mobilne.net kiedy zmiany?

• 295 Odpowiedzi
  • 43800 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline rawco

• **
  • 215
    • http://www.bialykosciol.pl
« Odpowiedź #30 dnia: Październik 17, 2005, 15:26:37 »
Chcieliśmy uniknąć dziwnych zarzutów, niestety nie obyło się bez brudów :(

Aby nie powodować dalszych niedomówień:

1. Wszystkie dane z obecnego serwisu zostaną publicznie udostępnione w plikach oraz przeniesione do nowego serwisu.

2. Dostęp do danych w nowym serwisie nie wymagał będzie rejestracji ale ich udostępnianie w innych miejscach będzie zabronione (nie dotyczy to punktów z obecnego serwisu).

3. Zarejestrowany użytkownik AutoMapy uzyska dostęp do cennych usług: szybka synchronizacja POI, Traffic, Pogoda, Śledzenie, Społeczność i wiele innych.

4. Również dodatkowe funkcje dla firm transportowych i innych, dostępnych za dopłatą.

5. Forum nie zamierzamy zakładać.

6. Wszystkie funkcje zaprojektowane tak, aby: maksymalnie ułatwić korzystanie z nich, a przy tym dostarczyć ogromne możliwości. Wymaga to jednak zmian organizacyjnych tak, aby serwis był "profesjonalny", a nie "amatorski".

Na razie to są wszystkie informacje na temat funkcjonalności, które mogę podać. Termin uruchomienia nie jest jeszcze znany.

[Dodano: 2005-10-17 15:32:38]
Cytat: marcel
tak Rawco wiem za co mnie wywaliłeś..... za to że "pomogłem w negocjacjach" ale ja jestem G R A F I K I E M a nie negocjatorem
i na dodatem nie zgadzłem się z Tobą.....

^Cat jest twórcą całego regulaminu serwisu, użytkownicy tworzą kategorie, dodają punkty, ikony i dźwięki. Ty zrobiłeś większą część grafiki. Akurat tak się wszystko ułożyło, że tylko trzy osoby potrafią połączyć siły w dalszym rozwoju.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #31 dnia: Październik 17, 2005, 15:45:33 »
Clear (jeżeli chodzi o nowy serwis i że będę mógł ściągnąć sobie POI do Desti, a AM kupię jak będę chciał, a nie, jak będę musiał) :)
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

« Odpowiedź #32 dnia: Październik 17, 2005, 15:46:14 »
Cytat: rawco
A co do $$$$, to czy ktoś tu uważa, że w nieskonczoność będziemy poświecać swój czas dla serwisu za same podziekowania?
No proszę, a miałem Ciebie za porządnego faceta :(
Cóż. Byłem, jestem i chyba na zawsze zostanę idiotą.
Tak czy siak moje mapki i moje porady i mój czas - zawsze będą za same podziękowania - bo tak po prostu wypada.
A dlaczego wypada ? No bo skoro zacząłem coś robić jako hobby - za free i przyciągnąłem do współpracy rzeszę innych hobbystów to czerpanie z tego jakichkolwiek profitów byłoby po prostu poniżej poziomu, który ja nazywam przyzwoitością. A jak już nie tego nie uciągnę ? (W końcu płacę za miejsce na serwerze i to nie małe kwoty) To serwis przniosę na bezpłatne serwery i niech umiera śmiercią naturalną ...... Tak nakazuje zwykła uczciwość i moralność (jeżeli rozumiesz co te słowa znaczą)

Cytat: Maap
Nie mamy nic przeciwko temu aby alternatywny serwis powstał już teraz. Tylko, proszę mieć na uwadze miesięczne koszty funkcjonowania takiego serwisu. My je znamy, są ogromne.
No taaaak. Zaczyna się - straszymy konkurencję ?
Wspominiałem o tym wyżej. Są różne moralności - te normalne i te moralne inaczej ;)
Taka normalna moralność oznacza, że jak coś zaczynam rozwijać jako hobby to  rozwijam jako hobby, a jak chcę robić biznes to robię biznes i od początku o tym informując !

