Kontrola drogowa

• 64 Odpowiedzi
  • 11429 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 21, 2006, 08:31:40 »
Cytat: "bosmanxxl"
Idąc jeszcze dalej policjant może zatrzymać każdego przechodnia na ulicy i poprosić o okazanie telefonu komórkowego, sprawdzić jego imei

Jeden z clubowiczów, chyba z Poznania, pisał, że "zatrzymano mu komórkę podczas rutynowej kontroli numerów IMEI ". Jak zainteresowałem się tym bliżej napisał, że u nich często się to zdarza. Właśnie jak idziesz sobie ulicą :oops: (nie pamiętam tytlko w którm wątku i przy jakiej okazji była ta dyskusja)

Mnie osobiście nigdy nie spotkało, ani nie słyszałem o niczym takim, no ale nie można wykluczyć, że są jakieś wytyczne Komendanta Wojewódzkiego w Poznaniu dot. sprawdzania IMEI.

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 21, 2006, 13:48:44 »
Tylko po co im taki palmtop ,który po kilku dniach straci dane z powodu rozładowania?
I dowodu nie ma.
A zazwyczaj zanim trafi do ludzi którzy maja to sprawdzic to jest juz po danych.
Nie sadze,zeby ktos pilnował naładowania palmtopa lezacego gdzies na półce na komisariacie.

*

Offline robo

• 376
  • Sprzęt: SGN
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 21, 2006, 13:50:23 »
Cytat: "ajed"
Jeden z clubowiczów, chyba z Poznania, pisał, że "zatrzymano mu komórkę podczas rutynowej kontroli numerów IMEI ". Jak zainteresowałem się tym bliżej napisał, że u nich często się to zdarza. Właśnie jak idziesz sobie ulicą :oops: (nie pamiętam tytlko w którm wątku i przy jakiej okazji była ta dyskusja)

To prawda. Mogę tylko dodać, że sprawdzana jest zwykle młodzież zabawiająca się na świeżym powietrzu. Moje dzieci miały telefony sprawdzane już wielokrotnie przez dzielnicowego. Z drugiej strony mam mieszane uczucia co do takiego działania i nie mogę sobie jakoś wyrobić zdania czy to dobrze czy źle  :roll:

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 21, 2006, 17:11:18 »
Nie żartujcie koledzy, podczas jazdy z włączoną nawigacją podczas kontroli drogowych prawie żaden z policjantów nawet nie zainteresował się palmtopem. Jeżeli już to spotkałem się z pytaniem dlaczego "to" tu natępowało wskazanie palcem palmtopa nie ostrzegło mnie przed nimi?
Z przykrością pragnę również zauważyć że policja drogowa w naszym śliczym kraju w większości bardziej zainteresowana jest wspomnianym już wcześniej "dogadaniem się" niż kontrolą czegokolwiek.
Pozatym z tonu poniektórych wypowiedzi na tym forum zauważyłem że większość przebywających tu osób to święci ludzie których wyjątkowo mierzi kradzież cudzej własności intelektualnej więc skąd wogóle obawa przed kontrolą?

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 21, 2006, 19:07:08 »
po części zaależy jak się kto na nas uprze. Teoretycznie możemy usłyszeć pytanie o legalność płyt posiadanych w zmieniarce, nie mówiąc o dowodzie zakupu sprzętu audio. A celnicy to już nam wszędzie mogą zajżeć.... Szczególnie Ci ze wschodu....Nie mówiąc o tym że taki sprzęt może w niektórych krajach być uważany za szpiegowski ;-)

ajed, pamiętaj że na te wszystkie paragrafy o których pisałeś jest jedna "rada" immunitet ;-)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 22, 2006, 20:15:18 »
Co do płyt nie maja prawa nic zrobić :-) Możesz mieć same CD-Ry z muzyką do użytku własnego i tu na pewno nie ma co polemizować bo przez to właśnie przechodziłem  :wink:

Nie musisz. W 9 przypadkach na 10 biegły jest w stanie obejść zabezpieczenie

Gdyby babcia miała wąsy to by dziadkiem była... pewnie szyfrowanie 1024 bitowe też obejdzie? obawiam się że nawet ze 128 bitowym by sobie rady nie dał...

Od jutra komórke chowam w gacie ;) bo policjant poprosi o nr IMEI <LOL> rozumiem sprawdzanie w komisach tam gdzie tego duzo - a nie ludzi na ulicy. To wogóle już sprzeczne z konstytucją co? Niby mamy zapewnioną nietykalnośc osobistą, wolnosc słowa czy prawo do prywatności...

