Dlaczego tyle ludzi wiesza psy na AM??? Pora na plusy...

• 241 Odpowiedzi
  • 32288 Wyświetleń

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

*

Jinks

« Odpowiedź #120 dnia: Listopad 29, 2006, 21:54:57 »
kiedy swego czasu krytykowalem trase "4x4" w AM, to wielu uzytkownikow twierdzilo (calkiem powaznie), ze to idealne rozwiazanie do latania (braku podanych wysokosci i przeszkod terenowych typu kominy czy wysokie budynki raczyli nie zauwazac).

Teoretycznie da się ją do celu jakim jest latanie stosować i służby ratownicze potrafią tego używać całkiem na poważnie. Ale mapa pilota zbytnio różni się od AM. Nawet gdybyś zaznaczył poziomice, szczyty górskie,kominy i inne to nie wiem, czy lecąc śmigłowcem cokolwiek byś widział,tak byłoby nakaszanione. Mapy dla pilotów zawierają mnóstwo informacji których nie da sie zaimplementować np. strefy zamknięte dla lotów(niektóre czasowo). A nawet gdyby sie dało, to nie na takim ekraniku. Tu już by Tablet PC być musiał. Ale jako urządzenie dodatkowe jak najbardziej. AM ma już GOPR, Straż Pożarna (zaznaczone zbiorniki wodne), Policja sie przymierza-pojedyńcze systemy są już na wyposażeniu i są testowane. Taksówkarze, co poniektórzy też podobno mają, choć ja osobiście nie widziałem żadnego z tym urządzeniem. Może też celowo nie mają. Jeździ taki w małym mieście i ludzie się będą bali wsiąść do takiego, bo skoro mapa mu potrzebna,żeby do celu dojechać, to jeszcze może nawalić i będą 1 ulicę dalej 2 godziny jechali. :))

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #121 dnia: Listopad 29, 2006, 22:31:19 »
Cytat: "niezawodny"
??? Jak to nieoficjalna - nie trafiła do sprzedaży? To skąd ją można wziąć?

Nie. Zdaje sie ze byla dodawana do niektorych GO/ONE ale tez nie jestem pewien. Skad wziac? Z internetu... W kazdym razie TT nigdzie na swoich stronach sie do tej mapy nie przyznaje. Z drugiej strony, ma oznaczenia takie jak kazda inna mapa TT, wiec...

I jak to jest z tymi dużymi miastami w TT? Tam nawigacja jest bez dwóch zdań najbardziej przydatna a w AM nie mam uwag do tych obszarów.

Nie wiem jak teraz - ale gdy bylem swiezo po przeskoku z AM (mapy "r") na TT, to obszar Warszawy (a w kazdym razie moja okolica) byl odwzorowany lepiej w TomTomie (mniej bledow, pare uliczek wiecej). To bylo jakis rok temu.
Potem, jakies pol roku temu przy okazji rabanu na temat nowych map i miasta Lodz (chodzilo o pewna dosc poslednia droge, ktora support AM, nie mogac sobie poradzic z jej kierunkowoscia po prostu... usunal z mapy) sprawdzalem jak to wyglada na mapach dla TT - i "felerna" droga na nich byla pieknie wyrysowana.

Takie zreszta wrazenie odnosilem zreszta generalnie zaraz po przesiasciu sie z AM na TT (wtedy jeszcze mapy 18%) - ze TT ma moze mniej drog, ale za to ma je wyrysowane dokladniej. Oczywiscie tez nie wszedzie i nie zawsze, ale... przynajmniej nie pokazywal nieistniejacych przejsc granicznych, tudziez kierowal na most a nie na prom :")
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #122 dnia: Listopad 29, 2006, 22:32:36 »
Cytat: "Jinks"
[Teoretycznie da się ją do celu jakim jest latanie stosować i służby ratownicze potrafią tego używać całkiem na poważnie. Ale mapa pilota zbytnio różni się od AM. Nawet gdybyś zaznaczył poziomice, szczyty górskie,kominy i inne to nie wiem, czy lecąc śmigłowcem cokolwiek byś widział,tak byłoby nakaszanione. Mapy dla pilotów zawierają mnóstwo informacji których nie da sie zaimplementować np. strefy zamknięte dla lotów(niektóre czasowo). A nawet gdyby sie dało, to nie na takim ekraniku. Tu już by Tablet PC być musiał. Ale jako urządzenie dodatkowe jak najbardziej. AM ma już GOPR, Straż Pożarna (zaznaczone zbiorniki wodne), Policja sie przymierza-pojedyńcze systemy są już na wyposażeniu i są testowane. Taksówkarze, co poniektórzy też podobno mają, choć ja osobiście nie widziałem żadnego z tym urządzeniem. Może też celowo nie mają. Jeździ taki w małym mieście i ludzie się będą bali wsiąść do takiego, bo skoro mapa mu potrzebna,żeby do celu dojechać, to jeszcze może nawalić i będą 1 ulicę dalej 2 godziny jechali. :))

Wiesz, to sie nazywa "product placement" :")
Natomiast IMO najlepsze dla takich sluzb byloby zastosowanie... map rastrowych, gdzie nie dosc ze maja informacje topograficzne, to moga nanosic skroty ktorych program do nawigacji nie ma... Zwlaszcza ze mapy skanowane mozna zwektoryzowac i przerzucic do oprogramowania Garmina, czy chocby programiku HandMap. No ale to moje zdanie, ja tam ratownikiem nie jestem... :"P
BTW, istnieja programy nawigacyjne przeznaczone specjalnie do latania.
Ludzie zazdroszczą ci nie tego, że coś zrobiłeś, ale tego że ci się chciało to zrobić.

*

kichu1979

« Odpowiedź #123 dnia: Listopad 29, 2006, 23:00:13 »
I jak to jest z tymi dużymi miastami w TT? Tam nawigacja jest bez dwóch zdań najbardziej przydatna a w AM nie mam uwag do tych obszarów.

No to juz jest roznie. Mapy do TomTom ktore ja mam (Eropa Wschodnia + Glowne drogi zachodniej - 660.1212) , co bylo dla mnie zaskoczeniem, w Poznaniu po adresach po ktorych mialem okazje jezdzic umozliwily mi nawigacje od drzwi do drzwi. Prowadzily mnie pod sam numer domu.

