Dlaczego tyle ludzi wiesza psy na AM??? Pora na plusy...

• 241 Odpowiedzi
  • 32290 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #180 dnia: Grudzień 09, 2006, 08:48:10 »
Cytat: "jacol"
Kwieto, jak ludzie piszą że w najnowszej mapie TTN brakuje całej masy miejscowości to reakcją jest komentarz o nieistotnych pipidówach.

Niezupelnie. Napisalem, ze brak sieci drogowej w "Pipidowkach" nie uniemozliwia nawigacji jako takiej (bo do samej Pipidowki program mnie zaprowadzi). I ze od uzytkownika zalezy czy bardziej potrzebuje numeracji w Pipidowce, czy bardziej potrzebuje dobrze dzialajacego softu na trasach przelotowych (Tu TT wygrywa, chocby przez dzialajaca opcje trasy "krotkiej" i inne), oraz w duzych miastach (Tu znowu TT wygrywa, bo na mapach ma mniej bledow - a przynajmniej mial na etapie porownywania map "r" z mapami v63x)

No to piszę o głównej drodze, którą olbrzymia ilość samochodów podróżuje z przejścia w Świecku w stronę Wrocławia i Śląska. Przykład rond w Nowej Soli dałem jedynie ze względu na nagromadzenie błędów na krótkim odcinku drogi, uwierz że najróżniejszych niedokładności jest znacznie więcej.

Wierze. Tak samo jak wiecej ich jest w Automapie - np. te dwa screeny ktore podalem wyciagnalem po prostu z watku o mapach "w". Bylo tam wiecej uwag "pisanych" - a i to na pewno nie sa wszystkie "usterki" jakie tych map dotycza. Sam niestety nie mam mozliwosci porownania - z AM (ze wzgledu na klopoty z samym programem - wolna i nieprzewidywalna prace) pozegnalem sie po kilku tygodniach testowania. W moim przypadku bardziej liczyla sie stabilnosc i "zaufanie" ktore moge miec do programu, niz lepsze pokrycie drog. Dlatego z dwoch opcji:
- lepsze mapy + kiepski program
- dobry program + gorsze mapy
wybralem te druga. Nie twierdze ze jest to optymalny wybor dla kazdego.

Wiem że ciężko się porównuje jakość map, bo trudno tu o ilościowe analizy. Jednak w przypadku map TTN i AM IMHO trudno mówić w ogóle o porównywalności obu produktów. Przecież na mapie TTN są potężne dziury. Spojrzyj na wschodnią część kraju, przyjrzyj się takim miastom jak Jasło, Sanok, Krosno. Przecież to jakiś żart chyba?

Tyle ze AM ma takie same dziury w innych rejonach.
Jaslo, Sanok, Krosno - to miasta liczace po okolo 40 tys. mieszkancow.
Wyszkow - Ciechanow - miasta miedzy 30 a 50 tysiecy.
Te pierwsze jak rozumiem w AM sa (wraz z numeracja?), a w TT - zaleznie od miasta, w kazdym razie na mapie ktorej uzywam teraz sa glowne ulice (nie sprawdze teraz najaktualniejszych map, bo mam je zarejestrowane na inne urzazdenie)
Z kolei te drugie nie maja w AM numeracji  domow - a przeciez Ciechanow to byle miasto wojewódzkie, w ktorym funkcjonuja 2 uczelnie wyzsze. W TT w ciechanowie numeracja jest - owszem, dopiero w najnowszych mapach, ale jest...

BTW, w Toruniu (jedno z dwoch najwiekszych miast w woj. W-Mazurskim) numeracja domow pojawila sie dopiero we wrzesniu tego roku (dane na podstawie watku Nowa wersja 3.9.7.1 i mapy w wersji "u" i wypowiedzi z 17wrzesnia: "Ale np. Toruń ma już pięknie działającą numerację budynków").
Wiec ja sie pytam - jesli w AM jeszcze trzy miesiace temu numeracji domow nie mialy miasta o ludnosci powyzej 200 tysiecy mieszkancow, to czy jest to jakis zart?

Jeszcze jedno - od jakiegos czasu pytam o odcinek drogi Radocyna-Krempna, biegnacy przez (nieistniejaca) Nieznajowa i Czarne. Jest to podla droga, ale tzw, droga "publiczna" o statusie drogi miedzywojewodzkiej. W AM tej drogi nie ma, mimo ze podawany przez Aqurat kilometraz siatki drogowej ktory pokrywaja ich mapy jest o jakies 30% wiekszy od ilosci wszystkich drog publicznych w Polsce podawany przez GUS. Znowu sie zapytam - to jakis zart?

