Jakie nowe funkcje w AM?

• 161 Odpowiedzi
  • 44030 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
Odp: Jakie nowe funkcje w AM?
« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 23, 2009, 17:10:17 »
TMC nie zalezy od producenta programu a u nas to może za 10 lat wejdzie. Asystent jak najbardziej tak-patrz ankieta :ok:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
    • Fotografia ślubna Kraków
  • Sprzęt: HTC HD2, LeEco MAX2
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 23, 2009, 17:21:13 »
TMC nie zalezy od producenta programu a u nas to może za 10 lat wejdzie. Asystent jak najbardziej tak-patrz ankieta :ok:

Jak najbardziej zależy - producent programu musi wbudować w program taką funkcję.
To, że w Polsce ten system nie działa, to nie znaczy, że ktoś nie może korzystać za granicą.
Dariusz B.
Skórki do AutoMapy dla WM, WinCE, PC: http://www.automapa.darekfoto.pl/

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 23, 2009, 17:33:06 »
Zgadza się, AM jest sprzedawana z mapą Europy oraz za granicą.
Wersja czeska, niemiecka, francuska czy holenderska nie jest przecież przeznaczona na krajowy rynek,
a na rynku  przeznaczenia jest zwyczajnie produktem niepełnowartosciowym.
Nawet u nas z mapą EU, a bez obsługi TMC jest produktem gorszym od konkurencji.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 23, 2009, 17:37:09 »
W takim kontekście to racja. Tylko nie każde urządzenie ma antenkę ale to inna bajka :-|
Poza tym nie w każdym kraju TMC jest za darmo a to wiąże się już z dodatkowymi kosztami :wink:
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 17:38:43 wysłana przez jartro »

*

Offline proot

• **
  • 127
  • Sprzęt: iPhone4 + Navigon, TomTom GO950
« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 23, 2009, 17:37:54 »
ja rozumiem, że trasa Łowicz->Warszawa jest dosyć zakorkowana, ale jazda leśną ścieżką nie wygląda na jej tle bosko...
Jeśli ta polna ścieżka jest na mapie gruntowa, to włącz unikanie gruntowych i skończy się problem,
a jeśli na mapie jest asfaltowa, to sobie ją zablokuj i to zgłoś błąd mapy do supportu,
by problem też się definitywnie skończył ... w następnej wersji,
a jak dodasz tą drogę do zablokowanych odcinków na Miplo to jeszcze inni będą wdzięczni.

Wiesz, to nie o to chodzi, że ja sobie ją 'dodam' bo ją znam. Chodzi o to, że w tej sytuacji wiedziałem, że nawigator mnie źle prowadzi i pojechałem 'po swojemu'. Niestety, będąc w obcym miejscu zapewne pojadę tak jak mówi mi mapa... i możliwe, że nie raz już tak zrobiłem. Wjechałem w jakąś główną drogę która prowadzi przez centrum miasta, zamiast przehulać czystą i płynną obwodnicą... Moim zdaniem to producent mapy powinien dbać o takie rzeczy, a nie 'społeczność' z niej korzystająca... mogę zrozumieć, że mapa może pomylić się jakiejś małej mieścinie, wiosce, etc. Ale nie na głównej drodze łączącej dwa największe miasta w Polsce :)
Money does not make you happy but it quiets the nerves. /Sean O'Casey/

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #125 dnia: Listopad 23, 2009, 17:41:35 »
Tylko nie każde urządzenie ma antenkę ale to inna bajka :-|

Ale jak ma, to czemu ma nie korzystać?

Poza tym nie w każdym kraju TMC jest za darmo a to wiąże się już z dodatkowymi kosztami :wink:

Niby w jaki sposób i komu chcesz płacić?
Płacisz za RDS w radiu? Czy jest ktoś w stanie zablokować dostęp jak nie zapłacę?  :O
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 17:45:15 wysłana przez Darek_Foto »
Dariusz B.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #126 dnia: Listopad 23, 2009, 18:06:27 »
A tu już nie masz racji.Poczytałeś o TMC? Bo ja tak  :)
Napisane: Listopad 23, 2009, 17:47:37
W GB, F i FIN dostępnośc do serwisu TMC jest odpłatna :evil:
Napisane: Listopad 23, 2009, 17:55:40
Cisza :E

*

Offline tplewa

• 688
  • Sprzęt: HTC Touch HD
« Odpowiedź #127 dnia: Listopad 23, 2009, 18:24:36 »

Ale ja to wiem - ale w EU dziala i AM ma mapy EU wiec czemu nie, a dodanie opcji TMC to nie filozofia bo protokoly sa znane. Jak ktos ma odbiornik to moze uzywac - tylko program musi wspierac... tak jak ma to IGO8 wybieram port COM na ktorym mam odbiornik TMC i sobie leci :)

