Jakie nowe funkcje w AM?

• 161 Odpowiedzi
  • 43980 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
  • Sprzęt: Navroad Vivo Plus, Huawei Honor 6
Jakie nowe funkcje w AM?
« dnia: Listopad 04, 2009, 17:54:29 »
W związku z toczącymi się dyskusjami na temat czy AM powinna mieć Asystenta Pasa Ruchu, czy powinna uruchamiać się poprzez skrót z wyznaczoną trasą oraz innymi udogodnieniami, o których piszecie, że chcecie aby pojawiły się w nowych AM, proponuję ankietę, która być może wskaże, jakie zmiany byłyby dla Was najważniejsze.
Dałem 3 możliwości wyboru, bo uważam, że trzy ficzery są możliwe do wprowadzenia w kolejnej wersji, a z drugiej strony wiadomo, że wszyscy chcieli by mieć wszystko, więc muszę ograniczyć możliwość wyboru. Może ta ankieta stanie się wskazówką dla AM, co robić dalej.
Zdaję sobie sprawę z tego, że niektóre opcje wymagają większego zaangażowania sił i środków, niż inne, ale takie są prawa ankiety, a przynajmniej okaże się czy w ogóle na niektóre funkcje jest jakieś zapotrzebowanie.
Nie daję w ankiecie punktu o jakości map, bo wiadomo, że ma być najlepsza  :evil:, poza tym ZTCW to zajmuje się tym inny dział (firma) i nie koliduje to z wprowadzeniem nowych funkcji. Na temat map dam kolejną ankietę  :grin:

*

Dżeju

Odp: Jakie nowe funkcje w AM?
« Odpowiedź #1 dnia: Listopad 04, 2009, 18:10:17 »
Pikietaż, ograniczenia prędkości i dla piechura - te opcje należy rozwijać - reszta to zbędne bajery i bzdety.

*

Offline grzemach

• 269
    • Info Enterprise
  • Sprzęt: HTC TyTN II
« Odpowiedź #2 dnia: Listopad 04, 2009, 18:17:40 »
tylko ograniczenia prędkości

*

Offline Treker

• 756
« Odpowiedź #3 dnia: Listopad 04, 2009, 18:24:12 »
Pikietaż, ograniczenia prędkości i dla piechura - te opcje należy rozwijać - reszta to zbędne bajery i bzdety.

dla piechura ?

Ale ten program nazywa się AutoMapa  :grin:

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #4 dnia: Listopad 04, 2009, 18:33:03 »

dla piechura ?

Ale ten program nazywa się AutoMapa  :grin:

Z Asusem 636N bardzo dobrze spisuje się AutoMapa, natomiast z NavRadem Q1 jest do niczego.

*

Offline igab

• 1119
  • Sprzęt: Clarion Map780+AM6.6EU
« Odpowiedź #5 dnia: Listopad 04, 2009, 18:45:25 »
(...) z NavRadem Q1 jest do niczego.
Jak to czytać? Jest do niczego dla tras pieszych? Czy ogólnie do niczego?

*

Offline AdamMie

• 1033
  • Sprzęt: Asus 636N, NavRoad Q1, AM 6.10 _PL
« Odpowiedź #6 dnia: Listopad 04, 2009, 18:48:04 »
Dla niego "dla piechura ?"

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #7 dnia: Listopad 04, 2009, 19:06:40 »
"Automatyczne uruchamianie AM z zapamiętaną trasą ze skrótu (ikony)" - a gdzie niby miałby być ten skrót we wszelkiej maści urządzaniach opartych o win CE (np. tych pudełkowych z fabrycznie zainstalowana nawigacją)???

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #8 dnia: Listopad 04, 2009, 19:12:40 »
Na odblokowanych - np. na pulpicie. Na nieodblokowanych - funkcja niedostępna  :E

*

Offline iceneon

• 995
« Odpowiedź #9 dnia: Listopad 04, 2009, 19:13:32 »
Nie można mieć wszystkiego  :sleepy:

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #10 dnia: Listopad 04, 2009, 19:16:50 »
Na odblokowanych - np. na pulpicie. Na nieodblokowanych - funkcja niedostępna  :E

No właśnie, więc żaden producent softu nie wprowadzi funkcji tylko dla "wybranych", więc śmiało można ją wywalić z ankiety.

*

Offline mkursor

• **
  • 139
  • Sprzęt: HTC Desire HD
« Odpowiedź #11 dnia: Listopad 04, 2009, 19:40:42 »

No właśnie, więc żaden producent softu nie wprowadzi funkcji tylko dla "wybranych", więc śmiało można ją wywalić z ankiety.

To zamiast tego do ankiety można dodać:
"Czy producent powinien wywalić z Automapy funkcję Traffic Online?"
W końcu to funkcja dla wybranych, którzy w swoich urządzeniach mają możliwość korzystania z tego.

