3. Rozdzielenie menu "prowadź do / szukaj" na "prowadź do" i "planowanie podróży". "Prowadź do" służyłoby do wyznaczania trasy bezpośrednio po wybraniu adresu, a "planowanie podróży" to określenie punktów start, koniec, przez.
Po co te funkcje rozdzielać

Moim zdaniem, to jeden z najgorszych pomysłów dot. AM z jakim się spotkałem.

W tej chwili masz wszystko w jednym miejscu, pod jednym przyciskiem.
Jeżeli po wybraniu "Prowadź do" nie wybierzesz w drugim kroku "Dom", lub po wskazaniu znalezionego punktu nie wybierzesz "Prowadź do", to możesz sobie planować trasę, szukać punktów, wykorzystać je następnie jako start, przez lub koniec, czy dodać do ulubionych.
Właśnie w tym elemencie AutoMapa bije inne nawigacje "na łeb, na szyję" ....
Mam nadzieję, że w tym punkcie support się z Tobą nie zgodzi i wywali ten pomysł do kosza.
4. Warunki pogodowe na drodze, na podstawie wyboru przy wytyczaniu trasy w formie dodatkowego pytania (sucho, mokro, deszcz, ulewa, śnieg, zawierucha). Funkcja może wydać się dziwaczna, ale wtedy program mógłby odpowiednio wydłużać czas dotarcia do celu w zależności od wybranej nawierzchni.
Program już w podstawowej wersji, chwilę po rozpoczęciu podróży zaczyna Ci podawać orientacyjny czas dotarcia do celu, uwzględniając m.in. Twoją prędkość. Mam nadzieję, że sam właściwie dostosujesz ją do warunków jazdy, a nie będziesz oczekiwał, że zrobi to za Ciebie AM.
Jeden wpadł do zalewu, bo mu NAVI nie zaciągnęła hamulca a w następnym kroku nie kazała założyć kamizelki i płetw, a ktoś inny wpadnie w poślizg, bo mu AM nie podała, że jest ślisko

2. Wyświetlanie na ekranie typu wybranej trasy (szybka, optymalna itd.) np. w formie piktogramu lub napisu małą czcionką.
Jeszcze kilka takich pomysłów, a na ekranie zabraknie miejsca na mapę.

Kto, jak kto, ale Ty powinieneś znaleść ciekawszy pomysł na rozwiązanie tego problemu - przecież wystarczy zmienić kolory dla poszczególnych typów tras.
W którymś z tematów, nawet dostałeś trzy propozycje dot kolorów tras krótkiej, optymalnej i szybkiej.
Edit:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94823.msg1153829#msg1153829Cyt.
RouteQuick=0 255 0 80 ; szybka jaskr.zielona
RouteOptimal=0 0 255 128 ; optymalna niebieska
RouteShort=0 120 120 80 ; krótka ciemno zielona