Co do odplatnosci to nie wiem jak to realizuja :) To leci standardowo jako ramka w sygnale RDS... No i wlasnie uzywam i nie place  :mrgreen:

A to screen z IGO jak to wyglada :) dane z przed paru minutek :)
http://img69.imageshack.us/img69/8819/igotmc.jpg

A chcial bym w AM bo to IGO to mam takie no wiecie.... :mrgreen:

Natomiast do odbioru TMC wystarczy PDA z odbiornikiem FM i RDS, odpala sie aplikacje ktora zmienia radio w odbiornik TMC i po sprawie...
Ja tak uzywam w moim HTC Touch HD

i podsumowujac gdyby tylko do iGO byla dobra mapa PL to bym olal AM i kupil iGO....
« Ostatnia zmiana: Listopad 23, 2009, 18:53:30 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #128 dnia: Listopad 24, 2009, 13:07:43 »
Cieszę się, że wiesz ale Darek Foto, który robi zresztą świetne skórki, nie wie, że TMC jest płatne w niektórych krajach :evil:

*

Offline Darek_Foto

• 1630
« Odpowiedź #129 dnia: Listopad 24, 2009, 13:13:25 »
Cieszę się, że wiesz ale Darek Foto, który robi zresztą świetne skórki, nie wie, że TMC jest płatne w niektórych krajach :evil:

Możesz wytłumaczyć w jaki sposób jest to realizowane, bo sobie nawet nie wyobrażam.
Dariusz B.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #130 dnia: Listopad 24, 2009, 13:19:36 »
Tego, Darku, nie wiem niestety.Opieram się  na informacjach z sieci i nawet zamieszczonych w instrukcji obsługi niektórych nawigacji. Mowa o tych 3 krajach  B)
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 18:04:22 wysłana przez jartro »

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #131 dnia: Listopad 24, 2009, 19:22:14 »
Tego, Darku, nie wiem niestety.Opieram się  na informacjach z sieci i nawet zamieszczonych w instrukcji obsługi niektórych nawigacji. Mowa o tych 3 krajach  B)

Tez nie mam pojecia, ale moze jak kupuje sie navi z TMC w tym kraju to nakladaja na delikwenta cos w stylu Abonamentu Radio/TV  :mrgreen:
Sam standard jako tako nie przewiduje jakiegos szyfrowania. Tyle co przegladalem jak szukalem opisu ronych stosowanych protokolow komunikacji.

Tutaj tak dla ciekawskich jest opis openTMC:
http://www.opentmc.net/ - opis protokolu
http://www.opentmc.org/ - tutaj z tego co pamietam byl opis budowy odbiornika i inne (ale dzisiaj cos sie strona nie laduje - jeszcze pare dni temu dzialala)

Dodane:

ooo znalazlem na wikipedi i wszystko jasne  :mrgreen:

United Kingdom

The private company iTIS Holdings provides a commercial TMC service iTMC in the United Kingdom. It is broadcast nationally on Classic FM. The price of the service can be included in the price of the car or of the navigation system.

a tutaj jak to bylo realizowane u  Pepikow...  :mrgreen:
http://www.connect-project.org/fileadmin/download/RDS-TMC_Workshop_Oct_2005/Development_of_RDS-TMC_in_the_Czech_Republic.ppt
« Ostatnia zmiana: Listopad 24, 2009, 19:43:25 wysłana przez tplewa »
"Two things are infinite: the universe and human stupidity; and I'm not sure about the universe."

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #132 dnia: Listopad 25, 2009, 14:43:36 »
Wracając do tematu, co by mogło się w AutoMapie przydać:

1. Możliwość wyboru informacji na dolnej belce. Klikanie w nią to nie to, chodzi mi o możliwość wyboru tego co chciałbym na niej widzieć (wybór z poziomu menu) np. numer drogi, ulica, miejscowość.

2. Wyświetlanie na ekranie typu wybranej trasy (szybka, optymalna itd.) np. w formie piktogramu lub napisu małą czcionką.

3. Rozdzielenie menu "prowadź do / szukaj" na "prowadź do" i "planowanie podróży". "Prowadź do" służyłoby do wyznaczania trasy bezpośrednio po wybraniu adresu, a "planowanie podróży" to określenie punktów start, koniec, przez.

4. Warunki pogodowe na drodze, na podstawie wyboru przy wytyczaniu trasy w formie dodatkowego pytania (sucho, mokro, deszcz, ulewa, śnieg, zawierucha). Funkcja może wydać się dziwaczna, ale wtedy program mógłby odpowiednio wydłużać czas dotarcia do celu w zależności od wybranej nawierzchni.

