Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a

• 386 Odpowiedzi
  • 87600 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline Wookash82

• 272
  • Sprzęt: Mio P560
Odp: Jest już AM EU i PL 6.1.0 z poprawionymi mapami 0912a
« Odpowiedź #30 dnia: Styczeń 08, 2010, 23:24:43 »
ja tam ciagle twierdze ze wyznaczanie tras od wersji 6.0 totalnie skopali zwlaszcza trasy szybkie TRF wylaczony
Ruda Śląska - Kalisz wcale nie jest szybka i prowadzi drogami nizszej kategorii
Ruda Śląska - Przemyśl prowadzi przez centrum Rzeszowa nie wiem po co
Ruda Śląska Suwałki prowadzi przez Ochote ul. Bitwy Warszawskiej w W-wie zamiast obwodnica, potem w Ostrowie Mazowieckim mija Zambrow i skraca droge na Łomze o nizszej kategorii No i jest nazwa Ostrow Mazowiecka a chyba powinno byc Mazowiecki
Sporo tak tego naliczylem jezdzac po Polsce ze kieruje droga nizszej kategorii lub przez centrum
Teraz zeby prowadzilo poprawnie trzeba dokladnie przeanalizowac trase po wyznaczeniu i wprowadzac sobie punkty posrednie zeby bylo ok
Proste są dla szybkich samochodów, Zakręty są dla szybkich kierowców...

AutoMapa 6.10.0

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #31 dnia: Styczeń 08, 2010, 23:31:27 »
Ostrów jest jak najbardziej Mazowiecka    B)
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #32 dnia: Styczeń 08, 2010, 23:38:57 »
ano racja ale gafa  :(
Ostrów jest jak najbardziej Mazowiecka    B)

Napisane: Styczeń 08, 2010, 23:36:34
ja tam ciagle twierdze ze wyznaczanie tras od wersji 6.0 totalnie skopali zwlaszcza trasy szybkie TRF wylaczony
Ruda Śląska Suwałki prowadzi przez Ochote ul. Bitwy Warszawskiej w W-wie zamiast obwodnica, potem w Ostrowie Mazowieckim mija Zambrow i skraca droge na Łomze o nizszej kategorii
Sporo tak tego naliczylem jezdzac po Polsce ze kieruje droga nizszej kategorii lub przez centrum
Teraz zeby prowadzilo poprawnie trzeba dokladnie przeanalizowac trase po wyznaczeniu i wprowadzac sobie punkty posrednie zeby bylo ok

ale wyznaczanie tras szybkich i tak do bani

AutoMapa 6.10.0

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
« Odpowiedź #33 dnia: Styczeń 08, 2010, 23:52:56 »
ale wyznaczanie tras szybkich i tak do bani

Jedna uwaga. To, że trasa szybka prowadzi gorszymi drogami, o niczym nie świadczy. Trasa szybka, to trasa, której czas przejazdu jest najkrótszy i ma prawo prowadzić nawet gorszymi drogami, jeśli z danych traffic wynika, że np na głównych drogach w czasie przejazdu będą korki.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #34 dnia: Styczeń 09, 2010, 00:05:21 »
Ruda Śląska Suwałki prowadzi przez Ochote ul. Bitwy Warszawskiej w W-wie zamiast obwodnica,
potem w Ostrowie Mazowieckim mija Zambrow i skraca droge na Łomze o nizszej kategorii

Wyobraź sobie, że wszystkie 3 trasy w AM 5.5.3 wygladają tak samo (za wyjatkiem samego przejazdu przez Warszawę)
Zaczynam podejrzewać, że dostałeś uczulenia na drogi innej kategorii niz czerwone  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline JaMi

• 563
  • Sprzęt: obecnie HTC x7500, SE X1 XPERIA, Larki 43.0 50.1
« Odpowiedź #35 dnia: Styczeń 09, 2010, 00:18:29 »
Cytat: JaMi
wrocil problem z wyznaczaniem tras, oceniam na podstawie jednej z moich tras testowych