Chyba na siłe chcemy zrobić z Polski państwo Totalitarne. Ide spać bo po ciężkim weekendzie jestem.

Ludzie nie dajmy się zwariować.

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 22, 2006, 20:49:34 »
i tu jest roznica miedzy Polska i reszta swiata - w Polsce na wejsciu jest podejrzenie, ze jestes zlodziejem i ty musisz udowodnic, ze tak nie jest (sprawdzanie numerow IMEI na ulicy do tego sie sprowadza), na calym swiecie jestes niewinny dopoki ci czegos nie udowodnia lub nie zlapia cie za reke

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 22, 2006, 20:53:19 »
Cytat: "radoskur"

Gdyby babcia miała wąsy to by dziadkiem była... pewnie szyfrowanie 1024 bitowe też obejdzie? obawiam się że nawet ze 128 bitowym by sobie rady nie dał...

Chodziło mi o "łamanie hasełek" a dobrze wiesz, jakie ludzie hasła wymyślają
:roll:
Co do algorytmów szyfrowania nie mam o tym pojęcia, więc się nie wypowiadam. Pisze co wiem z praktyki. Do tej pory w 90 % przypadków dostawaliśmy od biegłego wymagane od nas dane. Głównie chodziło o dane z programów księgowych i zusowskich.
Cytat: "radoskur"

Od jutra komórke chowam w gacie ;) bo policjant poprosi o nr IMEI <LOL> rozumiem sprawdzanie w komisach tam gdzie tego duzo - a nie ludzi na ulicy. To wogóle już sprzeczne z konstytucją co? Niby mamy zapewnioną nietykalnośc osobistą, wolnosc słowa czy prawo do prywatności...

Nie przesadzaj! Tak jak pisałem, to chyba folklor Poznański, a i tak z kontestu wynika, że chodzi raczej o nieletnich.

A co do Twoich praw, to przecież nie zostają one ograniczone. Nikt Cię nie bije (nietykalność osobista), nie zabrania pisania na forum negatywnych opinii o działaniu Policji (wolność słowa ), oraz nie wchodzi z butami w Twoje życie (prawo do prywatności). A jak Ci "dresy skroją dzieciaki z komóry", to będziesz wdzięczny za takie metody Policji (choć pewnie dresów nie sprawdzają).

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 22, 2006, 20:56:15 »
wiecie do czego sluza bramki w sklepach w USA? (jesli wogole juz sa) - nie do tego zeby zlapac zlodzieja - do tego sluza kamery - bramki sluza do tego, ze jak ci zapiszczy to mozesz wrocic do stoiska i poprosic o wypiecie zabezpieczenia bo widocznie sprzedawaca zapomnial i zebys ty sie nie stresowal w innym sklepie - wielokrotnie widzialem ludzi wychodzacych ze sklepu z piskiem przy bramce

nie wspomne juz o tym, ze nigdzie nie ma uzbrojonych straznikow/komandosow przy kazdej kasie, ktorym to wydaje sie, ze wszystko im wolno lub samoobslugowe kasy gdzie sam skanujesz towar i sam placisz i nikt tego nie kontroluje (w oddali stoi tylko pracownik, ktory ma ci pomoc w razie problemow lub sprawdzic ID przy kupnie alkoholu) - zalozenie jest, ze obywatel jest uczciwy - trzeba o tym glosno mowic bo w Polsce tez tak musi kiedys byc

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:08:16 »
Cytat: "lipciopda"
trzeba o tym glosno mowic bo w Polsce tez tak musi kiedys byc

Obawiam się że by zmienić tą sławetną polską mentalność musiałbyś tu zrzucić bombe wodorową. Nie pisz że się myle, bo się nie myle  :wink:

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:11:59 »
Lipcio, masz oczywiście rację. Tylko jest jeden problem - w Polsce w marketach kradnie się kilkakrotnie więcej niż na Zachodzie. Stąd są te "środki specjalne"

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:34:11 »
Cytat: "format"
Nie pisz że się myle, bo się nie myle  :wink:

mylisz sie - potrzeba na to czasu ale jest to mozliwe

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 22, 2006, 21:37:11 »
Lipcio, masz oczywiście rację. Tylko jest jeden problem - w Polsce w marketach kradnie się kilkakrotnie więcej niż na Zachodzie.

a wiesz kto zawyza te statystyki? juz dawno udowodniono, ze najwiecej kradnie obsluga - pracownicy i wlasnie straznicy, a nie zwykli ludzie - to co oni kradna na calym swiecie idzie w nieuniknione koszty sklepu

*

Offline Lucas

• 24
    • www.hutaszkla.com
  • Sprzęt: HTC Kaiser
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 22, 2006, 22:06:29 »
Znane mi są przypadki kiedy policjanci zabezpieczający miejsce włamania przywłaszczyli co nieco. :D

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 22, 2006, 22:11:51 »
i dlaczego tego nie zglosiles?