I czy przypadkiem w takim ukladzie, uzytkownikom map AM wierzacym w dokladnosc jej map nie nalezaloby, jak to ujales: "pogratulowac dobrego samopoczucia"?

O porównywalności to można mówić w przypadku GPMapy i AM. I tu rzeczywiście można się spierać co jest lepsze i gdzie.
Ale TTN w wersji 660 to, wybacz, dalej wstępna przymiarka.

To jak mam skomentowac to co opisalem powyzej - Ze AM w niektorych miejscach przestala sie przymierzac dopiero w ostatnim kwartale (Torun), a do niektorych miejsc przymierza sie do tej pory?

Podkreslilem wyzej - nie twierdze ze mapy TeleAtlasa sa rownie dobre (jesli idzie o wielkosc pokrycia) jak mapy Geosystems. Twierdze tylko, ze przewaga map wykorzystywanych w AM juz teraz staje sie coraz mniejsza, a w niektorych rejonach (jak pijak do plota wracam do numeracji w Ciechanowie) to AM ma gorsze odwzorowanie.
Miejsc takich jak ow Ciechanow jest pewnie wiecej - niestety nie dysponuje AM zeby moc to sprawdzic.

Nie wiem skąd są te mapy ale u mnie v3w wygląda trochę inaczej. Tego drugiego screena w żaden sposób nie udało mi się uzyskać, może to jakieś błędy z bety?

Moze. A ten pierwszy screen? :")
A droga miedzywojewodzka o ktorej wspomnialem powyzej?
A torowisko w Katowicach traktowane jako droga? (odsylam do watku o mapach "W")

Juz kiedys pisalem - bledy akurat sa problemem KAZDEJ mapy. Zawsze znajdzie sie jakies przeoczenie. I licytowanie sie na bledy tak naprawde nie ma sensu. chyba ze bledy sa razace w jednym produkcie a w drugim sa to drobiazgi. Tyle ze akurat w przypadku porownan AM i TT nie mamy do czynienia z taka sytuacja.

Powtorze - dla mnie jest kuriozalne ze numeracje domow ma Wachock, a jeszcze do Wrzesnia 2006 nie mial jej 20 krotnie wiekszy od niego Torun.
Takie "kwiatki" oznaczaja dla mnie, ze przewaga map uzytywch w AM nad tymi ktorymi dysponuja inne programy (czyli najczesciej produkty TeleAtlasa i Navteq) nie jest az tak oczywista.
De facto juz teraz nalezaloby sprawdzac, ktore rejony w jakim programie sa odwzorowane lepiej. Bo wychodzi na to, ze np. "taksowkarz z Ciechanowa" bedzie mial wiecej pozytku z TomToma niz z Autpmapy.
A ile jest jeszcze takich miast?

Dopisek:
Pisales o Jasle, Krosnie, Sanoku - sprawdzam sobie na www.mapa.szukacz.pl - i zadne z tych miast (40 tysiecznych!) nie ma numeracji!
Wiem ze mapy na www sa przestarzale (swoja droga to barzdzo ciekawa polityka producenta), ale czyzby rowniez na mapach "w" tej numeracji nie bylo? Znowu Cie zacytuje: "to jakis zart"?
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
  • Sprzęt: iPhone 4s, iPad 2
« Odpowiedź #181 dnia: Grudzień 09, 2006, 09:47:30 »
Cytat: "kwieto"
Jest to podla droga, ale tzw, droga "publiczna" o statusie drogi miedzywojewodzkiej.

Kwieto początkowo myślałem, że piszesz bzdury przez pomyłkę, no ale tak często to powtarzasz, że to chyba pomyłka nie jest.
Mówisz, że jest to droga "publiczna" (tego cudzysłowiu to już zupełnie nie rozumiem), tylko, że w Polsce poza drogami wewnętrznymi (osiedlowymi), parkingami i podjazdami wszystkie pozostałe są drogami publicznymi!! A czy istnieje jakikolwiek program posiadający wszystkie drogi publiczne?
A teraz jeszcze wyjaśnij, co to jest "droga międzywojewódzka", bo zwyczajnie takiej kategorii dróg w Polsce nie ma!
Zgodnie z przepisami mamy tylko:
drogi krajowe – klasy: A (autostrady), S (drogi ekspresowe), GP (drogi ruchu przyspieszonego) i wyjątkowo G (główne)
drogi wojewódzkie – klasy G (główne), Z (zbiorcze) i wyjątkowo GP (drogi ruchu przyspieszonego)
drogi powiatowe – klasy G (główne), Z (zbiorcze) i wyjątkowo L (lokalne)
drogi gminne – klasy L (lokalne), D (dojazdowe) i wyjątkowo Z (zbiorcze).

