sako) i pomyśli "Szkoda. Taki fajny projekt był. Może coś zrobimy wspólnie.". Tylko czy ktoś mu wtedy pomoże?

*

Offline TOMAN

• 252
    • http://www.diagnoserwis.pl
« Odpowiedź #92 dnia: Październik 18, 2005, 04:00:19 »
Cytat: cin2000
Jest taki serwis, na którym w chwili, w której pisze ten tekst jest 15000 ludzi online, można sobie go obejrzeć w 21 językach i nowe servery kupowane były dzięki, już do tej pory 2-krotnym, zrzutom jego użytkowników. Wszystko to zrobił jeden gość i do tej pory nie słyszałem, żeby wziął za to złotówkę. Oczywiście pomagali mu w tym użytkownicy, dzięki temu, że najpierw przyszedł do nich i powiedział, co jest potrzebne i co by było fajnie zrobić, a nie oświadczył, że od jutra mogą go używać tylko ci z zielonymi oczami, bo sponsoruje nas... jakaś tam firma produkująca np. ziel. szkła kontaktowe. Więc można. Ja znam jeden przykład, ale pewnie inni znają więcej. Zresztą, co ja gadam? Przecież to bez sensu. Przecież ja nawet nie mam AM, więc dlaczego wypowiadam się na tym forum? :terrified:

Czy chodzi o autokącik ?

[Dodano: 2005-10-18 04:27:38]
Cytat: Maap
Xpablo ja nie rozumiem o co Tobie chodzi.
Serwis powstał jako baza dla użytkowików AM.
Ponieważ zaczęły się problemy AM zaczęła sponsorować serwis (poczytaj odpwowiedni temat).

Tak to już jest, że sponsor określa warunki na jakich będzie płacił. AM nie chce płacić za piratów. Dziwisz im się?

Mam takie pytanie, czy będę mógł korzystać z serwisu ? mam trzy legalne licencje AM ale nie dawno minoł termin darmowych aktualizacji a ja go nie przedłużyłem bo stan obecny mnie zadowala, czyli nie jestem piratem a legalnym zarejestrowanym użytkownikiem i mam fakture VAT na to a subskrybcjami nie byłem zainteresowany pomimo przypomnienia mi o tym fakcie przez AM, nie przedłużałem bo nie widziałem potrzeby, gdybym znał wasze plany pewnie bym przedłużył, w rankingu jestem na 40 miejscu i wprowadziłem coś ponad setkę punktów niektóre celowo nocą objeżdżałem żeby w dzień nie powodować niebezpiecznych sytuacji na drodze a jednocześnie precyzyjnie wyznaczyć pozycje czy teraz moja praca zostanie przekazana AM a ja nie będę miał możliwości skorzystać z niej ? i zostanę zakwalifikowany jako legalny pirat ?

Mam nadzieję że nie zamierzacie nas wykorzystać ani oszukać a wszystko skończy się bez naruszania niczyich dóbr ani godności tak waszej jak i naszej.

*

Offline marcel

• 829
  • Sprzęt: x800
« Odpowiedź #93 dnia: Październik 18, 2005, 05:11:20 »
Moi naisał:
"Jedno trzeba stale podkreślać - serwis jest z pewnością profesjonalnie pomyślany i wykonany, za co jego Twórcom należy się podziw i uznanie.
Muszę w tym momencie również jasno wyartykułować, że grafika zrobiona przez Marcela jest świetna i dla mnie jest jedną z mocniejszych stron serwisu."

Dziękuję Moi
chociaż Ty.....

*

Offline Moi (Adam Kubicki)

• 6498
    • Moje linki do stron o GPS (i nie tylko)
  • Sprzęt: SGS2, iP3GS, Lumia 800, Note 3
« Odpowiedź #94 dnia: Październik 18, 2005, 08:30:54 »
Cytat: MILOOO
Obawiam się, a oby słowa moje w g...o się obróciły, że to będzie po prostu kolejny ogródek AutoMapy do zbierania "sałaty" od użytkowników.

Odpowiem tak - jeśli ktokolwiek będzie usiłował sprzedać moje punkty bez mojej akceptacji (zawsze bezinteresownej), wyrwę serce i to przez gardło. Choć nie przychodzi mi do głowy sytuacja, którą mógłbym zaakceptować jako powód sprzedawania za pieniądze mojego hobby.

Ale jeśli AutoMapa zechce je włączyć do wbudowanych POI - ma zielone światło już dziś. Po cholerę mi te punkty? Wyłącznie po to, by wszyscy z nich korzystali.

Jeśli serwis mobilne.net chciałby je wykorzystać do darmowego ściągania przez użytkowników z serwisu, w którym występują obok również płatne usługi - ma na to moje błogosławieństwo. Nie moją sprawą jest jakie zasady limitowania dostępu do całego serwisu będą ustalone.

Jeśli TomTom, GPMapa, Destinator czy np. Lechu GPS Maniak (albo ktokolwiek inny) zechce sobie je przekonwertować na swój format i włączyć do ogólnie dostępnego zbioru (lub własnego użytku) - proszę uprzejmie. Tylko mnie to ucieszy.