Jeszcze wiekszym zaskoczeniem bylo dla mnie jak obejrzalem sobie
swoja rodzina miejscowosc w Destinatorze (mapy NAVTEQ z I kwartalu
2006). Mam pelne pokrycie lacznie z nazwami ulic i numerami domow.
Prawie jak w AM. A i z tego co czytalem na stronach NAVTEQ to oni, jesli chodzi o Polske, maja juz 100% pokrycia sieci drogowej, teraz zajmuja sie juz uzupelnianiem danych adresowych.

Z kolei taka ciekawostka - gdy porownywalem najnowsze mapy
AM i Autopilota - jest w moim miescie taka droga przy nowo wybudowanych blokach i pewne rondo ktore powstalo przed
ta ulica. I teraz Automapa ma te droge ale nie ma ronda ktore
bylo wczesniej. Autopilot nie ma drogi ale ma rondo :)

A tak nota bene, to mogliby ta AM 4 wreszcie wypuscic, bo screeny
bardzo mi sie podobaly i chetnie bym sie z nia blizej zapoznal :)

Jeszcze co do nawigacji lotniczej, jesli ktorys z kolegow ma ochote
pobawic sie takim programem, to jest darmowy - www.pocketfms.com
Mozna sobie wyznaczyc plan lotu pokrywajacy sie mniej wiecej w jakas
trasa na drodze i poobserwowac w samochodziez czym to sie je :)

« Odpowiedź #124 dnia: Listopad 30, 2006, 20:49:47 »
Ale przecież sporo narodu to ludzie mobilni; kierowcy, handlowcy itd którzy po prostu chcą łatwiej/szybciej trafić do celu. To wszystko czego potrzebują.

Muszę Ciebie trochę zmartwić  :(

Otóż naprawdę nie jestem malkontentem i daleko mi do krytykowania AM.
Jednak być może nie zdajesz sobie sprawy, że kiedy handlowiec czy pracownik firmy spedycyjnej jedzie do obcego miasta i ma objechać 5-10 czy 20 adresów, to poza szczegółowością mapy (a tę w dużych aglomeracjach zapewniają praktycznie wszystkie programy) potrzebują przede wszystkim opcję komiwojażera (optymalizacja trasy wg punktów VIA). Chyba nie wyobrażasz sobie że zajeżdżając do Wrocławia najpierw jedziesz na jego południowe obrzeża, potem północne potem znów południowe i znów północne itd albo ręcznie sprawdzasz który adres jest w pobliżu którego ? Przy obecnych korkach we Wrocławiu życia by nie starczyło. Soft nawigacyjny musi Tobie zoptymalizować trasę. Jeżeli tego nie robi to - z punktu widzenia handlowca - jest do d....

Pracownik frimy spedycyjnej na dodatek potrzebuje możliwość wklepywania punktów VIA po kodach pocztowych. Mając na kolanach listy spedycyjne, po prostu łatwiej mu wklepać np. 15 kodów pocztowych we wzmiankowanym Wrocławiu niż 15 adresów, ulica po ulicy.

Jeżeli jakiś softe tego nie posiada, to najzwyczajniej w świecie nie nadaje się do pewnych komercyjnych zastosowań - niezależnie od szczegółowości map w Pcimiu czy Wąchocku.

Nie wiem. Może obecna AM posiada funkcje komiwojażera i wyszukiwania adresów po kodach pocztowych - wówczas sorry za OT. W kazdym bądź razie kiedy ja rozstawałem się z AM - tych funkcji nie posiadała.

Jeszcze raz podkreślam - daleki jestem od krytykowania AM, ale niestety wad to ona "trochę" ma, o czym - nawet jeżeli się ją uwielbia - warto pamiętać.

Na pocieszenie dodam, że mój ulubiony soft nawigacyjny też ma niemało wad i wielu więcej wrogów niż AM. A mimo to uważam, że jest (dla mnie) najlepszy. I tak właśnie należy do tego zagadnienia podchodzić. Ze spokojem i uśmiechem na twarzy  :)

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #125 dnia: Grudzień 01, 2006, 08:04:15 »
Cytat: "GPS maniak"
Jednak być może nie zdajesz sobie sprawy, że kiedy handlowiec czy pracownik firmy spedycyjnej jedzie do obcego miasta i ma objechać 5-10 czy 20 adresów, to poza szczegółowością mapy (a tę w dużych aglomeracjach zapewniają praktycznie wszystkie programy) potrzebują przede wszystkim opcję komiwojażera

Dla pewnej grupy osób opcja komiwojażer to bez wątpienia fajna i przydatna rzecz. Tylko że bez pełnej bazy adresowej (w danym miejscu)jest bezużyteczna, czyli wracamy do punktu wyjścia bo AM nie ma komiwojażera a inne softy nie mają pełnej bazy adresowej. Poza tym nie zapominajmy że nie każdy mobilny człowiek jest komiwojażerem a raczej jest to zdecydowana mniejszość.
Podobnie jest z funkcjonalnością "spedycyjną" - cóż, mówimy o rozwiązaniach specjalistycznych, choć to akurat powinno być łatwe do zaimplementowania w każdym programie.

[/quote]
Na pocieszenie dodam, że mój ulubiony soft nawigacyjny też ma niemało wad i wielu więcej wrogów niż AM. A mimo to uważam, że jest (dla mnie) najlepszy. I tak właśnie należy do tego zagadnienia podchodzić. Ze spokojem i uśmiechem na twarzy  :)[/quote]

Myślę że to jest właściwa konkluzja. Dla wielu osób sporym plusem jest dokładność i szczegółowość AM i zarazem sporym minusem brak takowej w innych programach. I odwrotnie, dla wielu ludzi brak pewnych funkcji w AM jest sporym minusem jeśli mają to do dyspozycji w swoich programach. Niech zwycięży zatem stara leninowska maskyma: "Każdemu wg jego potrzeb!"  ;)

*

Jinks

« Odpowiedź #126 dnia: Grudzień 01, 2006, 08:15:21 »
Niech zwycięży zatem stara leninowska maskyma: "Każdemu wg jego potrzeb!"