Po sprawdzeniu w atlasie Twoja "droga międzywojewódzka" okazała się być drogą gminną o klasie D (na odcinku Radocyna - Nieznajowa) i klasie L na pozostałym odcinku.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #182 dnia: Grudzień 09, 2006, 10:05:31 »

Pisales o Jasle, Krosnie, Sanoku - sprawdzam sobie na www.mapa.szukacz.pl - i zadne z tych miast (40 tysiecznych!) nie ma numeracji!

Ciekawe, ze są to dla Jasło to miasto 40 tysięczne  :surprised:
Cała gmian Jasło liczy 16 282 osoby. No to wyjaśnij mi jak samo miasto może mieć 40 tys.??? Czyżbyś znowu manipulował faktami?? Tak jak wyżej dając screeny z wersji map beta, aby udowodnić nielogiczność AM.

W Krośnie numeracja jest. W Sanoku (istotnie 40 tysięcznym) - nie.

Tylko, nie wiem na co to jest argument. Ważniejsze jest aby mapy miały pełną siatkę ulic (z nazwami) niż numery domów.
No ale skoro tak chcesz się pobawić, to propunuję Ci wyznaczenie drogi do:
Urzędu Skarbowego w Gryfinie (ul. Szczecińska 24)
Sądu Rejonowego w Gryfinie (ul. Grunwaldzka 2).

Oj. Sorki. Zapomniałem, że nie masz Gryfina w TTN. A właściwie masz, tylko, że Gryfino (ponad 30 tys. mieszkańców) jest jedynie kropką na mapie. Tak przynajmniej było, jak rozstałem się z TTN z powodu braków mapy uniemożliwiających nawigację.

Tylko, że cała ta dyskusja i nasze argumenty są zupełnie nie na temat!! Bo nie rozmawiamy o wyższości jednego programu nad drugim.

A co do plusów AM. Umożliwia mi bezproblemowy dojazd do każdego urzędu i sądu w zachodniopomorskim, co zdecydowanie skraca mi czas załatwiania spraw. I dlatego mam AM i się jej nie pozbędę.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #183 dnia: Grudzień 09, 2006, 10:11:25 »
Cytat: "ajed"
Po sprawdzeniu w atlasie Twoja "droga międzywojewódzka" okazała się być drogą gminną o klasie D (na odcinku Radocyna - Nieznajowa) i klasie L na pozostałym odcinku.

Juz tlumacze. Podkreslam ze to droga publiczna, bo wg danych AM maja wieksze pokrycie drog, niz ilosc drog publicznych ktore podaje GUS (tak okolo 30%). Wnioskuje stad, ze AM powinna miec wszystkie drogi publiczne + iles drog prywatnych (rozumiem ze stad wynika te 30% sieci drogowej wiecej)

Jesli idzie zas o opis drogi jako "miedzywojewodzka" - to jest to byc moze lokalne okreslenie dotyczace waznosci drogi. W kazdym razie, owa "miedzywojewodzkosc" drogi (i waznosc dla lokalnego ruchu) uniemozliwila jej zamkniecie przez dyrekcje Magurskiego Parku Narodowego, przez ktorego tereny ta droga biegnie, a co owa dyrekcja probowala uskutecznic pare lat temu.

Pamietaj ze zawsze podkreslam iz jest to droga bardzo podlej jakosci (do tego w zeszlym roku zmyla ja woda i szczerze mowiac nie wiem jaki jest jej obecny stan - odbudowano, czy wytyczono objazd?) Dosc powiedziec, ze AM ja czesciowo ma (prawie do zbiegu Wisloki i Zawoi) - czyli akurat na tym odcinku ktory zmyla woda :"P Nie ma natomiast jak najbardziej przejezdnego kawalka ktory jest dalej - od skrzyzowania Wisloki i Zawoi do Czarnego i dalej do Radocyny. Nawiasem mowiac, na tym odcinku (Nieznajowa-Czarne) do drogi dochodza rowniez dwie drogi z Wolowca - ktorych rowniez w AM sa tylko kawaleczki.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #184 dnia: Grudzień 09, 2006, 10:22:46 »
Ciekawe, ze są to dla Jasło to miasto 40 tysięczne  :surprised:
Cała gmian Jasło liczy 16 282 osoby. No to wyjaśnij mi jak samo miasto może mieć 40 tys.??? Czyżbyś znowu manipulował faktami?? Tak jak wyżej dając screeny z wersji map beta, aby udowodnić nielogiczność AM.

http://www.wiw.pl/geografia/miasta/termin.asp?et=m_00218
http://pl.wikipedia.org/wiki/Jasło

Dkladnie 39 000 mieszkancow, wg danych "slownika miast polskich" i 37 805 wg danych Wikipedii

Kto manipuluje faktami?