Robienie komuś wody z mózgu na zasadzie opowiadania bajeczek typu:
Zapraszamy do współpracy ! Napiszcie jak ma wyglądać serwis, jakie są Wasz opinie, współpracujcie z nami bo my jesteśmy fajni i za free spełnimy Wasze oczekiwania,
a potem ..... opowiadanie że:
to jest drogie i dalej nie da się
jest do przyjęcia w jednym i tylko jednym przypadku: ...... całkowitego zaniechania takiej działalności !!!

W przypadku kiedy wielomiesięczne (wieloletnie ?) doświadczenia oraz pomysły i porady zdobyte przy współudziale innych ludzi (!) którzy to robili w dobrej wierze i to za free (!) nagle zaczynają być wykorzystywane przez garstkę cwaniaków do celów komercyjnych rzecz najdeliktaniej ujmując napawa mnie głębokim niesmakiem. Takie działanie to właśnie "moralność" widziana inaczej :(

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #33 dnia: Październik 17, 2005, 15:49:24 »
Uważam że jeśli chcecie wystąpić z komercyjną inicjatywą to zróbcie to ale pod innym adresem. Ten ponieważ kosztuje powiniem zostać np zawieszony a punkty umieszczone np na pdaclub  (gdzie całe zbieranie punktów się zaczęlo i skąd też pomysł "został wykradziony"/ dla przypomnienia  http://pdaclub.pl/forum/posty.php?temat_id=11013&od=0 )

*

Offline rawco

• **
  • 215
« Odpowiedź #34 dnia: Październik 17, 2005, 15:56:57 »
A co do dostępności serwisu dla innych systemów niż AutoMapa, to nigdy to nie miało miejsca, więc nie wiem skąd nagle pretensje o zablokowanie dostępu do punktów dla innych systemów. Czy to, że ten temat na forum jest w dziale AutoMapa jest bez znaczenia?

To chyba natura Polaka: nawet jak coś dostaje za darmo, to i tak wymaga!. Niech każdy wybierze sobie rozwiąznie:

1. Dorzucasz się do obecnego serwera (z reklamodawców nie da się tego utrzymac, bo ruch jest znikomy w porównianiu z PDAClubem), serwis się NIE rozwija, bo okazuje się, że ja straciłem pracę ze względu na to, że zaniedbałem swoje obowiązki służbowe. Wszyscy korzystają z punktów bo fajnie mieć je za darmo. Serwer powoli staje się bezużyteczny, bo obciążenie jest tak duże, że nie wyrabia (można zawsze zakupić lepszy).
Ten scenariusz się niestety sprawdza w wielu punktach :(

2. Zamiast opłat za serwis, znajdujemy sponsora, który płaci również za nasz czas pracy. Serwis staje się profesjonalny, a każdy może wymagać.

« Odpowiedź #35 dnia: Październik 17, 2005, 15:58:22 »
2. Dostęp do danych w nowym serwisie nie wymagał będzie rejestracji ale ich udostępnianie w innych miejscach będzie zabronione (nie dotyczy to punktów z obecnego serwisu).
Nie rozumiem ?
Czy to oznacza że userzy AM nie będą już tam dodawali swoich punktów ?
Bo jeżeli będą dodawali to chyba właścicielami praw do tych punktów są ci którzy dokonali pomiarów w terenie, a nie administrator czy sponsor serwisu ? A może się mylę ? Zresztą bankomat to bankomat - jak chcecie egzekwować swoje prawo ? Wprowadzając celowo przekłamania, tak żeby było widać, że ktoś podebrał od Was (ale nie Wasze !!!) POI ? ;)

Ten punkt regulaminu proponuję skonsultować z dobrymi prawnikami :))
Oj ciekawie się zapowiada, ciekawie :))

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #36 dnia: Październik 17, 2005, 16:03:04 »
Cytat: xpablo
...Na stronie nie ma NIC o WYŁĄCZNOŚCI dla uzytkowników Automapy
Czy w Twoim przekonaniu jeżeli jest napisane "MOBILNE.NET to katalog punktów użytkowników programu AutoMapa" to oznacza to, że jest też dla TT i innych?
To, że pliki są w formacie UAM, to że ikony są w rozmiarze 16x16, to nie świadczy, że serwis jest dla AutoMapy?