Lenin wiecznie żywy :)) a Jelcyn wiecznie pijany,jak mówi przysłowie.
Oj mądry ten Lenin był,mądry ;)
Na każdy temat cos do powiedzenia miał.
Np. o kapitalistach: "kapitaliści sprzedadzą nam sznur,a my ich na nim powiesimy" Ale nie zdążył biedak puścić Armii Czerwonej na podbój Zachodu,żeby mogli sie o tym przekonać.

*

Offline niezawodny

• 793
  • Sprzęt: SG Note II, Nokia E52
« Odpowiedź #127 dnia: Grudzień 01, 2006, 09:25:23 »
[quote="JinksAle nie zdążył biedak puścić Armii Czerwonej na podbój Zachodu,żeby mogli sie o tym przekonać.[/quote]

Bo nie miał dobrej nawigacji satelitarnej :P  czyli Automapy ]:>

« Odpowiedź #128 dnia: Grudzień 01, 2006, 10:07:16 »
Poza tym nie zapominajmy że nie każdy mobilny człowiek jest komiwojażerem a raczej jest to zdecydowana mniejszość.

Zgadzam się.

Zwróć wszakże uwagę, że mój post nie był rzuconą ni stąd ni z owąd krytyką, lecz był odpowiedzią na Twoją wypowiedź, że handlawcy chcą trafić szybciej i pewniej do celu. W przypadku handlowców odwiedzających klika, kilkanaście adresów w jednym dużym, obcym mieście opcja komiwojażera jest naprawdę nie do przecenienia, zwłaszcza ze względu na to słowo: "szybciej". A jak wspomniałem - w dużych miastach baza teleadresowa jest na bardzo dobrym poziomie praktycznie w każdym programie. To oznacza, że dla komiwojażera załatwiającego interesy w dużych miastach każdy inny soft jest lepszy od AM.

Statystyczny Kowalski w ogóle tej funkcji nie używa i oczywiście ze swojego punktu widzenia nie będzie uważał jej braku za wadę. Ale Kowalski powinien mieć świadomość, że w miarę obiektywny cenzor, podczas niezależnego porównania softu "X" z AM da tutaj softowi "X" jakiś plusik, co nie powinno być odebrane ani jako malkontenctwo ani jako "wieszanie psów" na AM ;)

*

kichu1979

« Odpowiedź #129 dnia: Grudzień 01, 2006, 10:33:41 »
Ale Kowalski powinien mieć świadomość, że w miarę obiektywny cenzor, podczas niezależnego porównania softu "X" z AM da tutaj softowi "X" jakiś plusik, co nie powinno być odebrane ani jako malkontenctwo ani jako "wieszanie psów" na AM ;)

I tu chyba jest pies pogrzebany jesli chodzi o caly ten watek.

*

Dżeju

« Odpowiedź #130 dnia: Grudzień 02, 2006, 10:24:47 »
Cytat: "Claude"
Wiekszosc tych postow stwarza wrazenie , ze jakas grupa sfrustrowanych uzytkownikow AM postanowila sie pocieszac nawzajem, udowadniajac sobie jaki to doskonaly program kupili ;-) , coz dobre samopoczucie , ze nie wywalilo sie kasy w bloto jest wazne  ;)

A Ty masz jakieś kompleksy, że usiłujesz się tu dowartościować  ]:>  ]:>  ]:>

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #131 dnia: Grudzień 03, 2006, 00:21:18 »

Na pocieszenie dodam, że mój ulubiony soft nawigacyjny też ma niemało wad i wielu więcej wrogów niż AM. A mimo to uważam, że jest (dla mnie) najlepszy. I tak właśnie należy do tego zagadnienia podchodzić. Ze spokojem i uśmiechem na twarzy  :)

Jezeli mowisz o IGO, to sie zgadzam,dodam jeszcze ze AM przy IGO to ubozuchna krewna, gdyby nie dokladnosc AM, to nikt by tego nie uzywal.
Sam uzywam rowniez Tomtoma, poza wspomniana dokladnoscia reszta w AM jest skopana,a uzytkownikom wstyd sie przyznac ze wywalili kase na takiego pokemona.

*

Jinks

« Odpowiedź #132 dnia: Grudzień 03, 2006, 09:24:12 »
poza wspomniana dokladnoscia reszta w AM jest skopana,a uzytkownikom wstyd sie przyznac ze wywalili kase na takiego pokemona.

Informuję,że mi osobiście nie jest wstyd przyznać się,że wywaliłem kasę na takiego pokemona, z kórego notabene jestem zadowolony.
Proszę sie więc nie wypowiadać w imieniu wszystkich użytkowników AM, no chyba,że posiada się umiejętność czytania w myślach. :)

*

Offline cin2000

• 509
« Odpowiedź #133 dnia: Grudzień 03, 2006, 09:49:00 »
Największym plusem AutoMapy dla mnie jest, że kupiłem inny program i nie muszę jej już używać i w związku z tym trafiam do celu dużo częściej i prościej niż z AM. (za czerwonym M&Msem)   ;)
"Istnieją 3 typy ludzi: Ci co umieją liczyć i Ci co nie umieją liczyć."

*

Offline niepokorny666

• **
  • 227
  • Sprzęt: Galaxy SII
« Odpowiedź #134 dnia: Grudzień 06, 2006, 13:55:09 »
poza wspomniana dokladnoscia reszta w AM jest skopana,a uzytkownikom wstyd sie przyznac ze wywalili kase na takiego pokemona.

