Kategoria bankomaty 24 H

• 75 Odpowiedzi
  • 11216 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline bazi22

• 913
  • Sprzęt: Navroad NR411 | iPhone 3GS 16GB
Odp: Kategoria bankomaty 24 H
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 14, 2009, 19:53:01 »
Prosiłem support o listę kategorii "bankowych" - nie dostałem - znaczy sie wszystkie maja opiekunow.  :O
Po co masz ich prosić jak możesz to sprawdzić sam w "szczegółach kategorii".

Sorry - ale nie zamierzam przekopywać sie przez kilkanaście/kilkadziesiąt kategorii, żeby wiedzieć, gdzie brakuje moderatorów - Supportowi nie zależy a mi ma  :shock:
Bartek Chyba :: bazi22
Dell X30=>HTC Wizard=>HTC Hermes=>iPhone 3GS

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 15, 2009, 17:00:20 »
Panowie, narzekacie tak na support a ja myślę że ważniejsze to przekonanie moderatorów kategorii aby taki dopisek się znalazł w nazwie i takie punkty były zatwierdzane. Myślę że support nie będzie miał nic przeciwko temu  :ok:

Sam moderuje kategorie 'ograniczenia tonażowe'. Są pewnie podkategorie dla danych przedziałów tonażowych, ale w terenie często spotyka się ograniczenia o innych, ale zbliżonych wartościach. Skoro jest kategoria '8T' a mamy w terenie '7,5T' to dopisek robię właśnie po nazwie. Jak na razie ani support ani żaden inny moderator się do tego nie przyczepił.
Poniżej przykłady:

Wczoraj zrobiłem stosowne dopiski do kilku bankomatów Euronet i BZWBK - niestety propozycje zostały odrzucone w przypadku Euronetu, a BZWBK zatwierdzone, ale ...... po chwili jest kolejna zmiana i 24h znalazło się w polu opis  :-?

Nie wiem czemu ale skaluje załączone fotki. Tutaj linki do oryginałów:
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/4955230ebd8d9aaa.html
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/pelny/c3bc750f6085a74b.html
« Ostatnia zmiana: Styczeń 15, 2009, 17:02:35 wysłana przez Dolek »

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 17, 2009, 19:35:26 »
Poprawiłem bankomaty cash4you.

Odnośnie BZWBK - ja zatwierdzam poprawkę (24h) w nazwie, a następnie jakiś po......ly moderator terenowy poprawia to z powrotem  :kill: :mad:

*

Dżeju

« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 17, 2009, 19:38:29 »
To musi być ustalone na poziomie supportu MIPLO, bo inaczej to walka z wiatrakami. Szkoda nerw   B)

*

Offline Dolek

• 2023
  • Sprzęt: Waze znakomicie się sprawuje
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 17, 2009, 19:39:34 »

Odnośnie BZWBK - ja zatwierdzam poprawkę (24h) w nazwie, a następnie jakiś po......ly moderator terenowy poprawia to z powrotem  :kill: :mad:

Widziałem właśnie zamieszanie w C4Y, wszystkie wisiały jako 'oczekujące' przed chwilą  :D
Ja obecnie wszędzie robię taki dopisek po miejscowości. Ale również już zauważyłem że co niektórzy usuwają te wpisy.
Sprawdz który moderator usunął ten dopisek i może napisz do niego.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 17, 2009, 19:43:20 »

Widziałem właśnie zamieszanie w C4Y, wszystkie wisiały jako 'oczekujące' przed chwilą  :D

Tak jest szybciej - przecież MIPLO nie ma opcji zbiorowej edycji punktów.

Sprawdz który moderator usunął ten dopisek i może napisz do niego.

Już napisałem - ale to walka z wiatrakami niestety

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 17, 2009, 23:08:12 »
Tak jest szybciej - przecież MIPLO nie ma opcji zbiorowej edycji punktów.

Pozwolę sobie na jedną uwagę.  :|

Zwracam uwagę i uprzejmie proszę o nie dublowanie informacji.
Albo zapis 24h w polu NAZWA, albo zapis 24h w polu opis.

Obecnie mamy np. POI nr 52343 - stan na 23:00
NAZWA: Warszawa, 24h
OPIS: 17 Stycznia 32, 24h,
Hotel OST Gromada

7 z 10 okolicznych POI ma to samo.
Nie będę liczył ile punktów w całości bazy w tej kat. ma takie zapisy, bo mi się nie chce - taki leniuszek zemnie  :) - ale większość.
Więc mamy: większość x dodatkowe zbędne informacje = znaczne zwiększenie informacji przesyłanych do użytkowników przez dublowanie informacji.
W dalszym etapie: zmniejszenie ilości pobieranych POI oraz ilości kategorii przez użytkowników bazy.