Wszystko zgłoszone do supportu

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #133 dnia: Listopad 25, 2009, 15:10:57 »
3. Rozdzielenie menu "prowadź do / szukaj" na "prowadź do" i "planowanie podróży". "Prowadź do" służyłoby do wyznaczania trasy bezpośrednio po wybraniu adresu, a "planowanie podróży" to określenie punktów start, koniec, przez.

Po co?
Możesz uzasadnić sens dodawania kolejnej ikony do menu?

*

Bilunia

« Odpowiedź #134 dnia: Listopad 25, 2009, 15:27:46 »

Po co te funkcje rozdzielać ???
Moim zdaniem, to jeden z najgorszych pomysłów dot. AM z jakim się spotkałem.  :O
W tej chwili masz wszystko w jednym miejscu, pod jednym przyciskiem.
Jeżeli po wybraniu "Prowadź do" nie wybierzesz w drugim kroku "Dom", lub po wskazaniu znalezionego punktu nie wybierzesz "Prowadź do", to możesz sobie planować trasę, szukać punktów, wykorzystać je następnie jako start, przez lub koniec, czy dodać do ulubionych.
Właśnie w tym elemencie AutoMapa bije inne nawigacje "na łeb, na szyję" ....
Mam nadzieję, że w tym punkcie support się z Tobą nie zgodzi i wywali ten pomysł do kosza.

4. Warunki pogodowe na drodze, na podstawie wyboru przy wytyczaniu trasy w formie dodatkowego pytania (sucho, mokro, deszcz, ulewa, śnieg, zawierucha). Funkcja może wydać się dziwaczna, ale wtedy program mógłby odpowiednio wydłużać czas dotarcia do celu w zależności od wybranej nawierzchni.

Program już w podstawowej wersji, chwilę po rozpoczęciu podróży zaczyna Ci podawać orientacyjny czas dotarcia do celu, uwzględniając m.in. Twoją prędkość. Mam nadzieję, że sam właściwie dostosujesz ją do warunków jazdy, a nie będziesz oczekiwał, że zrobi to za Ciebie AM.

Jeden wpadł do zalewu, bo mu NAVI nie zaciągnęła hamulca a w następnym kroku nie kazała założyć kamizelki i płetw, a ktoś inny wpadnie w poślizg, bo mu AM nie podała, że jest ślisko ???

2. Wyświetlanie na ekranie typu wybranej trasy (szybka, optymalna itd.) np. w formie piktogramu lub napisu małą czcionką.

Jeszcze kilka takich pomysłów, a na ekranie zabraknie miejsca na mapę.  :O
Kto, jak kto, ale Ty powinieneś znaleść ciekawszy pomysł na rozwiązanie tego problemu - przecież wystarczy zmienić kolory dla poszczególnych typów tras.
W którymś z tematów, nawet dostałeś trzy propozycje dot kolorów tras krótkiej, optymalnej i szybkiej.
Edit:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94823.msg1153829#msg1153829
Cyt.
RouteQuick=0 255 0 80          ; szybka jaskr.zielona
RouteOptimal=0 0 255 128       ; optymalna niebieska
RouteShort=0 120 120 80       ; krótka ciemno zielona
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 16:02:23 wysłana przez Bilunia »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #135 dnia: Listopad 25, 2009, 18:54:30 »
Po co te funkcje rozdzielać ???
Po co?
Po to, żebym nie musiał jeszcze klikać w ok (jeśli mam ustawione pytania o szczegóły trasy - to na szczęście można wyłączyć) i dodatkowo w "prowadź do" po wybraniu adresu z ulubionych.

Zamiast tego w sumie można by było zastosować możliwość wyłączenia menu "start,przez,koniec,prowadź do" itd. po wybraniu adresu.
To byłoby chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.

Program już w podstawowej wersji, chwilę po rozpoczęciu podróży zaczyna Ci podawać orientacyjny czas dotarcia do celu, uwzględniając m.in. Twoją prędkość. Mam nadzieję, że sam właściwie dostosujesz ją do warunków jazdy, a nie będziesz oczekiwał, że zrobi to za Ciebie AM.

Jeden wpadł do zalewu, bo mu NAVI nie zaciągnęła hamulca a w następnym kroku nie kazała założyć kamizelki i płetw, a ktoś inny wpadnie w poślizg, bo mu AM nie podała, że jest ślisko ???
Chodzi tylko i wyłącznie o przybliżony czas dotarcia do celu, nic więcej. Program nie przewiduje warunków na drodze. Nawet po przejechaniu kilkunastu km trasy, która będzie miała 200km nie jest w stanie obliczyć nawet przybliżonego czasu dotarcia, a wierz mi, że taki czas przy dużym śniegu potrafi się nawet podwoić.