Nie zgodzę się, a przynajmniej nie na podstawie tej trasy.
Dla tej trasy na Ordonówny znajduje się punkt zwrotny trasy, tzn. punkt w którym algorytm zmienia decycję
z której strony na tę ulicę wjechać. Połozenie tego punktu zmienia się o kilkanaście-kilkadziesiąt metrów
w zależnoaci od tego czy trasa jest liczona z trafikiem czy bez, w wersji 6.0 czy 6.1,
przy czym przesunięcie tego punktu po włączeniu trafiku jest nieco większe niż po zmianie wersji programu.
Poniżej kilka przykładów końcówek tras, w zależnosci od miejsca ustawienia końca trasy.
Górne pochodzą z v6.0 dolne z 6.1. Dla ułatwienia orientacji dodałem zieloną kropkę,
którą ustawiłem dokładnie w tym samym miejscu na każdym ze screenów,
możesz sobie wyobrazić, że w tym miejscu jest studzienka kanalizacyjna ;)

Żadnych wniosków 'o powracających problemach' na podstawie tej trasy nie odważę się wyciągać,
jedyny uprawniony to taki, że są jakieś minimalne zmiany w algorytmie.

ale mnie jako uzytkownika AM nie interesuje czy wybierajac adres "Ksiazkowa 9g" program ustawi punkt 10m w lewo lub w prawo. Takie roznice sa bez znaczenia. Istotne jest jednak to, ze wyznaczajac opisywana trase w 6.0 jechalem droga optymalna (Odkryta, Aluzyjna) za kazdym razem, w 6.1 powrocil problem znany mi ze starszych wersji - prowadzenie droga, ktora w zasadzie nie da sie jezdzic i do tego zdaje sie dluzsza.
Problem nie dotyczy tylko tej trasy, jest to jakas kwestia w algorytmie, ktory niewlasciwie planuje droge. Zgodze sie z Toba, ze jakies minimalne zmiany w algorytmie wystapily. Support niestety nie wie co w tej sprawie zrobic, a nie udalo mi sie uzyskac konkretnej odpowiedzi od czlowieka, ktory wie dokladnie dlaczego raz jest tak, a raz inaczej

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #36 dnia: Styczeń 09, 2010, 01:49:46 »
Co to znaczy 'w zasadzie nie da się jeździć'?

*

Offline daro.s

• 278
  • Sprzęt: NavRoad Auro S     z LD
« Odpowiedź #37 dnia: Styczeń 09, 2010, 07:32:36 »
 Ruda Śląska Suwałki prowadzi przez Ochote ul. Bitwy Warszawskiej w W-wie zamiast obwodnica,
potem w Ostrowie Mazowieckim mija Zambrow i skraca droge na Łomze o nizszej kategorii

Wyobraź sobie, że wszystkie 3 trasy w AM 5.5.3 wygladają tak samo (za wyjatkiem samego przejazdu przez Warszawę)
Zaczynam podejrzewać, że dostałeś uczulenia na drogi innej kategorii niz czerwone  :mrgreen:

Powinieneś podziękować AM za tak wyznaczoną trasę w Warszawie, to co nazywasz obwodnicą to jest ulica Łopuszańska niemiłosiernie zapchana tirami gdzie średnia prędkość jest na poziomie kilku km/h a i później skręt w lewo w Al. Prymasa Tysiąclecia pomimo że jest tunel zabiera dużo czasu. Przejazd przez ulicę Bitwy Warszawskie 1920r jest niezłym rozwiązaniem choć ja częściej jadę prosto jeszcze jedną przecznicę do Kopińskiej i tam skręcam w lewo.
Pzd 
Było: Cruser Sigma B50; Cruser Sigma A50; Westin G501; Mio 169 
Od: AM 3.9.3 XL mapy 3r -> AM 6.24

*

Offline Kajotte

• 35
  • Sprzęt: Pentagram Nomad P5210 + od AM 5.5.1 do najnowszej
« Odpowiedź #38 dnia: Styczeń 09, 2010, 09:15:10 »

Przez centrum jest szybciej w ostatnim czasie. Tzw. "obwodnica" jest o wiele dłuższa niż trasa przez środek miasta, a na dodatek ta "obwodnica" stała sie właściwie normalną wewnątrzmiejską ulicą (tyle, że dwupasmową), na dodatek posiekaną przez skrzyżowania ze światłami, które nie są ustawione w "zieloną falę". Biorąc pod uwagę, że obwodnicą jeżdżą TIR-y oraz samochody jadące w kierunku Krosna, cdecydowanie szybciej jedzie się przez centrum. Nawet - a zwłaszcza - w godzinach szczytu. I stwierdziłem to bez traffica, wystarczył zwykły zegarek.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #39 dnia: Styczeń 09, 2010, 09:45:34 »