A to że mogli się rejestrować wszyscy i korzystać za darmo to był przywilej a nie nasz obowiązek.

*

Offline rawco

• **
  • 215
« Odpowiedź #37 dnia: Październik 17, 2005, 16:06:14 »
Cytat: gps maniak
Czy to oznacza że userzy AM nie będą już tam dodawali swoich punktów ?
Bo jeżeli będą dodawali to chyba właścicielami praw do tych punktów są ci którzy dokonali pomiarów w terenie, a nie administrator czy sponsor serwisu ?

Nie ma co konsultować z prawnikiem, ponieważ punkty w dalszym ciągu są autorstwa użytkowników.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #38 dnia: Październik 17, 2005, 16:08:43 »
...W przypadku kiedy wielomiesięczne (wieloletnie ?) doświadczenia oraz pomysły i porady zdobyte przy współudziale innych ludzi (!) którzy to robili w dobrej wierze i to za free (!) nagle zaczynają być wykorzystywane przez garstkę cwaniaków do celów komercyjnych rzecz najdeliktaniej ujmując napawa mnie głębokim niesmakiem. Takie działanie to właśnie "moralność" widziana inaczej :(
Nazywasz mnie może Lechu cwaniakiem?
Jaki jest Twój wkład w ten serwis, że pozwalasz sobie na obrażanie mnie?

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #39 dnia: Październik 17, 2005, 16:13:44 »
A co do dostępności serwisu dla innych systemów niż AutoMapa, to nigdy to nie miało miejsca, więc nie wiem skąd nagle pretensje o zablokowanie dostępu do punktów dla innych systemów. Czy to, że ten temat na forum jest w dziale AutoMapa jest bez znaczenia?
Pozwolę sobie zacytować Twoje własne literki
"W zamyśle mam również ochotę zrobić importowanie i eksportowanie do różnych formatów, np: OZIExplorera, tekstowy, MSAutoRoute, TomTom. Ale to na przyszłość."
z dnia 4.01.2005 01:57

To chyba natura Polaka: nawet jak coś dostaje za darmo, to i tak wymaga!.
Wybacz ale w tym momencie to WY dostajecie za darmo wielomiesięczną pracę użytkowników !! Jest ich wg Waszej strony 815

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #40 dnia: Październik 17, 2005, 16:15:37 »
Nie ma co konsultować z prawnikiem, ponieważ punkty w dalszym ciągu są ich autorstwa.

Jasne, ale Wy zamirzacie czerpać korzyściu majątkowe z ich dzieła. Przyznam, że prawo autorske to nie moja specjalizacja i bez grunwnego zgłebienia zagadnienia, nie mogę się wypowiedzieć w sposób wiążący, ale przypomina mi to sytuacje, że ja napisałem muzykę, ktoś dał słowa, a Wy przygotowaliście "profesjonalną" płytę za którą zgarniacie kasę.
A skoro "punkty" stanowią własność ich twórców, to posiadają oni nie tylko prawa osobiste do dzieła (co sami przyznajecie), które są nota bene niezbywalne, ale również autorskie prawa majątkowe (te akurat są zbywalne, ale nikt nie przeniósł na Was tych praw).

Sytuację troszkę komplikuje fakt, iż nie pobieracie opłaty BEZPOŚREDNIO od użytkowników. Robicie to jednak, za POŚREDNICTWEM, AutoMapy, skoro grupa użytkowników została zawężona do osób posiadających aktualne licencje AM, które są płatne więc okrężną drogą wychodzi na to samo.