Jeszcze kilka takich pomysłów, a na ekranie zabraknie miejsca na mapę.  :O
Kto, jak kto, ale Ty powinieneś znaleść ciekawszy pomysł na rozwiązanie tego problemu - przecież wystarczy zmienić kolory dla poszczególnych typów tras.
W którymś z tematów, nawet dostałeś trzy propozycje dot kolorów tras krótkiej, optymalnej i szybkiej.

Edit:
http://pdaclub.pl/forum/index.php?topic=94823.msg1153829#msg1153829
Cyt.
RouteQuick=0 255 0 80          ; szybka jaskr.zielona
RouteOptimal=0 0 255 128       ; optymalna niebieska
RouteShort=0 120 120 80       ; krótka ciemno zielona

Nie wiem czy zauważyłeś, ale wiele elementów na ekranie można włączyć/wyłączyć. Nie chcesz, nie korzystasz, a zabarwienia dróg schowaj sobie do kieszeni. Mi odpowiada kolor oryginalny a nie jakieś badziewne zielone kolory. Jeżdżę po asfalcie, a nie po trawiastym boisku.

Z mojej strony to tylko sugestie, a Ty się zachowujesz jak by to na pewno miało być w programie. Masz zły dzień czy jak ?

BTW Bilunia masz jakieś ciekawe pomysły, czy tylko krytykujesz pomysły innych?

Nie chodzi mi o to, że krytykujesz, tylko w jaki sposób to robisz...
Napisane: Listopad 25, 2009, 18:21:06

Pkt.3 Przesłałem do supportu zgodnie z tym co napisałem powyżej (możliwość wyłączenia menu "start,przez,koniec "itd.)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #136 dnia: Listopad 25, 2009, 18:55:13 »
Cytat: iceneon
Po to, żebym nie musiał jeszcze klikać w ok (jeśli mam ustawione pytania o szczegóły trasy - to na szczęście można wyłączyć) i dodatkowo w "prowadź do" po wybraniu adresu z ulubionych.

Zamiast tego w sumie można by było zastosować możliwość wyłączenia menu "start,przez,koniec,prowadź do" itd. po wybraniu adresu.
To byłoby chyba najrozsądniejsze rozwiązanie.

Mozna też pozostawić w menu prostym wyłącznie możliwość wyboru trasy typu 'prowadź do'
albo dodać opcję po zaznaczeniu której kazdy adres czy pkt ulubiony będzie od razu celem trasy jak Dom i Praca,
ale jakoś żadna z tych propozycji mnie nie przekonuje.

*

Bilunia

« Odpowiedź #137 dnia: Listopad 25, 2009, 18:57:20 »
 :shock: Do iceneon.

Ocenę tej polemiki pozostawię innym.
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 19:04:12 wysłana przez Bilunia »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #138 dnia: Listopad 25, 2009, 20:19:25 »
A punktu pierwszego nie skrytykujesz? Przecież kolejna podstrona w menu ustawienia -> interfejs dodatkowo zaśmieci AM  :evil:

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #139 dnia: Listopad 25, 2009, 20:59:59 »
Panowie :(

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #140 dnia: Listopad 25, 2009, 21:19:36 »
Chodzi tylko i wyłącznie o przybliżony czas dotarcia do celu, nic więcej. Program nie przewiduje warunków na drodze. Nawet po przejechaniu kilkunastu km trasy, która będzie miała 200km nie jest w stanie obliczyć nawet przybliżonego czasu dotarcia, a wierz mi, że taki czas przy dużym śniegu potrafi się nawet podwoić.

Wszystko pięknie, tylko nadal nie rozumiem w czym problem - czy różnica nawet 2 godzinna w rzeczywistym czasie dojazdu w stosunku do szacowanego przez AM na początku wspomnianej 200 km trasy, coś zmienia? Przecież nawet przy idealnych warunkach drogowych/pogodowych, możesz trafić na wypadek na 180. kilometrze i utknąć - tego Ci AM też nie wywróży.