W Krośnie numeracja jest. W Sanoku (istotnie 40 tysięcznym) - nie.

Tylko, nie wiem na co to jest argument. Ważniejsze jest aby mapy miały pełną siatkę ulic (z nazwami) niż numery domów.

Wiesz, jesli ktos sie chwali, ze ma cala siatke drogowa Polski +kilka-kilkadziesiat tysiecy km drog prywatnych, dane adresowe w miejscowosciach 10 tysiecznych, to spodziewalbym sie, ze rowniez w duzych miastach, bedacych niewatpliwie regionalnymi centrami, rowniez ta numeracja bedzie?

TomTom mowi, ze jego siec drogowo-adresowa obejmuje 34% pokrycia kraju i swiadomosc tego ma kazdy jego uzytkownik. Natomiast AM prezentuje sie jakby miala wszystko, a w istocie nawet 200 tysieczne miasta (Torun) zostaly dodane na przestrzeni ostatniego kwartalu...

No ale skoro tak chcesz się pobawić, to propunuję Ci wyznaczenie drogi do:
Urzędu Skarbowego w Gryfinie (ul. Szczecińska 24)
Sądu Rejonowego w Gryfinie (ul. Grunwaldzka 2).

Zrobie to, jak mi pokazesz screena z AM w ktorym pokazesz mi w ktorym miejscu Ciechanowa jest ul. Batalionow Chlopskich 12 :"))

Oj sorki. Zapomnialem ze byle miasta wojewodzkie w AM siatki numerowej nie maja...

Tylko, że cała ta dyskusja i nasze argumenty są zupełnie nie na temat!! Bo nie rozmawiamy o wyższości jednego programu nad drugim.

Niezupelnie. Rozmawiamy o plusach, a wlasciwie ich watpliwosci. Ja wlaczylem sie w watek bo uznalem spora czesc "plusow" podanych przez autora watku nie jest de facto plusami bo inne programy do nawigacji dysponuja identycznymi opcjami.
Rowniez przestaja byc "plusem".

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #185 dnia: Grudzień 09, 2006, 10:24:09 »
Dosc powiedziec, ze AM ja czesciowo ma (prawie do zbiegu Wisloki i Zawoi) - czyli akurat na tym odcinku ktory zmyla woda :"P Nie ma natomiast jak najbardziej przejezdnego kawalka ktory jest dalej - od skrzyzowania Wisloki i Zawoi do Czarnego i dalej do Radocyny.

Czyli zagadka wyjaśniona. Droga na AM istnieje dokładnie na tych odcinkach, które mają klasę L. Odcinki o klasie D nie zostały oznaczone.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #186 dnia: Grudzień 09, 2006, 10:32:08 »
Dkladnie 39 000 mieszkancow, wg danych "slownika miast polskich" i 37 805 wg danych Wikipedii

Kto manipuluje faktami?

Ciekawe  :mysli:
Ja dane wziąłem ze strony internetowej Jasła. Z tym, że dopiero teraz zauważyłem, że to nie to Jasło  :S
Przepraszam za pomyłkę.
Wiesz, jesli ktos sie chwali, ze ma cala siatke drogowa Polski +kilka-kilkadziesiat tysiecy km drog prywatnych, dane adresowe w miejscowosciach 10 tysiecznych, to spodziewalbym sie, ze rowniez w duzych miastach, bedacych niewatpliwie regionalnymi centrami, rowniez ta numeracja bedzie?

Być powinna. Tu się zgadazmy. Tylko, że ja mogę przejść 20 metrów szukając właściwego numeru (choć i tak jeżdże "po urzedach" więc na każdej ulicy łatwo urząd wypatrzeć).
Zrobie to, jak mi pokazesz screena z AM w ktorym pokazesz mi w ktorym miejscu Ciechanowa jest ul. Batalionow Chlopskich 12 :"))

Oj sorki. Zapomnialem ze byle miasta wojewodzkie w AM siatki numerowej nie maja...

Ty naprawdę nie widzisz różnicy między brakiem numerów domów, a brakiem całej siatki ulic  :terrified:

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #187 dnia: Grudzień 09, 2006, 10:40:52 »
Cytat: "kichu1979"
Z calym szacunkiem, ale AM chodzi najwolniej ze wszystkich produktow nav z ktorymi mialem do czynienia (iGo, TT, Desti) i to na N560 (6xx Mhz procek).