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 22, 2006, 22:20:53 »
a policjanci niech sie najpierw wezma za zapewnienie bezpieczenstwa na ulicach. od mojego xda im wara. na stada wedrujacych dresow karkow to sie nie porywaja. latwiej poprawic statystyki trzepiac kompa biednemu studentowi.. mieszkam w krakowie. jest tu slawna gielda elektroniczna na balicach. zlodziej na zlodzieju. pirat na piracie. i od lat funkcjonuja. to szczyt. wszyscy o tym wiedza. i co..? i nic! ciekawe ile PSY za to kasy biora? pisze z rozmyslem psy. bo zawsze jak jade kolo tej "gieldy" to mnie trafia. policjant to wg mnie ktos kto "sluzy i broni" a pies to cwaniaczek lasy na kase. w naszym kraju niestety gro policjantow to zwykle psy. rasa mieszana. czyli kundle. prawdziwych policjantow szanuje. nawet znam takich. niestety.. z policja u nas jak z klerem.. powolania to zazwyczaj trudno sie doszukac...

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 22, 2006, 22:41:35 »
Cytat: "format"
Nie pisz że się myle, bo się nie myle  :wink:

mylisz sie - potrzeba na to czasu ale jest to mozliwe

Masz jakieś pomysły jak zmienić ludzką mentalność bez użycia broni masowej zagłady ?  8)

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 22, 2006, 23:17:10 »
A co do Twoich praw, to przecież nie zostają one ograniczone. Nikt Cię nie bije (nietykalność osobista), nie zabrania pisania na forum negatywnych opinii o działaniu Policji (wolność słowa ), oraz nie wchodzi z butami w Twoje życie (prawo do prywatności). A jak Ci "dresy skroją dzieciaki z komóry", to będziesz wdzięczny za takie metody Policji (choć pewnie dresów nie sprawdzają).
Tu akurat się z Tobą zgadzam...

cóż, nie ma róży bez kolców.

Co do tych hasełek też, myślałem że miałeś coś innego na myśli :-)

PS. Na szczęście ja najczęściej chodzę w koszuli i w płaszczu :-)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 22, 2006, 23:25:47 »
Pisze co wiem z praktyki. Do tej pory w 90 % przypadków dostawaliśmy od biegłego wymagane od nas dane. Głównie chodziło o dane z programów księgowych i zusowskich.

To już prawie całkiem OT, ale może zamiast opłacać biegłego,
najpierw skorzystacie z http://platnik.fork.pl/
a część zaoszczędzonego grosza darujecie na PDAclub?  :)
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline bosmanxxl

• 326
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 23, 2006, 07:34:55 »
Lipcio, Podziwiam Twoja wiare w człowieka. Pracowałem kiedyś w Policji w sekcji informatyki tak zwanej, co się tam działo to ja pisać nie muszę bo się wszyscy domyslają, w jaki sposób są traktowane dowody takie jak płyty pirackie , kiedys vhs-y. Ciekaw jestem czy oglądasz filmy w divix.

W polsce czasami lepiej pewnych rzeczy nie zgłaszać, pamiętaj że druga strona ma wgląd w twoje dane i może cię odwiedzić, spotkać się  z żoną dziecmi... Więc czasami lepiej przymknąć oko na mniejsze zło.

W polsce mało zależy od prawa - większosć zależy od sądu, tu nie ma prawa precedensu i w tej samej sprawie mogą być różne wyroki. Pamietaj że RYBA PSUJE SIĘ OD GŁOWY, a politycy uchwalają w naszym kraju prawa dla siebie.....i jeśli jesteś między wronami to musisz krakać tak jak one bo inaczej zginiesz marnie... Oczywiści piszę tu o naginaniu prawa, obchodzeniu i lekkich wykroczeniach.

Co do skopiowania własności intelektualnej którą kupiliśmy to teoretycznie takie prawo mamy, ale gwarantuje Ci że jak przyjdzie do Twojej Firmy BSA, i będziesz miał kopię windowsa własnego, to nikogo to obchodzić nie będzie że masz dowód zakupu.

Lipcio u nas istnieje coś takiego jak domniemanie niewinności, ale nie muszę chyba pisać gdzie  wszyscy to mają.