Nie jestem psem ogrodnika, co to sam nie zje i drugiemu nie da. Jeśli ktokolwiek wyrazi chęć redystrybucji moich punktów za darmo, nic nie sprawi mi większej satysfakcji. Grupę docelową dla tejże dystrybucji ten ktoś określi sam. Mnie nic do tego.

Nie uważam zatem, żeby załoga poi.mobilne.net nadużyła mojego zaufania. Jeśli tylko prawdą jest, że legalni użytkownicy AutoMapy będą mieli te punkty za darmo. Inne rodzaje ewentualnych dodatkowych, płatnych usług przyszłego serwisu są zupełnie odrębną, w tym kontekście nie moją, sprawą.

Dlaczego nie ma chętnych, żeby te punkty zebrać, skonwertować i utworzyć konkurencyjny serwis obsługujący TomToma, GPMapę, czy Destinatora? Bo się nikomu nie chce, bo każdy liczy na "drapane". I tyle.

Rozumiem także frustrację niektórych z powodu faktu, że będą musieli kupić legalną licencję AM, jeśli będą chcieli korzystać nadal z automatycznej synchronizacji.
Sam nie używam pirackiego softu, bo nie jestem biednym człowiekiem i stać mnie na zakup programów, które mi się podobają i uważam za zasadny ich zakup.
Ale nie mam też "wypasionego" mercedesa, lexusa czy jaguara i nie widzę powodu, dla którego miałbym sobie któregoś z nich ukraść, tylko dlatego, że mi się podoba lub że inni takiego mają.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #95 dnia: Październik 18, 2005, 08:33:02 »
Cytat: TOMAN
Czy chodzi o autokącik ?
Nie chodziło o to, ale mówiłem, że na pewno jest więcej przykładów. Pozdro.

Jeszcze co do tego, co powiedział Jakub. Jest kilka dróg prowadzenia serwisu. Ty wybrałeś taką (Ty piszesz 97% newsów), która bardzo absorbuje twoją osobę. Można to zrobić inaczej. Chłopaki też mogli wybrać różne drogi i nikt normalny by nic nie powiedział , gdyby poinformować wszystkich o tym wyborze. Moją inicjatywą mobilne nie było (nie uczestniczyłem w PDAClub zbyt intensywnie wtedy), ale ja rozumiem Wszystkich, którzy się czują oszukani. Co innego jest coś zrobić jawnie, a co innego cichaczem. Trzeba się liczyć z tym, że druga metoda będzie się wiązała z dużą ilością podejrzeń. Pozdro.
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
« Odpowiedź #96 dnia: Październik 18, 2005, 09:06:08 »

Chcemy zaproponować nowe rewolucyjne zmiany. Jakie?
- nowy serwer
- nowy sposób synchronizacji
- oraz co najważniejsze nowe funkcje, które spełnią oczekiwania wielu a wielu także zaskoczą.
[ciach]
Dla wymagających użytkowników oraz firm dostępne będą za opłatą nowe  , profesjonalne funkcje dotychczas niedostępne.

Czyli w oparciu o punkty zbierane przez użytkowników serwisu zamierzacie oferować usługi płatne.

[Dodano: 2005-10-18 09:13:30]
Cytat: cin2000
Jest kilka dróg prowadzenia serwisu. Chłopaki też mogli wybrać różne drogi i nikt normalny by nic nie powiedział , gdyby poinformować wszystkich o tym wyborze. Moją inicjatywą mobilne nie było (nie uczestniczyłem w PDAClub zbyt intensywnie wtedy), ale ja rozumiem Wszystkich, którzy się czują oszukani. Co innego jest coś zrobić jawnie, a co innego cichaczem. Trzeba się liczyć z tym, że druga metoda będzie się wiązała z dużą ilością podejrzeń. Pozdro.

Tym bardziej podejrzenia się pojawiają, że gdyby nie to, że MAX (marcel) został z grono twórców "nowego" serwisu wykluczony i publicznie się poskarżył, to użytkownicy o tych zmianach nic, by nie wiedzieli i pewnego dnia by się okazało, że mobilne.net jest częścia AutoMapy z. o. o.

Nie można było o tym rawco, Maap i SAKO poinformować od razu ????

A tak pozostaje wrażenie, że próbowaliście zrobić coś za plecami użytkowników, którzy również poświęcili swój czas dodając, poszukając, lokalizując punkty.

No i pozostaje pewien niesmak w ustach.
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #97 dnia: Październik 18, 2005, 09:14:24 »
Cytat: gps maniak
Tak właśnie uważam i domagam się przeprosin.
Za co ? Za to że kradzież pomysłu nazwałem najdeliktaniej jak można: cwaniactwem ?
Chyba żartujesz :) Nie będzie żadnych przeprosin :(
Wy kradniecie pomysły, bo też musicie ;)
Zgodnie z Regulaminem tego forum proszę o zwrócenie uwagi użytkownikowi GPS Maniak, który po raz kolejny obraża mnie nazywając cwaniakiem oraz złodziejem i łamie Regulamin forum w punkcie:
"Zabrania się:
- obrażania innych uczestników forum "
Nie masz żadnych podstaw do tego aby tak mówić! Nie Ty.