Zaczynam podejrzewać, że dostałeś uczulenia na drogi innej kategorii niz czerwone  :mrgreen:

no tu chyba masz racje  :wink: jezdze duzym samochodem i zawsze wole jechac dalej ale czerwona droga bo na zoltych zawsze znajda sie jakies zakazy tonazowe badz wyskosciowe Zwracam honor  :)

AutoMapa 6.10.0

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #40 dnia: Styczeń 09, 2010, 09:49:33 »
Bardzo dużym? A próbowałeś używać opcji dla ciężarówek?

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #41 dnia: Styczeń 09, 2010, 09:56:55 »
A próbowałeś używać opcji dla ciężarówek?

w 5.5.3 to nie zdawalo egzaminu wiec tak jakos zdobylo to mojej aprobaty i opduscilem Ale bede musial sprobowac tak na sucho na demo czy trasa sie rozni

AutoMapa 6.10.0

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #42 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:16:02 »
Nie gwarantuję, że jest lepiej, ale 5.5.3 to jednak była już jakiś czas temu może się coś poprawiło.
Największym problemem dla nas tu na forum jest zasadniczo kompletny brak opinii od praktyków,
prawie nikt o tym nie pisze, więc trudno sobie wyrobić jakieś zdanie.
>> Tu <<  napisałem w zasadzie wszystko, co wiem na ten temat. Niewiele ale może coś Ci się przyda.

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #43 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:18:59 »
Ktoś może sprawdzić czy w Nysie na ulicy Powstańców Śląskich i Wyspiańskiego Stanisława zniknęły zablokowane odcinki? W wersji 6.1.0 (bez "a") jeszcze tam były, a ta droga jest normalnie przejezdna od zawsze.

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #44 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:30:50 »
Ktoś może sprawdzić czy w Nysie na ulicy Powstańców Śląskich i Wyspiańskiego Stanisława zniknęły zablokowane odcinki? W wersji 6.1.0 (bez "a") jeszcze tam były, a ta droga jest normalnie przejezdna od zawsze.

te drogi sa zablokowane zakazem ruchu
Napisane: Styczeń 09, 2010, 10:28:38
moze byc zakaz ale nie bedzie dotyczyc dojazdu do posesji albo cos w tym rodzaju bo sa tam budynki mieszkalne

AutoMapa 6.10.0

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #45 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:36:19 »
Właśnie oto chodzi. Źle się wyraziłem. Na ulicy Wyspiańskiego Stanisława nie ma żadnego znaku zakaz ruchu. Natomiast na ulicy Powstańców Śląskich ten znak jest ALE dotyczy tylko niedziel i świąt.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #46 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:42:16 »
wersji 6.1.0 (bez "a") jeszcze tam były, a ta droga jest normalnie przejezdna od zawsze.

Jeśli były to nadal będą, nawet nie muszę sprawdzać. Poprawka 'a' to tylko i wyłącznie naprawienie mapy
(dodanie brakujących zakazów ruchu) nie zawiera zadnych innych zmian.
A czy zgłaszałeś ten błąd? Zakaz, zwłaszcza na lokanej uliczce sam nie zniknie,
jeśli nie zgłosisz tego do supportu, to możesz czekać na zmianę latami.

*

FISHBONE89

« Odpowiedź #47 dnia: Styczeń 09, 2010, 10:44:50 »
Poprawka 'a' to tylko i wyłącznie naprawienie mapy (dodanie brakujących zakazów ruchu)
Wiem, ale pomyślałem, że skoro jest dodanie brakujących zakazów ruchu to i usuną zbędne zakazy. Oczywiście błąd zgłaszałem.

