Kontrola drogowa

• 64 Odpowiedzi
  • 11426 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Kontrola drogowa
« dnia: Styczeń 09, 2006, 12:04:01 »
Witam Szanownych Forumowiczow,
cz może kkoś z Was miał podczas kontroli drogowej sprawdzanie oprogramowanie w swoim palmtopie przez policjanta?
Pozdrawiam

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #1 dnia: Styczeń 09, 2006, 12:05:07 »
hę  :shock:
a to niby w jakim celu ?

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #2 dnia: Styczeń 09, 2006, 12:19:15 »
sprawdzenia orginalności softu...

*

Offline m2k

• *
  • 70
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #3 dnia: Styczeń 09, 2006, 12:32:08 »
Jak ktoś ma pirackie oprogramowanie to powinien mieć takie wątpliwości i to s sumie bardzo dobrze… poza tym używając pirackiego soft to chyba jest wkalkulowane w „oszczędność” na zakupie licencji  :?

A tak BTW co ma drogówka do oryginalności softu?  :shock:
Możliwości są tylko dwie: albo będzie dobrze albo będzie źle!

*

Offline Reptil3

• 695
  • Dell x50v, HTC Wizard
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #4 dnia: Styczeń 09, 2006, 12:40:51 »
I pytanie jak mieliby to sprawdzać? Mam nosić przy sobie dowody zakupu każdego programu?

*

Offline lechupe

• 781
  • Sprzęt: MDA C3, MDA III, Mio p550, jakies gpsy...
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #5 dnia: Styczeń 09, 2006, 12:42:43 »
Cytat: "skom"
sprawdzenia orginalności softu...

aha  :shock:  :shock:  :shock:
A jak niby to sprawdzenie ma przebiegac ? trzeba ze soba wozić faktury zakupu PDA/Softu, licencje .... :?:

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #6 dnia: Styczeń 09, 2006, 20:15:49 »
kolega zadal bardzo ciekawe pytanie, ktore niestety ne ma potwierdzenia w rzeczywistosci

to pewnie jego ewentualna obawa przed pirackim stylem zycia :)

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #7 dnia: Styczeń 09, 2006, 20:32:10 »
Co do "stylu zycia" bym polemizował, ale słyszałem o "kontrolach i konfiskatach urządzeń" więc z ciekawości pytam jako że dopiero jestem newbee  w tym temacie (mam licencjonowane oprogramowanie :D  )

Kontrola drogowa
« Odpowiedź #8 dnia: Styczeń 09, 2006, 20:46:04 »
nie nie do konca dlatego ze  wedlug prawa  plicjant bez pozwolenia nie ma prawa wejsc do naszego pojazdu tak ejst na dzien dzisiejszy wiec to co sie w nim znajduje moze jedynie popatrzec i poprosic o podanie a czy sie zezwoli na to to juz inna sprawa zazwyczaj strszą bo ojciec zawsze straszyl. ale  zawsze mozna zrobic skrut do hard resetu co pozwoli go szybko wylaczyc ale tez osobiscie jestem za tym aby  to co masz miej legalne. Ale czy stac na to  normalnego zjadacza cheleba .SYA

*

Offline cin2000

• 509
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #9 dnia: Styczeń 09, 2006, 21:03:37 »
Teraz jak już zaraz będą szybkie sądy - śmiesznie by mogło być: wyjeżdżasz z domu, kontrola drogowa, telefon do supportu (jakiegokolwiek softu) i po południu już 2 latka w zawiasie. Ciekawe kto by zainstalował pirata jeszcze raz ???  :roll:
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline lukjod

• 503
  • Sprzęt: touch HD 2
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #10 dnia: Styczeń 10, 2006, 01:27:43 »
nie no zarty,
policjanci (i to nie wszyscy) ledwo wiedza jak imei w normalnej komorce sprawdzic, a palmtopa nawet nie beda wiedziec jak wlaczyc, zreszta jak nie masz kaptura na glowie i wygladasz normalnie to nie beda nic takiego robic, za to trzeba uwazac bo od 01.01.06 przy kazdej kontroli trzeba dmuchac w balonik, wiec jak ktos pil to trzeba ZAWSZE przed dmuchaniem dogadac sie z nimi ( bo to cholerstwo zapisuje do pamieci kazde badanie) albo odmowic i jechac na badanie krwi do szpitala, zyskujemy cenne godziny i mozliwosc negocjacji z lekarzem
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline BoNt3k