[Dodano: 2005-10-18 09:16:24]
Cytat: bazi22
Czyli w oparciu o punkty zbierane przez użytkowników serwisu zamierzacie oferować usługi płatne.
Przeczytaj cały wątek a nie powielaj pytań.

[Dodano: 2005-10-18 09:38:32]
Cytat: jakub kańczugowski
Faktycznie jest to przykre ze team poi.mobilne.net spotkal sie ze slowami krytyki, ale chyba liczyliscie sie z pojawieniem sie "mniej zadowolonych" uzytkownikow? Nie wierze ze mysleliscie ze wszystkim sie to spodoba.
Wiesz, najbardziej zastanawiające jest to, że legalni użytkownicy AutoMapy 4 tylko na tym zyskają a najgłośniej krzyczą Ci, których to bezpośrednio nie dotyczy. Stracą piraci. My zyskamy środki na dlaszy rozwój i utrzymanie serwisu.
Nowe usługi, które chcemy zaproponować jak choćby pogoda, kosztują. Prognozę pogody musimy kupić nie daj się jej wywróżyć z fusów i nie są to małe koszty. Koszty idą w tysiące złotych miesięcznie.

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #98 dnia: Październik 18, 2005, 10:03:54 »
Cytat: rawco
Cytat: gps maniak
Czy to oznacza że userzy AM nie będą już tam dodawali swoich punktów ?
Bo jeżeli będą dodawali to chyba właścicielami praw do tych punktów są ci którzy dokonali pomiarów w terenie, a nie administrator czy sponsor serwisu ?
Nie ma co konsultować z prawnikiem, ponieważ punkty w dalszym ciągu są autorstwa użytkowników.
I tu muszę włączyć się w dyskusję, którą śledzę od dłuższego czasu z nieukrywanym smutkiem i przypomnieć fragment Regulaminu Serwisu:
"2.7.   Autorzy Kategorii oraz Autorzy PU, jak również Moderatorzy oświadczają, że przenoszą wszelkie prawa autorskie do: pozycji geograficznych, nazw i opisów PU, nazw Kategorii, itp. umieszczonych w Bazie na Właściciela Serwisu, który działa na zasadach „non-profit”."
Czy wiecie, co oznacza "przeniesienie praw"? Jeśli nie - zapytajcie swoich prawników...

Poza tym ja nie rozumiem agresywnej postawy kilku z Was, którzy jeszcze nie widząc "wroga" - już go atakują "dla zasady". No właśnie, w imię czego? Przychylam się do propozycji, które w tym wątku już padły: Poczekajmy na nowy Serwis. Wtedy podyskutujmy.

I jeszcze jedno: w pełni rozumiem potrzebę rozłożenia kosztów utrzymania serwisu poza grono Administratorów - również na Użytkowników - jeśli te koszty są znaczące. Wciąż mówimy tu o kosztach, a nie o zyskach, co jest zgodne z zapisaną w Regulaminie Serwisu adnotacją o działalności "non-profit".

Nie wydaje mi się, że ktokolwiek kogokolwiek chce tutaj "wyrolować" czy "przywłaszczyć sobie punkty - to co zostało zebrane do tej pory - nadal będzie dostępne w niezmienionej formie (jak czytałem wyżej w postach). Nadal wszystkie dotychczas zebrane PU będą dostępne za free - od pewnej "godziny zero" zmieni się tylko narzędzie dostępu do bazy, którego pewne rozszerzone funkcje będą płatne. O co więc chodzi w całej tej dyskusji?

Cytat: ajed
(...) A skoro "punkty" stanowią własność ich twórców, to posiadają oni nie tylko prawa osobiste do dzieła (co sami przyznajecie), które są nota bene niezbywalne, ale również autorskie prawa majątkowe (te akurat są zbywalne, ale nikt nie przeniósł na Was tych praw)(...)
Mylisz się. Patrz wyżej. I jeszcze jedno: Czy wogóle można mieć prawa osobiste/majątkowe/jakiekolwiek do położenia geograficznego? Gdzie tu jest jakakolwiek dodana wartość twórcza? Chyba jedynie do opisów (bo nazw też nie), ale i to są powszechnie znane dane...

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #99 dnia: Październik 18, 2005, 10:11:42 »
Cat^ jak jeszcze  powiesz  ze to co robili clubowicze nie nalezy do nich to dolejesz oliwy do ognia , ktory i tak juz jest prawie pozarem.

pozdrawiam

pozdrawiam
Jachu

*

Offline Cat^

• 1017
    • http://www.catsoft.com.pl
  • Sprzęt: iPhone 4S/32, iPad 2 64/3G, TomTom GO 1005 LIVE
« Odpowiedź #100 dnia: Październik 18, 2005, 10:12:29 »
Cytat: ajed
Cytat: xpablo

Punkt 2.9.   Komercyjne wykorzystania danych z Bazy Serwisu jest dopuszczalne tylko po wyrażeniu zgody Właściciela, który jest zobowiązany poinformować o tym fakcie wszystkich Autorów PU oraz Moderatorów.

