Kwieto, jak ludzie piszą że w najnowszej mapie TTN brakuje całej masy miejscowości to reakcją jest komentarz o nieistotnych pipidówach.
Niezupelnie. Napisalem, ze brak sieci drogowej w "Pipidowkach" nie uniemozliwia nawigacji jako takiej (bo do samej Pipidowki program mnie zaprowadzi). I ze od uzytkownika zalezy czy bardziej potrzebuje numeracji w Pipidowce, czy bardziej potrzebuje dobrze dzialajacego softu na trasach przelotowych (Tu TT wygrywa, chocby przez
dzialajaca opcje trasy "krotkiej" i inne), oraz w duzych miastach (Tu znowu TT wygrywa, bo na mapach ma mniej bledow - a przynajmniej mial na etapie porownywania map "r" z mapami v63x)
No to piszę o głównej drodze, którą olbrzymia ilość samochodów podróżuje z przejścia w Świecku w stronę Wrocławia i Śląska. Przykład rond w Nowej Soli dałem jedynie ze względu na nagromadzenie błędów na krótkim odcinku drogi, uwierz że najróżniejszych niedokładności jest znacznie więcej.
Wierze. Tak samo jak wiecej ich jest w Automapie - np. te dwa screeny ktore podalem wyciagnalem po prostu z watku o mapach "w". Bylo tam wiecej uwag "pisanych" - a i to na pewno nie sa wszystkie "usterki" jakie tych map dotycza. Sam niestety nie mam mozliwosci porownania - z AM (ze wzgledu na klopoty z samym programem - wolna i nieprzewidywalna prace) pozegnalem sie po kilku tygodniach testowania. W moim przypadku bardziej liczyla sie stabilnosc i "zaufanie" ktore moge miec do programu, niz lepsze pokrycie drog. Dlatego z dwoch opcji:
- lepsze mapy + kiepski program
- dobry program + gorsze mapy
wybralem te druga. Nie twierdze ze jest to optymalny wybor dla kazdego.
Wiem że ciężko się porównuje jakość map, bo trudno tu o ilościowe analizy. Jednak w przypadku map TTN i AM IMHO trudno mówić w ogóle o porównywalności obu produktów. Przecież na mapie TTN są potężne dziury. Spojrzyj na wschodnią część kraju, przyjrzyj się takim miastom jak Jasło, Sanok, Krosno. Przecież to jakiś żart chyba?
Tyle ze AM ma takie same dziury w innych rejonach.
Jaslo, Sanok, Krosno - to miasta liczace po okolo 40 tys. mieszkancow.
Wyszkow - Ciechanow - miasta miedzy 30 a 50 tysiecy.
Te pierwsze jak rozumiem w AM sa (wraz z numeracja?), a w TT - zaleznie od miasta, w kazdym razie na mapie ktorej uzywam teraz sa glowne ulice (nie sprawdze teraz najaktualniejszych map, bo mam je zarejestrowane na inne urzazdenie)
Z kolei te drugie nie maja w AM numeracji domow - a przeciez Ciechanow to byle miasto wojewódzkie, w ktorym funkcjonuja 2 uczelnie wyzsze. W TT w ciechanowie numeracja jest - owszem, dopiero w najnowszych mapach, ale jest...
BTW, w Toruniu (jedno z dwoch najwiekszych miast w woj. W-Mazurskim) numeracja domow pojawila sie dopiero we wrzesniu tego roku (dane na podstawie watku
Nowa wersja 3.9.7.1 i mapy w wersji "u" i wypowiedzi z 17wrzesnia: "Ale np. Toruń ma już pięknie działającą numerację budynków").
Wiec ja sie pytam - jesli w AM jeszcze trzy miesiace temu numeracji domow
nie mialy miasta o ludnosci powyzej 200 tysiecy mieszkancow, to czy jest to jakis zart?
Jeszcze jedno - od jakiegos czasu pytam o odcinek drogi Radocyna-Krempna, biegnacy przez (nieistniejaca) Nieznajowa i Czarne. Jest to podla droga, ale tzw, droga "publiczna" o statusie drogi miedzywojewodzkiej. W AM tej drogi nie ma, mimo ze podawany przez Aqurat kilometraz siatki drogowej ktory pokrywaja ich mapy jest o jakies 30% wiekszy od ilosci wszystkich drog publicznych w Polsce podawany przez GUS. Znowu sie zapytam - to jakis zart?
I czy przypadkiem w takim ukladzie, uzytkownikom map AM wierzacym w dokladnosc jej map nie nalezaloby, jak to ujales: "pogratulowac dobrego samopoczucia"?
O porównywalności to można mówić w przypadku GPMapy i AM. I tu rzeczywiście można się spierać co jest lepsze i gdzie.
Ale TTN w wersji 660 to, wybacz, dalej wstępna przymiarka.
To jak mam skomentowac to co opisalem powyzej - Ze AM w niektorych miejscach przestala sie przymierzac dopiero w ostatnim kwartale (Torun), a do niektorych miejsc przymierza sie do tej pory?
Podkreslilem wyzej - nie twierdze ze mapy TeleAtlasa sa rownie dobre (jesli idzie o wielkosc pokrycia) jak mapy Geosystems. Twierdze tylko, ze przewaga map wykorzystywanych w AM juz teraz staje sie coraz mniejsza, a w niektorych rejonach (jak pijak do plota wracam do numeracji w Ciechanowie) to AM ma gorsze odwzorowanie.
Miejsc takich jak ow Ciechanow jest pewnie wiecej - niestety nie dysponuje AM zeby moc to sprawdzic.
Nie wiem skąd są te mapy ale u mnie v3w wygląda trochę inaczej. Tego drugiego screena w żaden sposób nie udało mi się uzyskać, może to jakieś błędy z bety?
Moze. A ten pierwszy screen? :")
A droga miedzywojewodzka o ktorej wspomnialem powyzej?
A torowisko w Katowicach traktowane jako droga? (odsylam do watku o mapach "W")
Juz kiedys pisalem - bledy akurat sa problemem KAZDEJ mapy. Zawsze znajdzie sie jakies przeoczenie. I licytowanie sie na bledy tak naprawde nie ma sensu. chyba ze bledy sa razace w jednym produkcie a w drugim sa to drobiazgi. Tyle ze akurat w przypadku porownan AM i TT nie mamy do czynienia z taka sytuacja.
Powtorze - dla mnie jest kuriozalne ze numeracje domow ma Wachock, a jeszcze do Wrzesnia 2006 nie mial jej 20 krotnie wiekszy od niego Torun.
Takie "kwiatki" oznaczaja dla mnie, ze przewaga map uzytywch w AM nad tymi ktorymi dysponuja inne programy (czyli najczesciej produkty TeleAtlasa i Navteq) nie jest az tak oczywista.
De facto juz teraz nalezaloby sprawdzac, ktore rejony w jakim programie sa odwzorowane lepiej. Bo wychodzi na to, ze np. "taksowkarz z Ciechanowa" bedzie mial wiecej pozytku z TomToma niz z Autpmapy.
A ile jest jeszcze takich miast?
Dopisek:
Pisales o Jasle, Krosnie, Sanoku - sprawdzam sobie na
www.mapa.szukacz.pl - i zadne z tych miast
(40 tysiecznych!) nie ma numeracji!
Wiem ze mapy na www sa przestarzale (swoja droga to barzdzo ciekawa polityka producenta), ale czyzby rowniez na mapach "w" tej numeracji nie bylo? Znowu Cie zacytuje: "to jakis zart"?