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 18, 2009, 13:56:24 »
Tak na szybko - wstawiałem tylko 24h do nazwy. Z opisów będę kasował w następnym etapie.

BTW. support mógłby to zrobić automatycznie jednym skryptem, ale jak zwykle na nich liczyć nie można.

« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 18, 2009, 14:57:41 »
A czy ktoś do nich napisał w tej sprawie?

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 18, 2009, 19:17:27 »
cash4you, eCard i BZWBK - poprawione.

Jednak bardzo mało bankomatów eCard jest 24h - proszę o uzupełnienie ewentualnie danych.

Z BZWBK mam problem jak opisywać nazwy punkty dotyczące oddziałów z bankomatami 24h

Na chwile obecna przyjmę chyba następujący format:

Warszawa-Wola, 24h, oddział

*

Offline Maciej Loret

• 613
    • Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
  • Sprzęt: Wizard, Eten X650 (R.I.P), NR560+AM, N52+Ovi
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 18, 2009, 20:19:37 »

Z BZWBK mam problem jak opisywać nazwy punkty dotyczące oddziałów z bankomatami 24h

Na chwile obecna przyjmę chyba następujący format:

W przypadku BZWBK (i nie tylko) najpilniejsze, to jest oddzielenie oddziałów od bankomatów.
Pozdrawiam, Maciej Loret
Biuro Rachunkowe Małgorzata Loret
http://www.loret.bydgoszcz.pl

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 18, 2009, 20:34:13 »
W przypadku BZWBK (i nie tylko) najpilniejsze, to jest oddzielenie oddziałów od bankomatów.

Nie dotyczy to tylko BZWBK - ale zasada MIPLO jest, ze placówki i bankomaty są w tej samej kategorii. Tak wiec administracja musiałaby we wszystkich kategoriach bankowych wprowadzić taki podział.

A i wtedy byłby problem co zrobić z lokalizacjami typu oddział z bankomatem.

Moja propozycja jest taka:
w MIPLO w dziale Finanse tworzymy osobno kategorii Placówki banków, a osobno bankomaty, w tych kategoriach osobne podkategorie dla poszczególnych rodzajów banków/bankomatów.

Punkty placówka+bankomat pojawiają się w obu działach.

Ale dotyczy to niestety MIPLO, więc na współpracę administracji nie ma co liczyć

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 18, 2009, 22:02:42 »
w MIPLO w dziale Finanse tworzymy osobno kategorii Placówki banków, a osobno bankomaty, w tych kategoriach osobne podkategorie dla poszczególnych rodzajów banków/bankomatów.

Ciekaw jak załatwisz PKO BP SA gdzie mamy: bankomaty, banki oraz agencje?
I to w konfiguracjach: bankomat / bank + bankomat / agencja (ajencja - różnie mówią) / agencja + bankomat.
Oraz warunki dodatkowe - czyli 24h lub bez 24h.
Oraz duże miasta z dzielnicami, których nazwy umieszczamy.

Ale dotyczy to niestety MIPLO, więc na współpracę administracji nie ma co liczyć

Tak sobie czytam i czytam i mam pytania?

Czy kolega bazi22 obecnie nie reprezentuje tych o których tak źle się wypowiada?
Czy moderator nie reprezentuje operatora serwisu?
Czy wyrażenie chęci bycia moderatorem nie jest równoznaczne z akceptacja zasad?

Tylko proszę nie wkładać mi treści, których nie napisałem. Coś w stylu: rezygnacja z samodzielnego myślenia.
Chodzi o publiczne krytykowanie operatora serwisu. Serwisu, który się reprezentuje i to w wypowiedziach, których treść jednoznacznie wskazuje na stawianie/rozumienie siebie jako moderatora - reprezentanta operatora wobec użytkowników.

Forum PDAClub nie jest zamkniętym forum serwisu miplo dla moderatorów miplo, a publicznym forum i wypowiedzi / informacje tu udostępniane, a dotyczące sposobu moderowania, mogą być wykorzystane przez konkurencję do wielu różnych celów.
W mojej ocenie jest to działanie na szkodę serwisu miplo i jako takie niezgodne z (http://www.miplo.pl/guide.php?1&a=terms) Warunkami użytkowania.  :S

Czy takie działanie nie wyczerpuje punktu VII / 1.?