O ile jednak z poglądem powyższymm można by dyskutować, o tyle z punktu widzenia moralności, moim zdaniem, sprawa jest oczywista.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #41 dnia: Październik 17, 2005, 16:26:48 »
Ja rozumiem, że dzisiaj jest ten dzień w którym każdy kto tylko może chce przyłożyć.
Proszę bardzo walcie śmiało.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #42 dnia: Październik 17, 2005, 16:29:41 »
Ja rozumię, że dzisiaj jest ten dzień w którym każdy kto tylko może chce przyłożyć.
Proszę bardzo walcie śmiało.

Bez przesady nikt nie bije (jeszcze :)  )

Jednak chyba liczyliście się z tym, że zarabiając na cudzej pracy (nie mówię o mnie, bo nie korzystam z Waszego serwisu - wypowiedziałem się jedynie jako prawnik) nie zdobędziecie ogólnego poklasku???

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #43 dnia: Październik 17, 2005, 16:45:03 »
Serwis ten powastał dzięki pdaclub, tu było jego forum i myślę że WSZYSCY UŻYTKOWNICY forum pdaclub.pl mają prawo wypowiadać się w tym wątku. Co do praw autorkich. Trzej wiadomi Panowie mają pełne prawo wykorzystać bazę www.poi.mobilne.net
Punkt 2.9.   Komercyjne wykorzystania danych z Bazy Serwisu jest dopuszczalne tylko po wyrażeniu zgody Właściciela, który jest zobowiązany poinformować o tym fakcie wszystkich Autorów PU oraz Moderatorów.
Wiec każdy zgadzając sie na regulamin dał im takie prawo. Z mojego punktu widzenia chodzi tylko o CAŁY serwis ! Założenia wyrażane przy powstawaniu tego serwisu były zgoła inne niż to co w tej chwili ma się z nim stać.

Pozatym znów pozwolę sobie zacytować
Rawco,
kawał dobrej roboty, ale .... wg mnie to baza powinna być rozwijana na PDAclubie. Dlaczego?

Jest to praca zbiorowa. Ktoś robi bazę, ktoś ikonki.
Autorzy poszczególnych elementów są znani i powinni (w przypadku PDAclubu są) być wyszczególnieni (inaczej naruszasz ich prawa autorskie).

Dostęp do baz na PDAclub jest wolny (bez logowania można je pobierać) u Ciebie niestety nie (czy autorzy się na to zgodzili?)

Zaproponowałem tworzenie bazy stacji benzynowych na PDAclub.pl i chciałbym aby tutaj się to rozwijało na takich samych zasadach jak dotychczas. Oczywiście nie mam nic przeciwko temu aby były one również na Twoim serwerze ale wydaje mi się, że powninieneś je również udostępnić na PDAclub w dziale Download.

W tej chwili uzależniasz ludzi od Swojej strony i postępujesz trochę nie ładnie podbierając "ruch internetowy" PDAClubowi a to IMHO jest nie fair.
Komentować chyba nie muszę ...
Maap tu naprawdę nie chodzi o "dowalanie"...

*

Offline Bazo

• 16
    • htttp://www.artimagez.1k.pl
« Odpowiedź #44 dnia: Październik 17, 2005, 16:47:20 »
...ja mam jedno pytanie dotyczące właśnie w/w serisu tj. mobile.net czy rejestracja w serwisie jest bezpłatna i czy korzytsanie z serwisu wiąże się z jakimiś opłatami?

« Odpowiedź #45 dnia: Październik 17, 2005, 16:53:44 »
Nie obrażam. Piszę co myślę. Jeżeli użyte przeze mnie "cwaniactwo" uważasz za obelgę to już Twoja sprawa. Na pewno komercyjne wykorzystanie doświadczeń setek userów i dziesiątków doradców jest cwaniactwem - niezależnie od tego jak to słowo Ciebie zabolało.