No to jeszcze musielibyśmy okreśłić, kto to jest "właściciel"????? A tu będą schody. W prawie autorskim nie ma takiego pojęcia, a zatem należałoby zbadać zgodny zamiar stron - tych co prowadzili serwis i tych co dołączali punkty. Jeśłi przez "właściel" rozumieją to samo to OK, ale jak nie, to trzeba byłoby ustalić czyje rozumienie tego słowa jest właściwsze.
Patrz Regulamin:
"2.6.   Właścicielem Serwisu jest firma Rafikel Technologie z siedzibą w Białym Kościele 39, 57-100 Strzelin.".

Cytat: jachu
Cat^ jak jeszcze  powiesz  ze to co robili clubowicze nie nalezy do nich to dolejesz oliwy do ognia , ktory i tak juz jest prawie pozarem.

pozdrawiam

OK. Milknę zatem. Dobrze. Ja poczekam na dalszy rozwój wypadków. A zdanie swoje mam.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #101 dnia: Październik 18, 2005, 10:49:00 »
Cytat: Cat^
Nie wydaje mi się, że ktokolwiek kogokolwiek chce tutaj "wyrolować" czy "przywłaszczyć sobie punkty - to co zostało zebrane do tej pory - nadal będzie dostępne w niezmienionej formie (jak czytałem wyżej w postach). Nadal wszystkie dotychczas zebrane PU będą dostępne za free - od pewnej "godziny zero" zmieni się tylko narzędzie dostępu do bazy, którego pewne rozszerzone funkcje będą płatne. O co więc chodzi w całej tej dyskusji?

I wszystko to za darmo dla legalnych i posiadających aktualną subskrypcję użytkowników AutoMapy.

A co z legalnymi użytkownikami AM bez subskrypcji. Cat^ także uważasz, że dla nich nic się nie zmieni ???? Bo według mnie zmieni się kolosalnie - nie będą mieli dostępu do serwisu

Zwróć uwagę Maap ani rawco nie napisali słowa, że do nowego serwisu będą mieli dostęp (choćby płatny) użytkownicy bez aktualnej subskrypcji, a teraz mają.

poi.mobilne.net staje się po prostu częscią Aqurat sp. z.o.o. , a już nie długo w informacjach marketingowych AM będziemy mogli przeczytać tylko u nas na biężąco aktualizowana, największa liczba poi w Polsce

Fachowcy z AM nie byli w stanie zebrać tylu poi, to wyręczyli ich userzy - za darmo.

A czy będzie to efektywna walka z piratami. Zobaczymy. Według mnie są pirackie AutoMapy, będą pirackie pliki .uam.

*

Offline MietasM

• 272
  • Sprzęt: Sony Xperia P, Ipaq 316, Phantom NaviBox HD
« Odpowiedź #102 dnia: Październik 18, 2005, 10:58:38 »
Cytat: Cat^
"2.7.   Autorzy Kategorii oraz Autorzy PU, jak również Moderatorzy oświadczają, że przenoszą wszelkie prawa autorskie do: pozycji geograficznych, nazw i opisów PU, nazw Kategorii, itp. umieszczonych w Bazie na Właściciela Serwisu, który działa na zasadach „non-profit”."
Czy wiecie, co oznacza "przeniesienie praw"? Jeśli nie - zapytajcie swoich prawników...

Czy nie uważasz, że w świetle tego, że zasada działania "non-profit" została złamana przez właściciela serwisu ten punkt regulaminu przestaje obowiązywać?

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #103 dnia: Październik 18, 2005, 11:17:26 »
Ja podobnie jak Cat^ i Moi śledzę tą dyskusję z jednej strony z niepokojem, z drugiej ze zdziwieniem.

Na pewno z dzisiejszego punktu widzenia popełniłem błąd nie czytając dokładnie regulaminu poi.mobilne.net. Gdybym przeczytał miałbym, nawet jako nie prawnik, conajmniej kilka pytań do twórców jego i do używanych w nim sformułowań. Bo są one conajmniej nieprecyzyjne, co właśnie w takiej sytuacji jaka zaistniała będzie się mściło i zostawiało pole do dyskusji i spekulacji.

Jak można przekazywać prawo własności do punktu na mapie?? Do jego współrzędnych?? Można przekazać tylko swoją pracę, a ona była przekazywana nieodpłatnie aby nieodpłatnie korzystali z niej inni uzytkownicy serwisu. A że właściciel serwisu - właśnie firma RT zdecydowała się na taki rodzaj działalności czyli niekomercyjne jego udostępnianie to ryzyko lub brak wyobraźni właściciela serwisu. I teraz ponoszą tego konsekwencje. Również zbierając obelgi od współpracujących z nimi mniej lub bardziej bezpośrednio użytkowników.

Zdecydowanym błędem jest moim zdaniem tak długie trzymanie przez administratorów/moderatorów poi.mobilne planu zmian. Zwłaszcza, że stwarzaliście pozory, że to co nastąpi - nastąpi na niezmienionych zasadach. Nie dziwcie się zatem, że ileś osób jest conajmniej zdziwionych w którą stronę to sie zaczęło przesuwać.