*

Offline sbi

• 592
  • Sprzęt: 6630, Tungsten T3, N73, GO930, 5800XM, HTC Hero
« Odpowiedź #12 dnia: Listopad 04, 2009, 19:44:11 »

Bez przesady, wybrani którzy mają odbiornik TMC korzystają z niego, inni nie w tym samym SW.

*

Offline RUKAT

• 2388
  • Sprzęt: POCO X3 NFC
« Odpowiedź #13 dnia: Listopad 04, 2009, 20:10:50 »
Widok rzeczywisty ?  :shock: :shock: :shock:   Taki to ja mam przez szybę  i tam się mam patrzeć jako kierowca a nie podziwiać jak ładnie odwzorowali na ekranie .Tyleż zbędne co i niebezpieczne.  Navi to ma być inteligentna mapa prowadząca do celu a nie telewizorek z filmikami
Nic tak nie cieszy jak seria z pepeszy ;o)

*

Offline jartro

• 555
  • Sprzęt: Auro S 6, AM EU aktualna, TomTom Go 6000, 6200
« Odpowiedź #14 dnia: Listopad 04, 2009, 20:50:36 »
Asystent pasa ruchu,zbieranie uaktualnionych danych i widok rzeczywisty  :ok:

*

Bilunia

« Odpowiedź #15 dnia: Listopad 05, 2009, 13:16:12 »
 :ok: Dobry pomysł.
Bardzo pouczająca ankieta, która powinna zakończyć wiele bezsensownych polemik.
Głosowałem na "Asystenta pasa ruchu" i "a'la TT MapShare".
Gdy wyświetliły się wyniki, zobaczyłem, że tego oczekuje zdecydowana większość.  :)

Gdyby pójść dalej i zapytać, kosztem jakiej dotychczasowej funkcji wprowadzić nową, stawiam na zdecydowane zwycięstwo budynków 3D (przecież większość to wyłącza na stałe).

*

Offline WWoytek

• 329
  • TomTom Go Mobile Android
  • Sprzęt: Xiaomi Redmi Note 4X
« Odpowiedź #16 dnia: Listopad 05, 2009, 14:13:01 »
Gdyby pójść dalej i zapytać, kosztem jakiej dotychczasowej funkcji wprowadzić nową, stawiam na zdecydowane zwycięstwo budynków 3D (przecież większość to wyłącza na stałe).

No nie byłbym taki pewny co do budynków 3D (ja mam aktywne) - może przeprowadzisz ankietę heheh  :grin: i okaże się, ze nie jest tak jak myślisz no i skąd wiesz że większość..... tzn. kto?

Ja bym dodał wizualizację mostów i wszelkiego rodzaju wielopoziomowych skrzyżowań/rozjazdów - widziałem takie w IGO
« Ostatnia zmiana: Listopad 05, 2009, 14:30:24 wysłana przez WWoytek »
->>>----TomTom-Go-Mobile---->

*

Offline akubit

• Ekspert GPS
  • 4001
« Odpowiedź #17 dnia: Listopad 05, 2009, 20:12:14 »
Ja bym dodał wizualizację mostów i wszelkiego rodzaju wielopoziomowych skrzyżowań/rozjazdów - widziałem takie w IGO

Tak, myślałem o tym, ale mi umknęło  :oops: Nie będę już dodawał, może przed następną wersją  :grin:

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #18 dnia: Listopad 07, 2009, 08:52:26 »
Problem budynków 3D jest w wypadku AM sztuczny.Komu nie pasuje-może wyłączyć.Niestety nie można włączyć asystenta pasa ruchu  :]

*

Offline MaDuch

• 1518
  • Sprzęt: HTC Touch HD2, SGS, HTC TouchPro, Asus 636
« Odpowiedź #19 dnia: Listopad 07, 2009, 09:57:13 »

A po co?? Widziałeś jak działa asystent pasa ruchu?? To on właśnie załatwia to o czym prawdopodobnie piszesz.

Bo mam nadzieję, że nie chodzi ci o widoki "z" i widoki "na" czyli doznania krajobrazowo-estetyczno-architektoniczne
Polecam Regulamin forum !!

*

Offline hmm

• **
  • 181
« Odpowiedź #20 dnia: Listopad 07, 2009, 10:27:11 »
Dla piechura

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #21 dnia: Listopad 07, 2009, 11:35:14 »
Zagłosowałem co prawda na "asystenta pasa ruchu" ale problem tak naprawdę jest zupełnie inny.
Mając do porównania z AM np. Destinatora 7 gdzie asystenta pasa ruchu nie ma, mogę powiedzieć, że taki asystent jest całkowicie zbędny pod warunkiem że widok drogi jest tak intuicyjnie i przejrzyście zrobiony jak to ma właśnie Destinator.
Problemem AM jest nie tyle brak asystenta pasa ruchu, co fakt, że na skomplikowanych, wielopasmowych skrzyżowaniach ten program W OGÓLE NIE POKAZUJE którędy jechać, co dla programu nawigacyjnego jest po prostu dyskwalifikujące.