A co do serwisu. Fakt, Waszego nie wspierałem, bo nie jestem obecnie użytkownikiem AM. Zresztą prawie w ogóle nie jeżdżę samochodem. Ale jak wiesz - co prawda na znacznie mniejszą skalę - ale też prowadzę taki "charytatywny" serwis  do którego ludzie również posyłają swoje dane  (mapki) celem publikacji. I podobnie jak w Waszym przypadku ponoszę spore koszty (nie tylko finansowe) tej działalności.

Jest jeszcze jedno podobieństwo pomiędzy nami: podobnie jak to było w przypadku poi.mobilne.net to inni userzy byli tymi, którzy udzielali mi cennych porady, dzielili się swoimi pomysłami i to własnie nie tylko dzięki mojej pracy czy moim pieniądzom, ale również dzięki ich zaangażowaniu moja strona jest uważana za wiodącą stronę (nie tylko w Polsce) poświęconą turystycznym Garminom.

Powiem tak: Gdybym doświadczenia i popularność mojej www zdobyte na tej działalności chciał teraz skomercjalizować, to uważam że rzucone pod moim adresem słowo "cwaniak" uznałbym za najmniejszy możliwy wymiar kary ;)

Ja no to patrzę tak: Zbyt wielu ludzi mi zaufało, żebym mógł zawieść ich zaufanie ....
Ale tak jak napisałem wcześniej różne mogą być spojrzenia na moralność ;)

Na zakończenie taka uwaga ogólna:
To czy poi.mobilne.net będzie funkcjonowało w takiej czy innej postaci i to czy będę z niego korzystał czy nie czy nie - jest sprawą drugo czy nawet trzeciorzędną.
Zabrałem głos w dyskusji bo jest mi wstyd !
Dlaczego ? Zbyt wielu ludzi (w tym także ja) pisało prawie pieśni pochwalne na temat Waszego bezinteresownego zaangażowania i dziś (podobnie jak ja) chyba czują się trochę ..... nieswojo. Ja się czuję - nawet bardzo. Po prostu nie zwykłem chwalić niby bezinteresownego zaangażowania ludzi, którzy za swoje zaangażowanie biorą kasę. Obojętnie skąd.

Tyle i tylko tyle.  / EOT /

Powodzenia nie muszę życzyć, bo interes na pewno się uda :)

Lechu

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #46 dnia: Październik 17, 2005, 16:57:10 »

Punkt 2.9.   Komercyjne wykorzystania danych z Bazy Serwisu jest dopuszczalne tylko po wyrażeniu zgody Właściciela, który jest zobowiązany poinformować o tym fakcie wszystkich Autorów PU oraz Moderatorów.

No to jeszcze musielibyśmy okreśłić, kto to jest "właściciel"????? A tu będą schody. W prawie autorskim nie ma takiego pojęcia, a zatem należałoby zbadać zgodny zamiar stron - tych co prowadzili serwis i tych co dołączali punkty. Jeśłi przez "właściel" rozumieją to samo to OK, ale jak nie, to trzeba byłoby ustalić czyje rozumienie tego słowa jest właściwsze.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #47 dnia: Październik 17, 2005, 17:07:12 »
Punkt regulaminu chyba nam to precyzuje (nie wiem czy w sensie prawnym również ale chyba moim zdaniem akceptacja regulaminu przesądza sprawę)
2.6.   Właścicielem Serwisu jest firma Rafikel Technologie z siedzibą w Białym Kościele 39, 57-100 Strzelin.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #48 dnia: Październik 17, 2005, 17:07:19 »
Cytat: Bazo
...ja mam jedno pytanie dotyczące właśnie w/w serisu tj. mobile.net czy rejestracja w serwisie jest bezpłatna i czy korzytsanie z serwisu wiąże się z jakimiś opłatami?
Rejestracja jest bezpłatna a korzystanie z serwisu nie wiąże się z koniecznościa ponoszenia żadnych opłat za dostęp do naszego serwisu. W tej chwili za Was wszystkich płaci AutoMapa.