Oczywiście ja tylko się tak grzecznie pytam - może czegoś nie rozumiem?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 18, 2009, 22:44:31 »
Cytat: ppepe
Czy kolega bazi22 obecnie nie reprezentuje tych o których tak źle się wypowiada?

Interesujący punkt widzenia, okazuje się, że kolega bazi22 będąc moderatorem kilku kategorii
reprezentuje Miplo, a kiedy ja w wątku Portki mi opadły ...
krytykuję działanie reprezentanta operatora serwisu na stanowisku global moderatora pisząc:
Dzieła dokonał (czytaj: punkty zatwierdził) global moderator. ...
Ktoś ma jeszcze wątpliwości dokąd zmierza miplo?

to podobno wcale nie krytykuję postawy supportu,
tylko piszę kolejny personalny wątek "pt.: "Jaki to PPepe jest BE!"",
bo to PPepe zatwierdził te punkty, a
1. PPepe nie jest pracownikiem operatora bazy miplo;
2. PPepe nie równa się support;

W takim razie ja również tylko się tak grzecznie zapytam - może też czegoś nie rozumiem?
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 18, 2009, 23:46:32 »
W takim razie ja również tylko się tak grzecznie zapytam - może też czegoś nie rozumiem?

Bardzo proszę, już wyjaśniam.

Chodzi mi o następujące fakty:

1. forum na którym obecnie się znajdujemy nie jest, jak napisałem, wewnętrznym polem do dyskusji między moderatorami a miejscem publicznym w sieci internet.

2. informacje najprzeróżniejsze: od problemów związanych z formatem opisu danych do zrzutów ekranu jakie są tu udostępniane itd. itp. nie powinny być w mojej ocenie (stan na dzień tej wypowiedzi - może zmienię zdanie jak coś mądrego przeczytam) udostępniane na publicznym forum.

3. uzgodnienia dot. formatu zapisu danych, uzgodnienia dot. sposobu moderacji nie powinny być toczone w świetle jupiterów oraz co najważniejsze bez udziału właściciela danych - operatora serwisu. Tu przypominam, że nie jesteśmy już na etapie początkowym a serwis istnieje od dawna - myślę, że mogę tak napisać.

4. w podanym wątku (Portki mi opadły...) użytkownik serwisu miplo.pl - nocnyMarek - odniósł się do działania moderatora (oczywiście wolno to robić) - w tym przypadku global moderatora i w mojej ocenie błędnie wysnuł wniosek, że działania jakie podejmuje ten moderator uwidaczniają sposób podejścia operatora serwisu - nazywanego dalej Supportem do użytkowników czy też pokazują kierunek rozwoju serwisu miplo.pl.
Przywołany "do tablicy" moderator, starał się poinformować  użytkownika o błędnych wnioskach, co jak widać się do końca nie udało.
Nie należy zapominać i ja o tym nie zapominam, że każdy z moderatorów ma tylko takie uprawnienia jakie nadaje mu Support. I tu nie należy zapominać o tym, że żaden z moderatorów - no chyba, że czegoś nie wiem - nie jest Duchem Świętym i nie wie co "siedzi w głowach " osób, które określamy pojęciem Support. Więc nie przypuszczam aby któryś z moderatorów miał takie moce by wpływać na kierunek w jaki podąża serwis miplo - mam na myśli te wypowiedzi użytkowników w których są oni przekonani / pewni o budowaniu drugiej Panoramy Firm skrzyżowanej z Zumi czy czym w tym rodzaju.  To nie zależy od żadnego z moderatorów łącznie z moją osobą.

5. Wyrażenie chęci bycia moderatorem jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na zasady jakie są narzucone przez Support (co również czyni każdy przy rejestracji jako zwykły użytkownik) oraz na to co zastaje moderator w panelu - czyli na odgórne reguły nazewnictwa, formatu danych, sposobu postępowania itd. - czyli to, na co uzyskuje wpływ.
Osoba taka akceptuje reguły w jakich działa serwis oraz zobowiązuje się nie działać wbrew zasadom narzuconym przez Support.
Osoba taka ma wpływ na zawartość bazy - ale może działać  tylko w pewnych granicach.

Uważam, że publiczne podważanie słuszności działań Supportu przez moderatora jest naruszeniem tych granic.