Informuję,że mi osobiście nie jest wstyd przyznać się,że wywaliłem kasę na takiego pokemona, z kórego notabene jestem zadowolony.
Proszę sie więc nie wypowiadać w imieniu wszystkich użytkowników AM, no chyba,że posiada się umiejętność czytania w myślach. :)

Moze nie mojego autorstwa ale mi sie spodobal..:)

Użytkownik Automapy
Ma spocone często łapy;)
A posiadacz zaś Tom-Tom'u
Zawsze trafi wprost do domu.
Mapa Polski, ta Cartall'a
Tylko system mi zawala;)
Za to program AutoRoute,
Ten to nigdy nie był "knotem"!
Lecz gdy nie wiesz, gdzie twa "flota",
Zamów dziś AutoPilota!!!
Nie jest wiersz kryptoreklamą,
Prozą rzekłbym Wam to samo;)

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
  • Sprzęt: iPhone 3GS, Omnia II, wczesniej Kaiser i Wizard, Palm...
« Odpowiedź #135 dnia: Grudzień 06, 2006, 16:45:03 »
To może ja spróbuję wnieść jakieś sensowne argumenty w dyskusji.
Dla mnie liczy się w nawigacji głównie skuteczność doprowadzenia mnie do wszystkich celów podróży.
Argumenty o pokryciu mapy mają tylko jakąś określoną część w ogólnej ocenie rozwiązań.
Wszak są dostępne mapy papierowe z pełnym pokryciem ale nikt nie argumentuje że papierowe mapy są najlepszym programem do navigacji samochodowej.
Łatwość obsługi też nie przesądza o całości oceny - ms paint jest łatwy w obsłudze ale do nawigacji się nie nadaje.
Trudno jest jednoznacznie uszeregować wg wag wszystkie cechy nawigacji - każdy ma raczej swoje preferencje w tym względzie.
Moja opinia o AM - nie nadaje się do nawigacji
Moja opinia o TT - nie godny zaufania

Wyjaśnienie:
AM ma wspaniałe pokrycie, równe bądź lepsze od ogólnie dostępnych cywilnych papierowych map. Jako interaktywna mapa sprawdza się znakomicie.
Jako program do nawigacji zawodzi na tak wielu polach, że praktycznie dyskwalifikuje ją w tym obszarze.
Ostatnie moje spotkanie z AM przelało czarę goryczy w wakacje, kiedy próbowałem wyrwać się z zakorkowanego półwyspu helskiego do domu za Warszawą.
Po odstaniu 1 godziny w celu dotarcia do Władysławowa wreszcie udało mi się dobić do pierwszego możliwego skrótu omijającego feralne rondo.
Myślę sobie, skręce tutaj, to nawigacja mnie poprowadzi dalej.
Figa z makiem, przeliczanie zaplanowanej trasy o długości ponad 400km jest ponad siły AM i trwa ok 2 minut.
Taka zwłoka praktycznie uniemożliwia nawigację. Nie muszę przecież tłumaczyć że dawno zjechałem z nowowytyczonej trasy i rekalkulacja rozpoczyna się od nowa.
Ruszyłem więc dalej w kierunku Wejherowa, chcąc ominąć całą trasę do Redy i wylecieć sobie gdzieś na obwodnicy.
Jakieś blade pojęcie o trasie miałem więc dzięki niemu podczas 20 minut prób wymuszenia na AM wytyczenia trasy przez Wejherowo nie zgubiłem się pomiędzy tamtejszymi wioskami. AM uparcie prowadziła mnie główną drogą i dopiero dodanie 4 punktów "przez" spowodowało wytyczenie innej drogi niż główną do Redy, w prawo do Wejherowa (przez), spowrotem do Redy i dalej do Gdyni i obwodnicy.
Na CB ciągle słyszałem komunikaty o zatkanym dojeździe do obwodnicy, samej obwodnicy itp.
Chciałem więc przeciąć Wejherowo i od strony zachodniej przejechać wzdłuż obwodnicy.
Znów zabawa z punktami "przez" trwała dobre 15 minut. Bez CB zgubiłbym się niechybnie. Ponownie AM uparcie fundowała mi wycieczki krajoznawcze na zasadzie, jedź główną, skręć gdzieś w kierunku punktu "przez", wróć się tą samą drogą i kontynuuj podróż drogą główną.
Dodatkowo nawigację utrudnia sposób jej wizualizacji.
Uszłoby jeszcze jakby autozoom działał poprawnie ale niestety często nie działa jak trzeba i cały ten niby przyciągający uwagę, pulsujący kursor, zasłania skrzyżowanie na którym mamy dokonać manewru.
Ten kursor też jest mimo tego pulsowania trudny do zlokalizowania na pierwszy rzut oka. Powinien mieś jakiś kolor i kształt odróżniający go od reszty ekranu.
To w zasadzie najpoważniejsze braki w tym sofcie.
Niektórzy przyczepiają się do trasy 4x4. Tu akurat jedynym mankamentem jest brak możliwości przełączania się między punktami. Kumpel latający samolotem zgłaszał im ten problem 2 lata temu. Dostał odpowiedź że owszem poprawią "do wakacji, w wersji 4".
Argumenty że trasa 4x4 prowadzi przez budynki są równie sensowne co pretensje do kompasu że wskazuje północ przez budynek a nie drogę wkoło niego.
Trybu 4x4 nie należy traktować jak trasę, tam nie ma wyznaczonej drogi.
Jest jedynie wskazany kierunek do bierzącego punktu.

AM ma oczywiście wiele mało istotnych bugów.
Jeden dosyć śmieszny to walka z innymi aplikacjami o ustawienia ekranu.
Jadąc z AM, nie da się zrobic foto w Wizardzie. Po wciśnieciu guzika aparatu urządzenie wpada w nieskończoną pętlę przełączania się miedzy portrait/landscape.

TT radzi sobie znacznie lepiej z wytyczaniem trasy. Z jednym tylko ale:
tam gdzie względne pokrycie mapy jest bliskie 100%
Czas rekalkulacji trasy nie zależy od jej długości (do pewnego stopnia).
Interfejs jest przejrzysty i zawsze można odczytać na pierwszy rzut oka gdzie należy skręcić.
Problem w tym że z powodu niedoskonałości map, nawigacja często prowadzi dziwnymi scieżkami, drogami które nie istnieją, lub każe zawracać na prostej drodze kiedy w urządzeniu brakuje nawet jedynie 200m odcinka drogi.

W ciągu ostatnich 2 lat, można zauważyć znaczny postęp w pracach nad dopracowaniem map dla naszego regionu w TT.
Niestety w ciągu tych samych 2 lat, nie widać nawet minmalnej poprawy AM a niektórzy twierdzą wręcz że widzą pogorszenie pracy AM.