Lipcio, Jeśli chodzi o Polskę i mętalność ludzi to się jeszcze reszta Europy zmienić musi pod której jesteśmy wpływem - a nie wszędzie jest tak różowo jak piszesz. - Taki kraj jak Szwecja wydawało by się że miodem i mlekiem płynącym a powstała tam Partia (!)- i to nie mała chroniąca piratów elektronicznych - i chodzi tylko o osoby udostepniajace za darmo czyjąś własność intelektualną. Tych co sprzedają kradzione nigdzie nie lubią.... Więc jak ktoś sobie ściągnie mp3, film czy dzwonek, albo nawet skrakowaną automapę to strzelać od razu do niego nie trzeba - wszędzie nawet w stanach piractwo, złodziejstwo intelektualne czy jak tam sobie to nazwiecie jest wkalkulowane w koszt produktu. I powtarzam, chodzi o to , ze ktoś sobie kupiłoryginał i go udostępnia. I dobrze że się tak dzieje, bo takie postępowanie reguluje pobyt i podarz,  lada chwila ludzie bądą pataentować powiedzenia czy sposób realizacji scen filmowych (jak np. w matrix - co tez jest jakąś tam własnością intelektualną) i kazać sobie za to płacić. Inna sprawa że w krajach zachodnich sprzedawane produkty są dużo wyższej jakości niz w polsce, chociaż by płyty DVD, czy sprzęt elektroniczny, a co najgorsze polak musi zapłacić więcej!

Dodam że mnie bardzo denerwuje jak ochrona rozcina dziecku pudełko klocków bo być moze tam ktoś, czyli ja albo pracownik coś schował....

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 23, 2006, 09:39:50 »
Cytat: "nocny_m"
To już prawie całkiem OT, ale może zamiast opłacać biegłego,najpierw skorzystacie z http://platnik.fork.pl/
a część zaoszczędzonego grosza darujecie na PDAclub?  :)

Nie da rady  :shock: Begły musi być powołany. Prowadzący postępowanie nawet jak odczyta sobie pliki, to i tak musi powołac biegłego, który napisze opinię w której zamieści wydruki. Inaczej się nie da. No i nie "skorzystacie" i "darujecie", bo już na szczęście nie mam  nic współnego z prokuraturą  8)

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #51 dnia: Luty 17, 2006, 01:58:46 »
mi IMEI w komorce sprawdzano tyle razy ze juz nie pamietam ile ;) ale od kiedy czesciej przemieszczam sie samochodem niz piechota juz mi sie to nie zdaza ;)

a tak z ciekawosci:
powiedzmy ze policjant bedzie probowal sprawdzic mi IMEI w Wizardzie... bedzie wiedzial jak to zrobic nie wyjmujac baterii? To znaczy czy ten sam kod co w komorkach (juz go nie pamietam) dziala na palmtopach?
A jesli jest inny to jaki?

*

Offline bosmanxxl

• 326
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #52 dnia: Luty 17, 2006, 11:04:42 »
działa ten sam kod, ale oni sprawdzają pod baterią - utrata danych ich nie interesuje, taki kraj.... Dobrze ze nie trzeba jak w usa kłaść się na ziemi z łapami w górze.... A będzie z czasem jeszcze gorzej

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #53 dnia: Luty 17, 2006, 16:36:54 »
u mnie nigdy nie wyciagali baterii  :roll: (w zwyklych komorkach)

Mozecie mi przypomniec jaki to byl kod? :)

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #54 dnia: Luty 17, 2006, 17:36:36 »
Mozecie mi przypomniec jaki to byl kod? :)[/quote]
*#06#

*

Offline bosmanxxl

• 326
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #55 dnia: Luty 18, 2006, 02:01:57 »
daawno temu kumpel kupił w komisie siemensa z imei prawie same zera.

w starych telefonach można sobie było zmieniać do woli,czytałem że nokia planuje taki soft w którym zmiana imei niszczy telefon, albo oprogramowanie... W anglii zmiana imei karana jest jak przebicie numerów w samochodzie. W polandii też tak ma być to podobno karane, narazie cieszmy się że jest wymiana międzyoperatorska skradzionych imei.... z tego co wiem a moge sie mylić w większości telefonów tych nowych widoczna jest zmiana imei, tzn jest podstawowy - nigdy niezmienny, i ten który został zmieniony

*

Offline jarekt

• 755
  • na stanie Wizard, Uni, TouchHD, HTCHero, Milestone
  • Sprzęt: THD, Hero, Milestone
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #56 dnia: Luty 21, 2006, 21:15:52 »
Lipcio, masz oczywiście rację. Tylko jest jeden problem - w Polsce w marketach kradnie się kilkakrotnie więcej niż na Zachodzie.