Zwracam uwagę, że dyskusja w tym wątku nie dotyczy już pobożnych życzeń tej czy innej osoby co do zawartości serwisu miplo - swoistego "bla, bal" na publicznym forum, ale dotyczy właśnie sposobu nazewnictwa,  problemów z tym związanych itp. zagadnień.
Osoba - bazi 22 - nie wypowiada się tu jako osoba, która podejmuje taką czy inną decyzję w zakresie określonych POI i za tą decyzję odpowiada wobec społeczności serwisu, a dyskutuje na tematy związane z szeroko rozumianymi zasadami działania serwisu i konsultuje je w po części nie z tym gronem osób z którym powinna, bez udziału głównych zainteresowanych i władnych oraz w miejscu publicznym co nie powinno mieć miejsca.

Przepraszam, ale wewnętrzne sprawy serwisu miplo - te dotyczące działania serwisu itd. - to wewnętrzne sprawy serwisu i obowiązuje punkt IV / 5. - "Użytkownicy są odpowiedzialni za utrzymanie w tajemnicy przekazanych im informacji dających dostęp do osobistych części Usług i/lub Produktów."  - Warunki użytkowania.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 19, 2009, 18:50:08 »
"Uważam, że publiczne podważanie słuszności działań Supportu przez moderatora jest naruszeniem tych granic."

Niestety, muszę skomentować to zadanie.
Do części regulaminowej się nie odnoszę, nie mój regulamin, nie ja go pisałem -
mam się do niego stosować jeśli chcę być użytkownikiem lub moderatorem i tyle, koniec kropka - zero dyskusji.

Ale, według powyższego stwierdzenia nie mam prawa, zadawać publicznych pytań, lub wyrażać krytycznych opinii o Miplo?
Nie mam prawa jak każdy użytkownik do zadania publicznie pytania, że coś nie działa a powinno?
Czy ja to dobrze rozumiem?

*

Dżeju

« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 19, 2009, 19:18:14 »
(...) Ale, według powyższego stwierdzenia nie mam prawa, zadawać publicznych pytań, lub wyrażać krytycznych opinii o Miplo?
Nie mam prawa jak każdy użytkownik do zadania publicznie pytania, że coś nie działa a powinno?
Czy ja to dobrze rozumiem?

Jakimś rozwiązaniem byłoby forum na MIPLO, gdzie każdy użytkownik mógłby się wypowiadać do woli, a tak to dyskusje przenoszą się na inne fora.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 19, 2009, 19:28:47 »
Przecież mi nie o to chodzi,
tylko o uzyskanie konkretnej odpowiedzi,
a na forum Miplo moje wypowiedzi, będą kontrolowane przez support Miplo z czym się nie zgadzam i nie mam zamiaru brać udziału w takim skeczu.

*

Dżeju

« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 19, 2009, 19:37:58 »
Nie myślałbym w takich czarnych barwach  :D  Trzeba być niepoprawnym optymistą  :ok:

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 19, 2009, 19:47:19 »
Wbrew faktom?  :-?

*

Dżeju

« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 19, 2009, 19:53:59 »
Ech Kolego, fakty dotyczą komentarzy do punktów na MIPLO, które usuwa support  :)  Jakby było na forum MIPLO, to na razie nie wiadomo ??? 
Choć może byłoby podobnie.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 19, 2009, 19:58:26 »
My tu sobie gadu gadu, a tu wątek: Kategoria bankomaty 24 H

To nie ja zacząłem... :D

Jeśli o mnie chodzi to nie jestem zainteresowany przenosinami forum, tu jest fajnie.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 19, 2009, 20:11:08 »
Jakby było na forum MIPLO, to na razie nie wiadomo ??? 
Choć może byłoby podobnie.

Wiesz, ja po wypowiedziach ppepe, boję  się czytać, a co dopiero pisać  :evil:

*

Offline bazi22

• 913
« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 19, 2009, 20:47:19 »

Ciekaw jak załatwisz PKO BP SA gdzie mamy: bankomaty, banki oraz agencje?
I to w konfiguracjach: bankomat / bank + bankomat / agencja (ajencja - różnie mówią) / agencja + bankomat.
Oraz warunki dodatkowe - czyli 24h lub bez 24h.
Oraz duże miasta z dzielnicami, których nazwy umieszczamy.