Co się zmieni w nowym serwisie dla legalnych użytkowników?
Nic. Dalej za legalnych użytkowników z aktywną licencją będzie płaciła AutoMapa.
Osoby, które w tej chwili mają znaczący wkład w budowe i rozwój bazy przez cały czas swej aktywności będą miały zagwarantowany dostęp do bazy (nawet jeżeli nie posiadają AM).

« Odpowiedź #49 dnia: Październik 17, 2005, 17:08:56 »
A ja sobie tak myślę. Poczekajmy, jak zobaczę nowy serwis to sie wypowiem. Na pewno niektórzy będą chcieli zapłacić za dodatkowe funkcje, fajnie że dla automapowiczów będzie coś dodatkowo za free. Ale wszystko skomentuję dokładnie jak zobaczę...

Autorus

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #50 dnia: Październik 17, 2005, 17:36:50 »
Nie obrażam. Piszę co myślę. Jeżeli użyte przeze mnie "cwaniactwo" uważasz za obelgę to już Twoja sprawa.
Tak właśnie uważam i domagam się przeprosin.

Widzę Lechu, że punkt widzenia w Twoim przypadku zależy od punktu siedzenia. Kiedy mogłeś pobierać punkty z poi.mobilne.net za darmo, bez przeszkód mimo, iż za Ciebie również płaciła AutoMapa to byłeś zadowolony i pochwalałeś. Teraz kiedy kończy się punktowe eldorado m.in. dla Ciebie krzyczysz najgłośniej i rzucasz kamieniami na oślep.
Przestań proszę bo piszać tak obrażasz mnie.

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #51 dnia: Październik 17, 2005, 17:38:35 »
Jest taki serwis, na którym w chwili, w której pisze ten tekst jest 15000 ludzi online, można sobie go obejrzeć w 21 językach i nowe servery kupowane były dzięki, już do tej pory 2-krotnym, zrzutom jego użytkowników. Wszystko to zrobił jeden gość i do tej pory nie słyszałem, żeby wziął za to złotówkę. Oczywiście pomagali mu w tym użytkownicy, dzięki temu, że najpierw przyszedł do nich i powiedział, co jest potrzebne i co by było fajnie zrobić, a nie oświadczył, że od jutra mogą go używać tylko ci z zielonymi oczami, bo sponsoruje nas... jakaś tam firma produkująca np. ziel. szkła kontaktowe. Więc można. Ja znam jeden przykład, ale pewnie inni znają więcej. Zresztą, co ja gadam? Przecież to bez sensu. Przecież ja nawet nie mam AM, więc dlaczego wypowiadam się na tym forum? :terrified:
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #52 dnia: Październik 17, 2005, 17:39:12 »
Ja też nie mogę sie doczekać. Ale martwi mnie i to mocno ograniczenie dla "legalnych użytkowników z AKTYWNĄ licencją"

Nic. Dalej za legalnych użytkowników z aktywną licencją będzie płaciła AutoMapa.
Nie czepiam się tylko pytam: Czy w obecnej chwili również płaci Automapa??

ZTCW Nowa Automapa będzie sprzedawana bez "praw do aktualizacji".
Więc może Panowie przystopujmy z dyskusją, do momentu aż sostaną JASNO I PRECYZYJNIE ustalone zasady na jakich zostanie przebudowany dotychczasowy serwis.

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
« Odpowiedź #53 dnia: Październik 17, 2005, 17:47:03 »
Cytat: Bazo
Rejestracja jest bezpłatna a korzystanie z serwisu nie wiąże się z koniecznościa ponoszenia żadnych opłat za dostęp do naszego serwisu. W tej chwili za Was wszystkich płaci AutoMapa.