*

Jinks

« Odpowiedź #136 dnia: Grudzień 06, 2006, 19:15:56 »
Użytkownik Automapy
Ma spocone często łapy;)
A posiadacz zaś Tom-Tom'u
Zawsze trafi wprost do domu.
Mapa Polski, ta Cartall'a
Tylko system mi zawala;)
Za to program AutoRoute,
Ten to nigdy nie był "knotem"!
Lecz gdy nie wiesz, gdzie twa "flota",
Zamów dziś AutoPilota!!!
Nie jest wiersz kryptoreklamą,
Prozą rzekłbym Wam to samo;)

Może nie twojego autorstwa,ale niezłe.
Argumenty o pokryciu mapy mają tylko jakąś określoną część w ogólnej ocenie rozwiązań.
Wszak są dostępne mapy papierowe z pełnym pokryciem ale nikt nie argumentuje że papierowe mapy są najlepszym programem do navigacji samochodowej.

Tego,powiem szczerze argumentu nie rozumiem :(  Oczywiście,że mapy papierowe mają pełne pokrycie,ale czemu miałby to być argument??? :huh: Mówimy tu o programach elektronicznych u których ta cecha ma znaczenie priorytetowe.

A tu się zgadzamy-twoja,ale nie NASZA :))
Jako program do nawigacji zawodzi na tak wielu polach, że praktycznie dyskwalifikuje ją w tym obszarze.

A ja zjeździłem z jej pomocą całą Polskę, z góry do dołu. Jeździłem z nią z Opola do Kołobrzegu, Słupska itd.itp. I ani jednej wpadki i nie musiałem pytać o drogę,ani atlasu wyciągać,który wożę li tylko na wszelki wypadek.
Poza tym na Wejherowie świat się nie kończy ,a jedno zdarzenie niczego nie przesądza. ;)  Wiesz,ile to jest danych do przerobienia? Wszystkie dróżki w Polsce? :)  Zrób lepszą mapę-z przyjemnością ją kupię. :))
Jadąc z AM, nie da się zrobic foto w Wizardzie. Po wciśnieciu guzika aparatu urządzenie wpada w nieskończoną pętlę przełączania się miedzy portrait/landscape.

Zdjęcia aparatem robisz w trakcie jazdy? Mam nadzieję,że nie jesteś wtedy za kółkiem. :)
Niestety w ciągu tych samych 2 lat, nie widać nawet minmalnej poprawy AM a niektórzy twierdzą wręcz że widzą pogorszenie pracy AM.

Odczucie subiektywne. Ja tam widzę poprawę,chociaż tylko map,nad programem w chwili obecnej nie pracują wcale, bo siedzą nad AM 4.0. Fakt i tu się zgodzę,że czasem robią błędy w aktualizacjach,czyli,że np. błąd poprawiony w ostatniej wersji nagle pokazuje się w następnej. Sam miałem taki wypadek gdzie poprawnie naniesione rondo przerobiono na skrzyżowanie i trzeba było wysyłąć poprawki od nowa, ale zdarza się i tak,i też mi się to nie podoba.

*

Offline kwieto

• 2785
« Odpowiedź #137 dnia: Grudzień 06, 2006, 20:12:20 »
Tego,powiem szczerze argumentu nie rozumiem :(  Oczywiście,że mapy papierowe mają pełne pokrycie,ale czemu miałby to być argument??? :huh: Mówimy tu o programach elektronicznych u których ta cecha ma znaczenie priorytetowe.

Acha, czyli w programach do nawigacji przede wszystkim chodzi o to ze sa to programy, a nie o to ze dzieki nim mam dojechac do celu sprawniej niz z mapa papierowa?
Smiala koncepcja

Poza tym na Wejherowie świat się nie kończy ,a jedno zdarzenie niczego nie przesądza. ;)  Wiesz,ile to jest danych do przerobienia? Wszystkie dróżki w Polsce? :)

Problem polega na tym, ze sensowna nawigacja nie bierze pod uwage wszystkich drozek w Polsce do rekalkulacji trasy.
Jak to jest, ze soft ktory ma "wszystkie drozki w Europie" radzi sobie z rekalkulacja lepiej?

[/quote]Odczucie subiektywne. Ja tam widzę poprawę,chociaż tylko map,nad programem w chwili obecnej nie pracują wcale, bo siedzą nad AM 4.0.[/quote]

I tak siedza od dwoch lat.... Moze by zamiast siedziec, zaczeli cos robic?
Poza tym sa aktualizacje AM 3... pamietam ze jak weszla 3.9 to spora grupa osob narzekala ze jest wolniejsza i bardziej pamieciozerna od 3.8

BTW, znalazlem cos co mozna by zaliczyc Automapie na plus - mozliwosc blokowania przez uzytkownika wybranych fragmentow drogi.

*

Jinks

« Odpowiedź #138 dnia: Grudzień 06, 2006, 22:20:12 »
Acha, czyli w programach do nawigacji przede wszystkim chodzi o to ze sa to programy, a nie o to ze dzieki nim mam dojechac do celu sprawniej niz z mapa papierowa?

Nie o to mi chodziło, bo dopiero teraz zajarzyłem, o co chodziło autorowi tego kawałka na temat którego sie wypowiadałem, inaczej zinterpretowałem. Oczywiście,że chodzi o to,żeby dojechać do celu sprawniej niż z mapą papierową, tu się niezrozumieliśmy.
Problem polega na tym, ze sensowna nawigacja nie bierze pod uwage wszystkich drozek w Polsce do rekalkulacji trasy.

Tu się,niestety i wielkim żalem muszę zgodzić, z tym,że jest to kwestia dopracowania kategoryzacji dróg.
Jak to jest, ze soft ktory ma "wszystkie drozki w Europie" radzi sobie z rekalkulacja lepiej?

To forum AM, więc nie będę się wypowiadał jak to jest i robił z siebie głupka w sytuacji gdy tylko AM używam :) a na reszcie się nie znam i wcale do miana znawcy innych systemów nie aspiruję. (ja nie należę do takiego gatunku jak nasi politycy, co to się na niczym nie znają,i nie przeszkadza to im gadać na każdy temat) Jak mówiłem , nie wiedząc jak robi to inny soft, nie będę tegoż softu krytykował,ani też chwalił.
I tak siedza od dwoch lat.... Moze by zamiast siedziec, zaczeli cos robic?