Oczywiście, że tak. I ja tego nie kwestionuję. Z tym, że na szybkim pockecie powolność AM nie przekreśla jej używania jako nawigacji. Na wolnym pocketcie (typu Wizard) przestaje sobie radzić kompletnie. A zatem powód dla którego Am nie przeprowadziła prawidłowo rekalkulacji, to nie tylko jej wina, ale również słabego sprzętu.
A to, że tak być nie powinno - to już inna para butów.

Dziwne,bo ja uzywam Wizarda i jakos nie narzekam na szybkosc, no chyba ze ktos nie zamyka programow w tle, to rzeczywiscie muli.
Rekalkulacja trasy tez nie jest tragiczna od 5-20 sek.
Mimo,ze nie jestem zwolennikiem tego programu, to uwazam ze co poniektorzy przesadzaja z powolnoscia AM albo po prostu powinni przeczytac instrukcje obsługi swojego PDA.

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #188 dnia: Grudzień 09, 2006, 10:45:57 »
Cytat: "niepokorny666"
Dziwne,bo ja uzywam Wizarda i jakos nie narzekam na szybkosc, no chyba ze ktos nie zamyka programow w tle, to rzeczywiscie muli.
Rekalkulacja trasy tez nie jest tragiczna od 5-20 sek.

Owszem na krótkiej trasie. Wyznacz trasę ponad 600 km, zjedź z trasy, to się zacznie. Choć też zależy w którym miejscu zjedziesz, gdyż rekalkulacja odbywa się do, jak to określono, "pierwszego punktu węzłowego". Problem się zaczyna, jak zjedziesz w takim miejscu (np. kilka razy "pod rząd" że program przeprowadzi rekalkulację całej trasy. A to jednak czasem trwa.
Cytat: "niepokorny666"
Mimo,ze nie jestem zwolennikiem tego programu, to uwazam ze co poniektorzy przesadzaja z powolnoscia AM albo po prostu powinni przeczytac instrukcje obsługi swojego PDA.

Zgadzam się. Program "demonem szybkości" nie jest, ale z powodzeniem można go używać. Choć trzeba przyznać, że są od niego lepsze.

*

Jinks

« Odpowiedź #189 dnia: Grudzień 09, 2006, 11:13:30 »
Wiec ja sie pytam - jesli w AM jeszcze trzy miesiace temu numeracji domow nie mialy miasta o ludnosci powyzej 200 tysiecy mieszkancow, to czy jest to jakis zart?

Opole w którym mieszkam ma ze 130 tyś(nie liczę studentów z innych województw, których mieszka tu podobno 20 tyś.-zresztą to akurat nieistotne, nie bedę sie kłócił o ilość co do głowy) i ,co niewiarygodne wręcz,ma szczegółową numeracje już chyba od roku lub ponad.
Zresztą,gdyby jej nie miało wówczas bym jej nie kupił. To była pierwsza rzecz jaką sprawdziłem przed kupnem,bo po co mi mapa bez planu mojego miasta (nawet jeśli je dobrze znam, bo przecież czasem trzeba ją komuś zademonstrować  :))  :))  )
To tak na marginesie dodaję. ;)

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #190 dnia: Grudzień 09, 2006, 11:46:58 »
kwieto z uporem maniaka powołuje się na serwis mapa.szukacz.pl, wiedząc doskonale o tym, że dane tam zawarte są przestarzałe. To chyba jakaś obsesja.  :terrified:

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #191 dnia: Grudzień 09, 2006, 12:33:47 »
Cytat: "dabek0312"
kwieto z uporem maniaka powołuje się na serwis mapa.szukacz.pl, wiedząc doskonale o tym, że dane tam zawarte są przestarzałe. To chyba jakaś obsesja.  :terrified:

Ty zas, z uporem maniaka czytasz tylko polowe moich wypowiedzi:
Napisalem przeciez:

Wiem ze mapy na www sa przestarzale (swoja droga to barzdzo ciekawa polityka producenta), ale czyzby rowniez na mapach "w" tej numeracji nie bylo?

I okazalo sie, ze na mapach "w" w Sanoku numeracji nie ma... a w Jasle?

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #192 dnia: Grudzień 09, 2006, 13:26:26 »
Przepraszam za pomyłkę.

No problem. A wlasciwe Jaslo numeracje ma?