Primo - agencja to nie placówka?
Secundo - po to proponuje osobne kategorie dla bankomatów i osobne dla placówek (oddziałów, agencji, punktów kasowych ....) - nie będzie problemów z opisami

Cytat: bazi22

Nie reprezentuje administracji ani operatora serwisu - jest tylko moderatorem

Czy wyrażenie chęci bycia moderatorem nie jest równoznaczne z akceptacja zasad?

Oczywiście - akceptacja zasad moderacji, co nie równa się bezwzględnej akceptacji wszystkich poczynań administracji, a tym bardziej nie ma nic wspólnego z ograniczaniem prawa do krytyki.

A zwykły użytkownik, który również akceptuje regulamin, ma prawo do krytyki ???

Tylko proszę nie wkładać mi treści, których nie napisałem. Coś w stylu: rezygnacja z samodzielnego myślenia.
Chodzi o publiczne krytykowanie operatora serwisu. Serwisu, który się reprezentuje i to w wypowiedziach, których treść jednoznacznie wskazuje na stawianie/rozumienie siebie jako moderatora - reprezentanta operatora wobec użytkowników.

Próbujesz mi sugerować, ze nie mam prawa krytykować administracji MIPLO!? Twierdzisz, ze jako moderator jestem reprezentantem operatora wobec użytkowników, ja to widzę odwrotnie - jako moderator jestem przedstawicielem użytkowników wobec operatora. Jak widzę utrudnienia w działaniu serwisu to o nich pisze. Niestety MIPLO nie zapewnia żadnej "platformy" do dyskusji (podobnie jak Aqurat) - żerują na PDAClubie.

Forum PDAClub nie jest zamkniętym forum serwisu miplo dla moderatorów miplo, a publicznym forum i wypowiedzi / informacje tu udostępniane, a dotyczące sposobu moderowania, mogą być wykorzystane przez konkurencję do wielu różnych celów.
W mojej ocenie jest to działanie na szkodę serwisu miplo i jako takie niezgodne z (http://www.miplo.pl/guide.php?1&a=terms) Warunkami użytkowania.  :S

Wskaz mi ppepe gdzie istnieje to forum dyskusyjne dla moderatorów.

Oprócz AutoMapy korzystam również z Garmina. Od zawsze istniało forum dyskusyjne na garmin.pl (oficjalnego dystrybutora Garmina na Polske). Właściciel i administrator serwisu nie miał nic przeciwko nawet przeciwko krytyce ich polityki (na publicznym forum). Co więcej, gdy pojawił się moderator, który ingerował w te krytykujące posty, to odciął go od moderowania.

To użytkownicy garminów zdecydowali o powstaniu niezależnego forum - Garniaka. Po to właśnie aby na forum oficjalnym nie omawiać produktów niezależnych od garmina. Na forum niezależnym administracja Garmina wypowiada sie w takim samym zakresie jak na swoim oficjalnym. Nikt z nich nie ma pretensji o krytykę - mimo ze często krytykują ich moderatorzy forum oficjalnego, zarówno na jednym i drugim forum. Po prostu wychodzą z założenia, ze każda uwaga może wnieść coś pozytywnego.

Administracja serwisu MIPLO prawdopobnie tak się boi krytyki (od czasu awantury w związku z likwidacja poi.mobilne), ze nie tylko nie wypowiada się na publicznym, niezależnym forum, ale nie chce stworzyć własnego, choćby zamkniętego forum.

A teraz bardzo ważne pytanie:

Czy global moderator ppepe (reprezentując operatora serwisu MIPLO) zabrania mi - bazi22, moderatorowi serwisu MIPLO - krytyki tegoż serwisu?

Napisane: Styczeń 19, 2009, 20:34:04
Pozwole sobie zamiescic tresc maila, jaki wlasnie wyslalem do MIPLO
BARDZO PILNE

Witam

Na forum PDAClubu wywiazala sie bardzo ciekawa dyskusja w watku http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=122046.0

w ktorej Global Moderator MIPLO sugeruje, ze ja jako moderator nie mam prawa krytykowac dzialania administracji MIPLO.

Prosze o pilna odpowiedz, czy faktycznie nie moge krytykowac nie pasujacych mi dzialan administracji, nie moge dyskutowac publicznie z innymi uzytkownikami na temat wad serwisu.

Jesli to mozliwe prosze o zabranie glosu we wspomnianym powyzej watku, chociaz wiem, ze to niezgodne z polityka serwisu.