Nie mam zamiaru roztrząsać, ani nawet zagłębiać się w sprawę pomiedzy Rawco, Maap, Sako a Marcelem bo nie znam "kuchni".

Zaś co do serwisu to niestety popełniliście "kilka" błędów, które teraz się mszczą i będą się mściły.

Rozumiem, że sprawa negocjacji z AM jest/była sprawą poufną, ale jeżeli wzięliście na siebie trudny obowiązek robienia czegoś społecznie dla pewnej społeczności jako jej reprezentanci to należało tą społeczność jednak ciut bardziej informować. Zwłaszcza, że efekt tych informacji mógłby być zupełnie inny. Zamiast teraz zbierać opeery i obelgi może dostalibyście poparcie, a nawet pomoc przy rozwiązywaniu problemów, które jak widać mogły powstać więc powstały (prawo Murphy'ego).

Sytuacja jest teraz dość kiepska, nie ukrywam. Ileś osób uważa, że naduzyliśie ich zaufania, ileś jest obrażonych, ileś zniesmaczonych.

I nie pomoże tu argumentacja i szermowanie "wyższym celem" jakim jest zapewnienie legalnym uzytkownikom lepszego serwisu.

Bo jeśli tak ma być to może trzeba zadać pytanie ile osób jest zainteresowanych tymi nowymi, reolucyjnyi funkcjami i za jaką cenę?? A ilu spośród tych którzy dorzucali punkty robili to tylko dla legalnych uzytkowników, a nie uzytkowników wogóle. Przypuszczam też, że część wrzucających punkty to nielegalni uzytkownicy AM. I co teraz, wyrzucicie te owoce nielegalnego związku?? A które to są?? Muszę przyznać, że wpuściliście sie Panowie w niezły kanał.

Pytanie jak z niego wyjść, zwłaszcza, że to już nie tylko kanał, ale całe szambo z zawartością ;)

Rozwiązanie proste, ale jednocześnie teraz bardzo trudne to wg mnie utrzymanie serwisu poi.mobilne w takiej postaci w jakiej funkcjonuje teraz z jego bazą dostępną bez ograniczeń i nadal rozwijaną przy pomocy uzytkowników i jednoczesne dołączenie do niej elementów płatnych, być może wyżej technologicznie zaawansowanych, z których będą korzystali ci co tego potrzebują.

A kryterium, żeby było prawdziwie, a nie ideologicznie to powinna być kasa. Czyli czcesz wiecej, lepszych funkcji - płać za dostęp. Nie chcesz, to masz bazę danych, mozliwość replikacji całości lub części i już.  Wybór należy do Ciebie.

A szermowanie ideologią proponuję, nie popierając piractwa, jednak zostawić na boku. Nie da się tylko częściowo utracić dziewictwa, a wyście je już utracili tworząc poi.mobilne w taki sposób i w takim kształcie jak ono działało do tej pory. Więc nie pora teraz wiankiem się zasłaniać i dziewicę strugać.

Choć może jest i inne wyjście, choć moim zdaniem dużo gorsze - róbice nowy serwis, ale od początku własnymi i AM siłami i od początku zbierajcie punkty albo sami albo płacąc w jakiś sposób (nie muszą to w końcu być pieniądze) tym co je będą wklepywali i udostępniajcie to wszystko za opłatą.

Trochę szkoda, że tak sie to potoczyło, a przede wszystkim smutno, że fajna inicjatywa ludzi rozlała się nieświeżo po forum.

Mam nadzieję, że entuzjaści może nie poi.mobilne co formuły nie stracą zapału i znajdą miejsce dla siebie i swojego zapału.

A ja - cóż, byłem tylko uzytkownikiem, więc może nie mam zbyt dużo prawa, choć ta argumentacja też do mnie nie przemawia, więc dołączę do tych co obserwują, z niepokojem, ale i z nadzieją.

Polecam Regulamin forum !!

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #104 dnia: Październik 18, 2005, 11:21:21 »
A co z legalnymi użytkownikami AM bez subskrypcji. Cat^ także uważasz, że dla nich nic się nie zmieni ???? Bo według mnie zmieni się kolosalnie - nie będą mieli dostępu do serwisu

Zwróć uwagę Maap ani rawco nie napisali słowa, że do nowego serwisu będą mieli dostęp (choćby płatny) użytkownicy bez aktualnej subskrypcji, a teraz mają.
Płatny serwis będzie dostępny tylko dla legalnych użytkowników AM4.
Nasze usługi raczej nie będą działały ze starszymi wersjami AM a tylko AM4.
Na początek wszyscy legalni użytkownicy z aktywną subskrypcją (a zakładam, że wszyscy, którzy mają legalną i ważaną licencję AM będą mieć upgrade do AM4) otrzymają bezpłatny dostęp przez okres jednego roku do podstawowych funkcji serwisu i otrzymają za darmo odpowiednie narzędzie umożliwiające m.in. automatyczne synchronizacje, pogode, lokalizacje.