Osoby, które w tej chwili mają znaczący wkład w budowe i rozwój bazy przez cały czas swej aktywności będą miały zagwarantowany dostęp do bazy (nawet jeżeli nie posiadają AM).

Maap prosze Cie , tylko nie pisz takich bzdur, ze to AM taki dobry wujek i placi za mobile.net.
Kto zbieral i przesylal te poi ? AM czy uzytkownicy z calego kraju ? A jesli placi to dlaczego nagle postanowiliscie zmienic formule serwisu ?
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #54 dnia: Październik 17, 2005, 17:47:43 »
Ja też nie mogę sie doczekać. Ale martwi mnie i to mocno ograniczenie dla "legalnych użytkowników z AKTYWNĄ licencją"

Nie czepiam się tylko pytam: Czy w obecnej chwili również płaci Automapa??
Oczywiście. AutoMapa jest sponsorem, pisaliśmy o tym już dawno. Bez ich pieniędzy ten serwis dawno by już przestał istnieć.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #55 dnia: Październik 17, 2005, 17:52:35 »
Punkt regulaminu chyba nam to precyzuje (nie wiem czy w sensie prawnym również ale chyba moim zdaniem akceptacja regulaminu przesądza sprawę)
2.6.   Właścicielem Serwisu jest firma Rafikel Technologie z siedzibą w Białym Kościele 39, 57-100 Strzelin.

Niestyty nie precyzuje - tak to jest jak laik zabiera się za pisanie tekstów prawnych, nawet tak prostych jak regulamin.

"Podstawowe pojęcia" - nie zawierają pojęcia "właściciel", a szkoda, bo stworzno by w ten sposób definicję legalną. Próbują to nieudolnie (sorki Panowie) naprawić w przytoczonym przez Ciebie punkcie 2.6 - i to jest OK. Ale tylko pozornie. Wprowadzili tam pojęcie "właściciel serwisu". A w punkcie 2.9 wyskakują z pojęciem "właściciel" pomijąjąc określenie "serwisu". Stara rzymska zasada "lege non disquindente" nakazuje nie rozróżniać, gdy ustawa (również umowa) nie rozróżnia i na odwrót. Znaczy to, że nie mogą istnieć dwa pojęcia w jednym tekście na określenie tego samego pojęcia. A we wszystkich innych punktach regulaminu piszą "właściciel serwisu". Tylko w tym jednym jest "właściciel", a zatem musi oznaczać coś innego niż "właściciel serwisu" - pytanie tylko co???

Jasne sprawę załatwiłoby prawidłowe określenie treści punktu 2.6, jako "Właścicielem Serwisu jest firma Rafikel Technologie z siedzibą w Białym Kościele 39, 57-100 Strzelin - zwana dalej "właścicielem" i sprawa byłaby jasna, a tak pozostawiono furtkę dla maniaków sądowych (takich jak ja).

Kolejna sprawa to punkt  2.7.   "Autorzy Kategorii oraz Autorzy PU, jak również Moderatorzy oświadczają, że przenoszą wszelkie prawa autorskie do: pozycji geograficznych, nazw i opisów PU, nazw Kategorii, itp. umieszczonych w Bazie na Właściciela Serwisu, który działa na zasadach „non-profit”."

Znowu coś chcieli i znowu nie wyszło.

Tak jak pisałem wcześniej Osobiste prawa autorskie są niezbywalne a zatem określenie "przenoszą wszelkie prawa autorskie" jest sprzeczne z przepisami powszechnie obowiązującymi, a zatem jest to zapis nieważny.

I jeszcze coś napisałeś, że "nie wiem czy w sensie prawnym również ale chyba moim zdaniem akceptacja regulaminu przesądza sprawę" i masz poniekąt rację, tylko że:
I.  Akceptując regulamin muszę go interpretować tak samo jak ten kto go pisał, bo inaczej co zaakceptowałem, przykład tworzę regulamin:

1) przez "didi" należy rozumieć samochód użytkownika
2) każdy użytkownik zobowiązuje się przenieść prawa do didi na moją rzecz.

