czekam aż ktoś się wkurzy i zdradzi mi tajemnicę, którego trzeba usunąć.
Jest to problem, który często dręczy i mnie.
Bo, faktycznie, istnieje mnówsto dubli i moderator staje przed dylematem - który usunąć, czy poprawiać samemu, czy zlecić poprawki/uzupełnienie autorowi, komu należy się pierwszeństwo w autorstwie tego punktu, czy bardziej istotna jest wcześniejsza data zgłoszenia, czy też kompletność informacji wymaganych w opisie kategorii, czy bardziej istotny jest dobry opis ale niezgodny z formatem (np. nr telefonu), czy może opis bardzo ubogi, ale idealnie trzymający się nowych zasad (np. tylko numer telefonu, ale bez adresu). Itd., itp.
W dodatku nie wiem, czy MIPLO zalicza autorowi zgłoszenia nawet jeśli zostaną one wycięte przez osobę upoważnioną, czy takie wykasowane zgłoszenie tzw. MIPLO-mili nie daje? Jeśli to drugie, to wycinanie musi czasem rodzić pretensje osób zgłaszających, bo np. w przeciwieństwie do innego zgłaszającego nie zamieściły istotnej informacji, że w opisywanym barze najsmaczniejsze są bliny. Ale podały wszystkie inne, przydatne, a raczej niezbędne dane. Czyli - włożyły jakąś pracę, która powinna być zapremiowana.
Inną, podobną sprawą są opinie o zgłoszeniach - przydatne, nieprzydatne, etc. Obserwuję czasem, że zgłaszający proponuje dość istotną zmianę, która jest zaakceptowana, ale z opinią: "mało przydatne". Czuję w takich zabiegach jakąś nutkę osobistych relacji zgłaszający-moderator, przed czym przestrzegam i chciałbym się w tej sprawie mylić co do diagnozy.
To nie jest łatwe zadanie - moderowanie, o czym nie mają zwykle pojęcia ci, którzy ograniczają się do sarkania, że już wrzesień, niedługo jesień, a baza wciąż niekompletna.
Gwarantuję, że gdyby wszystkie zgłoszenia punktów czy poprawek były zgodne z regułami, to baza miałaby pewnie nie więcej, niż 1% braków w stosunku do mobilne.net.