ajed przedstawia przypadki skrajnie ekstremalne.
Zgadza się! Zupełnie ekstremalne, ale możliwe.
I nie oszukujmy się Policja nie moze zabrać Ci palmtopa podczas kontroli drogowej a co najwyżej spisać Twoje dane i na następny dzień z nakazem prokuratora sprzęt Ci odebrać w domu. a w wypadkach niecierpiących zwłoki
Samo mówi za siebie, jeśli znajdzie narkotyki, broń itp. Trudno myśleć aby Palmtop z "przypuszczalnie" pirackim oprogramowaniem był potencjalnym zagrożeniem publicznym... nie cierpiacym zwłoki...
Ciekawa definicja przypadku niecierpiącego zwłoki

Niestety, przypadek niecerpiący zwłoki zachodzi wówczas, gdy upływ czasu (niezbędny do uzyskania nakazu) mógłby doprowadzić do utraty lub zniekształcenia dowodu. W pockecie wystarczy zwykły hard reset - stąd zawsze Policja uzasadni taki przypadek. A zresztą nieoszukujmy się, ktoś z Was widział takie uzasadnienie? Albo uzasadnienie zatwierdzenia prokuratora? W obu przypadkach to jedno zdnianie! "Przepowadzenie czynności było zasadne i zgodne z kpk"
Jeżeli w pokecie znajdują się dane objęte tajemnicą państwową lub adwokacką
Trudno żeby ktokolwiek na tym forum używający palmtopa z reguły do nawigacji miał takie dane
No wiesz, ja mam dane zawierajace tajemnice adwokacką. Więc może i inni też, trudno powiedzieć.
Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku lub przestępstwa skarbowego,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2
A wolność słowa i wyrażania poglądów, którą daje nam konstytucja? Trudno też zweryfikować przykładowe zdanie: "wiesz można wgrać sobie mapę za darmo z netu" - Czy jest to nawoływanie do występku lub przestępstwa? Czy tylko informacja że taka możliwość wogóle istnieje...
Trudno powiedzieć. Jeśli ktoś pyta skąd wziąć AM, a Ty odpiszesz
"wiesz można wgrać sobie mapę za darmo z netu" - to można by się było zastanawiać czy nie jest to nawoływaniem do popełnienia przestępstwa paserki komputerowej.
Mam pytanie: Czy pocket lub telefon (oczywiście w sytuacji kontroli drogowej) może stanowić dowód w sprawie ? Czy taką sprawę wcześniej musi założyć sąd ? W żadnym wypadku się nie czepiam tylko pytam.
Może stanowić dowód - dowodem jest
każda rzecz . Sąd wcześniej nie musi zakładać żadnej sprawy. To jak z narkotykami (będzie łatwiej wyjaśnić) - jedzie gościu, kontrola drogowa - coś niewyraźnie wygląda, przeszukanko pojazdu, znaleziono narkotyki, zatrzymują je (gościa najczęściej też) - i dopiero później policja wszczyna sprawę, uzyskuje zatwierdzenie przeszukania i zatrzymania rzeczy powołuje biegłego celem ustalenia czy to nie był cukier puder, uzyskuje opinię, stawia zarzut, sporządza akt oskarżenia, który zatwierdza prokurator i wnosi do sądu i dopiero od tego miejsca sąd jak to nazwałeś "zakłada sprawę"
Czy w przypadku kontroli drogowej czy też zwykłego spisywania natarczywych młodych policjantów może zasistnieć "wypadek niecierpiący zwłoki"?
Tak jak pisałem wyżej - może taka sytuacja zaistnieć.
Inne pytanie: na jak długo mogą zatrzymac takie urządzenie ?? Tzn po jakim czasie (i czy jest to wogle określone) okazuje się że jest to dowód w sprawie, bądz właściwy organ określa że "pirat był drogowy ale legalny" i sprzęcik do zwrotu.
Dowód zatrzymuje się póki nie stanie sie zbędny dla postępowania - nie ma żadnych okresów. Jeśli był zatrzymany bezzasadnie i przetrzymywany ponad miarę można wnosić o odszkodowanie.
W przypadku PPC wiadomo może zdażyć hardreset, czy to komplikuje sprawę?
i to jeszcze jak! Dlatego zachodzi wypadek niecierpiący zwłoki.
W przypadku danych, załóżmy że mam zdjęcia których nie chce nikomu pokazywać (czy notatki czy inne dane) i są one zabezpieczone: czy musze udostępniać hasełko ?
Nie musisz. W 9 przypadkach na 10 biegły jest w stanie obejść zabezpieczenie.[/img]