Tu również z żalem muszę się zgodzić, choć wolałbym nie, bo lubię się nie zgadzać, ale fakty są nie do podważenia. Rzeczywiście AM 4.0 miała wyjść już na wakacje zeszłego roku a wyszło jak zwykle.
Poza tym sa aktualizacje AM 3... pamietam ze jak weszla 3.9 to spora grupa osob narzekala ze jest wolniejsza i bardziej pamieciozerna od 3.8

Faktycznie przed uruchomieniem pojawia mi się ekran sprawdzania ilości dostępnej pamięci,ale trudno mi powiedzieć czy jest to wina pamięciożerności, bo grzebałem w ustawieniach palmtopa i prawdopodobnie za dużą ilość pamięci dałem na Storage zamiast na Program.

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
« Odpowiedź #139 dnia: Grudzień 07, 2006, 09:52:16 »

Dla CIEBIE!
Dla mnie program który miałby nawet 100% pokrycie całego układu słonecznego nie nadaje się do nawigacji skoro nie potrafi mnie przeprowadzić sprawnie przez sytuację na drodze.

A tu się zgadzamy-twoja,ale nie NASZA :))

A tu się NIE zgadzamy - nie WASZA, a TWOJA.

A ja zjeździłem z jej pomocą całą Polskę, z góry do dołu. Jeździłem z nią z Opola do Kołobrzegu, Słupska itd.itp. I ani jednej wpadki i nie musiałem pytać o drogę,ani atlasu wyciągać,który wożę li tylko na wszelki wypadek.
Poza tym na Wejherowie świat się nie kończy ,a jedno zdarzenie niczego nie przesądza. ;)  Wiesz,ile to jest danych do przerobienia? Wszystkie dróżki w Polsce? :)  Zrób lepszą mapę-z przyjemnością ją kupię. :))

Proszę, nie używaj argumentu "Zrób lepszą" bo tracisz całkowicie mój szacunek.
AM nie radzi sobie w sposób akceptowalny ze zmieniającymi się warunkami na drodze. Jeśli jedziesz tak jak ona prowadzi, to póki nie trafisz na zakaz wjazdu (ja trafiłem w Nowym Sączu), to jazda z AM wydaje się OK. No chyba że trafisz na skrzyżowanie które ma 2 zjazdy w prawo w odległości 2m a akurat wtedy autozoom nie zadziała jak trzeba i nie wiesz gdzie skręcić.

Zdjęcia aparatem robisz w trakcie jazdy? Mam nadzieję,że nie jesteś wtedy za kółkiem. :)

To chyba lepsze niż wyciąganie ołówka i próba zapisania numerów rejestracyjnych pojazdu który rażąco łamiąc przepisy, stwarzał realne zagrożenie dla uczestników ruchu drogowego?

Odczucie subiektywne.

Oczywiście. Tylko i wyłącznie. Poparte krótkim obcowaniem z AM.

*

Jinks

« Odpowiedź #140 dnia: Grudzień 07, 2006, 10:02:20 »
Mógłbym polemizować z przedmówcą,ale nie będę,bo:
-po pierwsze-do niczego taka rozmowa nie prowadzi
-po drugie-nie będę wypisywał elaboratów, bo mnie potem o wodolejstwo oskarżą. :)
Tak więc wypowiedź przedmówcy pozostanie bez odpowiedzi, choć mnie język świerzbi :)

*

Offline nocnyMarek

• 9913
  • Sprzęt: Palmax, viliv X70
« Odpowiedź #141 dnia: Grudzień 07, 2006, 10:03:11 »
Cytat: "Piasecznik"
AM nie radzi sobie w sposób akceptowalny ze zmieniającymi się warunkami na drodze...

A mi wygląda na to, że to Twój sprzęt nie radzi sobie z tym programem.
AM3/4/5/6, DPN/D6, AP, N2/9, OM-free

*

Jinks

« Odpowiedź #142 dnia: Grudzień 07, 2006, 10:49:01 »
Niestety tym razem jeszcze nie wytrzymałem :))
Dla mnie program który miałby nawet 100% pokrycie całego układu słonecznego nie nadaje się do nawigacji skoro nie potrafi mnie przeprowadzić sprawnie przez sytuację na drodze

Za Chiny Ludowe nie rozumiem,może jestem po prostu tępy,ale mnie jakoś AM przeprowadzała sprawnie,nie wiem,albo ja mam jakąś lepszą wersję?? A może po prostu zdaje sie po części na swoja inteligencję, intuicję,umiejętności-wszystko jedno co, zamiast w 100% ślepo wierzyć w to co mapa pokazuje, bo faktycznie czasem można z taką mapą do rzeki wjechać(uprzedzając wypowiedź-powyższe nie sugeruje u mojego oponenta braku inteligencji,piszę to bo wiem,że ludzie na swoim punkcie bywają przewrażliwieni)

Tego nie rozumiem już kompletnie. Napisałeś MOJA OPINIA, więc potwierdziłem to twierdząc,że rzeczywiście twoja, bo nie nasza,czyli wszystkich użytkowników AM,co miało oznaczać,że po prostu nie wszyscy użytkownicy się z Tobą zgadzają(aczkolwiek znajdą się i tacy)
AM nie radzi sobie w sposób akceptowalny ze zmieniającymi się warunkami na drodze. Jeśli jedziesz tak jak ona prowadzi, to póki nie trafisz na zakaz wjazdu (ja trafiłem w Nowym Sączu), to jazda z AM wydaje się OK.

Nie jest doskonała-fakt,ale z tym nieakceptowalnym to moim zdaniem przesada. Nie byłem w Nowym Sączu,ale nie będę sobie żył podcinał i bluzgał na AM,bo jakiegos tam zakazu nie widzi. U mnie do tej pory widziało, a poza tym panie kierowco od tego są znaki drogowe,żeby na nie patrzeć i się do powyższych stosować.
To chyba lepsze niż wyciąganie ołówka i próba zapisania numerów rejestracyjnych pojazdu który rażąco łamiąc przepisy, stwarzał realne zagrożenie dla uczestników ruchu drogowego?