Jesli faktycznie moje wypowiedzi naruszyly regulamin MIPLO, i faktycznie nie powinienem publicznie krytykowac administracji - tak jak to sugeruje ppepe - to PROSZE O POZBAWIENIE MNIE UPRAWNIEN MODERATORA.

Z powazaniem

Bartek Chyba

P.S.

Soryy za brak ogonkow, ale wlasnie padl mi prawy Alt na klawiaturze - ktos zna inny sposob wprowadzania pl-literek (klawiatury ekranowej nie mam zainstalowanej).

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 19, 2009, 23:29:13 »
Jakimś rozwiązaniem byłoby forum na MIPLO, gdzie każdy użytkownik mógłby się wypowiadać do woli, a tak to dyskusje przenoszą się na inne fora.

Zgadzam się.
Z zastrzeżeniem, że jednym z czynnych rozmówców był by support.

Przecież mi nie o to chodzi,
tylko o uzyskanie konkretnej odpowiedzi,
a na forum Miplo moje wypowiedzi, będą kontrolowane przez support Miplo z czym się nie zgadzam i nie mam zamiaru brać udziału w takim skeczu.

Nie mylmy propozycji forum wewnętrznego (zamkniętego) ograniczonego do moderatorów i supportu z komentarzami do POI.

Nie reprezentuje administracji ani operatora serwisu - jest tylko moderatorem

Nie zgadzam się z Twoją opinią.
W oczach zwykłego użytkownika bazy, który podaje propozycję POI czy zmiany POI w moderowanej przez Ciebie kategorii , to Ty reprezentujesz serwis.

Oczywiście - akceptacja zasad moderacji, co nie równa się bezwzględnej akceptacji wszystkich poczynań administracji, a tym bardziej nie ma nic wspólnego z ograniczaniem prawa do krytyki.

Zgadzam się.

Próbujesz mi sugerować, ze nie mam prawa krytykować administracji MIPLO!? Twierdzisz, ze jako moderator jestem reprezentantem operatora wobec użytkowników, ja to widzę odwrotnie - jako moderator jestem przedstawicielem użytkowników wobec operatora. Jak widzę utrudnienia w działaniu serwisu to o nich pisze. Niestety MIPLO nie zapewnia żadnej "platformy" do dyskusji (podobnie jak Aqurat) - żerują na PDAClubie.

Dyskusji z kim?
Z supportem? - napisałeś list? - więc znalazłeś sposób na wymianę poglądów z właścicielem piaskownicy i ogródka!
Z innymi moderatorami? - tu fakt - brak forum, ale może najpierw coś ustal z właścicielem a potem skorzystaj z opcji: Napisz wiadomość.

Opowiem Ci bajkę:
Staruszek szuka pomocy przy malowaniu wysokiego i długiego płotu. Kupuje farby i pędzle. Zgłasza się pięciu chłopców - dusza chłopaków. Tyle tylko, że zamiast zapytać się staruszka jak wymieszać farby by efekt podobał się właśnie jemu, sami biorą się do malowania a sposób mieszania kolorów ustalają między sobą oraz z sąsiadem, który od czasów dziadka w Wermachcie naszego staruszka nienawidzi oraz z przechodniami, którzy akurat się napatoczyli w okolicy.
Ciekawe jak to się skończy i czy efekt będzie podobał się staruszkowi?
Tego dowiemy się w kolejnym odcinku.

Próbuje Ci kolego uświadomić coś innego.
Zwróć uwagę na swoje słowa:

oraz

BTW. support mógłby to zrobić automatycznie jednym skryptem, ale jak zwykle na nich liczyć nie można.

Czy miałeś podstawy do zajmowania takiego stanowiska?

Nie widzę informacji o tym, że uzgodniłeś coś z supportem w zakresie zmiany formatu zapisu danych.
Nie widzę informacji o tym, że support odmówił Ci wsparcia.

Za to widzę jak dwukrotnie krytykujesz tych ludzi przypinając im określoną metkę i to po za ich plecami.  :S
Za plecami, ponieważ jak widzę zostały Ci przyznane uprawnia co oznacza, że obdarzono Cię zaufaniem.

Widzę również, jak podejmujesz decyzję w oparciu o uzgodnienia dot. formatu danych podobnie jak jeden z chłopców z mojej bajki.
Piszesz:

Czy uzgodniłeś to z właścicielem?
Nie. A z kim?