Wszystko jasne. Akceptujesz regulamin - pozbywasz się samochodu. A teraz usuń z tego "regulaminu" pkt 1). I co?? Też tracisz samochód jak go zaakceptujesz??? Wg minie (autora) oczywiście, bo to chciałem napisać, a Ty zaakceptowałeś. A zaakceptowałbyś wiedząc co ja rozumiem przez "didi"???

II. Postanowienia regulaminu nie mogą być sprzeczne z prawem. Tak jak punkt 2.7.

A teraz szczerze. Dać mi wynagrodzenie, trochę czasu i wygrałbym taką sprawę przed sądem! Zresztą przeciwną też :proud:

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #56 dnia: Październik 17, 2005, 17:53:15 »
Cytat: Claude
Maap prosze Cie , tylko nie pisz takich bzdur, ze to AM taki dobry wujek i placi za mobile.net.
Kto zbieral i przesylal te poi ? AM czy uzytkownicy z calego kraju ? A jesli placi to dlaczego nagle postanowiliscie zmienic formule serwisu ?
Cluade, zobacz sobie archiwum poi-sycnhronizacja.
A jaki cel ma AutoMapa, żeby płacić za wszystkich łącznie z piratami?

Poza tym wszystkie nowe funkcje będą dla AM4. I nie będą to tylko POI ale również Pogoda, Lokalizacja i inne.

*

Offline xpablo

• 1294
« Odpowiedź #57 dnia: Październik 17, 2005, 17:55:19 »
Cytat: cin2000
. Zresztą, co ja gadam? Przecież to bez sensu. Przecież ja nawet nie mam AM, więc dlaczego wypowiadam się na tym forum? :terrified:
Coż ja też nie mam, Lechu też nie ma, a popatrz jak Lechu korzystając z "eldorado" ogołocił Automapę która za niego płaciła:D No i ja tez pobrałem nie raz punkty żeby je sobie do TomToma przerobic bo Automapa wersję dla Symbiana skończyła tworzyć na obietnicach.
A na poważnie, może jednak poczekajmy aż konkretnie bedzie powiedzane na jakich zasadach AM bedzie za nas płacić. I uważam że uzytkownicy forum pdaclub.pl POWINNI MIEĆ dostęp do PU. Dlaczego ?? Bo ten serwis powastał z tego portalu, i to czy ktoś ma AM czy nie nie ma tu nic do rzeczy !
To na tym portalu urodził się pomysł, tutaj i dzięki użytkownikom tego forum (ciągle jeszcze bezpłatnego i bez restrykcji) został rozbudowywany. Tutaj zgłaszane były wszystkie wątpliwości obiekcje i pomysły. Zagarniecie tego nazwałbym dosadniej niż GPSManiak, ale niecierpliwie poczekam co się urodzi.

*

Offline Maap

• 737
« Odpowiedź #58 dnia: Październik 17, 2005, 17:59:17 »
...I uważam że uzytkownicy forum pdaclub.pl POWINNI MIEĆ dostęp do PU. Dlaczego ?? Bo ten serwis powastał z tego portalu, i to czy ktoś ma AM czy nie nie ma tu nic do rzeczy !
I tak właśnie będzie. Tu powstał pomysł i tu (czyt. na PDAClubie) będą dostępne wszystkie dotychczas zgromadzone POI (w dziale download).

*

Offline rawco

• **
  • 215
« Odpowiedź #59 dnia: Październik 17, 2005, 18:02:46 »
Cytat: ajed
...A teraz szczerze. Dać mi wynagrodzenie, trochę czasu i wygrałbym taką sprawę przed sądem! Zresztą przeciwną też :proud:

No to może zrobisz to społecznie?