Panie kierowco informuję pana,że obie rzeczy są naganne i robiąc to stwarza pan zagrożenie w ruchu drogowym. W przypadku ujawnienia takiego zachowania (rażącego łamania przepisów prawa o ruchu drogowym) u innego uczestnika ruchu proszę powiadomić oficera dyżurnego, i stosować się do jego poleceń. Bawienie się aparatem lub innymi przedmiotami przez kierującego pojazdem może spowodować zdarzenie drogowe w postaci kolizji lub wypadku z ofiarami smiertelnymi,a co za tym idzie pociągnie za sobą sankcje od mandatu karnego aż do utraty dokumentu uprawniającego do kierowania pojazdem włącznie, w przypadku skrajnym zaś do pozbawienia wolności.

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
« Odpowiedź #143 dnia: Grudzień 07, 2006, 11:28:13 »
Niestety tym razem jeszcze nie wytrzymałem :))

Paragraf o inteligencji litościwie pomijam..

Tego nie rozumiem już kompletnie. Napisałeś MOJA OPINIA, więc potwierdziłem to twierdząc,że rzeczywiście twoja, bo nie nasza,czyli wszystkich użytkowników AM,co miało oznaczać,że po prostu nie wszyscy użytkownicy się z Tobą zgadzają(aczkolwiek znajdą się i tacy)

Wypowiadasz się w imieniu WSZYSTKICH użytkowników AM, nie rozumiesz kiedy Ci to wytykam, mimo że w dalszej wypowiedzi piszesz cyt: "..nie wszyscy użytkownicy się z Tobą zgadzają(aczkolwiek znajdą się i tacy)"
Mam napisać jeszcze jaśniej?

AM nie radzi sobie w sposób akceptowalny ze zmieniającymi się warunkami na drodze. Jeśli jedziesz tak jak ona prowadzi, to póki nie trafisz na zakaz wjazdu (ja trafiłem w Nowym Sączu), to jazda z AM wydaje się OK.

Nie jest doskonała-fakt,ale z tym nieakceptowalnym to moim zdaniem przesada. Nie byłem w Nowym Sączu,ale nie będę sobie żył podcinał i bluzgał na AM,bo jakiegos tam zakazu nie widzi. U mnie do tej pory widziało, a poza tym panie kierowco od tego są znaki drogowe,żeby na nie patrzeć i się do powyższych stosować.

Jeślibym nie uważał na znaki, nie wiedziałbym że AM mnie źle poprowadziła. To chyba było jasne. No ale specjalnie dla Ciebie:
Tak, zauważyłem znak zakaz wjazdu wszelkich pojazdów. Wybrałem inna drogę, używając swojej inteligencji i intuicji podczas gdy AM zajęła się przeliczaniem 350km trasy.

Panie kierowco informuję pana, ....
proszę powiadomić oficera dyżurnego, i stosować się do jego poleceń. Bawienie się aparatem lub innymi przedmiotami przez kierującego

[/quote]

Skoro już używasz takiego oficjalnego języka to używaj go poprawnie.
To po pierwsze, po drugie zaś, bez zapiasnia numerów rejestracyjnych pojazdu, o czym to miałbym informować oficera dyżurnego?
Proszę, czytaj uważnie, powoli, ze zrozumieniem.
Nie odwracaj kota ogonem i trzymaj się tematu. Żadna aplikacja nie powinna zawłaszczać sobie ustawień ekranu. Niestety aplikacja do robienia fotek w WM 5.0 tak robi, robi tak też AM co powoduje konflikt.

*

Offline Bolek^^

• *
  • 55
  • Sprzęt: N560 + E65
« Odpowiedź #144 dnia: Grudzień 07, 2006, 11:41:12 »
...Ostatnie moje spotkanie z AM przelało czarę goryczy w wakacje, kiedy próbowałem wyrwać się z zakorkowanego półwyspu helskiego do domu za Warszawą.
Po odstaniu 1 godziny w celu dotarcia do Władysławowa wreszcie udało mi się dobić do pierwszego możliwego skrótu omijającego feralne rondo.
Myślę sobie, skręce tutaj, to nawigacja mnie poprowadzi dalej.
Figa z makiem, przeliczanie zaplanowanej trasy o długości ponad 400km jest ponad siły AM i trwa ok 2 minut.
Taka zwłoka praktycznie uniemożliwia nawigację. Nie muszę przecież tłumaczyć że dawno zjechałem z nowowytyczonej trasy i rekalkulacja rozpoczyna się od nowa.
Ruszyłem więc dalej w kierunku Wejherowa, chcąc ominąć całą trasę do Redy i wylecieć sobie gdzieś na obwodnicy.
Jakieś blade pojęcie o trasie miałem więc dzięki niemu podczas 20 minut prób wymuszenia na AM wytyczenia trasy przez Wejherowo nie zgubiłem się pomiędzy tamtejszymi wioskami. AM uparcie prowadziła mnie główną drogą i dopiero dodanie 4 punktów "przez" spowodowało wytyczenie innej drogi niż główną do Redy, w prawo do Wejherowa (przez), spowrotem do Redy i dalej do Gdyni i obwodnicy.
Na CB ciągle słyszałem komunikaty o zatkanym dojeździe do obwodnicy, samej obwodnicy itp.
Chciałem więc przeciąć Wejherowo i od strony zachodniej przejechać wzdłuż obwodnicy.
Znów zabawa z punktami "przez" trwała dobre 15 minut. Bez CB zgubiłbym się niechybnie. Ponownie AM uparcie fundowała mi wycieczki krajoznawcze na zasadzie, jedź główną, skręć gdzieś w kierunku punktu "przez", wróć się tą samą drogą i kontynuuj podróż drogą główną.
Dodatkowo nawigację utrudnia sposób jej wizualizacji.
Uszłoby jeszcze jakby autozoom działał poprawnie ale niestety często nie działa jak trzeba i cały ten niby przyciągający uwagę, pulsujący kursor, zasłania skrzyżowanie na którym mamy dokonać manewru.
Ten kursor też jest mimo tego pulsowania trudny do zlokalizowania na pierwszy rzut oka. Powinien mieś jakiś kolor i kształt odróżniający go od reszty ekranu....; ... AM ma oczywiście wiele mało istotnych bugów.
Jeden dosyć śmieszny to walka z innymi aplikacjami o ustawienia ekranu.
Jadąc z AM, nie da się zrobic foto w Wizardzie. Po wciśnieciu guzika aparatu urządzenie wpada w nieskończoną pętlę przełączania się miedzy portrait/landscape....