a wiesz kto zawyza te statystyki? juz dawno udowodniono, ze najwiecej kradnie obsluga - pracownicy i wlasnie straznicy, a nie zwykli ludzie - to co oni kradna na calym swiecie idzie w nieuniknione koszty sklepu

Zebys wiedzial. Zawodowo zajmuje sie wykrywaniem kradziezy pracowniczych dla duzych sieci handlowych (montujemy ukryte kamery nad kasami, w magazynach, na rampach itp a potem sprawdzamy nagrany material z paragonami, fakturami itp) i o ile na roznych sklepach jest roznie to dla calej sieci 70% strat na sklepie to kradzieze wewnetrzne.  Na jeden sklep Plusa czy Biedronki pracownicy sa w stanie nakrasc na 40 tys zl. Przez te pare latek zdarzaly sie juz montaze doslownie wszedzie (w biurach,  duzych hipermarketach, pralniach chemicznych, automyjniach, salonach samochodowych, na halach w zakladach produkcyjnych itp) i wszedzie pracownicy kradna, robia przekrety i generuje pokazne straty. Tej pozostalosci po wspolnej, komunistycznej wlasnosci nie pozbedziemy sie chyba nigdy :(

*

Offline kwieto

• 2785
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #57 dnia: Luty 21, 2006, 22:23:52 »
Post usunięty jako wyraz protestu przeciw działaniom administracji na forum PDAclub.
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=71713.0
« Ostatnia zmiana: Czerwiec 22, 2007, 23:28:40 wysłana przez kwieto »
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline jarekt

• 755
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #58 dnia: Luty 22, 2006, 00:02:22 »
Gdy pudelko z kupiona wlasnie drukarka zjechalo z kasowej tasmy przezylem ciezki szok, kiedy to pobliski ochroniasz rutynowym ruchem rozcial je i sprawdzil czy niczego w srodku nie wynosze.
Byl to PIERWSZY raz kiedy zdarzylo mi sie cos takiego - i natychmiast odechcialo mi sie zakupow w MM na dluzszy czas.

To nie do konca tak. Z jednej strony sprawdza sie czy klient nie zamienil produktow (mielismy przypadek ze babcia wywozila wytlaczanke jajek w ktorej zamiast 10 jaj kurzych bylo 10 jajek niespodzianek :P). Z drugiej strony sprawdza sie czy zestaw jest kompletny. Ciekawe jak chcialbys reklamowac urzadzenie w ktorym po otwarciu opakowania w domu okazaloby sie ze nie ma np. kabla. Nie sposob wykazac ze tego kabla nie bylo od poczatku a takie zdekompletowane zestawy w duzych marketach zajmujacych sie masowka zdarzaja sie dosc czesto.
W MM nie tylko warto rozpakowac towar ale obowiazkowo trzeba go sprawdzic podlaczajac do produ/komputera. Oszczedzic mozna sporo nerowo i czasu szczegolnie ze niesprawny wymieniaja od reki.

*

Offline jarekt

• 755
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #59 dnia: Luty 22, 2006, 00:04:51 »
Gdy pudelko z kupiona wlasnie drukarka zjechalo z kasowej tasmy przezylem ciezki szok, kiedy to pobliski ochroniasz rutynowym ruchem rozcial je i sprawdzil czy niczego w srodku nie wynosze.
Byl to PIERWSZY raz kiedy zdarzylo mi sie cos takiego - i natychmiast odechcialo mi sie zakupow w MM na dluzszy czas.

To nie do konca tak. Z jednej strony sprawdza sie czy klient nie zamienil produktow (mielismy przypadek ze babcia wywozila wytlaczanke jajek w ktorej zamiast 10 jaj kurzych bylo 10 jajek niespodzianek :P). Z drugiej strony sprawdza sie czy zestaw jest kompletny. Ciekawe jak chcialbys reklamowac urzadzenie w ktorym po otwarciu opakowania w domu okazaloby sie ze nie ma np. kabla. Nie sposob wykazac ze tego kabla nie bylo od poczatku a takie zdekompletowane zestawy w duzych marketach zajmujacych sie masowka zdarzaja sie dosc czesto.
W MM nie tylko warto rozpakowac towar ale obowiazkowo trzeba go sprawdzic podlaczajac do produ/komputera. Oszczedzic mozna sporo nerowow i czasu szczegolnie ze niesprawny wymieniaja od reki.