A czy będzie to efektywna walka z piratami. Zobaczymy. Według mnie są pirackie AutoMapy, będą pirackie pliki .uam.
Nie zamierzamy z tym walczyć. Jeżeli ktoś postanowi wpuszczać do sieci nasze pliki to nich to robi.
W naszym przypadku ważniejsze z punktu widzenia użytkownika jest sposób obsługi tych punktów. Sposób automatyczny i kompleksowy.

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #105 dnia: Październik 18, 2005, 11:32:49 »
Na początek wszyscy legalni użytkownicy z aktywną subskrypcją (a zakładam, że wszyscy, którzy mają legalną i ważaną licencję AM będą mieć upgrade do AM4) otrzymają bezpłatny dostęp przez okres jednego roku do podstawowych funkcji serwisu i otrzymają za darmo odpowiednie narzędzie umożliwiające m.in. automatyczne synchronizacje, pogode, lokalizacje.

No i na tym polega różnica między waszą dotychczasową działalnoscią, a tym co zaczęło się jak widać dziać teraz.

Przed tem to Wy mogliście powiedzieć będzie tak i tak, a tak nie będzie bo... a teraz tylko mozecie zakładać, ze będzie tak, a jak bedzie naprawdę to nikt tego nie wie, no moze za wyjątkiem kilku osób z AM, a jak u nich wygląda niezmienność decyzji i słowność to uzytkownicy AM i uczestnicy forum wiedzą najlepiej.

I to jest tak naprawdę FUNDAMENTALNA różnica pomiędzy tym co było i co bedzie. I własnie o to poczucie niezależności i wolności tak naprawdę idzie tym co tu piszą.

Nawet jesli inaczej to nazywają i szukają innych argumentów.

Polecam Regulamin forum !!

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #106 dnia: Październik 18, 2005, 11:39:09 »

A co po tym roku - opłaty?

A co jeśli w ciągu tego roku skończy mi się subskrypcja i nie wykupię nowej? Będę miał dostęp do bazy czy nie?

Pytanie podstawowe czy użytkownicy legalnej AM4 bez aktualnej subskrypcji będą mieli dostęp do serwisu czy nie?

« Odpowiedź #107 dnia: Październik 18, 2005, 11:58:20 »
Proponuje skorzystac z dobrych praktyk wyznaczonych przez firme Nokia.
http://www.osnews.com/comment.php?news_id=10713

W innym wypadku projekt stanie sie "bezludna wyspa", ktora opuszcza uzytkownicy i udzielajacy sie dla jego dobra. Bazuje tu na wlasnym doswiadczeniu i swiadomosci niklego popytu na "dodatki" w naszym kraju.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #108 dnia: Październik 18, 2005, 11:59:54 »

Tak.

A co jeśli w ciągu tego roku skończy mi się subskrypcja i nie wykupię nowej? Będę miał dostęp do bazy czy nie?
Każdy kto w dniu uruchomienia mobilne.net będzie posiadał AM4 z aktywną licencją będzie mógł przez okres jednego roku korzystać z oferowanych przez nas usług bezpłatnie.
Pytanie podstawowe czy użytkownicy legalnej AM4 bez aktualnej subskrypcji będą mieli dostęp do serwisu czy nie?
Mówimy w tej chwili o sytuacji, która będzie miała miejsce za rok.
Każdy kto będzie miał AM4 i uzna, że usłgui, które mu przez rok dostarczaliśmy i sposób w jaki to robiliśmy są tego warte będzie mógł wykupić dostęp.

[Dodano: 2005-10-18 12:05:04]
Powtórze jeszcze to co już tutaj powiedziałem.
Aktywni użytkownicy, moderatorzy, wszyscy, którzy w tej chwili aktywnie  działają otrzymają również przez pierwszy rok bepłatny dostęp. Jeżeli ich aktywność w nowym serwisie nadal będzie duża to otrzymają możliwośc wykorzystywania wszystkich również tych z założenia płatnych (przeznaczonych dla wymagających klientów i firm) usług.

[Dodano: 2005-10-18 12:28:13]
I jeszcze raz powtórze to co już tutaj podkreślałem.
Każdna nowa licencja AM4 będzie upoważniała do bezpłatnego korzystania z serwisu przez okres ważności licencji.

Jak widze te zmiany interpretujecie jako utratę naszej niezależności.
Macie do tego prawo.
Tymczasem ja do znudzenia będe powtarzał, że zmiany, które idą najbardziej odczują piraci. To oni stacą dostęp do naszych narzędzi, automatycznych synchronizacji, pogody i innych.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #109 dnia: Październik 18, 2005, 12:42:42 »
Tak.

Każdy kto w dniu uruchomienia mobilne.net będzie posiadał AM4 z aktywną licencją będzie mógł przez okres jednego roku korzystać z oferowanych przez nas usług bezpłatnie.

Każdy kto będzie miał AM4 i uzna, że usłgui, które mu przez rok dostarczaliśmy i sposób w jaki to robiliśmy są tego warte będzie mógł wykupić dostęp.

Każdna nowa licencja AM4 będzie upoważniała do bezpłatnego korzystania z serwisu przez okres ważności licencji.