• 340
  • Sprzęt: iPHONE 3GS, iPHONE 4, NOKIA N8
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #11 dnia: Styczeń 10, 2006, 02:23:17 »
Cytat: "Krzysiek_81"
nie nie do konca dlatego ze  wedlug prawa  plicjant bez pozwolenia nie ma prawa wejsc do naszego pojazdu

i tu si emylisz

policjant ma prawo przeszuaknia Twojego auta, moze zajrzec do schowka, poprosic byc otworzyl i pokazal mu zawartosc plecaka na tylnym siedzeniu, do bagaznika itp itd :)

nie musi miec na to zadnych pozwolen ale tylko wtedy gdy zachodzi jakies podejrzenie co do Twojej osoby a pod to mozna podpiac mase roznych spraw jak wiesz wiec teoretycznie moze ZAWSZE :)

pzdr
B3k

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #12 dnia: Styczeń 10, 2006, 08:18:01 »
Cytat: "lukjod"
psy (i to nie wszystkie) ledwo wiedza jak imei w normalnej komorce sprawdzic, a palmtopa nawet nie beda wiedziec jak wlaczyc

zdziwilbys sie ilu policjanotow czyta to forum i jest posiadaczami PDA - sam osobiscie znam kilku

poza tym daruj sobie takie okreslenia bo sa obrazliwe dla niektorych osob

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #13 dnia: Styczeń 10, 2006, 09:28:32 »
Kontrola legalności softu, podczas kontroli drogowej, zdarza się sporadycznie. Najczęściej, gdy kierowca, po pytaniu o licencję zaczyna się pocić i jąkać. Wtedy pocket może zostać zatrzymywany, a policjant powołuje biegłego celem oceny legalności posiadanego softu. w razie niepotwierdzenia podejrzenia, dochodzenie umarza się, a pocketa zwraca.
W czasie 3 lat pobytu w prokuraturze widziałem tylko jedną taką sprawę, więc to raczej rzadkość. Zdecydowanie częściej sprawdzane są numery seryjne sprzetu, celem ustalenia czy nie pochodzi z kradzieży. I tu pamiętam kilka takich spraw, z czego jedna dość "zabawna" - jakiś niedorozwinięty policjant z małej mieścinki, gdy kierowca zgłosił kradzież Axima, w bazie utraconego sprzetu wpsiał nymer seryjny x51v. I jakieś 2 lata póxniej zupełnie przypadkowo zatrzymali kobietę, zapytali co to, ona, że "x51v", sprawdzili, zatrzmali i Aximka i kobietę (a co!)  :shock:

wiec jak ktos pil to trzeba ZAWSZE przed dmuchaniem dogadac sie z nimi ( bo to cholerstwo zapisuje do pamieci kazde badanie) albo odmowic i jechac na badanie krwi do szpitala, zyskujemy cenne godziny i mozliwosc negocjacji z lekarzem

Lepiej uważaj z takimi tekstami!! To jawne nawoływanie do popełnienia przestępstwa łapownictwa i jako takie samo jest przestępstwem

Pomijając fakt, że rada by "jechać na badanie krwi" jest głupia, bo to zależy od konkretnego przypadku i czymś takim możesz się dobić! Czego jeśłi jeździsz po alkoholu Ci serdecznie życzę

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #14 dnia: Styczeń 10, 2006, 09:41:21 »
Cytat: "ajed"
w bazie utraconego sprzetu wpsiał nymer seryjny x51v. I jakieś 2 lata póxniej zupełnie przypadkowo zatrzymali kobietę, zapytali co to, ona, że "x51v", sprawdzili, zatrzmali i Aximka i kobietę

ajed - przeciez x51v jest na rynku od kilku miesiecy... tak szybko chyba nie dziala jeszcze policja/prokuratura :D

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #15 dnia: Styczeń 10, 2006, 17:56:26 »
Cytat: "lipciopda"
ajed - przeciez x51v jest na rynku od kilku miesiecy... tak szybko chyba nie dziala jeszcze policja/prokuratura :D

Lipcio, model podałem przykładowo, po prostu nie pamiętam już dokładnie o który chodzi  :oops: Chodziło mi o ideę :D

*

Offline lukjod

• 503
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #16 dnia: Styczeń 10, 2006, 19:33:33 »
Cytat: "lipciopda"
poza tym daruj sobie takie okreslenia bo sa obrazliwe dla niektorych osob

racja, juz zmienilem

Lepiej uważaj z takimi tekstami!! To jawne nawoływanie do popełnienia przestępstwa łapownictwa i jako takie samo jest przestępstwem