*

Offline AdamT

• 44
Odp: Jest już AM Europe 6.1.0
« Odpowiedź #48 dnia: Styczeń 09, 2010, 15:03:25 »
Wszędzie zakazy wróciły, więc pewnie w pozostałych też jest poprawione.
W mojej miejscowości też wróciły, a nie jest to duże miasto ok. 40 tys. mieszkańców.
Za to babolek z zasłonietą opcją w ustawieniach komunikatów pewnie pozostał,
Potwierdzam, został. :(

*

Offline morette

• 630
  • Sprzęt: HTC HD2 hypnosis V.12_3.14_F; Samsung Galaxy S III
« Odpowiedź #49 dnia: Styczeń 09, 2010, 18:56:18 »
Witam

Powinieneś podziękować AM za tak wyznaczoną trasę w Warszawie, to co nazywasz obwodnicą to jest ulica Łopuszańska niemiłosiernie zapchana tirami gdzie średnia prędkość jest na poziomie kilku km/h a i później skręt w lewo w Al. Prymasa Tysiąclecia pomimo że jest tunel zabiera dużo czasu. Przejazd przez ulicę Bitwy Warszawskie 1920r jest niezłym rozwiązaniem choć ja częściej jadę prosto jeszcze jedną przecznicę do Kopińskiej i tam skręcam w lewo.

Potwierdzam co do Warszawy nie ma konkretnej obwodnicy i z praktyki wiem, że przez centrum jest szybciej niż "szybszymi" trasami ( i mam tu na uwadze np trasę Łazienkowską z Ochoty na Pragę czy też trasę Toruńską, też z Ochoty w stronę Marek). W
Warszawie jest trochę inwestycji drogowych i tu sytuacja zmienia się każdego dnia.  Dodatkowo dochodzą do tego czynniki pogodowe jak i również wypadki.
Auto Mapa 6.10.0(1714)/Europe 1206  włączone korzystanie z LD
Android Auto Mapa - Samsung Galaxy S III

*

Offline Wookash82

• 272
« Odpowiedź #50 dnia: Styczeń 10, 2010, 12:25:07 »
A próbowałeś używać opcji dla ciężarówek?

Wczoraj probowałem na sucho i nie zdaje zbytnio egzaminu W niektórych miejscach omija dane utrudnienia tonazowe badz wysokosciowe a czasem tylko poinformuje o utrudnieniu na trasie i przez nie prowadzi Można je sobie tylko zobaczyć w nie pozadanych odcinkach

AutoMapa 6.10.0

*

Offline doktorwycior

• 18
  • Sprzęt: NR560BF
« Odpowiedź #51 dnia: Styczeń 10, 2010, 14:22:03 »
niestety , potwierdza się że wyznaczanie tras w wersji 6.1.0 jest totalnie skopane.
znalazłem kolejne babole w wyznaczaniu tras z Krakowa w różnych kierunkach.
przykładowo Kraków (Wola Duchacka) na kierunek Olkusz ; wszystko pięknie do czasu przejazdu przez rondo Grunwaldzkie na którym to rondzie zamiast przejechać na wprost kręci się w koło aby wyjechać w punkcie początkowym.
Porażka  :S

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #52 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:00:09 »
Eee, tam. Tutaj jest skopany routing na rondzie Grunwaldzkim przy jeździe na wprost ul. Konopnickiej (btw, chyba tam jakieś roboty drogowe są, bo zablokowane są bezpośrednie przejazdy na wprost  :mysli:), a nie wyznaczanie tras.

*

MarkNavi

« Odpowiedź #53 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:01:28 »
extra to wygląda

*

Offline JD-MM

• 1145
  • Sprzęt: SGS6 SM-G920F
« Odpowiedź #54 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:21:52 »
@doktorwycior, ul. M. Konopnickiej w rejonie ronda jest zablokowana.
Napisz coś więcej jeżeli znasz to rondo, w przyszłym tygodniu wybieram się do Krakowa. Zdjęcie blokady i wszystko jest OK.

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #55 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:29:15 »
tak zauważyłem , jednak w rzeczywistości nie ma tam żadnego zakazu ruchu
te blokady wzięte są chyba z kosmosu
Napisane: Styczeń 10, 2010, 15:24:39
Eee, tam. Tutaj jest skopany routing na rondzie Grunwaldzkim przy jeździe na wprost ul. Konopnickiej (btw, chyba tam jakieś roboty drogowe są, bo zablokowane są bezpośrednie przejazdy na wprost  :mysli:), a nie wyznaczanie tras.

akubit , o czym świadczy to co napisałeś
może mam pochwalić twórców AM ?