Dobra to jeszcze ostatnie pytanie:

Czy opłata do serwisu będzie niezależna od opłaty za subskrypcję AutoMapy ??
Tzn. czy za rok wykupując nową subskrypcję AM będę miał też przedłużony dostęp do serwisu?
Czy też za dostęp do serwisu będę musiał płacić osobno?

O ile jestem w stanie zaakceptować fakt, iż dostęp do serwisu będą mieli tylko użytkownicy aktualnej AM, to raczej nie zaakceptuję dodatkowych opłat za dostęp i synchronizację POI (tylko to mnie interesuje), jeśli baza tych poi wywodzi się z serwisu, którego cechą była bezpłatność oraz większość punktów została dodadana przez użytkowników innych niż twórcy serwisu.

« Odpowiedź #110 dnia: Październik 18, 2005, 12:43:08 »
Tymczasem ja do znudzenia będe powtarzał, że zmiany, które idą najbardziej odczują piraci. To oni stacą dostęp do naszych narzędzi, automatycznych synchronizacji, pogody i innych.
A kto powiedzial ze to TY masz sankcjonowac i scigac piratow? Sorry, ale ten argument jest po prostu cyniczny i obraza moj poziom IQ.

Straca na tym nie tylko piraci ale i uzytkownicy innych systemow ktorzy byli brani pod uwage przy nastepnych edycjach serwisu. A co sie stalo z pomyslem rozszerzenia bazy POI o inne kraje? Myslisz ze chorwaci beda kupowac automape zeby nam dac POI?

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #111 dnia: Październik 18, 2005, 12:52:23 »
Cytat: totalmatrix
A kto powiedzial ze to TY masz sankcjonowac i scigac piratow? Sorry, ale ten argument jest po prostu glupi.
A kto powiedział, że ja będę kogoś scigał?
Nowy serwis niebędzie akceptował piractwa i tyle, tak samo jak PDAClub go nie akceptuje. Tutaj również piraci nie mają co robić a jednak nikt nie twierdzi, że PDAClub ściga piratów.
Straca na tym nie tylko piraci ale i uzytkownicy innych systemow ktorzy byli brani pod uwage przy nastepnych edycjach serwisu. A co sie stalo z pomyslem rozszerzenia bazy POI o inne kraje? Myslisz ze chorwaci beda kupowac automape zeby nam dac POI?
Plany rozszerzenia serwisu na inne kraje jest nadal aktualny. Serwis będzie działał tam gdzie będzie AutoMapa. Plany rozszerzenia na inne platformy nigdy sie ziścił. Pozostał w sferze marzeń i planów ale może ktoś z obecnych tutaj lub przysłuchujących się tej dyskusji osób zrobi taki projekt?

« Odpowiedź #112 dnia: Październik 18, 2005, 13:01:58 »
Nowy serwis niebędzie akceptował piractwa i tyle, tak samo jak PDAClub go nie akceptuje. Tutaj również piraci nie mają co robić a jednak nikt nie twierdzi, że PDAClub ściga piratów.
Tyle ze nie ma wymogu wprowadzania numeru seryjnego automapy przy uzywaniu PDAClub. Jesli wprowadzasz taki wymog to oznacza ze jestes na tyle zdesperowany sciganiem piratow, ze odcinasz uzytkownikow innych systemow od bazy danych POI. A stworzenie konwerterow nie byloby wiekszym problemem.
Ale jak to mowia.. Taki rok.. Teraz juz otwarcie widac jak bardzo automapa zawladnela serwisem i jak wiele JUZ potrafi narzucic.
A szkoda.. Bo zamiast limitowac sie do jednego produktu i pewnej grupy uzytkownikow byly szanse pojscia dalej i stworzenia globalnej bazy POI dla wszystkich produktow. Teraz to juz tylko placz za rozlanym mlekiem.

RIP poi.mobilne.net 2005 - go TomTom Plus!

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #113 dnia: Październik 18, 2005, 13:11:35 »
Tak.

Dobra to jeszcze ostatnie pytanie:

Czy opłata do serwisu będzie niezależna od opłaty za subskrypcję AutoMapy ??
Tzn. czy za rok wykupując nową subskrypcję AM będę miał też przedłużony dostęp do serwisu?
Czy też za dostęp do serwisu będę musiał płacić osobno?
Nie umiem odpowiedzieć na pytanie o subskrypcję. Nie wiem czy będzie subskrypcja w AMczy jej nie będzie ale jest to kwestia do ustalenia. Każda nowa licencja będzie uprawniała do bezpłaqtnego korzystania z serwsiu przez okres jej ważności.

O ile jestem w stanie zaakceptować fakt, iż dostęp do serwisu będą mieli tylko użytkownicy aktualnej AM, to raczej nie zaakceptuję dodatkowych opłat za dostęp i synchronizację POI (tylko to mnie interesuje), jeśli baza tych poi wywodzi się z serwisu, którego cechą była bezpłatność oraz większość punktów została dodadana przez użytkowników innych niż twórcy serwisu.
Poruszyłeś ważny temat: Synchronizacja.
Otóż Synchronizacja jest tym co sprawia, że korzystanie z bazy POI ma sens. Gdyby to wszystko opierało się do tej pory na robótkach ręcznych byłby wielki bałagan a baza nie wyglądałaby tak jak wygląda. Synchronizacja w nowym serwsie będzie odpowiedzialna nie tylko za poi ale rownież inne funkcje jak pogoda, lokalizacja, traffici. Po roku, możliwość korzystania z serwisu i Synchronizacji będzie płatna, chyba, że będziesz miał nową licencję AM.