Kolego Ajed nie czytaj miedzy wierszami, nigdzie nie jest powiedziane co oznacza "dogadac sie" wiec Twoja schematyczna semantyka jest niecelna...
moje palmtopy: MDA1 -> MDA2 -> MDA3 -> Wizard -> Hermes -> Kaiser -> Raphael -> Blackstone -> Leo

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #17 dnia: Styczeń 10, 2006, 21:13:22 »
Kolego Ajed nie czytaj miedzy wierszami, nigdzie nie jest powiedziane co oznacza "dogadac sie" wiec Twoja schematyczna semantyka jest niecelna...

No to przeczytaj uważnie to co napisałeś i wyjaśnij o czym chcesz "dogadywać się" przed badaniem alkotestem "który zapisuje wszystkie pomiary" a ewentualnie na krew, bo zyskuje się możliwość "negocjacji" z lekarzem. Skoro moja "semantyka jest schematyczna" to chętnie dowiedziałbym się co miałeś na myśli.

*

Offline lukjod

• 503
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #18 dnia: Styczeń 10, 2006, 23:13:59 »
No to przeczytaj uważnie to co napisałeś i wyjaśnij o czym chcesz "dogadywać się" przed badaniem alkotestem "który zapisuje wszystkie pomiary" a ewentualnie na krew, bo zyskuje się możliwość "negocjacji" z lekarzem. Skoro moja "semantyka jest schematyczna" to chętnie dowiedziałbym się co miałeś na myśli.

A wiec widzisz juz, ze interpretacje moga byc rozne, jednak kazdy czytajacy bedzie musial wysnuc wlasne wnioski i podle nich postapic w tej hipotetycznej sytuacji opisanej powyzej. Podobnie jak ze sciaganiem softu z sieci , kupowaniem radii/telefonow/notebookow/pda na gieldzie i allegro, uzywanych czesci auto-moto. Przyklady mozna mnozyc, lecz zasada pozostaje ta sama:
KAZDY  zdrowy na umysle czlowiek decyduje za siebie i odpowiada za swoje poczynania a moj powyzszy post jest jedynie analiza standardowego postepowania organow scigania w takiej sytuacji i wypunktowaniem jej slabych punktow

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #19 dnia: Styczeń 11, 2006, 00:07:58 »
O ile w Polsce raczej takie kontrole są/będą rzadkością, o tyle na zachodzie jest to częściej praktykowane. Policja ma środki do tego, żeby sprawdzić czy np. TomTom który posiadasz jest legalny albo radio które Ci przygrywa nie pochodzi z kradzieży, więc żebyście nie byli zdziwieni....

*

Offline Claude

• 2086
  • Sprzęt: htc hd7, ipad2, acer iconia tab w501,
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #20 dnia: Styczeń 11, 2006, 00:53:05 »
Cytat: "BoNt3k"
Cytat: "Krzysiek_81"
nie nie do konca dlatego ze  wedlug prawa  plicjant bez pozwolenia nie ma prawa wejsc do naszego pojazdu

i tu si emylisz

policjant ma prawo przeszuaknia Twojego auta, moze zajrzec do schowka, poprosic byc otworzyl i pokazal mu zawartosc plecaka na tylnym siedzeniu, do bagaznika itp itd :)

nie musi miec na to zadnych pozwolen ale tylko wtedy gdy zachodzi jakies podejrzenie co do Twojej osoby a pod to mozna podpiac mase roznych spraw jak wiesz wiec teoretycznie moze ZAWSZE :)

pzdr
B3k

I na tym koniec, nic wiecej nie moze zrobic , tak naprawde nawet nie musze dac mu do reki mojego pda. Bo jest to urzadzenieu, ktore nie tylko zawiera np. oprogramowanie do nawigacji ale rowniez moje maile, dane bankowe i wiele innych. I tutaj pooza podejrzeniem polica musi jeszcze okazac sie nakazem.
1942, irgendwo im Nordatlantik - "Alaaarm!"....

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #21 dnia: Styczeń 11, 2006, 13:05:16 »
Cytat: "Claude"

I na tym koniec, nic wiecej nie moze zrobic , tak naprawde nawet nie musze dac mu do reki mojego pda. Bo jest to urzadzenieu, ktore nie tylko zawiera np. oprogramowanie do nawigacji ale rowniez moje maile, dane bankowe i wiele innych. I tutaj pooza podejrzeniem polica musi jeszcze okazac sie nakazem.