Ty naprawdę nie widzisz różnicy między brakiem numerów domów, a brakiem całej siatki ulic  :terrified:

Widze, widze...
Tyle ze dla mnie szokujace jest, ze program ktory sie chwali jakie to duze pokrycie sieci drogowej ma i jakia to ma szeroka baze adresowa ma braki w takich miejscach - przeciez wszystkie wymienione miasta to sa mozna powiedziec - glowne miasta regionu. Dla mnie szokiem jest to, ze Wachock numeracje adresowa ma, a Sanok i Ciechanow jej nie maja (a Torun otrzymal ja 3 miesiace temu).
Jak napisalem - nikt przy zdrowych zmyslach nie kwestionuje tego, ze AM ma per saldo lepsze pokrycie. Jednak "dziury" w pokryciu AM sa w takich miejscach w ktorych naprawde bym sie ich nie spodziewal. Az sprawdze (mam gdzies mapy do TT v5xx), czy tam byla juz numeracja Torunia, czy jeszcze nie.
Powtorze - dla mnie szokiem jest, ze na mapie z 34% pokrycia sa miejsca lepiej zrobione niz na mapie, ktora wg slow producenta, powinna miec ponad 90% pokrycia (mowimy o siatce drogowo-adresowej)

BTW - co do owej felernej drogi miedzy Nieznajowa a Czarnym - to ze ma klase "D" nie zmienia faktu ze jest to droga publiczna, ktora powinna byc zaznaczona. Zwlaszcza ze pozwala na zaoszczedzenie kilkunastu-kilkudziesieciu km objazdu. I np. w slawetnych mapach EasternEurope, dostepnych dla TT, jest jak najbardziej umieszczona.

Jinks Opole numeracje ma rowniez w TomTomie, wiec zadna rewelacja... tym bardziej dziwne ze Torun jej do niedawna nie mial (a mial ja Wachock)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #193 dnia: Grudzień 09, 2006, 13:32:37 »
A wlasciwe Jaslo numeracje ma?

Faktycznie nie napisałem  :huh:
W Jasle tez nie ma.

BTW - co do owej felernej drogi miedzy Nieznajowa a Czarnym - to ze ma klase "D" nie zmienia faktu ze jest to droga publiczna, ktora powinna byc zaznaczona. Zwlaszcza ze pozwala na zaoszczedzenie kilkunastu-kilkudziesieciu km objazdu. I np. w slawetnych mapach EasternEurope, dostepnych dla TT, jest jak najbardziej umieszczona.

Tu się zgodze, ale tylko w połowie. Droga istotnie powinna być, choć są ważniejsze, ktore należąłoby oznaczać w pierwszej kolejności.
Nie zgadzam się jednak z twierdzeniem, że "pozwala na zaoszczedzenie kilkunastu-kilkudziesieciu km objazdu". Droga tej kategorii ma służyć wyłącznie dojazdowi do miejscowości do której prowadzi (zresztą stąd nazwa "drogi dojazdowe"). Z założenia drogi te nie są przystosowane dla ruchu "objazdowego", stąd nawet nawigacja posiadająca te drogi nie powinna przez nie wyznaczać tras.

*

Offline dabek0312

• **
  • 213
  • Sprzęt: HTC Touch PRO
« Odpowiedź #194 dnia: Grudzień 09, 2006, 13:54:51 »

Ty zas, z uporem maniaka czytasz tylko polowe moich wypowiedzi:
Napisalem przeciez:

Wiem ze mapy na www sa przestarzale (swoja droga to barzdzo ciekawa polityka producenta), ale czyzby rowniez na mapach "w" tej numeracji nie bylo?

I okazalo sie, ze na mapach "w" w Sanoku numeracji nie ma... a w Jasle?

Skoro wiesz (i wie to większość z nas) to po kiego grzyba powołujesz się na te dane ?

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #195 dnia: Grudzień 09, 2006, 13:55:31 »
Powtorze - dla mnie szokiem jest, ze na mapie z 34% pokrycia sa miejsca lepiej zrobione niz na mapie, ktora wg slow producenta, powinna miec ponad 90% pokrycia (mowimy o siatce drogowo-adresowej)

Hę??
A to skąd znowu??
Owszem AM się chwali, ale wysarczy przeczytać ze zrozumieniem,
żeby się nie dziwić, że Jasło czy Ciechanów nie mają numeracji domów:
"AutoMapa podwoiła ilość szczegółow w mapach w ciagu 2-lat!
1.6 mln budynków, 1.2 mln punktowych adresów, "

ATPO
nie wiem skąd masz info o Wąchocku, pewnie od burmistrza ;-P
bo ja na mapach v3w nijak numeracji domów nie widzę.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #196 dnia: Grudzień 09, 2006, 14:27:46 »
Cytat: "nocny_m"

Hę??
A to skąd znowu??
"AutoMapa podwoiła ilość szczegółow w mapach w ciagu 2-lat!
1.6 mln budynków, 1.2 mln punktowych adresów, "

Moze sie myle, ale z tego co pamietam, przy okazji map "u" AM podawala informacje ze do "obskoczenia" sostalo jeszcze tylko kilkadziesiat planow miast - i myslalem ze chodzi o takie miasteczka po 10 tys mieszkancow - a nie 50-cio tysieczniki :")

ATPO
nie wiem skąd masz info o Wąchocku, pewnie od burmistrza ;-P
bo ja na mapach v3w nijak numeracji domów nie widzę.