A i jeszcze jedne oskarżenie z Twojej strony - te dot. Aqurat

Niestety MIPLO nie zapewnia żadnej "platformy" do dyskusji (podobnie jak Aqurat) - żerują na PDAClubie.

Żerują na PDAClubie - ciekawe podejście.
A od kiedy to producent oprogramowania ma obowiązek zapewnić forum do dyskusji dla użytkowników tego oprogramowania?

Ja jakoś nie widzę na forum PDAClub wypowiedzi kogokolwiek ze strony producenta i w imieniu producenta.
Nie widzę, aby producent korzystał z możliwości do wypowiadania się na tym forum.
Widzę jedynie wypowiedzi osób, które łączą wspólne zainteresowania.

A co do czytania wątków na tym forum przez pracowników producenta.

Forum jest publiczne - tak?
Każdy może czytać - tak?

Więc o co Ci kolego chodzi?

Odniosę się również do:

A teraz bardzo ważne pytanie:

Czy global moderator ppepe (reprezentując operatora serwisu MIPLO) zabrania mi - bazi22, moderatorowi serwisu MIPLO - krytyki tegoż serwisu?

Szanowny Kolego.
Proszę abyś czytał ze zrozumieniem.
Ja wyraziłem własną opinię oraz zadawałem pytania we własnym imieniu, na co wskazują następujące wypowiedzi:
....
Oczywiście ja tylko się tak grzecznie pytam - może czegoś nie rozumiem?

To jest zadawanie pytań, Kolego.

... Wyrażenie chęci bycia moderatorem jest jednoznaczne z wyrażeniem zgody na zasady jakie są narzucone przez Support (co również czyni każdy przy rejestracji jako zwykły użytkownik) oraz na to co zastaje moderator w panelu - czyli na odgórne reguły nazewnictwa, formatu danych, sposobu postępowania itd. - czyli to, na co uzyskuje wpływ.
Osoba taka akceptuje reguły w jakich działa serwis oraz zobowiązuje się nie działać wbrew zasadom narzuconym przez Support.
Osoba taka ma wpływ na zawartość bazy - ale może działać  tylko w pewnych granicach.

Uważam, że publiczne podważanie słuszności działań Supportu przez moderatora jest naruszeniem tych granic.
..

To jest wyrażenie własnej opinii, Kolego.

Nigdzie w treści moich wypowiedzi nie padło żadne zdanie, że jest to oficjalne stanowisku operatora.

Wręcz przeciwnie.
Zawsze twierdziłem, że:
1. PPepe nie jest pracownikiem operatora bazy miplo;
2. PPepe nie równa się support;

Zdanie operatora / właściciela poznamy jak dostaniesz odpowiedź na swój list.

Na koniec:
1. Możesz sobie krytykować kogo chcesz i gdzie chcesz. Tyle tylko, że aby być wiarygodnym w krytyce należy mieć podstawy.
Jak się ich nie ma to nie jest to krytyka a pomawianie.

2. Regulaminy, zasady i inne drobne druczki należy czytać i to ze zrozumieniem, a jak się już je akceptuje to należy się do nich stosować.
Zawsze można zmienić zdanie ale do czasu wycofania się z "zabawy" one jednak obowiązują.

3. Dla pewności, aby każdy zrozumiał. Całość powyższej wypowiedzi napisałem ja - PPepe - jako osoba prywatna i wyraża ta wypowiedź moje prywatne poglądy na poruszane tematy.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 19, 2009, 23:52:48 »
(...)

Nie mylmy propozycji forum wewnętrznego (zamkniętego) ograniczonego do moderatorów i supportu z komentarzami do POI.
Z całym szacunkiem, ale ja chyba niczego nie mylę, mój przedmówca wyraźnie napisał: "forum (...), gdzie każdy użytkownik", a nie każdy moderator,
poza tym i tak nie zmienia to mojego powyższego stanowiska w tej sprawie i nie uchroni i nie może uchronić supportu przed publiczną krytyką (ani na tym, ani na żadnym innym forum).

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 20, 2009, 00:02:05 »
Z całym szacunkiem, ale ja chyba niczego nie mylę, mój przedmówca wyraźnie napisał: "forum (...), gdzie każdy użytkownik", a nie każdy moderator,
poza tym i tak nie zmienia to mojego powyższego stanowiska w tej sprawie i nie uchroni i nie może uchronić supportu przed publiczną krytyką (ani na tym, ani na żadnym innym forum).