Niestety co do zasady nie masz racji.

Rzuć okiem do Kodeksu postępowania karnego:

Cytat: "kpk"

Art. 217. § 1. Rzeczy mogące stanowić dowód w sprawie lub podlegające zajęciu w celu zabezpieczenia kar majątkowych, środków karnych o charakterze majątkowym albo roszczeń o naprawienie szkody należy wydać na żądanie sądu lub prokuratora, a w wypadkach niecierpiących zwłoki  - także na żądanie Policji lub innego uprawnionego organu.
§ 4  Jeżeli wydania żąda Policja albo inny uprawniony organ działający we własnym zakresie, osoba, która rzecz wyda, ma prawo niezwłocznie złożyć wniosek o sporządzenie i doręczenie jej postanowienia sądu lub prokuratora o zatwierdzeniu zatrzymania, o czym należy ją pouczyć. Doręczenie powinno nastąpić w terminie 14 dni od zatrzymania rzeczy.

No i cobyś nie miał złudzeń, co się stanie jak dobrowolnie nie oddasz
Cytat: "kpk"

§ 5. W razie odmowy dobrowolnego wydania rzeczy można przeprowadzić jej odebranie.

Jeżeli w pokecie znajdują się dane objęte tajemnicą państwową lub adwokacką, Policja zabiera sprzęt, pakuje do worka, plombuje, a następnie dostarcza do Sądu, który decyduje, czy faktycznie sa tam zawarte dane chronione i zwraca sprzęt właścielowi, lub udostęnia organom ścigania.

KAZDY zdrowy na umysle czlowiek decyduje za siebie i odpowiada za swoje poczynania a moj powyzszy post jest jedynie analiza standardowego postepowania organow scigania w takiej sytuacji i wypunktowaniem jej slabych punktow

Więc pozwól, że w odpowiedzi na twoją "analizę standartowego postępowania" zacyctuję Ci przepis:

Cytat: "kk"
Art. 255. § 1.  Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku lub przestępstwa skarbowego,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2.
§ 2. Kto publicznie nawołuje do popełnienia zbrodni,
podlega karze pozbawienia wolności do lat 3.
§ 3. Kto publicznie pochwala popełnienie przestępstwa,
podlega grzywnie do 180 stawek dziennych, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do roku.

I tyle. A jak chcesz analizować standardowe postępowanie, nie używaj czasowników "poradnikowych",  np. "... trzeba ZAWSZE przed dmuchaniem dogadac sie z nimi lub odmówić i jechać..."
a raczej wskazuj, że " zazwyczaj kierowcy dogadują się przed dmuchaniem bądź odmawiają ..." Wtedy nikt się nie przyczepi, a Ty nie będziesz musiał mnie obrażąć sugerując, że moja sematyka jest schematyczna.

*

Offline knoxville

• 260
  • Sprzęt: NavRoad 430BT
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #22 dnia: Styczeń 11, 2006, 19:17:55 »
Błyskotliwa wykładnia. Brawo!

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #23 dnia: Styczeń 12, 2006, 06:25:40 »
ajed - jak to dobrze, ze cie tu mamy :D

*

Offline radoskur

• 1921
    • http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=414522
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #24 dnia: Styczeń 12, 2006, 11:00:22 »
ajed przedstawia przypadki skrajnie ekstremalne. Sam za młodu przechodziłem OSOBIŚCIE (z mojej winy) przez kontrolę legalności softu na PC (przeszukanie mieszkania, konfiskata sprzętu, odciski palców na komendzie, zeznania, potem prokuratura i na końcu szczęśliwie umorzenie sprawy w sądzie po 2 latach biurokracji). I nie oszukujmy się Policja nie moze zabrać Ci palmtopa podczas kontroli drogowej a co najwyżej spisać Twoje dane i na następny dzień z nakazem prokuratora sprzęt Ci odebrać w domu.
a w wypadkach niecierpiących zwłoki
Samo mówi za siebie, jeśli znajdzie narkotyki, broń itp. Trudno myśleć aby Palmtop z "przypuszczalnie" pirackim oprogramowaniem był potencjalnym zagrożeniem publicznym... nie cierpiacym zwłoki...