Tak się składa że miałem podobna sytuację z wyjazdem z półwyspu, ale w moim przypadku AM poradziła sobie z wytyczeniem objazdu bez problemu, nadrobiłem coprawda ok. 15 km ale cały czas jechałem, a o to mi chodzilo dojechałem bez problemy do obwodnicy a dalej do Poznania, także w moim przypadku wszystko ok, natomiast myślę że problem tkwi w sprzęcie który posiadasz, piszesz dalej że AM nie współpracuje z innymi programami i przytaczasz przykład robienia zdjęć, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego tak od dawien dawna uczyli mnie moi rodzice, ( a parę wiosen juz mam) jeżeli Ty w trakcie jazdy używasz Pamtopa jako nawigacji aparatu fotograficznego aparatu telefonicznego to nie dziw się że procesor tam zainstalowany czasami stwierdzi że ma już dość, to tyle  w tym temacie (z mojej strony oczywiście).
Natomiast co do wypowiedzi wszystkich osób uważających AM za wielkie "g", pokonuję rocznie ok. 45 - 50 tyś km (nie wiem czy to mało czy dużo i nie chodzi mi o licytację) od dwóch lat kilometry te pomaga pokonywać AM i przez cały ten okres nie spotkałem się z tym aby AM nie doprowadziła mnie do celu, albo doprowadziła znacząco dalszą trasą. Powtórzę zatem zdanie pojawiające się już w tym temacie każdy ma swoje indywidulane podejście do określania czy coś jest dobre czy coś jest złe, ja uważam że AM jest dobra

*

Jinks

« Odpowiedź #145 dnia: Grudzień 07, 2006, 11:48:39 »
Skoro już używasz takiego oficjalnego języka to używaj go poprawnie.
To po pierwsze, po drugie zaś, bez zapiasnia numerów rejestracyjnych pojazdu, o czym to miałbym informować oficera dyżurnego?

Używam poprawnie. Zresztą rzeczywiście nie miałbyś go o czym informować ,skoro zapamietanie numeru rejestracyjnego pojazdu to problem nie do pokonania :)
używając swojej inteligencji i intuicji

To świetnie.
No ale specjalnie dla Ciebie:

Dziękuję.
Nie odwracaj kota ogonem i trzymaj się tematu.

Tu się zgadzam całkowicie i dlatego nie ciągnę dyskusji, ponieważ jest już całkowicie offtopic. Przepraszam wszystkich, którzy musieli tę wymianę zdań czytać. :) Sam nie wiem co mnie podkusiło odpowiadać zamiast kompletnie zignorować. :) Od tej pory już wyłącznie na temat.
każdy ma swoje indywidulane podejście do określania czy coś jest dobre czy coś jest złe, ja uważam że AM jest dobra

Dokładnie tak, podpisuję się pod tym obiema rękami. ;)

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
« Odpowiedź #146 dnia: Grudzień 07, 2006, 11:58:47 »
Cytat: "nocny_m"
AM nie radzi sobie w sposób akceptowalny ze zmieniającymi się warunkami na drodze...

A mi wygląda na to, że to Twój sprzęt nie radzi sobie z tym programem.

Bardzo możliwe, ten sam sprzęt jednak radzi sobie znakomicie z TomTomem. TomToma używałem także na dużo mniej wydajnym urządzeniu jaki była Nokia 6600, z równie dobrym skutkiem.

*

Offline Piasecznik

• **
  • 123
« Odpowiedź #147 dnia: Grudzień 07, 2006, 12:01:11 »
Cytat: "Bolek^^"
natomiast myślę że problem tkwi w sprzęcie który posiadasz, piszesz dalej że AM nie współpracuje z innymi programami i przytaczasz przykład robienia zdjęć, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego tak od dawien dawna uczyli mnie moi rodzice, ( a parę wiosen juz mam) jeżeli Ty w trakcie jazdy używasz Pamtopa jako nawigacji aparatu fotograficznego aparatu telefonicznego to nie dziw się że procesor tam zainstalowany czasami stwierdzi że ma już dość, to tyle  w tym temacie (z mojej strony oczywiście).

Tak się niestety składa, że AM działa wyłącznie na urządzeniach z definicji przeznaczonych do wielu zadań, jakimi są niewątpliwie PDA.
Nie słyszałem nawet o planach wprowadzenia dedykowanego urządzenia dla AM.

*

tramp

« Odpowiedź #148 dnia: Grudzień 07, 2006, 12:04:51 »
każdy ma swoje indywidulane podejście do określania czy coś jest dobre czy coś jest złe, ja uważam że AM jest dobra

się zgadza  :)
z tym, że ja uważam, że do bani :)))

*

Offline Bolek^^

• *
  • 55
  • Sprzęt: N560 + E65
« Odpowiedź #149 dnia: Grudzień 07, 2006, 12:33:19 »
natomiast myślę że problem tkwi w sprzęcie który posiadasz, piszesz dalej że AM nie współpracuje z innymi programami i przytaczasz przykład robienia zdjęć, jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego tak od dawien dawna uczyli mnie moi rodzice, ( a parę wiosen juz mam) jeżeli Ty w trakcie jazdy używasz Pamtopa jako nawigacji aparatu fotograficznego aparatu telefonicznego to nie dziw się że procesor tam zainstalowany czasami stwierdzi że ma już dość, to tyle  w tym temacie (z mojej strony oczywiście).

Tak się niestety składa, że AM działa wyłącznie na urządzeniach z definicji przeznaczonych do wielu zadań, jakimi są niewątpliwie PDA.
Nie słyszałem nawet o planach wprowadzenia dedykowanego urządzenia dla AM.

I dokładnie o to mi chodzi skoro chcesz wszystko robić w jednym momencie to nie miej pretensji że coś długo działa, a sprzęt tez jest różny stawiając przed sprztęm więcej zadań musisz przygotowac sie na wydatki