Jak to skad?
Z watku w ktorym piszemy:

Cytat: "niezawodny"

No dobrze, miało być o plusach, których rzekomo inteligentni ludzie, którzy się tu wypowiadają nie widzą.
Więc teraz będzie prosty test na inteligencję i zarazem odpowiedź na pytanie czy AM ma "jakieś" plusy i czy na takie plusy można liczyć u konkurencji?;
Chcemy zrobić następującą trasę:
start: Włoszczowa, ul. Piłsudskiego
przez: Pacanów
do: Wąchock, ul. Wojska Polskiego 2
Dla jasności dodam że chodzi o miejscowości leżące w obrębie jednego województwa czyli z pewnością ludzie takie trasy pokonują.

Pytania:
1. Który z istniejących na rynku programów w ogóle wytyczy jakąkolwiek trasę?
2. Który z istnięjących na rynku programów zaproponuje dojazd do w/w miejscowości drogami lokalnymi, czyli jako trasę szybką bądź krótką?

Oto prawidłowa odpowiedź nr 1 - AutoMapa.

Rozumiem wiec, ze de facto AutoMapa nie wyznaczy prawidlowo trasy (bo nie znajdzie adresu na ulicy Wojska Polskiego 2), czyli "prawidlowa" odpowiedz podana przez Niezawodnego mija sie z prawda?
Ewentualnie na ulice WP 2 dojedziemy, ale na Kosciuszki 5 (o ile taka w Wachocku istnieje) to juz nie bardzo?  :D
Czyli pod tym wzgledem TomTom stoi na zblizonym poziomie - bo trase da sie wytyczyc, ba - nawet na conajmniej 3 sposoby (tyle sprawdzilem), a w OBU programach brak numeracji ]:>

A ja, jak idiota, wierzylem ze skoro Niezawodny podal przyklady akurat tych miast, to znaczy ze jest w nich pelna siatka adresowa...

To w koncu jak jest z ta numeracja w Automapie - wiemy ze "duze" (pow. miliona) miasta ja maja, domniemujemy ze 100-tysieczniki tez ja maja, wiemy ze z 50-tysiecznymi bywa roznie... a mniejsze?
Np. Widnichowska 18 lub Lipowa 5 w Ostrowi Mazowieckiej?

Przeciez cala dyskusja na temat map wziela sie z tego, ze AM miala umozliwiac nawigacje "drzwi-w-drzwi" praktycznie bez problemu w calej Polsce, w przeciwienstwie do programow konkurencji. A teraz sie okazuje, ze w AM nawigacja "drzwi-w-drzwi" tez jest niewykonalna.

(zaznaczam - wiem ze mapy AM maja wieksze pokrycie od Teleatlasa czy Navteq i tego nie kwestionuje. Chodzi mi natomiast o to, ze z tego co widze, przewaga AM pod tym wzgledem jest zdecydowanie wyolbrzymiana)

Skoro wiesz (i wie to większość z nas) to po kiego grzyba powołujesz się na te dane ?

Bo innych nie mam. AM nie uzywam, a firma Aqurat nie bardzo dba o to by na podstawie map ktore firmuje w sieci bylo widac jaki jest aktualny status - moze to czesc polityki marketingowej? (pt. ogladamy mapy na www, a jako ze wiemy iz sa przestazale, kupujemy soft liczac ze znajdziemy w nim mapy ktorych oczekujemy - producent ma kase, a klient jak nie znajdzie danych ktorych oczekiwal to jego problem)

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
  • Sprzęt: LOOX 720 + GNS 5843
Numeracja domow w Ciechanowie
« Odpowiedź #197 dnia: Grudzień 09, 2006, 14:57:20 »

Nie znam wprawdzie Ciechanowa, ale tam sa przeciez numery domow:

Pozdrawiam
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
Re: Numeracja domow w Ciechanowie
« Odpowiedź #198 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:06:52 »
Cytat: "PeDeA"

Pozdrawiam

Przecież to są mapy z i-GO  :surprised:

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
Re: Numeracja domow w Ciechanowie
« Odpowiedź #199 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:08:34 »

Pozdrawiam

Przecież to są mapy z i-GO  :surprised:

Zgadza sie.
Pozdrawiam PeDeA

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #200 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:11:55 »
PeDeA
No to już zupełnie nie rozumiem. Co ma I-Go do AM?

kwieto
Wąchock nie ma numeracji budynków w AM.