Jeżeli w pokecie znajdują się dane objęte tajemnicą państwową lub adwokacką
Trudno żeby ktokolwiek na tym forum używający palmtopa z reguły do nawigacji miał takie dane  :wink:

Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku lub przestępstwa skarbowego,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2
A wolność słowa i wyrażania poglądów, którą daje nam konstytucja? Trudno też zweryfikować przykładowe zdanie: "wiesz można wgrać sobie mapę za darmo z netu" - Czy jest to nawoływanie do występku lub przestępstwa? Czy tylko informacja że taka możliwość wogóle istnieje...

Kończąc swoją wypowiedź, oczywiście jestem jak najbardziej zwolennikiem legalności i taki też jestem. Chciałem tylko przedstawić obiektywne zdanie jako człowiek który przechodził przez to i owo.

*

Offline xpablo

• 1294
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #25 dnia: Styczeń 12, 2006, 12:51:14 »
kpk napisał:

Art. 217. § 1. Rzeczy mogące stanowić dowód w sprawie lub podlegające zajęciu w celu zabezpieczenia kar majątkowych, środków karnych o charakterze majątkowym albo roszczeń o naprawienie szkody należy wydać na żądanie sądu lub prokuratora,

Mam pytanie: Czy pocket lub telefon (oczywiście w sytuacji kontroli drogowej) może stanowić dowód w sprawie ? Czy taką sprawę wcześniej musi założyć sąd ?  W żadnym wypadku się nie czepiam tylko pytam.

a w wypadkach niecierpiących zwłoki - także na żądanie Policji lub innego uprawnionego organu.

Czy w przypadku kontroli drogowej czy też zwykłego spisywania natarczywych młodych policjantów może zasistnieć "wypadek niecierpiący zwłoki"?

Inne pytanie: na jak długo mogą zatrzymac takie urządzenie ?? Tzn po jakim czasie (i czy jest to wogle określone) okazuje się że jest to dowód w sprawie, bądz właściwy organ określa że "pirat był drogowy ale legalny" i sprzęcik do zwrotu.

W przypadku PPC wiadomo może zdażyć hardreset, czy to komplikuje sprawę?
W przypadku danych, załóżmy że mam zdjęcia których nie chce nikomu pokazywać (czy notatki czy inne dane) i są one zabezpieczone: czy musze udostępniać hasełko ?

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #26 dnia: Styczeń 12, 2006, 16:01:28 »
Cytat: "radoskur"
ajed przedstawia przypadki skrajnie ekstremalne.

Zgadza się! Zupełnie ekstremalne, ale możliwe.
I nie oszukujmy się Policja nie moze zabrać Ci palmtopa podczas kontroli drogowej a co najwyżej spisać Twoje dane i na następny dzień z nakazem prokuratora sprzęt Ci odebrać w domu.
a w wypadkach niecierpiących zwłoki
Samo mówi za siebie, jeśli znajdzie narkotyki, broń itp. Trudno myśleć aby Palmtop z "przypuszczalnie" pirackim oprogramowaniem był potencjalnym zagrożeniem publicznym... nie cierpiacym zwłoki...

Ciekawa definicja przypadku niecierpiącego zwłoki :D
Niestety, przypadek niecerpiący zwłoki zachodzi wówczas, gdy upływ czasu (niezbędny do uzyskania nakazu) mógłby doprowadzić do utraty lub zniekształcenia dowodu. W pockecie wystarczy zwykły hard reset - stąd zawsze Policja uzasadni taki przypadek. A zresztą nieoszukujmy się, ktoś z Was widział takie uzasadnienie? Albo uzasadnienie zatwierdzenia prokuratora? W obu przypadkach to jedno zdnianie! "Przepowadzenie czynności było zasadne i zgodne z kpk"

Jeżeli w pokecie znajdują się dane objęte tajemnicą państwową lub adwokacką
Trudno żeby ktokolwiek na tym forum używający palmtopa z reguły do nawigacji miał takie dane  :wink:

No wiesz, ja mam dane zawierajace tajemnice adwokacką. Więc może i inni też, trudno powiedzieć.

Kto publicznie nawołuje do popełnienia występku lub przestępstwa skarbowego,
podlega grzywnie, karze ograniczenia wolności albo pozbawienia wolności do lat 2
A wolność słowa i wyrażania poglądów, którą daje nam konstytucja? Trudno też zweryfikować przykładowe zdanie: "wiesz można wgrać sobie mapę za darmo z netu" - Czy jest to nawoływanie do występku lub przestępstwa? Czy tylko informacja że taka możliwość wogóle istnieje...