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #141 dnia: Listopad 25, 2009, 21:25:43 »

Nie tylko podwoić ale nawet "popiącić". Już dwa razy jechałem z Częstochowy do Warszawy dużo ponad normę (6 i 9 godzin), i nie był to śnieg a zwykłe lodowisko.
A co do Twojej propozycji - no cóż, Aqrat musi zacząć pracę nad wdrożeniem do AM modułu wróżki  :P
Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #142 dnia: Listopad 25, 2009, 21:33:07 »

Nie tylko podwoić ale nawet "popiącić". Już dwa razy jechałem z Częstochowy do Warszawy dużo ponad normę (6 i 9 godzin), i nie był to śnieg a zwykłe lodowisko.
A co do Twojej propozycji - no cóż, Aqrat musi zacząć pracę nad wdrożeniem do AM modułu wróżki  :P

Modul jeszcze do AM upchaja, ale jak wpakujesz szklana kule do navi  :E

A tak na serio to akurat do tego punktu tez mam sceptyczne podejscie, tutaj zbyt wiele czynnikow ma wplyw. Nawet jak ktos czuje sie swobodnie na lodzie/sniego to nie znaczy ze nie utknie w korku itp.

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #143 dnia: Listopad 25, 2009, 22:11:43 »
4. Warunki pogodowe na drodze, na podstawie wyboru* przy wytyczaniu trasy w formie dodatkowego pytania (sucho, mokro, deszcz, ulewa, śnieg, zawierucha).

* z polskiego na polski - SAM wybierasz odpowiednią opcję
wtedy czas dotarcia zwiększa się np. procentowo

Napisałem, że pomysł dość dziwaczny.
Widzę, że bardziej skupiacie się na pierdołach. Co myślicie o pierwszych trzech punktach ?
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 22:14:19 wysłana przez iceneon »

*

Offline jerzu

• 1323
    • Mój profil na FB
  • Sprzęt: iPhone 7
« Odpowiedź #144 dnia: Listopad 25, 2009, 22:12:54 »

Ja nie widzę sensu dla takiej opcji.

Dariusz "jerzu" Niemczyński
Telefon - iPhone 7 & Moto G5
Tablet - Huawei Media Pad T5

*

Offline tplewa

• 688
« Odpowiedź #145 dnia: Listopad 25, 2009, 22:15:48 »
4. Warunki pogodowe na drodze, na podstawie wyboru* przy wytyczaniu trasy w formie dodatkowego pytania (sucho, mokro, deszcz, ulewa, śnieg, zawierucha).

wtedy czas dotarcia zwiększa się np. procentowo

Napisałem, że pomysł dość dziwaczny.

Tak tylko na jakiej podstawie to wyliczyc... ja np. lubie mokra i sliska nawierzchnie :) dla jednego lod to 10km/h inny pojedzie szybciej...
Ja mysle ze takie cos mozna sobie ustawic limitem predkosci - tzn. ustawiajac go na swoje mozliwosci wedlug jakiejs tam sredniej...
« Ostatnia zmiana: Listopad 25, 2009, 22:22:40 wysłana przez tplewa »

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #146 dnia: Listopad 25, 2009, 22:20:39 »
Ja nie widzę sensu dla takiej opcji.

Dlatego pewnie jej nie będzie, ale przynajmniej wzbudziła Wasze zainteresowanie.

Napisane: Listopad 25, 2009, 22:16:27
Ja mysle ze takie cos mozna sobie ustawic limitem predkosci - tzn. ustawiajac go na swoje mozliwosci wedlug jakiejs tam sredniej...
i mamy rozwiązanie problemu  :ok:

Ponawiam pytanie, co myślicie o trzech pozostałych ?

*

Offline redi

• 636
  • Sprzęt: NavRoad DUXO, Toshiba Encore
« Odpowiedź #147 dnia: Listopad 25, 2009, 22:23:32 »
Radio ogolnie tez jest platne (sam fakt posiadania a nie sluchania), wiec zasada moze bys taka sama.

*

Offline dzanik

• 49
  • Sprzęt: 636N, AM
« Odpowiedź #148 dnia: Listopad 25, 2009, 23:06:12 »
Ponawiam pytanie, co myślicie o trzech pozostałych ?

Tylko pkt. 1 byłby dla mnie interesujący...

*

Offline twinsen

• 528
  • Sprzęt: FS Pocket Loox n560, Samsung i9000 Galaxy S
« Odpowiedź #149 dnia: Listopad 26, 2009, 00:15:37 »

Po co?

Żeby określić np. Dom jako punkt trasy, trzeba to zrobić przez menu Ulubione, inaczej się nie da...
Po prostu to miałoby na celu zlikwidowanie wybierania punktów trasy jedynie przez menu kontekstowe
czyli przytrzymanie rysika. Czyli nie klikanie w punkt i decyzja jaki jest, tylko klikanie w np. podmenu "Start" i
wówczas wybór punktu. Odwrotna kolejność.
--
twinsen