[Dodano: 2005-10-18 13:21:53]
Tyle ze nie ma wymogu wprowadzania numeru seryjnego automapy przy uzywaniu PDAClub. Jesli wprowadzasz taki wymog to oznacza ze jestes na tyle zdesperowany sciganiem piratow, ze odcinasz uzytkownikow innych systemow od bazy danych POI.
To nie objaw desperacji a naturalny stan rzeczy. Jeżeli masz do wyboru płacić za przez rok za legalnych userów AM4 i piratów to co wybierzesz?

Na mobilne.net pliki są w formacie UAM i BAM czyli pasują do AutoMapy. To co użytkownicy robią z tymi punktami to ich sprawa. W nowym serwisie również będą mogli na własny użytek konwertować swoje punkty do innych formatów. Nikt nie będzie ich za to ściagał. Jeśli będą chcieli podzieliś się punktami z piratami to również nie mamy na to wpływu.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #114 dnia: Październik 18, 2005, 13:28:39 »
Każda nowa licencja będzie uprawniała do bezpłaqtnego korzystania z serwsiu przez okres jej ważności.

Czyli jeżeli w AM4 będzie subskrypcja, to jej wykupienie będzie umozliwiało korzystanie z serwisu.
Bo jak inaczej rozumieć:
Po roku, możliwość korzystania z serwisu i Synchronizacji będzie płatna, chyba, że będziesz miał nową licencję AM.

Chyba, że jako "współpracownik" Aqurat sp.z.o.o. sugerujesz, że mogą się wycofać z idei subskrypcji i każą co rok kupować nową, bo w to że jednorazowy zakup będzie uprawniał do "dożywotniego" uaktulniania w wykonaniu AM nie wierzę.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #115 dnia: Październik 18, 2005, 13:34:13 »
Cytat: xpablo
ZTCW Nowa Automapa będzie sprzedawana bez "praw do aktualizacji".
To nie ja sugeruję tylko xpablo. Jak będzie na pewno wie tylko AutoMapa.
Jak nie jestem współpracownikiem AM, Aqurat, Geosystem czy jeszcze nie wiadomo kogo.
Prezentuję stanowisko mobilne.net.

*

Offline korrek

• 346
« Odpowiedź #116 dnia: Październik 18, 2005, 13:42:04 »
Ponieważ właściciele poi.mobil.net nie dotrzymali obietnicy o przedsięwzięciu  „non-profit” jaka jest zawarta w regulaminie ich serwisu mam propozycję oddzielenia bazy POI od produktu jakim jest synchronizacja POI z Automapą i innymi serwisami.
Bazę punktów POI proponuję przenieść na serwer PDAClub  lub inny ( baza musi być bezpłatnie dostępna dla każdego). Właściciela poi.mobil.net będą mogli sobie tą bazę pobierać i używać do swoich celów tak jak każdy inny użytkownik programów nawigacyjnych. Moderatorzy by pozostali przy bezpłatnej bazie a my użytkownicy będziemy dalej dodawać swoje punkty POI do tej bazy

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #117 dnia: Październik 18, 2005, 13:50:56 »
Cytat: Korrek
Bazę punktów POI proponuję przenieść na serwer PDAClub  lub inny ( baza musi być bezpłatnie dostępna dla każdego).

Zgoda, ale pozostają problemy z utrzymaniem tego serwera i łącza.

Cytat: Korrek
Właściciela poi.mobil.net będą mogli sobie tą bazę pobierać i używać do swoich celów tak jak każdy inny użytkownik programów nawigacyjnych. Moderatorzy by pozostali przy bezpłatnej bazie a my użytkownicy będziemy dalej dodawać swoje punkty POI do tej bazy

I co jeszcze - jakaś firma "poi.mobilne.net sp.z.o.o." ma korzystać z pracy setek userów, pieczołowicie dodających te punkty i zarabiać na tym. ?????

*

Offline jachu

• [OpenBSD rulez]
  • 3596
  • Sprzęt: Galaxy NOTE
« Odpowiedź #118 dnia: Październik 18, 2005, 13:55:27 »
Powiem tak, mozemy ta baze  wsadzic na serwer PDAClubowy. Jesli tak zdecyduja userzy i tego chcecie. Nie mamy jako Redakcja nic przeciwko a nawet jestesmy za :)
Wlasnie jestesmy w trakcie przejscia na nowy serwerek , mysle ze podola :)

pozdrawiam
pozdrawiam
Jachu

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #119 dnia: Październik 18, 2005, 14:03:44 »
Ja nie ukrywam, ze jestem za takim pomyslem, byc moze w przyszlosci poi , baza punktow bedzie mogla sluzyc nie tylko AM ale rowniez pozostalym program TTN, Destinator, Navigon itp. Nie podoba mi sie obecna formula, ograniczajaca poi tylko do AM
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....