Trudno powiedzieć. Jeśli ktoś pyta skąd wziąć AM, a Ty odpiszesz
"wiesz można wgrać sobie mapę za darmo z netu" - to można by się było zastanawiać czy nie jest to nawoływaniem do popełnienia przestępstwa paserki komputerowej.

Cytat: "xpablo"
Mam pytanie: Czy pocket lub telefon (oczywiście w sytuacji kontroli drogowej) może stanowić dowód w sprawie ? Czy taką sprawę wcześniej musi założyć sąd ? W żadnym wypadku się nie czepiam tylko pytam.

Może stanowić dowód - dowodem jest każda rzecz . Sąd wcześniej nie musi zakładać żadnej sprawy. To jak z narkotykami (będzie łatwiej wyjaśnić) - jedzie gościu, kontrola drogowa - coś niewyraźnie wygląda, przeszukanko pojazdu, znaleziono narkotyki, zatrzymują je (gościa najczęściej też) - i dopiero później policja wszczyna sprawę, uzyskuje zatwierdzenie przeszukania i zatrzymania rzeczy powołuje biegłego celem ustalenia czy to nie był cukier puder, uzyskuje opinię, stawia zarzut, sporządza akt oskarżenia, który zatwierdza prokurator i wnosi do sądu i dopiero od tego miejsca sąd jak to nazwałeś "zakłada sprawę"

Czy w przypadku kontroli drogowej czy też zwykłego spisywania natarczywych młodych policjantów może zasistnieć "wypadek niecierpiący zwłoki"?

Tak jak pisałem wyżej - może taka sytuacja zaistnieć.

Inne pytanie: na jak długo mogą zatrzymac takie urządzenie ?? Tzn po jakim czasie (i czy jest to wogle określone) okazuje się że jest to dowód w sprawie, bądz właściwy organ określa że "pirat był drogowy ale legalny" i sprzęcik do zwrotu.

Dowód zatrzymuje się póki nie stanie sie zbędny dla postępowania - nie ma żadnych okresów. Jeśli był zatrzymany bezzasadnie i przetrzymywany ponad miarę można wnosić o odszkodowanie.

W przypadku PPC wiadomo może zdażyć hardreset, czy to komplikuje sprawę?
i to jeszcze jak! Dlatego zachodzi wypadek niecierpiący zwłoki.

W przypadku danych, załóżmy że mam zdjęcia których nie chce nikomu pokazywać (czy notatki czy inne dane) i są one zabezpieczone: czy musze udostępniać hasełko ?
Nie musisz. W 9 przypadkach na 10 biegły jest w stanie obejść zabezpieczenie.[/img]

*

Offline bosmanxxl

• 326
  • Sprzęt: HTC HD2
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #27 dnia: Styczeń 20, 2006, 23:26:28 »
Ciekawa dyskusja, osobście nie spotkałem się z czymś takim jak pytanie o licencję automapy czy innego programu do nawigacji, idąc dalej można się spodziewać że posiadanie bazy radarów, kamer,miejsc gdzie stoją z suszarkami będzie traktowane jak posiadania antyradaru. Idąc jeszcze dalej policjant może zatrzymać każdego przechodnia na ulicy i poprosić o okazanie telefonu komórkowego, sprawdzić jego imei (a policjanci doskonale wiedzą gdzie się on znajduje, i znają kod na jego sprawdzenie i jeśli nie jest zgodny to mozna beknąć za paserkę i przebijanie numeru imei), i idąc jeszcze dalej sprawdzić legalność posiadanych wgranych aplikacji......Co u nas może wydawac się prawdopodobne, zaczynamy życ w państwie Prawa i Sprawiedliwości i można spodziewać się NIEZŁYCH skrajności.

*

Offline donulung

• *
  • 68
  • Sprzęt: i900
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #28 dnia: Styczeń 21, 2006, 06:12:42 »
Świetna dyskusja, tylko czy znany jest choć jeden przypadek sprawdzenia legalności softu w palmtopie podczas kontroli drogowej? Równie dobrze można się zastanawiać czy policja ma uprawnienia do sprawdzania ciśnienia w oponach czy jakichś innych absurdalnych działań.  :wink:

*

Offline lipciopda

• 6801
Kontrola drogowa
« Odpowiedź #29 dnia: Styczeń 21, 2006, 06:37:43 »
Cytat: "donulung"
tylko czy znany jest choć jeden przypadek sprawdzenia legalności softu w palmtopie podczas kontroli drogowej?

przeczytaj wypowiedz ajed'a z 10 stycznia