Również z całym szacunkiem i sympatią.
Ja widzę tam wyraz, cyt.: "byłoby"

Czyli nie jest forum, a byłoby forum.

Obecnie jest tylko możliwość umieszczania komentarzy do POI i to z ograniczeniem regulaminowym.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 20, 2009, 00:19:55 »
Opowiem Ci bajkę:
Staruszek szuka pomocy przy malowaniu wysokiego i długiego płotu. Kupuje farby i pędzle. Zgłasza się pięciu chłopców - dusza chłopaków. Tyle tylko, że zamiast zapytać się staruszka jak wymieszać farby by efekt podobał się właśnie jemu, sami biorą się do malowania a sposób mieszania kolorów ustalają między sobą oraz z sąsiadem, który od czasów dziadka w Wermachcie naszego staruszka nienawidzi oraz z przechodniami, którzy akurat się napatoczyli w okolicy.
Ciekawe jak to się skończy i czy efekt będzie podobał się staruszkowi?

Bajka jak bajka, tyle że z zupełnie innej książki, bo w tej, którą my wszyscy znamy jest całkiem inna fabuła:
- 'staruszek' i chłopcy są z tej samej piaskownicy, w której długo bawili się razem
- w tej bajce nie jest płot tylko most i stawiali go wspólnie,
   ten z skywką 'staruszek' ma w tym duży udział, bo zna się na mostach
- staruszek postanowił zbudować nowy most, z miejscem na reklamy,
   żeby most nie tylko stał, ale i na niego zarabiał, bo poświęca mu wiele czasu
- nowy most jak twierdzi staruszek jest przede wszystkim dla chłopców, a chłopcy rozumieją,
  że staruszek chce się z tego mostu utrzymać i pomagają przy nim dalej, bo też z niego korzystają,
  a dzięki nim ten most jest najładniejszy w całej okolicy.
- staruszek ma jednak swoje plany względem tego mostu ...
« Ostatnia zmiana: Styczeń 20, 2009, 00:22:55 wysłana przez nocnyMarek »
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline ppepe

• 507
    • PPepe
« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 20, 2009, 00:32:57 »
Bajka jak bajka, tyle że z zupełnie innej książki, bo w tej, którą my wszyscy znamy jest całkiem inna fabuła:
- 'staruszek' i chłopcy są z tej samej piaskownicy, w której długo bawili się razem
- w tej bajce nie jest płot tylko most i stawiali go wspólnie,
   ten z skywką 'staruszek' ma w tym duży udział, bo zna się na mostach
- staruszek postanowił zbudować nowy most, z miejscem na reklamy,
   żeby most nie tylko stał, ale i na niego zarabiał, bo poświęca mu wiele czasu
- nowy most jak twierdzi staruszek jest przede wszystkim dla chłopców, a chłopcy rozumieją,
  że staruszek chce się z tego mostu utrzymać i pomagają przy nim dalej, bo też z niego korzystają,
  a dzięki nim ten most jest najładniejszy w całej okolicy.
- staruszek ma jednak swoje plany względem tego mostu ...

Tyle tylko, że jak chłopcom nie pasuje most "staruszka" to nikt ich nie zmusza do jego pielęgnowania.
Nie rozumiem czemu chłopcy roszczą sobie prawo do decydowania o losach mostu, skoro właścicielem jest nadal "staruszek".
Niech idą na dawny most - nazwijmy go społeczny - skoro stoi zabiedzony i jego pielęgnują, malują, pucują itp.
A jak chcą korzystać z mostu "staruszka" - nazwijmy go komercyjny - to niech stosują się do zasad "staruszka" - właściciela.
Czemu narrator uważa, że "staruszek" nie ma prawa mieć swoich planów co do losów swojego mostu.

*

Offline igab

• 1119
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 20, 2009, 00:35:48 »
Opowiem Ci bajkę:
Staruszek szuka pomocy przy malowaniu wysokiego i długiego płotu. Kupuje farby i pędzle. Zgłasza się pięciu chłopców - dusza chłopaków. Tyle tylko, że zamiast zapytać się staruszka jak wymieszać farby by efekt podobał się właśnie jemu, sami biorą się do malowania

Błąd staruszka,
zapomniał chłopakom powiedzieć, co chce aby mu zrobili z tą farbą,
a oni jak stali już przy płocie to wpadli na "genialny" pomysł i zaczęli malować,
jak "stary" się opamiętał to było już za późno - chłopaki znalazły inną robotę (dużo ciekawszą i lepiej płatną).