Gdybym dziś mógł zakupić Destinatora 7 z mapami na poziomie AM to z w/w powodu  podziękowałbym Automapie za współpracę.

*

Offline promil

• **
  • 137
  • Sprzęt: F-S n560 + AM
« Odpowiedź #22 dnia: Listopad 07, 2009, 11:48:19 »
1. możliwość uruchamiania jednocześnie na PC i na PPC (przy jednej licencji).
2. działanie na Symbianie i Androidzie.
3. Asystent pasa ruchu

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #23 dnia: Listopad 07, 2009, 12:03:49 »
Widok rzeczywisty ?  :shock: :shock: :shock:   Taki to ja mam przez szybę  i tam się mam patrzeć jako kierowca a nie podziwiać jak ładnie odwzorowali na ekranie.

Masz rację! Ponadto do takich opcji to będziemy musieli niebawem PC-ta wozić w autku, z nie byle jaką kartą graficzną.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #24 dnia: Listopad 07, 2009, 12:12:29 »
Cóż, widać niektórzy woleliby ekran LCD zamiast przedniej szyby  :mrgreen:
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Dżeju

« Odpowiedź #25 dnia: Listopad 07, 2009, 12:25:32 »
To jest właśnie najbardziej przerażające  :terrified:  Co niektórzy chcą nawigację dla "MAŁPY". Broń Boże ruszyć własne szare komórki ... jeszcze się przegrzeją  :evil:

*

Bilunia

« Odpowiedź #26 dnia: Listopad 07, 2009, 12:48:35 »
To jest właśnie najbardziej przerażające  :terrified:  Co niektórzy chcą nawigację dla "MAŁPY". Broń Boże ruszyć własne szare komórki ... jeszcze się przegrzeją  :evil:

:ok: Super spostrzeżenie.
Niedawno była dyskusja o "konieczności" podziału Fotoradarów na prędkości. Wygrali Ci, którzy na odcinku pomiędzy znakiem ograniczenia prędkości, a sygnałem ostrzeżenia w AM, nie pamiętają do jakiej prędkości było ograniczenie. Więc powstało kilka nowych kategorii, do których zaczęto tworzyć stosowne ikony i dźwięki .... Z tego wniosek, że niektórzy wsiadając do samochodu, dają "wolne" swoim szarym komórkom. Tak też zapewne było w przypadku pana, który zaliczył zbiornik wodny - bo mu nawi nie powiedziała "za chwilę kąpiel - załóż płetwy".
Po tych argumentach nie zdziwią mnie już żadne pomysły.

*

Offline critu

• **
  • 240
  • REGULAMIN - AVATAR
  • Sprzęt: Asus P750 WM 6.1
« Odpowiedź #27 dnia: Listopad 07, 2009, 12:52:57 »
Tak też zapewne było w przypadku pana, który zaliczył zbiornik wodny - bo mu nawi nie powiedziała "za chwilę kąpiel - załóż płetwy".

He he pamiętam tą historię. Ale masz rację, już nie raz było tu pisane, że AM ma być pomocnikiem a nie jeździć za kierowcę.

*

Offline jartro

• 555
« Odpowiedź #28 dnia: Listopad 07, 2009, 19:45:36 »
A propos LCD zamiast szyby:na pewno doczekamy,że istotne informacje będą się na tejże przedniej szybie pojawiały.System taki od dawna jest w samolotach i wcześniej czy później wejdzie do standardów motoryzacji.Przedsmak mamy choćby w Peugeot 3008:wyświetlanie prędkości na przezroczystym ekranie poliwęglanowym: :grin:
« Ostatnia zmiana: Listopad 07, 2009, 19:51:50 wysłana przez jartro »

*

Offline emisiu

• Ekspert AutoMapa
  • 2362
« Odpowiedź #29 dnia: Listopad 07, 2009, 23:15:44 »
Problem budynków 3D jest w wypadku AM sztuczny.Komu nie pasuje-może wyłączyć.Niestety nie można włączyć asystenta pasa ruchu  :]

Problem wcale nie jest sztuczny, bo problemem jest to że twórcy map i aplikacji włożyli pewnie mnóstwo wysiłku (i pieniędzy) w praktycznie nieprzydatną funkcjonalność, zamiast w coś czego oczekują klienci (jak właśnie rzeczony asystent pasa ruchu).