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #201 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:22:50 »
PeDeA
JESTEŚ BOSKI  :))

Na zdanie, że w AM nie ma w Ciechanowie numeracji domów
odpowiadasz, że są i w wrzucasz screen z zupełnie innego programu,
na którym  ... numeracji też nie ma   :D  :lol:  :E

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #202 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:26:48 »
nocny_m
I-Go ma numerację, tylko jej nie wyświetla  :D

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #203 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:29:15 »
No to po jakie licho ten screen?
Jak to się na do dowodów rzeczowych?;-)

*

Offline ajed

• 6004
    • Strona prywatna
« Odpowiedź #204 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:30:27 »
No to po jakie licho ten screen?
Jak to się na do dowodów rzeczowych?;-)

Mnie nie pytaj. Sam tego nie rozumiem.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #205 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:32:02 »
kwieto
Wąchock nie ma numeracji budynków w AM.

A-cha. Coz, w takim razie post Niezawodnego zostawie bez komentarza, choc cisnie sie on na usta... :/

*

Offline PeDeA

• **
  • 239
« Odpowiedź #206 dnia: Grudzień 09, 2006, 15:35:32 »
PeDeA
JESTEŚ BOSKI  :))

Na zdanie, że w AM nie ma w Ciechanowie numeracji domów
odpowiadasz, że są i w wrzucasz screen z zupełnie innego programu,
na którym  ... numeracji też nie ma   :D  :lol:  :E

Dziekuje !

Ale chcialem tylko potwierdzic wypowiedz kolegi kwieto:

Takie "kwiatki" oznaczaja dla mnie, ze przewaga map uzytywch w AM nad tymi ktorymi dysponuja inne programy (czyli najczesciej produkty TeleAtlasa i Navteq) nie jest az tak oczywista.

.....

Podkreslilem wyzej - nie twierdze ze mapy TeleAtlasa sa rownie dobre (jesli idzie o wielkosc pokrycia) jak mapy Geosystems. Twierdze tylko, ze przewaga map wykorzystywanych w AM juz teraz staje sie coraz mniejsza, a w niektorych rejonach (jak pijak do plota wracam do numeracji w Ciechanowie) to AM ma gorsze odwzorowanie.

Numeracja jest, ale ukryta. Nie ma odwzorowanych budynkow, ale po podaniu numeru domu tam jest ustalony cel. Kolega ajed ma racje.

Pozdrawiam
Pozdrawiam PeDeA

*

Jinks

« Odpowiedź #207 dnia: Grudzień 09, 2006, 16:59:53 »
A ja dla odprężenia i rozładowania sytuacji walnę offtopa. Otóż chciałbym bardzo serdecznie podziękować producentowi AutoMapy za to, iż przed dwiema godzinami przysłał mi maila,że są już dostępne nowe mapy. Wprawdzie są już od paru dni, ale twórcy AM i tak popisali się niesamowitym wręcz refleksem :)) Trochę późno, ale przecież mogli niczego nie wysłać. I za to wam jestem wdzięczny. W końcu to,że wiedziałem o tym wcześniej jest li tylko sprawą obdarzonych szybkim refleksem klubowiczów. :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
« Odpowiedź #208 dnia: Grudzień 09, 2006, 17:55:01 »
Cytat: "Jinks"
Wprawdzie są już od paru dni, ale twórcy AM i tak popisali się niesamowitym wręcz refleksem :)) Trochę późno, ale przecież mogli niczego nie wysłać. I za to wam jestem wdzięczny...

To nie kwestia refleksu, a zamierzonej polityki
zawsze najpierw dają na stronie, a póżniej informują
i to nie wszystkich na raz, żeby kompletnie nie zatkać łącz.
Ja dostałem maila wczoraj, Ty dzisiaj, a jeszcze inni dostaną po niedzieli.
A wszyscy 'entuzjaści' mają nowe mapy już od poniedziałku :)

*

tramp

« Odpowiedź #209 dnia: Grudzień 09, 2006, 18:36:13 »

Numeracja jest, ale ukryta. Nie ma odwzorowanych budynkow, ale po podaniu numeru domu tam jest ustalony cel. Kolega ajed ma racje.

PeDeA co to za wersja mapy PL i jaka jest wielkość tego pliku  :?:
u mnie nie ma tych drobnych uliczek w Ciechanowie 2006.01  :(  :(