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #56 dnia: Styczeń 10, 2010, 15:43:10 »
Świadczy to o tym, że wyciągasz zdecydowanie zbyt daleko idące wnioski. Jest to problem lokalny, dotyczący tylko tego skrzyżowania i nie ma żadnego przełożenia na działanie programu w ogólności. W dodatku jest to błąd, który być może jest wynikiem jakiegoś nieporozumienia, związanego z remontem tego ronda latem ubiegłego roku.
Takich błędów może być tysiące w mapach dowolnego dostawcy i zamiast rozpętywać dyskusje na forum, wystarczy go zgłosić do AM, żeby usunęli nieaktualne blokady z map.

*

Offline doktorwycior

• 18
« Odpowiedź #57 dnia: Styczeń 10, 2010, 16:03:28 »
Świadczy to o tym, że wyciągasz zdecydowanie zbyt daleko idące wnioski. Jest to problem lokalny, dotyczący tylko tego skrzyżowania i nie ma żadnego przełożenia na działanie programu w ogólności. W dodatku jest to błąd, który być może jest wynikiem jakiegoś nieporozumienia, związanego z remontem tego ronda latem ubiegłego roku.
Takich błędów może być tysiące w mapach dowolnego dostawcy i zamiast rozpętywać dyskusje na forum, wystarczy go zgłosić do AM, żeby usunęli nieaktualne blokady z map.

po pierwsze wydawało mi się , iż po to właśnie zostało stworzone forum aby dzielić się z innymi swoimi spostrzeżeniami
po drugie mam nieprzyjemne doświadczenia związane z supportem automapy , nigdy jeszcze nie otrzymałem od nich konkretnej odpowiedzi.
za każdym razem jestem proszony o zapisywanie śladu trasy i przesyłanie go do analizy.
przykre jest to że robią z nas króliki doświadczalne a my jeszcze za to płacimy.
nie mogę również zgodzić się z Tobą , że jest to wyłącznie problem lokalny gdyż od wczoraj znalazłem już trzy podobne błędy a ten podałem tylko jako przykład.
tyle w temacie z mojej strony

« Odpowiedź #58 dnia: Styczeń 10, 2010, 16:40:53 »
To nie są problemy lokalne jak stara się to zakwalifikować akubit. Np trasa szybka Odessa - Lwów, prowadzi drogą główną, nagle każe jechać po wiochach i dziurach , żeby wrócić trochę dalej na właściwą szybką trasę. Trasa odwrotna jest OK! Ja "dziękuję" za takie lokalne problemy.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #59 dnia: Styczeń 10, 2010, 16:46:34 »
Cytat: doktorwycior
po pierwsze wydawało mi się , iż po to właśnie zostało stworzone forum aby dzielić się z innymi swoimi spostrzeżeniami

Oczywiście że po to, ale również po to by 'oddzielać plewy od ziarna',
a Twoje stwierdzenie
Cytat: doktorwycior
: że wyznaczanie tras w wersji 6.1.0 jest totalnie skopane.
jest w tym przypadku zupełnie bezzasadne. Tu mamy do czynienia z typowym błędem mapy
i to dość oryginalnym, a nie z błędem wyznaczania tras.
Być może w pozostałych przypadkach będziesz miał rację, ale tego nie da się ocenić póki ich nie podasz.
Wątpię też by były podobne, 'runda honorowa' wokół ronda nie jest często spotykanym przypadkiem
i to co dziwnie wygląda nie zawsze jest błędem. Spójrz choćby na manewr zawracania na rondzie
z poniższego screenu, wygląda dość absurdalnie a jednak jest to prawidłowo skalkulowana trasa
na tym rondzie nie wolno skręcić w lewo.
I jeszcze jeden oryginalny przykład mi się przypomniał nietypowy skręt w prawo,
AM jest jedyną mapą (a przynajmniej długo była, dawno tego już nie sprawdzałem),
która w tym miejscu prowadzi prawidłowo, choć ta trasa każdemu
kto ją ogląda nie znając miejsca, może sie wydawać 'totalnie skopana'.